ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ



«Εποχή ανασυγκρότησης»

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου από μελισσοκομικής σκοπιάς, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Οι καλοκαιρινοί τρύγοι έχουν τελειώσει και ολοκληρώθηκε η παραγωγή μελιού στο θυμάρι, στο έλατο, στο βαμβάκι όπως και σε περιοχές όπου κυρίαρχες ανθοφορίες είναι τα αγριοτρίφυλλα, το τσάι, τα μελάγκαθα, ο ηλίανθος, η βελανιδιά κ.α., τοπικής σημασίας μελισσοκομικά φυτά. Ακόμη και η πρώτη περίοδος μελιτοέκκρισης του πεύκου (τέλη Ιουλίου – τέλος Αυγούστου) έχει τελειώσει και περνάμε στο «σταθερό κενό» του πεύκου που εμφανίζεται από 10 - 20 Σεπτεμβρίου και οφείλεται στην αλλαγή περιβλήματος του παρασίτου των πεύκων, του κοκκοειδούς Marchalina hellenica, (πιο ορθά είναι στάδιο έκδυσης του κοκκοειδούς), στάδιο κατά το οποίο δεν τρέφεται και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν μελιτοεκκρίσεις. Έτσι μετά από μια περίοδο έντονης δραστηριότητας του μελισσιού (Απρίλιος – Αύγουστος) κατά την οποία η παρουσία του μελισσοκόμου στην ύπαιθρο «δίπλα» στα μελίσσια του ήταν συχνή και επιβεβλημένη, έρχεται σταδιακά η εποχή που και το μελίσσι, περιορίζει την έκτασή του, η εκτροφή γόνου λιγοστεύει και περισσεύουν τα πλαίσια με μέλι, ενώ και ο ίδιος ο μελισσοκόμος έχει αρκετές δουλειές και εργασίες μέσα στην μελισσοκομική αποθήκη και λιγότερη στην ύπαιθρο. Τα παραπάνω έρχονται σε συμφωνία μ’ αυτά που έχουν γραφτεί κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, ότι δηλαδή από το φθινόπωρο ξεκινά η νέα μελισσοκομική χρονιά και ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του νέου έτους.
Όμως είναι πιο σωστό να θεωρείται η περίοδος αυτή , εποχή ανάπαυλας και ανασυγκρότησης, εποχή προετοιμασίας για την τελική προσπάθεια της χρονιάς, πριν από το ξεχειμώνιασμα, εποχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο σπουδαιότατων μελισσοκομικών φυτών της χώρας μας, της ερείκης (σουσούρα) και του πεύκου.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
 
Οι ενέργειες του μελισσοκόμου το μήνα αυτόν, επιγραμματικά είναι:
1. Φροντίδα για τα μελισσοσμήνη γενικά.
2. Μέριμνα για το μελισσοκομικό υλικό.
3. Προσπάθεια διάθεσης του μελιού.
4. Συλλογικές ενέργειες.

1) ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΗ

α) Περιορισμός της έκτασης (του χώρου) του μελισσιού
Με γνώμονα ότι ο αριθμός των κηρήθρων πρέπει να είναι τόσος, όσος μπορούν οι μέλισσες να καλύψουν για σωστή εκτροφή γόνου, αποθήκευση τροφών, καθαρισμό και προστασία, το Σεπτέμβριο ελαττώνουμε τον αριθμό τους μετά τους τρυγητούς, αφού και λόγω εποχής το μελίσσι αυτοπεριορίζεται και τα επιπλέον μέλια, που καταλάμβαναν σημαντικό μέρος του χώρου της κυψέλης, έχουν αφαιρεθεί.

β) Προμήθειες σε γύρη
Την εποχή αυτή η επάρκεια γύρης είναι σημαντικότερη και απ’ αυτή του μελιού. Φροντίζουμε να μην αφαιρούμε με τον τρυγητό πλαίσια με γύρη, να επιστρέψουμε μετά το ξεμέλιασμα πλαίσια στα οποία υπάρχει γύρη, να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας σε περιοχές με γυρεοφόρες ανθοφορίες. Αν παρά τα ανωτέρω εκτιμούμε ότι η γύρη δεν επαρκεί (έχοντας εμπειρία από τις τοπικές ιδιαίτερες συνθήκες) τότε τροφοδοτούμε με υποκατάστατο γύρης. Ένα δοκιμασμένο και απλό στην παρασκευή του υποκατάστατο είναι και το παρακάτω: Για την παρασκευή 60 κιλών υποκατάστατου (αρκετό για την τροφοδότηση 60 μελισσοσμηνών σε δύο δόσεις του ½ κιλού).

Παρασκευή υποκατάστατου γύρης:
«Σε 14 κιλά νερό (χλιαρό) διαλύουμε 5 κιλά γύρη φυσική. Στη συνέχεια προσθέτουμε και διαλύουμε σταδιακά 26 κιλά ζάχαρη. Στο τέλος 15 κιλά σογιάλευρο είναι αρκετό για να πάρει το ζαχαροζύμαρο στερεά μορφή, ώστε να μην τρέχει ανάμεσα στα πλαίσια, αλλά και ικανοποιητικά ρευστή ώστε να το παίρνουν οι μέλισσες ευχερώς».

Προσοχή χρειάζεται το σογιάλευρο να είναι λεπτοαλεσμένο (αλεύρι ψιλό) και η γύρη δικής μας (του μελισσοκόμου) παραγωγής. Με γύρη αμφίβολης προέλευσης είναι πολύ πιθανή η μετάδοση ασθενειών, κυρίως αμερικανική σηψηγονία και ασκοσφαίρωση.

γ) Ανανέωση του πληθυσμού – βασιλοτροφία
Μετά την εντατική αλλαγή μελιού στους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα σ’ ορισμένες ανθοφορίες όπως το βαμβάκι, ο ηλίανθος, το έλατο κ.α., η φθορά των συλλεκτριών μελισσών και γενικότερα των εργατριών είναι μεγάλη. Εξ άλλου είναι πιθανό οι καιρικές συνθήκες στο τέλος του φθινοπώρου να μην ευνοήσουν την εκτροφή γόνου, έτσι είναι επιβεβλημένο να φροντίσει ο μελισσοκόμος, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, για την ανανέωση του πληθυσμού. Συνήθως μια καλά μελετημένη μεταφορά των μελισσιών εξασφαλίζει το απαραίτητο νέκταρ και τη γύρη για επέκταση του γόνου.

Κατάλληλες ανθοφορίες είναι: της ερείκης, σε υψώματα μετά από βροχές τον Αύγουστο, μέτριες μέγιστες θερμοκρασίες και δροσερές νύχτες. Του πολύκομβου στα θερισμένα σιτηρά με μέλι πολύ καλής ποιότητας για διατροφή των μελισσιών, αλλά σκούρο με ιδιαίτερη γεύση και γρήγορη κρυστάλλωση. Του κισσού σε πλαγιές λόφων και βουνών. Της μυρτιάς σε παραποτάμιες και υγρές περιοχές. Της ακονιζάς, (σκοτζάρι) σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, ρείθρα δρόμων. Του κρόκου προς τα τέλη Σεπτεμβρίου στο οροπέδιο της Κοζάνης.
Βασιλοτροφία: αυτή την περίοδο είναι δυνατό να γίνει και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά πρέπει να λάβουμε μέριμνα για ύπαρξη μεγάλου αριθμού κηφήνων. Κριτήριο για την επιτυχία είναι περισσότερο η επάρκεια γύρης και δευτερευόντως νέκταρ και ήπιες κλιματικές συνθήκες. Πολύ κατάλληλη ανθοφορία είναι η ερείκη του Σεπτεμβρίου. Οι βασίλισσες του φθινοπώρου σταματούν αργά τη γέννα και ξεκινούν νωρίς το χειμώνα.

δ) Έλεγχος ασθενειών
Το καλοκαίρι ο χειρισμός των μελισσιών, ιδιαίτερα ο λεπτομερής έλεγχος για ασθένειες του γόνου, είναι μια χρονοβόρα και επίπονη εργασία, λόγω των μελιτοθαλάμων που προστίθενται και των γεμάτων με μέλι πλαισίων. Συνέπεια των ανωτέρω είναι να ξεφεύγει πολύ συχνά της παρατήρησης του μελισσοκόμου η προσβολή στα πρώτα στάδια μελισσιών με αμερικάνικη σηψηγονία και άλλων ασθενειών του γόνου. Το Σεπτέμβριο, που όπως είπαμε είναι ο μήνας της ανασυγκρότησης, έχουμε την ευχέρεια να επιθεωρήσουμε τα σμήνη μας που τώρα είναι ξελαφρωμένα από μέλια και περιττά πλαίσια. 

Οι ασθένειες που θα μας απασχολήσουν είναι η αμερικάνικη σηψηγονία και ασκοσφαίρωση , η σακόμορφος σηψηγονία, που οφείλεται σε προσβολή από ιό, είναι δηλαδή ίωση και δεν βοηθούν τα φάρμακα στην αντιμετώπισή της, με συμπτώματα που μοιάζουν της αμερικάνικης σήψης. Η άρρωστη προνύμφη μεταβάλλεται σε «σάκο» με σκληρό περίβλημα και υγρό περιεχόμενο. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μεταδίδεται ο ιός και με τη βαρρόα. Δεν είναι συχνή αρρώστια. Συνήθως ξεπερνιέται αν περιορίσουμε τη βασίλισσα και δώσουμε χρόνο στις μέλισσες να καθαρίσουν τα προσβεβλημένα κελιά, αναφέρεται όμως για να γίνει διάκριση από άλλες ασθένειες και ν’ αποφύγουμε την περιττή χημειοθεραπεία. Αν παραμεληθεί η καταπολέμηση της βαρρόα την Άνοιξη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι, το Σεπτέμβριο θα παρατηρήσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες από τον ευχερή πολλαπλασιασμό του παρασίτου στον κλειστό γόνο του καλοκαιριού. Για τους λίγους, ελπίζω που δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα της έντονης προσβολής από βαρρόα αναφέρω τα πιο χαρακτηριστικά. Μέλισσες χωρίς φτερά και τρίχωμα, κακοσχηματισμένες, μπροστά στην κυψέλη και πάνω στα πλαίσια, γόνος εγκαταλελειμμένος σκουρόχρωμος με συμπτώματα σηψηγονία, πλαίσια συνήθως με μέλια, πληθυσμός μελισσών περιορισμένος.

ε) Διαχωρισμός των μελισσιών δυνατά – αδύνατα, υγιή και προβληματικά
Στις αρχές του φθινοπώρου είναι χρήσιμη η ανασύνταξη στον σχηματισμό των «κοπαδιών» μας. Πολλές παραφυάδες είχαν μεγάλη ανάπτυξη και έχουν γίνει κανονικά μελίσσια, ενώ αντίθετα μερικά μελίσσια της άνοιξης δυνατά, έχουν εξασθενήσει, λόγω γερασμένης βασίλισσας ή άλλων διαφόρων αιτιών. Ο διαχωρισμός αυτός είναι χρήσιμος, ιδιαίτερα για όσους έχουν μεγάλο αριθμό μελισσιών, για το σωστό προγραμματισμό και την εκλογή της περιοχής μεταφοράς. Ξεχωριστή τοποθεσία πρέπει να προβλεφθεί για τα ύποπτα αρρώστιας μελισσοσμήνη καθώς και για τα προβληματικά από διάφορες άλλες αιτίες.

2) ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

α) κηρήθρες: Μετά τον τρυγητό πάντοτε κάνουμε διαχωρισμό των κηρήθρων. Ξεχωρίζουμε τις πολύ παλιές και κατεστραμμένες κηρήθρες για λιώσιμο και παραγωγή κεριού. Τις λιώνουμε χωριστά από τα «ξελεπιδίσματα» γιατί πάντοτε το κερί βγαίνει σκουρόχρωμο, ενώ μέχρι να φθάσουμε στη διαδικασία αυτή τις προφυλάσσουμε από τον κηρόσκωρο αφού τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Τα πλαίσια βράζονται και καθαρίζονται από τα υπολείμματα των κεριών και της πρόπολης για μελλοντική χρησιμοποίηση. Από τις χρήσιμες κηρήθρες που απομένουν, αν είναι περισσότερες απ’ όσες χρειάζονται τα μελίσσια μας αυτή την περίοδο, διαλέγουμε για επιστροφή στα μελισσοσμήνη όσες έχουν γύρη και τις πλέον σκοτεινόχρωμες. Αυτή την περίοδο η προτίμηση των μελισσιών για εκτροφή γόνου και αποθήκευση μελιού στρέφεται στις πιο «ζεστές» μαύρες κηρήθρες. Οι υπόλοιπες που απομένουν θα ξαναχρησιμοποιηθούν πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη και η προφύλαξή τους από τον κηρόσκωρο είναι απαραίτητη. Βέβαια οι καινούργιες και άσπρες κηρήθρες κινδυνεύουν λιγότερο, ιδίως αν αποθηκευθούν σε χώρο όπου δεν υπάρχουν άλλες παλιές κηρήθρες ή χρησιμοποιημένες και ακαθάριστες κυψέλες.

β) Σκεύη τρυγητού: Μετά τον τρυγητό, όλα τα εργαλεία και τα σκεύη από
το δοχείο απολεπισμού έως το μελιτοεξαγωγέα και το φίλτρο στραγγίζονται επιμελώς, αλλά δεν πλένονται με νερό, παρά μόνο την ημέρα που θα πραγματοποιήσουμε τον επόμενο τρύγο είτε αυτός γίνει σ’ ένα μήνα είτε σ’ ένα χρόνο. Μόνο τα μελισσοκομικά μαχαίρια και όλα τα πλαστικά δοχεία που τυχόν χρησιμοποιούμε ξεπλένουμε καλά με νερό, ενώ φροντίζουμε η αποθήκη μας να έχει μελισσοστεγανότητα για να μη προσελκύονται μέλισσες από τη γύρω περιοχή.

3) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η προσπάθεια για τη διάθεση της παραγωγής μας. Αρκετά από τα καλοκαιρινά μέλια κρυσταλλώνουν γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να συντομεύσουμε την περίοδο που παραμένουν στα δοχεία ωρίμανσης (όπου καθαρίζει το μέλι, ωριμάζει με τη βαρύτητα σιγά - σιγά οτιδήποτε έχει περάσει μέσα από το φίλτρο ανεβαίνει στην επιφάνεια). Ακόμη η συσκευασία σε μικρότερα δοχεία και διάθεση απ’ ευθείας στον καταναλωτή πρέπει να γίνεται με πειστικό τρόπο για την αγνότητα του κρυσταλλωμένου μελιού, ώστε να γίνει συνείδηση σιγά – σιγά σ’ όλους , ότι η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο και αυτά τα μέλια δεν είναι νοθευμένα ή υποβαθμισμένα.

4) ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

α) Σεμινάρια – εκπαιδεύσεις
Ο μήνας αυτός είναι κατάλληλος για την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, μελισσοκομικών συναντήσεων ή εκπαιδεύσεων που περιλαμβάνουν και πρακτική εξάσκηση αφού οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τον ευχερή χειρισμό των μελισσιών και παράλληλα υπάρχει σχεδόν σ΄ όλους τους μελισσοκόμους, άνεση χρόνου.
β) Αναδασώσεις
Δυστυχώς κάθε χρόνο αυτή την εποχή έχουμε συνηθίσει να μοιρολογούμε πάνω από τις στάχτες των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές πευκοδασών μας. Η καταστροφή για τη μελισσοκομία της χώρας μας είναι μεγάλη, όμως από τώρα πρέπει οι τοπικοί μελισσοκομικοί σύλλογοι ν’ αναλάβουν πρωτοβουλία ή να βοηθήσουν στο έργο της αναδάσωσης. Ακόμη ο Σεπτέμβριος είναι κατάλληλη εποχή για την φύτευση νέων εκτάσεων με μελισσοκομικά φυτά και για το σκοπό αυτό οι οργανώσεις των μελισσοκόμων, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί, πρέπει ν’ απευθύνονται στις Δασικές Υπηρεσίες της περιοχής τους για συμβουλές και παραχώρηση δενδρυλλίων από τα Δασικά φυτώρια.

Προετοιμασία για το πεύκο
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η καλύτερη περίοδος για την εκμετάλλευση του πευκόμελου, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αρκετοί μελισσοκόμοι βασίζονται μόνο σ΄ αυτή την περίοδο για την παραγωγή μελιού. Προϋποθέσεις για την πληρέστερη εκμετάλλευση του πευκόμελου είναι:
1. Έγκαιρη μεταφορά (συνήθως 15 – 20 Σεπτεμβρίου).
2. Μελίσσια με πολλά πλαίσια γόνου.
3. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποθέματα γύρης.

4. Μελίσσια «νηστικά» κατά την έκφραση των μελισσοκόμων, δηλ. τρυγημένα.

Δημήτρης Τσέλλιος.
Γεωπόνος Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
Διευθυντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΘΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ


Νέα έρευνα Βρετανών και Ιρλανδών επιστημόνων αποκαλύπτει πως οι μέλισσες μπορούν να εθιστούν στα φυτοφάρμακα με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι εθίζονται στα τσιγάρα.

Οι μέλισσες φαίνεται να προτιμούν νέκταρ ποτισμένο με νεονικοτινοειδείς χημικές ουσίες, ένα είδος φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την προστασία των καλλιεργειών από τα έντομα.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ και του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων που αποκάλυψαν πως οι μέλισσες δεν μπορούσαν να γευτούν τα φυτοφάρμακα, αλλά επέστρεφαν και προτιμούσαν δείγματα νέκταρ ποτισμένα με φυτοφάρμακο, παρά ακατέργαστα δείγματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι μέλισσες δεν καταλαβαίνουν κάποια διαφορά στη γεύση, αλλά αντιδρούν σε μία αίσθηση ευφορίας καθώς τα χημικά ενεργοποιούν τις κατάλληλες περιοχές στον εγκέφαλό τους.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΝΑΝΟ - ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Η εγκατάστασή της κόκκινης μέλισσας στη Μάλτα εγείρει φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς πληθυσμούς μελισσών

Η κόκκινη μέλισσα νάνος έχει εγκαταστήσει για πρώτη φορά αποικία στην Ευρώπη, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η μέλισσα αυτή, Apis florea, είναι ενδημική της Ασίας και η ανακάλυψή της έχει προκαλέσει συναγερμό στους τοπικούς μελισσοκόμους και στους οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ενδημικών μελισσών.

Ανησυχητική εμφάνιση στη Μάλτα


«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το Apis florea βρέθηκε στη Μάλτα», δήλωσε ο Dave Goulson, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα. «Το Apis florea είναι πιθανό να ανταγωνίζεται για γύρη και νέκταρ τους ντόπιους επικονιαστές μας, μια ομάδα εντόμων που ήδη βρίσκεται σε μείωση. Είναι επίσης πολύ πιθανό οι μέλισσες αυτές να μεταφέρουν πολλαπλές ασθένειες στις οποίες οι ευρωπαϊκές μέλισσες μπορεί να έχουν μικρή αντοχή».

Από την Ασία, στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική


Προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι το είδος του κόκκινου νάνου έχει επεκτείνει σιγά-σιγά την επικράτειά του από την Ασία στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη


«Αν είναι στη Μάλτα, είναι η πρώτη εμφάνιση μιας μέλισσας στην Ευρώπη που δεν είναι η δυτική κυψελωτή μέλισσα, Apis mellifera», δήλωσε ο Francis Ratnieks, Βρετανός εντομολόγος και ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η ταυτοποίηση και η καταστροφή


Όταν ανακαλύφθηκε η αποικία, που αποτελείτο από περισσότερες από 2.000 ενήλικες μέλισσες, να περιβάλλει ένα κλαδί δέντρου, έγινε εξέταση DNA για την ταυτοποίηση του είδους. Μόλις το είδος ταυτοποιήθηκε ως Apis florea απομακρύνθηκε και καταστράφηκε. Όμως οι ερευνητές, που έγραψαν στο περιοδικό Journal of Apicultural Research, υποψιάζονται ότι μια ομάδα μελισσών είχε ήδη εγκαταλείψει την κυψέλη για να ξεκινήσει μια νέα αποικία.

Τις μετέφερε εμπορικό πλοίο


Η γειτνίαση της αποικίας με το ελεύθερο λιμάνι Birżebbuġa, τον σημαντικότερο εμπορευματικό κόμβο της Μάλτας, υποδηλώνει ότι οι μέλισσες μπορεί να έφτασαν μέσω εμπορικού πλοίου.

«Αυτή είναι μία από τις κύριες (και ταχύτερες) οδούς μέσω των οποίων τα διάφορα υποείδη της Apis mellifera, καθώς και άλλα είδη μελισσών, σφηκών και άλλων ιπτάμενων εντόμων μπορούν να μετακινηθούν από τις φυσικές τους περιοχές σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες», δήλωσε η Juliana Rangel, καθηγήτρια μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Κόκκινη μέλισσα και κλιματική αλλαγή


Ο Rangel δήλωσε ότι αυτό το νέο εύρημα είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αύξησης των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής κρίσης που οδηγεί στην εξάπλωση ειδών σε περιοχές που δεν είχαν καταληφθεί προηγουμένως.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήπιοι χειμώνες στη Μάλτα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης ευνοούν την επιβίωση αυτού του χωροκατακτητικού είδους. Η κόκκινη νάνος μέλισσα συναντάται επίσης στο Ισραήλ.

«Αν μπορεί να ζήσει στο Ισραήλ, τολμώ να πω ότι μπορεί να τα καταφέρει και στη Μάλτα», δήλωσε ο Ratnieks.
Πιθανές οι εισβολές στο μέλλον

Θα μπορούσε να είναι «θέμα λίγων ετών» για να εξαπλωθεί το είδος αυτό σε άλλη τοποθεσία, δήλωσε ο Rangel. «Δεδομένου του μεγάλου αριθμού νησιών στη Μεσόγειο που βρίσκονται σχετικά κοντά το ένα στο άλλο και του γεγονότος ότι η ηπειρωτική γη είναι επίσης τόσο κοντά, είναι πολύ πιθανό να συμβούν περισσότερες από αυτές τις εισβολές στο μέλλον, απειλώντας τη βιοποικιλότητα μας με τρόπους που μπορεί να μην έχουμε ακόμη κατανοήσει.

Ανάγκη η επαγρύπνηση


«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση, να αναφέρουμε οποιαδήποτε παρατήρηση δειγμάτων ή σμηνών που φαίνονται διαφορετικά ή νέα, να απομακρύνουμε τα δείγματα μόλις αναγνωριστούν θετικά, να ψάξουμε την περιοχή για άλλα δείγματα και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες παρακολούθησης, ιδίως στα λιμάνια εισόδου όπου τα σμήνη μπορεί να ταξιδεύουν με τα πλοία».

Πηγή: The Guardian

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ!!!

 


Καταστροφή για την ελληνική μελισσοκομία: Οι μέλισσες λιμοκτονούν, ξηρασία και καύσωνες μειώνουν την παραγωγή έως και 90% – Νοθεία και ελληνοποιήσεις συμπληρώνουν την εικόνα.

Σε δεινή θέση βρίσκεται η μελισσοκομία της χώρας, καθώς η παραγωγή μελιού φέτος αναμένεται λιγότερη από ποτέ, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αφανισμός τόσο του κλάδου όσο και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα «βαφτίσια» εισαγόμενων μελιών συγκροτούν ένα ασφυκτικά αρνητικό περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

Η ξηρασία και οι πρώιμοι και σε μεγάλη ένταση καύσωνες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή από τον Έβρο έως και τη Γαύδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά το μέλι θα είναι λιγοστό ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει το 80% με το 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση φτάνει στο 60%.

«Φέτος είναι μια τραγική χρονιά. Είμαι από παιδί μελισσοκόμος και τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι ποτέ», λέει στον ΟΤ, ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).

Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί. «Στην Κρήτη, που είναι η μάνα του θυμαρίσιου μελιού δεν τρυγήσαμε καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

 

 

Οι μέλισσες λιμοκτονούν


Το μέλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι, οι μέλισσες καταρρέουν, καθώς δεν ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει λιμοκτονία των μελισσών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή κινδυνεύει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε θα αποδεκατιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.

Σημειώνει δε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εκτός ενισχύσεων, επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: «Κρατιόμαστε μόνοι μας από τον κόπο μας. Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει το επάγγελμά μας. Σαν Ομοσπονδία προσδοκούμε σε μια γενναία ενίσχυση από την πολιτεία γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει μελισσοκομία στην Ελλάδα. Κανένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να αντέξει τα υψηλά κοστολόγια. Δεν μπορούσαμε να τα αντέξουμε σε φυσιολογικές συνθήκες πόσο μάλλον φέτος».

Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις στο μέλι βασιλεύουν


Τα βαφτισμένα εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Το καμπανάκι ηχεί καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, τα χαμηλής ποιότητας και φθηνά μέλια που εισάγονται από την Ουκρανία χωρίς δασμούς ή από την Κίνα με χαμηλές τιμές, «εμείς δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τα μέλια μας υποτιμημένα, να μην πιάνουν την τιμή που πρέπει αλλά και αδιάθετα στις αποθήκες γιατί την θέση τους την έχουν πάρει αυτά τα επικίνδυνα μέλια».

Σημειώνει δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, να «κλείσει» τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και βάση αυτών δρουν οι επιτήδειοι, καθώς επίσης να προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα για όσους παραβατούν.

SOS για το μέλι «Σίθων»



Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένας από τους λίγους και μεγάλους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1955, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με το μέλι «Σίθων», ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια παλεύει να σταθεί όρθιος.

Οι μειωμένες παραγωγές, το βάρος από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές, αποτελούν τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν ώστε ο Συνεταιρισμός, , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Παπαστεργίου να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας. μέλι

«Εδώ και τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη, με τους παραγωγούς να μην έχουν μέλι να παραδώσουν. Η μείωση ξεκίνησε από το 40%, πρόπερσι έφτασε στο 60%, πέρσι στο 70% και φέτος στο 80%», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση μελιού, ο Συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

Ταυτόχρονα, το λιθαράκι στην καταστροφή μπήκε και από τις αλόγιστες εισαγωγές μελιού, ποσότητες που όπως λέει νοθεύονται, στη συνέχεια τα ονομάζουν ελληνικά και κυκλοφορούν στην αγορά φθηνότερα. «Έρχονται μέλια από την Ουκρανία με 0,80 ευρώ/κιλό και εμείς αγοράζουμε με 4 ευρώ/κιλό. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό», επισημαίνει.

Αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε και ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα δάνεια προς την τράπεζα, η οποία από πέρσι δέσμευσε τους λογαριασμούς POS. Μέχρι το τέλος του προηγούμενο χρόνου, το 2023, οι οφειλές από τα δάνεια στην τράπεζα έφταναν τα 2,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους.

Σήμερα, ο Συνεταιρισμός, υπολειτουργεί και προκειμένου να σωθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την τράπεζα όσο και με τον επιχειρηματία, που θέλει να επενδύσει. «Βρισκόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων και μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

«Είμαστε ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στο χώρο της μελισσοκομίας με μπράντα το μέλι Σίθων. Αυτό που ζητάμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο Συνεταιρισμός κλείσει, τελειώνει και η μελισσοκομία. Και αυτό όχι γιατί κάνουμε μεγάλη παραγωγή αλλά γιατί είμαστε το αντίβαρο ώστε με τις παρεμβάσεις μας να μπορούμε να διασφαλίζουμε την τιμή του παραγωγού», σημείωσε

.

Πηγή

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΜΕΛΙ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ!!!


 Επιστημονική μελέτη για τα οφέλη του γιαουρτιού με μέλι.


Αν απολαμβάνετε ένα μπολ με απλό γιαούρτι, η προσθήκη μιας κουταλιάς μέλι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να γλυκάνετε το αγαπημένο σας μικρό γεύμα. Αλλά έχει και οφέλη για την υγεία καθώς υποστηρίζει τα προβιοτικά στο δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign .

«Μας ενδιέφερε ο γαστρονομικός συνδυασμός γιαουρτιού και μελιού, που είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή, και πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα», δήλωσε η Hannah Holscher , αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής ,του Κολλεγίου. Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Ιλινόις και συν-συγγραφέας των δύο μελετών, οι οποίες δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition.

Το ελληνικό γιαούρτι και άλλα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά στελέχη όπως το Bifidobacterium animalis εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες εκκίνησης γιαουρτιού. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών μπορεί να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

«Τα ένζυμα στο στόμα, το στομάχι και τα έντερα μας βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιωσιμότητα των μικροβίων. Αυτό είναι υπέροχο όταν πρόκειται για παθογόνα, αλλά όχι απαραίτητα όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια», είπε ο Holscher. «Θέλαμε να δούμε αν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο».

Στην πρώτη μελέτη , οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εργαστηριακό πείραμα όπου εξέτασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (μηδική, φαγόπυρο, τριφύλλι και άνθη πορτοκαλιάς) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης. Μεγάλωσαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του οξέος του στομάχου, της εντερικής χολής και των ενζύμων.

Για το σάλιο και τα στομαχικά υγρά, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ οποιασδήποτε από τις ποικιλίες μελιού και των θεραπειών ελέγχου του γιαουρτιού αναμεμειγμένου με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι – ιδιαίτερα το τριφύλλι – βοήθησε στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους σε μια κλινική μελέτη. Συγκέντρωσαν 66 υγιείς ενήλικες και τους ζήτησαν να καταναλώνουν δύο διαφορετικά είδη για δύο εβδομάδες ο καθένας – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν εργασίες αξιολογώντας τη διάθεσή τους, τη γνωστική τους ικανότητα και τη συνολική ευημερία τους.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός μελιού με γιαούρτι υποστήριξε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, επομένως τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης μεταφράστηκαν σε πραγματική εφαρμογή στον άνθρωπο», δήλωσε ο Holscher.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν αλλαγές στον χρόνο διέλευσης του εντέρου, στη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου ή σε οποιοδήποτε από τα μέτρα διάθεσης και γνωστικής λειτουργίας. Ο Holscher είπε ότι αυτό είναι πιθανό επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κινήσεις του εντέρου, επομένως δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια μικρότερη μελέτη παρακολούθησης με 36 συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα τρίτο τρόφιμο, το γιαούρτι με ζάχαρη. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών καταστάσεων, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρξαν άλλες επιδράσεις στην υγεία.

«Βρήκαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαουρτιού βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το μέλι είναι μια πρόσθετη ζάχαρη και οι περισσότεροι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή τους για να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος», δήλωσε. «Αλλά η προσθήκη λίγου μελιού σε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι ένας ωραίος γαστρονομικός συνδυασμός που πρέπει να ενσωματωθεί στην εναλλαγή του μενού σας».

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε γαρνιτούρες για να φτιάξετε ένα παρφέ γιαουρτιού και να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου και το μικροβίωμα, λαμβάνοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς και να περιχύσετε λίγο μέλι από πάνω, πρότεινε ο Holscher.

Η πρώτη μελέτη , «Οι ποικιλίες του μελιού έχουν διαφορετική επίδραση στο Bifidobacterium animalis ssp. l actis Survivability in Yogurt through Simulated In Vitro Digestion», δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition [DOI: 10.1016/j.tjnut.2024.01.010 . Η έρευνα υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Εθνικό Συμβούλιο Μελιού.

Η δεύτερη μελέτη , «Μέλι που προστέθηκε στο γιαούρτι με B ifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010/CNCM I-2494 Υποστηρίζει τον εμπλουτισμό με προβιοτικά αλλά δεν μειώνει τον εντερικό χρόνο διέλευσης σε υγιείς ενήλικες: Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή», δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition [DOI: 10.1016/j.tjnut.0520 .028 ]. Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε από το National Honey Board και το USDA National Institute of Food and Agriculture, Hatch Project 1009249.

Πηγή

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕΛΙ!!!


Το μέλι είμαι μία εξαιρετική υπερτροφή της φύσης. Η υπέροχη γεύση του συνδυάζεται με μια μακρά λίστα από ευεργετικές ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες, κάνοντάς το μία από τις τροφές που πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της διατροφής μας.

Η Melina Jampolis, MD, διευθύντρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξηγεί πως, το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος.Εκτός από το υπέροχο, χρυσό του χρώμα, το μέλι είναι ένα από τα χρυσά προϊόντα της φύσης τόσο για τη διατροφή όσο και για την επιδερμίδα μας.

Τα ιχνοστοιχεία, που περιέχει, αναφέρει η Jampolis, παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Αρκετές μελέτες, σημείωει η Jampolis, όπως μία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Scientific World Journal, υποστηρίζουν πως αν αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με το μέλι χάνουμε ευκολότερα βάρος και δεν το ξαναπαίρνουμε. Αν μάλιστα το συνδυάσεις καθημερινά με κανέλα και λεμόνι σε μια κούπα με ζεστό νερό (1 κ.γ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. μέλι και 1 κ.γ. κανέλα) τότε έχεις ένα ρόφημα που θα σε βοηθήσει να αποτοξινωθείς και να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά με τον πιο φυσικό τρόπο.


Γιατί πρέπει να τρώμε κάθε μέρα μέλι


Καταπραΰνει την οξύτητα του στομάχου, αυξάνει την παραγωγή της εντερικής βλέννας, ενώ ο συνδυασμός του με το ζεστό νερό, ενυδατώνει το παχύ έντερο βοηθώντας άκρως αποτελεσματικά στη λειτουργία του και την αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

Χαρίζει ενέργεια


Το πρωινό νερό με μέλι θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και θα σας κρατήσει ενυδατωμένους και με καλή διάθεση. Για αυτό το λόγο αντικαταστήστε τον απογευματινό σας καφέ, με ένα ποτήρι νερό με μέλι και θα διαπιστώσετε μόνοι σας την αλλαγή στη διάθεση και την ενεργητικότητα.

Αποτοξινώνει


Στο πρωινό ποτήρι με το ζεστό νερό και το μέλι, προσθέστε και λίγο λεμόνι και θα πετύχετε την καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού σας από τα κατάλοιπα όλων των νυχτερινών λειτουργιών του οργανισμού.

Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο


Το ζεστό νερό μαζί με το μέλι, ανακουφίζει από τον πόνο του λαιμού και καταπραΰνει τον ενοχλητικό βήχα.

Πηγή