ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ - ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΔΙΜΗΝΟΥ (ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ)


Ως µελισσοκοµικό φυτό ορίζεται το φυτό που παρέχει τροφή στη µέλισσα.
Αυτή η τροφή µπορεί να είναι νέκταρ, µελιτώµατα ή γύρη, ενώ υπάρχουν και φυτά που παρέχουν τόσο νέκταρ όσο και γύρη.
Η περίοδος που ένα φυτό δίνει νέκταρ ή γύρη λέγεται περίοδος µελιτοφορίας, ή απλά µελιτοφορία.
Επιλέγουμε ορισμένα από αυτά για το δίμηνο Μαΐου Ιουνίου.Για το προηγούμενο δίμηνο πατήστε Εδώ.

Ακακία.
Φυλλοβόλο δέντρο
(Robinia pseudoacacia) H ακακία είναι πολύ διαδεδομένο δέντρο, αυτοφυές σε χέρσα εδάφη και σε ρεματιές, αλλά και καλλωπιστικό που συχνά συναντιέται σε δεντροστοιχίες δρόμων, αυλές σπιτιών και σε δασικές εκτάσεις. Η άνθισή της αρχίζει από 5-10 Μαίου, διαρκεί κατά μέσο όρο 5-6 μέρες. Είναι ευαίσθητο δένδρο στις καιρικές συνθήκες. και τα λευκά της άνθη πολύ αρωματικά και μελιτοφόρα, προσελκύουν συχνά μέλισσες.  Η βροχή και ο δυνατός ξηρός άνεμος στην ανθοφορία σταματά τη νεκταροέκκριση. Μόνο το 20% του διαθεσίμου νέκταρος αξιοποιείται από τις μέλισσες. Οι σβόλοι γύρης που συλλέγουν οι μέλισσες από την ακακία είναι μικροί. Δίνει ανοιχτόχρωμο μέλι που δύσκολα κρυσταλλώνει.

Ανθυλλίδα – Σμύρος – Σμυρνιά.
Aνθεκτικός θάμνος στις καιρικές συνθήκες και γενικότερα καταπονήσεις, όπως
πάτημα ή βόσκηση από ζώα, συναγωνισμό μ’άλλα φυτά, στις άγονες και
ακαλλιέργητες περιοχές όπου ευδοκιμεί.
Τα κίτρινα ευωδιαστά λουλούδια της είναι πόλος έλξης των μελισσών και αν οι
βροχές που προηγήθηκαν της άνθησης ήταν αρκετές, τότε η επιτυχία της ανθοφορίας
είναι εξασφαλισμένη.Η αντοχή της ανθοφορίας στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η
κλιμάκωσή της από τα χαμηλότερα σε μεγαλύτερα υψόμετρα είναι δυνατόν να
κλιμακώσουν την περίοδο άνθησης και πέραν του μηνός.Πάντως ο Ιούνιος είναι ο
κυριότερος μήνας εκμετάλευσής της από τις μέλισσες,η ανθοφορία αρχίζει στα
χαμηλά τον Μάιο.
Το νέκταρ και το μέλι είναι λαμπερό-ανοιχτόχρωμο κίτρινο με υπέροχο άρωμα.Οι μέλισσες χτίζουν πολλά κεριά στο αλογοθύμαρο,ένα μάλιστα χαρακτηριστικό, ίσως μοναδικό είναι ότι τα φρεσκοκτισμένα κεριά έχουν χρώμα ζωηρό κίτρινο αντί του συνηθισμένου άσπρου.Θεωρείται και είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό.
Τον νέκταρ και το μέλι είναι λαμπερό ανοικτόχρωμο κίτρινο με υπέροχο άρωμα. Οι μέλισσες κτίζουν πολλά κεριά στο αλογοθύμαρο, όπως είναι γνωστή η σμυρνιά σε πολλά μέρη (στη Ζάκυνθο την ονομάζουν Τσαρίχα, στην Κάρπαθο Νιάκι) ένα μάλιστα χαρακτηριστικό, ίσως μοναδικό είναι ότι τα φρεσκοκτισμένα κεριά έχουν χρώμα ζωηρό κίτρινο, αντί του συνηθισμένου άσπρου. Θεωρείται και είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, διαδεδομένο σ’ όλη την ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα.


Έλατα.
Σημαντικό δασικό μελισσοκομικό φυτό.Το μέλι του εξαιρετικό.Δένδρο, που φύεται σε όλη τη χώρα, σε υψόµετρο 800-1500 m. Τον Μάιο και τον Ιούνιο δίνει άφθονο µελίτωµα, καθώς προσβάλλεται από διάφορα είδη εντόµων, µε κυριότερο το Physokermes hemicryphus. Η έκκριση του µελιτώµατος ευνοείται από υψηλές θερµοκρασίες και σχετική ξηρασία. Το µέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας και φτάνει περίπου στο 5% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής.




Το θυμάρι ή θύμιο (Θύμος ο κοινός, λατ. Thymus vulgaris) είναι ο γνωστός σε όλους μας θάμνος με τα μοβ λουλουδάκια. Ανθίζει στο τέλος της άνοιξης έως αρχές του καλοκαιριού, για λιγότερο από ένα μήνα. Οι ανθοφορία μπορεί να “κυλίσει” ανάλογα την περιοχή, διαχωρίζοντας τα θυμάρια σε όψιμα και πρώιμα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυή είδη και τα πιο σημαντικά είναι:
1. Αγριοθυμάρι. Θύμος ο κεφαλωτός Thymus capitatus
2. Χαμοθρούμπι. Θύμος ο γραπτός Τhymus striatus.
3. Σμάρι.Θύμος η Ζυγίς ή Θύμος ο αττικός Thymus atticus
πηγή: wikipedia.org
Θυμάρι – Thymus capitatus: Πολυετής θάμνος με αειθαλή αρωματικά φύλλα και μοβ άνθη. Φωτόφιλο φυτό. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ουδέτερα ή αλκαλικά, ξηρά, άγονα εδάφη. Εξαιρετική αντοχή στη ξηρασία. Κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Προσαρμόζεται σε πετρώδεις πλαγιές, θαμνώνες, δάση και κάποτε σε αμμοθίνες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και διαίρεση. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο σε υψόμετρο από 0-900 m. Στις μέλισσες προσφέρει νέκταρ και γύρη. Ανήκει στην κατηγορία των κύριων μελισσοκομικών φυτών.

Η Καστανιά είναι ένα αρκετά διαδεδομένο δεντρό που φύεται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ευεργετικό φυτό εξέχουσας σημασίας για την μελισσοκομία που δίνει άφθονες ποσότητες νέκταρ και γύρης στις μέλισσες.
Βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη των μελισσοσμηνών άλλα και στην καταπολέμηση διάφορων ασθενειών εφόσον μιλάμε για νέκταρ και γύρη υψηλής διατροφικής άξιας , με φαρμακευτικές , αντιμικροβιακές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι μέλισσες και όλα τα έντομα που θα πλησιάσουν τα άνθη της επιβραβεύονται με μια <<πλημμύρα>> από γύρη και ημίπικρο νέκταρ το οποίο ειναι αρκετά εύκολο στην συλλογή του λόγω του ειδικού σχεδιασμού των ανθών σε μακριές λωρίδες. H γύρη ειναι χρώματος κίτρινο προς πορτοκαλί.
Οι καστανιές προτιμούν καλά ποτιζόμενα εδάφη με υπόγεια νερά αλλα και φυσικές πηγές κατι που είναι πολύ σημαντικό για τις μέλισσες μας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού εφόσον οι ανάγκες σε νερό είναι μεγάλες.



Το παλιούρι προσφέρει νέκταρ και γύρη πολύ καλής ποιότητας γι’αυτό επικρατεί η
πεποίθηση πως οι βασίλισσες που βγαίνουν στο παλιούρι, όταν είναι επιτυχής η
ανθοφορία του, είναι από τις καλύτερες. Το μειονέκτημα της ανθοφορίας αυτής είναι,
όπως και της ακακίας που προηγείται της ανθοφορίας του παλιουριού, η ευαισθησία
στις βροχές και στον ξερό Β.Δ. άνεμο.
Παρ’όλα αυτά είναι ένα από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά της χώρας μας
και η ανθοφορία του ξεκινά από τα μέσα Μαΐου σε πρώιμες περιοχές και
επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου στα οψιμότερα μέρη.







Η παπαρούνα είναι ένα αυτοφυές πόα φυτό που φύεται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας και σε κάθε τύπο εδάφους. Σε φτωχά χώματα και με λίγη υγρασία οι μίσχοι των λουλουδιών δεν μεγαλώνουν πολύ, ενώ σε πλούσιο με θρεπτικά συστατικά και υγρασία έδαφος ψηλώνει πολύ, κάνοντας τα κατακόκκινα πέταλα που συνθέτουν τα άνθη της ελκυστικά από μακριά.
Η μέλισσα που βλέπει το υπεριώδης φως, βλέπει την παπαρούνα σαν υπεριώδες λουλούδι
Η παπαρούνα ανθίζει από Απρίλιο μέχρι και μέσα Ιουλίου, αν έχουμε βροχερό Μάιο. Είναι από τα λίγα φυτά που βρίσκονται στην Ελληνική φύση με το μοναδικό μελισσοκόκκινο χρώμα στα πέταλα της. Είναι καθαρά γυρεοδοτικό φυτό και δίνει μόνον καλής ποιότητας γύρη. Όταν οι μέλισσες κάνουν συλλογή γύρης από παπαρούνες, μαυρίζουν τα κελιά από τις κηρήθρες των κυψελών. Σιγά-σιγά, και όσο ο γόνος μεγαλώνει, η μαυρίλα αρχίζει να εξαφανίζεται από τα πλαίσια. Πολλές φορές την σκεπάζουν με άλλου χρώματος γύρη και βλέπουμε κατά τις επιθεωρήσεις του καλοκαιριού μαύρα στίγματα. Δεν είναι χαλασμένη ούτε έχει σαπίσει εκείνη η γύρη όπως έχει αναφερθεί παλιότερα από νέους μελισσοκόμους.
Συλλέκτρια γύρης κατά την στιγμή της προσέγγισης σε παπαρούνα Μήκων ροιάς (Papaver rhoeas)Γεννιέται η απορία σε πολλούς, πώς η μέλισσα πάει στην παπαρούνα και παίρνει γύρη αφού δεν βλέπει το κόκκινο χρώμα από την φύση της. Οι ακτίνες του ήλιου που αντανακλώνται στα πέταλα της παπαρούνας είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι, οι υπεριώδες ακτίνες που επίσης αντανακλώνται είναι ορατές μόνον από τα μάτια της μέλισσας γιατί βλέπει το υπεριώδης φως. Έτσι η αντίληψη ότι η παπαρούνα φαίνεται μαύρη και δεν μπορούν οι μέλισσες να αντιληφθούν το χρώμα της δεν είναι σωστή. Απλά αντιλαμβάνεται την παπαρούνα ως υπεριώδες λουλούδι.



Φλαμουριά ή Τίλιο(Tilia)
Άλλα ονόματα Φλαμούρι, Τίλιο, Φιλύρα, Φιλουριά.
Είναι δένδρο φυλλοβόλο του βορείου Ημισφαιρίου ( Ευρώπη, Αμερική) που φτάνει σε ύψος μέχρι και 30 μέτρα.
Η φλαμουριά πολλαπλασιάζεται με σπόρους, και με μοσχεύματα.
Κάθε καρπός περιέχει έναν και μόνο σπόρο.
Τα μοσχεύματα μπορεί να είναι και μεγάλα σε ύψος (έως και 3 μέτρα όχι όμως διάμετρο μεγαλύτερη από 6 εκατοστά). Αν φυτευτούν στην οριστική τους θέση στο τέλος του Χειμώνα, ριζώνουν πολύ εύκολα.
Χρησιμοποιείται σε δενδροφυτεύσεις δρόμων.
Συναντάται συνήθως σε δάση Καστανιάς και Οξιάς.
Στη Μελισσοκομία έχει μεγάλη σημασία όταν συνυπάρχει με Καστανιά.
Τα μελίσσια θεριεύουν όταν παίρνουν γύρη από Καστανιά και μέλι από Φλαμουριά.
Τα άνθη της Φλαμουριάς είναι ενωμένα σε κρεμάμενους βότρεις, προστατευμένα από τη βροχή και στηρίζονται σε ένα μίσχο.
Ανθίζει τον Ιούνιο.

Τα άνθη της έχουν ένα μεθυστικό άρωμα που τρελαίνει τις μέλισσες,
Τα λουλούδια της Φλαμουριάς κόβονται από το μίσχο που κρέμονται και ξεραίνονται για να χρησιμοποιηθούν στη βοτανοθεραπεία.
Είναι κατάλληλα για τσάι αφού έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες και βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα.
Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν δίνει στο μέλι μια ιδιαίτερη γεύση.
Η φλαμουριά ανήκει στα μελισσοκομικά φυτά του Ιουνίου και συνυπάρχει τις περισσότερες φορές με την καστανιά, η οποία ανθίζει επίσης την ίδια εποχή. Η μελιτοφορία της διαρκεί κατά μέσον όρο 12 ημέρες. Τη συναντάμε στα βουνά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Πελοποννήσου.Η συμβολή της στις μέλισσες είναι κυρίως σε νέκταρ αλλά και σε μελίτωμα όταν έχει, λόγω βροχών, ευνοηθεί η προσβολή της από αφίδες. Τα λουλούδια της φλαμουριάς γέρνουν προς το έδαφος και σκεπάζονται από μικρά φύλλα και γι’ αυτό είναι ανθεκτική στη βροχή. Το αμιγές μέλι της είναι ανοικτόχρωμο με εξαιρετικό άρωμα και ευχάριστη γεύση, όταν όμως αναμιχθούν και μελιτώματα τότε σκουραίνει και αλλοιώνεται η γεύση του. ‘Όταν υπάρχει νεκταροέκκριση οι μέλισσες δεν δίνουν σημασία στα μελιτώματα, κατά τις μεσημβρινές όμως ώρες που συμβαίνει διακοπή της πρώτης, τότε στρέφονται προς αυτά. Στα πλεονεκτήματά της ως μελισσοκομικό φυτό αναφέρεται η μεγάλη δυνατότητα παραγωγής μελιού άριστης ποιότητας, η αξία των δένδρων για άλλους σκοπούς όπως στην υλοτομία και στην αρχιτεκτονική τοπίου. Επίσης είναι κατάλληλο δένδρο για αναδάσωση με μικρό κίνδυνο καταστροφής από πυρκαγιές. Μειονέκτημα αποτελεί η έναρξη της ανθοφορίας σε ηλικία 5 – 10 χρόνων, όπως και η σχετικά μικρή διάρκεια μελιτοφορίας. Η δε τελευταία δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως ξηρασία, το νέκταρ μπορεί να είναι τοξικό για τις μέλισσες. Αντίθετα με την καστανιά δεν ευνοεί την ανάπτυξη των μελισσιών, ενώ έχουμε και φθορά των συλλεκτριών που βοσκούν στις φλαμουριές.


Θρούμπι (Saturela thymbra L) Θρύμπη, ριγανούλα, άγριο τσάι κατσιδόχορτο. Θάμνος που μοιάζει με θυμάρι. Ανθίζει το Μάιο και Ιούνιο και η ανθοφορία του κρατά γύρο στον ένα μήνα. Πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό δίνει γύρη και νέκταρ, καλύπτει το ΄κενό΄ μέχρι την έναρξη ανθοφορίας του θυμαριού. Ο υγρός και ζεστός καιρός στη διάρκεια της ανθοφορίας αυξάνει τη νεκταροέκκριση. 

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ VIDEO ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ένα βίντεο «έργο τέχνης» παρουσιάζει τη μαγική μεταμόρφωση που λαμβάνει χώρα μέσα στις πρώτες 21 μέρες της ζωής μίας μέλισσας.
Ο φωτογράφος Anand Varma είχε προσληφθεί για να καταγράψει την καταστροφική επίδραση που έχει στη μελισσοκομία το παράσιτο Βαρρόα, το οποίο προσβάλλει τόσο τους γόνους όσο και τις ενήλικες μέλισσες.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, παρακολούθησε από κοντά όλα τα στάδια της ζωής των μελισσών, με αποτέλεσμα αυτό το συναρπαστικό βίντεο.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΑΚΧΑΡΟ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ: ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

 


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ότι το μέλι βελτιώνει βασικές μετρήσεις για την καρδιομεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, ειδικά εάν το μέλι είναι ωμό και προέρχεται από μία μόνο πηγή λουλουδιών.

 Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών για το μέλι.

Διαπίστωσαν ότι το μέλι μείωσε:

  • την γλυκόζη αίματος νηστείας
  • την ολική και LDL (“κακή” χοληστερόλη)
  • τα τριγλυκερίδια και
  • έναν δείκτη λιπώδους ηπατικής νόσου

Επίσης, αύξησε:

  • την HDL (“καλή” χοληστερόλη) και
  • ορισμένους δείκτες φλεγμονής


“Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα, επειδή το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη”, δήλωσε ο Tauseef Khan, ανώτερος ερευνητής στην μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης στις διατροφικές επιστήμες στο στο τμήμα Temerty Faculty of Medicine του πανεπιστημίου του Τορόντο. “Αλλά το μέλι είναι επίσης μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία”.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει την καρδιομεταβολική υγεία, ειδικά σε μελέτες in vitro και σε ζώα. Η τρέχουσα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανασκόπηση κλινικών δοκιμών και περιλαμβάνει πιο λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την επεξεργασία και το άνθος/φυτό που είναι πηγή/τροφή για τις μέλισσες.

“Η κοινή πεποίθηση μεταξύ ειδικών της δημόσιας υγείας και διατροφής ήταν εδώ και χρόνια ότι ‘η ζάχαρη είναι πάντα ζάχαρη’”, είπε ο John Sievenpiper, κύριος ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής επιστημών διατροφής και ιατρικής στο πανεπιστήμιο. “Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν συμβαίνει αυτό και θα πρέπει να σταματήσουμε τον χαρακτηρισμό του μελιού ως ελεύθερου ή προστιθέμενου σακχάρου στις διατροφικές οδηγίες”.

Οι Sievenpiper και Khan τόνισαν ότι το πλαίσιο των ευρημάτων ήταν κρίσιμο: κλινικές δοκιμές στις οποίες οι συμμετέχοντες ακολούθησαν υγιεινά διατροφικά πρότυπα, με τα πρόσθετα σάκχαρα να αντιστοιχούν στο 10% ή λιγότερο της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

“Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μέλι εάν γενικώς αποφεύγετε τη ζάχαρη”, είπε ο Khan. «Το συμπέρασμα αφορά περισσότερο την αντικατάσταση: εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό, η αλλαγή αυτών των σακχάρων με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους».
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 18 ελεγχόμενες δοκιμές και πάνω από 1.100 συμμετέχοντες στην ανάλυσή τους. Διαπίστωσαν ότι υπήρχε χαμηλή βεβαιότητα αποδεικτικών στοιχείων για τις περισσότερες από τις μελέτες, αλλά ότι το μέλι παρήγαγε σταθερά είτε ουδέτερα είτε ευεργετικά αποτελέσματα, ανάλογα με την επεξεργασία, την πηγή λουλουδιών και την ποσότητα.

Η μέση ημερήσια δόση μελιού στις δοκιμές ήταν 40 γραμμάρια, ή περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Η διάμεση διάρκεια της δοκιμής ήταν δύο μήνες. Το ακατέργαστο μέλι έδειξε πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα στις μελέτες. Το ίδιο έκανε και μέλι από μονοανθικές πηγές (π.χ. μέλι Robinia, από ένα φυτό ακακίας).

Μέλι: Η μεγάλη θερμότητα μειώνει τα οφέλη

Ο Khan είπε ότι αν και το επεξεργασμένο μέλι χάνει σαφώς πολλές από τις επιπτώσεις του στην υγεία μετά την παστερίωση (συνήθως στους 65 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 10 λεπτά, όπως συμβαίνει δηλαδή όταν βάζουμε μέλι στο καυτό τσάι) η επίδραση ενός ζεστού ροφήματος στο ωμό μέλι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πιθανότατα δεν θα καταστρέψει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Σημείωσε επίσης άλλους τρόπους κατανάλωσης μελιού χωρίς να ζεσταθεί, όπως με το γιαούρτι, ή ως άλειμμα, ή σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μη επεξεργασμένο μέλι, είπε ο Khan, και από μία μόνο πηγή λουλουδιών. Ο στόχος θα ήταν αποδεικτικά στοιχεία υψηλότερης ποιότητας και η καλύτερη κατανόηση των πολλών ενώσεων στο μέλι που μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία. “Χρειαζόμαστε ένα σταθερό προϊόν που μπορεί να προσφέρει σταθερά οφέλη για την υγεία. Τότε θα ακολουθήσει η αγορά”.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrition Reviews.

Πηγές: https://temertymedicine.utoronto.ca, https://studyfinds.org

φωτό: iStock

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ: EΠΟΜΕΝΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΕ ΚΑΠΝΑ - ΜΕΛΙ - ΣΤΑΦΙΔΑ - ΣΠΑΡΑΓΓΙ


Η καταβολή ενισχύσεων σε µια σειρά εκ των προϊόντων που στηρίζονται µέσω του έκτακτου πλαισίου για την Ουκρανία προγραµµατίζεται για το επόµενο διάστηµα, µε τις πληρωµές αυτές να αφορούν σε επιτραπέζια σταφύλια, αµύγδαλα, φασόλια, ενώ παράλληλα η χώρα προώθησε νέο αίτηµα έγκρισης κρατικών ενισχύσεων προς τις κοινοτικές αρχές, µέσω του οποίου διευρύνεται η ενίσχυση σε καπνά και σπαράγγια σε όλη την επικράτεια.

Το αίτηµα καταβολής ενίσχυσης στα αµύγδαλα όλης της επικράτειας που επλήγησαν, δεν φαίνεται πως εξυπηρετείται προς το παρόν.

Οι προγραµµατισµένες αποζηµιώσεις αφορούν:

Επιτραπέζια σταφύλια Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, ποσού 3,1 εκατ. ευρώ.
Οινοποιήσιµα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.
Φασόλια, Γίγαντες Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς, ποσού 1,59 εκατ. ευρώ.
Θερµοκήπια Μαραθώνα, ποσού 1,42 εκατ. ευρώ.
Σπαράγγια Αλµωπίας, ποσού 571,5 χιλ. ευρώ.
Αµύγδαλα 3 κοινοτήτων Π.Ε. Μαγνησίας, ποσού 562,5 χιλ. ευρώ.
Ζαχαρότευτλα επικράτειας, ποσού 232,9 χιλ. ευρώ.
Βοοτρόφους Βόρειας Εύβοιας, ποσού 26,9 χιλ. ευρώ.

Αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή, µια δεύτερη δέσµη αιτήµατος αποζηµιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόµετρου), ύψους 30,43 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν κατόπιν λήψης της σχετικής έγκρισης και αφορά:

Μελίσσια της επικράτειας, ποσού 12 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας).
Καπνά επικράτειας, ποσού 5,69 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών).
Κορινθιακή σταφίδα, ποσού 4,72 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας).
Αχλάδια επικράτειας, ποσού 4,70 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ηµαθίας).
Σπαράγγια επικράτειας, ποσού 2,61 εκατ. ευρώ (κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης).
Κρόκο επικράτειας, ποσού 707,5 χιλ. ευρώ (Π.Ε. Κοζάνης).

Επίσης, θα καταβληθεί µέσω de minimis, συνολικά ποσό 9 εκατ. ευρώ για τα οινοποιήσιµα σταφύλια της Αττικής, για τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας και για τα οινοποιήσιµα σταφύλια της ποικιλίας Ροδίτη της ∆υτικής Αχαΐας.

ΤΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΙΛΗΣΑΝ: ΑΥΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Τα μερομήνια αποτελούν για κάποιους σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Η μέθοδος πάντως είναι απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά τον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου, κ.ο.κ.

Ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, παραθέτει τις εκτιμήσεις του για το καλοκαίρι. Και δυστυχώς τα νέα είναι δυσοίωνα για τον Ιούνιο καθώς προβλέπει μεγάλη αστάθεια με ισχυρές καταιγίδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες! Αναλυτικά:

Ιούνιος

  •     1/2 έως 7: Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, τοπική αστάθεια κυρίως σε ορεινά τμήματα του εσωτερικού κορμού και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.
  •     8 έως 16/17: Σταδιακά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια.
  •     18 έως 24: Βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια. Αστάθεια σε Μακεδονία, Ηπειρο και πιθανώς δυτικά ηπειρωτικά. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
  •     25 έως τέλος Ιουνίου: Καλοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα. Υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα σταδιακά. Νοτιάδες.

Ιούλιος

  •     1 έως 5/6: Αστάθεια μόνο στα βορειοδυτικά τμήματα. Κανονικές θερμοκρασίες στα βόρεια, υψηλές στα κεντρικά και νότια, έως πολύ υψηλές στα νοτιοανατολικά.
  •     7 έως 12: Καλοκαιρία. Ηπιες έως τοπικά υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και την Κρήτη.
  •     13/14 έως 20: Ηλιοφάνεια. Αστάθειες σε ορεινά τμήματα κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας. Υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην Πελοπόννησο και τα δυτικά.
  •     21/22 έως τέλος Ιουλίου: Σταδιακά αρκετή υγρασία. Αστάθεια σε ορεινά τμήματα κυρίως του εσωτερικού κορμού και πιθανές μπόρες στη Μακεδονία. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Πιθανώς επίπεδα καύσωνα.

Αύγουστος

  •     1 έως 16/17: Ιδιαίτερα μακρά περίοδος με παρατεταμένες ζέστες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα ισχυρού καύσωνα. Πιθανή αφρικανική σκόνη.
  •     18 έως 22: Ζεστός και υγρός στα νοτιοανατολικά και ανατολικά κυρίως τμήματα. Πτώση θερμοκρασία στη Μακεδονία και τα βορειοδυτικά τμήματα. Ισχυρές πιθανές καταιγίδες σε κεντρικά και βόρεια τμήματα.
  •     23/24 έως τέλος Αυγούστου: Καύσωνα στη χώρα εκ νέου. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες προς το τέλος της περιόδου. Νοτιάδες.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ !!!


Ένας 22χρονος άντρας στην Ινδία πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείο με ερυθρότητα πόνο και μειωμένη όραση στο αριστερό του μάτι, όπου τον είχε τσιμπήσει μια μέλισσα μια ώρα πριν.

Κι ενώ στο δεξί μάτι είχε 20/20 όραση, με το αριστερό μπορούσε να δει μόνο σκιές όταν κάποιος κουνούσε το χέρι κοντά στο πρόσωπό του.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Kasturba Medical College πρόσεξαν ένα θόλωμα στο αριστερό του μάτι που ήταν πρησμένο, ενώ είδαν και το κεντρί που είχε μείνει εκεί.

Στον άντρα χορηγήθηκαν αντιβιοτικές σταγόνες και τοπική αναισθησία, προτού οι οφθαλμίατροι αφαιρέσουν το κεντρί, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Για δυο βδομάδες ο άντρας έλαβε αγωγή με γλυκοκορτικοειδή,  αντιβιοτικά και παυσίπονα καθώς και άλλα φάρμακα για να μην προκληθεί φλεγμονή και δευτερογενής μόλυνση.

Μόνο έπειτα από τρεις μήνες το μάτι του άντρα ανάρρωσε σε σημαντικό βαθμό.

Το πρήξιμο είχε εξαφανιστεί εντελώς και η όραση του άντρα στο αριστερό μάτι επανήλθε σε ποσοστό 20/40, χωρίς να έχει αποθεραπευτεί ακόμη πλήρως.

Πηγή

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

ΤΟ 80% ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΔΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ!!!


Χωρίς τις μέλισσες η τροφή μας θα περιορίζονταν σε καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84% από τα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται τη μέλισσα για επικονίαση ενώ το 80% της άγριας βλάστησης οφείλεται στις μέλισσες! Γενικότερα πάντως τα έντομα αυτά, που θεωρούνται τα σπουδαιότερα από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο, συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο 15-30% της παραγωγής τροφίμων.
«Ευτυχώς, για μας, η μέλισσα είναι ένα ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο στις αντιξοότητες έντομο», όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο εντομολόγος, καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου και τονίζει πως «Χάρις στους μελισσοκόμους οι πληθυσμοί της μέλισσας είναι περισσότεροι από πέρσι στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα τα μελίσσια (οι κυψέλες) αυξήθηκαν από 1.200.000 σε 1.560.000».
«Το πρόβλημα εντοπίζεται στις αγριομέλισσες, που επηρεάζονται αρνητικά από τη μονοκαλλιέργεια, τα δηλητήρια και τις πυρκαγιές. Τα άγρια έντομα είναι εξίσου χρήσιμα και πρέπει να προστατευτούν. Υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 διαφορετικά είδη άγριων μελισσών. Κάθε είδος είναι εξειδικευμένο στην επικονίαση συγκεκριμένων φυτών», επισημαίνει ο καθηγητής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγριομέλισσες που παίρνουν από τις ορχιδέες, εκτός από τη γύρη, το λάδι του φυτού για να αποκτήσουν το άρωμα εκείνο που θα τις κάνει να προσελκύσουν τις θηλυκές. Προκύπτει έτσι, πως οι συγκεκριμένες μέλισσες σε μια σχέση αλληλεξάρτησης, από τα σοφά καμωμένα σχέδια της φύσης, χρειάζονται τις ορχιδέες για να αναπαραχθούν και οι ορχιδέες τις μέλισσες για να πολλαπλασιαστούν.

«Όλα αυτά μας δείχνουν πόσο πολύ συμβάλει η μέλισσα στη διατήρηση του περιβάλλοντος: Συνδράμει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, βοηθά στον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανικές ουσίες και στην προστασία της γης από τη διάβρωση», υπογραμμίζει ο καθηγητής.


Στροφή στη μελισσοκομία

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή που αναδεικνύεται από τα στοιχεία του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ, υπεύθυνος του οποίου είναι ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου, είναι η αυξανόμενη στροφή του κόσμου στη μελισσοκομία, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά.

«Σαφώς μια τριήμερη εκπαίδευση δεν μπορεί να κάνει κάποιον ικανό ώστε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Του παρέχει όμως, τη δυνατότητα να μπορεί να συντηρήσει περίπου 20 κυψέλες και να έχει μια αξιόλογη παραγωγή για τον ίδιο και τα άτομα του οικείου περιβάλλοντος του», διευκρίνισε ο καθηγητής.
Πηγή

ΤΡΟΦΑΛΑΞΗ - TROPHALLAXIE (BINTEO)


Ένα βίντεο για το πως γίνεται η μεταφορά νέκταρ από την μια μέλισσα στην άλλη.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΑ: ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ



Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει μέλισσα είναι να αφαιρέσετε το κεντρί της.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγετε να εισχωρήσει το δηλητήριο στον οργανισμό σας και κατ’ επέκταση θα γλιτώσετε από τον πόνο, το κοκκίνισμα και το οίδημα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το 90% του δηλητηρίου της μέλισσας απελευθερώνεται στον οργανισμό μέσα σε 20 μόλις δευτερόλεπτα από τη στιγμή που τσιμπά το έντομο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσετε πολύ γρήγορα και να απομακρύνετε το κεντρί. Χρησιμοποιήστε –ιδανικά– ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή ό,τι άλλο έχετε στη διάθεσή σας, ακόμη και το νύχι σας. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να μην σπρώξετε το κεντρί πιο βαθιά στο δέρμα.

Το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει πρωτεΐνες που πυροδοτούν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται φαγούρα, κοκκίνισμα και ερεθισμός.

Αφού αφαιρέσετε το κεντρί, ξεπλύνετε καλά το σημείο με άφθονο νερό και σαπούνι για να αποφύγετε τη μόλυνση. Αν το κοκκίνισμα και το οίδημα δεν υποχωρήσουν άμεσα, μπορείτε να εφαρμόσετε στο σημείο λίγο πάγο για 20 λεπτά.

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

ΔΙΧΩΣ..... ΤΕΛΟΣ Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ!!! Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 7 ΜΑΪΟΥ (BINTEO)


Δεν θα ξεμπερδέψουμε άμεσα από την αστάθεια που κυριαρχεί εδώ και μέρες στην Ελλάδα, καθώς ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος έως και το τέλος του Απρίλη.

Από τις αρχές του Μάη διαφαίνεται μια πιο ουσιαστική σταθεροποίηση σε καθαρά ανοιξιάτικα δεδομένα, ενώ και θερμοκρασιακά δεν διαφαίνεται παρά μόνο προς τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Μάη, σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα κοντά στους 30 βαθμούς.

Δείτε στο βίντεο τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό πανευρωπαϊκά, αλλά και στην Ελλάδα, όπως καταγράφονται στην σαββατιάτικη ανανέωση του αμερικανικού καιρικού προγνωστικού μοντέλου, GFS.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ - ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ (THE INSECTS) (BINTEO)


Ποια είναι τα επικίνδυνα έντομα; Πως γίνεται το μέλι; Ο Κύριος Σωστός παρουσιάζει τα πολυπληθέστερα πλάσματα του πλανήτη μας, τα έντομα, χρησιμοποιώντας πολλά βίντεο και τρισδιάστατα γραφικά.
Ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ εγκεκριμένο απ' το Υπ. Παιδείας (2009) ως "Κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για σχολεία" και απ' το Υπ. Πολιτισμού ως "Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες".
Παραγωγή Ελευθέριος - Βασίλης Κατσαρός.
Σενάριο σκηνοθεσία Λευτέρης Κατσαρός.

ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΕΛΙ!!!!


 Στα ράφια των Super Marke ήδη κυκλοφορεί τεχνητό μέλι!! ( απομίμηση μελιού)!

O Καθηγητής Herzfeld, του Πανεπιστημίου της  Γερμανίας, δημοσιοποίησε  ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία σχετικά με την κατασκευή του τεχνητού μελιού! στην Ευρώπη.
Μια και υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για μέλι και το πλήθος των μελισσών στην Ευρώπη δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της αστικής εξάπλωσης αλλά και της αλόγιστης χρήσεις φυτοφαρμάκων!.
 
Έχει παρατηρήσει ότι όταν επιτευχθεί η αναστροφή της ραφιναρισμένης ζάχαρης σε ένα σχεδόν πλήρη τρόπο και υπό συνθήκες απόλυτος προσδιορισμένες εργαστηριακά , τελικά η  ζάχαρη στερεοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως και το φυσικό μέλι μετά από παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα, και στην συνέχεια μπόρεσε  επαναδιαλυθεί εύκολα με θέρμανση.
Λόγω της αυξημένης παραγωγής τεχνητού μελιού, οι μελισσοκόμοι έχουν εξοργιστεί με  το θέμα, έτσι ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους, και προτείνεται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη – προστατευτική - ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για το σκοπό αυτό, ένα σημείο είναι να υποχρεώσει τους κατασκευαστές τεχνητού μελιού,  να προσθέσουν εμφανώς στην ετικέτα την ένδειξη ότι είναι  τεχνητό προϊόν.

Από την άλλη πλευρά, έχει βρεθεί ότι η προσθήκη του ιμβερτοσακχάρου του φυσικού μελιού τείνει να βελτιώσει την ποιότητα και ιδιαίτερα να καταστεί πιο εύκολη η  πέψη ( πάντα σε σχέση με το Νέο Τεχνητό Μέλι).



                              Και τα συστατικά...

Βλέποντας ότι η ζάχαρη είναι περίπου το μόνο διατροφικό θέμα που παράγεται σε μια απολύτως  καθαρή διαδικασία, και μάλιστα οι μελισσοκόμοι την χρησιμοποιούν κατά βάση στην διατροφή του σμήνους. έτσι μέλι δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως ως νοθεία.

Οι μέλισσες παίρνουν συχνά τα προϊόντα ( νέκταρ, γύρη)  από τα λουλούδια που έχουν – τις περισσότερες φορές -  μια κακή γεύση,  και ο χημικός  διαπίστωσε ότι το μέλι που προέρχεται από την καστανιά μερικές φορές έχει μια πικρή γεύση.

 Από τα λουλούδια του σιταριού  βρίσκουμε ένα μέλι που μοιάζει στην  γεύση σαν τα πικρά αμύγδαλα και μέλι που προέρχεται από τα άνθη σπαραγγιών  είναι πιο ξινά.

Το Μέλι που λαμβάνονται από το φυτό αγριοκράμβης είναι ένα ελαιώδους μέλι, κλπ που λαμβάνεται από κρεμμύδια έχει τη γεύση του τελευταίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το μέλι είναι πολύ βελτιωμένη με την προσθήκη του ιμβερτοσακχάρου.

Ο Καθ Herzfeld δίνει μια πρακτική μέθοδο για την παρασκευή αυτής της μορφής ζάχαρης ( η αλλιώς του τεχνητού Μελιού).

 Παίρνουμε 1 κιλό (2,2 κιλά) υψηλής ποιότητας ραφιναρισμένης ζάχαρης σε ένα καθαρό δοχείο ( αποστειρωμένο), και προσθέτουμε 300 κυβικά εκατοστά (10 ουγκιά υγρού) νερού (καθαρό από χλώριο και απιονισμένο) και 1,1 γραμμάρια πίσσας TARIC οξύ.

Αυτό θερμαίνεται στους 110 βαθμούς.

Στην συνέχεια και  πάνω σε ανοιχτή φωτιά, ανακατεύοντας όλο αυτό το διάστημα, και διατηρείται σε αυτή τη φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει μια  λεπτή χρυσή κίτρινη υφή και χρώμα, όλη η διαδικασία διαρκεί για περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

 Με αυτή την πολύ απλή διαδικασία ( προσομοίωσης)  μπορούμε εύκολα να παράγουμε  το τεχνητό μέλι ( που φυσικά δεν θα έχει τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού μελιού).

Πολυάριθμα εκχυλίσματα είναι τώρα στην αγορά στην διάθεση της Βιομηχανίας τροφίμων για να δοθεί το άρωμα του μελιού που θα θελήσει η βιομηχανία να αρωματίσει! αλλά κανένας από αυτούς τους τρόπους και προϊόντα  δεν θα αντικαταστήσει το φυσικό μέλι.

Ωστόσο, αν πάρουμε το τεχνητό προϊόν που παρασκευάζεται όπως παραπάνω και να προσθέσει σε αυτό ένα φυσικό μέλι έχει έντονο άρωμα, με αυτό που παράγεται από την φύση!  Και – όπως μας διαβεβαιώνει ο Γερμανός καθηγητής -  μπορούμε να επιτύχουμε ένα εξαιρετικό ημι-μέλι ( κάτι σαν μέλι, νόστιμο και Φτηνό!!!)….

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

ΓΙΑΤΙ ΕΦΑΓΕ Ο ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΨΗΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ;





Στα πλαίσια του χαρμόσυνου μηνύματος της Αναστάσεως του Κυρίου που ολοκληρώνετε την Πέμπτη  25-05-2023 με την Ανάληψη Του  (τελευταία μέρα που λέμε το Χριστός Ανέστη είναι την Τετάρτη 24-05-2023), κάνουμε αυτή την ανάρτηση να δούμε γιατί ο Χριστός έφαγε ψητό ψάρι και μέλι.Ακολουθεί το κείμενο:
Ο αρχηγός της ζωής, που έλυσε τα δεσμά του θανάτου με την Ανάσταση του,συναναστράφηκε με τους μαθητές του επί σαράντα ημέρες (40) και επιβεβαίωσε σ’ αυτούς την Ανάστασή του με πολλές αποδείξεις.
Δεν ανέβηκε στους ουρανούς την ίδια ημέρα που αναστήθηκε, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αμφιβολίες και ερωτηματικά. Διαφορετικά, πολλοί από τους άπιστους θα μπορούσαν να προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Ανάσταση δεν ήταν παρά ένα ακόμη από τα όνειρα ευσεβών πόθων που γρήγορα έρχονται και πιο γρήγορα παρέρχονται. Για αυτό ακριβώς έμεινε ο Χριστός σαράντα ολόκληρες ημέρες στη γη, και εμφανίστηκε επανειλημμένα στους μαθητές του, και τους έδειξε τις ουλές από τα πληγές του, τους μίλησε για τις προφητείες που εκπλήρωσε με την ζωή και τα πάθη του ως άνθρωπος, και μάλιστα συνέφαγε μαζί τους.

Στο Ευαγγέλιον της Εορτής ακούμε ότι ζήτησε και έφαγε ο Χριστός «ιχθύος οπτού μέρος και από μελισσίου κηρίου», δηλ. ένα κομμάτι από ψητό ψάρι και από κηρύθρα με μέλι (Λουκ. 24:42). Γιατί αναφέρεται η λεπτομέρεια αυτή; Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η λεπτομέρεια αυτή είχε πολύ σπουδαία αλληγορική σημασία. 
Όσον αφορά στο ψάρι, γνωρίζουμε ότι αν και ζει μέσα στην αλμυρή θάλασσα, το σώμα του δεν είναι αλμυρό, αλλά γλυκό. Κατά παρόμοιο τρόπο και ο Χριστός, που έζησε μέσα στην ‘αλμυρή θάλασσα της αμαρτίας’ του κόσμου τούτου, «αμαρτίαν ουκ εποίησε, ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού», δηλ. δεν έκανε καμιά αμαρτία, ούτε ξεστόμισε τίποτε το δόλιο (Ησ. 53:9). Επίσης, ο Χριστός παρέμεινε πιο άφωνος και από το ψάρι όταν υπέστη το σωτήριο πάθος του και δέχτηκε τα ανήκουστα εκείνα βασανιστήρια και ακατανόμαστους υβρισμούς.  
Όσον αφορά στο μέλι και στο κερί, γνωρίζουμε ότι το μέλι είναι γλυκό και το κερί φωτιστικό, γι’ αυτό και θεωρούνται σαν σύμβολα της πνευματικής ηδονής και του φωτισμού που μεταδίδει στους πιστούς ο Χριστός μετά την Ανάσταση του. Επίσης, συμβολίζουν, το μεν πρώτο την θεραπεία της μεγάλης πίκρας της αμαρτίας την οποίαν συμβολίζει η χολή που του δόθηκε στο πάθος του, το δε δεύτερο, την διάλυση του πηκτού σκοταδιού της αμαρτίας την οποία συμβολίζει το σκοτάδι που έγινε κατά την σταύρωση του.

ΠΙΝΕΤΕ ΜΗΛΟΞΥΔΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ




Όταν πίνετε αυτό το μείγμα νωρίς το πρωί και με άδειο στομάχι, βοηθάει στην ισορροπία του pH του σώματος και παράλληλα βελτιώνει τις φυσικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πίνετε μηλόξυδο και μέλι κάθε πρωί για καλύτερη υγεία


Το μηλόξυδο και μέλι είναι δυο φυσικά προϊόντα πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο, κυρίως χάρη στις επιδράσεις τους στο ανθρώπινο σώμα.

Όταν χρησιμοποιούνται στην ακατέργαστη μορφή τους, π.χ. βιολογική, η υγεία επωφελείται ποικιλοτρόπως και τα δυο αυτά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες θεραπείες και στην καταπολέμηση μιας πληθώρας παθήσεων.

Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι αυτά τα δυο προϊόντα στηρίζουν τη γενική υγεία του σώματος επειδή ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα  και καταπολεμούν δεκάδες ασθένειες  που προκαλούνται από εισβάλλοντες μικροοργανισμούς.

Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι  αυτά τα δυο μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχυθούν οι επιδράσεις τους και να οδηγήσουν στη θεραπεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που λαμβάνετε όταν συνδυάζετε μηλόξυδο και μέλι;


Το φυσικό μέλι και το βιολογικό μηλόξυδο είναι πολύ γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν και να θεραπεύουν μολύνσεις και προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας.

Συνδυάζοντάς τα, δημιουργείτε μια ισχυρή θεραπεία για τη φλεγμονή, ένα δυνατό αντιβιοτικό, ένα υγιεινό αντιοξειδωτικό κι όλες αυτές οι ιδιότητες θα αντιμετωπίσουν μια πληθώρα κοινών ή χρόνιων ασθενειών.

Ανάμεσα στα κύρια οφέλη αυτής της θεραπείας είναι και τα εξής:

  •     Καταπολεμά τον πόνο στις αρθρώσεις, που είναι ο λόγος που συνιστάται σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα.
  •     Αποτελεί ένα τονωτικό για το στομάχι μειώνοντας τον πόνο και την καούρα.
  •     Βελτιώνει την πέψη, ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
  •     Βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης καθώς εμποδίζει ή βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.
  •     Αποτελεί ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα.
  •     Είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον πονόλαιμο και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα σχετίζεται με το αναπνευστικό σύστημα.
  •     Παρέχει πρόσθετη ενέργεια.
  •     Βελτιώνει την υγεία του δέρματος χάρη στην ικανότητά της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
  •     Μειώνει την κακή αναπνοή.
  •     Μειώνει τη φλεγμονή.

 

Γιατί πίνουμε μηλόξυδο και μέλι το πρωί;




Ο σημερινός μοντέρνος τρόπος ζωής εκθέτει το σώμα σε ένα συνεχές επίπεδο άγχους, καθώς επίσης και σε υψηλή οξύτητα λόγω των τροφών που είναι υψηλές σε λιπαρά και σάκχαρα.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία του pH, προκαλώντας καούρα αρχικά κι έπειτα αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές άλλες διαταραχές, μολύνσεις και προβλήματα που θα επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα της ζωής σας.

Θα πρέπει να πίνετε αυτήν τη θεραπεία το πρωί πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα ή πάρετε πρωινό, γιατί  εκτός από το ότι δίνει περισσότερη ενέργεια, προωθεί και την ισορροπία του pH σας μετά την πέψη.

Χάρη σε αυτήν τη λειτουργία κλειδί, το μείγμα από μηλόξυδο και μέλι γίνεται μια από τις καλύτερες εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες για να βελτιώσετε την ικανότητα του σώματός σας να προστατεύεται μόνο του από την ασθένεια.


 

Πώς μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη θεραπευτική συνταγή;


Πριν σας δώσουμε την ακριβή συνταγή που πρέπει να ακολουθήσετε, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε 100% βιολογικά κι ακατέργαστα υλικά, επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα διαθέσιμα σήμερα που έχουν μεταλλαχθεί ή περιέχουν πρόσθετα τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φυσική τους δράση.

Η χρήση μη βιολογικού ή επεξεργασμένου μελιού και μηλόξυδου θα μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας επειδή τα συστατικά υστερούν σε θρεπτική αξία, την οποία θα μπορούσαν να έχουν στην πιο αγνή τους μορφή.

 Υλικά

    1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστο μέλι (7.5 g)
    1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο (5 ml)
    1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Εκτέλεση


Αναμειγνύετε το μέλι και το μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθούν.

Ποια είναι η δοσολογία;

Ο καλύτερος τρόπος για να επιμηκύνετε αυτά τα αποτελέσματα είναι να πίνετε αυτό το μείγμα με άδειο στομάχι, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν πάρετε πρωινό.

Επίσης, μπορείτε να καταναλώσετε αυτό το ρόφημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μην καταναλώσετε περισσότερες από τρεις δόσεις την ημέρα καθώς αυτό μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία σας.

Μια προειδοποίηση!


Αν πρόκειται να λαμβάνετε αυτήν τη θεραπεία κάθε μέρα, μην ξεχνάτε ότι οι μεγάλες δόσεις μηλόξυδου μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα καλίου κι απώλεια οστικής πυκνότητας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχουμε δώσει παραπάνω και να σταματήσετε να το παίρνετε αμέσως αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε παρενέργεια.

Το μηλόξυδο μπορεί να επηρεάσει τη δράση των διουρητικών και καθαρτικών φαρμάκων, των φαρμάκων για το διαβήτη και για τις καρδιακές ασθένειες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καλύτερο είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Πηγή

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΜΕΛΙ: ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΝΟΘΕΥΣΗ


                     Επιζήμια η νόθευση του μελιού με σάκχαρα


Ύποπτο για νόθευση είναι ένα σημαντικό μέρος του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ, το οποίο δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της σχετικής οδηγίας για το μέλι. Το ποσοστό των ύποπτων δειγμάτων ανέρχεται στο 46%, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με εκείνο της περιόδου 2015-17.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Από τις κυψέλες» για την αξιολόγηση  της συχνότητας στην αγορά μελιού νοθευμένου με σάκχαρα.
Ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός ύποπτων φορτίων προερχόταν από την Κίνα (66 από τα 89), μολονότι το μέλι με προέλευση την Τουρκία (14 από τα 15) είχε το υψηλότερο σχετικό ποσοστό ύποπτων δειγμάτων. Από τα 320 δείγματα που ελήφθησαν, 147 (46 %) ήταν ύποπτα μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της οδηγίας της ΕΕ για το μέλι, διότι εντοπίστηκε τουλάχιστον ένας δείκτης εξωγενών πηγών ζάχαρης.

Η νόθευση του μελιού με σάκχαρα είναι επιζήμια για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ και αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις και για τη φήμη του μελιού.

Οι οργανώσεις παραγωγών καθώς και οι ενώσεις προστασίας των καταναλωτών έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πιθανή νόθευση του μελιού.

Τα πορίσματα


Η συντονισμένη δράση επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση ότι σημαντικό μέρος του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ είναι ύποπτο ότι δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της «Οδηγίας για το μέλι» (46% με βάση 320 δείγματα).

Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό που σημειώθηκε το 2015-17 (14%). Ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός ύποπτων αποστολών προερχόταν από την Κίνα (74%), αν και το μέλι καταγωγής Τουρκίας είχε το υψηλότερο σχετικό ποσοστό ύποπτων δειγμάτων (93%). Το μέλι που εισάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ακόμη υψηλότερο ποσοστό υποψίας (100%), πιθανότατα το αποτέλεσμα του μελιού που παράγεται σε άλλες χώρες και αναμειγνύεται περαιτέρω στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την επανεξαγωγή του στην ΕΕ.

Περισσότεροι από τους μισούς (57%) των επιχειρηματιών είχαν εξάγει αποστολές μελιού ύποπτες ότι ήταν νοθευμένες με ξένα σάκχαρα και πάνω από το 60% (66), των χειριστών εισήγαγαν τουλάχιστον μία ύποπτη παρτίδα.
Οι κυρώσεις

Μέχρι σήμερα, 44 φορείς της ΕΕ έχουν ερευνηθεί και σε επτά έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Οι εγκληματολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη και την OLAF με βάση επιτόπια επιθεώρηση, δειγματοληψία και ενδελεχή εξέταση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αρχείων τηλεφώνου κατέδειξαν συνενοχή μεταξύ εξαγωγέων και εισαγωγέων και τις ακόλουθες κακοτεχνίες:

  •     Χρήση σιροπιών ζάχαρης για τη νόθευση του μελιού και τη μείωση της τιμής του, τόσο σε χώρες εκτός ΕΕ όσο και στην επικράτεια της ΕΕ
  •     Ανάλυση σε διαπιστευμένα εργαστήρια για την προσαρμογή των μιγμάτων μελιού/ζάχαρης για να αποφευχθεί η πιθανή ανίχνευση από πελάτες και επίσημες αρχές πριν από εργασίες εισαγωγής
  •     Χρήση πρόσθετων και χρωστικών για την αλλοίωση της πραγματικής βοτανικής πηγής μελιού
  •     Συγκάλυψη της πραγματικής γεωγραφικής προέλευσης του μελιού με τη σφυρηλάτηση πληροφοριών ιχνηλασιμότητας και με την αφαίρεση της γύρης.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει ισχυρή υποψία ότι μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από τρίτες χώρες δεν ανιχνεύεται στην αγορά της ΕΕ.

Πηγή