ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ


Στο άρθρο αυτό θα σας γράψω για την ανάπτυξη που κάνουμε στα μελίσσια μας, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Τότε τα μελίσσια μας θα βρίσκονται σε ανθοφορίες ασφόδελου, αγραπιδιάς, φασκόμηλου, αγριοτρίφυλλου, πορτοκαλιάς, ασφάκας και άλλες ανθοφορίες μικρότερης σημασίας.

Τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα της άνοιξης είναι η εποχή που χρειάζεται να κάνουμε τις περισσότερες δουλειές στα μελίσσια μας. Είναι βέβαια και δουλειές που θα γίνουν ξεκούραστα γιατί όταν βλέπεις τα μελίσσια σου να αναπτύσσονται δεν κουράζεσαι.
Όπως έγραψα και στο προηγούμενο τεύχος της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης, έχουμε σημαδεμένα τα μελίσσια μας για να ξέρουμε ποια είναι δυνατά, ποια είναι αδύνατα και ποια έχουν υποψία κάποιου προβλήματος.

Στα καλά μελίσσια θα προσθέσουμε πλαίσια ανάλογα με τον πληθυσμό ή θα αντιστρέψουμε τα πλαίσια που είναι δίπλα στο γόνο για να γεννήσει η βασίλισσα. Πλαίσια που έχουν πολύ μέλι στα στεφανώματα τα ξύνουμε για να επεκταθεί ο γόνος ,προσέχοντας όμως να μην δημιουργήσουμε λεηλασία.
Παράλληλα από μελίσσια που έχουν προχωρήσει, μπορούμε να πάρουμε εκκολαπτόμενο γόνο και να βοηθήσουμε τα πιο αδύνατα για να τα κάνουμε ίδια. Προσέχουμε όμως, να μην βάλουμε ένα πλαίσιο που έχει πολύ γόνο σε ένα πολύ αδύνατο μελίσσι, γιατί ο γόνος που θα περισσεύει έξω από τη μελισσόσφαιρα θα χαλάσει.
Την εποχή αυτή φροντίζουμε στα μελίσσια μας να μην τους λείψει η τροφή, γιατί καμιά φορά, αν χαλάσει ο καιρός, και κλειστούν μέσα για μια εβδομάδα θα καταναλώσουν τα αποθέματα πολύ γρήγορα, λόγω της εκτροφής του γόνου και υπάρχει κίνδυνος να λιμοκτονήσουν. Για το λόγο αυτό βάζουμε διπλές βανίλιες ή μπουκάλι και βανίλια σε συνδυασμό.

Έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα για το πώς θα δουλέψουμε τα μελίσσια αυτή τη χρονιά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας. Θα επιλέξουμε μελίσσια που θα δουλέψουν σε πρώιμες ανθοφορίες και μελίσσια που πρέπει να τα ετοιμάσουμε για τον έλατο και τις ανθοφορίες μετά τον Μάιο. Εδώ, για καλύτερη κατανόηση, θα χωρίσω το άρθρο σε πέντε κεφάλαια.

Κεφάλαιο 1
Πώς προετοιμάζουμε τα μελίσσια που προορίζονται για τις πρώιμες ανθοφορίες

Περνάμε και σημαδεύουμε γερά μελίσσια με περσινές βασίλισσες. Θέλουμε να είναι οι βασίλισσες ενός έτους για να ελαχιστοποιήσουμε την τάση σμηνουργίας. Για να βοηθηθούμε, εκτός απ’ το σημάδεμα τον βασιλισσών έχουμε σημαδεμένες και τις κυψέλες με χρωματιστές πινέζες ώστε να ξεχωρίζουμε την ηλικία των βασιλισσών χωρίς να ανοίξουμε την κυψέλη και να ψάχνουμε την βασίλισσα. 
Στα μελίσσια που είναι δεκάρια και ο γόνος τους είναι στα επτά με οκτώ πλαίσια βάζουμε δεύτερους ορόφους. Τους δευτέρους ορόφους τους έχουμε ετοιμάσει από το χειμώνα, με δύο μαύρα πλαίσια στην κάθε άκρη, δύο άσπρα πλαίσια στο δεύτερο και όγδοο πλαίσιο, στο τρίτο και έβδομο πλαίσια με φύλλα κεριού, τα οποία τα έχουμε έτοιμα συρματωμένα και τώρα τους κολλήσαμε τα φύλλα κηρήθρας. Αυτό το κάνουμε για να αποφύγουμε το πετσικάρισμα και το σπάσιμο τον κηρηθρών από την διαστολή και την συστολή. Τέλος, στο κέντρο βάζουμε τέσσερα πλαίσια  στα οποία έχει γεννήσει η βασίλισσα τρεις με τέσσερις φορές.
Αν τα μελίσσια μας δείχνουν έντονη ανάπτυξη, για παράδειγμα το δεύτερο και το όγδοο πλαίσιο είναι γεμάτα με ανοιχτό γόνο και οι μέλισσες αρχίζουν να πιάνονται στο καπάκι, τότε παίρνουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο, αυτό που έχει λιγότερο και το ανεβάζουμε στον δεύτερο όροφο. Στη θέση του βάζουμε ένα πλαίσιο που έχει γεννήσει η βασίλισσα λίγες φορές. Στον δεύτερο όροφο δεν ανεβάζουμε κλειστό γόνο γιατί είναι περισσότερος και πιο ευαίσθητος στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Γενικά προσπαθούμε να ακολουθούμε την φυσιολογική ανάπτυξη των μελισσιών. Αν τα μελίσσια είναι λίγο πιο αδύνατα, με επτά πλαίσια γόνο ενώ οι μέλισσες καλύπτουν και τα δέκα πλαίσια βάζουμε το δεύτερο όροφο χωρίς να ανεβάσουμε στον όροφο γόνο. Ποτέ δεν προσθέτουμε περισσότερα πλαίσια ή ορόφους απ’ όσα χρειάζονται, γιατί αργότερα θα έχουμε διώροφα μελίσσια και η γονοφωλιά θα είναι άδεια.

Κεφάλαιο 2
Μελίσσια που πρέπει να τα ετοιμάσουμε για τον έλατο και ανθοφορίες μετά τον Μάιο.

Στα μελίσσια αυτά συμπληρώνουμε ένα ή δύο πλαίσια δίπλα στο γόνο ανάλογα το πώς προχωρά η γέννα της βασίλισσας. Από τα μελίσσια αυτά, όποια αναπτυχθούν γρήγορα και φτάσουν στα επτά με οκτώ πλαίσια γόνου δεν θα τους βάλουμε δεύτερους ορόφους, αλλά από δυο μελίσσια θα κάνουμε μια παραφυάδα. Δηλαδή από το κάθε μελίσσι θα πάρουμε δυο πλαίσια μαζί με τις μέλισσες, ένα πλαίσιο με γόνο και ένα με μέλι και γύρη. Έτσι θα φτιάξουμε παραφυάδες πέντε πλαισίων αφού προσθέσουμε και ένα κενό πλαίσιο δίπλα απ’ το γόνο.

Από τα κυψελίδια σύζευξης που έχουμε για την παραγωγή βασιλισσών, στο τέλος της σεζόν της προηγούμενης χρονιάς, αφήνουμε από μια βασίλισσα και τα ξεχειμωνιάζουμε. Στα μισά του Μάρτη θα πάρουμε τις βασίλισσες από αυτά τα κυψελίδια για να τις βάλουμε στις παραφυάδες, αφού πρώτα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της βασιλοτροφιας, ώστε να έχουμε έτυμα βασιλικά κελιά για τα κυψελίδια.
Αυτό το κάνουμε για να μην έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την σμηνουργία αργότερα και τα μελίσσια μας να αναπτύσσονται ισοδύναμα. Οι βασίλισσες της προηγούμενης χρονιάς που ξεχειμωνιάσανε σε κυψελίδια όταν τις βάλουμε στα μισά Μαρτίου σε παραφυάδες πέντε πλαισίων, περίπου στις 20 Μαΐου παίρνουν δεύτερους ορόφους, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε καλή άνοιξη και δεν θα τους λήψει η τροφοδοσία.

Κεφάλαιο 3
Σμηνουργία

Την σμηνουργία δεν τη φοβήθηκα ποτέ. Είναι ένας φυσικός παράγοντας που κάνει τον κύκλο της ανάλογα με την ανθοφορία και την χρονική στιγμή της άνθησης. Για το λόγο αυτό μειώνουμε τον πληθυσμό στα μελίσσια που έχουν γρήγορη ανάπτυξη, κάνοντας παραφυάδες, έτσι ώστε τα μελίσσια να φτάνουν στο όριο της σμηνουργίας όταν οι υπόλοιποι παράγοντες έχουν φτάσει στο τέλος.

Ένας μελισσοκόμος, όπως υπολογίζει τον χρόνο που χρειάζεται για να τρυγήσει τα μελίσσια του και να πάρει το μέλι, έτσι πρέπει να έχει και ανάλογο αριθμό μελισσιών που να μπορεί να δουλέψει και να ελέγχει τη σμηνουργία.
Αυτό που προσέχουμε για να έχουμε λιγότερα μελίσσια με τάση σμηνουργίας είναι:
        Να είναι οι βασίλισσες φτιαγμένες από μελίσσια που δεν έχουν τάση                    σμηνουργίας
        Να αλλάζουμε τις βασίλισσες κάθε δύο χρόνια
        Να δίνουμε χώρο στα μελίσσια την εποχή αυτή

Κατά τον έλεγχο των μελισσιών, όταν βλέπουμε ότι οι μέλισσες αρχίζουν να ξασπρίζουν τα πλαίσια και να χτίζουν αμέσως τις άχτιστες κηρήθρες, τότε κοιτάζουμε τα πιο δυνατά μελίσσια για βασιλικά κελιά ,γιατί τα πιο δυνατά μελίσσια ξεκινούν πρώτα την σμηνουργία. Επίσης προσέχουμε στο κάτω μέρος των πλαισίων όπου υπάρχουν κούπες (οι βάσεις των βασιλικών κελιών) αν υπάρχουν προνύμφες με βασιλικό πολτό. Αν υπάρχουν τις χαλάμε και αναγκαστικά κάθε έξι ημέρες περνάμε και χαλάμε τα βασιλικά κελιά. Συνήθως αυτό κρατάει για 15 με 20 ημέρες.
Αν κάποιο μελίσσι μας ξεφύγει από τον έλεγχο και τα βασιλικά κελιά είναι ώριμα τότε η σμηνουργία είναι αναπόφευκτη. Σε αυτά τα μελίσσια πρέπει να χαλάσουμε τις βασίλισσες και να τα κάνουμε παραφυάδες.
Στα μελίσσια που τους έχουμε βάλει δεύτερους ορόφους, αν οι βασίλισσες έχουν γεννήσει τα δυο-τρία κεντρικά πλαίσια και προχωράνε κανονικά, αυτό μας δείχνει ότι δεν έχουν ακόμη τάση σμηνουργίας και δε χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.
  Αν σε μελίσσι που του βάλαμε δεύτερο όροφο, δεν ανέβηκε να γεννήσει η βασίλισσα όπως στα υπόλοιπα, τότε πρέπει να το κοιτάξουμε στον κάτω όροφο για βασιλικά κελιά.
Η σμηνουργία τελειώνει όταν, μετά από 15-20 ημέρες, δούμε βασιλικά κελιά να είναι χαλασμένα απ’ τις ίδιες τις μέλισσες τρώγοντας το βασιλικό πολτό.

Κεφάλαιο 4
Μελίσσια με τρίτους ορόφους

Μελίσσια διώροφα που έχουν γεννήσει στο δεύτερο όροφο στα πέντε με έξι πλαίσια και οι μέλισσες καλύπτουν και τα είκοσι πλαίσια, πρέπει να τους βάλουμε τρίτους ορόφους ή να τους πάρουμε πλαίσια με γόνο, για να βοηθήσουμε άλλα μελίσσια που μόλις τους βάλαμε δεύτερους ορόφους. Όταν βάζουμε τρίτους ορόφους ανεβάζουμε δυο πλαίσια με γόνο στο κέντρο και προσθέτουμε δυο πλαίσια με φύλλα κηρήθρας δεξιά και αριστερά απ’ το γόνο στο δεύτερο όροφο .
Πλησιάζουμε στο τέλος του Απρίλη και αυτή τη χρονική περίοδο βλέπουμε τις μέλισσες να φέρνουν άφθονο νέκταρ στην κυψέλη. Αν γυρίσεις και τινάξεις πλαίσιο το νέκταρ θα τρέχει σαν νερό. Για να χτίσουμε πλαίσια και να τρυγήσουμε το μέλι όταν θα είναι ώριμο, παίρνουμε απ’ το κάθε μελίσσι τρία ή τέσσερα πλαίσια, τα πιο βαριά. Τα βάζουμε σε δυνατά μελίσσια σε τρίτους ορόφους, εκεί οι μέλισσες θα ωριμάσουν και θα σφραγίσουν το μέλι. Στην θέση που αφαιρέσαμε το μέλι βάζουμε άχτιστα πλαίσια για να μας τα χτίσουν και να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους, φροντίζοντας έτσι να διατηρήσουμε τους πληθυσμούς και για την επόμενη ανθοφορία.

Κεφάλαιο 5
Πώς θα χειριστούμε τα μελίσσια που είναι αδύνατα λόγω προβλήματος

 Μελίσσια με ασκοσφαίρωση ή με υποψία κάποιας ασθένειας απομακρύνονται και μεταφέρονται σε άλλη περιοχή. Εκεί θα τους αλλάξουμε τις κυψέλες, με κυψέλες που έχουμε απολυμάνει με φλόγιστρο και ασβέστη στον πάτο, θα τα τροφοδοτήσουμε με σιρόπι σε μπουκάλι και με την πρώτη ευκαιρία θα τους αλλάξουμε τις βασίλισσες.
Στα μελίσσια που καθυστερούν και δεν προχωράνε σύμφωνα με τα υπόλοιπα θα τους χαλάσουμε τις βασίλισσες και θα τα πολλαπλασιάσουμε. Για παράδειγμα αυτό θα το κάνουμε σε ένα μελίσσι που στα πλαίσια που προσθέσαμε την προηγούμενη φορά, αντί να έχει γεννήσει η βασίλισσα, οι μέλισσες βάζουν γύρη κι ο γόνος τους είναι λιγοστός.
Αφού έχουμε χαλάσει όλες τις βασίλισσες στα μελίσσια που δεν αναπτύσσονται, βάζουμε μέσα σε καινούριες κυψέλες ή σε παλιές που τις έχουμε απολυμάνει, στην άκρη απ’ την δεξιά μεριά ένα πλαίσιο με μέλι αν υπάρχει. Στη συνέχεια παίρνουμε από τα μελίσσια που χαλάσαμε τις βασίλισσες την προηγούμενη ημέρα περίπου πέντε πλαίσια. Ένα ή δύο πλαίσια με γόνο μαζί με τις μέλισσες, ένα πλαίσιο κενό που γέννησε η βασίλισσα λίγες φορές και δίπλα ένα πλαίσιο με γύρη και μέλι μαζί με τις μέλισσες. Μπορούμε να πάρουμε και από δυο ή και τρία μελίσσια μέλισσες και γόνο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, από την στιγμή που είναι ορφανά δεν κόβονται μεταξύ τους.
Στην συνέχεια τους βάζουμε κερόπανο, φελιζόλ και τα μεταφέρουμε 5 χιλιόμετρα μακριά. Εκεί τα ανοίγουμε στη νέα τοποθεσία και μετά από λίγο τους βάζουμε τις βασίλισσες σε κλουβιά βασιλισσών. Την επόμενη ημέρα σπάμε το πορτάκι για να βγει η βασίλισσα ενώ παράλληλα προσθέτουμε και ένα μπουκάλι με σιρόπι και δεν τα ενοχλούμε για μια εβδομάδα.
Ότι ανέφερα παραπάνω είναι μέσα απ’ τις εργασίες που κάνουμε στα δικά μας μελίσσια. Αυτά όλα μπορεί να τα ρυθμίσει ο κάθε μελισσοκόμος σύμφωνα με τις ανθοφορίες που υπάρχουν στην περιοχή που βρίσκονται τα μελίσσια του.

Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Τεύχος Μαρτίου – Απριλίου 2018
Σελ. 93

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

ΤΟ ΠΡΩΪ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ!!!

Ζωή… διπλή που μοιράζεται ανάμεσα στην αρχαιολογική υπηρεσία και τη μελισσοκομία ζει στη Σκύρο ο Σταμάτης Παυλής, που αποκαλεί τις μέλισσες "κοπελίτσες". Από την ανασκαφή στις κυψέλες με φόντο το ιδιαίτερο τοπίο του νησιού. Στα… κορίτσια του Παυλή μας ξεναγεί ο Γρηγόρης Ποζιός.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΤΟΝΟΙ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΙΑΓΚΡΑ!!!!

 

Καμπανάκι από τον OLAF στην ΕΕ


Η Τουρκία ανήκει στους σημαντικότερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά μελιού. Μετά την Κίνα είναι ο δεύτερος προμηθευτής μελιού στον κόσμο. Η παραγωγή ανέρχεται σε 115.000 τόνους ετησίως και αντιστοιχεί στο 25% της κινεζικής παραγωγής. Στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων παραγωγών μελιού συγκαταλέγονται -εκτός από την Κίνα και την Τουρκία- η Αιθιοπία, το Ιράν και η Ινδία.

Το τουρκικό μέλι νοθεύεται συχνά με σιρόπι ζάχαρης ή άλλες επικίνδυνες ουσίες. Το νοθευμένο μέλι πωλείται και σε ευρωπαϊκές χώρες. Η Άγκυρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.

Στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 100.000 μελισσοκόμοι με περίπου εννέα εκατομμύρια κυψέλες. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας, περίπου 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στη μελισσοκομία, με τον ετήσιο τζίρο τους να ανέρχεται περίπου στα 270 εκατ. ευρώ. Η Τουρκία είναι σημαντικός προμηθευτής μελιού της Γερμανίας. Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι ο δεύτερος σε ποσότητα εισαγωγέας τουρκικού μελιού.

Ο τομέας της μελισσοκομίας στην Τουρκία αντιμετωπίζει ωστόσο πρωτοφανή κρίση. Στη χώρα παράγεται ολοένα και περισσότερο νοθευμένο μέλι, αναγκάζοντας τις τουρκικές διωκτικές αρχές να αναλάβουν δράση. Τους τελευταίους μήνες αρκετοί τόνοι νοθευμένου μελιού κατασχέθηκαν σε πολυάριθμες αστυνομικές εφόδους.

Κέντρο παραγωγής νοθευμένου μελιού


Κατά τη διάρκεια εφόδου στην Άγκυρα τον περασμένο Σεπτέμβριο εντοπίστηκαν 8.150 τόνοι γλυκόζης, φρουκτόζης και ζάχαρης, αλλά και 100.000 ετικέτες διαφόρων εμπορικών σημάτων μελιού. Άγνωστη παραμένει ωστόσο η πραγματική έκταση της παραγωγής νοθευμένου μελιού στην Τουρκία.

Συνήθως το νοθευμένο μέλι αναμειγνύεται με σιρόπι ζάχαρης. Εάν ένα προϊόν περιέχει τεχνητά αρώματα, χρωστικές ουσίες, γλυκαντικά, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού ή τεχνητή κηρήθρα, δεν επιτρέπεται να πωλείται ως μέλι. Όταν αυτό συμβεί παρόλα αυτά, τότε χαρακτηρίζεται παραποιημένο ή νοθευμένο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2024, το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε καταλόγους, στους οποίους γίνεται λόγος για 43 παραγωγούς νοθευμένου μελιού στην Τουρκία. Η Άγκυρα θεωρείται κέντρο παραγωγής νοθευμένου μελιού της χώρας.

Ο Ζίγια Σαχίν, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Τούρκων Μελισσοκόμων (TAB), θεωρεί ότι το υπουργείο Γεωργίας έχει ευθύνη για την κατάσταση και ζητά περισσότερους ελέγχους και υψηλότερες ποινές: «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη κανονισμών. Οι μελισσοκόμοι μας είναι οργισμένοι και ρωτούν γιατί δεν λαμβάνουμε μέτρα. Όμως δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ελέγχου. Δεν μου επιτρέπεται καν να ρωτήσω στον δρόμο αν ένα μέλι είναι γνήσιο ή όχι», δήλωσε ο Ζίγια Σαχίν στην DW.

Κατάσχεσαν τόνους μελιού με Viagra


Το νοθευμένο μέλι δεν αποτελεί αποκλειστικά τουρκικό πρόβλημα, προσθέτει ο πρόεδρος των Tούρκων Μελισσοκόμων: «Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, έτσι και στην Τουρκία υπάρχει παραποιημένο μέλι. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Δεν θέλουμε όμως η Τουρκία να γίνει γνωστή ως ο παράδεισος του νοθευμένου μελιού».

Ένας από τους κύριους λόγους για την αυξημένη νοθεία μελιού στην Τουρκία είναι πιθανότητα η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Το νοθευμένο κοστίζει μόλις το ένα πέμπτο του γνήσιου μελιού. Συγκεκριμένα, ενώ το παραποιημένο μέλι κοστίζει περίπου 1,60 ευρώ το κιλό, η τιμή του γνήσιου φτάνει τα 8 ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι τελωνειακοί έλεγχοι στην Τουρκία δεν επαρκούν για τον εντοπισμό του παραποιημένου μελιού. Δεν αποκλείεται επομένως νοθευμένο μέλι να έχει εξαχθεί στο εξωτερικό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το παραποιημένο μέλι έχει φθάσει σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Ιανουάριο του 2024, οι γαλλικές αρχές κατάσχεσαν 13 τόνους μελιού εμπλουτισμένου με Viagra, γνωστού και ως «στυτικού μελιού». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το μέλι προερχόταν από παράνομες αλυσίδες εφοδιασμού από την Τουρκία, την Τυνησία και την Ταϊλάνδη.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δείχνουν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Η ευρωπαϊκή αρχή είχε εντοπίσει ήδη από το 2023 μαζικές παραβάσεις στις εισαγωγές μελιού στην ΕΕ. Σχεδόν τα μισά (46%) από τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν παραποιημένα. Στην περίπτωση του τουρκικού μελιού, τα 14 από τα 15 δείγματα ήταν νοθευμένα.

Πηγή

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ!!!


Οι πληθυσμοί των μελισσών που είναι υπεύθυνοι για την επικονίαση του 1/3 της παγκόσμιας καλλιέργειας τροφίμων θα μπορούσαν να προστατευτούν από τις τεράστιες απώλειες των πληθυσμών τους, που είναι γνωστές ως διαταραχές κατάρρευσης αποικιών, με τη χορήγηση προβιοτικών, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πώς:

Oι γαλακτοβάκιλλοι θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις τοξικές επιδράσεις της έκθεσης σε νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των μελισσών και θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να ζήσουν περισσότερο μετά από την έκθεσή τους σε φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τον ερευνητή Brendan Daisley.

Επίσης, ο Β. Daisley πρόσθεσε ότι οι μέλισσες θα μπορούσαν να λάβουν τα γαλακτοβακίλλια από τους μελισσοκόμους για να παρέχουν θρεπτική υποστήριξη και αντι-παρασιτοκτόνα αποτελέσματα στις μέλισσες.


«Η κατάρρευση των μελισσών θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα», εξήγησε ο Δρ. Gregor Reid στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Μέχρι να σταματήσουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, πρέπει να βρούμε τρόπους για την προστασία του ανθρώπου και της άγριας ζωής από τις παρενέργειές τους. Τα προβιοτικά μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματική προστατευτική παρέμβαση».

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ;


Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων επιπλοκών της παχυσαρκίας φαίνεται να έχει, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το μέλι!
Κι αυτό γιατί η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη.
«Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι  η  καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια», ανέφερε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Στη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, συμμετείχαν 30 υγιή παχύσαρκα κορίτσια μέσης ηλικίας 11,5 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από την  90η  θέση.
«Στόχος της μελέτης, όπως  διευκρίνισε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, ήταν να εξεταστεί επιστημονικά η επίδραση που έχει το μέλι συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης σε παχύσαρκα παιδιά».

ΦΑΡΜΑΚΟ  ΤΟ   ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιοξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
 Τα αποτελέσματα διαφόρων παρεμβατικών μελετών σε ενήλικες έδειξαν ότι το μέλι έχει μικρότερη επίδραση στην αύξηση της γλυκόζης πλάσματος και ινσουλίνης ορού, ενώ επιπρόσθετα έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
   Η χημική σύνθεση του μελιού ποικίλει από είδος σε είδος. Τα συστατικά που περιέχει είναι:
➔ Κύρια στοιχεία: Νερό 17%, Γλυκόζη 31%, Φρουκτόζη 38%, Μαλτόζη 7.5%, Σακχαρόζη 1.5 %, άλλα Ζάχαρα περίπου 12%.
➔ Δευτερεύοντα στοιχεία: Οξέα, Ένζυμα, Βιταμίνες, και άλλους Αντιβιοτικούς παράγοντες.
➔ Βιταμίνες: A, Β2, B3, Β6, Β3, C, K, Βιοτίνη, Φολικό οξύ.
➔ Μεταλλικά άλατα: Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Χλώριο, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Αργίλιο, Βόρειο, Χρώμιο, Χαλκός, Λίθιο, Νικέλιο, Μόλυβδο.

Τα ζάχαρα του μελιού συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη εμπορίου παρουσιάζουν την εξής διαφορά, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία: Η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα συλλαμβάνουν τα μόρια φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα. Έτσι η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης καθορίζεται από την διαθεσιμότητα του χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης.
Αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ  ‘ΕΠΙΔΗΜΙΑ’ Η  ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και ο όρος ‘επιδημία’ χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας για να περιγράψει την δραματική αύξηση της συχνότητας της.

 Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100,000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα έχουμε 1,800,000 παιδιά και εφήβους! Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή, 600,000 παιδιά και έφηβοι (30% του 1,800,000) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!
Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή. Η δραματική αύξησή της  είναι στενά συνδεδεμένη με την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας ενηλίκων.

Πηγή: medlabnews.gr

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΕΙΝΑI ΑΓΝΟ;


Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

Τελευταία βρέθηκαν γνωστά μέλια και σε ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ να έχουν χρωστικές επικίνδυνες ουσίες τα γνωστά Ε. Το χρώμα στο μέλι παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά του οπότε διάφοροι το νοθεύουν για να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Σε μείζον διατροφικό σκάνδαλο εξελίσσεται το θέμα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών «μελιού» από τρίτες χώρες, τα οποία αναμειγνύονται με ντόπια μέλια και στη συνέχεια προωθούνται και πασάρονται στην ελληνική αγορά ως εγχώρια προϊόντα, υψηλής δήθεν διατροφικής αξίας. Το σκάνδαλο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για σιρόπια, «επιστημονικά» επεξεργασμένα, προκειμένου να αποκτήσουν την όψη, το άρωμα και την υφή του μελιού, ώστε μετά από προσμίξεις να αποκτήσουν και «τόπο καταγωγής» και ελληνική ταυτότητα. Η διαδικασία της νοθείας, όπως την αναλύουν ειδικοί επιστήμονες της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που εκπροσωπεί συνολικά 25.000 Έλληνες παραγωγούς μελισσοκόμους, είναι αφενός απλή, αλλά αφετέρου βασίζεται σε μοντέλα νοθείας που έχουν καθοριστεί μέσα από επιστημονικές μελέτες και πρακτικές..

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μία πολύ εξελιγμένη νοθεία, με βιομηχανικά σιρόπια, τα οποία είναι «σχεδιασμένα», με διάφορες χρωστικές και αρώματα, να μιμούνται το μέλι. Οι έλεγχοι που γίνονται από τα τελωνεία και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές είναι ελλιπείς ενώ βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα μέλια απλά χωρίζονται σε ευρωπαϊκά και μη. «Το μόνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι το μέλι έχει παραχθεί στον πλανήτη γη», τονίζει ειδική κτηνίατρος, επιστημονικός συνεργάτης της ΟΜΣΕ. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάποιο σήμα ή πιστοποίηση για τη χώρα παραγωγής και προέλευσης..

Το κόλπο της πρόσμιξης και οι «ελληνοποιήσεις» Το colpo grosso της νοθείας και η απάτη των «ελληνοποιήσεων» των βιομηχανικών σιροπιών της Άπω Ανατολής και της αναβάπτισης τους σε ελληνικά ντόπια μέλια, γίνεται με την πρόσμιξη ποσότητας ελληνικού μελιού ώστε να προστεθεί γύρη από την ελληνική χλωρίδα, διότι τα σιρόπια δεν έχουν γύρη.

Με αυτό τον τρόπο, η πρόσμιξη των σιροπιών με κάποια ποσότητα ελληνικού μελιού, αποκτά μέσω της γύρης, βοτανική προέλευση και γεωγραφική ταυτότητα. Δηλαδή η γύρη που προστίθεται μέσω του ελληνικού μελιού, μεταφέρει πληροφορίες για τα λουλούδια και την περιοχή στην οποία φυτρώνουν, οι οποίες εντοπίζονται στους ποιοτικούς ελέγχους που γίνονται.

Αυτή λοιπόν η μικρή ποσότητα γύρης, προσθέτει σε αυτά τα μείγματα την ελληνική ταυτότητα ώστε να πωλούνται στην ελληνική αγορά ως εγχώρια προϊόντα ή ακόμα και να εξάγονται ως ελληνικό μέλι στις χώρες της Ευρώπης. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι ζητούν εδώ και καιρό στους ποιοτικούς ελέγχους, για να αναγνωριστεί ένα μέλι ως ελληνικό, να οριστεί ένα αυξημένο ποσοστό από κόκκους γύρης ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσμιξη, αλλά προφανώς η ελεύθερη αγορά δεν επιτρέπει τέτοιες υπερβολές. «Η αυξημένη ιχνηλασιμότητα στο μέλι και πως διακινείται το μέλι, είναι ένα πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων της Ελλάδας και της Ευρώπης», τονίζει η κτηνίατρος και ζητά να υπάρξουν αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, όπως υπάρχουν για το κρέας.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μέλι που επιλέξετε είναι αγνό;


-Η κρυστάλλωση του μελιού, κι όχι ζαχάρωμα όπως συνηθίζουμε να το λέμε, συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του μελιού σε γλυκόζη. Αυτό δεν είναι ένδειξη νοθείας. Το αντίθετο μάλιστα.

Για να ξανακάνετε το μέλι ρευστό, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 βαθμούς Κελσίου. Προσοχή!

Mην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία.

- Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.

-Δεν πρέπει να υπάρχει λευκός αφρός κάτω από το καπάκι, στα τοιχώματα του βάζου ή στην επιφάνεια του μελιού. Η ύπαρξη αφρού σημαίνει ότι το μέλι είναι βρασμένο, άρα όλες οι εξαιρετικές του ιδιότητες έχουν καταστραφεί.

-Πάρτε μια κουταλιά μέλι και ρίξτε τη μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Αν διαλυθεί το μέλι είναι νοθευμένο. Το γνήσιο μέλι θα καθίσει στο πάτο του ποτηριού.


Οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής του.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το μέλι από την αρχαιότητα θεωρείται ένα ξεχωριστό τρόφιμο με ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία και οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις του μελιού (αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, πρεβιοτική, χημειοπροφυλακτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσοενυσχυτική) ώστε να χαρακτηρίζεται λειτουργικό τρόφιμο, δηλαδή ένα τρόφιμο που αποδεδειγμένα παρέχει οφέλη στην υγεία μας και επομένως βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού. Όσον αφορά το ελληνικό μέλι, η ποικιλία φυτών της Ελλάδας, με μια βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει 6.500 είδη φυτών εκ των οποίων τα 1.400 είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, το καθιστά μοναδικό. Η βοτανική ποικιλία, σε συνδυασμό με το ξηροθερμικό κλίμα, δίνει μέλι πυκνό, πλούσιο σε άρωμα και γεύση.

Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει τις ιδιαίτερες βιολογικές δράσεις του ελληνικού μελιού σε σχέση με το μέλι MANUKA της Νέας Ζηλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: Tο μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:


– Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι, αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

– Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

– Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.
Eπιμέλεια Κασσιανή Τσώνη
Πηγή: medlabnews.gr

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ



• Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι
γράφτηκε από Thessaliki Gi 15 Ιανουαρίου, 2025

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, αναφορικά με την έγκριση χρήσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στη Ρουμανία, αναφέροντας τα προβλήματα που απορρέουν για τη χώρα μας από αυτή την ενέργεια.

Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ο Προϊστάμενος Κωνσταντίνος Δίκαρος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α, «δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι προϊόντων του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, για την παραγωγική διαδικασία των οποίων δεν χρησιμοποιούνται ανάλογα σκευάσματα, αλλά και σοβαρά ερωτηματικά σε ότι αφορά την ασφάλεια χρήσης εισαγόμενου καλαμποκιού και προϊόντων ηλίανθου από τους Έλληνες καταναλωτές. Σύμφωνα δε με στοιχεία ΕΣΤΑΤ, η χώρα μας εισήγαγε εντός του 2023 από τη Ρουμανία, 27 χιλ. τόνους καλαμποκιού και 2.300 τόνους ηλιελαίου.»

Αναλυτικά στο ενημερωτικό σημείωμα του Κωνσταντίνου Δίκαρου, αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έχουν μόλις περιέλθει, και οι οποίες έχουν αναπαραχθεί από ευρωπαϊκά (https://www.politico.eu/article/romania-defies-eu-pesticide-ban-testing-brussels-resolve/) και ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα (https://www.neakriti.gr/kosmos/2096166_i-roymania-apsifa-tinapagoreysi-fytofarmakon-tis-ee-kai-dokimazei-tin), το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση χρήση των επικίνδυνα τοξικών νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων (neonicotinoid insecticides) Cruiser 350 FS (ενεργός ουσία: tiametoxam), Nuprid 600 FS (ενεργός ουσία: imidacloprid) και Picus (ενεργός ουσία: clothianidin), για την καλλιεργητική περίοδο 2025 του ηλίανθου και αραβόσιτου, καίτοι αντιλαμβανόμεθα ότι τα εν λόγω σκευάσματα είναι απαγορευμένα στην Ε.Ε., στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/784 της 29ης Μαΐου 2018.
Περαιτέρω, με την απόφαση-ορόσημο της 19ης Ιανουαρίου 2023 (https://curia.europa.eu/juris/document/document_print.jsf?mode=DOC&pageIndex=0&docid=269405&part=1&doclang=EN&text=&dir=&occ=first&cid=10109752 ), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Court of Justice of the EU – CJEU) απεφάνθη ότι η Ενωσιακή νομοθεσία επί του ζητήματος ψεκασμού/επίχρισης των σπόρων με νεονικοτινοειδή…“must beinterpreted as not permitting a Member State to authorise the placing on the market of plant protection products for seed treatment, or the placing on the market and use of seeds treated with those products, where the placing on the market and use of seeds treated with those products have been expressly prohibited by an implementing regulation.”
Παρόλα αυτά, το Ρουμανικό Υπουργείο, επικαλούμενο σοβαρές απειλές από προσβολές παρασίτων του εδάφους, όπως το σκαθάρι του καλαμποκιού (Tanymecus dilaticollis) και ο συρματοσκώληκας (Agriotes spp.), έχει “κατ’ εξαίρεση” εγκρίνει την χρήση των ανωτέρω σκευασμάτων τόσο για τα έτη 2023 και 2024, όσο και για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο,
παρότι η συνεχής χρήση των φυτοφαρμάκων όχι μόνο επιβαρύνει σωρρευτικά το περιβάλλον (π.χ. στο Safty Data Sheet της Ε.Ε., το Cruiser 350 FS αναφέρεται ως …“very toxic to aquatic life with long lasting effects, https://www.gadotagro.com/wpcontent/uploads/2019/01/CRUISER_350_FS_MSDS_8-6-2012.pdf ) αλλά αντίκειται και στον πυρήνα της ιδέας του επείγοντος/κατ’ εξαίρεση.

Από πλευράς μας, επισημαίνουμε ότι:

· Η -συνεχής, μάλιστα- ευρεία χρήση νεονικοτινοειδών επιβαρύνει μακροχρόνια, τόσο τα υδάτινα σώματα (είτε απευθείας είτε έμμεσα μέσω της επιμόλυνσης των υδατικών οριζόντων) όσο και τους οργανισμούς που διαβιούν σε αυτά,
· Προσβάλλει θανάσιμα τους επικονιαστές, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στις μέλισσες και την μελισσοκομία, αλλά και έντονες διαμαρτυρίες από τις Ενώσεις Μελισσουργών της ίδιας της Ρουμανίας,
· Ως απότοκο των ανωτέρω, επιβαρύνοντας ισχυρά και μακροχρόνια την ισορροπία των οικοσυστημάτων, θέτει εν αμφιβόλω και την επιδιωκόμενη επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε.,
· Ευθέως καταστρατηγεί, όχι μόνο την Ενωσιακή Νομοθεσία και την Απόφαση του CJEU, αλλά και την προτεραιοποίηση πράσινης μετάβασης της Ε.Ε., η οποία βέβαια δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται à la carte,
· Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι προϊόντων του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, για την παραγωγική διαδικασία των οποίων δεν χρησιμοποιούνται ανάλογα σκευάσματα, αλλά και σοβαρά ερωτηματικά σε ότι αφορά την ασφάλεια χρήσης εισαγόμενου καλαμποκιού και προϊόντων ηλίανθου από τους Έλληνες καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται, συναφώς, ότι η παραγωγή ηλίανθου είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στο Νότο της Ρουμανίας, αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο του πρωτογενούς τομέα, ενώ η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στην Ε.Ε. σε ότι αφορά τις εξαγωγές αραβοσίτου, μετά την Πολωνία.

Σύμφωνα δε με στοιχεία ΕΣΤΑΤ, η χώρα μας εισήγαγε εντός του 2023 από τη Ρουμανία, 27 χιλ. τόνους καλαμποκιού και 2.300 τόνους ηλιελαίου.

Κατά συνέπεια, παρακαλούμε τις εν κοινοποιήσει αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. όπως μας γνωρίσουν τόσο τις ελληνικές θέσεις επί των ανωτέρω εξελίξεων όσο και την (προσδοκώμενη;) αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μάλιστα στο πλαίσιο εργασιών της Μονίμου Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed).»

Πηγή

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ!!!



• Το Βουκουρέστι έχει εγκρίνει τη χρήση του Cruiser 350 FS για καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλίανθου το 2025, μαζί με μια σειρά από άλλα απαγορευμένα χημικά, επικαλούμενοι σοβαρές προσβολές από παράσιτα και οικονομικές πιέσεις
γράφτηκε από Thessaliki Gi 10 Ιανουαρίου, 2025

Η Ρουμανία ξεκίνησε το 2025 αψηφώντας ανοιχτά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγώντας νέες εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης για απαγορευμένα φυτοφάρμακα που θανατώνουν τις μέλισσες, παρά την απόφαση του δικαστηρίου ότι τέτοιες παρεκκλίσεις είναι παράνομες.

Στην τελευταία του κίνηση, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας έδωσε το «πράσινο φως», κατά παρέκκλιση στη χρήση του Cruiser 350 FS — ενός νεονικοτινοειδούς εντομοκτόνου που απαγορεύεται στην ΕΕ λόγω των καταστροφικών του επιπτώσεων στους επικονιαστές.

Αυτή η απόφαση αμφισβητεί άμεσα την απόφαση-ορόσημο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ιανουαρίου 2023, που απαγορεύει τέτοιες παρεκκλίσεις, αποκαλύπτοντας μια αυξανόμενη ρήξη μεταξύ του Βουκουρεστίου και των αρχών της ΕΕ σχετικά με την περιβαλλοντική συμμόρφωση.

Το Βουκουρέστι έχει εγκρίνει τη χρήση του Cruiser 350 FS για καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλίανθου το 2025, μαζί με μια σειρά από άλλα απαγορευμένα χημικά, επικαλούμενοι σοβαρές προσβολές από παράσιτα και οικονομικές πιέσεις. Η περιφρόνηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ερμηνεία της νομοθεσίας της ΕΕ από τη Ρουμανία και υπογραμμίζει τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει τους κανόνες της.

Οι αγρότες στην πρώτη γραμμή


Ο τομέας του ηλίανθου της Ρουμανίας ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αγροτικής οικονομίας της.

Οι αγρότες στη νότια και νοτιοανατολική Ρουμανία, όπου ο ηλίανθος και ο αραβόσιτος κυριαρχούν στο τοπίο, αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές από παράσιτα του εδάφους όπως ο λυγαριάς των φύλλων αραβοσίτου (Tanymecus dilaticollis) και οι συρματόσχοινα (Agriotes spp.). Αυτά τα παράσιτα μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες πρώιμου σταδίου, αναγκάζοντας την δαπανηρή επανασπορά και τη μείωση των αποδόσεων στα χωράφια μονοκαλλιέργειας.

Χωρίς θεραπείες όπως τα νεονικοτινοειδή, οι αγρότες προειδοποιούν για ολικές απώλειες καλλιεργειών σε ορισμένες πληγείσες περιοχές. Το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε αυτούς τους κινδύνους στην απόφασή του, δηλώνοντας ότι οι επεξεργασμένοι σπόροι θα περιοριστούν σε περιοχές με σοβαρές προσβολές από παράσιτα και οι αυστηροί έλεγχοι θα ελαχιστοποιήσουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Αλλά τα νεονικοτινοειδή ή νεονικά, ναγνωρίζονται επίσης ευρέως για τη βλάβη τους στους επικονιαστές, με μελέτες που συνδέουν τη χρήση τους με τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών και την ευρύτερη απώλεια βιοποικιλότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ απαγόρευσε το Cruiser 350 FS και άλλα νεονικά την χρήση σε εξωτερικούς χώρους το 2018.

Η απόφαση του ΔΕΕ του 2023 είχε ως στόχο να κλείσει τα κενά που επιτρέπουν στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες μέλη να παρακάμπουν συστηματικά αυτές τις απαγορεύσεις. Χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, μεταξύ των μεγαλύτερων χρηστών νεονικοτινοειδών στην ΕΕ, συμμορφώθηκαν γρήγορα. Ωστόσο, η Ρουμανία συνέχισε να εγκρίνει τη χρήση έκτακτης ανάγκης το 2023, το 2024  και τώρα το 2025.

Πηγή

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

ΛΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Ένα βιβλίο γνώσης από τον μεγάλο καθηγητή κτηνιατρικής σχολής του Α.Π.Θ.

Πατήστε τον σύνδεσμο και κατεβάστε το βιβλίο σε pdf μορφή.Ένα διαχρονικό επιστημονικό βιβλίο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

ΚΑΙ ΕΔΩ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)

18 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ


1. Στις μέλισσες ανατίθενται εργασίες με βάση την ηλικία τους.

2. Οι μέλισσες δεν πεθαίνουν πάντα όταν τσιμπάνε κάτι.

3. Οι μέλισσες γνωρίζουν ότι η Γη είναι στρογγυλή και μπορούν να υπολογίσουν μοίρες.

4. Θα χρειάζονταν μόλις 28 γραμμάρια μέλι για να τροφοδοτήσουν μια μέλισσα για μια πτήση γύρω από τον πλανήτη.

5. Οι μέλισσες έχουν ψυχρό αίμα.

6. Οι μέλισσες δεν υπήρχαν στην Αμερική. Τις έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι άποικοι.
 
7. Οι μέλισσες το αντιλαμβάνονται μέσω της όσφρησης αν πεθάνει η βασίλισσα τους.

8. Η αλλαγή βασίλισσας θα αλλάξει την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μιας αποικίας μελισσών.

9. Υπάρχουν πάνω από 12.000 είδη μελισσών.

10. Οι μέλισσες δημιουργούν μέλι για πάνω από 150 εκατομμύρια χρόνια.

11. Οι μέλισσες εργάτες είναι οι μικρότερες μέλισσες στην αποικία.

12. Οι κηφήνες είναι αρσενικές μέλισσες χωρίς κεντρί.

13. Σε ένα της ταξίδι, μια μέλισσα, επισκέπτεται περίπου 50-100 λουλούδια.

14. Οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα είδος χορού.

15. Ένας από τους λίγους φυσικούς εχθρούς των μελισσών, είναι τα κουνάβια.

16. Τα φτερά μιας μέλισσας ανεβοκατεβαίνουν περίπου 11.400 φορές το λεπτό.

17. Οι μέλισσες εργάτριες είναι σεξουαλικά υπανάπτυκτες θηλυκές μέλισσες.

18. Οι μέλισσες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το κόκκινο χρώμα.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ)



Ασθένειες μελισσών: Πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης της βαρρόας και της νοζεμίασης.
 
Δείτε το Video:

ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΟΙ ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ



Η Μέ­λισ­σα στην Ελληνική μυθολογία, ήταν κόρη του βα­σι­λιά της Κρή­της Με­λισ­σέ­α, αδελ­φή της Α­μάλ­θειας, μαζί με την ο­ποί­α εκτελού­σαν χρέ­η τροφών του νε­ο­γέν­νη­του Δί­α, τον οποίο τάιζαν με γά­λα και μέ­λι. Α­πό αυτό ο­νο­μά­στη­κε ο Ζεύς Με­λισ­σαίος.
Οι ιέ­ρειες της Δή­μη­τρας, σύμφωνα με τον Πορφύριο (μαθητής του Πλωτίνου, νεοπλατωνικός φιλόσοφος) ο­νο­μά­ζο­νταν Μέλισσες ως τροφοδότριες και προστάτιδες της μεγάλης θε­άς, έχοντας ως σύμβολο με την κυ­ψέ­λη στα Ελευσίνια μυστήρια».
Άλλα ιερά σύμβολα της Δήμητρας, ήταν το στάχυ η παπαρούνα, αλλά και οι όφεις. Σε παραστάσεις η Δήμητρα απεικονίζεται να κρατά όφεις, κατ’ αντιστοιχία της Μινωικής Θεάς των Όφεων, της οποίας η Δήμητρα αποτελεί μετεξέλιξη….
Σύμφωνα με τον Λατίνο γραμματικό Σέρβιο, ο οποίος διασώζει ένα μύθο της Κορίνθου, «Μέλισσα», ήταν το όνομα μίας ιέρειας της Δήμητρας, η οποία μυήθηκε στα μυστήρια από την ίδια τη Δήμητρα. Ο αρ­χιε­ρέ­ας μά­λι­στα λε­γό­ταν Εσ­σήν που ση­μαί­νει «ο βασιλιάς των με­λισ­σών». Μέ­λισ­σα αποκαλούσαν και τη Σε­λή­νη, προ­στά­τι­δα της γέννησης.
Στα διάφορα Μυστήρια έπλεναν τα χέρια τους με μέλι α­ντί για νερό, ώστε να καθαρθούν από καθετί λυπηρό, βλαπτικό και ρυπαρό. Έκαναν επίσης με το μέ­λι καθαρμό της γλώσ­σας ώστε να ο μύστης να μιλά με σοφία και θεόπνευστα. Το μέλι έχει και κα­θαρ­τι­κή και συ­ντη­ρη­τι­κή δύ­να­μη πράγ­μα­τι, πολλά προ­ϊ­ό­ντα μέ­νουν άσηπτα στο μέ­λι, και χρό­νια τραύ­μα­τα με το μέ­λι α­πο­λυ­μαί­νο­νται.
Στην Περ­σε­φό­νη, που έχει το προσωνύμιο Μελιτώδης, πρόσφεραν μέ­λι ως προ­στά­τι­δα των καρπών, αλληγορώντας την προστατευτική και βλαστική της δύναμη. Μερικοί ταυτίζουν το νέ­κταρ και την αμ­βρο­σί­α με το μέλι, αφού το μέ­λι είναι τροφή των θε­ών.
Μέ­λισ­σες ο­νο­μά­ζο­νταν επίσης οι ιέ­ρειες της Ε­φε­σί­ας Αρ­τέ­μι­δος. Ο Μέ­λισ­σες αποκαλούσαν, τέλος, τις ψυχές που κα­τέρ­χο­νταν προς γέ­ννηση και ε­πρό­κει­το να ζή­σουν με δι­καιο­σύ­νη τη ζωή τους, εργαζόμενοι σύμφωνα με όσα προστάζουν οι Θεοί.
Ο «μαθητής» οφείλει όπως η μέλισσα να συλλέγει γνώσεις έως ότου μετά από σκληρή εσωτερική εργασία, να «ανθίσει» εντός του η επίγνωση…Ο Ισοκράτης αναφέρει (Προς Δημόνικον, 50-52.) σχετικά με την αναζήτηση της γνώσεως:
«Όπως ακριβώς βλέπουμε τη μέλισσα να κάθεται βέβαια πάνω σε όλα γενικά τα άνθη, να παίρνει όμως από το καθένα τα καλύτερα συστατικά, έτσι πρέπει να κάνουν και οι νέοι που λαχταρούν τη μόρφωση: Τίποτε να μην αφήνουν ανεξέταστο, αλλά από παντού να παίρνουν τα ωφέλιμα».