ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΤΥΠΟΣ ΜΑΖΕΥΕΙ 60.000 ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ! (ΒΙΝΤΕΟ)


Μια κάπως… διαφορετική συνήθεια έχει ένας νεαρός από την Ινδία, γνωστός και ως «Nature M.S.», ο οποίος είναι γιος ενός από τους πιο γνωστούς μελισσουργούς στη χώρα.

Τι κάνει; 
Καθημερινά αφήνει χιλιάδες μέλισσες να μαζεύονται στο… κεφάλι του, γιατί, όπως λέει, «τον κάνουν να νιώθει άνετα»! Μάλιστα, το τσίμπημα των μελισσών δεν φαίνεται να τον προβληματίζει πλέον, καθώς, όπως δηλώνει, δεν νιώθει το κεντρί τους σαν ενόχληση αλλά «σαν ένα παιχνιδιάρικο τσίμπημα».








«Οι μέλισσες για μένα είναι σαν τις μύγες. Άκακες. Πριν ακόμα νιώσω το κεντρί τους είχα δημιουργήσει μία σχέση μαζί τους και δεν ένιωθα να απειλούμαι. Με έχουν τσιμπήσει άπειρες φορές αλλά πλέον δεν πονάω», δηλώνει ο νεαρός και προσθέτει πως έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να φροντίζει τα έντομα.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα τον δείτε να συγκεντρώνει στο κεφάλι του 60.000 μέλισσες (!), μέχρι που το κεφάλι του καλύπτεται εντελώς από αυτές! «Το κόλπο το έκανα για να πείσω τον πληθυσμό ότι δεν έχει να φοβάται κάτι από αυτές», καταλήγει.

 
 

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ)


Ουσίες οι οποίες εμφανίζονται στο μέλι, σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις από τις επεμβάσεις του μελισσοκόμου, το περιβάλλον αλλά και τα φυτά, και το καθιστούν μη κανονικό και νοθευμένο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων εν αγνοία του μελισσοκόμου.
 
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
 
Εξωγενή ζάχαρα λόγω τροφοδοτησης: Το καλαμοζάχαρο ανιχνεύεται ως νοθεία όταν >1%. Η ζάχαρη από τεύτλα, ρύζι και άλλα όταν >10%.
Ενζυμο ινβερτάση (β- φρουκτοφουρανοσιδάση): Χρησιμοποιείται για την ινβερτοποίηση του σιροπιού. Ένδειξη νοθείας >20 units/ kg.
Γλυκερόλη: Ανώριμο μέλι ζυμώνεται, ξινίζει, παράγεται γλυκερόλη. Φυσική διακύμανση στο μέλι από 50 έως 300 mg/kg. Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ένδειξη ξινίσματος.
Φαινυλακεταλδεύδη: Χρησιμοποιείται ως απωθητικό των μελισσών στο τρύγο. Προτάθηκε ως ανεκτό όριο τα 5 mg/kg. Υπάρχει σε φυσικές συγκεντρώσεις στο μέλι, ιδιαίτερα πλούσια τα αρωματικά μέλια θυμαριού και λεβάντας, ενίοτε ξεπερνούν το όριο.
Μαννόζη: Ένδειξη νοθείας από ινβερτοποιημένα σιρόπια ή επεξεργασίας του μελιού μέσω φίλτρου ρητίνης. Όριο γερμανικών εργαστηρίων ανθόμελα 400 mg/kg. Στα μέλια μελιτώματος οι συγκεντρώσεις από 300-900 mg/kg ίσως και περισσότερο. Μέλι μελιτώματος που διατίθεται ως ανθόμελο κινδυνεύει να απορριφτεί λόγω μαννόζης.
 
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
Glyphosate: Υπολείμματα στο μέλι από την χρήση του ζιζανιοκτόνου ROUNDUP, ανώτερα όρια τα 50 μg/kg. Επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
 
Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PΑs): Είναι φυσικές ουσίες που εκκρίνουν τα φυτά για να αμυνθούν εναντίον των εχθρών τους. Μεταφέρονται στο νέκταρ και στη γύρη σε συγκεντρώσεις απαγορευτικές για ανθρώπινη κατανάλωση. Η ημερήσια αποδεκτή κατανάλωση (ADI) είναι 0,007 μg/kg σωματικού βάρους/ημέρα. Στην Γερμανία τα ιδιωτικά εργαστήρια καθόρισαν ανώτερο όριο στο μέλι τα 20 μg/Kg. Η ΕΕ με το Κανονισμό (ΕΕ) 2020/2040/ 11-12-2020 έθεσε όρια για την γύρη τα 500 μg/kg (ισχύουν από 1/6/22). Σε ελληνικά μέλια βρέθηκαν τα οξείδιά του heliotrine από 1 έως 170 μg/kg και τα οξείδιά του europine από 1 ως 585 μg/kg. Το πλέον γνωστά φυτά στην Ελλάδα που πιθανόν να είναι αιτία εμφάνισης PΑs στο μέλι είναι η Αγριοσουσαμιά ή Ηλιοτρόπιο η Κατσουνόχορτο (Κύπρος),(Heliotropium europa), το Βοράγινο ή μπουράντζα (Borago officinalis), το βοϊδόγλωσσο (Εchium spp) και το Σενέκιο (Senecio spp).
Αντιβιοτικά από ζιζανιοκτόνο: Προσοχή πιθανόν το μέλι να βρεθεί με υπολείμματα σουλφοναμίδης από την διάσπαση στον αγρό του ζιζανιοκτόνου Asulamσε συγκεντρώσεις από 5-70 μg/kg.
Grayanotoxins (ανδρομεδοτοξίνη). Τοξικές ουσίες από Ροδόδενδρα κυρίως στον Πόντο (Ποντιακή Αζαλέα). Διαβάστε σχετικά με το Παλαλόν μέλ ή το μαινόμενο μέλι. Το ελληνικό μέλι ερείκης δεν περιέχει τις συγκεκριμένες ουσίες.
 
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ
 
Μετρονιδιαζόλη: δραστική ουσία των σκευασμάτων NOZEMAT και NOZEMAPOL. Μαζί με την χλωρομφαινικόλη κατατάσσονται στο παράρτημα. ΙV του Καν. 37/2010, δηλαδή τα επικίνδυνα αντιβιοτικά για την ανθρώπινη υγεία, για τα οποία δεν καθορίζονται επιτρεπτά όρια στο μέλι. Ανιχνεύεται στα 0,1 μg/kg. Βρέθηκε πρόσφατα σε εμπορικά ελληνικά μέλια.
Nιτροφουράνια: Αντιβιοτικά στα σκευάσματα Biosit και Everset εν δυνάμει καρκινογόνα. Στο μέλι διασπάται και δίνει μεταβολίτες. Όριο <1 μg/kg.
Δικυκλοεξυλαμίνη: Σταθεροποιητής της δ.ο. του αντιβιοτικού Φουμιντιλ. Δεν διασπάται παραμένει στο μέλι. Επικίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή.
Ναφθαλίνη: Προέρχεται από ναφθαλίνη που χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση κηρηθρών στην αποθήκη. Άτομα που στερούνται του ενζύμου αφυδρογονάση της 6–φωσφορικής γλυκόζης κινδυνεύουν από αιμολυτική αναιμία (κυαμισμός).
 
ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ
 
Καραμελόχρωμα: Η προσθήκη στο μέλι καραμελοχρώματος, ανιχνεύεται από την παρουσία του 4 μεθυλο-ιμιδαζόλιο (4-MEI) σε υψηλές συγκεντρώσεις. Το 4-ΜΕΙ πιθανόν να βρεθεί και σε μικρές συγκεντρώσεις στο μέλι παραγωγού το οποίο δέχτηκε θέρμανση. Προκύπτει από την αντίδραση της γλυκόζης με αμινοξέα σε υδατικά διαλείμματα. Το θέμα διερευνάται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΑΣ )

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΕΛ/ΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΑΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΦΛΟΥΜΕΘΡΙΝ (FLUMETHRIN) )

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - Τ- ΦΛΟΥΒΑΛΙΝΕΙΤ).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΚΟΥΜΑΦΟΣ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - AMITRAZ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΜΥΡΜΗΚΙΚΟ Ή ΦΟΡΜΙΚΟ ΟΞΥ (M.O.)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΘΥΜΟΛΗ).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ Ο.Ο.)

 

 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΦΛΟΥΜΕΘΡΙΝ (FLUMETHRIN) )meu ip
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΦΛΟΥΜΕΘΡΙΝ (FLUMETHRIN) )meu ip
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΦΛΟΥΜΕΘΡΙΝ (FLUMETHRIN) )meu ip

 

 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΦΛΟΥΜΕΘΡΙΝ (FLUMETHRIN) )meu ip
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΦΛΟΥΜΕΘΡΙΝ (FLUMETHRIN) )meu ip

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ 600 ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ!!!


Το όνειρό του να δημιουργήσει μια ποιοτική καθημερινότητα για τον εαυτό του και την οικογένειά του υλοποιήθηκε

Μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην γειτονιά των Αμπελοκήπων. Του αρέσει πολύ να παίζει μπάσκετ, αλλά δεν χάνει την ευκαιρία, τις διακοπές του καλοκαιριού να τις περνάει στο χωριό της μητέρας του, στο Πλανητέρο Αχαΐας.

«Θυμάμαι ακόμη όλες εκείνες τις μέρες που μας έπαιρνε το βράδυ, παίζοντας στις γειτονιές του χωριού. Θυμάμαι ακόμη τη γιαγιά να με ψάχνει και τον παππού καθώς γυρνούσα σπίτι, να με λοξοκοιτάζει, χωρίς να μιλάει και πολύ». Συναντήσαμε τον μελισσοκόμο Βασίλη Κουτρουλάκη, και μπήκαμε σε ένα σύμπαν σπουδαίο, στο σύμπαν της μέλισσας.

Θέλει να ζήσει στο χωριό

 
Το μακρινό 2001, αποφασίζει ότι θα αφήσει πίσω του την Αθήνα, θέλοντας να θέσει τις βάσεις, ώστε να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, μακριά από την μεγαλούπολη και παρέχοντας μία ποιοτική καθημερινότητα τόσο στον ίδιο, όσο και στην μελλοντική του οικογένεια.

Πριν από αυτό όμως, φοιτά στην Τεχνική Σχολή των Αναβρύτων, όπου σε μία απόφαση της στιγμής, επιλέγει το Τμήμα της Μελισσοκομίας και όχι της ανθοκηπουρικής, με την οποία υπήρχε μία σχέση της ευρύτερης οικογένειας. «Επιστρέφω σπίτι μου και λέω στη μάνα μου, ότι πήγα στη μελισσοκομία. Με κοιτάζει με απορία. Ακούω «μερικά» και τα πράγματα προχωράνε!».



Ο Βασίλης δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία τις διακοπές του καλοκαιριού να τις περνάει στο χωριό της μητέρας του, στο Πλανητέρο Αχαΐας.


Η οικογένεια και η αγάπη για τις μέλισσες


Ολοκληρώνοντας τη σχολή, τα πράγματα είναι μονόδρομος. Αυτό που μάλλον ήθελε από πάντα, να μείνει μόνιμα στο χωριό, τώρα θα γίνει και μάλιστα με έναν τρόπο ιδανικό. Μπορεί να έχει τελειώσει τη Σχολή, ωστόσο μελισσοκόμος δεν έχει γίνει ακόμη.

«Η πολύτιμη βοήθεια δύο ανθρώπων του χωριού, είναι εκείνη που με κάνει μελισσοκόμο στην πράξη», θα μας πει καθώς ανηφορίζουμε σε ένα χωμάτινο δρόμο, για να φτάσουμε μερικές κυψέλες τις οποίες έχει τοποθετήσει κοντά στην παλιά αποθήκη του παππού. Εκεί μαθαίνουμε και το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του. Μαζί με την σύζυγό του την Παναγιώτα, η οποία είναι νηπιαγωγός, έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Γεωργία και το Δημήτρη και τρέφουν όλοι τους μία υπερβολική αγάπη για τις μέλισσες.

 

Ο Βασίλης Κουτρουλάκης αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή των Αναβρύτων, όπου σε μία απόφαση της στιγμής, επέλεξε το Τμήμα της Μελισσοκομίας.

Η αγάπη των παιδιών για τις μέλισσες


«Αυτές οι κυψέλες ανήκουν το γιο μου, τον Δημήτρη», θα μας πει καθώς παρατηρούμε από απόσταση ασφαλείας τις χρωματιστές κυψέλες που παράγουν το βιολογικό μέλι Korys.

Ο Δημήτρης, είναι μόλις εννιά χρονών, αλλά ξέρει πολλά για τις μέλισσες. «Θέλει συνέχεια να έρχεται στα μελίσσια. Ρωτάει τα πάντα, πλέον γνωρίζει να κάνει πολλές δουλειές, και γενικότερα του αρέσει να μιλάει στους άλλους για τη σπουδαία κοινωνία την οποία αναπτύσσουν οι μέλισσες». Η Γεωργία, είναι η μικρότερη από τα δύο παιδιά της οικογένειας, η οποία επίσης περνάει αρκετό από το χρόνο της στο συσκευαστήριο.

Το βιολογικό μέλι Korys είναι πολλαπλά βραβευμένο. Ο Βασίλης δεν έχει ησυχάσει λεπτό. Ψάχνει πάντα για το καλύτερο σημείο στο οποίο μπορεί να μεταφέρει τα μελισσοσμήνη του, μακριά από εντατικές καλλιέργειες. Γυρίζει ολόκληρη την Πελοπόννησο, ανεβαίνει στη Μακεδονία και τη Θράκη. Αναφέρεται στην Εύβοια και τις καταστρεπτικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού και το πρόσωπό του αλλάζει. «Χάσαμε το δάσος μας. Ακούγαμε τα γεγονότα και αισθανόμαστε ανήμποροι να βοηθήσουμε. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σωθούν και να σώσουν τα σπίτια τους. Ήταν οδυνηρό».

 

Το βιολογικό μέλι Korys

Στο εργαστήριο


Αφήνοντας πίσω μας το Πλανητέρο, κατευθυνόμαστε προς την Κλειτορία. Ο Βασίλης μας οδηγεί στο σύγχρονο μελισσοκομικό του εργαστήριο. Μία επιγραφή μας θυμίζει το όνομα. Korys. Μας δείχνει απέναντι στο Χελμό, μία κορυφή που ξεχωρίζει. «Αυτή η κορυφή ονομάζεται Κόρυς και από εκεί δανείστηκα και το όνομα για το μέλι». Κόρυς επίσης ονομάζεται και το ψηλότερο σημείο της περικεφαλαίας.

Βιολογικό μέλι από όλη την Ελλάδα


Δεκάδες κιβώτια με μέλι, ανοξείδωτες δεξαμενές, μηχανήματα, κυψέλες και πλαίσια. Μία παραγωγική μονάδα σε πλήρη ανάπτυξη. «Εδώ φτάνει το μέλι από τα διάφορά σημεία που έχω τις 600 στο σύνολο κυψέλες. Ανάλογα με το είδος του, μπαίνει στην κατάλληλη δεξαμενή και στη συνέχεια ανάλογα με τις παραγγελίες συσκευάζεται. Τα είδη του μελιού που μπορεί κανείς να βρει εδώ είναι, ελάτης, βελανιδιάς, δάσους, καστανιάς, θυμαρίσιο, χαρούπι και ορεινό ανθόμελο. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά θα διατεθει στην ελληνική αγορά, ενώ ένα ακόμη σημαντικό ποσοστό, θα γίνει εξαγωγή στην Αγγλία, Γερμανία, αλλά και στην Αμερική.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

Photos:Αμαλία Κωβαίου


 

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


To μέλι, ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής γης, κατακτά όλο και περισσότερο την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, ακόμη και εκτός συνόρων. Πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των φημισμένων ελληνικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί επισημαίνουν, παραμένει αναξιοποίητο, καθώς η έλλειψη ιχνηλασιμότητας και η απουσία υποστηρικτικών προγραμμάτων προβολής του εμποδίζουν την ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου. Παρά τα προβλήματα, οι νομάδες της πρωτογενούς παραγωγής επιμένουν, καθώς γνωρίζουν την ποιοτική υπεροχή του προϊόντος, η οποία, όπως λένε, τους διαφοροποιεί σημαντικά και μπορεί να αποτελέσει τη βάση των θετικών προοπτικών, που χαρακτηρίζουν τον κλάδο.

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μελισσιού, αλλά και στην ανθεκτικότητα των μελισσών σε διάφορες ασθένειες. Επομένως, η αναπλήρωση της τροφής που λείπει είναι αποφασιστικής σημασίας. Πολλές φορές, οι μέλισσες εξαντλούν τα αποθέματα τροφής μέσα στην κυψέλη γρήγορα ή για κάποιον άλλον λόγο δεν είναι σε θέση να αποθηκεύσουν πολλή τροφή μέσα σε αυτήν. Και στις δύο περιπτώσεις, το μελίσσι θα δυσκολευτεί να επιζήσει, εάν δεν γίνει τροφοδότηση.
 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο και η απόδοση του μελισσιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητά της.
Κατά τη διάρκεια μελιτοφορίας, το μελίσσι μπορεί να συλλέγει νέκταρ και γύρη κάθε μέρα, αλλά οι ποσότητες αυτές να μην είναι πολύ μεγάλες και, όταν συμβεί κάποια κακοκαιρία για μερικές μέρες, τότε το μελίσσι κινδυνεύει από λιμοκτονία, επειδή συγχρόνως εκτρέφει και πολύ γόνο.

Οι μέλισσες πρέπει να τροφοδοτούνται στις εξής περιπτώσεις:


1. Όταν δεν υπάρχει μέλι ή γύρη διαθέσιμη μέσα στην κυψέλη, για να διεγερθούν οι μέλισσες, ώστε να εκθρέψουν γόνο και αυτό συμβαίνει κυρίως αργά τον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.
2. Όταν το μελίσσι κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα.
3. Όταν κάνουμε θεραπεία μιας ασθένειας και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε το φάρμακο μέσα στην τροφή.
4. Όταν τοποθετούμε ένα καινούργιο σμήνος μέσα σε μία κυψέλη και πρέπει να το βοηθήσουμε να χτίσει κηρήθρες και να εκθρέψει γόνο.
5. Όταν σε ένα μελίσσι δίνουμε πολλά πλαίσια με φύλλα κηρήθρας και θέλουμε να χτιστούν αυτές οι κηρήθρες γρήγορα.
6. Όταν κάνουμε εισαγωγή μιας βασίλισσας μέσα σε ένα μελίσσι.
7. Όταν κάνουμε βασιλοτροφία και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν υπάρχει μελιτοφορία.
Η εξάντληση των αποθεμάτων τροφής μέσα στην κυψέλη μπορεί να συμβεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
1. Όταν ο μελισσοκόμος αφαιρεί πολύ περισσότερο μέλι από όσο πρέπει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
2. Όταν το μελίσσι εκτρέφει πολύ γόνο και είναι υποχρεωμένο να καταναλώνει πολύ μέλι, τόσο για την εκτροφή του γόνου όσο και για την παραγωγή θερμότητας για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στον χώρο της γονοφωλιάς.
3. Όταν έχουμε τα μελίσσια μας δυνατά, έτοιμα για ανθοφορία και τύχει η ανθοφορία αυτή να μη δώσει μέλι, τότε τα μελίσσια επειδή δεν μαζεύουν πολύ νέκταρ, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.
Όταν τα μελίσσια δεν έχουν τροφή, κινδυνεύουν από λιμοκτονία. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να κάνει τροφοδότηση για να μπορέσει και να σώσει τα μελίσσια, αλλά και να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν γρήγορα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τροφοδοτήσουμε τις μέλισσες. Οι τροφές που χρησιμοποιούνται είναι κρυσταλλική ζάχαρη, σιρόπι, ζαχαροζύμαρο μέλι, γύρη ή υποκατάστατο γύρης.

Α. Τροφοδότηση με σιρόπι

Η αναλογία ή η πυκνότητα του σιροπιού αλλάζει ανάλογα με την εποχή.
1. Για τροφοδότηση την άνοιξη, χρησιμοποιούμε σιρόπι με αναλογία 1:1, δηλαδή 1 kg ζάχαρη προς 1 kg νερό.
2. Για φθινοπωρινή τροφοδότηση, χρησιμοποιούμε 2 kg ζάχαρη προς 1 kg νερό (αναλογία 2:1).
3. Για τη διεγερτική τροφοδότηση, χρησιμοποιούμε 1 kg ζάχαρη προς 2 kg νερό (αναλογία 1:2). Κατά τη διεγερτική τροφοδότηση, οι ποσότητες του σιροπιού που δίνουμε στο μελίσσι είναι μικρές και συχνές. Για να παρασκευάσουμε το σιρόπι, χρησιμοποιούμε πάντοτε κρυσταλλική ζάχαρη. Θα πρέπει να αποφεύγουμε γλυκαντικές ουσίες άγνωστης προέλευσης ή και ουσίες όπως είναι οι μελάσσες και οι γλυκόζες.
Για την παρασκευή του σιροπιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό της βρύσης, δηλαδή θερμοκρασίας δωματίου ή ζεστό νερό, μέσα στο οποίο διαλύουμε τη ζάχαρη. Ποτέ δεν πρέπει να βράζουμε σε φωτιά το σιρόπι, γιατί μπορεί να καραμελοποιηθεί και να έχουμε απώλειες μελισσών κατά τη διάρκεια της τροφοδότησης.

Β. Τροφοδότηση με κηρήθρες μελιού

Είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια μας, όταν έχουν άμεση ανάγκη τροφής. Πολλοί μελισσοκόμοι αποθηκεύουν αρκετές κηρήθρες με μέλι, για να τις έχουν σε ώρα ανάγκης, κυρίως νωρίς την άνοιξη. Για να πάρουν το μέλι πιο εύκολα οι μέλισσες, απολεπίζουμε με ένα πιρούνι τα σφραγισμένα κελιά. Προσέχουμε οι κηρήθρες μελιού να προέρχονται από υγιή μελίσσια.

Γ. Τροφοδότηση με ρευστό μέλι

Το ζαχαροζύμαρο παρασκευάζεται με την ανάμειξη μελιού με άχνη ζάχαρη. Το τελικό προϊόν είναι ένα σφιχτό ζυμάρι που τοποθετείται στους κηρηθροφορείς ακριβώς πάνω από τη γονοφωλιά. Με κρύο καιρό προτιμούμε την τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο, το οποίο τοποθετούμε πάνω από τη μελισσόσφαιρα. Κατά την ανάμειξη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια ποσότητα μελιού με νερό. Επίσης, μπορούμε να αναμείξουμε διάφορα φάρμακα, όπως μυκοστατικά για την ασκοσφαίρωση ή αντιβιοτικό για την πρόληψη ή καταπολέμηση της νοσεμίασης.

Δ. Τροφοδότηση με αντικατάστατο ή υποκατάστατο γύρης

Όταν υπάρχει έλλειψη γύρης, τότε ο μελισσοκόμος πρέπει να τροφοδοτεί τα μελίσσια του με φυσική γύρη που έχει συλλέξει ή με αντικατάστατα και υποκατάστατα γύρης. Η φυσική γύρη μπορεί να δοθεί στα μελίσσια μέσα στην κηρήθρα, όπως την αποθηκεύουν οι μέλισσες, ή με τη μορφή γυρεόπιτας. Κηρήθρες με γύρη 3 εφοδιαζόμαστε από δυνατά υγιή μελίσσια, μπορούμε όμως να συλλέξουμε φυσική γύρη με τη βοήθεια γυρεοπαγίδων, τις οποίες τοποθετούμε σε δυνατά υγιή μελίσσια κατά τη διάρκεια ανθοφορίας. Αντικατάστατο γύρης είναι κάθε πρωτεϊνούχο υλικό, που μπορεί να τροφοδοτηθεί στις μέλισσες, δεν περιέχει γύρη και αντικαθιστά τη φυσική γύρη. Υποκατάστατο είναι κάθε αντικατάστατο γύρης, που περιέχει όμως και ένα ποσοστό φυσικής γύρης. Το αντικατάστατο ή υποκατάστατο γύρης δίνεται στο μελίσσι με τη μορφή πίτας. Η πίτα πρέπει να τοποθετείται στους κηρηθροφορείς ακριβώς πάνω από την περιοχή του γόνου.
Εν των μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο και η απόδοση του μελισσιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητά της. Κάθε προσπάθεια για την εκτροφή άριστων βασιλισσών αξίζει τον κόπο και οι προσπάθειες του μελισσοκόμου ανταμείβονται στο πολλαπλάσιο. Για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και παραγωγικό μελίσσι, θα πρέπει να αντικαθιστούμε τη βασίλισσά του κάθε χρόνο ή, στη χειρότερη περίπτωση, κάθε δύο χρόνια. Με τη σωστή γενετική βελτίωση και, κατόπιν, τη συστηματική βασιλοτροφία, μπορούμε να παράγουμε πολλές και άριστες βασίλισσες.
 
Η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα της τροφής που καταναλώνει η βασίλισσα είναι ύψιστης σημασίας. Όταν η τροφοδότηση με βασιλικό πολτό είναι ελλιπής, τότε όλες οι μετέπειτα τεχνικές προετοιμασίες είναι άχρηστες. Σύμφωνα με τον Haydak (1957), το μεγαλύτερο μέγεθος που έχουν οι υποφαρυγγικοί αδένες είναι στις εργάτριες ηλικίας πέντε ημερών, όταν καταναλώνουν πολλή γύρη. Η άριστη φυσιολογική κατάσταση των εργατριών έχει άμεση επίδραση και στην καλή διατροφή των κηφήνων και των βασιλισσών. Την ημέρα του εμβολιασμού θα υπάρχουν στην κυψέλη πολλές παραμάνες μέλισσες 5-6 ημερών και καλά θρεμμένες. Τα κελιά που εκτρέφονται με αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλα και ομοιόμορφα σε μέγεθος, με εξαιρετικά ανεπτυγμένο το ανάγλυφό τους, δείγμα ότι έχουν εκτραφεί καλά.
Τις πρώτες ημέρες, μετά την έξοδό της από το κελί, η βασίλισσα δέχεται τη φροντίδα των εργατριών μέσα στο κυψελίδιο μέχρι να ωριμάσει αναπαραγωγικά. Είναι πολύ σημαντικό το κυψελίδιο να έχει αρκετή τροφή (μέλι και γύρη), καθώς και αρκετό πληθυσμό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι εργάτριες να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του και να τροφοδοτούν επαρκώς τη βασίλισσα.
Η δύναμη του μελισσιού, χωρίς αμφιβολία, έχει σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα της βασιλοτροφίας. Δεν φτάνει, όμως, μόνο ο αριθμός των εργατριών ενός μελισσιού, έχει σημασία και η αναλογία οικιακών και συλλεκτριών μελισσών. Έτσι, με μια ισορροπημένη σύνθεση του πληθυσμού, έχουμε έναν μεγάλο αριθμό παραμανών εργατριών που θα είναι καθοριστικός για την ποιότητα των κηφήνων και των βασιλισσών που θα εκτραφούν. Για την εκτροφή μιας βασίλισσας, απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός μελισσών στο κυψελίδιο σύζευξης. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των εργατριών τόσο πιο σταθερή διατηρείται η θερμοκρασία μέσα στο κυψελίδιο ή στην κυψέλη, ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες (πολύ κρύο ή πολλή ζέστη). Για τις ελληνικές συνθήκες, το τριπλοκυψελίδιο είναι το πιο κατάλληλο, γιατί περιέχει 4.000 – 5.000 μέλισσες, που είναι αρκετές για να εκθρέψουν άριστες βασίλισσες, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.
 

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΕΛ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!!!!

Ελένη Πλαχούρα & Βασίλης Ρήτας

Τον πλούτο της ελληνικής φύσης και διατροφής και την ευρηματικότητα δύο νέων ανθρώπων περικλείει μέσα του ένα καινοτόμο, φυσικό προϊόν, μοναδικό στο είδος του, που ενισχύει σωματικά και πνευματικά καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ο λόγος για το πρώτο ελληνικό φυσικό ενεργειακό τζελ με συστατικά το μέλι, τη γύρη και το αλάτι. Δημιουργοί του η Ελένη Πλαχούρα και ο Βασίλης Ρήτας, συνοδοιπόροι στη ζωή και στη μελισσοκομία. Υπό την επωνυμία Nomad και μέσα από την περιήγησή τους στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου, στην ορεινή Ευρυτανία και στα βουνά του Σουλίου, βάζουν τα τελευταία χρόνια, και με φυσική διαδικασία κατεργασίας, το μέλι κουμαριάς, ελάτου και βελανιδιάς σε βαζάκια.
«Δραστηριοποιούμαστε κατά κύριο λόγο στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου και γενικότερα σε ορεινά σημεία της Ηπείρου. Η χαράδρα του Βίκου και το γεωπάρκο είναι πάρα πολύ πλούσια σε καλής ποιότητας πρώτη ύλη, σε μικρές όμως ποσότηες».
 
Οι δύο τους ξεκίνησαν την ενασχόληση με το μέλι πριν από εννιά χρόνια, δημιουργώντας τη δική τους επωνυμία το 2017. Έναν χρόνο μετά, το 2018, και με τη βιολογική πιστοποίηση τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη συσκευασία, έφτασαν στην ιδέα και στη δημιουργία του ενεργειακού τζελ.

Από τη μηχανολογία στη μελισσοκομία

 Την αρχή με τη μελισσοκομία έκανε ο Βασίλης, ο οποίος παράλληλα με τη δουλειά του ως μηχανολόγος πήρε τα πρώτα του μελίσσια και,αφού γνώρισε την Ελένη, που εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός, τη «μύησε» στον κόσμο των μελισσών. Η αγάπη τους για τη μέλισσα από ό,τι φάνηκε υπερίσχυσε, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ως κύριο επάγγελμά τους τη μελισσοκομία.
«Γνωριστήκαμε με τον Βασίλη λόγω της πρώτης μας δουλειάς. Μου μίλησε για τις μέλισσες με αποτέλεσμα να πάρω και εγώ τα δικά μου μελίσσια. Σιγά-σιγά, και αφού τα αυξήσαμε σε αριθμό, μειώσαμε την πρώτη μας δουλειά και είμαστε πλέον επαγγελματίες μελισσοκόμοι», αναφέρει η Ελένη. Η διαπίστωση ότι χρειάζονται περισσότερα εφόδια για να συνεχίσουν στο συγκεκριμένο επάγγελμα τούς οδήγησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την κατάρτιση στη μελισσοκομία, μέσω του Τμήματος της Γεωπονίας.

Τυποποίηση

Η μονάδα τυποποίησής τους είναι στον Κατσικά Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει η Ελένη «είναι πολύ σημαντικό στη διαδικασία της τυποποίησης να ξέρεις τι διαχείριση θα έχει η πρώτη ύλη. Οπότε, θεωρούσαμε ότι ο βέλτιστος τρόπος για να διατηρήσουμε αυτό το χρυσάφι που παίρνουμε από τα βουνά μέσα στο βαζάκι ήταν να έχουμε τα δικά μας μηχανήματα, ώστε να μπορούμε να συσκευάζουμε χωρίς καμία θερμική επεξεργασία τα μέλια μας, στον δικό μας χώρο, που θα ξέρουμε ότι τηρούνται η καθαριότητα και οι κανόνες του βιολογικού HACCP.
Ουσιαστικά, εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού. Το συλλέγουμε και με πολύ ήπιες διαδικασίες το συσκευάζουμε στα βαζάκια. Βέβαια, η γραμμή παραγωγής που έχουμε φτιάξει μας βοηθάει πολύ να συσκευάσουμε και τα ενεργειακά τζελ που έχουμε. Οπότε, και για τα δύο υπήρξε η ανάγκη να έχουμε δικό μας χώρο».

Προώθηση προϊόντων

Τα προϊόντα της Ελένης και του Βασίλη κυκλοφορούν στην αγορά μέσω της δικής τους ιστοσελίδας, της έδρας τους στα Γιάννενα, αλλά και σε διάφορα καταστήματα ανά την Ελλάδα. «Τα μέλια μπορεί να τα βρει κάποιος σε καταστήματα ντελικατέσεν και τα ενεργειακά τζελ σε καταστήματα με αθλητικό εξοπλισμό και σε κάποια φαρμακεία», αναφέρει η ίδια.
Εκτός από την Ελλάδα, τα προϊόντα κυκλοφορούν και στο εξωτερικό. «Κάνουμε και μικρές εξαγωγές και στο μέλι και στα ενεργειακά τζελ. Εξάγουμε στην Αμερική και στη Γερμανία και τώρα ετοιμάζουμε μία δουλειά και για την Αυστραλία. Πιο πολύ το μέλι, όμως, γιατί είναι ένα προϊόν που το έχουμε περισσότερα χρόνια. Και επίσης ήταν δύσκολο να επικοινωνήσουμε αυτά τα χρόνια τα ενεργειακά τζελ λόγω του κορωνοϊού και των μειωμένων εκθέσεων».
Στα επόμενα σχέδιά τους βρίσκεται η δημιουργία κι άλλων ενεργειακών τροφίμων με βάση το μέλι που θα στηρίζουν πιο ολοκληρωμένα έναν αθλητή.
Το πρώτο ενεργειακό τζελ
 Η ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και η εθελοντική τους δράση σε αθλητικά events τους έκανε να παρατηρήσουν ότι υπήρχαν άνθρωποι με προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο.
«Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι εμείς έχουμε μία εξαιρετική πρώτη ύλη και θα μπορούσαμε να μιμηθούμε ένα χημικό σκεύασμα, το οποίο προκαλούσε διάφορα προβλήματα, με ένα 100% φυσικό που θα είναι φιλικό στο στομάχι και θα σου δίνει τα ίδια στοιχεία στον οργανισμό, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αφού μελετήσαμε τι υπάρχει στην αγορά, αλλά και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα δικά μας συστατικά, είδαμε ότι το ενεργειακό τζελ με τη συγκεκριμένη συνταγή που χρησιμοποιούμε και το συγκεκριμένο μέλι, γύρη και αλάτι στις κατάλληλες ποσότητες, μπορεί να δώσει ώθηση σε έναν άνθρωπο που έχει έντονη σωματική, αλλά και πνευματική δραστηριότητα.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι το πρώτο ενεργειακό τζελ στην Ελλάδα και το μοναδικό, καθώς έχουμε και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Επίσης, όσο γνωρίζουμε την αγορά του εξωτερικού, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο», αναφέρει η ίδια. Το «Bear Strength», όπως ονομάζεται το ενεργειακό τζελ, κυκλοφορεί στην αγορά από το 2018 και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, που οδήγησε στην παύση αθλητικών εκδηλώσεων, έχει ανοδική πορεία.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΙΝΟΞΕΑ...



Οι ενήλικες μέλισσες, ηλικίας 1 έως 14 ημερών, λαμβάνουν τις πρωτεΐνες από τη γύρη που οι συλλέκτριες συλλέγουν και φέρνουν στην κυψέλη.
Ο γόνος, οι προνύμφες των μελισσών, λαμβάνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες κατά τις 3 πρώτες ημέρες της ζωής τους, μέσω του βασιλικού πολτού, που παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών και στη συνέχεια μέσω της τροφής, που επίσης φτιάχνουν οι νεαρής ηλικίας μέλισσες, «παραμάνες», ένα μίγμα γύρης, μελιού και δικών τους σιελογόνων εκκρίσεων.
Τέλος η βασίλισσα προσλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες από τον βασιλικό πολτό, που παράγουν οι «παραμάνες» μέλισσες και ο οποίος είναι η αποκλειστική της τροφή και κατά το στάδιο της προνύμφης αλλά και σ’ όλη της τη ζωή ως ενήλικη.
Εάν υπολογίσουμε ότι για τη διατροφή μίας προνύμφης απαιτούνται 100mgr γύρης, τότε απαιτείται 1 Kg γύρη για την εκτροφή περίπου 10.000 προνυμφών, δηλαδή 1 Kg ανά εβδομάδα, εάν η βασίλισσα ωοτοκεί 1.500ωά/ 24ωρο – 10.500 ωά/ 7 ημέρες.
Εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι σε μία μελισσοκομική χρονιά εκτρέφονται από ένα μελίσσι περίπου 200.000 μέλισσες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάθε μελίσσι συλλέγει – μόνο για τις ανάγκες εκτροφής του γόνου και όχι για κατανάλωση από τις ακμαίες μέλισσες – 20 Kg γύρης.
Αντίστοιχα οι ακμαίες μέλισσες καταναλώνουν μεγάλα ποσά γύρης κατά τη διάρκεια των πρώτων 5-6 ημερών, μετά την έξοδό τους από το κελί, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.
Αυτό αφορά κυρίως την ανάπτυξη των υποφαρυγγικών τους αδένων, οι οποίοι θα παράξουν τον βασιλικό πολτό.
Εάν σε εκείνη τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει επάρκεια γύρης οι υποφαρυγγικοί αδένες δεν θα αναπτυχθούν επαρκώς και η παραγόμενη ποσότητα βασιλικού πολτού δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της βασίλισσας, αλλά και των εκτρεφόμενων προνυμφών.
Έτσι η βασίλισσα υποσιτιζόμενη θα μειώνει την ωοτοκία της, ενώ οι εκτρεφόμενες προνύμφες θα εξελιχθούν σε «ασθενικές» και σύντομης ζωής ακμαίες μέλισσες.
Όσον αφορά όμως στη γύρη, ως τροφή των μελισσών, σημασία δεν έχει μόνο η επάρκεια (ποσότητα), αλλά και η ποιότητα.
Και η ποιότητα της γύρης καθορίζεται από την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, αλλά και τις ποσότητες συγκεκριμένων αμινοξέων.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των γύρεων ποικίλλει από 10% έως 36%.
Η γύρη κάποιων φυτών περιέχει πρωτεϊ’νη ανεπαρκή σε ορισμένα αμινοξέα που είναι κρίσιμα για την σωστή ανάπτυξη των μελισσών.
Όλα τα αμινοξέα εκτός από τη θρεονίνη, είναι κρίσιμα για την κανονική ανάπτυξη των ενήλικων μελισσών.
Με εξαίρεση την ιστιδίνη και την αργινίνη, τα άλλα αμινοξέα δεν μπορούν να συντεθούν από τις μέλισσες και πρέπει να ληφθούν μέσω της κατανάλωσης γύρης.
Αμινοξέα :
1. Average % in pollen
2. (crude protein, 26.3%)
3. Arginine (αργινίνη) 5.3
4. Histidine (ιστιδίνη) 2.5
5. Isoleucine (ισολευκίνη) 5.1
6. Leucine (λευκίνη) 7.1
7. Lysine (λυσίνη) 6.4
8. Methionine (μεθειονίνη) 1.
9. Phenyalalamine (φαινυλαναμίνη) 4.1
10. Threomine (θρεονίνη) 4.1
11. Trypotophane (θρυπτοφάνη) 1.4
12. Valine (βαλίνη) 5.8

Η ανάγκη για πρωτεΐνη μειώνεται όταν οι ακμαίες μέλισσες σταματούν να εκτρέφουν γόνο, να είναι παραμάνες (μεταξύ της 10ης και 14ης ημέρας της ενήλικης ζωής τους).
Στη συνέχεια, το κύριο στοιχείο της διατροφής τους γίνονται οι υδατάνθρακες.
ΠΗΓΗ:Δρ. Σοφία Γούναρη Ερευνήτρια Γ’ Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών..
 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΑΣ )



Ενδημική ασθένεια η οποία εκδηλώνεται μετά από καταπόνηση (στρες) του μελισσιού.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
1. ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
Εντοπίζεται η αιτία που στρέσαρε το μελίσσι και αντιμετωπίζεται αντίστοιχα. Αφαιρούνται πλαίσια γόνου με εκτεταμένη προσβολή με πολλά προσβεβλημένα κελιά και καίγονται, αφαιρούνται περίσσεια πλαισίων και μένουν τόσα πλαίσια όσα σκεπάζονται από μέλισσες (σφικτά μελίσσια). Καθαρίζεται η βάση από τις μουμιοποιημένες προνύμφες, και δίνεται μια κλίση της κυψέλης προς τα εμπρός για να απομακρύνονται οι μούμιες. Τροφοδοτείται η κυψέλη συνεχώς για ένα μήνα με ζαχαροζύμαρο. Η βάση καθαρίζεται κάθε εβδομάδα. Εάν επιμένει η ασθένεια βάφεται εσωτερικά η κυψέλη με ασβέστη.
 
2. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Δεν υπάρχουν θεραπευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν οι μυκοστατικές ουσίες (πυροθειώδες νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, σαλικυλικό νάτριο, προπιονικό ασβέστιο) στο ζαχαροζύμ αρο. Τα αποτελέσματα δεν διέφεραν από εκείνα που παρουσιάστηκαν στα μελίσσια με απλό ζαχαροζυμαρο
Χρησιμοποιήθηκε επίσης το σορβικό κάλι στο σιρόπι με μέτρια αποτελέσματα.
 
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΎΝ
Το αντιβιοτικό Ancotil (flucitosin) περνά στο μέλι, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστά το μέλι μη κανονικό και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑΣ (ΑΣΓ)
Ενδημική ασθένεια, με πολύ σταθερά σπόρια, εμφανίζεται σε λίγα μελίσσια και είναι πολύ μεταδοτική.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
1. ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
Α) Μελίσσια με πληθυσμό κάτω από τρία πλαίσια : Τα μελίσσια κλείνονται το βράδυ, θανατώνονται, μέλισσες και κηρήθρες καίγονται και θάβονται ώστε να μην λεηλατηθούν.
Β) Μεγαλύτερα μελίσσια. Ο πληθυσμός τους μεταγγίζεται σε μια καθαρή και απολυμασμένη με φλόγιστρο κυψέλη. Στην κυψέλη τοποθετείται ένα πλαίσιο με ανοικτό γόνο από υγιές μελίσσι και 3-5 κηρήθρες με φύλλα (προσοχή ποτέ κτισμένες κηρήθρες). Το μελίσσι αφήνεται νηστικό για 2-3 ημέρες και μετά τροφοδοτείται με σιρόπι για να μπορέσει να κτίσει. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη φρεσκοκτισμένη κηρήθρα με γόνο, το αρχικό πλαίσιο με γόνο απομακρύνεται και καταστρέφεται. ΔΕΝ χρειάζεται δεύτερη μετάγγιση. Οι κηρήθρες με τον άρρωστο γόνο που απομακρύνθηκαν καίγονται. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση ΠΟΤΕ όμως δεν δίνεται σε άλλα μελίσσια. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
 
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΎΝ
Τα αντιβιοτικά Τεραμμυκίνη, Οξυβέτ (οξυτετρακυκλίνη) και ESP3 (σουλφοναμίδες) θανατώνουν μόνο τις βλαστικές μορφές των σπορίων της ΑΣΓ, αναστέλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την ασθένεια η οποία επανέρχεται, δεν θεραπεύουν. Περνούν στο μέλι, όπου παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστούν το μέλι μη κανονικό και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
 

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ



«ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ»ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΙΤΙΕΣ &
ΛΥΣΕΙΣ  Ανδρέας θ. Θρασυβούλου.  
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:  1998  ΕΚΔΟΣΕΙΣ:  Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
«ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ»  Ανδρέας θ. Θρασυβούλου.  
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:  1996
ΕΚΔΟΣΕΙΣ:  Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Μιχαήλ Δ.Υφαντίδης.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1983
  «ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ»  Μιχαήλ Δ.Υφαντίδης.  
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:  1995
ΕΚΔΟΣΕΙΣ:  Αρισταίος
«ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ-ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ»  Μιχαήλ Δ.Υφαντίδης. 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ» Μιχαήλ Δ.Υφαντίδης.
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜEΙΟΥ» Για εντατική παραγωγή μελιού Βασίλης Δ. Λιάκος
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:1995
«ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» Βασίλης Δ. Λιάκος.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1993 «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Βασίλης Δ. Λιάκος.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2005
«ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΡΗ» Θανάσης Α. Μπίκος. 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1987 ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψύχαλος
«ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΓΩ» Θανάσης Α. Μπίκος-Βαλάντης Πανταζής. 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2005
«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ» Θανάσης Α. Μπίκος.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1991
«ΠΡΟΠΟΛΙΣ» Θανάσης Α. Μπίκος. ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2001
«ΜΑΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ» Θανάσης Α. Μπίκος. 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1999
«Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» Θανάσης Α. Μπίκος.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2007
 
 


«ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΟΥ- Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Θανάσης Α. Μπίκος.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2010
«ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ» Πασχάλης Χρ Χαριζάνης. 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1996.ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
«Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟ» Ν. Ι. Νικολαΐδη. 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2000 «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Σύγχρονες Μέθοδοι Εντατικής Εκμετάλλευσης Ν. Ι. Νικολαΐδη.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2005 (8η Έκδοση)
«ΓΥΡΗ» ΜΕΛΕΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Νίκος Δρίμτζας.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2004.ΕΚΔΟΣΕΙΣ:Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
«ΣΦΗΚΕΣ» Γιάννης Ρέρρας. 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2001.ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
«ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» Ευθ. Νικολιδάκης. 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1993
 «ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ»- ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ, Σιμόνη Καφίρη.
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2001.ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ελληνικά Γράμματα
«ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»-Συνταγές & Γεύσεις υγείας, Μυρσίνη Λαμπράκη.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2003 ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ελληνικά Γράμματα
«ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» Karl Von Frisch.ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ Roger A. Morse.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1979.ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψύχαλος
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Pierre Jean-Prost.ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψύχαλος
 «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ» Lieselotte Gettert.ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Βασδέκης
«ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ» Irene SteinΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1988
«ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ» Roch Domerego VALUE-ADDED PRODUCTS FROM BEEKEEPING Ρ. Krell Food and Agriculture Organization of the United Nations Rome 1996 http://www.fao.org./docrep/w0076e/w0076e00.htm «ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ISO 22000-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ» Ι. Αρβανιτογιάννης, Ν. Τζούρος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αθ. Σταμούλης.ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2006
 

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ 

The Beekeepers Quarterly.ΕΚΔΟΤΗΣ: John Phipps
Νεοχώρι, 24024 – Άγιος Νικόλαος Μεσσηνίας
Τηλ: 27210-78089
e-mail: manifest@runbox.com
American Bee Journal
(μηνιαίοΕΚΔΟΤΗΣ: Joe M. Graham
Ταχ: Δ/νση: 51 S. 2nd St., Hamilton , IL 62341
Τηλ: 001 (217)8473324
Fax: 001(217)8473660
e-mail: ABJ@dadant.com
Apiacta
Βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Apimondia
iT imkerei-Tecknik Magazin
ΕΚΔΟΤΗΣ: Ihr Karl – Rainer Koch
Ταχ. Δ/νση: Postfach 1252
D 77725 Oppenau / Scwarzald
Τηλ: 07804/520
Fax: 07804 / 2287
e-mail: iTmagazin@imkerei-technik.de

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 

«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ»
 (Διμηνιαίο Περιοδικό) ΕΔΡΑ: ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ: 2410-533366 &549724 FAX: 2410-549725 e-mail:omse@otenet.gr, info@omse.gr Ταχ. Δ/νση: ΚΟΥΜΑ 4 – 41222 ΛΑΡΙΣΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» (Διμηνιαίο Περιοδικό) ΕΔΡΑ: ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. & FAX : 23920-91575 e-mail: melpress@otenet.gr Ταχ. Δ/νση: Τ.Θ. 15 – 57500 Επανομή ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
 
Πηγή