
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2024
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΘΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Νέα έρευνα Βρετανών και Ιρλανδών επιστημόνων αποκαλύπτει πως οι μέλισσες μπορούν να εθιστούν στα φυτοφάρμακα με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι εθίζονται στα τσιγάρα.
Οι μέλισσες φαίνεται να προτιμούν νέκταρ ποτισμένο με νεονικοτινοειδείς χημικές ουσίες, ένα είδος φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την προστασία των καλλιεργειών από τα έντομα.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ και του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων που αποκάλυψαν πως οι μέλισσες δεν μπορούσαν να γευτούν τα φυτοφάρμακα, αλλά επέστρεφαν και προτιμούσαν δείγματα νέκταρ ποτισμένα με φυτοφάρμακο, παρά ακατέργαστα δείγματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι μέλισσες δεν καταλαβαίνουν κάποια διαφορά στη γεύση, αλλά αντιδρούν σε μία αίσθηση ευφορίας καθώς τα χημικά ενεργοποιούν τις κατάλληλες περιοχές στον εγκέφαλό τους.
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΝΑΝΟ - ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η εγκατάστασή της κόκκινης μέλισσας στη Μάλτα εγείρει φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς πληθυσμούς μελισσών
Η κόκκινη μέλισσα νάνος έχει εγκαταστήσει για πρώτη φορά αποικία στην Ευρώπη, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.
Η μέλισσα αυτή, Apis florea, είναι ενδημική της Ασίας και η ανακάλυψή της έχει προκαλέσει συναγερμό στους τοπικούς μελισσοκόμους και στους οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ενδημικών μελισσών.
Ανησυχητική εμφάνιση στη Μάλτα
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το Apis florea βρέθηκε στη Μάλτα», δήλωσε ο Dave Goulson, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα. «Το Apis florea είναι πιθανό να ανταγωνίζεται για γύρη και νέκταρ τους ντόπιους επικονιαστές μας, μια ομάδα εντόμων που ήδη βρίσκεται σε μείωση. Είναι επίσης πολύ πιθανό οι μέλισσες αυτές να μεταφέρουν πολλαπλές ασθένειες στις οποίες οι ευρωπαϊκές μέλισσες μπορεί να έχουν μικρή αντοχή».
Από την Ασία, στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική
Προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι το είδος του κόκκινου νάνου έχει επεκτείνει σιγά-σιγά την επικράτειά του από την Ασία στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί ποτέ στην Ευρώπη.
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη
«Αν είναι στη Μάλτα, είναι η πρώτη εμφάνιση μιας μέλισσας στην Ευρώπη που δεν είναι η δυτική κυψελωτή μέλισσα, Apis mellifera», δήλωσε ο Francis Ratnieks, Βρετανός εντομολόγος και ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Η ταυτοποίηση και η καταστροφή
Όταν ανακαλύφθηκε η αποικία, που αποτελείτο από περισσότερες από 2.000 ενήλικες μέλισσες, να περιβάλλει ένα κλαδί δέντρου, έγινε εξέταση DNA για την ταυτοποίηση του είδους. Μόλις το είδος ταυτοποιήθηκε ως Apis florea απομακρύνθηκε και καταστράφηκε. Όμως οι ερευνητές, που έγραψαν στο περιοδικό Journal of Apicultural Research, υποψιάζονται ότι μια ομάδα μελισσών είχε ήδη εγκαταλείψει την κυψέλη για να ξεκινήσει μια νέα αποικία.
Τις μετέφερε εμπορικό πλοίο
Η γειτνίαση της αποικίας με το ελεύθερο λιμάνι Birżebbuġa, τον σημαντικότερο εμπορευματικό κόμβο της Μάλτας, υποδηλώνει ότι οι μέλισσες μπορεί να έφτασαν μέσω εμπορικού πλοίου.
«Αυτή είναι μία από τις κύριες (και ταχύτερες) οδούς μέσω των οποίων τα διάφορα υποείδη της Apis mellifera, καθώς και άλλα είδη μελισσών, σφηκών και άλλων ιπτάμενων εντόμων μπορούν να μετακινηθούν από τις φυσικές τους περιοχές σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες», δήλωσε η Juliana Rangel, καθηγήτρια μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Κόκκινη μέλισσα και κλιματική αλλαγή
Ο Rangel δήλωσε ότι αυτό το νέο εύρημα είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αύξησης των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής κρίσης που οδηγεί στην εξάπλωση ειδών σε περιοχές που δεν είχαν καταληφθεί προηγουμένως.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήπιοι χειμώνες στη Μάλτα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης ευνοούν την επιβίωση αυτού του χωροκατακτητικού είδους. Η κόκκινη νάνος μέλισσα συναντάται επίσης στο Ισραήλ.
«Αν μπορεί να ζήσει στο Ισραήλ, τολμώ να πω ότι μπορεί να τα καταφέρει και στη Μάλτα», δήλωσε ο Ratnieks.
Πιθανές οι εισβολές στο μέλλον
Θα μπορούσε να είναι «θέμα λίγων ετών» για να εξαπλωθεί το είδος αυτό σε άλλη τοποθεσία, δήλωσε ο Rangel. «Δεδομένου του μεγάλου αριθμού νησιών στη Μεσόγειο που βρίσκονται σχετικά κοντά το ένα στο άλλο και του γεγονότος ότι η ηπειρωτική γη είναι επίσης τόσο κοντά, είναι πολύ πιθανό να συμβούν περισσότερες από αυτές τις εισβολές στο μέλλον, απειλώντας τη βιοποικιλότητα μας με τρόπους που μπορεί να μην έχουμε ακόμη κατανοήσει.
Ανάγκη η επαγρύπνηση
«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση, να αναφέρουμε οποιαδήποτε παρατήρηση δειγμάτων ή σμηνών που φαίνονται διαφορετικά ή νέα, να απομακρύνουμε τα δείγματα μόλις αναγνωριστούν θετικά, να ψάξουμε την περιοχή για άλλα δείγματα και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες παρακολούθησης, ιδίως στα λιμάνια εισόδου όπου τα σμήνη μπορεί να ταξιδεύουν με τα πλοία».
Πηγή: The Guardian
Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ!!!
Καταστροφή για την ελληνική μελισσοκομία: Οι μέλισσες λιμοκτονούν, ξηρασία και καύσωνες μειώνουν την παραγωγή έως και 90% – Νοθεία και ελληνοποιήσεις συμπληρώνουν την εικόνα.
Σε δεινή θέση βρίσκεται η μελισσοκομία της χώρας, καθώς η παραγωγή μελιού φέτος αναμένεται λιγότερη από ποτέ, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αφανισμός τόσο του κλάδου όσο και του ζωικού κεφαλαίου.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα «βαφτίσια» εισαγόμενων μελιών συγκροτούν ένα ασφυκτικά αρνητικό περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.
Η ξηρασία και οι πρώιμοι και σε μεγάλη ένταση καύσωνες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή από τον Έβρο έως και τη Γαύδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά το μέλι θα είναι λιγοστό ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει το 80% με το 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση φτάνει στο 60%.
«Φέτος είναι μια τραγική χρονιά. Είμαι από παιδί μελισσοκόμος και τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι ποτέ», λέει στον ΟΤ, ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).
Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί. «Στην Κρήτη, που είναι η μάνα του θυμαρίσιου μελιού δεν τρυγήσαμε καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.
Οι μέλισσες λιμοκτονούν
Το μέλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι, οι μέλισσες καταρρέουν, καθώς δεν ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει λιμοκτονία των μελισσών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή κινδυνεύει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε θα αποδεκατιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.
Σημειώνει δε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εκτός ενισχύσεων, επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: «Κρατιόμαστε μόνοι μας από τον κόπο μας. Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει το επάγγελμά μας. Σαν Ομοσπονδία προσδοκούμε σε μια γενναία ενίσχυση από την πολιτεία γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει μελισσοκομία στην Ελλάδα. Κανένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να αντέξει τα υψηλά κοστολόγια. Δεν μπορούσαμε να τα αντέξουμε σε φυσιολογικές συνθήκες πόσο μάλλον φέτος».
Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις στο μέλι βασιλεύουν
Τα βαφτισμένα εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Το καμπανάκι ηχεί καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, τα χαμηλής ποιότητας και φθηνά μέλια που εισάγονται από την Ουκρανία χωρίς δασμούς ή από την Κίνα με χαμηλές τιμές, «εμείς δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τα μέλια μας υποτιμημένα, να μην πιάνουν την τιμή που πρέπει αλλά και αδιάθετα στις αποθήκες γιατί την θέση τους την έχουν πάρει αυτά τα επικίνδυνα μέλια».
Σημειώνει δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, να «κλείσει» τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και βάση αυτών δρουν οι επιτήδειοι, καθώς επίσης να προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα για όσους παραβατούν.
SOS για το μέλι «Σίθων»
Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένας από τους λίγους και μεγάλους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1955, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με το μέλι «Σίθων», ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια παλεύει να σταθεί όρθιος.
Οι μειωμένες παραγωγές, το βάρος από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές, αποτελούν τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν ώστε ο Συνεταιρισμός, , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Παπαστεργίου να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας. μέλι
«Εδώ και τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη, με τους παραγωγούς να μην έχουν μέλι να παραδώσουν. Η μείωση ξεκίνησε από το 40%, πρόπερσι έφτασε στο 60%, πέρσι στο 70% και φέτος στο 80%», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση μελιού, ο Συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα.
Ταυτόχρονα, το λιθαράκι στην καταστροφή μπήκε και από τις αλόγιστες εισαγωγές μελιού, ποσότητες που όπως λέει νοθεύονται, στη συνέχεια τα ονομάζουν ελληνικά και κυκλοφορούν στην αγορά φθηνότερα. «Έρχονται μέλια από την Ουκρανία με 0,80 ευρώ/κιλό και εμείς αγοράζουμε με 4 ευρώ/κιλό. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό», επισημαίνει.
Αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε και ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα δάνεια προς την τράπεζα, η οποία από πέρσι δέσμευσε τους λογαριασμούς POS. Μέχρι το τέλος του προηγούμενο χρόνου, το 2023, οι οφειλές από τα δάνεια στην τράπεζα έφταναν τα 2,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους.
Σήμερα, ο Συνεταιρισμός, υπολειτουργεί και προκειμένου να σωθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την τράπεζα όσο και με τον επιχειρηματία, που θέλει να επενδύσει. «Βρισκόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων και μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.
«Είμαστε ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στο χώρο της μελισσοκομίας με μπράντα το μέλι Σίθων. Αυτό που ζητάμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο Συνεταιρισμός κλείσει, τελειώνει και η μελισσοκομία. Και αυτό όχι γιατί κάνουμε μεγάλη παραγωγή αλλά γιατί είμαστε το αντίβαρο ώστε με τις παρεμβάσεις μας να μπορούμε να διασφαλίζουμε την τιμή του παραγωγού», σημείωσε
.
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΜΕΛΙ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ!!!
Επιστημονική μελέτη για τα οφέλη του γιαουρτιού με μέλι.
Αν απολαμβάνετε ένα μπολ με απλό γιαούρτι, η προσθήκη μιας κουταλιάς μέλι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να γλυκάνετε το αγαπημένο σας μικρό γεύμα. Αλλά έχει και οφέλη για την υγεία καθώς υποστηρίζει τα προβιοτικά στο δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign .
«Μας ενδιέφερε ο γαστρονομικός συνδυασμός γιαουρτιού και μελιού, που είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή, και πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα», δήλωσε η Hannah Holscher , αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής ,του Κολλεγίου. Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Ιλινόις και συν-συγγραφέας των δύο μελετών, οι οποίες δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition.
Το ελληνικό γιαούρτι και άλλα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά στελέχη όπως το Bifidobacterium animalis εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες εκκίνησης γιαουρτιού. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών μπορεί να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
«Τα ένζυμα στο στόμα, το στομάχι και τα έντερα μας βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιωσιμότητα των μικροβίων. Αυτό είναι υπέροχο όταν πρόκειται για παθογόνα, αλλά όχι απαραίτητα όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια», είπε ο Holscher. «Θέλαμε να δούμε αν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο».
Στην πρώτη μελέτη , οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εργαστηριακό πείραμα όπου εξέτασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (μηδική, φαγόπυρο, τριφύλλι και άνθη πορτοκαλιάς) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης. Μεγάλωσαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του οξέος του στομάχου, της εντερικής χολής και των ενζύμων.
Για το σάλιο και τα στομαχικά υγρά, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ οποιασδήποτε από τις ποικιλίες μελιού και των θεραπειών ελέγχου του γιαουρτιού αναμεμειγμένου με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι – ιδιαίτερα το τριφύλλι – βοήθησε στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους σε μια κλινική μελέτη. Συγκέντρωσαν 66 υγιείς ενήλικες και τους ζήτησαν να καταναλώνουν δύο διαφορετικά είδη για δύο εβδομάδες ο καθένας – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν εργασίες αξιολογώντας τη διάθεσή τους, τη γνωστική τους ικανότητα και τη συνολική ευημερία τους.
«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός μελιού με γιαούρτι υποστήριξε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, επομένως τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης μεταφράστηκαν σε πραγματική εφαρμογή στον άνθρωπο», δήλωσε ο Holscher.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν αλλαγές στον χρόνο διέλευσης του εντέρου, στη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου ή σε οποιοδήποτε από τα μέτρα διάθεσης και γνωστικής λειτουργίας. Ο Holscher είπε ότι αυτό είναι πιθανό επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κινήσεις του εντέρου, επομένως δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια μικρότερη μελέτη παρακολούθησης με 36 συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα τρίτο τρόφιμο, το γιαούρτι με ζάχαρη. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών καταστάσεων, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρξαν άλλες επιδράσεις στην υγεία.
«Βρήκαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαουρτιού βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το μέλι είναι μια πρόσθετη ζάχαρη και οι περισσότεροι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή τους για να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος», δήλωσε. «Αλλά η προσθήκη λίγου μελιού σε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι ένας ωραίος γαστρονομικός συνδυασμός που πρέπει να ενσωματωθεί στην εναλλαγή του μενού σας».
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε γαρνιτούρες για να φτιάξετε ένα παρφέ γιαουρτιού και να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου και το μικροβίωμα, λαμβάνοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς και να περιχύσετε λίγο μέλι από πάνω, πρότεινε ο Holscher.
Η πρώτη μελέτη , «Οι ποικιλίες του μελιού έχουν διαφορετική επίδραση στο Bifidobacterium animalis ssp. l actis Survivability in Yogurt through Simulated In Vitro Digestion», δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition [DOI: 10.1016/j.tjnut.2024.01.010 . Η έρευνα υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Εθνικό Συμβούλιο Μελιού.
Η δεύτερη μελέτη , «Μέλι που προστέθηκε στο γιαούρτι με B ifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010/CNCM I-2494 Υποστηρίζει τον εμπλουτισμό με προβιοτικά αλλά δεν μειώνει τον εντερικό χρόνο διέλευσης σε υγιείς ενήλικες: Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή», δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition [DOI: 10.1016/j.tjnut.0520 .028 ]. Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε από το National Honey Board και το USDA National Institute of Food and Agriculture, Hatch Project 1009249.
Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕΛΙ!!!
Το μέλι είμαι μία εξαιρετική υπερτροφή της φύσης. Η υπέροχη γεύση του συνδυάζεται με μια μακρά λίστα από ευεργετικές ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες, κάνοντάς το μία από τις τροφές που πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της διατροφής μας.
Η Melina Jampolis, MD, διευθύντρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξηγεί πως, το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος.Εκτός από το υπέροχο, χρυσό του χρώμα, το μέλι είναι ένα από τα χρυσά προϊόντα της φύσης τόσο για τη διατροφή όσο και για την επιδερμίδα μας.
Τα ιχνοστοιχεία, που περιέχει, αναφέρει η Jampolis, παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Αρκετές μελέτες, σημείωει η Jampolis, όπως μία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Scientific World Journal, υποστηρίζουν πως αν αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με το μέλι χάνουμε ευκολότερα βάρος και δεν το ξαναπαίρνουμε. Αν μάλιστα το συνδυάσεις καθημερινά με κανέλα και λεμόνι σε μια κούπα με ζεστό νερό (1 κ.γ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. μέλι και 1 κ.γ. κανέλα) τότε έχεις ένα ρόφημα που θα σε βοηθήσει να αποτοξινωθείς και να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά με τον πιο φυσικό τρόπο.
Γιατί πρέπει να τρώμε κάθε μέρα μέλι
Καταπραΰνει την οξύτητα του στομάχου, αυξάνει την παραγωγή της εντερικής βλέννας, ενώ ο συνδυασμός του με το ζεστό νερό, ενυδατώνει το παχύ έντερο βοηθώντας άκρως αποτελεσματικά στη λειτουργία του και την αποφυγή της δυσκοιλιότητας.
Χαρίζει ενέργεια
Το πρωινό νερό με μέλι θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και θα σας κρατήσει ενυδατωμένους και με καλή διάθεση. Για αυτό το λόγο αντικαταστήστε τον απογευματινό σας καφέ, με ένα ποτήρι νερό με μέλι και θα διαπιστώσετε μόνοι σας την αλλαγή στη διάθεση και την ενεργητικότητα.
Αποτοξινώνει
Στο πρωινό ποτήρι με το ζεστό νερό και το μέλι, προσθέστε και λίγο λεμόνι και θα πετύχετε την καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού σας από τα κατάλοιπα όλων των νυχτερινών λειτουργιών του οργανισμού.
Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο
Το ζεστό νερό μαζί με το μέλι, ανακουφίζει από τον πόνο του λαιμού και καταπραΰνει τον ενοχλητικό βήχα.