ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ;

 

🐝 Πόσα αβγά γεννά καθημερινά μια βασίλισσα; 🗓️ Ποιες είναι οι αρμοδιότητες μιας εργάτριας μέλισσας; ⚙️ Τι οργάνωση υπάρχει μέσα σε μία κυψέλη; 🍯 Ποια είναι τα προϊόντα που παράγονται; 🌹 Τι είναι η επικονίαση;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ( VIDEO):

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

ΣΙΡΟΠΙ ΟΧΙ ΜΕΛΙ: Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ 1912 ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΟ ΓΛΥΚΕΣ «ΒΟΜΒΕΣ» ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ



Λουκουμάδες κι ένα ποτήρι δροσερό νερό. Αν θελήσεις να παραγγείλεις οτιδήποτε άλλο δεν θα το βρεις στου Κτιστάκη. Τι θα βρεις όμως που αποκλείεται να συναντήσεις αλλού; Μα εκείνη την μαγική συνταγή του αυθεντικού λουκουμά που δεν αντιγράφεται κι έχει γλυκάνει τους ουρανίσκους των Αθηναίων και όχι μόνο εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα.

Για την ακρίβεια από το 1912, όταν ο Θεόδωρος Κτιστάκης επέστρεψε στην γενέτειρά του, τα Χανιά, μετά από ένα πέρασμα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το οποίο κράτησε για 4 χρόνια. Μαζί του ως βραβείο και έπαθλο είχε στις αποσκευές του και αυτό που άλλαξε την μοίρα της οικογένειας. Την συνταγή για τους λουκουμάδες του ξακουστού ζαχαροπλαστείου Τορναζάκη. Μαθήτευσε δίπλα στην επίσης χανιώτικη οικογένεια και χάρη στην εργατικότητά του και την ακεραιότητά του, οι άνθρωποι τον αντάμειψαν με το μυστικό τους!


Το 1912 άνοιξε λοιπόν το δικό του κατάστημα στα Χανιά και στη συνέχεια, μετά από παρότρυνση του ίδιου του Σοφοκλή Βενιζέλου και της Μαρίκας Κοτοπούλη μετακόμισε στην Αθήνα το 1950. Το πρώτο μαγαζί άνοιξε στην Ομόνοια, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και λίγο καιρό αργότερα βρέθηκε στην οδό Σωκράτους, εκεί δηλαδή όπου παραμένει μέχρι τις μέρες μας.

Θοδωρής Κτιστάκης, όπως και ο παππούς από τον οποίον ξεκίνησαν όλα, συνεχίζει πλέον την ίδια παράδοση, χωρίς να προσθέτει το παραμικρό σε αυτά που και ο ίδιος έμαθε από μικρός εκεί μέσα. Όλα γίνονται ακόμα με το χέρι. Η ζύμη μετατρέπεται από έμπειρους τεχνίτες σε αυτό το μείγμα που όταν θα πέσει στην φριτέζα (που είναι και το μοναδικό μηχάνημα που επεμβαίνει σε αυτήν την… χεράτη διαδικασία) θα μετατραπεί σε αυτό που ζητάνε όλοι εδώ και έναν αιώνα. Στον μοναδικό λουκουμά Κτιστάκη!

Στο πέρασμα όλων αυτών των ετών, πέρασε από εδώ κάθε καρυδιάς καρύδι, όπως άλλωστε συνεπάγεται η ανθρωπογεωγραφία της συγκεκριμένης περιοχής στην καρδιά της Αθήνας. Πλούσιοι ή φτωχοί, ξενύχτηδες ή μεροκαματιάρηδες, αστοί ή λούμπεν, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Όλοι βρέθηκαν εδώ για τους λουκουμάδες και μόνο. Άλλωστε το μαγαζί πέραν του κλασικού ποτηριού με δροσερό νεράκι, δεν σερβίρει κανένα άλλο ρόφημα.

Οι πελάτες του Κτιστάκη έρχονται αλλά σπανίως κάποιος από αυτούς δεν επιστρέφει εκεί. Όλοι καταλαβαίνουν από το πρώτα δάγκωμα την διαφορά με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί, ενώ μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός πως αυτοί οι συγκεκριμένοι λουκουμάδες είναι τόσο γευστικοί και ξεχωριστοί που τρώγονται ακόμη και παγωμένοι! Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που αγοράζουν τα αντικείμενα του… πόθου τους και στη συνέχεια στέλνουν το μαγικό κουτάκι ακόμη και σε συγγενείς στο εξωτερικό για να… μυρωθούν κι εκείνοι.


Είπαμε, την μυστική συνταγή δεν θα την μάθει κανένας εξ ημών ποτέ. Αυτό θα συμβεί όταν ο Θοδωρής Κτιστάκης ορίσει τον διάδοχό του. Αυτό, όμως, που όλοι ξέρουμε ότι κάνει μια βασική διαφορά βρίσκεται στο ότι στο τέλος δεν τους περιχύνουν με μέλι, ως συνήθως, αλλά με σιρόπι! Ο ίδιος μιλώντας στον «Γαστρονόμο», εξηγεί: «Ο λουκουμάς με μέλι είναι γλυκό της ώρας. Τον φτιάχνεις, τον περιχύνεις με μέλι και πρέπει να τον φας αμέσως, ζεστό. Ο δικός μας είναι όπως τα σιροπιαστά γλυκά, που τα απολαμβάνεις και ζεστά, αλλά και κρύα μετά από μερικές μέρες»

Πηγή

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Ο 10ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο 10χρονος μελισσοκόμος που βάζει κάτω πολλούς ... συναδέλφους του με εμπειρία ετών!!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ (ΒΙΝΤΕΟ)


Θα δούμε στο video ένα μελισσοκομείο που δημιούργησε ο Παναγιώτης Μάργαρης αποκλείστηκα και μόνο για βασίλισσες.Ο Παναγιώτης είναι από τους παλαιούς αυθεντικούς μελισσοκόμους,γνώστης της μελισσοκομίας και Πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου της Ζακύνθου.

Δείτε το:

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥπΑΑΤ - ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ!!!


Αδιαφορία από την πλευρά του ΥπΑΑΤ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος η ελληνική μελισσοκομία λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής αλλά και της απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου αλλά και στην έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους από την πλευρά της πολιτείας.

Όπως επισήμανε το 2024 είναι μια καταστροφική χρονιά για τους μελισσοκόμους. Υπήρξε και μια προβληματική πληρωμή του τομεακού προγράμματος. Παρά τα συνεχή αιτήματα για συνάντηση που έχουμε κάνει προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ακόμη δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση. Ζητάμε να μιλήσουμε με το ΥπΑΑΤ για να βρεθούν τρόποι στήριξης των μελισσοκόμων.

Ερώτηση στην Βουλή


Την εικόνα κατάρρευσης που βιώνει η μελισσοκομία στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας, έφερε στη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά, με ερώτηση που κατέθεσε. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι βλέπουν να χάνουν την παραγωγή τους για ακόμη μια φορά. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ποικιλίας και της αφθονίας των ανθοφόρων φυτών τα οποία αποτελούν τη βασική πηγή νέκταρ και γύρης για τις μέλισσες στην Αιτωλοακαρνανία.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τον πληθυσμό των μελισσών και την παραγωγικότητά τους. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τους μελισσοκόμους στο χείλος της καταστροφής, διότι βλέπουν την παραγωγή τους συνεχώς να μειώνεται».

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε πως η κρίση που περνάει ο κλάδος λόγω της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα «οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, κατέστρεψαν τις κυψέλες προκαλώντας μεγάλες απώλειες τόσο σε μέλισσες όσο και σε εξοπλισμό. Οι πυρκαγιές επίσης κατέστρεψαν και τη βλάστηση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες πηγές τροφής για τις μέλισσες.

Παράλληλα, οι φόβοι για υψηλές βροχοπτώσεις, τους χειμερινούς μήνες, έχουν οδηγήσει τους μελισσοκόμους σε απόγνωση διότι βλέπουν το μέλι και την παραγωγή τους γενικότερα να τείνουν προς εξαφάνιση. Ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε η Χριστίνα Σταρακά στην κακοκαιρία «Κασσάνδρα» που έπληξε με καταστροφικά αποτελέσματα μεταξύ άλλων και τις αγροτικές εκτάσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Ελλάδα ευρύτερα στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή η μελισσοκομία αποτελεί πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και της βιοποικιλότητας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτάει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν και με ποιον τρόπο προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τους μελισσοκόμους σε όλη τη χώρα που πλήττονται από τις συνέπειες της ανομβρίας και της ξηρασίας καθώς και γενικότερα ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του κλάδου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τι έκαναν οι Ιταλοί


Η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Ιταλικών Μελισσοκομικών Ενώσεων (U.N.A.API.) κατάφερε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, να στηρίξει τον κλάδο της μελισσοκομίας της χώρας.

Συγκεκριμένα κατάθεσε δύο φορές αίτημα ενίσχυσης των μελισσοκόμων αλλά είχε αρνητική απάντηση από την Κομισιόν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη έκανε τρίτο αίτημα για οικονομική στήριξη, στο οποίο περιλάμβανε και αλλαγές στο Ιταλικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, ώστε η αγορά μελισσοτροφής να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτή την πρόταση και άναψε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση της έκτακτης σίτισης των μελισσών με πόρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ).

Όπως τονίζει η U.N.A.API. «μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτέλους εγκρίθηκε η έκτακτη ενίσχυση για τους Ιταλούς μελισσοκόμους. Η ενίσχυση για αγορά μελισσοτροφών είναι ένα σημαντικό νέο εργαλείο με στόχο την μείωση των δαπανών που επιβαρύνουν οι μελισσοκόμοι και τη διάσωση των μελισσών».

Πηγή

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΒΑΖΑ!


Τα βάζα που βάζουμε τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού θα πρέπει να είναι αποστειρωμένα για να συντηρηθούν σωστά. Αυτό γίνεται ως εξής:

Αποσύρουμε από τη φωτιά τη μαρμελάδα και τη μοιράζουμε αμέσως σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.
Για να είναι ζεστά και αποστειρωμένα τα βάζα τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά η τα βράζουμε σε νερό.
Τα στεγνώνουμε καλά και γεμίζουμε κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος.
Η μαρμελάδα η το γλυκό μας πρέπει να είναι ζεστά!
Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω).
Τ' αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Μετά τα αποθηκεύουμε.

Γράφει η Ευγενία Καλλέργη

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ



Οι μελισσοκομικοί χειρισμοί του Νοεμβρίου διακρίνονται γενικά σε δύο κατηγορίες:

1. Την ολοκλήρωση των εργασιών που σχετίζονται με την παραγωγική περίοδο που έληξε ή που λήγει το αργότερο στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου και

2. Την προετοιμασία των μελισσοσμηνών για την επόμενη παραγωγική περίοδο που έρχεται, με πρώτο μέλημα τη δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για καλό ξεχειμώνιασμα.

Εξαιτίας της μεγάλης παραλλακτικότητας των κλιματικών συνθηκών και της μελισσοκομικής χλωρίδας των διαφόρων περιοχών της χώρας μας, οι εργασίες διαφέρουν ανάλογα με τις απαιτήσεις των μελισσοκόμων. Μ’ άλλα λόγια, ενώ στα ψυχρότερα κλίματα της χώρας μας, πρέπει ν’ αρχίσουν οι εργασίες προετοιμασίας των μελισσιών για το χειμώνα, στα πιο ζεστά μέρη, όπου ο Νοέμβριος είναι ήπιος κατά κανόνα, φροντίδα των μελισσοκόμων πρέπει να είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για εκτροφή γόνου.

Ολοκλήρωση εργασιών της παραγωγικής περιόδου που έληξε:
 
Α. Αποθήκευση και προστασία των κηρηθρών

Ακατάλληλες είναι οι κηρήθρες μετά από πολυετή χρήση και πολλαπλές εκτροφές γόνου με αποτέλεσμα η διάμετρος των κελιών να έχει μικρύνει εμφανώς. Επίσης ακατάλληλες είναι και όσες έχουν σπάσει στη φυγοκέντριση και έχει αποσπασθεί κάποιο κομμάτι ή έχει κοπεί το σύρμα. Τις σκουρόχρωμες θα τις χρησιμοποιήσουμε νωρίς την άνοιξη σαν πιο ζεστές, ενώ τις άσπρες στα τέλη της άνοιξης.

Αρκετές φορές έχουμε μέσα στα μελίσσια περισσότερες κηρήθρες που προστέθηκαν από κακό υπολογισμό ή σαν συνέπεια της σμίκρυνσης του όγκου του μελισσιού τώρα το Νοέμβριο. Αυτές τις αποθηκεύουμε αμέσως, μαζί με ενδεχόμενα άλλες κηρήθρες που δε χρησιμοποιήθηκαν στην χρονιά που τελειώνει. Τις κηρήθρες που έχουν γύρη τις επιστρέφουμε στα μελίσσια αμέσως μετά τον τρυγητό για τρεις λόγους.

1. Είναι οι πρώτες που θα προσβάλει ο κηρόσκωρος.
2.  Για να χρησιμοποιήσουν οι μέλισσες την γύρη που έχουν μεγάλη ανάγκη στους επόμενους μήνες.
3. Για να μη «μουχλιάσουν» οι κηρήθρες. Η μούχλα πάνω στην γύρη σε κηρήθρες που δεν τις προστατεύουν οι μέλισσες οφείλεται στην ανάπτυξη επιβλαβών μυκήτων.

Β. Παραγωγή κεριού – αξιοποίηση παλιών κηρηθρών και απολεπισμάτων του τρυγητού

Πέραν των γενικότερων οικονομικών λόγων για τους οποίους επιβάλλεται η αύξηση της παραγωγής κεριού ο κάθε μελισσοκόμος έχει συμφέρον να παράγει ο ίδιος το κερί που χρησιμοποιεί για την κατασκευή φύλλων κηρήθρας και για έναν επιπλέον λόγο ότι είναι σίγουρος για την καθαρότητα του κεριού- δεν έχει δηλαδή υπολείμματα ακαρεοκτόνων.
Προετοιμασία των μελισσοσμηνών για την επόμενη περίοδο
Η μέριμνα για μεταφορά των μελισσιών σε όψιμες ανθοφορίες για την εκτροφή γόνου και την ανανέωση του πληθυσμού των μελισσιών είναι ίσως το σπουδαιότερο μέλημα του μελισσοκόμου αυτόν τον μήνα.

Τόσο κατά τη διάρκεια του τρυγητού τον προηγούμενο μήνα, αλλά και στις αρχές Νοεμβρίου πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά τα μελίσσια μας για την ύπαρξη και αντιμετώπιση ασθενειών.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο θέμα της συνένωσης αδύνατων μελισσιών:

• Αδύνατα σμήνη κάτω από 4 πλαίσια πληθυσμού, συνενώνονται. Κρατούμε την καλύτερη βασίλισσα και τα συνενώνουμε.
• Τα αδύνατα μελίσσια καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες μελιού ανά μέλισσα για να παράγουν ενέργεια ίση με εκείνη που παράγει ένα μεγάλο μελίσσι.
• Τα αδύνατα μελίσσια που κατορθώνουν να ξεχειμωνιάσουν, έχουν μικρό πληθυσμό και αργούν να αναπτυχθούν.
• Μικρά μελίσσια εκτρέφουν δυσανάλογα με τον πληθυσμό τους γόνο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να τον θερμάνουν και ως εκ τούτου εμφανίζεται συχνότερα σ’ αυτά το πρόβλημα της ασκοσφαίρωσης.
• Τα δυνατά μελίσσια καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες μελιού από τα αδύνατα
• Όταν υπάρχει γόνος τα μελίσσια διατηρούν υψηλές θερμοκρασίες καταναλώνοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού.
• Η παράταση του χειμώνα αυξάνει την κατανάλωση μελιού λόγω ύπαρξης γόνου τους τελευταίους μήνες.
• Όταν τα μελίσσια το χειμώνα ενοχλούνται ή επιθεωρούνται να ξέρουμε ότι καταναλώνουν περισσότερο μέλι για ανάκτηση της θερμοκρασίας.

Συνθήκες για καλό ξεχειμώνιασμα

Η παρουσία παραγωγικής βασίλισσας είναι σημαντικός παράγοντας. Καλό ξεχειμώνιασμα θα έχουμε αν ο πληθυσμός μελισσιών αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος από νέες μέλισσες που εκκολάφθηκαν αργά το φθινόπωρο. Δεν αρκούν τα αρκετά αποθέματα τροφών αλλά πρέπει να είναι και σωστά τοποθετημένα στην κυψέλη. Δεν πρέπει ν’ αφήνουμε λιγότερα από 4 πλαίσια μελιού για κάθε μελίσσι.

Προσοχή χρειάζεται να μη τοποθετηθούν στη μέση της γονοφωλιάς πλαίσια με μέλι σφραγισμένο σ’ όλη την επιφάνειά του. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει αργότερα μέσα στο χειμώνα σαν διάφραγμα και να έχει αντίθετα αποτελέσματα απ’ ότι προσδοκούμε. Τέτοια πλαίσια τοποθετούνται στην άκρη της κυψέλης.

Για να έχουμε υγιή μελίσσια:

• Παίρνουμε μέτρα προφύλαξης των μελισσιών από την έκθεσή τους σε ψυχρούς ανέμους –επιδιώκουμε προσήλια μέρη με νότια έκθεση είναι ιδανικά.
• Τα προστατεύουμε από ποντικούς ή άλλους ενοχλητικούς παράγοντες.
• Περιορίζουμε την εισόδου και αφαιρούμε τα πλαίσια που δεν καλύπτουν οι μέλισσες, προτού δημιουργήσουν τη χειμωνιάτικη μελισσόσφαιρα.
• Τοποθετούμε κηρόπανου στα μελίσσια με αυστραλέζικο καπάκι.
• Τοποθετούμε τα μελίσσια σε μέρη όπου δεν υπάρχει πολύ υγρασία και δεν κινδυνεύουν από ενδεχόμενες πλημμύρες.
• Αποφεύγουμε την τοποθέτησης τους δίπλα σε ποτάμια ή αρδευτικά αυλάκια που έχουν την πιθανότητα να ξεχειλίσουν.

Αγοραπωλησία μελισσιών

Ο Νοέμβριος είναι κατάλληλος μήνας για αγορά σμηνών. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται αγορές κυρίως από μελισσοκόμους της Νότιας και νησιώτικης Ελλάδας, που αυτή την εποχή έχουν τη δυνατότητα ν’ αναπτύξουν γρηγορότερα τα σμήνη, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν μελίσσια:

α) Να εξετάζουν ένα – ένα τα μελίσσια που προμηθεύονται για την ύπαρξη τυχόν ασθενειών γόνου, την παρουσία ζωηρής βασίλισσας.
β) Οι κηρήθρες να μην είναι πολύ παλιές. Είναι προτιμότερο ν’ αγοράζουν μόνο τα πλαίσια και το σμήνος, να έχουν δηλαδή δικές τους κυψέλες για τη μετάγγιση των σμηνών. Μ’ αυτό τον τρόπο ελέγχουν πλαίσιο – πλαίσιο τα μελίσσια που αγοράζουν και δεν μεταφέρουν, με τις παλαιωμένες συνήθως κυψέλες του πωλητή, μολύσματα διαφόρων ασθενειών (ασκόσφαιρα κλπ.) στην περιοχή τους.

Τι πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους όσοι πωλούν μελίσσια:

α) Να μη διαθέτουν προς πώληση μελίσσια που γνωρίζουν ότι είναι άρρωστα ή ορφανά.
β) Να φέρονται γενικώς με ειλικρίνεια και αλληλεγγύη στους συναδέλφους τους αγοραστές.
Του Κώστα Μπούντα, γεωπόνου.