ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕΛΙΣΣΕΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗΣ!!!

 


Από Στέλλα Στρούβαλη

Ποια βακτήρια και μύκητες κρύβονται στην πόλη σας; Οι μέλισσες μπορεί να έχουν την απάντηση!!!

Αν και προσπαθούμε να μην το σκεφτόμαστε, οι πόλεις μας βρίθουν από τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και ιούς. Γνωρίζοντας ποιες από αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη μπορεί να πει στους ερευνητές πολλά για την υγεία των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων στην περιοχή, αλλά η συλλογή μικροοργανισμών σε όλη την πόλη είναι αρκετά δύσκολη και δαπανηρή. Οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο να δειγματίζουν ολόκληρες πόλεις χρησιμοποιώντας μέλισσες.



 

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό Environmental Microbiome, οι επιστήμονες απέδειξαν πώς η δειγματοληψία των υπολειμμάτων στον πυθμένα των μελισσών μπορεί να προσφέρει στους επιστήμονες μια στιγμιότυπο του μικροβιακού τοπίου των αστικών περιβαλλόντων. Στο έγγραφο, οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA σε συντρίμμια από κυψέλες μελισσών στην ταράτσα και στην πίσω αυλή στη Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, τη Βενετία και το Τόκιο – και διαπίστωσαν ότι κάθε τοποθεσία είχε μια μοναδική γενετική υπογραφή.

Ορισμένα δείγματα περιείχαν ακόμη και ένα παθογόνο που είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένειες στους ανθρώπους. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε εάν οι μέλισσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική ανίχνευση ασθενειών στις πόλεις, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι οι μικροί μικροπαραγωγοί μελιού έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την παρακολούθηση μικροοργανισμών σε όλη την πόλη πολύ πιο εύκολη.
Λεπτομέρειες για τη μελέτη.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τα μικροβιώματα των πόλεων στις οποίες ζούμε», λέει η Elizabeth Hénaff, επίκουρη καθηγήτρια στο NYU που μελετά πώς αλληλεπιδρούν τα ζωντανά όντα με το περιβάλλον τους. Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, ωστόσο τα μικροβιακά τοπία αυτών των περιβαλλόντων παραμένουν ελάχιστα κατανοητά. Αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι τα μικροβιακά slickers της πόλης με τα οποία αλληλεπιδρούμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία τους.

Το 2010, οι μέλισσες στο Red Hook του Μπρούκλιν εισέβαλαν σε ένα κοντινό εργοστάσιο κερασιών μαρασκίνο, παράγοντας έντονο κόκκινο σιρόπι, το οποίο συγκέντρωσε πολύ κόσμο. Αυτό ενέπνευσε τη Hénaff και τους συναδέλφους της να ξεκινήσουν μια πιλοτική μελέτη για να εξετάσουν ποιες άλλες ουσίες έφερναν οι μέλισσες της Νέας Υόρκης στις κυψέλες τους. Οι ερευνητές έκαναν εντύπωση ότι αυτός μπορεί να είναι ένας ευκολότερος τρόπος για τη δειγματοληψία μικροβίων από το μάκτρο για τους οργανισμούς σε στύλους του μετρό, πεζοδρόμια και άλλα.

 
 

Οι επιστήμονες πήραν δείγμα από μέλι, νεκρές μέλισσες και υπολείμματα από τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν μια ποικιλία γενετικών δεδομένων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από τα υπολείμματα της κυψέλης. Μετά από αυτό, οι ερευνητές συνέλεξαν υπολείμματα κυψέλης από μελισσοκόμους στην Αυστραλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, καθένας από τους οποίους είχε τη δική του τοπική αίσθηση. Η κοινότητα των μικροβίων σε μια περιοχή εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το τοπίο και ο βαθμός ανάπτυξης. «Η αστικοποίηση αντιπροσωπεύει μια από τις πιο μετασχηματιστικές διαδικασίες τοπίου σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο Christopher Schell, αστικός οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Τακόμα.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μεταβάλλεται το μικροβιακό τοπίο από την αστικοποίηση, λέει, είναι σημαντική για όλα τα πλάσματα – και για την ανθρώπινη υγεία. «Υπάρχει μια αυξανόμενη βιβλιογραφία που δείχνει ότι η έκθεση σε διάφορα μικροβιώματα είναι βασικό συστατικό για θετικά αποτελέσματα για την υγεία», λέει ο Hénaff. Το να μπορούμε να προσδιορίσουμε την ποικιλομορφία των μικροβιακών κοινοτήτων διαφορετικών γειτονιών «φαίνεται πολύ σημαντικό από την οπτική του πολεοδομικού σχεδιασμού, ειδικά όσον αφορά την περιβαλλοντική δικαιοσύνη», λέει.

Πηγή

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕΘΟΔΟΣ ΝΤΕΜΑΡΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Μια από τις καλύτερες μεθόδους που εφαρμόζουν όλοι οι μελισσοκόμοι σε όλο τον κόσμο και πετυχαίνουν πρόληψη της σμηνουργίας, ανανέωση βασίλισσας και μεγάλες παραγωγές μελιού.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Η ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ «ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙ» ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ!!!


Ο συνδυασμός περιέχει .. μέλι , καρύδια και κανέλα και είναι ένα πραγματικό θαύμα . Η συνταγή είναι πολύ απλή και αποτελεσματική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών .

Για να την προετοιμάσετε χρειάζεστε:
  • 100 γραμμάρια καρύδια
  • 300 γραμμάρια μέλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα


Τρίβουμε καλά τα καρυδιά και τα ανακατεύουμε με μέλι και κανέλα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. (βλ.φώτο)


Για το ανοσοποιητικό σύστημα :

Φάτε 1 κουταλάκι του γλυκού καθημερινά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .

Για φλεγμονή της ουροδόχου κύστης:

Αραιώστε 2 κουταλάκια του γλυκού αυτού του μίγματος σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Πιείτε ένα ποτήρι την ημέρα για 7 ημέρες.

Για την πρόληψη και τη θεραπεία καρδιακής νόσου: 

Ένα κουταλάκι το πρωί με άδειο στομάχι και μία το βράδυ πριν τον ύπνο (3-4 μήνες ανά έτος).

Για την τόνωση της μνήμης: 

Τρώτε τρία κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ (συνιστάται ιδιαίτερα κατά την διάρκεια εξετάσεων).

Για τη μείωση της χοληστερόλης

Τρώτε 4-5 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα,σε συνδυασμό φυσικά με μια ελαφριά δίαιτα ,και το πολύ σε ένα μήνα, τα επίπεδα χοληστερόλης θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Για τη θεραπεία της γαστρίτιδας και έλκους:

Φάτε ένα κουταλάκι το πρωί με άδειο στομάχι για μια περίοδο 30 ημερών .
Πηγή

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ: ΕΝΑ ΒΟΤΑΝΟ ΜΕ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

\

Αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη, το μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο ήταν για περισσότερο από 2000 χρόνια πολύτιμο συστατικό πολλών ελιξιρίων ζωής. Ακόμη και σήμερα απασχολεί την παραδοσιακή ιατρική με τις πολλαπλές ιδιότητές του, κυρίως στην αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος και την αποφυγή ανάπτυξης έλκους.

Η Melissa officianalis το γνωστό μας μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο, λέγεται και φυτό της μακροζωίας και ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Τα φύλλα του αναδύουν μια έντονη μυρωδιά λεμονιού και χρησιμοποιούνται ιατρικώς για τη θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών.

Ονομάστηκε έτσι από την ιδιαίτερη αγάπη που του έχουν οι μέλισσες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των ανθέων του σε νέκταρ.
Λέγεται ότι ο Καρλομάγνος διέταξε την καλλιέργειά του στους κήπους των μοναστηριών. Τον 160 αιώνα, ο Ελβετός αλχημιστής Παράκελσος το ονομάζει ελιξίριο της ζωής. Τον 17ο αιώνα οι Καρμελίτες μοναχοί έφτιαχναν το ρόφημα “eau de melissedes carmes” αναμειγνύοντας μελισσόχορτο με κορίανδρο, φλούδες λεμονιού, κανέλα, γαρύφαλλα και μοσχοκάρυδο για να ανακουφιστούν από τους πονοκεφάλους αλλά και για μακροζωία. Τις θεραπευτικές του ιδιότητες καταγράφει ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης ο οποίος αναφέρει πως μπορεί να επουλώσει τα τσιμπήματα του σκορπιού, τις δαγκωματιές των σκύλων, να απαλύνει τον πονόδοντο ενώ είναι ένα πρώτης τάξεως φάρμακο για την αρθρίτιδα και την έμμηνο ρύση.

Το μελισσόχορτο μυρίζει λεμόνι, περιέχει μεταξύ άλλων πτητικά έλαια (γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες), πολυφαινόλες, τανίνες και φλαβονοειδή, ενώ η δράση του στηρίζεται κυρίως στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη σύστασή του (κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη, γερανιόλη).


Πώς μας ωφελεί:

Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση. Παράλληλα, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.
Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών. Έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα την αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα.
Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες.

Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγεται και η ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές. Το βάλσαμο του μελισσόχορτου θεωρείται επίσης ότι ηρεμεί τον υπερκινητικό θυρεοειδή αδένα (νόσος Graves).
Επιπλέον, επειδή το μελλισόχορτο καθαρίζει το μυαλό, αυξάνει την αντίληψη και ενισχύει τη μνήμη, έχει αποδειχθεί βοηθητικό σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Τέλος, χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικές απολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους, ημικρανίες και άλλους πόνους (π.χ. πόνοι περιόδου, πονόδοντος, εντερικοί κολικοί).

Στην αγορά κυκλοφορούν στικ, αλοιφές και συμπυκνωμένα εκχυλίσματα με μελισσόχορτο, αλλά επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το αφέψημα ως εξής: Βράζετε 2-4 κουταλιές μελισσόχορτου και αφού κρυώσει βουτάτε μέσα βαμβάκι και ταμπονάρετε την πάσχουσα περιοχή. Μπορείτε να το εφαρμόσετε αρκετές φορές την ημέρα.
Πηγή

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ.......ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!!


Το ελληνικό μέλι είναι ισχυρό brand και επειδή ο καταναλωτής είναι πάντα ευαίσθητος στην ελληνική ταυτότητα αρχίζουν οι ελληνοποιήσεις. Κοινώς, τα βαφτίσια. Και βέβαια, η νοθεία. Το «καλό» σενάριο της εξαπάτησης ξεκινά από τις αντικαταστήσεις, ανθόμελο, κατώτερης ποιότητας, που πουλιέται, παράδειγμα, για θυμαρίσιο. 

Το κακό σενάριο: εισαγόμενο μέλι, «κυρίως, Βουλγαρίας αλλά και από άλλες πρώην Ανατολικές Χώρες και χώρες Νότιας Ασίας», υπογραμμίζει ο Νίκος Κατσαρός, «βαπτίζεται ελληνικό με την προσθήκη καραμελοχρώματος εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι άχρωμο». Και το χειρότερο σενάριο: εισαγόμενο μέλι αντικαθίσταται μέρος ή κατά ολοκληρία από σιρόπι γλυκόζης, πιο φτηνό, με την προσθήκη πάντα καραμελοχρώματος, για να μοιάζει ελληνικό.

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση: κάθε τόπος έχει και το δικό του μέλι. Άλλο μέλι -και εννοούμε σε ποιότητα, γεύση, χρώμα, άρωμα- βγάζει η Χαλκιδική, άλλο τα Κύθηρα, άλλο η Εύβοια, άλλο η Κεφαλονιά. Κάθε τόπος έχει τις ποικιλίες του: θυμάρι, πεύκο, έλατο, καστανιά, ρείκι, πορτοκαλιά. Οι Έλληνες προτιμούν, κατά μια περίεργη ιδέα συλλογικού υποσυνείδητου, το θυμαρίσιο άρα οι ελληνοποιήσεις τείνουν περισσότερο προς αυτό αλλά όχι αποκλειστικά.

Και μια δεύτερη παρένθεση για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε: υπεύθυνος για τη νοθεία δεν είναι μόνο ο παραγωγός που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία αλλά και το σούπερ μάρκετ που το βάζει στο ράφι.

Τελικά, ξέρουμε τι μέλι αγοράζουμε;

«Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα να πείσουμε για την έκταση της νοθείας», συνεχίζει ο Βασίλης Ντούρας. «Και νομίζω, χωρίς υπερβολή, ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τις ποσότητες του νοθευμένου μελιού που κυκλοφορούν στην αγορά και ούτε, βέβαια, μπορεί να διακρίνει εύκολα το νοθευμένο μέλι. Ούτε εμείς που είμαστε μελισσοκόμοι τριάντα χρόνια». Και ξέρει πολύ καλά τι λέει.

Γιατί η νοθεία πριν χτυπήσει τον καταναλωτή, χτυπά πρώτα τον μελισσοκόμο. Όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη, κλονίζεται η αγορά, ο κόσμος διστάζει, δεν ξέρει τι να διαλέξει και δεν ξέρει ποιόν να πιστέψει. «Το πρώτο θύμα της νοθείας είναι ο παραγωγός», υποστηρίζει. «Και παρόλο που προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί το ελληνικό μέλι είναι ακριβό είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε. Το μέλι είναι ζωντανός οργανισμός, υπάρχουν οι καλές και κακές χρονιές -φέτος, παράδειγμα, ήταν μια κακή χρονιά- όταν λοιπόν έρχεται και η νοθεία αποδεκατίζεται η αγορά».

Και όταν πλέον το πρόβλημα φτάνει στον ΕΦΕΤ είναι ήδη αργά. Έτσι καταλήγουμε στην αρχή: τι μέλι αγοράζουμε και από ποιόν; Η απάντηση είναι ομόφωνη από όλους. Ελληνικό μέλι. 

Προσέχουμε, όμως, πάντα στην ετικέτα του προϊόντος να αναγράφονται τα στοιχεία παραγωγού/συσκευαστή, η κατηγορία του μελιού, η προέλευση και η ημερομηνία ανάλωσης. Και όταν αγοράζουμε από παραγωγό και όχι από το ράφι εμπιστευόμαστε μόνο αυτόν με τον οποίον έχουμε δημιουργήσει μια σχέση χρόνων, πηγαίνουμε στον τόπο του, τον ξέρουμε και μας ξέρει. Και σε αυτή την περίπτωση ελέγχουμε ότι εξασφαλίζεται το απαραβίαστο του περιέκτη με πώμα ή ταινία ασφαλείας. «Κοινώς», όπως εξηγεί ο κ. Πίττας, «διαβάζουμε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα και είμαστε υποψιασμένοι για τις πολύ χαμηλές τιμές στο ράφι». Εκεί που κρύβεται πάντα ο διάβολος!

(Για οποιαδήποτε υποψία απάτης λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης ή δελεαστικής τιμής ή αλλοίωσης χαρακτηριστικών του μελιού, επικοινωνήστε με τον ΕΦΕΤ, τηλ. 
213 2145800, www.efet.gr)

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο σημερινό βίντεο, έχουμε το προνόμιο να εξερευνήσουμε το εμπνευσμένο ταξίδι ενός αξιοσημείωτου μελισσοκόμου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανατροφή αυτών των απίστευτων πλασμάτων. Από το ταπεινό του ξεκίνημα, επηρεασμένος από τον πατέρα του, μέχρι την ακλόνητη δέσμευσή του να αναπτύξει και να βελτιώσει τις μελισσοκομικές πρακτικές, ο Γιώργος αποτελεί παράδειγμα της αγάπης και της αφοσίωσης που απαιτείται για να ευδοκιμήσει σε αυτό το αξιόλογο επάγγελμα.

Στο βίντεο, ο έμπειρος μελισσοκόμος μας μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές για τον σωστό χειρισμό των μελισσών. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του λάμπουν καθώς επιδεικνύει τις κατάλληλες τεχνικές για την αλληλεπίδραση με αυτά τα ευαίσθητα πλάσματα. Από την επίδειξη της τέχνης του καπνίσματος της κυψέλης μέχρι την κατανόηση της συμπεριφοράς των μελισσών, η καθοδήγησή του παρέχει πολύτιμες γνώσεις τόσο για έμπειρους μελισσοκόμους όσο και για νεοφερμένους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ



Αλλαγές στην άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον μελισσοκόμο στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, προβλέπει τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ.

    Το μέλι να έχει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών


Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι, μπορούν να προμηθεύουν:

α) Άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης ή/και

β) Στα καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης, μέχρι δεκαπέντε (15) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων πεντακοσίων (1.500) κιλών μελιού».

Επίσης, πρέπει το μέλι να φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Πηγή

 

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΟΞΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ( ΒΙΝΤΕΟ)

Οξυμένη κατάσταση στο Σύνταγμα - Τι καταγγέλλουν οι μελισσοκόμοι

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ: ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΑ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)


 

Διεκδικούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αφορούν στο κόστος παραγωγής, καθώς και στην ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Στην πλατεία Συντάγματος έχουν φθάσει οι μελισσοκόμοι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησής τους στην Αθήνα, διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Με καπνιστήρια στα χέρια – το απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά τους, οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.



 

 

Έκλεισαν μάλιστα για λίγο τη λεωφόρο Αμαλίας, διότι όπως υποστηρίζουν δεν τους επέτρεπαν να φέρουν τα φορτηγά τους στην πλατεία και η αστυνομία τα κρατά στη λεωφόρο Αθηνών

Ο προγραμματισμός της Ομοσπονδίας τους περιλαμβάνει μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή 20 μελισσοκομικών φορτηγών και συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.

Αναμένεται να επιδώσουν και  σχετικό ψήφισμα στη Βουλή.

Τι ζητούν


Να σημειωθεί ότι η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη γενική συνέλευσης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2024 και κατά την οποία εξελέγη συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων μελισσοκόμων.
 

Αναμένονται συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.

Οι μελισσοκόμοι της χώρας, επισημαίνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  •     Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  •     Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  •     Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  •     Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  •     Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  •     Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  •     Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.


 

 


Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 5.2 ΕΝΤΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΠΡΟΣΛΗΣΗ ΜΕ 45 ΕΚ.ΕΥΡΩ - ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ



Μετά το άρθρο του ΑγροΤύπου με τίτλο «Από μήνα σε μήνα πάει το Μέτρο 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου», δημοσιεύθηκε επιτέλους το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση του προγράμματος. Στην επίσπευση της διαδικασίας βοήθησαν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Η δράση είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel.
Στο μέτρο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι. Η προκήρυξη για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον ΕΛΓΑ, με το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, το Υπομέτρο 5.2 αφορά «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα». Το καθεστώς, σύμφωνα με το ΦΕΚ, παρέχει στήριξη για αποκατάσταση ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή για ζημιές ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, ανασύστασης (αντικατάστασης) ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης κτιριακών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμούπου οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Η στήριξη θα καταβάλλεται σε μία (1) έως και τρείς (3) δόσεις. Η πρώτη αίτηση πληρωμής της στήριξης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και υποβάλλεται το αργότερο εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξης.

Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής.

Η αίτηση στήριξης ανακαλείται και τυχόν ενίσχυση ανακτάται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν δηλώνονται ψευδή στοιχεία με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του καθεστώτος. Ειδικά στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος αποκλείεται από το καθεστώς το ημερολογιακό έτος της μη συμμόρφωσης και το επόμενο,
β) όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
γ) όταν η πρώτη αίτηση πληρωμής δεν υποβάλλεται εντός των προθεσμιών,
δ) όταν δεν παρέχεται πρόσβαση στις λογιστικές εγγραφές που έχουν σχέση με την ορθή υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου,
ε) όταν ο δικαιούχος αρνείται ή εμποδίζει την επιτόπια επίσκεψη του διοικητικού ελέγχου ή τους ελέγχους του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου,
στ) όταν δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωσης της επενδυτικής πρότασης,
ζ) όταν διαπιστωθεί μη νόμιμη λειτουργία της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Το καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται σε όλη την Επικράτεια παρέχοντας στήριξη για αποκατάσταση ζημιών κεφαλαίου σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν την:
α) ανασύσταση ζημιών φυτικού κεφαλαίου,
β) ανασύσταση ζημιών ζωικού κεφαλαίου και
γ) αποκατάσταση ζημιών κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, όσοι επλήγησαν από την θεομηνία Daniel το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις ανασύστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα.

Πάντως, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η προκήρυξη που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα αφορά μόνο κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Η αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου (δενδρώδεις καλλιέργειες) δεν θα περιλαμβάνεται στη δράση.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)


Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


Η επιλογή μιας κατάλληλης θέσης για την εγκατάσταση του μελισσοκομείου είναι βασικό μέλημα του μελισσοκόμου. Η σωστή θέση του μελισσοκομείου θα αποτρέψει εξάρσεις ασθενειών, θα προστατέψει τα μελίσσια από επιθέσεις ζώων και κλοπών και θα βοηθήσει τις μέλισσες να αντιμετωπίσουν ευκολότερα μια υπάρχουσα προσβολή. Η περιοχή που εξασφαλίζει αρκετή ποσότητα νέκταρος και γύρης μπορούμε να πούμε ότι είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση ενός μελισσοκομείου. Υπάρχουν όμως πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε πριν κάνουμε την εγκατάσταση.

Οι κυριότερες από αυτές είναι:

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΕΛΗ!!!


 

Επεισοδιακή ήταν η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων της χώρας μας που έλαβε χώρα στο κτήριο του ΓΕΩΤΕΕ, στη Λάρισα, καθώς υπήρξε μεγάλη ένταση και παραιτήσεις μελών του ΔΣ, μαζί με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Αναστάσιο Ποντίκη.

Έξι στο σύνολο ήταν τα μέλη που υπέβαλλαν την παραίτησή τους μαζί με τον πρόεδρο (ολόκληρη η ομάδα που είχε κερδίσει της εκλογές της ομοσπονδίας) και παρέμειναν τα πέντε της αντιπολίτευσης.

Στην γ.σ. συνέλευση υπήρξε ξεσηκωμός και θύελλα διαμαρτυριών καθώς οι μελισσοκόμοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον χειρισμό των προβλημάτων του κλάδου από την διοίκηση της ομοσπονδίας, μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από πλημμύρες και πυρκαγιές.

Πλέον θα γίνει αναπλήρωση των θέσεων για να αναδειχθεί το νέο προεδρείο της ομοσπονδίας και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με πιο πιθανή μέρα την Πέμπτη θα γίνει κάθοδος των μελισσοκόμων στην Αθήνα σε ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του κλάδου.

Δείτε φωτογραφίες από την γενική συνέλευση στη Λάρισα:











 

 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ!!!



«Είναι δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με το επάγγελμα της μελισσοκομίας στην χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Μουγκοπέτρος, μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα, που έχει σχεδόν 220 μελισσοσμήνη.

«Είναι δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με το επάγγελμα της μελισσοκομίας στην χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Μουγκοπέτρος, μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα, που έχει σχεδόν 220 μελισσοσμήνη.

«Δυστυχώς με τις λανθασμένες πολιτικές δεν είναι βιώσιμοι οι μελισσοκόμοι.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή μελιού της χώρας. Ο μελισσοκόμος είναι αναγκασμένος να είναι δίπλα στα μελίσσια και πρέπει ανά πάσα στιγμή να πάρει αποφάσεις για να γλυτώσει την παραγωγή του.

Είναι βέβαια και θέμα τύχης για να γλυτώσεις από μια καταστροφή. Προσωπικά φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα μεγάλη απώλεια παραγωγής. Αλλά παρόλα αυτά δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης σε γενικές γραμμές έχουμε μείωση της παραγωγής μελιού λόγω των καιρικών συνθηκών. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στην Κυπαρισσία που πηγαίνω τον χειμώνα τα μελίσσια μου είχε πάνω από ένα μήνα να βρέξει.

Όμως δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που έχουν πλήξει τον κλάδο. Είναι και τα προβλήματα που μας δημιουργούν τα δασαρχεία της χώρας στις μετακινήσεις μας.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μας αφήνουν να ανεβούμε πάνω στα βουνά. Ποιον θα ενοχλήσουμε;

Επίσης το καλοκαίρι στα δάση είναι πρόβλημα. Σε κάθε κλάδο υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί επαγγελματίες. Όμως δεν μπορεί να τιμωρείς έναν ολόκληρο κλάδο γιατί ένα μικρό ποσοστό δημιουργεί πρόβλημα. Ο σωστός επαγγελματίας ξέρει πως θα λειτουργήσει το καπνιστήρι του. Ποτέ ο μελισσοκόμος δεν πρόκειται να βλάψει το δάσος που του δίνει εισόδημα.

Βέβαια όλοι μας πρέπει να έχουμε απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις. Δεν μπορεί το καλοκαίρι να μην βάζουμε νερό δίπλα στα μελίσσια. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούμε δίχτυα όταν βάζουμε τα μελίσσια μας κοντά σε οικίες ή δρόμους για να μην ενοχλούμε τους άλλους. Ξέρω και σέβομαι κάποιους ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Και ο γείτονάς μου γεωργός όταν είναι να ψεκάσει να με ενημερώνει. Όλα είναι θέμα παιδείας, πρέπει να μάθουμε ότι το συμφέρον του γείτονα είναι και δικό μου συμφέρον.

Η μέλισσα κάνει ένα λειτούργημα. Μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος. Το επάγγελμά μας βοηθάει την φύση να παράγει τρόφιμα αλλά δεν έχει καμιά ενίσχυση για αυτό. Η πολιτεία δεν στηρίζει ένα νέο να ασχοληθεί με τον κλάδο μας.

Στα Καλάβρυτα προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα συνεταιρισμό αλλά οι ακιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν να παράγουμε τις ποσότητες που πρέπει για να κάνουμε εξαγωγή. Στοπ εξωτερικό γνωρίζουν την ποιότητα του ελληνικού μελιού και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να το αγοράσουν. Για φτάσει στο επίπεδο να κάνεις εξαγωγές θα πρέπει να σε στηρίξει η πολιτεία.

Από το 2016 ασχολούμαι με το επάγγελμα και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι υπάρχει μια αύξηση του κόστους κατά 300%. Μόνο οι τροφές της μέλισσας έχουν αυξηθεί κατά 200%.

Από την άλλη η ζήτηση λόγω των οικονομικών προβλημάτων έχει μειωθεί πάνω από 30%.  

Οι ελληνοποιήσεις και οι αυξημένες εισαγωγές φτηνών μελιών φέρνουν «πίεση» στις τιμές παραγωγού. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι μίξεις (χαρμάνια) μελιών από διάφορες χώρες που τα πουλάνε σε χαμηλές τιμές.

Τελικά η μελισσοκομία έχει πολλά έξοδα και δεν αφήνει κάποιο σοβαρό έσοδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να ασχοληθούν με άλλα επαγγέλματα για να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα και να παραμελούν τα μελίσσια τους.

Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική αλλά για να αποζημιωθεί ο μελισσοκόμος υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατία. Πολλές φορές δεν αξίζει ο μελισσοκόμος να χάσει τον χρόνο του. Μόνο αν υπάρχουν μεγάλες ζημιές, όπως η θεομηνία στην Θεσσαλία, μπορεί να καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις σε σύντομο διάστημα.

Παράγω μέλι από έλατο, πεύκο, άνθη και ρείκι. Με τα έξοδα που υπάρχουν σήμερα τιμή παραγωγού κάτω από 6 ευρώ το κιλό στην χονδρική και 10 ευρώ στην λιανική δεν συμφέρει να πουλήσει ο μελισσοκόμος».
Παϊσιάδης Σταύρος


Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ: ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ 70%



Κλιματική αλλαγή, «έξωση» των μελισσοκόμων από τα δάση και υπερβολική αύξηση του κόστους παραγωγής απειλούν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της ελληνικής παραγωγής τροφίμων.

 
Μπορεί το μέλι να είναι ένα από τα εθνικά μας προϊόντα, δυστυχώς όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι μελισσοκόμοι τους οδηγούν στον αφανισμό.
Από τη μια η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί και από την άλλη το υπερβολικά αυξημένο κόστος παραγωγής κάνουν πλέον πολλούς από τους μελισσοκόμους να αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.
Την κατάσταση έχει κάνει χειρότερη η «έξωση» των μελισσοκόμων από τα δάση, καθώς τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και οι απαγορευτικές διατάξεις δασαρχείων και Πυροσβεστικής, που περιορίζουν την άσκηση της μελισσοκομίας στο πλαίσιο της πολιτικής για την πρόληψη πυρκαγιών δημιουργούν μία κατάσταση εχθρική για αυτούς.
Το ελληνικό μέλι είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, με σημαντικό αποτύπωμα στον παγκόσμιο χάρτη. Μέχρι πριν δύο χρόνια που οι καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν τον κλάδο, η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με το 7,4% της ευρωπαϊκής παραγωγής και το 1% της παγκόσμιας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Η μελισσοκομία στην Ελλάδα στηρίζεται βασικά στα δάση, με το 80% της παραγωγής μελιού να αναπτύσσεται σε κυψέλες εγκατεστημένες σε δασικές περιοχές, ενώ το 65% της παραγωγής είναι πευκόμελο.
Με βάση τη νομοθεσία (1934) καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τοποθέτησης μελισσιών, όχι μόνο στα δάση αλλά και σε άλλες τοποθεσίες. Ωστόσο, κατά περιόδους δασαρχεία εκδίδουν απαγορευτικές διατάξεις για την τοποθέτηση μελισσιών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Συνήθως το σκεπτικό της εκάστοτε απόφασης συνδέεται με τον φόβο των πυρκαγιών και με την ευαισθητοποίηση ορισμένων υπηρεσιών για λόγους πρόληψης. Αυτό, όμως, και από την στιγμή που δεν υπάρχει πλαίσιο που να καθορίζει χωροθέτηση κυψελών, οδηγεί πολλούς μελισσοκόμους να εξορίζονται, χωρίς να υπάρχει λύση για το πού θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Η νομοθεσία απαγορεύει επίσης τη χρήση του καπνιστηριού -είναι ένα βασικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τον παραγωγό μελισσοκόμο. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως ανέφερε στο BD ο Αναστάσιος Ποντίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, «αυτό δεν μας επιτρέπει μετά τις 10 το πρωί να το χρησιμοποιούμε. Αν δεν μπορούμε να δουλέψουμε μετά τις 10 το πρωί δεν μπορούμε να δουλέψουμε καθόλου. Επίκειται ένα ραντεβού με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας την επόμενη εβδομάδα μετά από αίτημά μας για να δούμε τι θα γίνει. Το δάσος δεν κινδυνεύει από εμάς. Εμείς είμαστε τα μάτια της πολιτείας μέσα στο δάσος, εμείς ζούμε μέσα σε αυτό και αν δεν έχουμε δυνατότητα να δουλέψουμε δεν μπορούμε να παράγουμε».
«Δεν είμαστε εμπρηστές εμείς το δάσος το αγαπάμε, ζούμε από το δάσος και το προστατεύουμε και με τον τρόπο μας αλλά και με τη δουλειά που κάνουμε, καθώς η μέλισσα είναι αυτή που αναζωογονεί το δάσος με την επικονίαση και του δίνει ζωή. Θα έπρεπε με μια διαφορετική οπτική να μας αντιμετωπίζουν και να αλλάξει αυτή η νομοθεσία», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ.


Υπερβολικά αυξημένο κόστος παραγωγής

Όπως τόνισε στο BD ο κ. Ποντίκης, οι μελισσοκόμοι έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα κοστολόγια των καυσίμων, γιατί ως νομαδική δραστηριότητα μετακινούνται πάρα πολύ συχνά και το κόστος του πετρελαίου είναι δυσβάσταχτο και πολύ δύσκολα μπορούν να το καλύψουν.
Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζει και τις μέλισσες, οι οποίες δεν μπορούν να συλλέξουν την τροφή τους σε συνθήκες ακραίου καύσωνα ή πλημμυρών και οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να τροφοδοτούν με μελισσοτροφές, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, οι τιμές στα συσκευαστικά και τα αναλώσιμα έχουν ανέβει πολύ. «Έτσι το κόστος παραγωγής έχει φτάσει γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, με την τιμή που αγοράζει ο έμπορος στη χονδρική να κυμαίνεται στα 4 ευρώ. Με αυτά τα κοστολόγια και αυτή την τιμή εμπορίας οι μελισσοκόμοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους», τόνισε ο κ. Ποντίκης.
Για το κόστος παραγωγής πέρυσι έλαβαν από την πολιτεία μια οικονομική ενίσχυση, το ίδιο ευελπιστούν να γίνει και φέτος για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

«Φρένο» στις ελληνοποιήσεις

Η περσινή χρονιά, το 2023, ήταν η χειρότερη από άποψη παραγωγής μελιού, καθώς η παραγωγή στην Ελλάδα ήταν κάτω γύρω στο 70%, όπως ανέφερε ο κ. Αν. Ποντίκης. Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί το ζήτημα των ελληνοποιήσεων μελιού που σε συνδυασμό με υπερβολικό κόστος παραγωγής οδηγούν τον κλάδο στον αφανισμό.
Όπως τόνισε ο κ. Ποντίκης, μεγάλες ποσότητες μελιού αγνώστου προελεύσεως εισάγονται στη χώρα μας και προσθέτοντας σε αυτές μικρές ποσότητες ελληνικού μελιού, «βαφτίζεται» ουσιαστικά το εισαγόμενο μέλι ως «ελληνικό».
«Όταν το αναλύουμε χημικά βρίσκουμε ότι το μέλι αυτό είναι ελληνικό γιατί πολύ απλά οι γυρεόκοκκοι που υπάρχουν είναι ελληνικοί επειδή από το εισαγόμενο μέλι έχουν αφαιρεθεί οι γυρεόκοκκοι με διήθηση και του δίνουν την ταυτότητα του ελληνικού. Αυτό πωλείται στα ράφια σε εξευτελιστικές τιμές ή ακόμα και σε ακριβές τιμές, αφού εμφανίζεται ως ελληνικό, αλλά το θέμα είναι ότι μένουν τα ελληνικά μέλια απούλητα», επισήμανε ο κ. Ποντίκης για να συμπληρώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μέλια αυτά επανεξάγονται στην διεθνή αγορά ως ελληνικά, ενώ τα δικά μας μένουν εδώ.
Μόνος τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων των εισαγωγών και των αποθηκών, να γίνει ιχνηλασιμότητα. Αυτό μόνο η κρατική βούληση μπορεί να το λύσει σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.
Μάλιστα όπως τόνισε στο BD ο κ. Ποντίκης είναι συγκεκριμένες οι χώρες που εξάγουν τις μεγάλες ποσότητες μελιού στη διεθνή αγορά και τις εξάγουν όχι με την ταυτότητα τη δική τους αλλά μέσω άλλων κρατών.
«Ο Έλληνας παραγωγός στο ράφι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, όταν το μέλι που έχει να ανταγωνιστεί έχει ετικέτα αλλοδαπής αλλά όχι ελληνοποιημένο. Δεν μας πειράζει να υπάρχει μέλι από το εξωτερικό από τη στιγμή που αναγράφεται στην ετικέτα», τόνισε.

Πηγή

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!!!

Ο έρωτας των μελισσών είναι μια άκρως ευχάριστα επικίνδυνη κατάσταση που βιώνει κάποιος νέος μελισσοκόμος. Δεν απαλλάσσεται από αυτό εύκολα και μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια. 


Ως βασική συνέπεια είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, ακόμη και για την κανονική του εργασία, Έχει επιπτώσεις σε διάφορους βαθμούς και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να κάνει κάποιον να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Ζει και ανασαίνει, ΜΟΝΟΝ για τα μελίσσια του.
Αυτήν βέβαια είναι μια σοβαρή περίπτωση αλλά έχει συμβεί. Ελπίζω ότι θα ερωτευτείτε τα μελίσσια και εσείς όπως όλοι όσοι σχεδόν ασχοληθήκαμε για πρώτη μας φορά, αλλά μέχρι ενός σημείου.
 

Πως διακρίνουμε τον ερωτευμένο με τις μέλισσες;

Όπου και να βρεθεί, σε παρέα, στην δουλειά, στο σπίτι, στο αμάξι, με άλλα άτομα, συζητά ΜΟΝΟΝ για τα μελίσσια και τις μέλισσες,
Ονειρεύεται ακόμη και ξύπνιος αλλά και στον ύπνο του ότι ευρίσκεται μέσα στις κυψέλες, με μέλισσες και τέτοια θέματα.
Κοιμάται διαβάζοντας βιβλία για τις μέλισσες και σκέπτεται με κλειστό το φως στο κρεβάτι τις μέλισσες και τις κυψέλες του στο μελισσοκομείο του
Τοποθετεί την οικογένεια του πίσω από τα μελίσσια του, την γυναίκα του τα παιδιά του, το σπίτι του. Ενδιαφέρεται για την αποθήκη με τα μελισσοκομικά εργαλεία, τις κυψέλες και τα πατώματα, σκέπτεται ΜΟΝΟΝ τις μέλισσες και τις βασιλισσές του.
Εγκαταλείπει την εργασία του προκειμένου να πάει στα τα μελίσσια του ή να εργαστεί στην αποθήκη στις κυψέλες του, παρόλο που θα μπορούσε να το κάνει και κάποια άλλη ώρα.
Ως βασική συνέπεια είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, ζει και ανασαίνει, ΜΟΝΟΝ για τα μελίσσια του.
Μετά το αλλεργικό σοκ, ο έρωτας των μελισσών είναι ο μέγιστος κίνδυνος της μελισσοκομίας, χτυπά όλες τις ηλικίες και μπορεί να μετατρέψει έναν σοβαρό και καθ΄όλα εργατικό και ευσυνείδητο άτομο στην εργασία του, να μοιάζει με τρελό.
Γίνεται αμέσως αντιληπτό από την οικογένεια του και από τους συναδέλφους στην εργασία του, καθώς και από τους φίλους του. Μετά από λίγο καιρό του απαγορεύουν να μιλάει για τα μελίσσια και τις κυψέλες του.
Επίσης κλείνεται και απομονώνεται μόνος του σε δωμάτια και χώρους που να μην τον ενοχλούν και διαβάζει μελισσοκομικά βιβλία με τις ώρες. Κάποιες φορές απορροφάται σε τέτοιο βαθμό που χάνει ακόμα και τα γεύματα.
Σαν χομπίστες αντιλαμβανόμαστε τις μέλισσες σαν φανταστικά και πανέμορφα εργατικά έντομα, σαν επαγγελματίες το ίδιο, σαν ερωτευμένοι τα βλέπουμε σαν πλάσματα που νοιάζονται για μας και καταλαβαίνουν ότι τα νοιώθουμε δικά μας. 

Αυτό κάποια μέρα θα ξεθυμάνει και θα φύγει μόνο του αλλά θα πάρει καιρό, όλοι λίγο πολύ την περάσαμε την κρίση μας.

Ο καθένας μας ενδιαφέρεται για τις μέλισσες και την μελισσοκομία διαφορετικά, για κάποιους είναι μια ενασχόληση και για κάποιους είναι εργασία, επάγγελμα, ζωή, επιβίωση.

Πιστεύω όμως πως πάντα όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και λογική και έτσι πρέπει να βαδίζει ο καθένας στην μελισσοκομία αλλά και στην ζωή του, για να αποφεύγει τις μεγάλες κακοτοπιές.
Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαρ 2006 στο site melissokomos.com
Πηγή

ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!!!



Οι αισθήσεις των μελισσών περιλαμβάνουν την Όραση, Όσφρηση, Γεύση και την Αφή. 

Επίσης οι µέλισσες είναι σε θέση να αντιλαµβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα, µε αισθητήρια όργανα που βρίσκονται στις κεραίες, την υγρασία, καθώς επίσης και αλλαγές στη θερµοκρασία του αέρα και την ατµοσφαιρική πίεση.


A) Όραση
Οι µέλισσες χρησιµοποιούν τη όραση κατά τη συλλογή τροφής, όπως επίσης και όταν επιστρέφουν στην κυψέλη. Γι’ αυτό και οι µελισσοκόµοι βάφουν τις κυψέλες µε διαφορετικά χρώµατα, ώστε οι µέλισσες να µη µπερδεύονται και να µπαίνουν σε διαφορετική κυψέλη. Το εύρος µήκους κύµατος που βλέπει η µέλισσα είναι 300-650 nm, µε αποτέλεσµα να µπορεί να διακρίνει 4 χρώµατα: 

Υπεριώδες, µπλε, πρασινοµπλέ και κίτρινο. Το κόκκινο χρώµα δε µπορεί να το δει η µέλισσα, καθώς απορροφά σε µήκος κύµατος µεγαλύτερο από 650 nm. Από την άλλη, ο άνθρωπος βλέπει από 400 nm και πάνω, µε αποτέλεσµα να µη µπορεί να δει το υπεριώδες (300-400 nm). Όπως είπαµε νωρίτερα, η µέλισσα έχει 3 απλούς και 2 σύνθετους οφθαλµούς. Οι απλοί οφθαλµοί δε βλέπουν παραστάσεις, αλλά αντιλαµβάνονται αλλαγές στην ένταση του φωτός. Οι σύνθετοι οφθαλµοί αντιλαµβάνονται τις εικόνες. Αποτελούνται από µερικές χιλιάδες οµατίδια, κάθε ένα των οποίων λαµβάνει ένα µέρος της συνολικής εικόνας, η οποία εν συνεχεία συναρµολογείται στον εγκέφαλο. Να πούµε τέλος, ότι οι τρίχες που βρίσκονται στην επιφάνεια των σύνθετων οφθαλµών αντιλαµβάνονται την κίνηση του αέρα, εκτιµώντας έτσι την ταχύτητα του ανέµου κατά τη διάρκεια της πτήσης.
 
Β) Όσφρηση
Τα αισθητήρια όργανα της όσφρησης των µελισσών (sensilla placodea) βρίσκονται στα 8 τελευταία άρθρα των κεραιών. Πρόκειται για οσφρητικές πλάκες, οι οποίες αριθµούνται σε µερικές εκατοντάδες. Η µέλισσες χρησιµοποιούν την όσφρηση για τις οσµές λουλουδιών, και µάλιστα η οξύτητα µε την οποία τις αντιλαµβάνονται είναι 2 φορές µεγαλύτερη από αυτή του ανθρώπου. Επίσης, µε την όσφρηση αναγνωρίζουν άτοµα της ίδιας κυψέλης.
 
Γ) Γεύση
Η µέλισσα µπορεί να διακρίνει τις ίδιες 4 γεύσεις µε τον άνθρωπο (γλυκό, ξινό, πικρό, αλµυρό), µε τη διαφορά ότι το πικρό έχει µικρή σηµασία γι’ αυτές. Τα αισθητήρια όργανα της γεύσης (sensilla basiconica) βρίσκονται µες στο στόµα, στις κεραίες και στους ταρσούς των µπροστινών ποδιών. Η πιο σηµαντική από τις γεύσεις των µελισσών είναι το γλυκό, καθώς αυτό καθορίζει την προτίµηση των µελισσών για το νέκταρ των διαφόρων φυτών.
 
∆) Αφή
Οι περισσότερες από τις τρίχες στην επιφάνεια του σώµατος των µελισσών αποτελούν τα αισθητήρια όργανα αφής τους (sensilla trichodea). ∆εν είναι γνωστό τι είδους ερεθίσµατα αντιλαµβάνονται.


Ε) Ακοή
Οι µέλισσες έχουν δύο ειδών όργανα για να αντιλαµβάνονται ήχους και δονήσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι οι συλλέκτριες µέλισσες κάνουν κάποιο ιδιαίτερο ήχο µε τα φτερά τους ώστε να υποδηλώσουν στις υπόλοιπες ότι έχουν βρει τροφή. Αυτός ο ήχος συλλαµβάνεται από το όργανο του Johnston, το οποίο βρίσκεται στο γόνατο της κεραίας (µέσα στον ποδίσκο), αντιλαµβάνεται τους ήχους. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι µέλισσες αντιδρούν πολύ γρήγορα σε χτυπήµατα των κυψελών τους, αντιλαµβανόµενες τις δονήσεις που προκαλούνται. Οι δονήσεις συλλαµβάνονται από τα λεγόµενα χορδοτονικά όργανα (scoloparia), τα οποία αποτελούνται από µια δέσµη σκολοποφόρων αισθητήριων κυττάρων (sensilla scolopophora). ∆ύο από αυτά υπάρχουν στη βάση της άρθρωσης κάθε κεραίας, ενώ 4 βρίσκονται σε κάθε πόδι, ένα στο µηρό, δύο στην κνήµη και ένα στον ταρσό.
 
ΣΤ) Άλλες αισθήσεις
Εκτός των προαναφερθέντων, οι µέλισσες είναι σε θέση να αντιλαµβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα, µε αισθητήρια όργανα που βρίσκονται στις κεραίες. Επίσης, αντιλαµβάνονται µεταβολές στη σχετική υγρασία, καθώς επίσης και αλλαγές στη θερµοκρασία του αέρα και την ατµοσφαιρική πίεση.
 
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Κρήτης,Ηλεκτρονικές σημειώσεις / Η μορφολογία της μέλισσας.
Καθηγητής: Αλυσσανδράκης Ελευθέριος


ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ



Η παρούσα ανάρτηση αναφέρεται στους νέους μελισσοκόμους ή αυτούς που σκοπό έχουν να γίνουν μελισσοκόμοι και έχει ως σκοπό να εξηγήσει λίγες μελισσοκομικές έννοιες,κυρίως αυτές που θα συναντάνε συχνά,είτε σε μελισσοκομικές συζητήσεις είτε σε άρθρα.

Αρρενοτόκο:
Είναι το μελίσσι που δεν έχει βασίλισσα και τον ρόλο της "μάνας" τον έχουν αναλάβει οι εργάτριες.Το αποτέλεσμα είναι ο γόνος να είναι μόνο κηφήνες.Το μελίσσι έχει ως αποτέλεσμα τον αργό αφανισμό του.

Αφεσμός: Είναι το κομμάτι του πληθυσμού,μαζί με την παλιά βασίλισσα που εγκατέλειψε τη κυψέλη έπειτα από σμηνουργία.

Σμηνουργία:
Είναι ο φυσικός πολλαπλασιασμός του μελισσιού και έχει ως αποτέλεσμα τον χωρισμό του μελισσιού, με ένα κομμάτι να εγκαταλείπει(αφεσμός) την κυψέλη.

Παραφυάδα: Είναι το μελίσσι που δημιουργούν οι μελισσοκόμοι,παίρνοντας από μια κυψέλη λίγο γόνο,μέλισσες και πιθανόν τη βασίλισσα ή δίνοντας μια καινούργια γονιμοποιημένη ή ένα βασιλικό κελί ή ανοιχτό γόνο για δημιουργία βασιλικού κελιού.Με τις παραφυάδες επιτυγχάνεται αύξηση του μελισσοκομείου

Λεηλασία: Είναι η "επίθεση" κάποιων μελισσών από άλλες κυψέλες σε μια κυψέλη,με σκοπό την καταλήστευση της αποθήκης μελιού του συγκεκριμένου μελισσιού που δέχεται την επίθεση.Το αποτέλεσμα είναι πολύ άσχημο με πολλές νεκρές μέλισσες και πιθανόν θανάτωσης και της βασίλισσας.

Ορφανό: Ορφανό λέμε ένα μελίσσι που δεν έχει μέσα βασίλισσα.Το ορφανό μελίσσι δεν έχει γίνει ακόμα αρρενοτόκο και μπορεί να δεχτεί μια βασίλισσα(γονιμοποιημένη ή κελί)

Ανεβάζω ορόφους:  Βάζω πατώματα στα δυνατά μελίσσια έτσι ώστε να έχουν χώρο για μέλια και καθώς για να καταστέλλω την σμηνουργία.

Ανθοφορία ή πεύκο δίνει: Όταν υπάρχει μεγάλη νεκταροέκκριση στην συγκεκριμένη ανθοφορία (ή στο πεύκο).

Απολεπίσματα: Το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να σφραγίζουν το μέλι μέσα στις κερήθρες, ποιοτικά το πιο αγνό κερί.

Ασκοσφαίρωση ή Κιμωλίαση ή Ασβεστώδης γόνος: Ασθένεια του γόνου των μελισσών.

Βάμμα Πρόπολης: Διάλειμμα οινοπνεύματος και πρόπολης με θεραπευτικές ιδιότητες.

Βανίλια: Στερεή τροφή για μέλισσες (επεξεργασμένη με θέρμανση και ψύξη)  που αποτελείται από νερό και ζάχαρη, το γνωστό υποβρύχιο και φοντάν.

Βαρρόα: Παράσιτο του πληθυσμού και του γόνου των μελισσών.

Βασιλικά κελιά: Τα υπερμεγέθη κελιά που προορίζονται για γόνους  που θα εκκολαφθούν σε βασίλισσες.

Βασιλικό διάφραγμα:  Διάφραγμα που επιτρέπει την διέλευση εργατριών ανάμεσα του αλλά όχι της βασίλισσας (και των κηφήνων) με σκοπό την αύξηση της παραγωγής μελιού ή την συνένωση δύο μελισσιών χωρίς ταυτόχρονη θανάτωση μιας από τις δύο βασίλισσες.

Βασιλικός πολτός:  Η τροφή της βασίλισσας που την διαφοροποιεί από τις άλλες κάστες του μελισσιού, αποτελεί φυσικό αναβολικό.

Βασιλοτροφία:  Η διαδικασίες,   τεχνικές, και μέσα για την δημιουργία βασιλισσών είτε για παραγωγή βασιλικού πολτού είτε για παραγωγή βασιλισσών για εμπορία ή ίδια χρήση.

Γκορτσία:  Η αγριαχλαδιά (αγριαπιδιά).

Γόνεμα: Η κατάσταση στην οποία το μελίσσι έχει γόνο και πληθυσμό.

Γόνος: Οι προνύμφες των μελισσών (το στάδιο ανάμεσα στα αυγά και το ώριμο έντομο), χωρίζεται σε ακάλυπτο και καλυμμένο.

Γυρεοπαγίδα: Συσκευή που τοποθετείται στην είσοδο της κυψέλης με σκοπό την συλλογή γύρης.

Γυρεοπίτα:  Στερεή τροφή για μέλισσες (επεξεργασμένη χωρίς θέρμανση) που αποτελείται από νερό, άχνη ζάχαρη, μέλι και γύρη.

Δεκαράκι:
Κυψέλη (γονοφωλιά) που έχει δεκαρίσει σε πλαίσια και πληθυσμό.

Διπλός εμβολιασμός: Μέθοδος αύξησης της ποσότητας τροφής της βασίλισσας έτσι ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο και καλύτερα.

Δουλεύει ο εργάτης: Όταν υπάρχει έντονη δραστηριότητα του εργάτη (Marchalina hellenica) των πεύκων (στο να απομυζεί σάκχαρα και χυμούς από τα πεύκα και να αποβάλει το πλεόνασμα με την μορφή μελιτώματος το οποίο το παίρνουν οι μέλισσες για να  κάνουν το πευκόμελο).

Εικοσάρι: Κυψέλη που έχει προστεθεί και πάτωμα και έχει 20 πλαίσια και ανάλογο πληθυσμό.

Ζαχαροζύμαρο:
Στερεή τροφή για μέλισσες (επεξεργασμένη χωρίς θέρμανση) που αποτελείται από νερό, άχνη ζάχαρη, και μέλι ή σιρόπι .

Η μάνα κεντάει: Η βασίλισσα έχει μεγάλη ικανότητα στην γέννα (και ταυτόχρονα βρίσκει το μελίσσι) με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληρα πλαίσια με γόνο μόνο.

Ίσκα: Μανιτάρι που μεγαλώνει στους κορμούς των δέντρων και όταν καίγεται στο καπνιστήρι μπορούν οι καπνοί του να ηρεμούν τις μέλισσες.

Καβαλίνες: Καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούν κυρίως παλιοί μελισσοκόμοι και που προέρχεται από τα περιττώματα φυτοφάγων ζώων (άλογα, αγελάδες), η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού φυτικών ινών μέσα τους έχει τη ικανότητα να κρατά το καπνιστήρι αναμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καπνιστήρι: Ο καλύτερος φίλος του Μελισσοκόμου, το βασικότερο εργαλείο του μελισσοκόμου, χρήση του είναι να ηρεμεί τις μέλισσες  για να κάνει τους μελισσοκομικούς του χειρισμούς.

Κάψιμο ανθοφοριών: Παύση νεκταροέκκρισεων από ευαίσθητες ανθοφορίες σε νότιους ανέμους (πχ παλιούρι, θυμάρι κ.α.).

Κεραλοιφή:
Κρέμα (αλοιφή) που γίνεται με λάδι (ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, σπαθόλαδο κ.α.), κερί από απολεπίσματα, και αιθέρια έλαια, το γνωστό φτιασίδι.

Κηρόπανο:
Ορθογώνιο κομμάτι υφάσματος (Συνήθως Ντένιμ τζιν) που χρησιμοποιείται τον χειμώνα για να κρατιέται ζεστή η κυψέλη και το μελίσσι.

Κηφηνοκερήθρα: Κερήθρα με μεγαλύτερα κελιά από τις συνηθισμένες έτσι ώστε να χτίσουν σε αυτές οι μέλισσες κηφηνοκελιά, χρήση της η καταπολέμηση της Βαρρόα και η αποθήκευση μεγαλύτερης ποσότητας μελιού.

Κόβω παραφυάδες:  Η διαδικασία χωρίσματος (και αναπαραγωγής) του μελισσιού από τον μελισσοκόμο.

Κουτιά: Οι κυψέλες και πιο συγκεκριμένα οι κυψέλες που δεν έχουν ακόμα περαστεί κλειδιά.
ΠΗΓΗ: