🐝 Πόσα αβγά γεννά καθημερινά μια βασίλισσα; 🗓️ Ποιες είναι οι αρμοδιότητες μιας εργάτριας μέλισσας; ⚙️ Τι οργάνωση υπάρχει μέσα σε μία κυψέλη; 🍯 Ποια είναι τα προϊόντα που παράγονται; 🌹 Τι είναι η επικονίαση;
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ( VIDEO):
🐝 Πόσα αβγά γεννά καθημερινά μια βασίλισσα; 🗓️ Ποιες είναι οι αρμοδιότητες μιας εργάτριας μέλισσας; ⚙️ Τι οργάνωση υπάρχει μέσα σε μία κυψέλη; 🍯 Ποια είναι τα προϊόντα που παράγονται; 🌹 Τι είναι η επικονίαση;
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ( VIDEO):
Το 1912 άνοιξε λοιπόν το δικό του κατάστημα στα Χανιά και στη συνέχεια, μετά από παρότρυνση του ίδιου του Σοφοκλή Βενιζέλου και της Μαρίκας Κοτοπούλη μετακόμισε στην Αθήνα το 1950. Το πρώτο μαγαζί άνοιξε στην Ομόνοια, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και λίγο καιρό αργότερα βρέθηκε στην οδό Σωκράτους, εκεί δηλαδή όπου παραμένει μέχρι τις μέρες μας.
Θοδωρής Κτιστάκης, όπως και ο παππούς από τον οποίον ξεκίνησαν όλα, συνεχίζει πλέον την ίδια παράδοση, χωρίς να προσθέτει το παραμικρό σε αυτά που και ο ίδιος έμαθε από μικρός εκεί μέσα. Όλα γίνονται ακόμα με το χέρι. Η ζύμη μετατρέπεται από έμπειρους τεχνίτες σε αυτό το μείγμα που όταν θα πέσει στην φριτέζα (που είναι και το μοναδικό μηχάνημα που επεμβαίνει σε αυτήν την… χεράτη διαδικασία) θα μετατραπεί σε αυτό που ζητάνε όλοι εδώ και έναν αιώνα. Στον μοναδικό λουκουμά Κτιστάκη!
Στο πέρασμα όλων αυτών των ετών, πέρασε από εδώ κάθε καρυδιάς καρύδι, όπως άλλωστε συνεπάγεται η ανθρωπογεωγραφία της συγκεκριμένης περιοχής στην καρδιά της Αθήνας. Πλούσιοι ή φτωχοί, ξενύχτηδες ή μεροκαματιάρηδες, αστοί ή λούμπεν, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Όλοι βρέθηκαν εδώ για τους λουκουμάδες και μόνο. Άλλωστε το μαγαζί πέραν του κλασικού ποτηριού με δροσερό νεράκι, δεν σερβίρει κανένα άλλο ρόφημα.
Οι πελάτες του Κτιστάκη έρχονται αλλά σπανίως κάποιος από αυτούς δεν επιστρέφει εκεί. Όλοι καταλαβαίνουν από το πρώτα δάγκωμα την διαφορά με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί, ενώ μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός πως αυτοί οι συγκεκριμένοι λουκουμάδες είναι τόσο γευστικοί και ξεχωριστοί που τρώγονται ακόμη και παγωμένοι! Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που αγοράζουν τα αντικείμενα του… πόθου τους και στη συνέχεια στέλνουν το μαγικό κουτάκι ακόμη και σε συγγενείς στο εξωτερικό για να… μυρωθούν κι εκείνοι.
Είπαμε, την μυστική συνταγή δεν θα την μάθει κανένας εξ ημών ποτέ. Αυτό θα συμβεί όταν ο Θοδωρής Κτιστάκης ορίσει τον διάδοχό του. Αυτό, όμως, που όλοι ξέρουμε ότι κάνει μια βασική διαφορά βρίσκεται στο ότι στο τέλος δεν τους περιχύνουν με μέλι, ως συνήθως, αλλά με σιρόπι! Ο ίδιος μιλώντας στον «Γαστρονόμο», εξηγεί: «Ο λουκουμάς με μέλι είναι γλυκό της ώρας. Τον φτιάχνεις, τον περιχύνεις με μέλι και πρέπει να τον φας αμέσως, ζεστό. Ο δικός μας είναι όπως τα σιροπιαστά γλυκά, που τα απολαμβάνεις και ζεστά, αλλά και κρύα μετά από μερικές μέρες»
Ο 10χρονος μελισσοκόμος που βάζει κάτω πολλούς ... συναδέλφους του με εμπειρία ετών!!!!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Θα δούμε στο video ένα μελισσοκομείο που δημιούργησε ο Παναγιώτης Μάργαρης αποκλείστηκα και μόνο για βασίλισσες.Ο Παναγιώτης είναι από τους παλαιούς αυθεντικούς μελισσοκόμους,γνώστης της μελισσοκομίας και Πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου της Ζακύνθου.
Δείτε το:
Ερώτηση στην Βουλή
Την εικόνα κατάρρευσης που βιώνει η μελισσοκομία στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας, έφερε στη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά, με ερώτηση που κατέθεσε. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Οι Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι βλέπουν να χάνουν την παραγωγή τους για ακόμη μια φορά. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ποικιλίας και της αφθονίας των ανθοφόρων φυτών τα οποία αποτελούν τη βασική πηγή νέκταρ και γύρης για τις μέλισσες στην Αιτωλοακαρνανία.
Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τον πληθυσμό των μελισσών και την παραγωγικότητά τους. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τους μελισσοκόμους στο χείλος της καταστροφής, διότι βλέπουν την παραγωγή τους συνεχώς να μειώνεται».
Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε πως η κρίση που περνάει ο κλάδος λόγω της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα «οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, κατέστρεψαν τις κυψέλες προκαλώντας μεγάλες απώλειες τόσο σε μέλισσες όσο και σε εξοπλισμό. Οι πυρκαγιές επίσης κατέστρεψαν και τη βλάστηση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες πηγές τροφής για τις μέλισσες.
Παράλληλα, οι φόβοι για υψηλές βροχοπτώσεις, τους χειμερινούς μήνες, έχουν οδηγήσει τους μελισσοκόμους σε απόγνωση διότι βλέπουν το μέλι και την παραγωγή τους γενικότερα να τείνουν προς εξαφάνιση. Ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε η Χριστίνα Σταρακά στην κακοκαιρία «Κασσάνδρα» που έπληξε με καταστροφικά αποτελέσματα μεταξύ άλλων και τις αγροτικές εκτάσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Ελλάδα ευρύτερα στις αρχές Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή η μελισσοκομία αποτελεί πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και της βιοποικιλότητας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτάει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν και με ποιον τρόπο προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τους μελισσοκόμους σε όλη τη χώρα που πλήττονται από τις συνέπειες της ανομβρίας και της ξηρασίας καθώς και γενικότερα ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του κλάδου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τι έκαναν οι Ιταλοί
Η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Ιταλικών Μελισσοκομικών Ενώσεων (U.N.A.API.) κατάφερε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, να στηρίξει τον κλάδο της μελισσοκομίας της χώρας.
Συγκεκριμένα κατάθεσε δύο φορές αίτημα ενίσχυσης των μελισσοκόμων αλλά είχε αρνητική απάντηση από την Κομισιόν.
Μετά από αυτή την εξέλιξη έκανε τρίτο αίτημα για οικονομική στήριξη, στο οποίο περιλάμβανε και αλλαγές στο Ιταλικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, ώστε η αγορά μελισσοτροφής να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτή την πρόταση και άναψε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση της έκτακτης σίτισης των μελισσών με πόρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ).
Όπως τονίζει η U.N.A.API. «μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτέλους εγκρίθηκε η έκτακτη ενίσχυση για τους Ιταλούς μελισσοκόμους. Η ενίσχυση για αγορά μελισσοτροφών είναι ένα σημαντικό νέο εργαλείο με στόχο την μείωση των δαπανών που επιβαρύνουν οι μελισσοκόμοι και τη διάσωση των μελισσών».