ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΑ ΕΞΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΤΟΥΣ;


Οι μέλισσες είναι πλάσματα που γοητεύουν και προξενούν το ενδιαφέρον στους λάτρεις της φύσης. Τίποτα δεν είναι τόσο περίπλοκα και τόσο αψεγάδιαστα φτιαγμένο, όσα τα μικρά κύτταρα των κυψελών τους, τα οποία σχηματίζουν σειρές από τέλεια γεωμετρικά εξάγωνα.

Πρόκειται για την απόλυτα ορθολογική μαθηματική σκέψη και ακρίβεια στην εφαρμογή, αλλά εξαίσια... αρχιτεκτονική στον τρόπο κατασκευής.
 
Ο εκπαιδευτικός ιστότοπος TEDEducation μας εξηγεί περισσότερα για αυτή τη μαγευτική διαδικασία στην οποία μπαίνουν οι μέλισσες στο παρακάτω βίντεο:


ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 01/07/2021


O Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς όπως εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό την ενημέρωση για τις περιοχές που το επόμενο 24ωρο αναμένεται αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Ο παραπάνω χάρτης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που συμβάλει αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και το συντονισμό για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.

 Τι σημαίνουν οι κατηγορίες κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς


Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς περιλαμβάνει 5 κατηγορίες κινδύνου, διαβαθμισμένες ανάλογα με τη πιθανότητα κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.


Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.


Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)


Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).


Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.


Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος.

Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.

Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Η ΜΥΓΑ ΚΑΙ Η ΜΕΛΙΣΣΑ......... (ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ)


Ρωτήσαμε μια μέρα τον Γέροντα για το εξής πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: Γέροντα, μας λέτε συνέχεια να έχουμε καλό λογισμό, θα σας πούμε όμως, μια περίπτωση, για να δούμε τι μας συμβουλεύετε να απαντούμε.

Έρχονται μερικοί άνθρωποι και μας λένε:
 
Ο τάδε ιερέας παίρνει πολλά λεφτά από τα μυστήρια, ο δείνα καπνίζει πολλά τσιγάρα και πηγαίνει στα καφενεία, ο άλλος λένε πως είναι ανήθικος και, γενικά, βγάζουν ένα δριμύ κατηγορητήριο εναντίον των κληρικών και μάλιστα παρουσιάζουν μαζί κι αποδείξεις των όσων λένε. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους τι μπορούμε να λέμε;»
***
Τότε, ο Γέροντας άρχισε να μας λέει:
 
«Γνώρισα εκ πείρας ότι σ’ αυτή τη ζωή οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες.

Τρίτη δεν υπάρχει -ή στη μια θα είναι ή στην άλλη.

Η μία, λοιπόν, κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα.

Η μύγα έχει την εξής ιδιότητα: να πηγαίνει πάντα και να κάθεται σε ό,τι βρώμικο υπάρχει. Για παράδειγμα, αν ένα περιβόλι είναι γεμάτο λουλούδια, που ευωδιάζαυν, και σε μια άκρη του περιβολιού κάποιο ζώο έχει κάνει μια ακαθαρσία, τότε μια μύγα, πετώντας μέσα σ’ αυτό το πανέμορφο περιβόλι, θα πετάξει πάνω απο όλα τα άνθη και σε κανένα δεν θα καθίσει. Μόνο όταν δει την ακαθαρσία, τότε αμέσως θα κατέβει και θα καθίσει πάνω σ’ αυτήν και θα αρχίσει να την ανασκαλεύει, αναπαυόμενη στη δυσωδία που προκαλείται από το ανακάτεμα αυτό και δε θα ξεκολλά από εκεί.
Αν τώρα έπιανες μια μύγα, και αυτή μπορούσε να μιλήσει και τη ρωτούσες να σου πει μήπως ξέρει αν πουθενά υπάρχουν τριαντάφυλλα, τότε εκείνη θα απαντούσε πως δε γνωρίζει καν τι είναι αυτά. Εγώ, θα σου πει, ξέρω πως υπάρχουν σκουπίδια, τουαλέτες, ακαθαρσίες ζώων, μαγειρεία, βρωμιές. Η μία λοιπόν μερίδα των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα. Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που έχει μάθει πάντα να σκέφτεται και να ψάχνει να βρει ό,τι κακό υπάρχει, αγνοώντας και μη θέλοντας ποτέ να σταθεί στο καλό.
 
 
Η άλλη κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μέλισσα.

Η ιδιότητα της μέλισσας είναι να βρίσκει και να κάθεται σε ό,τι καλό και γλυκό υπάρχει. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως σε μια αίθουσα, που είναι γεμάτη ακαθαρσίες έχει κάποιος τοποθετήσει σε μια γωνιά ένα λουκούμι. Αν φέρουμε εκεί μια μέλισσα, εκείνη θα πετάξει και.δεν θα καθίσει πουθενά έως ότου βρει το λουκούμι και μόνον εκεί θα σταθεί.
Αν πιάσεις τώρα τη μέλισσα και τη ρωτήσεις που υπάρχουν σκουπίδια, αυτή θα σου πει ότι δε γνωρίζει, θα σου πει εκεί υπάρχουν γαρδένιες, εκεί τριανταφυλλιές, εκεί θυμάρι, εκεί μέλι, εκεί ζάχαρη, εκεί λουκούμια και γενικά θα είναι γνωστής όλων των καλών και θα έχει παντελή άγνοια όλων των κακών. Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα, των ανθρώπων εκείνων που έχουν καλούς λογισμούς και σκέπτονται και βλέπουν τα καλά.
Όταν σ’ ένα δρόμο βρεθούν να περπατούν δύο άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, τότε φτάνοντας στο σημείο εκείνο όπου ένας τρίτος έκανε την «ανάγκη» του, ο άνθρωπος της πρώτης κατηγορίας, θα πάρει ένα ξύλο και θ’ αρχίσει να σκαλίζει τις ακαθαρσίες. Όταν, όμως περάσει ο άλλος, της δεύτερης κατηγορίας, που μοιάζει με τη μέλισσα, προσπαθεί να βρει τρόπο να τις σκεπάσει με χώμα και με μια πλάκα, για να μην αισθανθούν και οι άλλοι περαστικοί τη δυσωδία αυτή, που προέρχεται από τις βρωμιές».
 
Και κατέληξε ο Γέροντας:
 
«Εγώ σε όσους έρχονται και μου κατηγορούν τους άλλους -και με δυσκολεύουν- τους λέω αυτό το παράδειγμα και τους υποδεικνύω να διαλέξουν σε ποια κατηγορία θέλουν να βρίσκονται και αναλόγως να ψάξουν να βρουν και τους ανάλογους ανθρώπους της κατηγορίας τους». 

Γέροντος Παϊσιου Αγιορείτου Λόγοι, Τόμος Γ’, Σουρωτή Θεσσαλονίκης, εκδ. 2011

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΕΕ: Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !!!

Μια καθαρή πλειοψηφία των κρατών-μελών υποστήριξε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης μεγέθους αποικίας μελισσών κατά 10%, μετά από μια πολιτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, αναφέρει μια ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το όριο του 10% που υποστηρίζεται από τους υπουργούς θα ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την οριστικοποίηση του κατευθυντήριου εγγράφου.

«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συζήτηση στο Συμβούλιο σήμερα και τη σαφή υποστήριξη ενός φιλόδοξου στόχου στην ζωτικής σημασίας προστασία των επικονιαστών μας. Μπορούμε τώρα να θέσουμε το αδιέξοδο στις συζητήσεις πίσω μας, και τελικά να επικεντρωθούμε στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός - για το περιβάλλον και την ευημερία του πλανήτη μας» τόνισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η κυρία Κυριακίδου πρόσθεσε ότι «οι υπουργοί υποστήριξαν ένα μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης μεγέθους αποικίας μελισσών κατά 10% ως ειδικό στόχο προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ», επισημαίνοντας ότι «αυτό αυξάνει την προστασία καθώς είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που γίνεται αποδεκτό σύμφωνα με την τρέχουσα οδηγία. Ταυτόχρονα, είναι ρεαλιστικό, επιτρέποντας τη διεξαγωγή επιτόπιων μελετών για τη μέτρηση της επίτευξης του στόχου προστασίας. Αυτά είναι πολύ καλά νέα και σημαντικό επίτευγμα».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου και σημείωσε ότι «η απόφαση που έλαβαν σήμερα οι Υπουργοί θα επιτρέψει στην EFSA να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης για τη μέλισσα. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση κινδύνου για τις μέλισσες από την έκθεση σε φυτοφάρμακα θα ενημερωθεί τελικά μετά από σχεδόν 20 χρόνια».

«Η απόφαση που ελήφθη σήμερα είναι, συνεπώς, ένα σαφές σημάδι της δέσμευσής μας και της δέσμευσής μας για την επίτευξη των στόχων των στρατηγικών Farm to Fork και Βιοποικιλότητας. Καλώ τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμμετάσχει εποικοδομητικά και να διασφαλίσει ότι μπορούμε επιτέλους να δώσουμε στις μέλισσες την προστασία που τους αξίζει» κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μπορεί πλέον να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης για τις μέλισσες. Στη συνέχεια, ένα σχέδιο κανονισμού που επιτρέπει την εφαρμογή του εγγράφου καθοδήγησης της μέλισσας θα υποβληθεί στην επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών. Για να προχωρήσει, απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Το σχέδιο κανονισμού θα τεθεί σε έλεγχο από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από την υιοθέτησή του από την Επιτροπή.
Πηγή


ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 30/06/2021

O Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς όπως εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό την ενημέρωση για τις περιοχές που το επόμενο 24ωρο αναμένεται αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Ο παραπάνω χάρτης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που συμβάλει αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και το συντονισμό για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.

 Τι σημαίνουν οι κατηγορίες κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς


Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς περιλαμβάνει 5 κατηγορίες κινδύνου, διαβαθμισμένες ανάλογα με τη πιθανότητα κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.


Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.


Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)


Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).


Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.


Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος.

Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.

Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Ο ΙΝΔΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ!!!! (ΒΙΝΤΕΟ)


Συγκλονίζει βίντεο με έναν Ινδό, που δεν διστάζει να γεμίσει το στόμα του με εκατοντάδες μέλισσες

Πρόκειται για τον επαγγελματία μελισσοκόμο Suk Mohammad Dalal, που είναι κάτοικος του χωριού Chandramonipur στην ινδική πολιτεία Δυτική Βεγγάλη.
 
Ο 32χρονος είναι μελισσοκόμος τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ για μία περίοδο είχε εργαστεί και ως βοηθός ενός γιατρού στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Καλκούτα.

Ο Dalal ξεχωρίζει, καθώς ακολουθεί έναν διαφορετικό τρόπο στο επάγγελμά του, χωρίς να χρησιμοποιεί κάποια προστατευτική στολή. Το βίντεο, που ακολουθεί, ανέβηκε στο Youtube στις 14 Μαρτίου και σόκαρε τους χρήστες του διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Newsflare, που το δημοσίευσε, ο 32χρονος έχει πλέον αποκτήσει ανοσία στα τσιμπήματα των μελισσών.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


 

Οξαλικό οξύ (επίσης ενταντικικό οξύ) - οργανική ουσία που ανήκει στο όριο διβασικά καρβοξυλικά οξέα.

Οξαλικό οξύ, τύπος, Προδιαγραφές, Χαρακτηριστικά

Φυσικές ιδιότητες οξαλικού οξέος

Χημικές ιδιότητες οξαλικού οξέος

Λήψη οξαλικού οξέος

Ασφάλεια κατά το χειρισμό οξαλικού οξέος. Οι απαιτήσεις του GOST

Η χρήση οξαλικού οξέος

Οξαλικό οξύ, τύπος, χαρακτηριστικά:

Οξαλικό οξύ (επίσης ενταντικικό οξύ) - οργανική ουσία που ανήκει στο όριο διβασικά καρβοξυλικά οξέα.

Χημική ουσία τύπος οξαλικού οξέος C2H2O4. Ο λογικός τύπος του οξαλικού οξέος HOOC - COOH, ή (COOH)2. Το Isomers δεν έχει.

 

Η δομή του μορίου οξαλικού οξέος:

Οξαλικό οξύ (αντικαταθλιπτικό οξύ) είναι το απλούστερο διβασικό οξύ, το πρώτο μέλος της ομόλογης σειράς διβασικών καρβοξυλικών οξέων περιορίζει.

Είναι ένα ισχυρό οργανικό οξύ.

Οξαλικό οξύ η εμφάνιση είναι άχρωμη κρύσταλλα. Έχει δύο κρυσταλλικές τροποποιήσεις: α - ορθορομβική διπυραμιδική (πυκνότητα 1,900 g / cm3), β - μονοκλινικό πρισματικό (πυκνότητα 1,895 g / cm3).

Οξαλικό οξύ είναι μια καύσιμη ουσία. Η θερμοκρασία ανάφλεξης του στρώματος 518 ° C. Για μείγμα σκόνης-αέρα από το κατώτερο όριο συγκέντρωσης ανάφλεξης - 205 g / cm3.

Διαλυτό σε νερό, εν μέρει σε διαιθυλ και αιθυλική αλκοόλη, αδιάλυτο στο βενζόλιο, χλωροφόρμιο, πετρελαϊκός αιθέρας

Οξαλικό οξύ έλαβε το όνομά του από το γεγονός ότι το οξαλικό σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Αποκτήθηκε για πρώτη φορά το 1824 από τον Γερμανό χημικό Friedrich Wohler από την Tiziana και νερό.

Στη φύση, οξαλικό οξύ περιέχει σε οξαλίδα, ραβέντι, και οξαλίδα, το κανόνι και μερικά άλλα φυτά, και σε ωμά λαχανικά σε ελεύθερη μορφή και σε μορφή οξαλικών καλίου και ασβέστιο.

Τα άλατα και οι εστέρες του οξαλικού οξέος ονομάζονται οξαλικά άλατα.

Ονομασία οξαλικό οξύ στα αγγλικά - οξαλικό οξύ.

Οξαλικό οξύ έχει τοξική επίδραση επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία (Ο κίνδυνος εξαρτάται από τη συγκέντρωση), έχει διαβρωτικές ιδιότητες.

Φυσικές ιδιότητες οξαλικού οξέος:

 

 

Χημικές ιδιότητες οξαλικού οξέος:


Οξαλικό οξύ είναι ένα ισχυρό οργανικό οξύ και το οξύ εκδηλώνει ιδιότητες χαρακτηριστικές των καρβοξυλικών οξέων.

Χαρακτηρίζεται από τις ακόλουθες χημικές αντιδράσεις:


1. Την αντίδραση αποσύνθεσης οξαλικού οξέος όταν θερμαίνεται:

C2H2O4 → CO + CO2 + Η2Ο (προς την, γάτα = H2SO4 (συμπ.)).

Όταν θερμαίνεται με πυκνό θειικό οξύ αποσυντίθεται σε μονοξείδιο του άνθρακα (μονοξείδιο του άνθρακα), διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

2. Την αντίδραση οξαλικού οξέος ντο χλωρικό κάλιο:

C2H2O4 + 2KClO3 → K2CO3 + 2ClO2 + CO2 + Η2Ο.

Το οξαλικό οξύ αντιδρά με χλωρικό κάλιο. Η αντίδραση σχηματίζει ανθρακικό κάλιο, διοξείδιο του χλωρίου, διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Αυτή η αντίδραση χρησιμοποιείται για εργαστηριακή σύνθεση διοξειδίου του χλωρίου.

3. Την αντίδραση οξαλικού οξέος ντο διάλυμα αμμωνίας:

C2H2O4 + 2NH3 → (ΝΗ4)2C2O4.

Το οξαλικό οξύ αντιδρά με την αμμωνία διαλυμένη σε νερό. Η αντίδραση παράγει οξαλικό αμμώνιο.

4. Την αντίδραση οξαλικού οξέος ντο με ιώδιο:

C2H2O4 + I2 → 2HI + 2CO2.

Το οξαλικό οξύ αντιδρά με ιώδιο. Η αντίδραση παρήγαγε yodovidona και διοξείδιο του άνθρακα.

Μια παρόμοια αντίδραση προέρχεται χλώριο.

Αυτές οι αντιδράσεις χρησιμοποιούνται για την παραγωγή yodovidona και υδροχλωρίου.

5. Την αντίδραση οξαλικού οξέος ντο ανθρακικό κάλιο (ή ανθρακικό νάτριο):

K2CO3 + H2C2O4 → K2C2O4 + CO2 + Η2Ο

Na2CO3 + H2C2O4 → Na2C2O4 + CO2 + Η2Ο.

Οξαλικός οξύ αντιδρά με το ανθρακικό καλίου (ή ανθρακικό νατρίου). Στην αντίδραση, το σχηματισμένο οξαλικό καλίου (ή οξαλικό νάτριο), διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Παρόμοιες αντιδράσεις προέρχονται από ανθρακικό άλας λίθιοανθρακικό άλας ρουβίνιο ανθρακικό άλας, και καίσιο.

6. αντίδραση της διάστασης του οξαλικού οξέος σε υδατικό διάλυμα:

H2C2O4 ↔ 2Η + + C2O42-.

Σε ένα υδατικό διάλυμα οξαλικού οξέος διαχωρίζεται σε ιόντα.

Λήψη οξαλικού οξέος:


Λαμβάνεται οξαλικό οξύ:


Την οξείδωση των υδατανθράκων, αλκοόλες και γλυκόλες με μείγμα νιτρικών και θειικών οξέων παρουσία οξειδίου του βαναδίου (V2O5);

- Οξείδωση αιθυλενίου και ασετυλίνη με νιτρικό οξύ παρουσία χλωριδίου παλλαδίου (PdCl2) νιτρικά ή παλλάδιο (Δρ(ΝΟ3)2);

- Οξείδωση του προπυλενίου σε υγρό οξείδιο του αζώτου (ΝΟ2);

- Μυρμηκικού νατρίου.


Ασφάλεια κατά το χειρισμό οξαλικού οξέος. Απαιτήσεις GOST:


Το οξαλικό οξύ είναι ένα ισχυρό οργανικό οξύ, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των βλεννογόνων του οισοφάγου, στομάχι, έντερα, αναπνευστικό σύστημα και δέρμα.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση οξαλικού οξέος στο νερό υδατικών αντικειμένων πόσιμου και πολιτιστικού-οικιακού απόθετα 0,5 mg / dm3., περιοριστικός δείκτης βλάβης - obschesanitarnyh. (δείτε το GOST 22180-76 Αντιδραστήρια. Οξαλικό οξύ. Προδιαγραφές (με τις τροπολογίες αριθ. 1, 2)).

Όταν εργάζεστε με οξαλικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιείται ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός (αναπνευστήρες τύπου "Petal" σύμφωνα με το GOST 12.4.028, γυαλιά σύμφωνα με το GOST 12.4.013, λαστιχένια γάντια σύμφωνα με το GOST 20010), και να τηρούν τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής.

Οι χώροι όπου πραγματοποιείται εργασία με το ναρκωτικό, πρέπει να είναι εξοπλισμένο με συνεχώς λειτουργικό σύστημα εξαερισμού. Η ανάλυση του παρασκευάσματος πρέπει να πραγματοποιείται σε εργαστήριο αναθυμιάσεων.

Το οξαλικό οξύ είναι μια καύσιμη ουσία. Η θερμοκρασία ανάφλεξης του στρώματος 518 ° C. Για μείγμα σκόνης-αέρα από το κατώτερο όριο συγκέντρωσης ανάφλεξης - 205 g / cm3. Οι πυροσβεστικοί παράγοντες είναι ψεκασμένο νερό, χημικός και μηχανικός αφρός.

Η εφαρμογή οξαλικού οξέος:


Χρησιμοποιείται οξαλικό οξύ:

- στις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και δέρματος ως κυρίαρχος κατά τη βαφή μετάξι και μαλλί,

- στη μεταλλουργία για καθαρισμό μέταλλα από τη σκουριά, οξείδια, κλίμακα, σκουριά,

-Στη μελισσοκομία για τη θεραπεία των μελισσών,

-Στο νοικοκυριό ως μέσο απομάκρυνσης σκουριά, απορρυπαντικα, λευκαντικά και απολυμαντικά,

-Στην ιατρική και τη φαρμακολογία

-Στην αναλυτική και οργανική χημεία ως αντιδραστήριο για την καθίζηση της σπάνιας γης στοιχεία.

Πηγή




Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Θα συνεχιστεί ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και μάλιστα με ακόμα υψηλότερες (τοπικά) θερμοκρασίες. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του καιρικού μοντέλου GFS. 

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο τις θερμές αέριες μάζες όπως έρχονται με σκούρες αποχρώσεις του κόκκινου έως και μπορντό στη χώρα μας και πώς αρχίζει και αποκλιμακώνεται η ένταση του φαινομένου από την επόμενη Παρασκευή 2 Ιουλίου...

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν τα λουλούδια μόνο απο το χρώμα και το άρωμά τους. Μπορούν επίσης να αισθανθούν τα ηλεκτρικά πεδία που σχηματίζονται γύρω τους! Τέτοια πεδία σχηματίζονται από τα ηλεκτρικά φορτία μεταξύ του εδάφους και της ατμόσφαιρας και είναι μοναδικά για κάθε είδος, ανάλογα την απόσταση του λουλουδιού, το έδαφος και το σχήμα. Τα λουλούδια χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να ελκύουν τους επικονιαστές.
Μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν είχαν καμία ιδέα για το πώς οι μέλισσες ανιχνεύουν αυτά τα πεδία. Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε online στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρητές δόνησης-λέιζερ, ένα μικροσκοπικό μηχάνημα που χτυπά με λέιζερ τις τρίχες που βρίσκονται στο σώμα της μέλισσας για να μετρήσουν κατά πόσο οι τρίχες αυτές ανταποκρίνονται στα ηλεκτρικά πεδία. Όταν οι μέλισσες πλησιάζουν ένα λουλούδι εντός 10 εκατοστών, το ηλεκτρικό πεδίο που μοιάζει με στατικό ηλεκτρισμό, κάνει τις τρίχες να λυγίζουν. Αυτή η κάμψη ενεργοποιεί τους νευρώνες στο σώμα τους, που τους επιτρέπει να αισθάνονται τα πεδία των λουλουδιών!

Δείτε το Βίντεο:

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ (1492 μ.Χ. -1790 μ.Χ.)


Στη νεότερη εποχή η πορεία της μελισσοκομίας σημαδεύτηκε από δύο "ανακαλύψεις" με αντικρουόμενη επιρροή στην ανάπτυξή της. Η πρώτη "ανακάλυψη" είναι η γενικευμένη διάδοση της ζάχαρης, που μείωσε δραματικά τη χρήση του μελιού. Η μεταφορά της ήταν πιο εύκολη από αυτή του μελιού. Οι δυνατότητες παραγωγής τεράστιες. Στα φαρμακευτικά σκευάσματα η επικράτηση της ζάχαρης ήταν ολοκληρωτική.
 
Η άσκηση της μελισσοκομικής τέχνης περιορίστηκε κατά πολύ και το μόνο που κράτησε μονοπωλιακά μέχρι την ανακάλυψη της παραφίνης (από το πετρέλαιο) ήταν η παραγωγή κεριού.
Η δεύτερη "ανακάλυψη" είναι η εφεύρεση της σύγχρονης κυψέλης με τα κινητά πλαίσια κηρηθρών. Μέχρι τότε για να εξαχθεί το μέλι από την κυψέλη έπρεπε να καταστραφεί η κηρήθρα που το φιλοξενούσε, γιατί η διαδικασία απαιτούσε σύνθλιψη της κηρήθρας. Οι μέλισσες αναγκάζονταν να "χτίσουν" νέες κηρήθρες εξ' αρχής σπαταλώντας άφθονο νέκταρ κάθε φορά.
Με την καινούργια κυψέλη, το μέλι των κηρηθρών έβγαινε με φυγόκεντρο δύναμη σε ειδικά δοχεία (μελιτοεξαγωγείς) και οι κηρήθρες επιστρέφονταν στην κυψέλη για να ξαναγεμίσουν με μέλι από τις μέλισσες. Με πιο λίγα μελίσσια οι μελισσοκόμοι τρυγούνε πολλαπλάσιες ποσότητες από αυτές που παρήγαγαν προ κυψέλης Langstroth.
Τα τελευταία χρόνια, ο δυτικός κόσμος ανακαλύπτει ξανά το μέλι σαν τρόφιμο και σαν φαρμακευτικό βοήθημα. Η παγκόσμια παραγωγή ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο τόνους. Η κατανάλωση μελιού αυξάνεται και η πρόκληση παραγωγής
 ποιοτικού μελιού είναι μεγάλη, ιδιαίτερα για εμάς που τυποποιούμε μόνο το μέλι που οι ίδιοι μπορούμε να παράγουμε.

ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ
Της μαθήτριας Άννας-Μαρίας Μαρκουλή

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ (3400 π.χ. -1492 μ.χ.)


 Η μελισσοκομία από την αρχαιότητα μέχρι τον 15ο αιώνα
(3400 π.χ. -1492 μ.χ.)
Πολύ λίγα βασικά προϊόντα, στη διατροφή του ανθρώπου, όπως το μέλι, απολαμβάνουν παγκόσμιας δημοτικότητας, άρρηκτα συνδεδεμένης με τις ιδιαιτερότητες και παραδόσεις κάθε περιοχής. Στον Ελλαδικό χώρο, ήδη από την αρχαιότητα, οι πρόγονοί μας γνώριζαν πολύ καλά τη μεγάλη θρεπτική αξία του και του απέδιδαν θεϊκές και θρησκευτικής ευλάβειας ιδιότητες.
Το αρχαιότερο πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται στο χώρο της μελισσοκομίας είναι ο Αρισταίος.
Πρόκειται για μία από τις πλέον αινιγματικές μορφές της αρχαίας ελληνικής λαϊκής θρησκείας και υπήρξε η κυριότερη μορφή του μυθολογικού κύκλου της Κέας. Πρώτος σταθμός του Αρισταίου θεωρείται η Κέα όπου δίδαξε τους κατοίκους του νησιού και τη μελισσοκομία. Έτσι ο Αρισταίος υπήρξε για τους ανθρώπους και μάλιστα για τους νησιώτες κατοίκους της Κέας, ο πρώτος εφευρέτης μιας σειράς από χρήσιμες τέχνες κυριότερη από τις οποίες ήταν η εκτροφή των μελισσών. Ο Αρισταίος και η μέλισσα θα γίνουν τα βασικά σύμβολα του νησιού και θα απεικονισθούν στα νομίσματα της Τουλίδας, της Καρθαίας και της Κορησίας. O μύθος του Αρισταίου μαρτυρεί την ύπαρξη εντατικής μελισσοκομίας στην αρχαιότητα. Περισσότερες όμως αποδείξεις βρίσκουμε όσο προχωρούμε προς τους ιστορικούς χρόνους.


Στην Κρήτη κατά τις ανασκαφές στην Φαιστό βρέθηκαν πήλινες 
κυψέλες της Μινωικής εποχής (3.400 π.Χ.) πολύ αρχαιότερης της Ομηρικής. Στην ίδια εποχή ανήκει επίσης το χρυσό κόσμημα που παριστάνει σύμπλεγμα δύο μελισσών, οι οποίες βαστάζουν κηρήθρα προερχόμενη από την πήλινη κυψέλη σωλήνα, όπως και άλλο χρυσό κόσμημα σε σχήμα μέλισσας, που βρέθηκε στις ανασκαφές της Κνωσού.
 Στην Οδύσσεια (στίχος, Κ-519) αναφέρεται το «Μελίκρατον» που ήταν κράμα μελιού και γάλακτος το οποίον έπιναν ως εκλεκτό ποτό καθώς επίσης (στίχος, Υ-168) ότι οι ορφανές κόρες του Πίνδαρου τρέφονταν από την Θεά Αφροδίτη με τυρί, μέλι και οίνο. Με την ίδια τροφή η μάγισσα Κίρκη σαγήνευσε τους συντρόφους του Οδυσσέα (στίχος, Κ-213).
Ο Ησίοδος αναφέρει τους «Σίμβλους», όνομα που έδιναν στις κυψέλες της εποχής εκείνης. Αν και δεν είναι απόλυτα γνωστό το είδος των κυψελών αυτών, είναι βέβαιο πως ήταν κατασκευασμένες από ανθρώπους για την εκτροφή των μελισσών.
Επιπλέον, τα συγγράμματα του Αριστοτέλη (322 π.Χ.) αποτέλεσαν σπουδαίο σταθμό για τη μελισσοκομία τόσο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και όλου του τότε πολιτισμένου κόσμου.
Ο μεγάλος νομοθέτης των Αθηναίων, Σόλων (640-558 π.Χ.) θέσπισε διάφορα νομοθετικά μέτρα για την μελισσοκομία της εποχής εκείνης. Ένα μέτρο το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη μελισσοκομικών επιχειρήσεων και το οποίο ρυθμίζει και καθορίζει τις αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων είναι το εξής: «Μελισσών σμήνη καθιστάμενα απέχειν των υφ’ ετέρου πρότερων ιδρυμένων πόδας τριακοσίους» [Πλουτάρχου: Βίος Σόλωνος]. Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (462-352 π.Χ.) συνιστούσε το μέλι σε όλους τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα στους ασθενείς. Ο Δημόκριτος, όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να διατηρηθούν οι άνθρωποι υγιείς και μακροβιότεροι απάντησε: «Ει τα μεν έξωθεν ελαίω του σώματος τα δε ένδοθεν μέλιτι χρίσοιντο». Ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν το μέλι ως κύρια τροφή. Η πρόοδος της μελισσοκομίας δεν περιοριζόταν μόνο στην Αττική αλλά σε όλη σχεδόν την Ελλάδα: στερεά, νησιωτική ακόμα και στις αποικίες. Ο πρώτος όμως που μελέτησε επιστημονικά την μέλισσα ήταν ο Αριστοτέλης. Άλλωστε από την εποχή αυτή υπάρχουν τα γραπτά του για τη μελισσοκομία. Οι απόψεις του αυτές εξακολουθούσαν να ισχύουν μέχρι και το μεσαίωνα. Αργότερα η μελισσοκομία αποτέλεσε είδος ασχολίας των μοναχών στα μοναστήρια, όπου και αναπτύχθηκε σημαντικά.

                     Εικ.4 Η μελισσοκομία στα αρχαία χρόνια.

Στην εποχή του Μεσαίωνα η μελισσοκομία εξελίσσεται σε επαγγελματική βάση εκμεταλλευόμενη την αύξηση της ζήτησης μελιού και κεριού. Η πληθυσμιακή αύξηση και η σύνδεση του κεριού με τις θρησκευτικές και καθημερινές λειτουργίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη.

         Εικ.5 Έκδοση Orbis του 1658 με μαθήματα μελισσοκομίας.

Η μελισσοκομία αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη και εμφανίζονται νέοι τύποι κυψελών με τη χρήση υλικών κατασκευής που αφθονούν στις κατά τόπους περιοχές. Οι αλχημιστές χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ μέλι στις συνταγές τους λόγω των ιδιοτήτων του σαν συστατικό ή ως συνδέσμου ανάμεσα σε αλχημιστικά υλικά. Οι χριστιανοί εντάσσουν το κερί στη λατρευτική τους πρακτική, ενώ είναι πάρα πολλές οι γραπτές αναφορές του μελιού και της μέλισσας στα εκκλησιαστικά κείμενα με χαρακτηριστικό παραλληλισμό της γλυκύτητας του μελιού με το λόγο του Θεού.

Στον υπόλοιπο κόσμο η πορεία της μελισσοκομίας είναι ανάλογη με αυτή της Ευρώπης. Για το Ισλάμ το μέλι αποτελεί θεραπευτικό τρόφιμο και στην Αραβική λογοτεχνία συναντάμε πολλές αναφορές στις μέλισσες. Η σχέση του ανθρώπου με τις μέλισσες αποτυπώνεται πολύ καλά στο κοράνι "... ο Κύριός σας εμπνεύστηκε τη μέλισσα. Την καθοδηγεί να πετά ανάμεσα στα βουνά και να παράγει από το στομάχι της το κερί και το μέλι, προσφέροντας με το ένα φως και με το άλλο θεραπεία... αναλογιστείτε την σχέση των μελισσών με τα φυτά, την αποστροφή τους προς τις ακαθαρσίες, την υποταγή τους προς τον αρχηγό και υπέροχα θα εκπλαγείτε..." (al-Ghazzali,Koran16,68-69).
ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ
Της μαθήτριας Άννας-Μαρίας Μαρκουλή

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΝ 19ο & 20ο ΑΙΩΝΑ (1890 μ.Χ. - 1990 μ.Χ.)



Η μελισσοκομία στην Ελλάδα - Η εξέλιξη της τον 19ο & 20ο αιώνα
(1890 μ.Χ. - 1990 μ.Χ.)
Η κυψέλη λοιπόν με τα κινητά πλαίσια χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Στα Κύθηρα οι αρχαίοι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν το αδονάκι που είναι ο πρόδρομος της σύγχρονης ευρωπαϊκής κυψέλης με το κινητό πλαίσιο, ανακάλυψη του Αμερικανού Lorenzo Lorraine Langstroth. Ο Langstroth θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης μελισσοκομίας (1851) αφού η ανακάλυψή του αποτέλεσε τη βάση της σημερινής μελισσοκομίας.

Στη χώρα μας ο εκσυγχρονισμός της μελισσοκομίας με τη χρησιμοποίηση της Ευρωπαϊκής κυψέλης καθυστέρησε αρκετά.
Η πρώτη κίνηση σημειώθηκε το 1903 εκ μέρους της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας. Το ενδιαφέρον για τον κλάδο αυτό εκδηλώθηκε και από άλλους Έλληνες διανοούμενους. Ο Ιωάννης Πεσματζόγλου, με δαπάνη του, ίδρυσε στο Χαλάνδρι την πρώτη μελισσοκομική σχολή. Ο ακαδημαϊκός και λογοτέχνης Γ. Δροσίνης συνέγραψε κατά το 1901 και εξέδωσε το μικρό βιβλίο «Αι Μέλισσαι», η συμβολή του οποίου στη μελισσοκομία υπήρξε σημαντική.
Στη Μελισσοκομική Σχολή Χαλανδρίου πρώτος δίδαξε ο ειδικός στη μελισσοκομία, με πρωτοβουλία και δαπάνη της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας, μετεκπαιδευθείς γεωπόνος κ. Γ. Τουφεξής. Ο κ. Γ. Τουφεξής δίδασκε τις νέες μεθόδους της μελισσοκομίας στη Σχολή Χαλανδρίου από το 1903 μέχρι το 1916. Αργότερα διορίστηκε επόπτης της μελισσοκομίας στο Υπουργείο Γεωργίας. Ακόμα εξέδωσε και διάφορα βιβλία και φυλλάδια για τη μελισσοκομία, όπως «Η Μελισσοκομική Εφημερίς» το 1908 και «Η Μελισσοκομική Επιθεώρηση» το 1912.
 Στην ανωτέρω σχολή φοίτησαν και εκπαιδεύτηκαν στη μελισσοκομία πολλοί μαθητές ορισμένοι από τους οποίους διορίστηκαν σε σημαίνουσες δημόσιες θέσεις, ενώ άλλοι δίδαξαν την σύγχρονη μελισσοκομία με σκοπό να καθοδηγήσουν τους νέους κυρίως μελισσοκόμους στη χρήση της νέας κυψέλης με τα κινητά πλαίσια, αλλά και τις άλλες εφευρέσεις της σύγχρονης μελισσοκομίας. Μεταξύ των ανωτέρω ενδεικτικά αναφέρουμε τη δράση των Ι. Καραμάνου, Α. Ξυδιά, Ν. Μπαμπιώτη, Γ. Τριβιζά, Βλαδ. Δερματόπουλου, Ν. Νικολαΐδη, Ν. Τοπολίδη Β. Παπαγεωργίου, Παν. Γεωργαντά και άλλων. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών ήταν θετικά αν και πραγματοποιήθηκαν με αργούς ρυθμούς.
Το 1903 τα στατιστικά στοιχεία ανέγραφαν 201.314 μελίσσια σε εγχώριες κυψέλες και μόνο 412 μελίσσια εντός νέων σύγχρονων κυψελών. Δηλαδή μόνο το 0,2% του συνόλου των μελισσών ήταν εγκατεστημένα σε ευρωπαϊκές κυψέλες. Το 1912, δηλαδή 9 χρόνια αργότερα, έχουμε 250.000 μελίσσια σε εγχώριες κυψέλες και 3.000 εντός νέων κυψελών, δηλαδή το 1,19% του συνόλου. Δυστυχώς όμως η όλη προσπάθεια διακόπηκε εξαιτίας του Βαλκανικού και Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η τοποθέτηση του κ. Ι. Καραμάνου ως Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποικισμού Μακεδονίας-Θράκης και η απόσπαση του Άγγελου Ξυδιά από το Υπουργείο Γεωργίας στην Διεύθυνση Εποικισμού, και οι δύο μαθητές της Σχολής Μελισσοκομίας, έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου αυτού αρχίζοντας με τη χορήγηση 700 κυψελών μαζί με κηρήθρες και μελιτοεξαγωγείς στους πρόσφυγες.
Η προσπάθεια συνεχίστηκε και όταν ο Άγγελος Ξυδιάς διορίστηκε τμηματάρχης Μελισσοκομίας του Υπουργείου Γεωργίας. Έτσι και με τη συνδρομή της Α.Τ.Ε. φτάσαμε στο 1939 να έχουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα 700.000 μελίσσια εκ των οποίων τα 100.000 περίπου εγκατεστημένα σε σύγχρονες κυψέλες, δηλαδή το 14,29%.


Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε όπως γνωρίζουμε πανωλεθρία σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας καθώς και στη μελισσοκομία. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Τμήμα Μελισσοκομίας του Υπ. Γεωργίας και η Α.Τ.Ε. βοήθησαν εκ νέου τη μελισσοκομία χορηγώντας δωρεάν στους μελισσοκόμους 93.500 κυψέλες, 3.100 μελιτοεξαγωγείς και 3.000.000 τεχνητές κηρήθρες.

……ΚΑΙ  ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΑΣ !

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 1.900.000 μελισσοσμήνη στην Ελλάδα  εκτρεφόμενα από σχεδόν 25.000 μελισσοκόμους, με 5.000 τους επαγγελματίες. Η πλειοψηφία τους ασκεί νομαδική μελισσοκομία μετακινώντας τα μελίσσια  κατά μέσον όρο 5 φορές ετησίως και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, κυρίως στα νησιά, ασκεί στατική μελισσοκομία.<Στοιχεία ΥπΑΑΤ 2013>

Η μελισσοκομική πυκνότητα είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ με 11.1 μελισσοσμήνη ανά τετρ. χιλιόμετρο. Και οι μέλισσες και οι μελισσοκόμοι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να παραγάγουν περίπου 30 χιλιάδες τόνους μελιού άριστης ποιότητας ετησίως.

Περίπου 40 συνεταιριστικές μελισσοκομικές οργανώσεις αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα και μια Κοινοπραξία Μελισσοκομικών  Συνεταιρισμών, η «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ»-- 74 μελισσοκομικοί σύλλογοι  εκπροσωπούνται στην Ο.Μ.Σ.Ε., την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (από τους οποίους ενεργοί είναι τα 2/3) και πρόσφατα ιδρύθηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης από τυποποιητές μελιού, μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς, την Κοινοπραξία και την Ο.Μ.Σ.Ε.



                                 Εικ.6 Mέλισσα εν δράσει

Η μελισσοκομία έχει μακρά και συναρπαστική ιστορία στη Σλοβενία. Ο Γιάνεζ Γκρέγκορι, ένας Σλοβένος βιολόγος, χαρακτηρίζει μάλιστα τους συμπατριώτες του «έθνος μελισσοκόμων». Στην πραγματικότητα, οι Σλοβένοι ήταν γνωστοί ως έμπειροι μελισσοκόμοι από τον όγδοο αιώνα Κ.Χ. Από εκείνη την εποχή μέχρι το 19ο αιώνα, κατασκεύαζαν τις κυψέλες τους από κούφιους κορμούς δέντρων. Αυτές οι κυψέλες ήταν γνωστές σε μερικές περιοχές της Σλοβενίας ως κορίτα, δηλαδή σκάφες. Περίπου το 15ο αιώνα, όμως, με την εφεύρεση των πριονιστικών μηχανών, οι παλιές σκάφες από κορμούς άρχισαν να αντικαθίστανται από κυψέλες φτιαγμένες με σανίδες. Αυτές τις αποκαλούσαν αστειευόμενοι τρούγκε, δηλαδή φέρετρα, λόγω του στενόμακρου σχήματός τους.

Η μεγάλη ζήτηση για μέλι και κερί μέλισσας προσέδωσε στη μελισσοκομία τέτοια οικονομική σπουδαιότητα ώστε τράβηξε την προσοχή των ηγεμόνων της χώρας, οι οποίοι παραχώρησαν σε ορισμένους ευνοούμενούς τους τα αποκλειστικά δικαιώματα να ασχολούνται με το επάγγελμα. Αυτό το ενδιαφέρον των υψηλά ιστάμενων είναι κατανοητό, επειδή το κερί της μέλισσας ήταν απαραίτητο για την παραγωγή κεριών, που χρησιμοποιούνταν κυρίως σε εκκλησίες και μοναστήρια, και επειδή το μέλι ήταν η μόνη διαθέσιμη γλυκαντική ουσία εκείνη την εποχή.
ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ
Της μαθήτριας Άννας-Μαρίας Μαρκουλή
 

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ


Το θυμάρι σταματάει την τριχόπτωση και εξασφαλίζει διαύγεια πνεύματος

Ο θύμος ο κοινός ή θύμος ο ερπύλος ή θύμος ο κεφαλωτός ή  ρουχόθυμο ή γαϊδουρόθυμος ή Thymus vulgaris ή Thymus capitus ή Coridothymus capitatus, ανήκει στην οικογένεια Χειλανθών.

Είναι στυπτικό και πικρό, τονωτικό και δυναμωτικό, αντισηπτικό, απολυμαντικό, κατευναστικό στην βρογχίτιδα, τον κοκκύτη και κατά του επίμονου βήχα, αλλά κάνει και για τον πονόδοντο.
 
Το βρίσκετε σε όλες τις ξερές και άγονες εκτάσεις, που ούτε δέντρο δεν φυτρώνει, αλλά μόνο θάμνοι και βότανα, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο.

Είναι μικρός φουντωτός, πολύκλαδος θάμνος, μέχρι 50 εκατοστά,  με ωοειδή προμήκη φυλλάρια και ανθίζει με τα χαρακτηριστικά ρόδινα άνθη του.

Ένα μπάνιο σε αρωματισμένο με θυμάρι νερό δίνει ενεργητικότητα.

Το θυμάρι με μπύρα τονώνει την αυτοπεποίθηση.

Το θυμάρι έχει και βακτηριοκτόνες ιδιότητες σε μικρόβια και βακίλους (βάκιλος άνθρακα, βάκιλος τύφου, βάκιλος κόρυζας), μηνιγγιτιδόκοκκος, βάκιλος Eberth, στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, στον σταφυλόκοκκο, στο βακτηρίδιο της φυματίωσης.

Οι ατμοί του θυμαριού έχουν βακτηριοκτόνο δύναμη.

Διαλύματα θυμαριού με σαπούνι χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία για απολύμανση των χεριών.

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού είναι 25 φορές πιο αντισηπτικό φαινόλη, το οξυζενέ και το υπερμαγγανικό κάλο.

Το θυμάρι είναι η καλύτερη τροφή για τις μέλισσες.

Το θυμάρι χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό αρτοσκευασμάτων, ποτών και καρυκευμάτων.

Το θυμάρι αρωματίζει τον αέρα και προκαλεί ευεξία.



Χρήσιμα μέρη θυμαριού

Οι ανθισμένες κορυφές

Δραστικές ουσίες θυμαριού

Πικρές ουσίες, αμτιβιοτικά, ταννίνη και αιθέριο έλαιο που περιέχει δύο φαινόλες θυμόλη και καρβακρόλη, τερινίνη, κυμόλη, κυμίνη, μπορνεόλη και λιναλόλη. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού σύγκειται από το θυμένιο και το θυμόλ που είναι συστατικό στερεάς μορφής. Η θυμόλη είναι αντσηπτικό των εντέρων και χρησιμοποιείται στη χρόνια βρογχίτιδα, στη φυματίωση και στον κοκκύτη και σε διάλυμα σε κομπρέσες σα βακτηριοκτόνο. Η θυμόλη παίρνεται σε δόση 0,50 γραμμάρια το 24ωρο και μέχρι 4 γραμμάρια ολικώς. Μετά τη χρήση θυμόλης απαγορεύονται τα οινοπνευματώδη ποτά. Η θυμόλη διαλύεται στο οινόπνευμα, στον αιθέρα και σε αλκαλικά διαλύματα. Το θυμόλ με μεντόλ, σαλόλ, καμφορά και χλωράλη δίνουν υγρό μείγμα.



Τα φλαβονοειδή του Thymus vulgaris (θυμάρι) έχουν αντιφλεγμονώδη και σπασμολυτική ιδιότητα στο λείο μυϊκό σύστημα.


Ιδιότητες και ενδείξεις θυμαριού

-Εσωτερική χρήση θύμου

Καταστέλλει το βήχα.

Με Allium Sativum (σκόρδο) θεραπεύει την οξυουρίαση.

  • Η θυμόλη βοηθάει στην πέψη των λιπαρών τροφών.
  • Το θυμάρι είναι γενικό διεγερτικό και είναι πολύτιμο για την σωματική και πνευματική κατάπτωση και ατονία, το άγχος, τη νευρασθένεια, την κατάθλιψη και την ημικρανία.
  • Αυξάνει την πνευματική διαύγεια.
  • Τονώνει τα νεύρα.
  • Απαραίτητο σε όσους έχουν υπόταση και αναιμία.
  • Κάνει για την ραχίτιδα.
  • Ανοίγει την όρεξη.
  • Είναι εμμηναγωγικό αν η καθυστέρηση εμμήνων είναι συμπτωματική.
  • Αντισηπτικό των εντέρων, του ουροποιογεννητικού συστήματος και των πνευμόνων, γι΄αυτό είναι κατάλληλο για εντερικές μολύνσεις, λευκόρροια και πνευμονικές μολύνσεις, όπως βρογχίτιδα και φυματίωση.
  • Ρυθμίζει τη λευκοκυττάρωση στις μολυσματικές ασθένειες.
  • Είναι εφιδρωματικό και ρυθμίζει τις εκκρίσεις σε συνάχι, γρίπη και κρυολογήματα και είναι προληπτικό αντιβιοτικό σε επιδημίες γρίπης.
  • Είναι ανθελμινθικό (οξύουρους, ασκαρίδες, ταινία κ.ά) σε ανθρώπους και ζώα.
  • Είναι ελαφρώς υπνωτικό.
  • Εμποδίζει τις ζυμώσεις και τη συγκέντρωση αερίων, στο στομάχι, στην κοιλιά και τα έντερα και τους κολικούς.
  • Κατά της διάρροιας, της δυσεντερίας.
  • Σπασμολυτικό για το βήχα, τον κοκκύτη και το άσθμα.
  • Κατά της παραλύσεως της γλώσσας.
  • Είναι διουρητικό και κάνει για την υδρωπικία.
  • Σε γαργάρες είναι ευεργετικό για τον λάρυγγα.
  • Βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει την καρδιά.
  • Είναι παυσίπονο σε ρευματοπάθειες.
  • Κάνει για τον πονόδοντο και χρησιμοποιείται στα οδοντοτρίμματα.
  • Είναι αντιπυρετικό σε τυφοειδή πυρετό.
  • Μπορεί να είναι αφροδισιακό και αναζωογονεί τα γεννητικά όργανα.
  • Είναι αποσμητικό και στο δωμάτιο δροσίζει τον αέρα.
  • Είναι καλό για δηλητηριάσεις.

-Εξωτερική χρήση θύμου

  • Σταματάει την τριχόπτωση.
  • Αντισηπτικό και βακτηριοκτόνο σε δερματοπάθειες και λευκόρροια, επουλώνει τις πληγές, τα σπυριά και τα εγκαύματα.
  • Σε γαργάρες χρησιμοποιείται για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
  • Θεραπεύει την ψώρα και τους λειχήνες.
  • Καταπολεμάει τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς στις αρθρώσεις και τους μυς.
  • Μια αλοιφή με θυμάρι είναι καλή για τον έρπητα ζωστήρα.
  • Φτιάχνει τις πιο καλές οδοντόκρεμες. Η θυμόλη χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Όταν τρίβετε τα ούλα με θυμάρι θεραπεύετε την ουλίτιδα.
  • Το μπάνιο με θυμάρι διώχνει την κούραση.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θυμάρι

Αφέψημα: Ένα κλαδάκι για κάθε φλιτζάνι νερό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός το βγάζετε και το αφήνετε για 10 λεπτά, το σουρώνετε και πίνετε τρία φλιτζάνια μετά τα γεύματα. Είναι πικρό. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Με αυτό το αφέψημα κάνετε γαργάρες για τις στοματίτιδες και τις ερεθισμένες αμυγδαλές, για την ψώρα και τα άτονα έλκη.
Τσάι για την ραχίτιδα: 20 γραμμάρια άνθη σε ένα λίτρο νερό. Κάνει και για τον πονοκέφαλο από κρυολόγημα.
Αιθέριο λάδι θυμαριού: 5 σταγόνες σε λίγο μέλι τρεις φορές την ημέρα.
Κοκκύτης: Συνδυασμός από αιθέριο λάδι ευκαλύπτου και θυμαριού σε ίσες αναλογίες.
Για το συνάχι και τον πονόλαιμο: Να μασάτε θυμάρι.
Έγχυμα θυμαριού: Ρίχνετε 2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι νερό ή 15 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό από φύλλα, άνθη και σπόρους για 10 λεπτά και πίνετε τρεις φορές την ημέρα.
Για εξωτερική χρήση αλοιφή ή κομπρέσα για τους ρευματισμούς και τους πόνους των μυών και για τον κοκίτη στο στήθος.
Σαν κομπρέσα κάνει καλό σε μώλωπες και στον πονόδοντο.
Μια σταγόνα χυμού σε κάθε μάτι βοηθά στην όραση και καταπολεμά τις μολύνσεις.
Για προβληματική ακοή και εμβοές στο αυτί: Ίσα μέρη θυμαριού και ροδοστάγματος 4 σταγόνες από το μείγμα σε κάθε αυτί 3 φορές την ημέρα.
Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού σε παρθένο ελαιόλαδο για κομπρέσες σε πληγές και τσιμπήματα εντόμων.
Για τους πόνους ρευματισμών: Ψιλοκόψτε θυμάρι, ζεστάνετε με ελάχιστο νερό, βάλτε το στην κομπρέσα και ακουμπήστε το στο πονεμένο μέρος. Μπορείτε να κάνετε με θυμάρι μπάνια με 2 γραμμάρια αιθέριο έλαιο σε μπάνιο χλιαρό.
Συνταγή για αρθριτικά, ρευματισμούς, κρυολογήματα, γρίπη και συνάχι: Βράστε μισό κιλό θυμάρι σε 4 λίτρα νερό και ρίξτε το στο νερό μπάνιου.
Για την τριχόπτωση: Βράστε μια χούφτα θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το μισό και αλείψτε το κεφάλι. Ξεπλύνετε και κάντε εντριβή με το πυκνό υγρό και αφήστε το για 5 λεπτά και ξαναλούστε τα μαλλιά σας. Κάνει και για τις ψείρες.
Βάζοντας 3 κλωνάρια θυμάρι κάτω από το μαξιλάρι βοηθάει στον ύπνο.
Το θυμάρι βοηθάει στη διακοπή ποτού γιατί προκαλεί εμετό, ναυτία, διάρροια, ιδρώτα, δίψα και αηδία για το ποτό. Βάλτε μια χούφτα θυμάρι σε 3 φλιτζάνια νερό και αφήστε το για μισή ώρα και πίνετε μια κουταλιά κάθε 15 λεπτά.
Συνταγή για αντρική κολόνια: Βάλτε 10 γραμμάρια λουλούδια θυμαριού σε 250 γραμμάρια λευκό οινόπνευμα, κλείστε το μπουκάλι με φελλό και το αφήνετε για τρεις εβδομάδες στον ήλιο, το καλοκαίρι και μετά σουρώνετε.
Μαρινάδα θυμαριού για την κουζίνα: Μουσκεύετε σε μισό λίτρο άσπρο κρασί ένα ματσάκι θυμάρι, 1 ματσάκι θρούμπι, 4 κεφάλια σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης, μερικά μοσχοκάρφια, ένα κλωναράκι δενδρολίβανο, λάδι και λεμόνι για πολλές ώρες.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι το καλύτερο και είναι θεραπευτικό. Γι΄αυτό τα μελίσσια μεταφέρονται εκεί που υπάρχει θυμάρι. Μια κουταλιά μέλι που την καταπίνετε σιγά σιγά βοηθάει στις φλογώσεις αναπνευστικού.
Σε ξηρά φρούτα, όπως σύκα, σταφίδες, κεράσι και άλλα αν αφήσετε ανθισμένες κορυφές δίνει άρωμα και προφυλάσσει από τα έντομα.
Το κάπνισμα θυμαριού βοηθάει στο λουμπάγκο.
Φρέσκο θυμάρι ζεσταμένο, στεγνό είναι θεραπευτικό στο στραβολέμιασμα, τοποθετημένο με μια γάζα πολύ ζεστό στο λαιμό.
100 γραμμάρια έγχυμα ή αφέψημα σε ένα κιλό κρασί ή νερό κάνει για εξωτερική χρήση.
Παρενέργειες θυμαριού: Σε πολύ μεγάλες δόσεις προκαλεί υπερλειτουργία θυρεοειδούς αδένα με έμετο, διάρροιες και ζαλάδα.

Γράφτηκε από την  Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά