ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ «ΧΤΥΠΗΜΕΝΟ» ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΡΩΣΕΙ ΣΤΟ ΤikTok


Τα τελευταία 24ωρα όλο και περισσότεροι δημιουργοί περιεχομένου στα social media, δοκιμάζουν αυτή τη συνταγή.
Στέργιος Πουλερές

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Κυρίως, γιατί κανείς μας δε θα μπορούσε να φανταστεί πως το μέλι μπορεί να υποστεί κάποια περαιτέρω επεξεργασία μετά την τοποθέτησή του στο βάζο. Δεν είναι δηλαδή μόνο για να το ρίχνεις στις αυγοφέτες σου, στο πρωινό σου ή να το βάζεις σε κάποια μαρινάδα για το κοτόπουλο. Υπάρχει συνταγή χωρίς κανένα άλλο υλικό, με την οποία μπορείς να έχεις στα χέρια σου ένα άπαιχτο dipάκι για να συνοδεύσεις τα κρακεράκια, το τυρί, το σνακ που θα βγάλεις στους φίλους.

Αν είσαι το άτομο εκείνο που σήμερα το βράδυ, θα μαζευτείς με παρέα για να δείτε τον Ολυμπιακό και πριν έρθουν οι πίτσες ή τα σουβλάκια, θες να τους βγάλεις τίποτα ψιψιψόνια για να τσιμπάτε, ίσως πριν αρχίσει το ματς, όπου θα συζητάτε για το πώς θα το προσεγγίσει ο Μεντιλίμπαρ, άκου τι θα κάνεις. Είναι πολύ απλό.

Ρίχνεις όση ποσότητα μελιού θέλεις σε ένα μπλέντερ και το χτυπάς σε μέτρια ένταση για περίπου 20 λεπτά. Μετά, το μέλι σου δεν θα είναι παχύρρευστο, αλλά θα έχει υφή σος, θα έχει πάρει λευκό χρώμα και θα έχεις τη βάση σου. Και μετά, μπορείς να παίξεις μπαλίτσα με κάποια sweet chili σος και να τα ανακατέψεις, με μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν αν το θες πιο spicy ή μπορείς να βάλεις μαγιονέζα και μουστάρδα με μπαχαρικά, να ανακατέψεις και να έχεις ένα τέλειο dip για πατάτες τηγανητές.

Η συνταγή αυτή έχει γίνει viral στο TikTok αρχικά, αλλά και στα υπόλοιπα social media, με πολλούς food content creators να την δοκιμάζουν με δικές τους παραλλαγές στο σερβίρισμα.

Οι αγαπημένες μας Madame Gateaux και Surtuko μας έδωσαν την ευκαιρία με τη δική τους προσπάθεια, για να αναδείξουμε αυτή την πρωτότυπη συνταγή, αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

Πηγή

 instagram

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

ΒΑΘΙΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
 
Το έτος 1834, στα δημοτικά σχολεία διδασκόταν δια νόμου μαζί με την ανάγνωση, την αριθμητική, τη γραμματική και τα άλλα μαθήματα και η μελισσοτροφία.

 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!!!

                  

Χανιά | «Η μελισσοκομία καταρρέει» – Αυτές είναι οι προτεινόμενες τιμές χονδρικής πώλησης μελιού

Τις προτεινόμενες τιμές χονδρικής πώλησης μελιού ανακοίνωσε σήμερα ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Χανίων «Η Μέλισσα», λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής του μελιού, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Χανιωτών μελισσοκόμων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος τονίζει, παράλληλα, ότι «δυστυχώς, σήμερα η μελισσοκομία καταρρέει και όσο συνεχίζει η κυβερνητική αδιαφορία τα χρόνια προβλήματα του κλάδου παραμένουν άλυτα, παρά τα συνεχή αιτήματά μας. Ο κλάδος χρειάζεται άμεση οικονομική στήριξη, προκειμένου να μπορεί και ο μελισσοκόμος να είναι αυτάρκης ώστε με τη σειρά του να είναι παρόν και μέσω της εργασίας του να προσφέρει κοινωνικά, χωρίς την ανάγκη επαιτείας για την επιβίωση του από τρίτους και κρατικά κονδύλια!»

Και προσθέτει: «Αίτημα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων “Η Μέλισσα” είναι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ κόστος για το έθνος! Βοηθήστε μας ώστε να μη χρειαζόμαστε κρατική στήριξη, καθώς τα προβλήματα γιγαντώνονται, με κυριότερο τη φετινή ξηρασία που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον κλάδο. Χωρίς τη δικιά σας βοήθεια θα πρέπει να καταφύγουμε σε κρατικές αποζημιώσεις. Όμως, μέχρι τώρα αυτές οι απλές υπογραφές που χρειαζόμαστε και ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς, που δεν κοστίζουν ούτε ένα εύρω, αποτελούν απλώς υποσχέσεις», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Καραβαράκης

«Ο υπερπληθυσμός της μέλισσας, όχι μόνο δεν προκαλεί «ζημιά» στο περιβάλλον αλλά αντιθέτως το διαφυλάσσει και το προστατεύει, καθώς δρα συμβιωτικά με αυτό. Σε αντίθεση με την εντατική κτηνοτροφία των παραγωγικών ζώων, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της μελισσοκομίας είναι ελάχιστο, έως και μηδαμινό.

Ιδιαίτερα, η πρακτική της μελισσοκομίας και η αύξηση του πληθυσμού της μέλισσας είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον, καθώς μέσω της επικονίασης συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Δηλαδή, η αύξηση των μελισσών συνεπάγεται αύξηση της επικονίασης των ανθών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών και την ταυτόχρονη διαφύλαξη των δασών και της τοπικής χλωρίδας των Χανίων.
io tours

Επίσης, τα προϊόντα της μέλισσας, αποδεδειγμένα και επιστημονικά, ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία και παρέχουν μοναδικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε μέσω της κατανάλωσης τους ως τροφής είτε με τη μορφή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Γι’ αυτό τον λόγο η τέχνη της μελισσοκομίας, δεν αποτελεί μόνο μια κοινή κτηνοτροφική πρακτική, αλλά ένα λειτούργημα και ο μελισσοκόμος με τη δουλειά του επιτελεί κοινωνικό έργο. Επομένως, είναι αναγκαία η στήριξη του μελισσοκόμου που προσφέρει διπλά, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία.

Δυστυχώς, σήμερα η μελισσοκομία καταρρέει και όσο συνεχίζει η κυβερνητική αδιαφορία τα χρόνια προβλήματα του κλάδου παραμένουν άλυτα, παρά τα συνεχή αιτήματά μας. Ο κλάδος χρειάζεται άμεση οικονομική στήριξη, προκειμένου να μπορεί και ο μελισσοκόμος να είναι αυτάρκης ώστε με τη σειρά του να είναι παρόν και μέσω της εργασίας του να προσφέρει κοινωνικά, χωρίς την ανάγκη επαιτείας για την επιβίωση του από τρίτους και κρατικά κονδύλια!

Αίτημα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων «Η Μέλισσα» είναι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ κόστος για το έθνος! Βοηθήστε μας ώστε να μη χρειαζόμαστε κρατική στήριξη, καθώς τα προβλήματα γιγαντώνονται, με κυριότερο τη φετινή ξηρασία που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον κλάδο. Χωρίς τη δικιά σας βοήθεια θα πρέπει να καταφύγουμε σε κρατικές αποζημιώσεις. Όμως, μέχρι τώρα αυτές οι απλές υπογραφές που χρειαζόμαστε και ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς, που δεν κοστίζουν ούτε ένα εύρω, αποτελούν απλώς υποσχέσεις».

Οι προτεινόμενες τιμές χονδρικής πώλησης μελιού

«Για τους παραπάνω λόγους, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Χανίων «Η Μέλισσα» με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Χανιωτών μελισσοκόμων, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής του μελιού, ανακοινώνει τις προτεινόμενες τιμές χονδρικής πώλησης μελιού (οι παρακάτω τιμές δεν περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ)».

Είδος μελιού
    







Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ & ΠΡΟΪONΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ!!!


Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους χώρους της έκθεσης.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΣΤΕΛΙ


Σησαμούς - ούντος :
πλακούς εκ μέλιτος και σησάμου κατεσκευασμένου

Σήσαμον :
ο καρπός της σησάμης, σησάμιον, κατά πρώτον παρ' Ηροδότω.
Ο Ησύχιος έχει "Σησάμη, σησαμίς και πλακούς εκ σησάμης"
Ο δε Φώτιος "... εν δε τοις γάμοις εδίδοσαν σησάμην επεί πολυγον τατονα" (?) (δεν διακρίνω τι γράφει...)

ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΤΡΙΤΟΜΟΝ
Εκδοθέν μεν το πρώτον υπό Αρχιμανδρίτου Ανθίμου Γαζή...

Για το απλό μας, Ελληνικό παστελάκι πρόκειται !
  


Μας το είχε φτιάξει μια φορά με τα χεράκια της , όταν είμαστε παιδιά, η θειά μας η Αμερσούδα, σαν πήγαμε να την επισκεφτούμε στο νησί της, τη Νιό. Με δικό της μέλι! Το φόρτωσε το φίλεμα ο γιος της ο Βαγγέλης στη ράχη του γαϊδάρου, και το παστέλι - πεσκέσι κατέβηκε απ' τη χώρα στον γιαλό με το γαϊδούρι.
Τις προάλλες χώθηκα μέσα σε μια πορτοκαλιά για να μαζέψω τα πορτοκάλια.
Κατάσκισα με τ' αγκάθια τα χέρια μου, μα μάζεψα φρέσκα πορτοκάλια από έρμο, μοναχικό δεντράκι, μοναδικό !
Ζωμό μέσα αυτά τα πορτοκάλια δεν έχουν καθόλου, αλλά η ευωδιά απ' τη φλούδα τους είναι βάλσαμο! Κάπως σκέφτηκα να τα αξιοποιήσουμε...
Έκανα με τη φλούδα τους μιαν ωραία, ελαφρά πικρούτσικη μαρμελάδα. Τα εσπεριδοειδή !
Έπειτα σκέφτηκα να βάζω τρίμμα τους, όπου μπορώ...



Είχα και καλό μέλι.

Ύστερα είχα και μια διάθεση για λίγη γλύκα.
Σκέφτηκα τότε το παστέλι !

Για παστέλια έχουμε διάφορες συνταγές, πολλές είναι παραπλήσιες, μα εμένα με βοήθησαν πολύ οι καλές σημειώσεις, κυρίως για τις αναλογίες, και οι επεξηγήσεις, που βρήκα σ' αυτό εδώ το blog: cretangastronomy.
Έτσι προχώρησα. 
Πρώτα, οργάνωσα τα υλικά μου.
Θεωρώ βασικό πράγμα την οργάνωση της σκέψης, του χρόνου, του χώρου και των υλικών, ειδικά αν ξεκινάς να φτιάξεις κάτι καινούργιο, ό, τι κι αν είναι αυτό... Να έχεις δηλαδή, όσο γίνεται, στο μυαλό σου με τη σειρά τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις... Τουλάχιστον εμένα αυτό με βοηθάει...



Σουσάμι, τρίμμα πορτοκαλιού, μέλι, Ελληνικό φιστίκι (τύπου αράπικο)


Τα αράπικα φιστίκια τα αγοράζουμε ψημμένα, ανάλατα και φυσικά τα αποφλοιώνουμε.



Έψησα στο φούρνο αμύγδαλα που είχα μαζέψει και σπάσει, το φθινόπωρο.
Τα αμύγδαλα δεν χρειάζεται να τα παραψήσουμε και να τα μαυρίσουμε...
Φυσικά υπάρχουν στις κάβες καλά αμύγδαλα ψημένα, αν θέλουμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία... Ανάλατα πάντα.
Κι ένα ξύλο κανέλα.
Λίγη σκόνη κανέλα, αν θέλουμε.
Λίγα ψημένα, ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, αν θέλουμε.
Μπορούμε να βάλουμε και ανάλατα, ψημένα, χοντροσπασμένα φουντούκια.
Ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά, σκέτο σουσάμι.


ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ !

Με βοήθησαν οι ποσότητες, όπως ακριβώς τις βρήκα εδώ:  cretangastronomy

- 1/2 κούπα μέλι
- 1,5 κούπα, από τα ξηροκάρπια που θέλουμε ή σκέτο σουσάμι
- τρίμμα από φρέσκο πορτοκάλι ή λεμόνι
- προαιρετικά ένα ξυλαράκι κανέλα και μια στάλα κανελογαρύφαλλα

αυτό είναι όλο κι όλο.Βολεύει αυτή η ποσότητα, είναι σωστή για σπιτικό παστελάκι.

Σουσάμι αγόρασα έτοιμο, καθαρό,φιστίκι αράπικο ανάλατο, ψημένο (το καθαρίζουμε μόνοι μας), αμύγδαλα μπορούμε να πάρουμε ψημένα, ανάλατα και να τα χοντροσπάσουμε στο μούλτι ή να τα αφήσουμε ολόκληρα ομοίως φουντούκια αν θέλουμε ψίχα από φιστίκι Αιγίνης ψημένο κι ανάλατο εγώ πειραματίστηκα πρώτα με παστέλι :
μέλι - σουσάμι
ύστερα με
μέλι - σουσάμι - φιστίκι αράπικο
κι ύστερα με
μέλι - σουσάμι - αμύγδαλο - φιστίκι Αιγίνης.

Είδα ότι, όταν χρησιμοποιούμε ξηρούς καρπούς, καλό είναι να βάζουμε πάντα μέσα κι ένα μέρος σουσάμι, γιατί λειτουργεί σαν συνδετικός ιστός.


ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

Προετοιμάζουμε αρχικά μια λαδόκολλα. Με το πινέλο την αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.



Βάζουμε σε στεγνό τηγάνι 1,5 κούπα σουσάμι και το γυρίζουμε διαρκώς πάνω στη φωτιά, ώστε να ψηθεί λίγο και να στεγνώσει, χωρίς να μαυρίσει.
Το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και το αφήνουμε να περιμένει.




Τρίβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Βάζουμε σε βαθουλό κατσαρόλι 1/2 κούπα μέλι.
- Αν το μέλι μας είναι σφιχτό, για να το διαχειριστούμε και να το μετρήσουμε ευκολότερα, μπορούμε πρώτα να το ζεστάνουμε για να μαλακώσει (ελάχιστα δευτερόλεπτα) , στα μικροκύματα. -
Ανάβουμε τη φωτιά.
Αν θέλουμε βάζουμε μέσα 1 ξύλο κανέλα.
Προσθέτουμε το τρίμμα πορτοκάλι.
Αφήνουμε το μέλι να βράσει για 2-3 λεπτά. Να μην καεί και σκληρύνει.
Αν θέλουμε το παστελάκι να μας βγει πιο τραγανό, θα προσθέσουμε μέσα στο μέλι και 1-2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη.

Προσθέτουμε το καβουρδισμένο μας σουσάμι, ανακατεύοντας διαρκώς, ως να ξεκολλάει όλο μαζί από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 1 με 2 λεπτά θα πάρει...




Το χύνουμε πάνω στην λαδωμένη κόλλα.
Λαδώνουμε ελαφρά τον πλάστη του φύλλου ή ένα κουτάλι και το απλώνουμε στο πάχος που θέλουμε. Προτιμώ λεπτό.




 Πριν κρυώσει εντελώς, λαδώνουμε ένα καλό μαχαίρι και το κόβουμε.




Ακουμπάμε το παστέλι πάνω σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι ,το σηκώνουμε αμέσως για να μην κολλήσει πάνω στο χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  
ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ

Ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία, με αναλογία
1/2 κούπα μέλι,
1/2 κούπα σουσάμι (δεν ξεχνάμε να καβουρδίσουμε το σουσάμι !) και
1 κούπα καθαρισμένο φιστίκι.




Ακριβώς τα ίδια για το

ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ
  


Όταν τα παστελάκια μας κρυώσουν εντελώς, τα αποθηκεύουμε καλύτερα σε σιδερένιο κουτί, εναλλάξ σε στρώσεις, με λαδόκολλα ανάμεσά τους. Διατηρούνται καλά έτσι.



Μέλισσα -μέλισσα, μέλι γλυκύτατο ! - το θυμάστε αυτό το παιδικό μας παιχνίδι;!

Γλύκισμα παραδοσιακό, υγιεινό, υψηλής διατροφικής αξίας το μέλι και οι ξηροί καρποί,
κρατσανιστό ή πιο μαλακό,
εύκολα γίνεται αν το προσέξουμε, μην το φοβάστε, επιχειρήστε το !

καλό σε ό,τι κάνετε !

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ - ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ



Το αργότερο μέχρι και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει η πληρωμή των δικαιούχων της δράσης ΜΚ2- 55.3-2 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και της δράσης ΜΚ2-55.3-1 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», της Παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών» του ΣΣ ΚΑΠ 2024-2027.

Εξοπλισμός


Ειδικότερα, και όσον αφορά την δράση ΜΚ2- 55.3-2 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» η δημόσια δαπάνη για το οικονομικό έτος 2024 καθορίστηκε στα 4.220.000 ευρώ, με το ποσό ενίσχυσης για την προμήθεια κυψελών αντικατάστασης να έχει καθοριστεί σε 17 ευρώ ανά επιλέξιμη κυψέλη, και το ποσό ενίσχυσης για την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών σε 6 ευρώ ανά επιλέξιμη κινητή βάση.

Ειδικά για τους δυνητικούς δικαιούχους που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023, μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% και η εν λόγω μείωση δηλώθηκε το έτος 2023 στον ΕΛΓΑ και στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το ποσοστό ενίσχυσης της δαπάνης προμήθειας ανά κυψέλη αντικατάστασης ορίζεται σε 100% επί της καθαρής επιλέξιμης αξίας των ειδών και έως του ποσού των 24 ευρώ ανά επιλέξιμη κυψέλη.
Νομαδική μελισσοκομία

Για τη δράση ΜΚ2-55.3-1 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» τα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δημόσιας δαπάνης για το οικονομικό έτος 2024 καθορίστηκαν στα 6.130.290 ευρώ, με το ποσό της ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη να έχει καθοριστεί σε 5 ευρώ.

Ειδικά για τους δυνητικούς δικαιούχους που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023 μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών, η οποία δηλώθηκε το έτος 2023 στον ΕΛΓΑ και στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ισχύουν τα εξής:

    Αν το ποσοστό μείωσης είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 50%, το ποσό της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά επιλέξιμη κυψέλη καθορίζεται σε 7,50 ευρώ.
    Αν το ποσοστό μείωσης είναι μικρότερο του 50%, το συνολικό ποσό ενίσχυσης καθορίζεται σε 5 ευρώ ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη, προσαυξημένο κατά το διπλάσιο του ανωτέρου ποσού για κάθε κυψέλη που απωλέσθηκε.

Πληρωμή

 
Σύμφωνα με αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, η οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση των δράσεων «καταβάλλεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το αργότερο μέχρι την 15η Οκτωβρίου 2024».

Πηγή

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ EXOYN ΔΥΟ ΣΤΟΜΑΧΙΑ!!!

 


Μέλισσα 🐝🐝🐝🐝🐝
Οι μέλισσες έχουν δύο στομάχια ένα για φαγητό και το άλλο για την αποθήκευση νέκταρ, το οποίο μετατρέπουν σε μέλι.

Μια μέλισσα ζει για λιγότερο από 40 ημέρες, επισκέπτεται τουλάχιστον 1000 λουλούδια και παράγει λιγότερο από ένα κουταλάκι μέλι στη διάρκεια της ζωής της.
Για εμάς είναι απλά μια κουταλιά μέλι, αλλά για τη μέλισσα, είναι η ιστορία ολόκληρης της ζωής της.🙏

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΥΟ ΘΑΝΑΣΙΜΟΙ ΕΧΘΡΟΙ!!!



Για όσους το ακούνε πρώτη φορά μοιάζει απίστευτο αλλά είναι απόλυτα αληθινό.

Το μέλι και ο καρκίνος δεν τα πάνε καθόλου καλά μεταξύ τους.

Η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη επιστήμη δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει αλ
λά σίγουρα, πάμπολλες μελέτες το επιβεβαιώνουν και ο αριθμός τους μεγαλώνει καθημερινά.

Η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων και έχει πολυ- παραγοντική αιτιολογία.

Γνωρίζουμε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να φταίει η έκπτωση της ανοσολογικής κατάστασης, διάφορες λοιμώξεις που χρονίζουν, οι χρόνιες φλεγμονές, πληγές που δεν κλείνουν εύκολα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ. κλπ.

Το μέλι, όπως τώρα πλέον αποδείχτηκε επιστημονικά και μάλιστα με αξιόπιστες εργασίες που δεν αμφισβητούνται, είναι ένα φυσικό τονωτικό για το ανοσοποιητικό, διαθέτει ουσίες με φυσική αντι-φλεγμονώδη δράση, είναι φυσικό αντιμικροβιακό και προάγει την επούλωση τραυμάτων και ελκών που χρονίζουν.

Ιδιότητες του μελιού

Θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι το μέλι είναι ένα εκ φύσεως «εμβόλιο» που μας προφυλάσσει από τον καρκίνο.

    Έχει ανακαλυφθεί ότι το μέλι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Χάρη στα συστατικά του, το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικό.

Πηγή

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

ΤΟ 80% ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ!!!

Το 80% του μελιού στα ράφια είναι νοθευμένο λένε οι μελισσοκόμοι και ζητούν ελέγχους

Να εξυγιάνουμε τώρα την αγορά του μελιού, ζητά ο Μπέρναρντ Χόιβελ, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (ΕΡΒΑ).


Επίσης στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα: το 80% του μελιού στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο, κάτι που μπορεί κανείς να υποψιαστεί και από την τιμή πώλησης αυτών των «μελιών», που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του μελιού στην Ευρώπη.

Πέρα από την εξαπάτηση των καταναλωτών, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα σιρόπια έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες μελισσοκόμους της ΕΕ σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούν να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο και όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη μελισσοκομία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΒΑ, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.

Ακόμη αναφέρει ότι το μέλι που βλέπει κανείς στα σουπερμάρκετ της Γερμανίας, ακόμα και με 1,93 το μισό κιλό (3,86 ευρώ το κιλό), με έναν μόνο μεσάζοντα, θα πρέπει να έχει αγοραστεί στα 83 λεπτά από το μελισσοκόμο.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να παραχθεί μέλι με τόσο χαμηλό κόστος πουθενά στον κόσμο», τονίζει.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων αναλύει το πώς τα νοθευμένα αυτά μέλια -ή τα σκέτα σιρόπια- που εισάγονται από το εξωτερικό, ξεγελούν τις τρέχουσες αναλυτικές μεθόδους και τα ύψη στα οποία έχει φτάσει η επιστήμη της νοθείας ώστε να προσομοιάζουν τα σιρόπια το μέλι και να ξεγελούν τα ευρωπαϊκά εργαστήρια.

Οι Ευρωπαίοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντισταθούν και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Μια πρώτη κίνηση έγινε στη Γερμανία, από την ΕΡΒΑ και την ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Γερμανίας, που πήραν δείγματα από τα σουπερμάρκετ και τα έστειλαν στα αρμόδια εργαστήρια, χωρίς όμως τη συσκευασία, ώστε η ανάλυση να είναι πραγματικά τυφλή. Μεταξύ των δειγμάτων υπήρχε και δείγμα αυθεντικού μελιού από έναν Γερμανό μελισσοκόμο.

Τα εργαστήρια δεν βρήκαν καμία διαφορά και έβγαλαν όλα τα δείγματα κατάλληλα. Όταν όμως, τα ίδια δείγματα, εξετάστηκαν με τη μέθοδο της μεταγονιδιωματικής ανάλυσης του DNA του μελιού στην Εσθονία, που πρώτη έτρεξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανίχνευσης νοθείας στο μέλι με αυτή τη μέθοδο, τα 25 από αυτά βρέθηκαν νοθευμένα, τα δύο ύποπτα νοθείας και μόνο τρία βρέθηκαν πραγματικά μέλια.

Περιγράφοντας τη μέθοδο ο κ Χόιβελ, εξηγεί ότι αναλύει την αλληλουχία του DNA όλων των οργανισμών που υπάρχουν σε ένα δείγμα μελιού (φυτικά είδη, μέλισσα, μικρόβια της μέλισσας και άλλοι οργανισμοί) και το συγκρίνει με μια βάση δεδομένων αυθεντικών δειγμάτων μελιού. Εφόσον η σύνθεση, οι αναλογίες και η συγκέντρωση του DNA στο δείγμα διαφέρουν από τις αντίστοιχες στο αυθεντικό μέλι το δείγμα κρίνεται ως νοθευμένο.

Με σύνθημα «Να εξυγιάνουμε την αγορά του μελιού», ο πρόεδρος της ΕΡΒΑ καλεί όλους σε δράση, μελισσοκόμους, καταναλωτές, κυβερνώντες και ελεγκτικούς μηχανισμούς- ακόμα και την Interpol.

Εκπροσωπώντας τους Έλληνες μελισσοκόμους και ως μέλος της ΕΡΒΑ, η ΟΜΣΕ, που χρόνια αγωνίζεται για την πάταξη των ελληνοποιήσεων εισαγόμενου «μελιού» και την προστασία μελισσοκόμων και καταναλωτών από τα φαινόμενα νοθείας, θα οργανώσει δικές της δράσεις παράλληλα με εκείνες που ξεκίνησαν σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο τον προβληματισμό του ότι «δεν μπορεί να πουλάω στην Κρήτη το μέλι μου στα 7 ευρώ συν ΦΠΑ και να το βρίσκω στα ράφια της λιανικής στην τιμή των 3,5 ευρώ το κιλό. Από την άλλη έχουμε εισαγωγές από Ουκρανία μελιού χωρίς δασμούς. Επίσης δεν καταγράφονται οι εισαγωγές μελιού που γίνονται από χώρες της ΕΕ. Θα πρέπει να αποφασίσουν όλοι να κάνουν ελέγχους στο μέλι γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα».

Πηγή

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του πευκόμελου, είναι επίσης ο μήνας με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μελιού στην Ελλάδα.
Σχεδόν το 50% του ελληνικού μελιού παράγεται αυτόν τον μήνα. Η εκτίμηση αυτή ισχύει γενικότερα, το ποσοστό όμως έχει μια διακύμανση από χρονιά σε χρονιά που
οφείλεται κυρίως στην απόδοση άλλων σπουδαίων μελισσοκομικών φυτών όπως πορτοκάλι, βαμβάκι, θυμάρι, ανοιξιάτικο και πρώιμο (καλοκαιρινό) πεύκο κ.α. ΄Οσο πιο πετυχημένες είναι αυτές οι ανθοφορίες, είναι επόμενο ότι μικραίνει το ποσοστό του μελιού που βγαίνει τον Οκτώβριο και το αντίστροφο. Βέβαια και η παραγωγή του Οκτωβρίου επηρεάζει αυτή την διακύμανση, όχι όμως σημαντικά, γιατί είναι η πλέον σίγουρη και σταθερή περίοδος παραγωγής μελιού στη χώρα μας.
Οι εκκρίσεις του "εργάτη", του κοκοειδούς Marcalina hellenica, είναι πλουσιότερες, το μέγεθος του και οι ανάγκες διατροφής του είναι μεγαλύτερες, επομένως και οι εκκρίσεις που εκμεταλλεύονται οι μέλισσες, η θερμοκρασία του αέρα προπαντός όμως η σχετική υγρασία σε επίπεδα
που ευνοούν το πέταμα και την εργασία των μελισσών στα πεύκα (συλλογή) και στη κυψέλη (επεξεργασία της πρώτης ύλης και μετατροπής της σε μέλι).
Η επιτυχία λοιπόν τον Οκτώβριο στο πεύκο, είναι σχεδόν εξασφαλισμένη, περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού, όσον αφορά τη "βοσκή". Από κει και πέρα θα εξαρτηθεί από την " δυναμικότητα " των μελισσιών που είναι αποτέλεσμα της εργασίας του μελισσοκόμου τους προηγούμενους μήνες.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 
Οι εργασίες αυτού του μήνα επικεντρώνονται στη παραγωγή πευκόμελου για τους περισσότερους μελισσοκόμους. Υπάρχει όμως μεγάλος αριθμός μελισσοκόμων που δεν μεταφέρουν τα μελίσσια τους στα πεύκα, κυρίως λόγω απόστασης ή άλλου λόγου που αφορά τον προγραμματισμό εκμετάλλευσης των μελισσιών.
Ακόμη και για τους μελισσοκόμους που συνηθίζουν να μεταφέρουν κάθε χρόνο τα μελίσσια τους στα πεύκα τον Οκτώβριο, η κάθε χρονιά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. (Γι' αυτό είναι χρήσιμη η "ανασκόπηση της χρονιάς " που προηγήθηκε, ώστε να συνδέονται οι χειρισμοί που προτείνονται με τα φετινά δεδομένα και όχι μόνο από τη γενικότερη γνώση και τις εμπειρίες παλαιοτέρων ετών).

Παραμονή στο πεύκο
 
Είναι επόμενο τα μελίσσια που μεταφέρθηκαν στα πεύκα από τα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, να έχουν "εξαντληθεί" με τον ερχομό του Οκτωβρίου. Είναι γνωστό το μπλοκάρισμα του γόνου στο πεύκο που έχει σαν αποτέλεσμα τη μη ανανέωση του πληθυσμού των εργατριών μελισσών και το σημαντικό αδυνάτισμα τους. Σ' αυτή την κατάσταση τα μελίσσια ούτε ν' αξιοποιήσουν μπορούν τις μελιτώδες εκκρίσεις ούτε και να ξεχειμωνιάσουν επιτυχώς και να "βγουν' γερά την ερχόμενη άνοιξη.

Σ' αυτή την περίπτωση η σύσταση είναι να ολοκληρωθούν οι τρυγητοί νωρίς τον Οκτώβριο και να μεταφερθούν τα μελίσσια εκτός πευκοδάσους.
Η αναζήτηση γυρεοφόρων ανθοφοριών είναι επιτακτική ανάγκη. Η ξηρασία όμως έχει επηρεάσει δυσμενώς τις ανθοφορίες της ερείκης, του πολύκομβου της ακονιζάς και άλλων φυτών που θα μπορούσαν να ήταν η λύση στις απαιτήσεις των μελισσιών. Σε κάθε όμως περίπτωση η παρακολούθηση των μελισσιών για το αν μαζεύουν ή όχι γύρη και εν συνεχεία η τροφοδότηση, αν χρειάζεται, με υποκατάστατο γύρης και διεγερτικά με αραιό σιρόπι, θα βοηθήσει τα μελίσσια να εκ θρέψουν γόνο.
 Για τα μελίσσια που μεταφέρθηκαν στο πεύκο αργά το Σεπτέμβριο η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα μελίσσια αυτά στερήθηκαν ενδεχομένως το "πετυχημένο πεύκο" τον Αύγουστο, έχουν διατηρήσει όμως ακμαίο τον πληθυσμό τους και γόνο σ' αρκετά πλαίσια, ούτως ώστε να μπορούν άνετα να παραμείνουν στο πεύκο όλο τον Οκτώβριο και το 1ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Οι μελισσοκόμοι σ' αυτή την περίπτωση πραγματοποιούν και 2 τρύγους αφ' ενός, έχουν δε την προσδοκία ότι τον Νοέμβριο θα βρουν "ανοικτή σουσούρα" για να δυναμώσουν τα μελίσσια.

ΤΡΥΓΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟ

Η σωστή προετοιμασία των μελισσιών για τον Οκτώβριο, είναι:
Δυνατά μελίσσια σε πληθυσμό και γόνο, τρυγημένα και "σφικτά". Φυσικά όταν λέμε τρυγημένα μελίσσια ("νηστικά"), εννοούμε να μη κουβαλάμε" πλαίσια μόνο με μέλι από το καλοκαίρι στο πεύκο.
Γιατί:
α) τα νηστικά μελίσσια "τραβούν" καλύτερα στο πεύκο.
β) φόρτωμα και ξεφόρτωμα γίνονται με λιγότερο κόπο.
γ)το μέλι που βγαίνει είναι περισσότερο πευκόμελο, άρα αργεί να κρυσταλλώσει.
δ) στο χρόνο που περιμένουμε να "ξεγονέψουν " τα μελίσσια για να τρυγήσουμε, θα είχαν γεμίσει και τα άδεια πλαίσια που θα αντικαταστήσουν τα πλαίσια με μέλι, άρα έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή.
Όταν λέμε "σφικτά" μελίσσια, εννοούμε, τόσα πλαίσια στο μελίσσι, όσα καλύπτονται καλά από μέλισσες. Δηλαδή ο αριθμός των πλαισίων, δεν καθορίζεται από τις συνήθειες ή τις επιθυμίες των μελισσοκόμων, ούτε από τις αναμνήσεις παλαιοτέρων ετών, ούτε φυσικά από εγωιστικούς λόγους "να φαίνονται τα μελίσσια μας δυνατά από μακριά στους άλλους".
Ο πληθυσμός καθορίζει τον αριθμό των πλαισίων, γιατί οι μέλισσες με λιγότερα πλαίσια:
α) θα βγάλουν το ίδιο και περισσότερο μέλι.
β) θα επεξεργασθούν , θα εξατμίσουν και θα ωριμάσουν το μέλι γρηγορότερα
γ) ο τρυγητός θα είναι ευκολότερος (λιγότερα πλαίσια - καλύτερα σφραγισμένα).
δ) Η ποιότητα του μελιού καλύτερη και η ποσότητα του κεριού μεγαλύτερη
ε) Καλύτερη περιποίηση των πλαισίων και καθαρισμό τους από άρρωστες προνύμφες και μούμιες, αυγά και προνύμφες κηρόσκωρου κλπ.
Τα' ανωτέρω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να φτάνουμε σε υπερβολές και να περιορίζουμε μελίσσια που φυσιολογικά καλύπτουν 18 - 20 πλαίσια, σ' ένα όροφο. Είναι σίγουρο όμως ότι τον Οκτώβριο στο πεύκο δεν πρέπει ν' αφήνουμε μελίσσια που μετά βίας καλύπτουν 12 - 13 πλαίσια, με ολόκληρο όροφο. Πολύ περισσότερο μελίσσια των 15 - 20 πλαισίων, να τα δίνουμε και άλλον όροφο, με την προσδοκία ότι θα γεμίσει μέλι.
 
ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Η μοναδική περίπτωση εμφάνισης μελισσιών με 30 πλαίσια τον Οκτώβριο στο πεύκο είναι όταν συνενώνουμε 2 μελίσσια που το καλοκαίρι είχαν με επιτυχία το καθένα, έναν όροφο. Είναι μία τεχνική (που στηρίζεται κι' αυτή στον κανόνα του "σφικτού " μελισσιού) που εφαρμόσθηκε πειραματικά στη χώρα μας με καλά αποτελέσματα. Περισσότερο μέλι και γόνο σε μεγαλύτερη έκταση απ' ότι αθροιστικά τα δύο μελίσσια αν δεν τα συνενώσουμε. (στους πειραματισμούς κρατήθηκε μία μόνο βασίλισσα).
Ο πρώτος τρύγος αν γίνεται πριν τις 15 Οκτωβρίου είναι "ληστρικός". Δεν τρυγιούνται μόνο τα πλαίσια που έχουν γόνο (συνήθως 1 - 3 ).
Τα πλαίσια αυτά που είναι λογικό να έχουν στεφανώματα με ανθόμελα ή και ποσότητες γύρης, σημαδεύοντας ούτως ώστε να μη τρυγηθούν στον τελευταίο τρύγο. 
Μ' αυτόν τον τρόπο:
α) παίρνουμε πιο καθαρό πευκόμελο στον δεύτερο τρύγο.
β) αφήνουμε για το χειμώνα πλαίσια με ανθόμελα και γύρη, που είναι πιο κατάλληλα για χειμερινές τροφές.
Αν δεν τα σημαδεύουμε (με μαρκαδόρο) είναι πιθανό να μη τα ξεχωρίζουμε στο τέλος Οκτωβρίου, γιατί τότε ο γόνος θα λείπει εντελώς από τα μελίσσια.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΙΟΥ

Το κερί της μέλισσας είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο προϊόν. Η ζήτησή του είναι σταθερή, χρησιμοποιείται στη χώρα μας από την αρχαιότητα σε πολλές εφαρμογές και αυτοί που το χρειάζονται περισσότερο είναι οι ίδιοι μελισσοκόμοι που το παράγουν.
Η σωστή τεχνική ν' ανανεώνουμε τακτικά τις κηρήθρες των μελισσιών μας αφ' ενός και η μη αξιοποίηση όλου του κεριού αφ' ετέρου, έχει σαν αποτέλεσμα η ζήτηση του κεριού να είναι μεγαλύτερη από την εγχώρια προσφορά, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται εισαγωγές από τρίτες χώρες Κίνα, Κεντρική Αφρική κλπ. Τα τελευταία χρόνια η τιμή αγοράς του κεριού αυξήθηκε σημαντικά και οι δαπάνες για την αγορά φύλλων κηρήθρας σε μια μελισσοκομική επιχείρηση είναι σοβαρό στοιχείο του κόστους παραγωγής μελιού.
Παλαιότερα όταν οι εγχώριες κυψέλες στη χώρα μας ήταν σε κοινή χρήση, η παραγωγή του κεριού ήταν μεγαλύτερη και η ζήτηση από τους μελισσοκόμους μικρή, αφού δεν χρειάζονταν φύλλα κηρήθρας. Έτσι πολλές μελισσοκομικές οικογένειες κρατούσαν το κερί που έβγαζαν, για πολλά χρόνια, για να το χρησιμοποιήσουν σε μια έκτακτη ανάγκη, γάμο των παιδιών κλπ. Σήμερα όμως πρέπει ν' αξιοποιήσουμε αμέσως όλο το κερί, αφού όπως είπαμε οι ανάγκες σε φύλλα κηρήθρας είναι αυξημένες. Ατυχώς σε πολλές περιοχές της χώρας μας δεν αξιοποιείται το κερί, είτε γιατί δεν υπάρχει ντόπια βιοτεχνία κατασκευής φύλλων κηρήθρας, είτε γιατί θεωρείται πολύ μικρό έσοδο για ν' ασχοληθούν μ' αυτό οι μικροί ιδίως μελισσοκόμοι.
Ο Οκτώβριος είναι επίσης ο μήνας παραγωγής κεριού. Από τη μια μεριά του "ξελεπιδιάσματος" από τον τρύγο κι' από την άλλη η απομάκρυνση των πολυχρησιμοποιημένων κηρήθρων που γίνεται με τον τελευταίο τρύγο στο πεύκο.
Επαναλαμβάνω ότι οι παλιές κηρήθρες πηγαίνουν για λιώσιμο, οι σκούρες αλλά καφέ κηρήθρες επιστρέφονται στα μελίσσια και οι άσπρες φρεσκοκτισμένες διατηρούνται στην αποθήκη για να χρησιμοποιηθούν την άνοιξη.
Αν ξεχειμωνιάσουμε στο πεύκο ή σε περιοχές με πολύ υγρασία τότε μπορούμε να αφήσουμε "ακριανές κηρήθρες" δύο παλιές που θα τις απομακρύνουμε την άνοιξη. Ο λόγος γιατί η μελισσόσφαιρα τον χειμώνα σχηματίζεται στις μεσαίες κηρήθρες και οι δύο ακριανές "μουχλιάζουν" και καταστρέφονται από την περίσσεια υγρασίας.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Αμερινάνικη σηψηγονία. Οι σηψηγονίες εμφανίζονται τους θερινούς μήνες, όμως το φθινόπωρο στο πεύκο είναι εύκολο να διαπιστώσουμε προσβολές που ξέφυγαν της προσοχής μας. Όταν φυσιολογικά στο τέλος Οκτωβρίου δεν
υπάρχει γόνος στα μελίσσια, ο προσβεβλημένος από αμερικάνικη σηψηγονία παραμένει και είναι εύκολο να το διαπιστώσει ο μελισσοκόμος που βγάζει πλαίσια από τρύγο. 
Το μέλι από τέτοιες κυψέλες είναι κατάλληλο για κατανάλωση, όμως τα πλαίσια πρέπει να τρυγιούνται στο τέλος και εν συνεχεία να καταστρέφονται με φωτιά.
 
Νοζεμίαση. Η εμφάνιση της νοζεμίασης εντοπίζεται στους ανοιξιάτικους συνήθως μήνες. Τα σπόρια όμως της νοζεμίασης υπάρχουν στο μελίσσι και γι' αυτό είναι πιο αποτελεσματικό να γίνεται προληπτική χορήγηση των φαρμάκων από το φθινόπωρο για τις περιοχές όμως που η ασθένεια
εμφανίζεται συχνά είναι δηλαδή ενδημική. Η φθινοπωρινή αντιμετώπιση σε συνδυασμό με ανοιξιάτικη έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν κάνουμε μόνο μία χορήγηση φαρμάκων, τότε η φθινοπωρινή είναι προτιμότερη από την ανοιξιάτικη.
Για τις υπόλοιπες περιοχές που η ασθένεια είναι σπάνια ή δεν εμφανίζεται συχνά, χορηγούμε θεραπευτική αγωγή μόνον όταν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα της νοζεμίασης την άνοιξη.
 
Βαρρόα. Το μπλοκάρισμα του γόνου τον Οκτώβριο στα πευκοδάση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καταπολέμηση της βαρρόα. Κατά την προσωπική μου άποψη το μπλοκάρισμα του γόνου αυτή την περίοδο, είναι πλέον πλεονέκτημα και όχι σοβαρό μειονέκτημα όπως εθεωρείτο προ 20ετίας, πριν δηλαδή από την εμφάνιση της βαρρόα στη χώρα μας.
Η παρουσία όλων των ακάρεων πάνω στις μέλισσες, οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επιτρέπουν την δράση των ακαρεοκτόνων, το μεγάλο χρονικό διάστημα από τον επόμενο τρυγητό, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την σωστή αντιμετώπιση.
Η πρόσφατη όμως διαπίστωση ότι η βαρρόα ανέπτυξε ανθεκτικότητα στο Φλουβαλινέϊτ (MAVRIK), μας αναγκάζει να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο συνεπείς και να μη παραλείπουμε την περίοδο αυτή να καταπολεμούμε το άκαρι με ένα εγκεκριμένο ακαρεοκτόνο. Δυστυχώς η έρευνα μέχρι στιγμής
δεν μπορεί να συστήσει φάρμακο ισάξιο του Φλουβαλινέϊτ, τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και σε δαπάνη και ευκολία εφαρμογής. Η χρήση πάντως περισσοτέρων του ενός ακαρεοκτόνου είναι σκόπιμη. Ελπίδες δίνει τώρα τελευταία η χρήση του οξαλικού οξέος.



Ανθοφορίες του μήνα
Λίγα είναι τα μελισσοκομικά φυτά του Οκτωβρίου. Η σουσούρα (φθινοπωρινό ρείκι) λόγω της ξηρασίας είναι σίγουρο ότι θ' αποδώσει μετά τον Οκτώβριο και αφ' όσον προηγηθούν βροχές. Η κουμαριά προς το τέλος του μήνα σ' ορισμένες περιοχές ίσως είναι η λύση. Η ακονιζά ( σκοτζάρι) πρέπει κι' αυτή να υπολογίζεται αυτόν τον μήνα μόνο εφ' όσον έχουμε έστω και μικρού ύψους βροχές.
Ο αρκουδόβατος στα πευκοδάση ή και αλλού είναι σπουδαίο φυτό (λέγεται έτσι γιατί ο αναρριχόμενος εύκαμπτος κορμός του, φέρει φοβερά αγκάθια που δημιουργούν σοβαρές πληγές στα χέρια των απρόσεκτων).
Ο κρόκος είναι επίσης σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό για τις περιοχές όμως που καλλιεργείται (Δυτ. Μακεδονία). Στα παραθαλάσσια μέρη, το αρμυρίκι φθινοπωρινής άνθισης είναι μια βοηθητική λύση στο πρόβλημα κυρίως της κάλυψης των αναγκών των μελισσιών για γύρη.

Δημήτρης Τσέλλιος Γεωπόνος,πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου μελισσοκομίας.