ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ «ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟ ΜΕΛΙ» ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


Ο μελισσοκόμος Γιώργος Χύτογλου μιλά για το σκεύασμα που έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία, αναγκάζοντας τις αρχές να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ένα σκεύασμα που έχει χαρακτηριστεί ως «αφροδισιακό μέλι» προκάλεσε έντονη ανησυχία στη Γαλλία τις προηγούμενες ημέρες, αναγκάζοντας την Εθνική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές. Το συγκεκριμένο σκεύασμα, που είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου, είναι επικίνδυνο για την υγεία και όπως λέει ο μελισσοκόμος Γιώργος Χύτογλου στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24, δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό προϊόν.

Διαφημίζεται ως το «φυσικό βιάγκρα», αλλά μόνο φυσικό δεν είναι, σύμφωνα με τον μελισσοκόμο: «Δεν είναι φυσικό. Απλά είναι ένα σκεύασμα, διάφορων φαρμάκων. Το έχουν βάλει σε μια γλυκαντική ουσία, που δεν γνωρίζουμε καν αν είναι μέλι. Δεν έχει κάποια σχέση με το φυσικό προϊόν. Πρόκειται για στικάκια που πωλούνται στα κλαμπ σε νέους. Μιλάμε για ένα σκεύασμα που το κάθε στικάκι είναι περίπου 5 γραμμαρίων, με άγνωστη περιεκτικότητα στις δύο δραστικές ουσίες που βοηθούν στη στυτική δυσλειτουργία».

Ο κ. Χύτογλου εξάλλου, αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το φυσικό μέλι: «Υπάρχουν κλινικές μελέτες που αναφέρουν ότι το μέλι βοηθά τόσο στον συγκεκριμένο τομέα, όσο και στο ευ ζην γενικότερα. Αν φάμε μέλι το βράδυ βοηθά στο να έχουμε πιο ήρεμο ύπνο, βοηθά στο συκώτι, ο βασιλικός πολτός βοηθά στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Το μέλι, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες».

«Καμπανάκι» στη Γαλλία


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές με αφορμή τις παρενέργειες που μπορούν να υπάρξουν από την κατανάλωση ενός «αφροδισιακού μελιού» που εισάγεται παρανόμως στη Γαλλία από χώρες όπως η Τουρκία, η Μαλαισία, η Τυνησία, η Ταϊλάνδη κ.α.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, το μέλι αυτό, που πωλείται είτε διακριτικά σε κάποια καταστήματα, είτε μέσω του διαδικτύου, περιέχει ταδαλαφίλη, η οποία είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Το φάρμακο αυτό πωλείται στη Γαλλία μόνο με ιατρική συνταγή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει καρδιολογικά προβλήματα και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι επισκέπτονται τα κέντρα αντιμετώπισης των δηλητηριάσεων μετά από κατανάλωση του αφροδισιακού μελιού, αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας.

Πηγή

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

ΘΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ;

 θα-τρώγατε-μέλι-που-παράγεται-σε-αθηνα-563440156

Στην ταράτσα όπου ο Νίκος Χατζηλίας και η Μαρίλη Παππά παράγουν το πολυανθικό τους μέλι «Ηλιούπολη». (Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος)

 Οι αστικοί μελισσοκόμοι της Αθήνας αναβιώνουν μια πρακτική πολλών χιλιάδων ετών, ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου

Μια πανάρχαια πρακτική

H σύγχρονη αστική μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι μια σχετικά νέα πρακτική, ωστόσο στον υπόλοιπο κόσμο είναι καθιερωμένη εδώ και χρόνια. Μελίσσια υπάρχουν στις ταράτσες και τις σκεπές εμβληματικών κτιρίων του κόσμου. Στο Παρίσι πωλείται στους επισκέπτες ένα πανάκριβο μέλι από μελίσσια στην οροφή της Όπερας των Παρισίων, ενώ μετά την καταστροφή της Notre Dame από πυρκαγιά, θεωρήθηκε «θείο θαύμα» το ότι σώθηκαν διακόσια μελίσσια, επίσης τοποθετημένα στα ψηλότερα σημεία του κτιρίου. Δεκάδες κυψέλες βρίσκονται στην ταράτσα του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη, με το μέλι να σερβίρεται στο πρωινό των πελατών. Κυψέλες υπάρχουν σε κτίρια δημόσια και μη, από το Βερολίνο και τη Μαδρίτη μέχρι το Μόντρεαλ, το Τορόντο, τη Σεούλ και την Κωνσταντινούπολη – στην τελευταία ο δήμος επιδοτεί τους αστικούς μελισσοκόμους. Στην Ελλάδα η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε με κάποια καθυστέρηση, αλλά σήμερα δραστηριοποιούνται αρκετές δεκάδες αστικοί μελισσοκόμοι.

Θα τρώγατε μέλι που παράγεται σε αθηναϊκές ταράτσες;-4
Κυψέλες ζωγραφισμένες στο χέρι.

Και όμως, η μελισσοκομία εντός αστικού ιστού είναι γνωστή από την αρχαιότητα. «Στο Τελ Ρεχόβ του Ισραήλ, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τεράστιο μελισσοκομείο που χρονολογείται στον 10ο αιώνα π.Χ., στην καρδιά μιας μεγάλης και πολύβουης για την εποχή πόλης», λέει ο Γιώργος Μαυροφρύδης, μελισσοκόμος, αρχαιολόγος ειδικευμένος στην αρχαία μελισσοκομία, υποψήφιος διδάκτορας στο Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας.

Συμπληρώνει μάλιστα πως ανάλογη είναι και η περίπτωση σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, ενώ το 2002 ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές ένας πολύ μεγάλος αριθμός κυψελών στην Αρχαία Αγορά, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., κάτι που στηρίζει τη θεωρία ότι η αστική μελισσοκομία θα πρέπει να ήταν κοινή πρακτική. «Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη πιο παλιά, μεταξύ 6ου και 7ου αιώνα π.Χ., ο Σόλων θέσπισε για πρώτη φορά στην ιστορία καταγεγραμμένη νομοθεσία που αφορούσε την άσκηση της μελισσοκομίας και συγκεκριμένα έθετε όρους σχετικά με την απόσταση των μελισσοκομείων μεταξύ τους, που έπρεπε να είναι τουλάχιστον 300 πόδια. Τόσο ανεπτυγμένη ήταν λοιπόν η πρακτική τόσες χιλιάδες χρόνια πριν, ώστε νομοθετούνταν η άσκησή της», εξηγεί ο κ. Μαυροφρύδης.

Αλλαγή νοοτροπίας

Το ερώτημα όμως που έρχεται στον νου κάθε πολίτη είναι προφανές: πόσο ασφαλές είναι να τοποθετήσει κάποιος ένα μελίσσι στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα του; Η ελληνική νομοθεσία, που ισχύει από τη δεκαετία του 1930, επιτρέπει την άσκησή της, αλλά με ασάφειες και θολά σημεία, και χρήζει άμεσης αναθεώρησης. Οι ένοικοι που φιλοξενούν μελίσσια στις ιδιοκτησίες τους δηλώνουν πως δεν ενοχλείται κανείς και συχνά δεν το παίρνουν καν είδηση ότι κοντά τους υπάρχουν κυψέλες. «Στις στέγες και τις ταράτσες οι μέλισσες κινούνται σε άλλα επίπεδα από αυτά που δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι κι έτσι δεν ενοχλούν ούτε ενοχλούνται», εξηγεί ο κ. Μαυροφρύδης. «Έτσι γίνεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μέλισσα στην πτήση της από μια ταράτσα κατευθύνεται στα άνθη και από εκεί επιστρέφει στην κυψέλη της, χωρίς να εμπλέκεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες», συμπληρώνει. 

Το 2002 ανακαλύφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός κυψελών στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, από τον 5ο αιώνα π.Χ., κάτι που στηρίζει τη θεωρία ότι η αστική μελισσοκομία ήταν κοινή πρακτική.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί διστάζουν να αποδεχτούν αυτή τη δραστηριότητα. «Με τα έντομα υπάρχει ακόμη μεγάλη φοβία και καθόλου εξοικείωση», λέει ο Βασίλης Παΐσιος. «Προσπαθώ αυτή τη φοβία να την καταπολεμήσω με επισκέψεις παιδιών στα μελίσσια, για να δουν ότι η μέλισσα είναι φίλος, φροντίζει για το φαγητό μας και, αν δεν την πειράξεις, δεν σε πειράζει. Δέχονται να φιλοξενήσουν κυψέλες όσοι αγαπούν τα ζώα και τη φύση κι έχουν πιο ανοιχτό πνεύμα, συνήθως φίλοι που με γνωρίζουν και ξέρουν πως αυτό που τους λέω είναι αληθές και ισχύει».

Θα τρώγατε μέλι που παράγεται σε αθηναϊκές ταράτσες;-5
Μετά τις φωτιές στη Νέα Πεντέλη, οι μέλισσες βρήκαν καταφύγιο σε αυτή την αλάνα του Χαλανδρίου.

Ανάλογη είναι και η εμπειρία του Νίκου Χατζηλία: «Υπάρχει η ευτυχής συγκυρία, τα τελευταία χρόνια, της συνειδητοποίησης ότι η μέλισσα είναι πια ένα πολύ φιλικό έντομο στα μάτια της κοινής γνώμης, για την τεράστια σημασία του στο περιβάλλον και στην επιβίωση του ανθρώπου με την επικονίαση». 

Πόσο ασφαλές είναι το αστικό μέλι;

Το φλέγον ερώτημα σχετικά με την αστική μελισσοκομία είναι κατά πόσο ασφαλές για την υγεία μας είναι ένα μέλι που παράγεται εντός τού, κατά γενική ομολογία, επιβαρυμένου αστικού ιστού. Εδώ τίθεται ένα σημαντικό ζήτημα και το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τους καταναλωτές είναι οι εργαστηριακές αναλύσεις, κυρίως για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων, τις οποίες οφείλει να διαθέτει κάθε μελισσοκόμος εάν του ζητηθούν. «Η μέλισσα, αν πάρει κάτι μολυσμένο, αυτοθυσιάζεται και δεν το φέρνει στην κυψέλη, ώστε να σώσει το μελισσοσμήνος», εξηγεί ο Βασίλης Παΐσιος. «Παράλληλα όμως, για να είμαστε σίγουροι, κάνουμε αναλύσεις σε πιστοποιημένα εργαστήρια και μέχρι τώρα όλα είναι καθαρά», συμπληρώνει. 

«Η μέλισσα, αν πάρει κάτι μολυσμένο, αυτοθυσιάζεται και δεν το φέρνει στην κυψέλη, ώστε να σώσει το μελισσοσμήνος». ―Βασίλης Παΐσιος, αστικός μελισσοκόμος

Ο κ. Μαυροφρύδης επισημαίνει πως «χρειάζονται εργαστηριακές αναλύσεις, καθώς όλα είναι σχετικά. Αν τα επίπεδα ρύπων είναι μικρά, δεν είναι επικίνδυνο, αλλά αν είναι αυξημένα, τότε υπάρχει ζήτημα. Εξαρτάται, λόγου χάρη, από την περιοχή όπου συλλέγει η μέλισσα, αλλά και από το είδος του φυτού που δίνει το νέκταρ ή τη γύρη, καθώς κάποια φυτά είναι πιο δύσκολο να επιβαρυνθούν από ρύπους σε σχέση με άλλα, πιο ευάλωτα. Είναι γεγονός πως τα αυτοκίνητα σήμερα παράγουν πολύ λιγότερους ρύπους από ό,τι παλαιότερα και αυτό είναι σίγουρα πλεονέκτημα. Ωστόσο μπορεί η γύρη και το νέκταρ από άνθη να είναι μια χαρά, αλλά η μέλισσα να έχει πιει μολυσμένο νερό σε μια πόλη», συμπληρώνει και καταλήγει: «Προτείνω οι αστικοί μελισσοκόμοι να στέλνουν το μέλι τους για αναλύσεις στο ΑΠΘ, στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας. Η ομάδα του, με επικεφαλής τη δρα Χρυσούλα Τανανάκη, θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα, σε διεθνές επίπεδο».

Πηγή

Η ΠΡΩΤΗ ΣΟΔΕΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ... ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!!

 
Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του Convive Plan, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της συμβίωσης μεταξύ εγκαταστάσεων καθαρής ενέργειας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Την πρώτη παραγωγή περίπου 300 κιλών «ηλιακού μελιού» συνέλεξε η Iberdrola από την ιδιαίτερη και πρωτότυπη παραγωγή στην Πορτογαλία.  Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2023 και το μέλι παράγεται στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις Conde (δήμος Palmela) και Algeruz II (δήμος Setúbal).

Στο πλαίσιο του Convive Plan, το έργο στοχεύει στην προώθηση της συμβίωσης μεταξύ εγκαταστάσεων καθαρής ενέργειας και του φυσικού περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη μεταξύ ανανεώσιμων έργων και περιβάλλοντος είναι εφικτή και αποδοτική.

Τα 30 μελίσσια που είναι διασκορπισμένα στα δύο μελισσοκομεία των εγκαταστάσεων παρήγαγαν συνολικά 300 κιλά 100% φυσικού μελιού, αλλά υπάρχει περιθώριο για ακόμη περισσότερη παραγωγή. Στόχος είναι όχι μόνο η επέκταση του έργου σε περισσότερες εγκαταστάσεις, αλλά και η καλύτερη φροντίδα των λουλουδιών γύρω από τις κυψέλες για την ενίσχυση της παραγωγής. Με την τοποθέτηση των μελισσιών εντός των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, οι μελισσοκόμοι εργάζονται σε καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες.

Το ηλιακό μέλι


Η παραγωγή μελιού από φωτοβολταϊκά δεν αφορά την άμεση παραγωγή μελιού από τα ίδια τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Αντίθετα, αναφέρεται σε πρακτικές που συνδυάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  πάρκων με την εκτροφή μελισσών και τη μελισσοκομία. Αυτός ο συνδυασμός είναι γνωστός ως αγροβολταϊκή καλλιέργεια (agrivoltaics) και προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Πώς λειτουργεί


Συνδυασμός Χρήσεων Γης: Τα φωτοβολταϊκά πάνελ εγκαθίστανται σε αγροτικές περιοχές, αφήνοντας κενά μεταξύ τους. Οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια φυτών ή την εκτροφή μελισσών.

Μελισσοκομία σε Φωτοβολταϊκά Πάρκα:


Τα φυτά που βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα πάνελ (όπως άγρια λουλούδια) παρέχουν πηγές νέκταρ και γύρης για τις μέλισσες.
Η σκίαση που δημιουργούν τα πάνελ μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη ορισμένων φυτών, ειδικά σε θερμά κλίματα.
Οι μέλισσες ευνοούνται από το προστατευμένο περιβάλλον των πάρκων, μακριά από έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Βιώσιμη Γεωργία:


Οι αγροβολταϊκές λύσεις ενισχύουν την αποδοτικότητα της γης, συνδυάζοντας την παραγωγή ενέργειας με αγροτικές δραστηριότητες. Παράλληλα, οι μέλισσες συμβάλλουν στη γονιμοποίηση καλλιεργειών, ενισχύοντας την παραγωγικότητα.

Πλεονεκτήματα


Αύξηση Βιοποικιλότητας: Τα πάρκα αυτά συχνά γίνονται καταφύγιο για φυτά και έντομα.
Διπλή Απόδοση: Ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής και ταυτόχρονη παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Οικονομική Βιωσιμότητα: Πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες ή τους διαχειριστές φωτοβολταϊκών πάρκων από την πώληση μελιού.

Υλοποίηση


Το μοντέλο αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Στην Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία είναι παραδοσιακά σημαντική, υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης παρόμοιων έργων, ειδικά σε περιοχές με άφθονο ηλιακό φως.

Πηγή

ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙ - ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΕ - 9 ΣΤΑ 10 ΒΑΖΑ ΤΙΓΚΑ ΣΤΟΙ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ!!!


Τα περισσότερα ψεύτικα μέλια νοθεύονται με σιρόπια ζάχαρης από ρύζι ή ζαχαρότευτλα.

Δύσκολα εντοπίζεις πλέον αγνό μέλι στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ευρώπης. Η μάστιγα του σιροπιού έχει χτυπήσει πλέον τα εννέα στα δέκα βάζα με προϊόντα μελιού που πωλούνται στα βρετανικά σούπερ μάρκετ σύμφωνα με έρευνα τον Δεκέμβριο. Τον ίδιο μήνα κατασχέθηκαν πάνω από 5.000 κιλά μελιού στην Ιταλία και στην Άγκυρα της Τουρκίας διαπιστώθηκε μεγάλης κλίμακας νοθεία και ακολούθησε κατάσχεση 8.150 τόνων! Οι υποθέσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στη μηνιαία έκθεση Δεκεμβρίου που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υποθέσεις απάτης.

Τον περασμένο μήνα, το βρετανικό υποκατάστημα του Honey Authenticity Network έστειλε 30 δείγματα μελιού για έλεγχο γνησιότητας σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Εσθονία. Μόνο έξι – συμπεριλαμβανομένων πέντε δειγμάτων που αποκτήθηκαν απευθείας από ανεξάρτητους μελισσοκόμους του Ηνωμένου Βασιλείου – βρέθηκαν γνήσια. Τα υπόλοιπα, τα οποία προέρχονταν από σούπερ μάρκετ και άλλους μεγάλους λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώθηκε ότι ήταν ψεύτικα και πιθανότατα νοθεύθηκαν με σιρόπια ζάχαρης- από ρύζι ή ζαχαρότευτλα.

Μια ξεχωριστή έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δημοσιεύθηκε το 2024, διαπίστωσε ότι το 46 τοις εκατό από τα 147 εισαγόμενα δείγματα μελιού που ανέλυσαν είχαν νοθευτεί. Να σημειωθεί ότι τα World Beekeeping Awards δεν θα απονείμουν βραβείο για μέλι το 2025 μετά τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Ενώσεως Μελισσοκόμων για εκτεταμένη απάτη στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Όπως υποστηρίζουν, τα γνήσια προϊόντα διατίθενται χύμα με φθηνότερο σιρόπι ζάχαρης, την οποία τόσο οι επιτηρητές τροφίμων όσο και η βιομηχανία επέτυχαν να εντοπίσουν ώστε να υπάρξουν κυρώσεις για τους απατεώνες.

Πρόσφατα, οι Carabinieri της Μονάδας Υγιεινής και Τροφίμων στην Ιταλία πραγματοποίησαν επιχείρηση στην επαρχία Latina, φέρνοντας στο φως σοβαρές παρατυπίες σε μια μελισσοκομική εταιρεία μεταξύ San Felice Circeo και Terracina. Η επιχείρηση οδήγησε επίσης στη διοικητική κατάσχεση περίπου 5.130 κιλών μελιού, χωρίς έγγραφα που να πιστοποιούν την ιχνηλασιμότητα. Η ποσότητα αυτή του προϊόντος, εκτιμώμενης αξίας 45.000 ευρώ, κυκλοφορούσε στην αγορά χωρίς εγγυήσεις για την προέλευση και την ασφάλεια του για τους καταναλωτές.

Την ίδια περίοδο, οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν 8.150 τόνους γλυκόζης, φρουκτόζης και ζάχαρης, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή παραποιημένου μελιού στην Άγκυρα. Η επιχείρηση, με επικεφαλής τον κλάδο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος της Επαρχιακής Διοίκησης Χωροφυλακής της Άγκυρας, στόχευε εταιρείες που ήταν ύποπτες για παραγωγή πλαστού μελιού. Παράλληλα με τα νοθευμένα γλυκαντικά, οι υπάλληλοι κατέσχεσαν 100.000 ετικέτες μελιού από διάφορες μάρκες, με τη συνολική αγοραία αξία των κατασχεθέντων εμπορευμάτων να υπολογίζεται σε περίπου 960 εκατομμύρια λίρες. Το μέλι προοριζόταν για την εγχώρια και την Ευρωπαϊκή αγορά. 

Πώς νοθεύεται το μέλι


Οι συνήθεις μέθοδοι παραγωγής ψεύτικου μελιού περιλαμβάνουν την ανάμειξή του με φθηνότερα σιρόπια, τη διατροφή των μελισσών με διαλύματα ζάχαρης και την προσθήκη συνθετικών ουσιών που διακυβεύουν την ποιότητα. Κύρια τεχνική απάτης: Η προσθήκη σιροπιών ζάχαρης (από ρύζι, σιτάρι ή παντζάρι) για να μειωθεί η τιμή, αλλά η έκθεση αναφέρει επίσης τη χρήση πρόσθετων και χρωστικών ή την παραποίηση των πληροφοριών ιχνηλασιμότητας.

Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και επηρεάζουν αρνητικά τους νόμιμους παραγωγούς μελιού που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν με φθηνότερες, νοθευμένες επιλογές.  

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ψεύτικο μέλι στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του αυθεντικού μελιού, όπως αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές επιδράσεις, ενώ μπορεί ακόμη και να περιέχει επιβλαβή πρόσθετα. Η συμβουλή προς τους καταναλωτές είναι να αγοράζουν μέλι από αξιόπιστες πηγές και να είναι προσεκτικοί σε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές, που συχνά αποτελούν σημάδια νοθείας.

Η ΕΕ εισάγει σχεδόν το 40% του μελιού που καταναλώνεται στις χώρες-μέλη της, γεγονός που την κάνει τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η ΕΕ εργάζεται σε προηγμένες τεχνικές δοκιμών για τον εντοπισμό απάτης με μέλι και έχει εγκρίνει νέα νομοθεσία για την παροχή βελτιωμένης επισήμανσης της χώρας προέλευσης στα βάζα με μέλι.

Αθέμιτος ανταγωνισμός


Ο Paul Horton, μελισσοκόμος και ιδιοκτήτης του Apidae Honey στο Lincolnshire, του οποίου το μέλι αναλύθηκε και βρέθηκε ότι ήταν γνήσιο από το εργαστήριο της Εσθονίας, είπε ότι απαιτείται καλύτερο καθεστώς δοκιμών και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διαθέτουν περισσότερα βρετανικά προϊόντα.

«Πουλούσαμε το μέλι μας χύμα σε συσκευαστές που προμήθευαν τα σούπερ μάρκετ», είπε. «Αυτή η αγορά έχει μειωθεί επειδή τα σούπερ μάρκετ δεν διαθέτουν τόσο πολύ βρετανικό μέλι».

Πέρυσι σχεδόν 90 εκατομμύρια λίρες μελιού εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλο ποσοστό τέτοιων εισαγωγών προέρχεται από την Κίνα, η οποία είναι γνωστό ότι γίνεται στόχος απατεώνων.

Ενώ οι εισαγωγείς μελιού επιμένουν ότι η προέλευση του μελιού και οι αλυσίδες εφοδιασμού ελέγχονται προσεκτικά, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης των δειγμάτων ή ποιες δοκιμές είναι πιο αξιόπιστες.

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (ΕΡΒΑ) «πέρα από την εξαπάτηση των καταναλωτών, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα σιρόπια έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες μελισσοκόμους της ΕΕ σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούν να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο και όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη μελισσοκομία.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΒΑ, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.

Πηγή

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

PHOTO NIKHTH!!!

  

Απίστευτη λήψη του νικητή του National Geographic Award!
Πηγή: Italia meravigliosa

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025

ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ

 

Διατίθεται από μελισσοκομείο στην Ζάκυνθο 10 Μελισσοσμηνών και όλα τα μελισσοκομικά εξαρτήματα.

Πληροφορίες στο τηλ 6945019619 κ.Λάμπρος