ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ


Ο Μάρτης φτάνει, είναι προ των Πυλών.Έτσι για τον Μάρτη λένε:
«Τον Μάρτη μετράνε τα μελίσσια»
Η σοφή αυτή κουβέντα που λέγεται στο Βάβδο, το όμορφο χωριό της ορεινής Χαλκιδικής, δείχνει ότι ο μήνας Μάρτιος είναι σημείο καμπής στην εξέλιξη ενός μελισσοκομείου μέσα στο έτος. Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας με μεγάλη
αστάθεια, όσον αφορά τα κλιματολογικά φαινόμενα. Σχεδόν κάθε χρόνο στη διάρκεια αυτού του μήνα σημειώνονται σε πολλά μέρη της χώρας μας,θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, μερικές φορές ισχυροί παγετοί, που έχουν καταστρεπτική επίδραση στα ήδη ανθισμένα οπωροφόρα δένδρα.
Ταυτόχρονα στη διάρκεια της ημέρας οι ανώτερες θερμοκρασίες φθάνουν και ξεπερνούν τους 20ο C, ιδιαίτερα στις νότιες ζεστές περιοχές, όπου τα διαστήματα με ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εργασία των μελισσών, είναι
μεγάλα.
Παρά τις μεγάλες αυτές διακυμάνσεις και την διαφοροποίηση όσον αφορά τις συνθήκες ανάπτυξης των μελισσιών, ο Μάρτιος θεωρείται για τη μελισσοκομία όλης της χώρας μας, ο πρώτος μήνας του έτους με σταθερή
άνοδο της δυναμικότητας του μελισσιού, που δύσκολα ανακόπτεται μέχρι να πλησιάσουμε στη περίοδο εκμετάλλευσης της πρώτης κύριας ανθοφορίας.

Οι απώλειες του χειμώνα τελειώνουν με τον προηγούμενο μήνα και από τώρα και ύστερα, αφού μετρήσουμε τα μελίσσια, μπορούμε να υπολογίσουμε την αύξηση του αριθμού στην οποία θα προχωρήσουμε τον επόμενο μήνα.
Ανάλογη περίπου είναι και η εξέλιξη του πληθυσμού των μελισσιών κάθε σμήνους. Στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, μια κρίσιμη περίοδος για το μελίσσι, στη συνέχεια όμως αυξάνει
εντυπωσιακά, μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε και φθάνει στην υψηλότερη τιμή του.
Οι επισκέψεις του μελισσοκόμου στο μελισσοκομείο, γίνονται πιο τακτικές.
Πρέπει να είναι έτοιμος και ενήμερος για την κατάσταση κάθε μελισσιού και να προσθέτει κηρήθρες έγκαιρα, να προλαμβάνει τη γρήγορη ανάπτυξη των σμηνών.
  • Να ελέγχει τακτικά για την εκδήλωση συμπτωμάτων ασθενειών. Εκτός από τη Βαρρόα και τη Νοζεμίαση, αυτόν τον μήνα προσέχουμε για τηνεμφάνιση της ευρωπαϊκής σηψηγονίας καθώς και της ασκοσφαίρωσης. Τα μελίσσια που θα παρουσιάσουν ασθένειες τουγόνου τα απομονώνουμε και φυσικά τα αποκλείουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα αύξησης, βασιλοτροφίας κλπ.
  •  Εάν σκοπεύουμε να κάνουμε βασιλοτροφία τον Απρίλιο, πρέπει από τον Μάρτιο να διαλέξουμε τα μελίσσια, στα οποία θα δώσουμε πλαίσια χωρίς φύλλο κηρήθρας, για την εκτροφή κηφήνων.Υπενθυμίζεται ότι, οι κηφήνες πρέπει να προηγηθούν κατά 20 περίπου μέρες των βασιλισσών (με αφετηρία τη γέννηση του αυγού) ώστε να συμπέσει χρονικά η ωριμότητά τους για γονιμοποίηση. Τα πλαίσια αυτά με κηφηνοκελιά το Μάιο μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν παγίδες της Βαρρόα, να καταστραφούν. Είναι μια καλή μέθοδος ελέγχου της Βαρρόα,χωρίς φάρμακα.
  •  Η πρόληψη της σμηνουργίας σ’ ορισμένα πρώιμα μέρη της χώρας μας ξεκινά από το Μάρτιο. Νέα βασίλισσα, καινούργιες κηρήθρες,διαθέσιμος χώρος για την ανάπτυξη σμήνους, καλός αερισμός περιορίζουν την εκδήλωση του φυσικού αυτού φαινομένου.
  •  Από τον Μάρτιο ξεκινά η συρμάτωση των πλαισίων και η εισαγωγή φύλλων κηρήθρας στα μελίσσια.

Συρμάτωση των πλαισίων και φύλλα κηρήθρας
Η συρμάτωση των πλαισίων , το δέσιμο και το πέρασμα των φύλλων κηρήθρας δεν είναι δύσκολη δουλειά, μπορεί να γίνει απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας του μελισσοκόμου, εκτός ίσως του δεσίματος που απαιτεί σχετική μυϊκή δύναμη, συνήθως στο σπίτι ή στην αποθήκη, με σχετική άνεση και γίνεται κατά κανόνα την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού, τότε που τα μελίσσια «δουλεύουν», αυξάνονται, ο «μελισσοκομικός πυρετός» του μελισσοκόμου είναι στα ύψη του, γεγονός που την καθιστά ευχάριστη εργασία.
Στην νομαδική επαγγελματική μελισσοκομία δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο μελισσοκόμος αιφνιδιάζεται, επισκεπτόμενος μετά από μέρες τα μελίσσια και ανακαλύπτει ότι, τα περισσότερα έχουν αρχίζει να κτίζουν κεριά πέρα από το τελευταίο τελάρο (σφήνες, γλώσσες, καλοπορέματα κλπ,), υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να δέσει και να περάσει φύλλα στην ύπαιθρο σε μεγάλους αριθμούς ημερησίως. Η εργασία α’ αυτή την περίπτωση γίνεται πολύ κοπιαστική, η ανταμοιβή όμως είναι μεγαλύτερη, μέσα σε μια μέρα τα φύλλα κηρήθρας διαμορφώνονται σε κτισμένες κηρήθρες , οι πρώτες σταγόνες από φρεσκοκομιζόμενο νέκταρ κάνουν την εμφάνισή τους και η βασίλισσα έχει γεννήσει αυγά στα περισσότερα κελιά. Η εμπειρία, η ταχύτητα εργασίας (γιατί πάντα υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η ανθοφορία και να χαθεί η ευκαιρία), αλλά προπαντός η προετοιμασία, βοηθούν τον επαγγελματία μελισσοκόμο, ν’ αντεπεξέλθει στην επιτακτική αυτή βασική εργασία.
Για τους νεότερους μελισσοκόμους, αλλά και γι’ αυτούς από τους έμπειρους, αναφέρονται τα παρακάτω:

Υλικά και εργαλεία
 
Πλαίσια ή τελάρα. Το πλαίσιο της κυψέλης Langstroth (Λάνγκστροθ) φέρει αυλάκι στο κάτω μέρος του κηρηθροφορέα (επάνω οριζόντιο ξύλο) και ορθοστάτες (τα δύο κάθετα ξύλα) με τέσσαρες τρύπες ισομετρικές, (αν φέρουμε κοντά τους δύο ορθοστάτες θα συμπέσουν οι τρύπες απ’ όπου θα περάσει το σύρμα). Γίνεται από ξύλο καλής ποιότητας, συνήθως πεύκο, για ν’ αντέχουν, να μη παραμορφώνονται (σκεβρώνουν) και να μην είναι τόσο μαλακό ώστε να σκίζεται όταν θα τεντώσουμε το σύρμα.
Σύρμα. Το σύρμα πρέπει να είναι ανοξείδωτο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα
μαλακό. Κατάλληλο σύρμα είναι το Νο 60. Πιο λεπτό έχει μικρότερη αντοχή και πληγώνει τα χέρια, ενώ πιο χονδρό είναι εμπόδιο στο κτίσιμο των κηρήθρων. Ατσαλόσυρμα, έστω και σε κάποιο βαθμό, είναι ακατάλληλο.
Φύλλα κηρήθρας. Τα φύλλα κηρήθρας να κατασκευάζονται από φυσικό
κερί μέλισσας και να ζυγίζουν από 60 – 80 γραμμάρια. Φυσικά τα
βαρύτερα είναι ακριβότερα, αλλά καταλληλότερα γιατί έχουν μεγαλύτερο
πάχος και τα σύρματα ενσωματώνονται μέσα στο κερί.
Εργαλεία. Μία πένσα και κόφτης για να κόβουμε τις άκρες του σύρματος ώστε να μην πληγώνουν το κερί και τα χέρια, είναι αρκετά για το συρμάτωμα. Για το πέρασμα των φύλλων κηρήθρας χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό ρεύμα με τη βοήθεια 2 καλωδίων που είτε ενώνονται με τους πόλους της μπαταρίας του αυτοκινήτου (στην ύπαιθρο) είτε βγαίνουν από μετασχηματιστή που δίνει ρεύμα 15 – 25 Volt (είσοδος 220 Vol t – έξοδος 15 – 25 Vol t ).
 
Προετοιμασία
 
Η προετοιμασία είναι σκόπιμη και χρήσιμη σ’ όλους τους μελισσοκόμους, για όσους όμως διατηρούν μεγάλο αριθμό μελισσιών, είναι απαραίτητη. 
Τα πλαίσια, εάν χρησιμοποιούνται πρώτη φορά ελέγχονται να είναι σωστά
καρφωμένα και ίσια. Εάν ο κηρηθροφορέας είναι σκεβρωμένος (συμβαίνει κι αυτό), αντικαθίσταται ή δεν χρησιμοποιείται καθόλου το πλαίσιο, διαφορετικά αργότερα θα μας είναι συνεχώς εμπόδιο μέσα στο μελίσσι. Πλαίσια που έχουν χρησιμοποιηθεί βράζονται και καθαρίζονται καλά, ιδιαίτερα στο αυλάκι και στις γωνίες.
 
Το δέσιμο του σύρματος
 
Στο δέσιμο πρέπει να προσέξουμε μερικά σημεία:
1. εάν κοπεί το σύρμα δεν το ενώνουμε, το αντικαθιστούμε.
2. στην πλευρά που αρχίζουμε το δέσιμο, στην ίδια πλευρά τελειώνουμε και δένουμε την άλλη άκρη.
3. τα σύρματα πρέπει να είναι καλά τεντωμένα, «τεζαρισμένα». Ιδιαίτερα το πρώτο σύρμα, από πάνω, που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση από το βάρος του μελιού στα «στεφανώματα». Χαλαρό σύρμα έχει ως συνέπεια την παραμόρφωση της κηρήθρας και κελιά ακατάλληλα για την εκτροφή εργατικού γόνου. Ο κάθε μελισσοκόμος έχει το δικό του τρόπο δεσίματος, ένα πολύ καλό όμως δέσιμο είναι αυτό που, εκτός των άλλων, δένει μεταξύ τους τα ξύλα του τελάρου στις τέσσαρες γωνίες .
Μ’ αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο γίνεται στερεό, αντέχει στη δύναμη που απαιτείται για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα ή τον πυθμένα της κυψέλης καθώς και στις συνήθεις ταλαιπωρίες από τους μελισσοκομικούς χειρισμούς για αρκετά χρόνια. Το μήκος του σύρματος που απαιτείται είναι 2,80 μέτρα για ένα πλαίσιο.
 
Το πέρασμα των φύλλων κηρήθρας
 
Η εφαρμογή των φύλλων κηρήθρας στο έτοιμο συρματωμένο και δεμένο πλαίσιο γίνεται την ίδια μέρα. Αν το καθυστερήσουμε μπορεί τα σύρματα να χαλαρώσουν, ενώ εάν εφαρμοσθεί σωστά (όλα τα σύρματα να «χαθούν» μέσα στο κερί) αφ’ ενός το κερί κρατά τεζαρισμένο το σύρμα, αφ’ ετέρου η χρησιμοποίησή του στο μελίσσι μπορεί να καθυστερήσει αρκετό καιρό, αρκεί να το διατηρήσουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Η τεχνική είναι απλή, (την αναφέρουμε για τους νέους μελισσοκόμους).
 

Ακουμπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τους ακροδέκτες των καλωδίων
(από μετασχηματιστή ή μπαταρία ) στις δύο άκρες του σύρματος στα σημεία όπου αυτό τυλίγεται γύρω από τον ορθοστάτη για να δεθεί.
Προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει καλά το φύλλο μέσα στο αυλάκι του κηρηθροφορέα και φροντίζουμε το κερί να έρχεται σ’ επαφή σ’ όλο το μήκος των 4 συρμάτων. Κάποια προσοχή χρειάζεται να μην ακουμπήσουν μεταξύ τους ή πολύ κοντά στο σύρμα οι ακροδέκτες, γιατί θα γίνει «σώμα» και μπορεί να πάθει βλάβη ο μετασχηματιστής. 

Σωστή τοποθέτηση των φύλλων κηρήθρας στο μελίσσι.
  •  Πρωταρχικής σημασίας είναι η τοποθέτηση (εισαγωγή) του φύλλου στο μελίσσι, στην ώρα του, τότε που κτίζουν, πλέκουν οι μέλισσες κεριά. Το φύλλο σ’ αυτήν την περίπτωση κτίζεται μονομιάς,ομοιόμορφα, ενώ αν τοποθετηθεί μερικές μέρες πιο μπροστά οι μέλισσες το «γυαλίζουν», τα’ αποτυπώματα δηλαδή των εξαγωνικών κελιών μόλις διακρίνονται, με αποτέλεσμα το ακανόνιστο κτίσιμο.
  • Δεύτερος κανόνας, χωρίς εξαιρέσεις, δεν τοποθετούμε ποτέ φύλλο στη μέση της γονοφωλιάς. Κάτι τέτοιο μερικές φορές το μελίσσι το ξεπερνάει ανώδυνα, όμως αυτό δεν το γνωρίζουμε εκ των προτέρων και δεν διακινδυνεύουμε την πιθανότητα να μείνει εμπόδιο στην συνοχή του σμήνους ένα άκτιστο φύλλο.
  •  Η σωστή θέση του φύλλου είναι μετά το τελευταίο πλαίσιο του γόνου που συνήθως έχει αυγά και γύρη, εάν πέρα απ’ αυτό υπάρχει κι άλλο πλαίσιο (με μέλι) που καλύπτουν οι μέλισσες, τόσο το καλύτερο, το φύλλο θα κτισθεί κι από τις δύο πλευρές κανονικά.
  • Εάν το μελίσσι είναι συμπληρωμένο και τα κεράκια επάνω στα πλαίσια, τα «ξασπρίσματα», μας δείχνουν ότι η ανθοφορία είναι πετυχημένη και η φωλιά δεν χωρά άλλο το μελίσσι, που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, τότε εφ’ όσον έχουμε, τοποθετούμε ορόφους με κτισμένες κηρήθρες. Στην περίπτωση που δεν έχουμε ή δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κτισμένες κηρήθρες, σπάνια (πρέπει να είναι πολύ καλή η ανθοφορία) χρησιμοποιούμε ολόκληρο όροφο με φύλλα.

Συχνά είναι πιο πρακτικό να τοποθετούμε δύο φύλλα στις θέσεις 2 και 9 της φωλιάς τις κτισμένες κηρήθρες (που έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις μέλι και γύρη) τις ανεβάζουμε στον όροφο (σε μια πλευρά) και ανάμεσά τους τοποθετούμε ένα τρίτο φύλλο. 
Σε μερικές μέρες που θα κτισθούν οι κηρήθρες, τοποθετούμε άλλες δύο στον
όροφο πλέον και ούτω καθ’ εξής, μέχρις όταν συμπληρωθεί.

Αντικατάσταση των προβληματικών κυψελών
 
Τον προηγούμενο μήνα, στην αποθήκη, είχαμε επισκευάσει τις άδειες κυψέλες ή βάψαμε και εξοπλίσαμε τις καινούργιες που προμηθευτήκαμε.
Τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας, ήρθε η ώρα ν’ αντικαταστήσουμε όσες έχουν φθαρεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Διαλέγουμε μέρες ηλιόλουστες και ζεστές ώρες της ημέρας γι’ αυτή τη δουλειά, που πρέπει να γίνεται με προσεκτικές αλλά γρήγορες κινήσεις, για το φόβο να μην κρυώσει ο γόνος, να μη τραυματισθεί η βασίλισσα, να μη προκληθεί λεηλασία.
 

Ανθοφορίες του Μαρτίου

Ο Μάρτης είναι σχετικά πλούσιος σε ανθοφορίες. Αρκετά οπωροφόρα δένδρα ξεκινούν την άνθιση τον μήνα αυτόν, όπως η ροδακινιά, ενώ άλλα συνεχίζουν την άνθισή τους από τον προηγούμενο μήνα, όπως η βερικοκιά και η αμυγδαλιά. Το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, η άγρια λεβάντα, από τα αρωματικά φυτά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το νέκταρ τους, όπως και η κουτσουπιά, η λαψάνα, η μολόχα, η ξυνίδα, ο ασφόδελος. Σημαντικό φυτό, όπου υπάρχει, είναι η ανοιξιάτικη κουμαριά. Η δάφνη προσφέρει στις μέλισσες γύρη όπως και τα όψιμα κυπαρίσσια. Η μελιτοέκκριση του πεύκου, όμως, αυτόν το μήνα είναι πολύ εντυπωσιακή. Το ευμετάβλητο του κλίματος και οι μικρές ακόμη δυνατότητες των μελισσιών, δεν επιτρέπουν την αξιοποίησή της, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες μελιού να μένουν ανεκμετάλλευτες. Στην περίπτωση που ένας μελισσοκόμος έχει δυνατά μελίσσια, με ανανεωμένο πληθυσμό μελισσών, συνιστάται να μεταφερθεί στο πεύκο από τα μέσα Φεβρουαρίου ακόμη. Υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής μελικηριδίων (σεξιόν) τον Μάρτιο και το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου.
 
Δημήτρης Τσέλλιος
Γεωπόνος Αναπληρωτής Ερευνητής
ΕΘΙΑΓΕ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

ΜΟΣΧΟΣ ΝΤΙΩΝΙΑΣ: ΠΛΑΝΑ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ


Σε αυτό το video ο Μόσχος μας μιλάει για βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε από καινούργια δεδομένα που προκύπτουν.
Ερωτήματα που δημιουργούνται όπως: Γιατί δεν είναι όλες οι βασίλισσες στα πηχάκια ίδιες,από μελίσσι σε μελίσσι;Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα του Βασιλικού πολτού;
Η πολυχρωμία της γύρη (χρόνο προγενέστερο της Βασιλοτροφίας) αλλά και η ποιότητα της τι ρόλο παίζει;



Δείτε επίσης:


Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ



ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η Μελισσοκομία μπροστά στις προκλήσεις του Μέλλοντος”

22 - 23 Φεβρουαρίου 2025

ΑΘΗΝΑ

Αγαπητοί φίλοι της φύσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της μελισσοκομίας,

Σας προσκαλούμε στο Μελισσοκομικό Συνέδριο με θέμα «Η Μελισσοκομία μπροστά στις προκλήσεις του Μέλλοντος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 & 23 Φεβρουαρίου 2025 στην αίθουσα "Αντώνης Τρίτσης" του ΟΠΑΝΔΑ (Ακαδημίας 50, στάση μετρό Πανεπιστήμιο).

🔶 Γιατί να το παρακολουθήσετε;

Η μελισσοκομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τις περιβαλλοντικές αλλαγές, τη βιολογική παραγωγή και τις νέες αστικές πρακτικές να διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου. Το συνέδριο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ενημέρωση, συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μελισσοκόμων, επιστημόνων και φορέων του χώρου. Μαζί, μπορούμε να βρούμε λύσεις και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη μελισσοκομία!

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και χορηγό επικοινωνίας τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 FM.

📌 Πρόγραμμα Συνεδρίου:
🔸 
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου
Θέμα:

«Δάσος και Μελισσοκομία»

🔸 Κυριακή 23 Φεβρουαρίου
Θέματα:

«Βιολογική Μελισσοκομία, Νομοθεσία και Προδιαγραφές»

«Αστική Μελισσοκομία – Ευκαιρία για Κάθε Πόλη»

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα έχετε την ευκαιρία:

  • Να συμμετέχετε σε ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις με ειδικούς του κλάδου

  • Να επισκεφθείτε την έκθεση μελισσοκομικής φωτογραφίας του βραβευμένου φωτογράφου και μελισσοκόμου Νικόλαου Κοκολάκη.

  • Να παρακολουθήσετε την απονομή βραβείων στους συντελεστές της έκδοσης της σειράς γραμματοσήμων "20 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας".

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Αττικής και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας.

Είσοδος ελεύθερη!

Σας περιμένουμε όλους για μια εποικοδομητική ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών!

Με εκτίμηση,
Η Οργανωτική Επιτροπή

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ ΞΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ


Το αυθεντικό βαλσαμικό ξύδι έχει σαν μοναδικό συστατικό το συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών (συνήθως λευκών).

Μεταγγίζεται σε μια σειρά διαδοχικά μικρότερων βαρελιών από διαφορετικά ξύλα, όπου βράζει, ωριμάζει και συγκεντρώνει αρώματα.
Εμείς θα αναφερθούμε στον τρόπο παρασκευής "εναλλακτικού βαλσάμικου ξυδιού" και "κρέμας βαλσάμικου" με το οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αγοραστό βαλσάμικο που στην ουσία είναι ξύδι, ζάχαρη, χημικά χρώματα και αρώματα.

Υλικά:

  •     5 μέρη ξύδι της αρεσκείας μας (σπιτικό ή αγοραστό).
  •     5 κουπες ξυδι θα βαλουμε μια κουπα μελι..
  •     1 μέρος πετιμέζι ή μέλι



Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ξύδι σε μια κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το πετιμέζι ή το μέλι .
Καθώς όλα τα ξύδια δεν είναι το ίδιο ξινά, δοκιμάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε πετιμέζι ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

Το βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να εξατμίζεται το υγρό αλλά να μην καεί. Αν θέλουμε το βαλσάμικό μας να έχει τη μορφή κρέμας, το βράζουμε αρκετά ώσπου να πήξει και να στέκεται πάνω στο κοίλο μέρος του κουταλιού.

Βγάλτε το από την κατσαρόλα και ρίξτε το σε μαλακό μπουκάλι που πιέζεται (σαν της μουστάρδας).

Αν κρυώσει και δείτε ότι δεν πέφτει εύκολα, προσθέστε λίγο ξύδι για να αραιώσει ή ζεστάνετε το σε ζεστό νερό.
Και έτοιμο το δικό σας σπιτικό βαλσάμικο ξύδι.

ΣΚΟΡΔΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

 


Αν νομίζετε ότι τα φάρμακα του φαρμακείου είναι η μόνη λύση για υγεία και ευεξία, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε!

Η φύση έχει δώσει στον άνθρωπο τρία απίστευτα υλικά που μαζί γίνονται ένα πανίσχυρο, φυσικό ελιξίριο: ΣΚΟΡΔΟ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ! Ένας συνδυασμός τόσο δυνατός που θα σας κάνει να νιώσετε άτρωτοι!
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ;
1. Σκόρδο: Το Φυσικό Αντιβιοτικό της Φύσης

Το σκόρδο δεν είναι απλά ένα υλικό για τη μαγειρική! Είναι το απόλυτο φυσικό αντιβιοτικό. Χάρη στην αλισίνη, μια ουσία που εξολοθρεύει βακτήρια και ιούς, το σκόρδο:

    Δυναμώνει το ανοσοποιητικό και σας κάνει ανίκητους!

    Καθαρίζει το αίμα και ρίχνει την πίεση!

    Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού!

2. Μέλι: Το Υγρό Χρυσάφι της Υγείας

Το αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι είναι γεμάτο βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει ότι:

    Δρα σαν φυσικό αντιβιοτικό, πολεμώντας τις φλεγμονές!

    Μαλακώνει τον λαιμό και σταματάει τον βήχα!

    Δίνει ενέργεια και ζωντάνια όλη την ημέρα!

3. Γαρύφαλλο: Το Μικρό αλλά Παντοδύναμο Μπαχαρικό

Μπορεί να είναι μικρό, αλλά το γαρύφαλλο έχει μέσα του ένα μυστικό όπλο: την ευγενόλη! Αυτό το μαγικό συστατικό:

    Καταπραΰνει τον πόνο και τις φλεγμονές!

    Σκοτώνει βακτήρια και προστατεύει από λοιμώξεις!

    Βελτιώνει την πέψη και αποτρέπει το φούσκωμα!

Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΚΟΡΔΟΥ - ΜΕΛΙΟΥ - ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ


Όταν αυτά τα τρία υλικά ενωθούν, δημιουργούν έναν φυσικό δυναμίτη που:

    Δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και σας προστατεύει από κάθε είδους ιώσεις και λοιμώξεις!

    Καθαρίζει το σώμα από τοξίνες και βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού!

    Βοηθά στην πέψη και καταπολεμά την καούρα και το φούσκωμα!

    Ρίχνει την πίεση και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία!

    Χαρίζει ατελείωτη ενέργεια και σας κάνει να νιώθετε ασταμάτητοι!

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΥΓΕΙΑΣ!

Υλικά:

  •     5 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες και ελαφρώς λιωμένες)
  •     ½ φλιτζάνι (120 ml) αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι
  •     3 ολόκληρα γαρύφαλλα


Εκτέλεση:

    Λιώστε ελαφρώς τις σκελίδες σκόρδου για να απελευθερώσουν τους χυμούς τους.

    Τοποθετήστε τις μαζί με τα γαρύφαλλα σε ένα καθαρό γυάλινο βαζάκι.

    Περιχύστε με το μέλι μέχρι να καλυφθούν εντελώς τα υλικά.

    Κλείστε καλά το βαζάκι και αφήστε το σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για 3-5 ημέρες.

    Μετά από αυτό το διάστημα, το ελιξίριο είναι έτοιμο προς χρήση! Διατηρείται έως και 1 μήνα.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ – ΠΟΣΟ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!


    Για τόνωση του ανοσοποιητικού: 1 κουταλάκι του γλυκού κάθε πρωί, νηστικοί.

    Για πέψη και στομαχικές ενοχλήσεις: 1 κουταλάκι μετά το γεύμα.

    Σε περιόδους αρρώστιας: 1 κουταλάκι 2 φορές την ημέρα για γρήγορη ανάρρωση.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

    Αλλεργίες: Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά, αποφύγετε το ελιξίριο.

    Υπάρχουσες παθήσεις: Αν παίρνετε φάρμακα για πίεση, διαβήτη ή αντιπηκτικά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

    Εγκυμοσύνη: Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους πριν το καταναλώσουν.

    Παιδιά: Δώστε το μόνο σε παιδιά άνω των 5 ετών, με μέγιστη δόση ½ κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ!


Αυτό το μείγμα δεν είναι απλά μια ακόμα σπιτική συνταγή – είναι ένας πραγματικός θησαυρός υγείας! Δοκιμάστε το και νιώστε τη διαφορά στο σώμα σας! Και μην το κρατάτε μόνο για εσάς… μοιραστείτε το με τους φίλους σας και βοηθήστε κι άλλους να ανακαλύψουν τη μαγεία της φύσης!

Πηγή



Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΕΛΙ: ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ Η ΥΓΕΊΑ!!!


Η παραγωγή μελιού στη Γαλλία μειώνεται λόγω της υψηλής θνησιμότητας των μελισσών που συνδέεται με φυτοφάρμακα και ασθένειες.
Το αστικό μέλι, συχνά καλής ποιότητας και παράγεται στο Παρίσι, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απότομη αύξηση των εισαγωγών, ιδίως του κινεζικού μελιού, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία με ανεπιθύμητα υπολείμματα.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, το μέλι παραμένει πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες που αναγνωρίζονται στους αρχαίους και σύγχρονους πολιτισμούς.
Αντιμέτωπο με αυξημένη ζήτηση και πιο βιώσιμες τοπικές μελισσοκομικές πρακτικές, το μέλι γίνεται ένα σπάνιο και πολύτιμο προϊόν, που εκτιμάται για τις θεραπευτικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Σκηνοθεσία: Sylvie Chabas

 

ΑΠΟ ΛΑΒΡΑ ΣΕ ΜΈΛΙΣΣΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Δείτε ένα ωραίο βιντεάκι της μεταμόρφωσης από λάβρα σε μέλισσα!!

 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΟΥ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ» ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ!!!



Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά η Ελλάδα έκανε το πιο «ταιριαστό» δώρο στη Γαλλία, για να επαναποκτήσει η ανακαινισμένη από την καταστροφική πυρκαγιά Παναγία των Παρισίων, τη λαμπρότητα και τη θαυματουργή, κατά τους πιστούς, ευλογία της Μητέρας του Ιησού, στην οποία είναι αφιερωμένη. Όλα, ξεκίνησαν από μια μικρή μονή της Θεσσαλίας και πρωταγωνιστές ήταν αυτά τα τόσο πολύτιμα έντομα, χωρίς τα οποία, θα χανόταν η ζωή στον πλανήτη μας...

Ένα δώρο τόσο ιδιαίτερο, τόσο συμβολικό και τόσο «εύστοχο», που όταν το έμαθε η Γαλλίδα πρέσβης στην Αθήνα, άρχισε να κραυγάζει από χαρά και ενθουσιασμό… Ήταν το δώρο που παρέδωσε η χώρα μας στη Γαλλία, για τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Παναγίας των Παρισίων, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Πρόκειται για την Παναγία τη Μελισσού, την οποία δημιουργήθηκε υπό θεία καθοδήγηση, όπως αναφέρει, ο Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης, λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν και ιερουργούσε στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, στο Κατούσι Καρδίτσης. Εκεί, συνέβαινε ένα θαυμαστό γεγονός, καθώς σμήνη μελισσών ζούσαν μέσα στο ναό, με την κυψέλη τους μέσα στον τοίχο, ανενόχλητες από τους πιστούς, ενώ το μέλι τους περιλαμβανόταν ως… ευλογία στο αντίδωρο των πιστών.

 








Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

ΣΑΛΕΠΙ ΜΕ ΜΕΛΙ… ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!!!


Συνήθως η συνταγή ακολουθεί το άρθρο, αλλά καθώς οι περισσότεροι θα ενδιαφερθούν κυρίως για τη συνταγή και όχι τόσο για την ιστορία του Σαλεπιού, θα το πάμε λίγο ανάποδα αυτή τη φορά.

Υλικά:
    • ένα φλιτζάνι γάλα (ή νερό)
    • μισό κουταλάκι σαλέπι
    • μία πρέζα κανέλα
    • μισή πρέζα μοσχοκάρυδο
    • ελάχιστο πιπερόριζα (τζίντζερ)
    • μία κουταλιά της σούπας μέλι


Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος, μόνο βλέποντας τα υλικά αυτού του ροφήματος, καταλαβαίνει πως πρόκειται για προϊόν θρεπτικό, γευστικό και προπάντων παραδοσιακό ελληνικό, που κάνει όλα τα μοντέρνα ροφήματα υγείας και υπερτροφών να ωχριούν μπροστά του. Ας δούμε πως γίνεται…

Εκτέλεση:
 
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το μέλι. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και τα μπαχαρικά (κανέλα, πιπερόριζα και μοσχοκάρυδο) αν και οι περισσότεροι τα προσθέτουν στο τέλος κατά το σερβίρισμα. Μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε σε ένα μπολ μικρή ποσότητα του υγρού και προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας καλά για να μη σβολιάσει. Σιγά σιγά προσθέτουμε και άλλο γάλα στο σαλέπι και μόλις έχει ομογενοποιηθεί καλά το επιστρέφουμε όλο πίσω στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Τέλος σερβίρουμε προσθέτοντας τα μπαχαρικά και πίνουμε όσο είναι καυτό.


Λίγα λόγια ακόμα για το σαλέπι

Το σαλέπι υπάρχει ακόμα στους δρόμους της Τουρκίας, ακριβώς όπως και η μπόζα υπάρχει σε αυτούς της Βουλγαρίας, δημιουργώντας έτσι σε όλους την λανθασμένη εντύπωση πως ανήκουν στην παράδοση των γειτόνων μας. Ακόμα και αν είναι λίγοι πια αυτοί που το θυμούνται παλιότερα, αυτά τα ροφήματα ανήκαν στη δική μας παράδοση, η οποία μάλιστα όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές ξεκινούσε από τη πασίγνωστη αρχαία Ελλάδα. Δυστυχώς, η φιλοπρόοδη φύση του Έλληνα είναι τέτοια που συχνά τον κάνει να αφήνει πίσω του ακόμα και κομμάτια της παράδοσής του που είναι πολύ σημαντικά, με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα σε άλλους να τα οικειοποιούνται (σχόλιο σαφώς επηρεασμένο από την επικαιρότητα με το Σκοπιανό).

Το σαλέπι ήταν γνωστό σαν βότανο, από τα χρόνια του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη, οι οποίοι του θεωρούσαν θαυματουργό καταπραϋντικό για το στομάχι, το βήχα, μαλακτικό για το λαιμό και αποσυμφορητικό του αναπνευστικού. Ακόμα, εκτός των άλλων, του αποδίδονταν τονωτικές και αφροδισιακές, καθώς επίσης χαλαρωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες.

Λέγεται πως ο πρώτος που εντόπισε το συγκεκριμένο λουλούδι ήταν ο Θεόφραστος, ο οποίος του έδωσε το όνομα ορχιδέα (lat. Orchis mascula), λόγω του σχήματος των βολβών του. Λέγεται πως το πήραν μαζί τους οι Μικρασιάτες και ότι από αυτούς το έμαθαν οι Τούρκοι. Ο Γαληνός το αποκαλούσε σερνικοβότανο και τόνιζε τη δύναμή του να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου, αλλά και να ανακουφίζει από τον έντονο βήχα.
  
Σήμερα γνωρίζουμε πως οι θεραπευτικές του ιδιότητες οφείλονται στις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη, καθώς επίσης και στη μεγάλη συγκέντρωση αμύλου που δημιουργεί ένα υγρό πηκτό και κολλώδες και είναι κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα (πλούσιο σε μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο).

ΣΑΝ ΤΟ ΜΕΛΙ....ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!


Το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Από τον Ιπποκράτη μέχρι τους σύγχρονους γιατρούς το συνιστούν ως φυσικό φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις, από τη δυσκοιλιότητα και την αναιμία, μέχρι τις καρδιοπάθειες και τις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας. Το μέλι κάνει καλό και για τα παιδιά, που μετά από τα δύο συνήθως χρόνια τους, μπορούν να απολαμβάνουν την πολύτιμη αυτή τροφή είτε σκέτη, είτε με βούτυρο και ψωμί, είτε μαζί με φρούτα ή δημητριακά ως ένα υγιεινό και ωφέλιμο πρωινό ή σνακ όλες τις ώρες.

Τα ιχνοστοιχεία, που περιέχει το μέλι, παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΗΡΗΘΡΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ;



Η άνοιξη είναι η κατεξοχήν εποχή για χτίσιμο κηρηθρών, αφενός γιατί είναι στο ένστικτο των μελισσών, αφετέρου διότι αυτήν την εποχή δεν αναμένουμε κάποιο τρύγο και όλες οι τροφές που συλλέγονται αξιοποιούνται κυρίως για την εκτροφή του γόνου. 
Εκμεταλλευτείτε την τάση των μελισσών λοιπόν και δώστε πλαίσια με φύλλα κηρήθρας ιδιαίτερα στα δυνατά μελίσσια. 
Εάν έχετε ανάγκη από πολλές νέες κηρήθρες, μπορείτε να αφαιρείτε σε 2-3 μέρες τις φρεσκοχτισμένες και να τοποθετείτε νέα φύλλα κηρήθρας συνεχώς. Έτσι προκύπτουν πολλές νέες κηρήθρες που μπορεί να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη και των αδύνατων μελισσιών τα οποία χτίζουν λιγότερο. 
Η τροφοδοσία με σιρόπι, θα βοηθήσει σημαντικά στην επίσπευση του χτισίματος.


Μία εναλλακτική λύση για χτίσιμο πολλών νέων κηρηθρών σε μία κυψέλη, είναι η αναφερόμενη μέθοδος της μετάγγισης όπως αυτή εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της Αμερικάνικης Σηψιγονίας. 
Επιλέγετε ένα δυνατό μελίσσι από το οποίο αφαιρείται όλες τις κηρήθρες και τις μοιράζετε σε άλλα μελίσσια, μικρά ως επί το πλείστον προκειμένου να τα ενισχύσετε. Αφήνετε μόνο μία κηρήθρα με ανοιχτό γόνο και συμπληρώνετε με φύλλα κηρήθρας, μισά σε αριθμό από το αρχικό μελίσσι (για ένα δεκάρι μελίσσι, θα προσθέσετε 5φύλλα κηρήθρας). 
Τινάζετε τον πληθυσμό και αρχίζετε τροφοδοσία με σιρόπι κάθε μέρα για μία εβδομάδα. 
Στο διάστημα αυτό, το μελίσσι θα έχει χτίσει επαρκώς τις κηρήθρες και παράλληλα θα έχετε ενισχύσει σημαντικά και τα μικρά σας μελίσσια. Για κάθε ένα δεκάρι μελίσσι, θα χρειαστείτε 3-5 άλλα μελίσσια στα οποία θα μοιράσετε τις κηρήθρες.

ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ



Πεπτικό και απεκκριτικό σύστηµα.


 Το πεπτικό σύστηµα της µέλισσας ξεκινάει από το στόµα και καταλήγει στην έδρα. Χωρίζεται σε τρία µέρη, το πρόσθιο, το µέσο και το οπίσθιο έντερο. Το πρόσθιο έντερο περιλαµβάνει το φάρυγγα, τον οισοφάγο, τον πρόλοβο (ή µελιστόµαχο) και τον προστόµαχο. Το µέσο έντερο είναι το στοµάχι όπου γίνεται η πέψη. Τέλος, το οπίσθιο έντερο περιλαµβάνει την πυλωρική βαλβίδα µε τους σωλήνες Malpighi, το λεπτό και το παχύ έντερο, και καταλήγει στην έδρα. Με το πεπτικό σύστηµα συνδέονται και κάποιοι αδένες µείζονος σηµασίας, οι σιελογόνοι και οι υποφαρυγγικοί. Οι σιελογόνοι αδένες παράγουν το σάλιο, ενώ βρίσκονται στο κεφάλι και το θώρακα. Οι υποφαρυγγικοί αδένες βρίσκονται στο κεφάλι και παράγουν το βασιλικό πολτό στις νεαρές εργάτριες. Όταν η µέλισσα µεγαλώσει σε ηλικία, οι υποφαρυγγικοί αδένες ατροφούν και δεν παράγουν βασιλικό πολτό, αλλά εκκρίνουν ένα ένζυµο, την ιµβερτάση, το σηµαντικότερο ένζυµο για την παραγωγή µελιού.
Ένα πολύ σηµαντικό τµήµα του πεπτικού συστήµατος της µέλισσας είναι ο πρόλοβος ή µελιστόµαχος. Σε αυτόν τον χώρο αποθηκεύεται το νέκταρ όταν η µέλισσα το συλλέγει και µέχρι να το αποθέσει στην κηρήθρα. Όσο το νέκταρ βρίσκεται στον πρόλοβο, γίνεται εµπλουτισµός µε διάφορα ένζυµα που θα συντελέσουν στην ωρίµανση του µελιού, όπως είναι η ιµβερτάση. Ο πρόλοβος έχει µεγάλη ελαστικότητα και µπορεί, όταν είναι γεµάτος νέκταρ, να καταλάβει το 1/3 του χώρου της κοιλιάς. Επίσης µείζονος σηµασίας τµήµα είναι ο προστόµαχος, ο οποίος παίζει το ρόλο βαλβίδας, µη επιτρέποντας την επαναφορά τροφής από το στοµάχι στον πρόλοβο. Ουσιαστικά δηλαδή, το περιεχόµενο του στοµάχου της µέλισσας ουδέποτε έρχεται σε επαφή µε το περιεχόµενο του πρόλοβου και συνεπώς δεν έχει βάση η άποψη µερικών να αποκαλούν το µέλι ως «εµετό των µελισσών».

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ο Φεβρουάριος όμως είναι ο μήνας για εργασίες στις αποθήκες των μελισσοκομείων, για τις επιθεωρήσεις στα μελίσσια και για τον προγραμματισμό όλου του χρόνου. Για τις νότιες περιοχές της Ελλάδας ο μήνας αυτός είναι η αρχή της άνοιξης ενώ από τη Θεσσαλία και πάνω είναι ακόμα χειμώνας .

Η κατανάλωση τροφών είναι αυξημένη με την παρουσία του γόνου, ενώ οι ποσότητες που εξωτερικά διατίθενται είναι περιορισμένες και συχνά, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που μπορεί να επικρατούν, δύσκολα μπορούν οι μέλισσες να συλλέξουν.
Ο πληθυσμός εσωτερικά της κυψέλης με δυσκολία μετακινείται ακόμη και για να πλησιάσει πλαίσια όπου υπάρχει τροφή, στην προσπάθειά του να καλύπτει το γόνο διαρκώς για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του.
Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει ο μελισσοκόμος να φροντίσει για την επάρκεια τροφής.
Κάθε μελισσοκομικός χειρισμός όμως που απαιτεί άνοιγμα της κυψέλης θα πρέπει να γίνεται σε μέρες θερμές, με θερμοκρασία ανώτερη των 15°C.
Ένας καλός προγραμματισμός την περίοδο αυτή, για τους χειρισμούς και τις μετακινήσεις που θα ακολουθήσουν καθώς και πρόβλεψη εναλλακτικών λύσεων εάν οι καιρικές συνθήκες ανατρέψουν τον αρχικό προγραμματισμό, βοηθούν στην αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των μελισσοσμηνών.

Οι σημαντικότεροι χειρισμοί:

  •     Επιθεώρηση στο μελίσσι ώστε να ελεγχθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται η βασίλισσα, ο πληθυσμός και ο γόνος. Η επιθεώρηση πρέπει να γίνει μέρες που η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή.
  •     Αντιβαρροϊκή θεραπεία.
  •     Γύρη και μέλι κοντά στο γόνο.
  •     Τοποθέτηση τροφής οπωσδήποτε. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ
  •     Συνένωση ορφανών μελισσιών με μεσαίας δυναμικότητας μελίσσια ώστε να σωθεί ο πληθυσμός.
  •     Εξεύρεση τόπου μεταφοράς των μελισσιών σε ανοιξιάτικες ανθοφορίες
  •     Ύπαρξη νερού κοντά στο μελισσοκομείου.Ο γόνος αρχίζει να αυξάνεται και μαζί του και η αναγκαία ποσότητα νερού.

Ανθοφορίες

  •     Αμυγδαλιά: Σε πολλές περιοχές έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές. Οι αμυγδαλιές δυναμώνουν τα μελίσσια και αυξάνουν το γόνο.
  •     Ανοιξιάτικο ρείκι: Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει και το ανοιξιάτικο ρείκι το οποίο προσφέρει γύρη και νέκταρ στα μελίσσια και αν ο καιρός είναι θερμός θα επωφεληθούν στο έπακρο.
  •     Άγρια λεβάντα
  •     Ασφόδελος
  •     Λαψάνες
  •     Βερικοκιά   

Παροιμίες για το μήνα Φεβρουάριο

  • Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.
  • Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.
  • Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.
  • Καλοκαιριά της Παπαντής, Μαρτιάτικος χειμώνας.
  • Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.
  • Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.
  • Ο Φλεβάρης κι αν χιονίσει, πάλι άνοιξη θ' άνθίση.
  • Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ' ανθίσει.
  • Μα αν κάμει και πεισμώσει, μες τα χιόνια θα μας χώσει.
  •  Παπαντή καλοβρεμμένη, ή κοφίνα γεμισμένη.
  • Φλεβάρης ,κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.
  • Ο μήνας Φλεβάρης ή τις φλέβες (του νερού) ανοίγει ή τις φλέβες κλείνει.
  • Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
  • Στις δέκα εφτά του Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού.
  • Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς,
  • Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς.
  • Ο Φλεβάρης φλέβες ανοίγει και πόρτες σφαλάει.
  • Η Παπαντή διώχνει τις γιορτές με τ' αντί.
  • Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει
  • μ' αν τις φλέβες του ανοίξει ξεροπήγαδα γιομίζει.
  • Στις δεκαπέντ' από Φλεβάρη βαρεί το άλογο ποδάρι.
Του Κώστα Μπούντα, Γεωπόνου το παρακάτω κείμενο με την Πηγή
 

Σήμερα θα αναφερθούμε στις μελισσοκομικές εργασίες που γίνονται τον Φεβρουάριο. Εξαιτίας των μεγάλων κλιματικών διαφορών που επικρατούν μεταξύ των περιοχών της Ελλάδας ο Φεβρουάριος για άλλες περιοχές θεωρείται η αρχή της άνοιξης ενώ για άλλες περιοχές είναι ακόμη χειμώνας. Γι’ αυτό το λόγο άλλοι χειρισμοί θα πρέπει να γίνουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και άλλοι σε περιοχές με υψηλότερες θερμοκρασίες. 
Ο μελισσοκόμος γνωρίζει από μόνος του ποιοι χειρισμοί ταιριάζουν από τη στιγμή που επί χρόνια παρακολουθεί τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής του. 
Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία κάποιες ημέρες ανεβαίνει στους 13-15ο C  (Αν υπάρχουν χιόνια σε κάποιες περιοχές στα Βόρια λίγο υπομονή) και επιτρέπει μια πρώτη γρήγορη επιθεώρηση. Η ύπαρξη γόνου είναι φυσιολογικά αναμενόμενη σ’ όλα τα μελίσσια τον Φεβρουάριο και οι διαφορές ανάμεσα στα μελίσσια του ίδιου μελισσοκομείου είναι μικρές. Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι νέες βασίλισσες – αυτές που αποκτήσαμε την προηγούμενη χρονιά - ξεκινούν νωρίτερα τη γέννα από τις γερασμένες. 

Τι να προσέχουν οι μελισσοκόμοι κατά την επιθεώρηση τον Φεβρουάριο

Τι πρέπει να προσέξουμε και να διαπιστώσουμε σε αυτή την επιθεώρηση:

1. Αν τα μελίσσια μας έχουν επάρκεια σε μέλι, γύρη στο χώρο όπου το μελίσσι σχηματίζει μελισσόσφαιρα. Στα μελίσσια αυτά πέραν της διαπίστωσης, δεν κάνουμε καμία παρέμβαση.

2. Αν τα μελίσσια μας έχουν επάρκεια σε μέλι, γύρη αλλά αυτά βρίσκονται μακριά από το χώρο που σχηματίζεται η μελισσόσφαιρα. Στην περίπτωση αυτή μετακινούμε τα πλαίσια προς τα μέσα, προς το χώρο δηλαδή που το μελίσσι σχηματίζει τη μελισσόσφαιρα.

3. Αν στα μελίσσια υπάρχουν ελάχιστες τροφές τότε παρεμβαίνουμε άμεσα. Σε μερικά είναι δυνατό οι μέλισσες να έχουν φτάσει στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε τις μέλισσες να είναι ακίνητες ενώ οι περισσότερες είναι χωμένες μέσα στα κελιά με το κεφάλι στραμμένο στον πυθμένα τους. Στην περίπτωση αυτή ραντίζουμε τις μέλισσες με χλιαρό σιρόπι.

4. Αν διαπιστώσουμε αδύνατα μελίσσια τότε η συνένωση των αδύνατων μελισσιών είναι η καλύτερη λύση. Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυτή την εποχή θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στο θάνατο από ψύξη. Τυχόν ενίσχυση με γόνο δεν ενδείκνυται διότι και ο γόνος θα πεθάνει από ψύξη καθώς το αδύνατο μελίσσι δεν μπορεί να θερμάνει το γόνο. Η συνένωση είναι προτιμότερο να γίνει απευθείας με κάποιο άρωμα παρά με τη μέθοδο της εφημερίδας.

5. Αν διαπιστώσουμε ορφανά ή αρρενοτόκα μελίσσια θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η εκδήλωση έντονης ανησυχίας στο άνοιγμα κάποιων μελισσιών είναι ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει την απουσία βασίλισσας. Η αντιμετώπιση των αρρενοτόκων μελισσιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρώτα πρέπει να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για ορφανό ή για μελίσσι με αρρενοτόκο βασίλισσα. Στα μελίσσια με αρρενοτόκο βασίλισσα το πρώτο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να απομακρύνουμε τη βασίλισσα. Στη συνέχεια αν το μελίσσι είναι αδύνατο το συνενώνουμε με ένα μέτριο μελίσσι. Αν είναι δυνατό το συνενώνουμε με ένα αδύνατο με νέα βασίλισσα. Στα ορφανά μελίσσια με ωοτόκες εργάτριες η λύση είναι μία: Διάλυση του μελισσιού. Τινάζουμε τον πληθυσμό μακριά και καταστρέφουμε τον κηφηνόγονο ο οποίος είναι συχνά φορτωμένος με βαρρόα.

Είναι πολύ σημαντικό για τη μελισσοκομική χρονιά που θα ακολουθήσει τα μελίσσια που θα ξεχειμωνιάσουν να είναι δυνατά. Βασική προϋπόθεση να ξεχειμωνιάσουν δυνατά μελίσσια είναι η καλή προετοιμασία το φθινόπωρο. Εκτός όμως από την καλή προετοιμασία πρέπει και ο μελισσοκόμος να είναι προσεκτικός στους χειρισμούς αυτής της περιόδου για να μη γίνει αυτός η αιτία να χαθούν οι μέλισσες.


Πιο συγκεκριμένα αυτή την εποχή θα πρέπει να είμαστε πολύ μα πολύ προσεκτικοί με τις τροφοδοσίες (ιδιαίτερα τις διεγερτικές), τις μετακινήσεις, τις παρενοχλήσεις και τις χορηγήσεις φαρμάκων. Οι μέλισσες που παίρνουν το σιρόπι τόσο νωρίς ξεγελιούνται, πιστεύουν ότι έξω υπάρχει μελιτοφορία και βγαίνουν να συλλέξουν τροφή. Στην προσπάθειά τους αυτή να ανακαλύψουν την πηγή της τροφής, κρυώνουν, παραλύουν και τελικά πεθαίνουν. 

Χειρισμοί για την ανάπτυξη των μελισσιών

Στις νότιες περιοχές όπου οι κίνδυνοι από χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μειωθεί γίνονται μελισσοκομικοί χειρισμοί που βοηθούν τα μελίσσια να αναπτυχθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες του μελισσοκόμου.

Γνωρίζοντας το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι χειρισμοί αυτοί είναι:

1.Τροφοδότηση με μικρές ποσότητες αραιό σιρόπι ζάχαρης (2 νερό 1 ζάχαρη) σταδιακά, αλλά ελαφρά αυξανόμενες. Εφαρμόζεται όταν έχουμε ικανοποιητικά αποθέματα μελιού μέσα στα μελίσσια και οι μέλισσες φέρνουν αρκετή γύρη και νέκταρ. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η ζάχαρη διεγείρει την βασίλισσα για ωοτοκία, η φρέσκια γύρη τις παραμάνες μέλισσες για κατανάλωση επιπλέον γύρης και το νερό που δίνουμε με το αραιό σιρόπι συντελεί κι αυτό στην επιτυχία γιατί είναι απαραίτητο στην σύνθεση του πολτού διατροφής των προνυμφών.

2. Αύξηση του διαθέσιμου χώρου για τη γέννα της βασίλισσας.

3. Μετατόπιση των κεντρικών κηρήθρων γόνου στα άκρα της γονοφωλιάς.

4. Εξασφάλιση καλού αερισμού και γενικότερα μέτρα υγιεινής.

5. Διεγερτική τροφοδοσία. Η γρήγορη ανάπτυξη του γόνου έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων μελιού. Οι έμπειροι μελισσοκόμοι το γνωρίζουν καλά και φροντίζουν να τροφοδοτούν σταθερά τα μελίσσια τους με πίτα ή σιρόπι.

6. Ενίσχυση των αδύνατων μελισσιών με γόνο ή νεαρές μέλισσες. Εάν επιδιώκουμε την εκμετάλλευση πρώιμων ανθοφοριών όπως Πορτοκαλιάς, Δενδρώδους ερείκης, Ασφόδελου, Ακακίας ή/και ανοιξιάτικου Πεύκου, φροντίζουμε για την έγκαιρη τοποθέτηση ορόφων

Η διεγερτική και εντατική τροφοδότηση 1 ½ τουλάχιστο μήνα πριν την έναρξη της ανθοφορίας, η επέκταση της γονοφωλιάς με τακτική προσθήκη πλαισίων, ξεσφράγισμα των στεφανιών μελιού, αναστροφή των ακριανών πλαισίων του γόνου, 1 – 2 μεταφορές σε γυρεοφόρες ανθοφορίες, συντελούν στην πρώιμη αύξηση του πληθυσμού.

Η εφαρμογή των ανωτέρω τεχνικών απαιτεί σχετική μελισσοκομική εμπειρία.
Καλό είναι οι νέοι μελισσοκόμοι να την εφαρμόζουν σταδιακά με περίσκεψη.

Τις ίδιες τεχνικές θα εφαρμόσουμε κι όταν επιδιώκουμε πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών για παραγωγή βασιλισσών, σμηνών, βασιλικού πολτού ή γύρης τον Απρίλιο.


Εάν, αντιθέτως, ο στόχος μας εντοπίζεται σε καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς τρύγους μελιού, τότε, τον Φεβρουάριο δεν λαμβάνουμε κανένα μέτρο πρωίμισης της ανάπτυξης των μελισσιών, φροντίζουμε όμως για την μεταφορά τους σε περιοχές πλούσιες σε ανθοφορίες και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων ασθενειών.   

Οι ασθένειες των μελισσιών τον Φεβρουάριο

Από τις ασθένειες των μελισσών, συνεχίζουν να μας απασχολούν τον Φεβρουάριο, η βαρροϊκή ακαρίαση και η νοζεμίαση. Μάλιστα ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας της νοζεμίασης και οι μελισσοκόμοι, προπαντός στη Δ. Ελλάδα με τις πολλές βροχοπτώσεις, ν’ αποφεύγουν περιοχές με υψηλή υγρασία αέρος, συχνές ομίχλες και κακό αερισμό των κυψελών. Υγρή τροφοδότηση δεν συνιστάται.

Η ασκοσφαίρωση των μελισσών (Αscosphaersa apis) οφείλεται σε μύκητα που προσβάλει τα ατελή στάδια της μέλισσας. Οι άρρωστες προνύμφες παίρνουν μορφή τεμαχίων κιμωλίας (άσπρο χρώμα, εν συνεχεία μελανό) γι’ αυτό από τους μελισσοκόμους ονομάζεται «κιμωλίαση». Δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα παρά μόνο με φυσιολογικές μεθόδους, όπως καθαρισμό του πυθμένα και της εισόδου της κυψέλης από τις άρρωστες προνύμφες, αποφυγή χρησιμοποίησης αγνώστου προελεύσεως γύρης, καταστροφή παλαιών και, πιθανώς, μολυσμένων πλαισίων.

Το κυριότερο όμως μέτρο για τον περιορισμό της ασκοσφαίρωσης στο μελισσοκομείο μας, είναι ο αποκλεισμός από τον πολλαπλασιασμό, μελισσιών που εμφάνισαν τη φετινή ή την προηγούμενη χρονιά, έντονη προσβολή. Στην πραγματικότητα αποκλείουμε τις βασίλισσες από την επιλογή για τη βασιλοτροφία και τη δημιουργία νέων μελισσιών.