ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ 2024 (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αυτό το video με τον καλό φίλο από το Αγρίνιο Παντελή συζητήσαμε, για την κάκιστη μελισσοκομική χρονιά της Ζακύνθου που λόγο της παρατεταμένης ανομβρίας - ξηρασίας το μέλι είναι λιγοστό και οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα ετήσια έξοδα που χρειάζονται. 

Μπορείτε στον παρακάτω σύνδεσμο να διαβάσετε το SOS που εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι στην Ζάκυνθο:

 https://www.imerazante.gr/2024/07/30/345544

 Δείτε και το παρακάτω video:

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ


 

Κερδίζει έδαφος η βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Σημαντική είναι η «στροφή» των μελισσοκόμων στο βιολογικό μέλι τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς για την παραγωγή αγνών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

   Ήδη τα τελευταία χρόνια και ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού πολλοί ήταν οι καταναλωτές οι οποίοι άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες, προσπαθώντας να «θωρακίσουν» ακόμη περισσότερο την υγεία τους.

   Το μέλι, είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του.

   Η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία από τα αρχαία χρόνια, ενώ στη σημερινή εποχή οι περιοχές που πραγματοποιείται η μελισσοκομική δραστηριότητα είναι η Καβάλα, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Πελοπόννησος, η Κρήτη & Νησιά Αιγαίου.

   Μάλιστα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στην παραγωγή μελιού.

   Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η ελληνική παραγωγή αποτελεί το 1% της παγκόσμιας και το 7,4% της ευρωπαϊκής με 16.000 τόνους.

   Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι στη χώρα μας εκτρέφεται το 10,8% των κυψελών της Ε.Ε με το 73% να είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι (κατέχουν τουλάχιστον 150 κυψέλες).
   Στήριξη

   Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω δράσεών του στηρίζει την ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας.

   Στόχος είναι να αυξηθεί όσο περισσότερο γίνεται η παραγωγή βιολογικού μελιού, δίνοντας στους Έλληνες μελισσοκόμους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» προς αυτή την κατεύθυνση.

   Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 το ΥΠΑΑΤ, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) είχε ενισχύσει οικονομικά τις πρακτικές βιολογικής γεωργίας μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων, του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία», στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

   Σημειώνεται ότι η μελισσοκομία κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής δεν λάμβανε ενισχύσεις δεδομένου ότι η ενίσχυση ήταν στρεμματική, προϋπόθεση η οποία δεν μπορούσε να καλυφθεί από τη μελισσοκομία. Το ΥΠΑΑΤ μετά από αίτημα στην ΕΕ κατάφερε να επιτύχει να συμπεριληφθεί και η μελισσοκομία στους επιδοτούμενους κλάδους.

   Το 2022 για πρώτη φορά εκδόθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στους μελισσοκόμους προκειμένου να συμμετάσχουν στο «Μέτρο 11 βιολογική γεωργία», τόσο στη δράση της μετατροπής (νέοι μελισσοκόμοι).

   Συνολικά υποβλήθηκαν 2.786 αιτήσεις, όσο και στη δράση της διατήρησης, δηλαδή της συνέχισης εφαρμογής της βιολογικής μελισσοκομίας, όπου υποβλήθηκαν 231 αιτήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης και για τις δύο δράσεις για την τριετία έφτασε τα 50.552.429 ευρώ.

   Σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας» του ΣΣ ΚΑΠ της Ελλάδας 2023-2027, παρέχονται ενισχύσεις σε εθνικό επίπεδο για την ανάληψη πρόσθετων γεωργοπεριβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους, με στόχο την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

   Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι μελισσοκόμοι αφορούν στην εφαρμογή της βιολογικής μελισσοκομίας από μελισσοκόμους που εφαρμόζουν για πρώτη φορά τη βιολογική μελισσοκομία και είναι εξαετούς διάρκειας.

   Το πρώτο έτος αφορά τη μετατροπή και τα επόμενα πέντε έτη τη διατήρηση στη βιολογική μελισσοκομία.

   Η ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων στο πλαίσιο της Παρέμβασης παρέχεται με την εφαρμογή πρόσθετων πρακτικών που αφορούν τη διατροφή, την προστασία της υγείας, τις περιοχές εγκατάστασης των κυψελών με σκοπό την ενθάρρυνση των μελισσοκόμων να αναλάβουν τις πρόσθετες δεσμεύσεις, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

   Στόχος της παρέμβασης είναι η ενθάρρυνση των μελισσοκόμων να εφαρμόσουν τις αρχές και τις μεθόδους βιολογικής μελισσοκομίας καθώς και να διατηρήσουν αυτές τις μεθόδους μετά την αρχική περίοδο της μετατροπής.

   Η στήριξη παρέχεται για την εφαρμογή ευνοϊκών για το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εφαρμογή των αρχών της βιολογικής μελισσοκομίας.

   Επίσης, στο πλαίσιο της παρέμβασης ενισχύεται η μετατροπή πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην μελισσοκομία από συμβατικές σε βιολογικές. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να συνάψουν σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.

   Οι δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών κάτοχοι μελισσοκομικής ταυτότητας, οι οποίοι κατέχουν από 20 και πάνω μελισσοσμήνη και κατέχουν νεοεντασσόμενες (κατεχόμενες) κυψέλες και παραφυάδες στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία.

   Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά κλάσεις μεγέθους μελισσοσμηνών (κυψελών) για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης), ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.

   Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο τα ετήσια ποσά ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:

   * Όσοι έχουν από 20 έως 110 κυψέλες θα λάβουν κάθε έτος συνολικά 1.650 ευρώ

   * Όσοι έχουν από 111 έως 200 κυψέλες θα λάβουν κάθε έτος συνολικά 5.115 ευρώ

   * Όσοι έχουν από 201 έως 300 κυψέλες θα λάβουν κάθε έτος συνολικά 8.580 ευρώ

   * Όσοι έχουν από 301 κυψέλες και άνω θα λάβουν κάθε έτος συνολικά 10.230 ευρώ.

   Σημειώνεται τέλος, ότι το σύνολο των ετήσιων ενδεικτικών χρηματοδοτικών κονδυλίων (συνολική δημόσια δαπάνη) για την περίοδο 2023-2029 προβλέπεται να είναι 18.858.824,00 ευρώ.

Πηγή

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

8 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ!!!


Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε μέλι σχεδόν από παντού, οι πωλητές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους προκειμένου να πωλούν είδη μελιού που δεν είναι 100% φυσικά.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μάθετε πώς να ξεχωρίζετε αν το μέλι που αγοράσατε είναι φυσικό ή όχι.

1. Το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει είναι να διαβάσετε τη σύστασή του στο πίσω μέρος του βάζου. Ο κατασκευαστής πρέπει να καθορίζει τα συστατικά καθώς και το ποσοστό που περιέχονται στο μέλι.

2. Το φυσικό μέλι δεν έχει κολλώδη υφή. Βάλτε λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά σας και τρίψτε τα ελαφρά. Το φυσικό μέλι θα απορροφηθεί από το δέρμα σας. Αν δείτε ότι γίνεται κολλώδες, σημαίνει ότι περιέχει ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.



3. Βάλτε λίγα κουταλάκια του γλυκού μέλι σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια θερμάνετέ τη σε υψηλή θερμοκρασία. Το φυσικό μέλι θα καραμελώσει, ενώ το νοθευμένο θα γίνει αφρώδες και θα βγάλει φυσαλίδες.

4. Ρίξτε μερικές σταγόνες μέλι σε ένα χαρτί για να διαπιστώσετε την καθαρότητα των συστατικών. Ύστερα από λίγο, αν απορροφηθεί από το χαρτί, τότε πρόκειται για φυσικό προϊόν. Το μέλι που έχει πολύ νερό θα λιώσει το χαρτί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

5. Ρίξτε λίγο μέλι κοντά σε μια φωλιά μυρμηγκιών. Αν τα μυρμήγκια έλκονται από το μέλι, τότε είναι φυσικό.

6. Βάλτε λίγο μέλι μέσα σε νερό. Αν σκληρύνει και πέσει στον πυθμένα του ποτηριού, σημαίνει ότι είναι φυσικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαλυθεί στο νερό.

7. Το φυσικό μέλι αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα και τη γλώσσα σε αντίθεση με το νοθευμένο που δεν έχει παρόμοια αποτελέσματα.

8. Το φυσικό μέλι γίνεται βαρύτερο όταν το απλώσετε πάνω σε μια φέτα ψωμιού, ενώ το νοθευμένο απλώς θα μουσκέψει την επιφάνειά της.
 
https://www.facebook.com/ZakynthosXrysomeli
Κάντε like (μου αρέσει). Για να έχετε πρώτοι εσείς την πιο έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση στα θέματα μας.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 09/07/2024



O Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς όπως εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό την ενημέρωση για τις περιοχές που το επόμενο 24ωρο αναμένεται αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Ο παραπάνω χάρτης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που συμβάλει αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και το συντονισμό για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.

 Τι σημαίνουν οι κατηγορίες κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς


Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς περιλαμβάνει 5 κατηγορίες κινδύνου, διαβαθμισμένες ανάλογα με τη πιθανότητα κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.


Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.


Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)


Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).


Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.


Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος.

Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.

Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.








ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ – ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος που ασχολείται με το μέλι στην Ελλάδα με την ερχόμενη χρονιά να αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Καθόλου καλά δεν αναμένεται να είναι τα νέα όσον αφορά το μέλι στην Ελλάδα, καθώς ο κλάδος που ασχολείται μ’ αυτό έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και οι συνέπειες αναμένεται να είναι πολλές και σημαντικές.

Πιο συγκεκριμένα αξίζει να σημειώσουμε πως δύσκολη αναμένεται να είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, αφού ο κλάδος έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, αρκετές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει εφέτος η ελληνική μελισσοκομία. Πέραν της κλιματικής αλλαγής, τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων μελιού από χώρες όπως η Κίνα και η Ουκρανίαέχουν κάνει πολλούς μελισσοκόμους να «σηκώσουν» τα χέρια ψηλά.

Δύσκολη αναμένεται να είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, αφού ο κλάδος έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή.

Αρκετές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει εφέτος η ελληνική μελισσοκομία. Πέραν της κλιματικής αλλαγής, τα φαινόμενα… ελληνοποιήσεων μελιού από χώρες όπως η Κίνα και η Ουκρανία, που διατίθενται προς πώληση σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τα ελληνικά, έχουν κάνει πολλούς μελισσοκόμους να «σηκώσουν» τα χέρια ψηλά, ζητώντας από την πολιτεία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα.

«Η ελληνική αγορά έχει “βουλιάξει” από τα ελληνοποιημένα μέλια, με αποτέλεσμα τα ελληνικά μέλια να έχουν υποτιμηθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Κώστας Λεονταράκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προβλήματα έχουν προκαλέσει και οι εισαγωγές ουκρανικού μελιού, όπως τόνισε, το οποίο εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς.

«Τα ελληνικά μέλια, αν και ποιοτικά, συνήθως έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν νομοθετικά κενά. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμού, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν και να “ρίξουν” πρόστιμα εκεί όπου πρέπει», προσέθεσε.

Πάντως, το φαινόμενων των παράνομων τυποποιήσεων μελιού δεν είναι μόνο ελληνικό. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για το μέλι. Σε αυτή εμπειρογνώμονες από όλη την Ένωση θα μπορούν να υποβάλλουν απόψεις για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή»

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και εμφανέστερη σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα είναι αυτοί που έχουν βιώσει από «πρώτο χέρι» τα αποτελέσματα της, όπως φάνηκε και από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί ένας ζωντανός οργανισμός όπως είναι η μέλισσα, αφού και η ίδια δεν μπορεί να προσαρμοσθεί στις μεγάλες και απότομες αλλαγές του κλίματος και των θερμοκρασιών», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για τον μελισσοκόμο. Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη για τους επαγγελματίες του κλάδου στη νησιωτική χώρα. «Το φαινόμενο είναι πιο εμφανές σε όλα τα νησιά της χώρας όπου υπάρχει μελισσοκομία αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόκειται για περιοχές όπου είναι κυρίως θυμαρότοποι, το οποίο θυμάρι πλέον δεν υπάρχει», επεσήμανε ακόμη.

Επιπλέον, οι μελισσοκόμοι των νησιών δεν έχουν το πλεονέκτημα να «βοσκήσουν» τα μελίσσια τους σε άλλες περιοχές, καθώς η πρόσβαση σε νέους τόπους είναι έως αδύνατη.

Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, προκαλούν «λιμοκτονία» στις μέλισσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από χαμηλή συγκομιδή μελιού, να υπάρχει και απώλεια ζωικού κεφαλαίου. «Θα αρχίσουμε την πιστοποίηση αυτών των καταστροφών πανελλαδικά. Θέλουμε η πολιτεία να μας ακούσει και να μας βοηθήσει με κάποια έκτακτη στήριξη», ανέφερε.

Το εισόδημα είναι μειωμένο έως και 60%


«Οι καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες του περασμένου έτους, είχαν ως αποτέλεσμα το εισόδημα των μελισσοκόμων να υποστεί μείωση έως και 60%. Με την ξηρασία που επικρατεί ήδη, υπολογίζουμε ότι το εισόδημα μπορεί να μειωθεί έως και 80%», υπογράμμισε επιπλέον.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, την εφετινή χρονιά αναμένεται να εκλείψει το θυμαρίσιο μέλι από την αγορά, ενώ αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει και για το πευκόμελο. «Θυμαρίσιο μέλι δε θα υπάρχει. Αυτή η περίοδος με τον καύσωνα είναι κρίσιμο, ενώ υπάρχει ρίσκο να μην εμφανισθεί και πευκόμελο», τόνισε.

Πηγή

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΦΥΤΟΥΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η φυτούρα είναι το παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου. Μοιάζει λίγο με σιμιγδαλένιο χαλβά μιας και φτιάχνεται με χονδρό σιμιγδάλι.

Όποιος έχει επισκεφτεί την Ζάκυνθο, θα το έχει δοκιμάσει σίγουρα. Η φυτούρα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια πηχτή κρέμα που φτιάχνεται από σιμιγδάλι και νερό.

Στη συνέχεια καλουπώνεται σε ταψί, κρυώνει, κόβεται σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, τηγανίζεται και πασπαλίζεται με κανέλα και ζάχαρη.

Τη φτιάχνουν στα πανηγύρια, αλλά μπορείς να την βρεις το καλοκαίρι στα ζαχαροπλαστεία και στα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα στην παραλιακή οδό της πόλης της Ζακύνθου.

Όπως διαβάζουμε σερβίρεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Διονυσίου στα σπίτια, αλλά και από πλανόδιους πωλητές γύρω από την εκκλησία. Οι πάγκοι και τα τηγάνια στήνονται συνήθως έξω από τις εκκλησιές που γιορτάζουν.

Εκείνος που τηγανίζει, ο επονομαζόμενος Φυτουράς, βουτάει τις φυτούρες σε ζάχαρη, πασπαλίζει με κανέλα και εύχεται «Και του χρόνου»!Απλό και πεντανόστιμο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας αλλά και για τα παιδιά.
 



 Δοκιμάστε την και με μέλι αντί ζάχαρη (προσωπικά αυτό κάνω)καταπληκτική και υγιεινή.

Τα υλικά είναι τα εξής:

500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

2 λίτρα νερό

1 κουταλάκι αλάτι

Λάδι για τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)

Ζάχαρη κρυσταλλική

Κανέλα

Μια άλλη version προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Μαρίας Φιορεντίνου "Παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα"

Yλικά για 10 κομμάτια 
  • 250 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 750 ml νερό
  • 1 γερή πρέζα αλάτι
  • κανέλλα
  • ζάχαρη
  • λάδι για το τηγάνι (προτίμησα αραβοσιτέλαιο για να μη βαρύνει το αποτέλεσμα)


Εκτέλεση:

Βάζεις το νερό στην κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα συνεχώς. Προσθέτεις το αλάτι και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνεις τη φωτιά και ανακατεύεις συνεχώς για αν μην κολλήσει το σιμιγδάλι. Όταν πήξει πολύ και γίνει σαν μέλι και σαν πουρές το βγάζεις από τη φωτιά.

Αλείφεις ένα παραλληλόγραμμο με λάδι ταψάκι και ρίχνεις μέσα το μείγμα. Το απλώνεις να έχει παντού το ίδιο πάχος και σκεπάζεις με πετσέτα. Αφήνεις να ξεκουραστεί για 8-10 ώρες.

Όταν δέσει το μείγμα το κόβεις σε κομμάτια. Βάζεις λάδι σε τηγάνι και όταν ζεσταθεί βγάζεις κομμάτια με σπάτουλα και τα τηγανίζεις για 2 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά. Όταν ροδίσουν και από τις 2 φορές τα βγάζεις, αν θες τα αφήνεις για λίγο σε χαρτί να απορροφήσει το πολύ λάδι και στη συνέχεια σερβίρεις και πασπαλίζεις με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα!

Δείτε το βίντεο:

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ (ΒΙΝΤΕΟ)


Μια εκπομπή με μελισσοκομικό ενδιαφέρον είχε η εκπομπή ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΒΗΜΑ της ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.
Καλεσμένοι ήταν ο Πασχάλης Χριστοδούλου πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου και ο Μόσχος Ντιώνιας επίσης από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Έβρου, μιλάνε και αναλύουν τα προβλήματα της Μελισσοκομίας


Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΚΡΟΥΣΜΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ (ΤΡΕΛΟ ΜΕΛΙ)


Οι παρενέργειες του «τρελού μελιού» που προκαλεί δηλητηρίαση και… μεθάει!

Το μέλι που περιέχει γραιανοτοξίνη, έχει πάρει το όνομα “τρελό μέλι” ή “τοξικό μέλι” και μπορεί να προκαλέσει δραματικά αποτελέσματα κατά την κατάποση. Οι grayanotoxins είναι μία ομάδα νευροτοξινών που εντοπίζονται  σε ορισμένα είδη μελιού από φυτά Ericaceae. Η από του στόματος έκθεση σχετίζεται με οξεία δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Τα αρχικά συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης είναι ζάλη, ναυτία, έμετος, σιελόρροια, εφίδρωση και αδυναμία, ακολουθούμενα από διάρροια, παραισθήσεις, θολή όραση και τυπικά υπόταση και βραδυκαρδία. Υψηλότερες δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό, σπασμούς, ψυχική σύγχυση, διέγερση, απώλεια συνείδησης και αναπνευστική καταστολή. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η έναρξη των σημείων όπως έχει αναφερθεί από την EFSA, εξαρτώνται από την ποσότητα του μελιού που καταναλώνεται.

Αν και οι περιπτώσεις δηλητηρίασης από τρελό μέλι δεν είναι πολλές, πριν από λίγες ημέρες οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι ένας 50χρονος υπέστη τροφική δηλητηρίαση από τρελό μέλι και συνέστησαν στο κοινό να αγοράζει μέλι μόνο από αξιόπιστη πηγή ή μελισσοκομείο. Ο 50χρονος άνδρας εμφάνισε ζάλη, έμετο και δύσπνοια περίπου 30 λεπτά μετά την κατανάλωση μελιού στις 24 Ιουνίου. Την ίδια μέρα παρευρέθηκε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Kwong Wah και εισήχθη για θεραπεία λόγω υπότασης και βραδυκαρδίας. Η κλινική του διάγνωση ήταν ύποπτη δηλητηρίαση από τρελό μέλι. Οι πρώτες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο ασθενής κατανάλωσε μέλι που είχε φέρει στο Χονγκ Κονγκ φίλος από το Νεπάλ.

Εκπρόσωπος του Κέντρου Προστασίας της Υγείας (CHP) υπενθύμισε στους καταναλωτές να λαμβάνουν υπόψη τις ακόλουθες προληπτικές συμβουλές:

  •     Αγοράστε μέλι από αξιόπιστη πηγή ή μελισσοκομείο.
  •     Απορρίψτε το μέλι με πικρή ή στυφή γεύση – το μέλι που περιέχει γραιανοτοξίνη μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος στο λαιμό και
  •     Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μέλι από την Ινδία, το Νεπάλ και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις δηλητηρίασης από γραιανοτοξίνη που σχετίζονται με μέλι από αυτές τις περιοχές.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA στη Γερμανία, πέντε περιπτώσεις οξειών δηλητηριάσεων που σχετίζονται με κατανάλωση μελιού που περιέχει γραγιανάνες έχουν καταγραφεί από το 1990 έως το 2021 στην Εθνική Βάση Δεδομένων Δηλητηριάσεων του BfR. Τρία από αυτά τα μέλια είχαν τουρκική προέλευση και δύο ήταν άγνωστης προέλευσης. Στη Γαλλία, αναφέρθηκαν πέντε περιπτώσεις δηλητηριάσεων από το «τρελό μέλι» από το 2000 έως το 2020 και αφορούσαν τέσσερις ενήλικες άνδρες και μία γυναίκα. Τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα ήταν μέλια από το Νεπάλ (2019–2020) και τα άλλα τρία από την Τουρκία.

Οι οξείες δηλητηριάσεις στον άνθρωπο λόγω κατανάλωσης μελιού που περιέχει γραγιανάνες έχουν συσχετιστεί κυρίως με μέλια που προέρχονται από την τουρκική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που αναφέρονται επίσης ως «τρελό μέλι», ποντιακό μέλι ή τούρκικο άγριο μέλι. Σε αυτήν την περιοχή, τα τοξικά είδη Rhododendron ( R. ponticum και R. luteum ) που περιέχουν γρειανάνες είναι ευρέως διαδεδομένα. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις με «τρελό μέλι» που αναφέρονται στη βιβλιογραφία σχετίζονται με την κατανάλωση μελιών Rhododendron από την τουρκική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ή το Νεπάλ.

Οι επιδράσεις του «τρελού μελιού» έχουν καταγραφεί,  από τον Έλληνα πολεμιστή-συγγραφέα Ξενοφώντα το 401 π.Χ. στην Ανάβασή του «… αλλά τα σμήνη των μελισσών στη γειτονιά ήταν πολλά και οι στρατιώτες που έτρωγαν από το μέλι όλοι πήγαν από το κεφάλι τους και υπέφεραν από εμετό και διάρροια, και κανένας από αυτούς δεν μπορούσε να σηκωθεί, αλλά όσοι είχαν φάει λίγο ήταν σαν άνθρωποι πολύ μεθυσμένοι, ενώ εκείνοι που είχαν φάει πολύ έμοιαζαν με τρελοί, ή ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, ετοιμοθάνατοι άνδρες. Έτσι ξάπλωσαν εκεί σε μεγάλους αριθμούς σαν να είχε υποστεί μια ήττα ο στρατός και επικράτησε μεγάλη απελπισία. Την επόμενη μέρα, όμως, κανείς δεν είχε πεθάνει, και περίπου την ίδια ώρα που είχαν φάει το μέλι άρχισαν να συνέρχονται. και την τρίτη ή τέταρτη μέρα σηκώθηκαν».

Πηγή

ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 87% ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ!!!

 

 
Καθώς ο αριθμός των ζώων και των κοπαδιών μειώνεται γρήγορα, η μελισσοκομία και η παραγωγή μελιού προσελκύουν όλο και περισσότερους αγρότες στην Αλβανία.

Η αυξημένη ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές έχουν οδηγήσει πολλούς αγρότες να στραφούν στη μελισσοκομία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του INSTAT, ο αριθμός των κυψελών αυξήθηκε κατά 8% και η παραγωγή μελιού κατά 4.5% σε σχέση με το 2022. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο αριθμός των κυψελών και η παραγωγή μελιού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Το 2023 καταμετρήθηκαν περίπου 519 χιλιάδες κυψέλες, αυξημένες κατά 232 χιλιάδες (80%) σε σχέση με το 2014. Παράχθηκαν περίπου 5,600 τόνοι μέλι, μια αύξηση 87% σε σχέση με το 2014. Ο Αυλώνας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κυψελών με πάνω από 23 χιλιάδες το 2023, ενώ το 2018 είχε μόνο 4,250, σημειώνοντας αύξηση 452%. Το Φίερι είναι δεύτερο με πάνω από 15 χιλιάδες κυψέλες, αυξημένες κατά 200% από το 2018. Η Τροπόγια είναι τρίτη με περίπου 15 χιλιάδες κυψέλες, σημειώνοντας αύξηση 205% από το 2018.

Οι υψηλές τιμές ενισχύουν τις επενδύσεις στις κυψέλες που αυξάνονται κάθε χρόνο. Οι αγρότες εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στη μελισσοκομία, που απαιτεί περισσότερες γνώσεις παρά φυσική κόπωση.

Πηγή