ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΩΜΟ ΜΕΛΙ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΚΧΑΡΟΥ - ΤΗΣ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ


Να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι, προτρέπουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, η οποία προβλέπει οι θερμίδες που προέρχονται από τη ζάχαρη να μην ξεπερνούν το 10% των ημερήσιων θερμίδων, μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη από το μέλι.

Τα νέα ευρήματα για την επίδραση του μελιού, προέρχονται από μετα-ανάλυση ανασκόπηση 18 ελεγχόμενων δοκιμών σίτισης στις οποίες συμμετείχαν 1.105 γενικά υγιείς άνθρωποι.

Συνολικά, οι δοκιμές έδειξαν ότι το μέλι μείωσε το σάκχαρο νηστείας (επίπεδα σακχάρου στο αίμα με άδειο στομάχι), την ολική και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, καθώς και έναν δείκτη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Βρήκαν επίσης ότι το μέλι αύξησε κάποιους δείκτες φλεγμονής.

Παρότι τα σάκχαρα όλων των ειδών συνδέονται με καρδιομεταβολικά προβλήματα -και το μέλι αποτελείται κατά 80% από σάκχαρα- οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το μέλι μπορεί να ανήκει σε μια δική του κατηγορία και να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως υγιεινή τροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ωμό (άθερμο ή ακατέργαστο) μέλι και το μέλι από ένα είδος φυτών παρέχουν το περισσότερα καρδιομεταβολικά οφέλη.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα γλυκαντικά, η γλυκαντική δύναμη του μελιού δεν προέρχεται αποκλειστικά από κοινά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη.



Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Tauseef Ahmad Khan, επιστημονικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε:

«Περίπου το 15% του μελιού είναι φτιαγμένο από δεκάδες σπάνια σάκχαρα -π.χ. ισομαλτουλόζη, κοτζιβιόζη, τρεαλόζη, μελεζιτόζη κ.λπ.- που έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά μεταβολικά οφέλη, όπως η βελτίωση της διαχείρισης της γλυκόζης, η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και η ανάπτυξη βακτηρίων που σχετίζονται με ένα υγιές έντερο».

Επιπλέον, είπε ο Δρ. Khan, το μέλι περιέχει και άλλα συστατικά εκτός από σάκχαρα, όπως βιοενεργά μόρια, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, φλαβονοειδών και οργανικών οξέων που έχουν μια σειρά από φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιβιοτική δράση, αντικαρκινική δράση, δράση κατά της παχυσαρκίας, προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και μείωση της φλεγμονής.

Το μέλι παστεριώνεται για ευκολία και όχι για ασφάλεια, καθώς η επεξεργασία επιβραδύνει τη φυσική κρυσταλλοποίησή του, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την έγχυση ή τη μέτρησή του.

Το ωμό μέλι έχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να μειωθούν με την παστερίωση.

Η τρέχουσα μελέτη διαπίστωσε ότι το ωμό μέλι είχε μια ιδιαίτερα θετική επίδραση στα σάκχαρο νηστείας.

Τα περισσότερα μέλια περιέχουν συστατικά από πολλά φυτά, καθώς οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ σε απόσταση 2 έως 4 μιλίων από την κυψέλη τους.

Το μέλι που παράγεται από ένα είδος φυτών ή ακόμη και μόνο ένα φυτό, όπως είναι το μέλι Tupelo, το μέλι λεβάντας και το μέλι robinia (ψευδοακακίας), βρέθηκε ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη και τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο νηστείας.

Δείκτες φλεγμονής


Η υπερβολική φλεγμονή συνδέεται ολοένα και περισσότερο με μια σειρά ασθενειών, επομένως το εύρημα της μελέτης ότι το μέλι αύξησε τους δείκτες φλεγμονής IL-6 και TNF-alpha προκάλεσε αρχικά κάποια ανησυχία.

Ωστόσο, ο Δρ. Khan επισημαίνει ότι μια αύξηση σε αυτούς τους δείκτες μπορεί πράγματι να υποδεικνύει πρόσθετα οφέλη.

«Η IL-6 μπορεί να παίζει ρόλο στη διατήρηση του ελέγχου της γλυκόζης βελτιώνοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων σε ολόκληρο το σώμα», είπε. Ομοίως, ο TNF-alpha είναι ένας δείκτης της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης του σώματος, επομένως μια αύξηση μέσω της πρόσληψης μελιού μπορεί να υποδηλώνει βελτιωμένη ανοσία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nutrition Reviews.

Πηγή

ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;


Είναι το μέλι μία από τις τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα του ζευγαριού;

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Μεταξύ των τροφών που δεν πρέπει λείπει από τη διατροφή σας αν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι και το μέλι.


Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη από ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Ceará στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι το ακατέργαστο βιολογικό μέλι μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Οι ερευνητές το ονόμασαν «μέλι γονιμότητας».

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και βρέθηκε υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ακατέργαστο μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από τη μετφορμίνη, η οποία είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη.

Αποδείχθηκε επίσης ότι βελτιώνει τη γονιμότητα ρυθμίζοντας τις ορμόνες, μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.




Το μέλι είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή

Μέλι και γονιμότητα


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ακατέργαστο βιολογικό μέλι είχε υψηλά επίπεδα αρκετών αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, φαινολών και μονοτερπενίων που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Το ακατέργαστο βιολογικό μέλι παράγεται από απομακρυσμένες φυλές στο βραζιλιάνικο τροπικό δάσος, οι οποίες το συλλέγουν από άγριες μέλισσες που γονιμοποιούν στα δέντρα γύρω από τα χωριά τους. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας. Ωστόσο, το ακατέργαστο βιολογικό μέλι, είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να βρεθεί.


Το ακατέργαστο βιολογικό μέλι ενισχύει τη γονιμότητα

Αποτελέσματα μελέτης


Οι ερευνητές δοκίμασαν το μέλι σε θηλυκά ποντίκια που δεν μπόρεσαν να κυοφορήσουν λόγω του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο επηρεάζει έως και το 30% των γυναικών παγκοσμίως.

Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το μέλι γονιμότητας, διαπίστωσαν ότι άλλαξε τον τρόπο αλληλεπίδρασης της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο σώμα. Στη μελέτη, το ακατέργαστο βιολογικό μέλι ήταν σε θέση να βελτιώσει την ανοχή στη γλυκόζη σε ποντίκια με PCOS και επίσης αύξησε τον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώθηκαν από τις ωοθήκες.

Επίσης, είδαν ότι όταν τάισαν μερικά από αυτά τα ποντίκια ωμό μέλι για δύο εβδομάδες (και μετά σταμάτησαν), περίπου τα μισά κυοφόρησαν μέσα σε επτά εβδομάδες - σε σύγκριση με λιγότερο από 10% μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν καμία θεραπεία με μέλι.

Μια άλλη μελέτη το 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Reproductive Health επεσήμανε ότι το ωμό μέλι είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Το ακατέργαστο βιολογικό μέλι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Βελτίωση γονιμότητας με μέλι

Το να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ανακατεμένο σε αυτό μισή ώρα πριν το πρωινό με άδειο στομάχι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα ένζυμα και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ωμό βιολογικό μέλι.

Με πληροφορίες από το calendar-uk.co.uk


Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ''ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ ΞΥΔΙΟΥ'' ΚΑΙ ''ΚΡΕΜΑΣ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ

Το αυθεντικό βαλσαμικό ξύδι έχει σαν μοναδικό συστατικό το συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών (συνήθως λευκών). Μεταγγίζεται σε μια σειρά διαδοχικά μικρότερων βαρελιών από διαφορετικά ξύλα, όπου βράζει, ωριμάζει και συγκεντρώνει αρώματα. Πωλείται δε, σε τιμές ασυνήθιστες για τα ελληνικά νοικοκυριά (από 100€ έως 400€ τα 100ml).

Παρασκευή "εναλλακτικού βαλσάμικου ξυδιού" και "κρέμας βασλάμικου" με το οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αγοραστό που στην ουσία είναι ξύδι, ζάχαρη, χημικά χρώματα και αρώματα.

Υλικά:

5 μέρη ξύδι της αρεσκείας μας (σπιτικό ή αγοραστό).

5 κουπες ξυδι θα βαλουμε μια κουπα μελι..

1 μέρος πετιμέζι ή μέλι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ξύδι σε μια κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το πετιμέζι ή το μέλι.Καθώς όλα τα ξύδια δεν είναι το ίδιο ξινά, δοκιμάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε πετιμέζι ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

Το βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να εξατμίζεται το υγρό αλλά να μην καεί. Αν θέλουμε το βαλσάμικό μας να έχει τη μορφή κρέμας, το βράζουμε αρκετά ώσπου να πήξει και να στέκεται πάνω στο κοίλο μέρος του κουταλιού.

Βγάλτε το από την κατσαρόλα και ρίξτε το σε μαλακό μπουκάλι που πιέζεται (σαν της μουστάρδας).

Αν κρυώσει και δείτε ότι δεν πέφτει εύκολα, προσθέστε λίγο ξύδι για να αραιώσει ή ζεστάνετε το σε ζεστό νερό.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Η «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ - ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ»: ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ ΓΗΣ!!!

 

Η «Κιβωτός των Σπόρων» κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή.
Περιέχει περισσότερα από
1,2 εκατομμυρίων  είδη σπόρων από όλα τα σημεία της Γης.

Στα άδυτα του «θησαυροφυλακίου σπόρων» γνωστού και ως «κιβωτός της Αποκάλυψης» του Svalbard μπορεί να περιπλανηθεί πλέον ο καθένας μας. Θαμμένο στον πάγο της Αρκτικής, ένα κτίριο προστατεύει είδη σπόρων από κάθε μεριά του κόσμου και… πυροδοτεί θεωρίες συνωμοσίας. Το κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να ρίξει μια ματιά στο τι συμβαίνει στο μυστηριώδες αυτό μέρος.

Ξεπροβάλλοντας από τον παγετό σε μια βουνοπλαγιά στο Spitsbergen, στο αρχιπέλαγος Svalbard, η είσοδος στο θησαυροφυλάκιο σπόρων «Doomsday» μοιάζει κάτι σαν ταινία του James Bond. Όπως αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμα του, περιτριγυρισμένη από χιόνι, πάγο και πολικές αρκούδες, η εγκατάσταση φιλοξενεί δείγματα σπόρων 1,2 εκατομμυρίων από κάθε γωνιά του πλανήτη, ως «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» κατά της «Αποκάλυψης». Η εγκατάσταση πλέον λειτουργεί για να αποτρέψει την ολοκληρωτική απώλεια καλλιεργειών μετά από έναν πόλεμο, μια φυσική καταστροφή ή πανδημία.

Το Global Seed Vault στη Νορβηγική Αρκτική, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008, είναι κλειστό για το κοινό και καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, έχοντας πυροδοτήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας στο Διαδίκτυο. Τώρα, για την 15η επέτειο από την έναρξη της λειτουργίας του, όλοι μπορούν να ρίξουν μια ματιά μέσω εικονικής περιήγησης, για να δουν την τεράστια συλλογή ρυζιού, δημητριακών και άλλων σπόρων που είναι κρυμμένοι βαθιά στο βουνό πίσω από πέντε σετ μεταλλικών πορτών.

Περιηγηθείτε εδώ στο εσωτερικό της εγκατάστασης.


Η βαθιά κατάψυξη, βοηθάει τους σπόρους να διαρκέσουν για πάντα. Το θησαυροφυλάκιο συνδιαχειρίζεται η νορβηγική κυβέρνηση, η Crop Trust, η NordGen, και η τράπεζα γονιδίων των σκανδιναβικών χωρών. Οι σπόροι θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στις γεωργικές προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση, μελετώνται μεταξύ άλλων χωροκατακτητικά είδη, παράσιτα, αλλαγές στα πρότυπα βροχόπτωσης και απώλεια βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «κιβωτός» ανοίγει τις πόρτες της τρεις φορές το χρόνο για να δέχεται νέες «καταθέσεις» από άλλες τράπεζες σπόρων σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες λένε ότι ελπίζουν οι άνθρωποι να μάθουν περισσότερα για τη δουλειά τους μέσω της εικονικής περιήγησης – χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε θήραμα μιας πολικής αρκούδας.

«Είναι λίγο σαν να βρίσκεσαι σε καθεδρικό Ναό. Έχει ψηλά ταβάνια και όταν στέκεσαι μέσα στο βουνό, δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου ήχος. Το μόνο που μπορείτε να ακούσετε είναι ο εαυτός σας», είπε η Lise Lykke Steffensen, εκτελεστική διευθύντρια της NordGen, η οποία είναι υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία του θόλου και πρόσθεσε: «Όταν ανοίγετε την πόρτα των συλλογών, είναι στους μείον 18 βαθμούς Κελσίου -το διεθνές πρότυπο για τη διατήρηση των σπόρων- που είναι πολύ, πολύ κρύο. Στη συνέχεια, βλέπετε όλα τα κουτιά με σπόρους από πάρα πολλές χώρες. Έχω πάει τόσες φορές και εξακολουθώ να είμαι περίεργη».

Μια έρευνα ζωτικής σημασίας


Μετά την καταστροφή της τράπεζας σπόρων του Χαλεπίου στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, το θησαυροφυλάκιο χρησιμοποιήθηκε για την αναπλήρωση σπόρων για πρώτη φορά από το Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας στις Ξηρές Περιοχές, έναν περιφερειακό κόμβο με έδρα το Χαλέπι για τη μελέτη των καλλιεργειών. Το μέρος όπου πρωτοξεκίνησε η γεωργία. Η έρευνα για την ανθεκτικότητα αυτών των καλλιεργειών και ειδών φυτών θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται.

Μακριά από την πανοραμική θέα της Αρκτικής νύχτας από την είσοδο της εγκατάστασης, η εικονική περιήγηση μας μεταφέρει κάτω από ένα μακρύ τούνελ βαθιά στο βουνό. Τελικά, φτάνουμε στον «καθεδρικό ναό», όπου βρίσκονται οι τρεις θάλαμοι σπόρων, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να αποθηκεύσει σχεδόν 3.000 κουτιά σπόρων. Κάθε είδος σφραγίζεται σε αεροστεγή σακούλα αλουμινίου και φυλάσσεται στο κουτί της χώρας του. Καθώς περπατάμε ανάμεσα σε κάτι που μοιάζει με τα ράφια μιας αποθήκης, μπορούμε να κάνουμε «κλικ» στο πλαίσιο μιας χώρας για να μάθουμε περισσότερα.

Ένα από τα πιο σημαντικά παγκόσμια δημόσια αγαθά που έχουμε στη Γη


Θεωρητικά, οι σπόροι είναι ασφαλείς, αν και η είσοδος της εγκατάστασης πλημμύρισε από το λιώσιμο πάγων το 2017 μετά από ένα κύμα καύσωνα στο Σβάλμπαρντ. Το νησί είναι το μέρος του πλανήτη που θερμαίνεται πιο γρήγορα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι τα κοιτάσματα είναι θαμμένα τόσο βαθιά στον μόνιμο παγετό που θα είναι ασφαλή για αιώνες. Οι σπόροι αντικαθίστανται κάθε μερικές δεκαετίες και αν το σύστημα ψύξης αποτύχει, πιθανότατα θα χρειαζόταν εκατοντάδες χρόνια για να ανέβει η θερμοκρασία μέσα στα θησαυροφυλάκια πάνω από το μηδέν.

«Η εικονική περιήγηση δίνει σε όλους την ευκαιρία να κοιτάξουν μέσα. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα γενικό ζήτημα διαφάνειας στο ευρύτερο κοινό», λέει ο Stefan Schmitz, εκτελεστικός διευθυντής του Crop Trust. «Αυτό που είναι ασφαλισμένο μέσα στο θησαυροφυλάκιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά παγκόσμια δημόσια αγαθά που έχουμε στη Γη. Αλλά πρέπει να τα προστατεύσουμε, να τα ασφαλίσουμε και να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθούν στο διηνεκές».

Αυτή την εβδομάδα, το «θησαυροφυλάκιο» δέχτηκε καταθέσεις για πρώτη φορά από την Αλβανία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μπενίν, μαζί με ποικιλίες άγριας φράουλας από ένα γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο. Οι συγκεκριμένοι καρποί θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να θρέψει πληθυσμούς σε έναν θερμότερο κόσμο, υποστηρίζει ο Schmitz.

«Αυτές οι άγριες φράουλες είναι καταπληκτικές. Έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν στη φύση για εκατομμύρια χρόνια», λέει ο Schmitz. «Μπορούν να αντέξουν την κλιματική αλλαγή, μπορούν να αντέξουν σκληρές καταστάσεις με σχεδόν καθόλου έδαφος και αυτό ακριβώς ενδιαφέρει τους επιστήμονες. Σήμερα, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναπαραγωγή από ποικιλίες που είναι ανθεκτικές σε πιο σκληρά κλίματα» σημείωσε.

Πηγή 











 


Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

ENTEXNA ....ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ (ΒIΝΤΕΟ HD)

 
Έντεχνα τραγούδια... Με υπέροχα λουλούδια (video).
Θα ακουστούν τα παρακάτω τραγούδια:
1. Όνειρο ήτανε ......................... Ελεωνόρα Ζουγανέλη
2. Μικρή πατρίδα.........................Νταλάρας-Θηβαίος
3. Δεν μπορώ..............................Αλκίνοος Ιωαννίδης
4. Ένα χειμωνιάτικο πρωί............Μελίνα Ασλανίδου

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ: ΝΟΘΕΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ - «ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ» Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ!!!

Πως γίνεται η νόθευση - Τι δείχνει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) και της Foodwatch.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ - ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

Ανεπαρκής η ενίσχυση των 8 ευρώ ανά κυψέλη - Πρέπει να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις, τονίζουν οι μελισσοκόμοι.

Ανεπαρκή χαρακτηρίζουν οι μελισσοκόμοι την ενίσχυση ύψους 8 ευρώ ανά κυψέλη για όσους έχουν από 110 κυψέλες και πάνω, που ανακοίνωσε προ μερικών ημερών ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

Ο κλάδος – όπως τονίζουν οι διοικήσεις των Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών από τη Χαλκιδική μέχρι τη Θάσο και την Κρήτη  – καταγράφει έντονες τάσεις εξόδου και συρρίκνωσης, ανάλογες των αντίστοιχων στην κτηνοτροφία, και οι μελισσοκόμοι δεν βλέπουν «φως στο τούνελ» εάν δεν αντιμετωπιστεί το χρόνιο θέμα των ελληνοποιήσεων μελιών, που όπως τονίζουν όχι μόνο δεν είναι ελληνικά αλλά περιέχουν ζάχαρη ή και άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Κρήτη


Πολύ λίγη χαρακτηρίζει καταρχάς την ενίσχυση των 8 ευρώ την εν λόγω ενίσχυση ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου (Κρήτη), Στέλιος Μανωλίτσης, όταν η τιμή της ζάχαρης (σ.σ. χρησιμοποιείται στις μελισσοτροφές τους χειμερινούς μήνες) έχει εκτοξευθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία στα 1.300  1.350 ευρώ ο τόνος και τα καύσιμα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος (σ.σ. η μελισσοκομία είναι νομαδική). Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με το χρόνιο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων μελιών και την κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στο να γεμίσει – όπως σημειώνει ο κ.Μανωλίτσης – ο πίνακας αγγελιών του Συνεταιρσμού με αγγελίες πώλησης κυψελών και μάλιστα να αντικατασταθεί με μεγαλύτερο. Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του Συνεταιρισμού και του Μελισσοκομικού Κέντρου Κρήτης, εκτιμάται ότι έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 μέχρι σήμερα ένα 10% των μελισσοκόμων και συνολικά έναν ποσοστό 20%-25% την τελευταία διετία.

Μία βασική πρόταση των μελισσοκόμων της Κρήτης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει κατατεθεί και επισήμως, είναι η παροχή ενίσχυσης για την επικονίαση, όπως γίνεται σε άλλες χώρες δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, λόγω του μείζονος ρόλου που διαδραματίζουν οι μέλισσες στην επικονίαση όλων των οπωροκηπευτικών και ανθέων.

Θάσος


Η αύξηση του κόστους είναι πολύ μεγαλύτερη από την ενίσχυση που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος. Κατά τον ίδιο, εξάλλου, το μείζον πρόβλημα του κλάδου είναι οι ελληνοποιήσεις μελιών χαμηλότερης και αμφιβόλου ποιότητας ου πωλούνται όμως φτηνά και έχουν οδηγήσει λόγω της διαφοράς στις τιμές πώλησης στο να υπάρχουν ακόμη αδιάθετες ποσότητες γνήσιου ελληνικού μελιού στις αποθήκες του συνεταιρισμού από πέρυσι. Την τελευταία τετραετία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού των μελισσοκόμων της Θάσου σε ετήσια βάση αποχωρεί από τον κλάδο ένα ποσοστό 10%, με την τάση αυτή να εντείνεται φέτος.

Χαλκιδική


Η μελισσοκομία στη Χαλκιδική έχει περάσει κι άλλες δύσκολες περιόδους, πλέον όμως κλυδωνίζεται, τρονίζει στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής “Σίθων”, Αχιλλέας Παπαστεργίου, που προεδρεύει του Συνεταιρισμού – σημειωτέον – από το 1977. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως προσθέτει, είχαν μπει στο επάγγελμα αρκετοί νέοι (σ.σ. μέσω προγραμμάτων) αλλά φέτος φεύγουν λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής, ενώ τα παρατάνε και παλιοί παραγωγοί.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση  που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, ένα θετικό μέτρο, δεδομένου ότι δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση σε ποσοστό 50% σε σχέση με τους επαγγελματίες, στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους. Όμως, όπως προσθέτει, η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των ελληνοποιήσεων, που τα μέγιστα την ελληνική μελισσομία, καθώς επίσης να υπάρξει καλύτερη αντιμετωπίση των μικρών και μεσαίων παραγωγών από τις τράπεζες.

Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν την Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, επίσης, όπως τονίζει ο κ. Παπαστεργίου, επέφεραν μεγάλο πλήγμα στην ελληνική μελισσοκομία-παραγωγή μελιού, καθώς στην Εύβοια παραγόταν πάνω από το 30% του ελληνικού πευκόμελου, που με τη σειρά του αποτελεί το 70% της συνολικής ελληνικής παραγωγής μελιού.

Πέλλα


Κώδωνα κινδύνου για την επιβίωση της ελληνικής μελισσοκομίας  έχει κρούσει επίσης από τον Νοέμβριο και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας στην αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των τιμών στις μελισσοτροφές και του υπερδιπλασιασμού του κόστους μετακινήσεων των κυψελών. Στον αντίποδα, επισημαίνονται οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης μελιού από τους παραγωγούς (μόλις 3,5 ευρώ το κιλό) και η ραγδαία μείωση των πληθυσμών μέλισσας, εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών αλλά και ασθενειών, που μεταδίδονται εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης κοπαδιών στη Χαλκιδική, αφού άλλα δάση, όπως το δάσος της Εύβοιας, έχουν καεί.

Πέρα όμως από την διασφάλιση της παραγωγής του πολύτιμου μελιού, όπως τονίζεται, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η εξάλειψη των μελισσών, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών, καθώς οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές του οικοσυστήματος.
Eurostat

Στο μεταξύ, σε επίπεδο Ε.Ε., σύμφωνα με τη Eurostat, η μελισσοκομία παρουσιάζει αυξητική πορεία στην Ε.Ε., όσον αφορά στον αριθμό τόσο των μελισσοκόμων και επαγγελματιών μελισσοκόμων όσο και των κυψελών, γιατί θεωρείται κερδοφόρος και η ελληνική παραγωγή μελιού αποτελεί το 1% της παγκόσμιας και το 7,4% της ευρωπαϊκής (4η θέση).

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία από την Κομισιόν του Οκτωβρίου 2022, οι κύριοι εξαγωγείς μελιού παγκοσμίως στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου της ίδιας χρονιάς ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Βιετνάμ, η Τουρκία και η Ουρουγουάη. 

Πηγή

ΟΙ ΜΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ


Γνώρισα τον Γέροντα Παΐσιο το 1991.
Στα βιβλία του ο Καζαντζάκης είχε συχνά αναφέρει ότι το Άγιο Όρος είναι μια πνευματική όαση. 

Σ’ ένα από τα επαγγελματικά  ταξίδια αποφάσισα να κάνω μια τριήμερη εκδρομή στο Όρος.
Στην Ουρανούπολη σ’ ένα καφενείο άκουσα για τον Γέροντα Παΐσιο. Αποφάσισα να τον επισκεφτώ.


Την άλλη μέρα περπάτησα από τις Καρυές μέχρι το κελί του. Ήταν μια ηλιόλουστη Ελληνική ανοιξιάτικη μέρα. Λουλούδια παντού. Είδα ένα καλύβι και περίπου 30 άτομα να περιμένουν στην σειρά. Ένας εύθραυστος, μικρόσωμος καλόγερος, αδύνατος βγήκε και μας κέρασε ένα λουκούμι.
Όταν έφτασε η σειρά μου τον πλησίασα. Ήταν σαν να ακουμπούσα το φως.. δεν έχει σημασία τι είπαμε. Ένα μόνο ξέρω. Ότι όταν πήρα το δρόμο της επιστροφής ήμουν ένα άτομο που είχε ξαναγεννηθεί. Στα 40 ένιωσα παιδί..
Είχα την ευκαιρία μιας ζωής να περάσω πολλές στιγμές μαζί του μέχρι που κοιμήθηκε το 1994..
Διάβασα για την ιστοσελίδα που έκανε ειρωνικά σχολεία για τον γέροντα. Διάβασα και αναρτήσεις διαφόρων βουλευτών του Σύριζα και της ΔΗΜΑΡ για το δικαίωμα να εκφράσουμε ελεύθερα την γνώμη κτλ.
Δεν έχω ούτε την ικανότητα να εκφράσω σωστά στα ελληνικά αυτά που θα ήθελα να πω ούτε μπορώ να θέσω σωστά φιλοσοφικές σκέψεις. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι. Έτσι θα πω μόνο κάτι που ο γέροντας έλεγε συχνά.
«Οι άνθρωποι παιδί μου είναι ή μύγες ή μέλισσες.
Η μέλισσα και στον σκουπιδότοπο να την βάλεις θα ψάξει να βρει το λουλούδι.
Η μύγα και στον ωραιότερο κήπο να την βάλεις μόνο στην κοπριά θα πάει.»

Δυστυχώς Γέροντα μου.
Η χώρα μας, που τόσο αγάπησες,  γέμισε μύγες.

Πηγή


Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ (ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΦΥΤΟ)


Προέλευση: Το κοινό δεντρολίβανο είναι ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα.
Εμφάνιση - Βιολογία: 
Πολυετής αειθαλής θάμνος με πράσινα δερματώδη αρωματικά φύλλα, τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Άνθη λευκά μπλε- μωβ. Αντέχει στον παγετό (-30° C), στην ξηρασία και στον ήλιο. Προτιμά ουδέτερα και αλκαλικά εδάφη. 
Πολλαπλασιάζετε εύκολα με μοσχεύματα τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο. Δεν προσβάλλετε από ασθένειες.
Το κοινό δεντρολίβανο φθάνει το 1 μέτρο ύψος και τα 80 εκατοστά διάμετρο, ενώ το έρπων δεντρολίβανο φθάνει τα 20 εκατοστά ύψος και τα 80 εκατοστά διάμετρο και είναι λιγότερο εύρωστο από το πρώτο.
Ανθοφορία - Επισκεψιμότητα:Ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο όταν ποτίζεται, με έξαρση της ανθοφορίας τον Μάιο και τον Οκτώβριο. Η ένταση της επισκεψιμότητας είναι πολύ μεγάλη και κάθε χρόνο σταθερή. Δίνει άφθονη γύρη και άφθονο μέλι. 
Το μέλι του δεντρολίβανου (rosmarinus honey) έχει χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί, κρυσταλλώνει γρήγορα, έχει πολύ ισχυρό άρωμα και πικάντικη γεύση. Θεωρείται καθαρτικό και αντισηπτικό μέλι, με μια έντονη κατασταλτική δράση σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψης, ευνοεί τη λειτουργία του ήπατος και των κύστεων.


Σχόλια: Είναι το ιδανικότερο φυτό για τα μόνιμα μελισσοκομία. Η νεκταροέκκριση δεν διακόπτεται από βροχές ή παγετούς. Έχω παρατηρήσει τις μέλισσες να βόσκουν στο δεντρολίβανο αμέσως μετά από καταιγίδα. Επειδή πολλαπλασιάζετε πανεύκολα με μοσχεύματα, φυτεύτε το σε μικρά ποτηράκια και χαρίστε όσο περισσότερα μπορείτε. Επίσης μπορείτε να το φυτέψετε σε περιοχές με υπερβόσκηση γιατί δεν το τρώνε τα φυτοφάγα (κατσίκες, πρόβατα, αγελάδες).
Το δενδρολίβανο ως αφέψημα (ρόφημα) έχει σπουδαίες ιδιότητες ως φαρμακευτικό φυτό όπως φανερώνει και το όνομά του (officinalis).
Ο αρχαίος Έλληνας ιατρός Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για να καταπραΰνει τις φλεγμονές, το πρήξιμο των αδένων του λαιμού, τα αποστήματα, τα έλκη και τους πόνους από κολικό. Επίσης πίστευε ότι ενισχύει την όραση, ότι βοηθάει στην επιληψία, στα νοσήματα του θώρακα, στην αρθρίτιδα των ποδιών και την εφίδρωση.
Σε γαργάρες εξαλείφει τις άφθες και τον πονόλαιμο.
Το αφέψημα δεντρολίβανου είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού συστήματος και ιδιαίτερα των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τονωτικό του πεπτικού συστήματος και διουρητικό.
 

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ιδιοτήτων χρησιμοποιείται ως: 
Τονωτικό, κατά των πονοκεφάλων, των ημικρανιών, κατά της τριχόπτωσης, για την τόνωση του τριχωτού της κεφαλής, κατά των αρθριτικών. τονωτικό μνήμης, αντισηπτικό για πληγές, διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος και ενδείκνυται για περιπτώσεις ατονίας, υπερκόπωσης, εξάντλησης, για κατάθλιψη, αϋπνία, άγχος κλπ
Έχει σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό στα Γαλλικά Νοσοκομεία μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Όπως όλα τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο γιατί η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.
Προσθέτει γεύση σε κρέατα, λουκάνικα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, σάλτσες, ομελέτες, σούπες, φρουτοσαλάτες, σπανάκι, μπιζέλια. Στη μεσογειακή κουζίνα το αρνί και το κοτόπουλο μαγειρεύεται συχνότατα με δεντρολίβανο.
Πηγή

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΩΝ - ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΕΝΤΑΛΙΑΣ


Οι μήνες Απρίλιος-Μάιος είναι κατάλληλοι για να διαιρέσουμε τα μελίσσια μας με παραφυάδες. Δεν είναι τυχαίο που την περίοδο αυτή έχουμε τη φυσική διαίρεση των μελισσών, δηλαδή το φαινόμενο της σμηνουργίας. Μάλλον όλοι οι παράγοντες  που επηρεάζουν την εκτροφή και την γονιμοποίηση των βασιλισσών είναι στο ιδανικότερο τους σημείο.
Θα περιγράψω πιο κάτω πως εφαρμόζω εγώ την μέθοδο της "Βεντάλιας" που την αναλύει καλύτερα ο Pierre Jean-Prost στο βιβλίο του "Μελισσσοκομία" στη σελίδα 288.
 
Για μένα αποτελεί ίσως την πιο πρακτική μέθοδο δημιουργίας παραφυάδων, διότι δεν χρειάζεται να τις μετακινήσουμε από το μελισσοκομείο μας χιλιόμετρα μακριά και έτσι  ούτε τα βασιλικά κελιά  κινδυνεύουν κατά τη μετακίνηση, αλλά ούτε μπαίνουμε σε περίσσιο κόπο με μετακινήσεις.
Με τις κλασικές μεθόδους που χωρίζαμε παραφυάδες, θα έπρεπε όταν διαιρούσαμε ένα μελίσσι να πάμε τις παραφυάδες σε απόσταση μεγαλύτερη των 4 χιλιομέτρων, ώστε οι συλλέκτριες των παραφυάδων να μην επέστρεφαν στην θέση που ήταν η αρχική τους κυψέλη.  Με τη μέθοδο της Βεντάλιας που στηρίζεται (όπως θα δούμε παρακάτω) στην ίση κατανομή των συλλεκτριών μελισσών στις παραφυάδες μας, δεν μετακινούμε τις παραφυάδες  εκτός του μελισσοκομείου.

Θα περιγράψω τα βήματα που ακολουθώ εγώ όταν χωρίζω παραφυάδες με τη μέθοδο αυτή.


Βήμα 1:

Ορφάνεμα μελισσιού με απομάκρυνση της βασίλισσας

Έστω ότι έχω μία κυψέλη δυνατή με  20 πλαίσια πληθυσμό και θέλω να την χωρίσω σε παραφυάδες.

  •  Αυτό που κάνω αρχικά είναι να βρω το πλαίσιο όπου βρίσκεται η μάνα του μελισσιού και να το τοποθετήσω σε μια νέα άδεια κυψέλη (5αράκι). 
  • Επίσης στην κυψέλη μεταφέρω άλλο ένα πλαίσιο με πληθυσμό και γόνο.  

Έτσι φτιάξαμε ένα νέο μελίσσι με τη βασίλισσα, με 2 πλαίσια πληθυσμό το οποίο έχει σίγουρα 1 πλαίσιο τροφές και τουλάχιστον 1 πλαίσιο γόνου.

Την κυψέλη με τη βασίλισσα που πήραμε,  την τοποθετούμε 1.5-2 μέτρα μπροστά ή πίσω απο την ορφανή κυψέλη, ώστε να δέχεται κάποιες συλλέκτριες μέλισσες. Την τροφοδοτώ με ζαχαροζύμαρο και λίγη γυρεόπιτα και αυτή θα αναπτυχθεί γρήγορα και θα δυναμώσει σε λίγο καιρό ξανά.

Έτσι έμεινε ορφανή η διώροφη κυψέλη στην αρχική της θέση, με 18 πλαίσια να  δέχεται όλες τις συλλέκτριες μέλισσες και με πολύ πληθυσμό, ώστε να εκθρέψει σωστά βασιλικά κελιά.  Τροφοδοτώ  αυτό το ορφανό μελίσσι με ζαχαροζύμαρο και σιρόπι και δεν το ενοχλώ για 9 ημέρες.

Βήμα 2: 

Χωρισμός σε παραφυάδες την 9η ημέρα απο το ορφάνεμα

Πάμε μετά απο 9 ημέρες στο ορφανό μελίσσι για να χωρίσουμε παραφυάδες. Ο αριθμός των παραφυάδων που θα χωρίσουμε είναι ανάλογος με τον αριθμό των κελιών που έχουν δημιουργηθεί και ανάλογος με τη δύναμη που θέλουμε να έχουν οι παραφυάδες μας.

 Εγώ από ένα 18άρι ορφανό μελίσσι δημιουργώ συνήθως 5-6 παραφυάδες.

Τώρα σε κάθε παραφυάδα που δημιουργώ φροντίζω να υπάρχει σίγουρα ένα ή δύο πλαίσια γόνου, ένα πλαίσιο με τροφή και 1 ή 2  μεγάλα βασιλικά κελιά .

Έτσι χαλάω τα υπόλοιπα βασιλικά κελιά και αφήνω σε κάθε παραφυάδα τα μεγαλύτερα βασιλικά κελιά, ώστε οι βασίλισσες που θα βγούνε να είναι δυνατές και καλοταϊσμένες.

Στις παραφυάδες που χωρίσαμε , τοποθετούμε από ένα κιλό ζαχαροζύμαρο.

Βήμα 3:

 

Τοποθέτηση παραφυάδων γύρω από την αρχική θέση της ορφανής κυψέλης σε σχήμα βεντάλιας.

Οι κυψέλες των παραφυάδων που δημιουργήσαμε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν όλες το ίδιο χρώμα, τουλάχιστον στην μπροστινή πλευρά. Μόλις χωρίσουμε τις παραφυάδες τις τοποθετούμε ημικυκλικά και λίγο πιο πίσω απο το σημείο όπου υπήρχε στην αρχή η ορφανή κυψέλη που χωρίσαμε. Αυτό το κάνουμε διότι οι συλλέκτριες μέλισσες όταν επιστρέφουν απο τους αγρούς, δεν θα βρίσκουν την παλιά τους ορφανή κυψέλη με αποτέλεσμα να μπαίνουν στις παραφυάδες που τοποθετήθηκαν ημικυκλικά γύρω από την παλιά θέση. Το ίδιο χρώμα των κυψελών που τοποθετούμε ημικυκλικά βοηθά στο να μπερδεύονται οι συλλέκτριες μέλισσες λόγω παραπλάνησης και να μοιράζονται έτσι ομοιόμορφα-ισάριθμα στις παραφυάδες μας.

Αφού χωρίσαμε και τοποθετήσαμε σε σχήμα "βεντάλιας" τις νέες παραφυάδες ,δεν τις ενοχλούμε καθόλου για 25 ημέρες (Βασικός παράγοντας επιτυχίας).


Βήμα 4:

 Έλεγχος για εκκόλαψη και γονιμοποίηση μετά από 25 ημέρες

Μετα απο 25 ημέρες ή και παραπάνω ανοίγουμε προσεκτικά, χωρίς καπνό τις παραφυάδες μας και ελέγχουμε αν γεννά η νέα βασίλισσα. Αν δούμε να γεννά η βασίλισσα δίνουμε τροφή στο μελίσσι και δεν το ενοχλούμε για αρκετές ημέρες. Μετά από δεκαπέντε ημέρες περίπου  ελέγχουμε ξανά την ωοτοκία και τον γόνο της νέας βασίλισσας.

                      Παρατηρήσεις - Σημειώσεις: 


  • Ο λόγος που θέλουμε να μοιραστούν ισάξια οι συλλέκτριες στις νέες παραφυάδες, είναι πως όταν διαταράσσεται η  αναλογία μεταξύ των εσωτερικών εργατριών μελισσών της κυψέλης και των συλλεκτριών μελισσών, τότε οι εργάτριες αλλάζουν συμπεριφορά και η γονιμοποίηση των νέων βασιλισσών παρατηρήθηκε πως καθυστερεί. Έτσι σε μια παραφυάδα με αγονιμοποίητη βασίλισσα είναι ανεπιθύμητο να εκλείπουν  είτε οι συλλέκτριες , είτε οι εσωτερικές εργάτριες.
  • Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μικρά κυψελίδια (π.χ.  5αράκια) για την τοποθέτηση των νέων παραφυάδων, ώστε αυτά να μη ζορίζονται να διατηρούν τη σωστή θερμοκρασία. Επίσης και  το κερόπανο πάνω απο τα πλαίσια των παραφυάδων μας βοηθά στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας.
  • Στις κυψέλες των παραφυάδων πρέπει να αφήνουμε μικρή είσοδο, γιατί λόγω του μικρού πληθυσμού που έχουν δεν μπορούν να προστατεύουν εύκολα την κατοικία τους, από εξωτερικούς εχθρούς.
  •  Έχει παρατηρηθεί πως όταν ορφανέψουμε το μελίσσι που θα χωρίσουμε και πάμε μετά από 3 μέρες και χαλάσουμε τα βασιλικά κελιά, τότε το ορφανό μελίσσι μετά από 9 μέρες από τότε που χαλάσαμε τα κελιά, θα έχει χτίσει νέα κελιά περισσότερα σε αριθμό, μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο καλοταϊσμένα. (Αυτό αναφέρει ο Ζαν Πρόστ)
  •  Δεν τροφοδοτούμε σιρόπι τις νέες παραφυάδες που χωρίζουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας
  •  Εγώ κάνω έλεγχο την τρίτη ημέρα στο ορφανό μελίσσι και χαλάω τυγχόν σφραγισμένα βασιλικά κελιά, γιατί προέρχονται από μεγάλης ηλικίας προνύμφες και αφήνω τα ασφράγιστα, τα οποία θα ταϊστούν καλύτερα.
  • Μπορούμε άνετα να κόψουμε ένα βασιλικό κελί από ένα πλαίσιο και να το μεταφέρουμε σε μια παραφυάδα. Κόβουμε προσεκτικά με ένα κοπίδι τμήμα κερήθρας με το βασιλικό κελί και το ενσωματώνουμε προσεκτικά στην κερήθρα της παραφυάδας, κάνοντας ένα βαθούλωμα με το δάκτυλό μας, ώστε να δημιουργηθεί κενός χώρος και τοποθετούμε  εκεί το κελί.

                            Σύνοψη των εργασιών που ακολουθούμε:

1. Ορφάνεμα κυψέλης που θα χωρίσουμε, απομακρύνοντας τη βασίλισσα με σφραγισμένο γόνο, τροφές και πληθυσμό, λίγα μέτρα πιο πέρα.

2. Τροφοδοτούμε το μελίσσι καλά με βανίλια και σιρόπι και δεν το ενοχλούμε για 9 ημέρες.

3.  Όταν περάσουν 9 ημέρες από τότε που οι μέλισσες ξεκινήσανε να χτίζουν βασιλικά κελιά, χωρίζουμε παραφυάδες φροντίζοντας να μοιράσουμε ισάξια γόνους, τροφές και πληθυσμό. Αφήνουμε 2 μεγάλα βασιλικά κελιά σε κάθε παραφυάδα.

4. Τοποθετούμε ημικυκλικά τις νέες κυψέλες-παραφυάδες γύρω από την παλιά θέση της ορφανής κυψέλης.

5. Τροφοδοτούμε από 1 κιλό ζυμάρι τις παραφυάδες και δεν τις ενοχλούμε καθόλου για 25 ημέρες τουλάχιστον.

6. Έλεγχος για εκκόλαψη βασίλισσας και γέννας μετά από 25-30 ημέρες.

Υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές της μεθόδου αυτής και ο καθένας μπορεί να  τις εφαρμόζει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Προσπάθησα να παρουσιάσω τον τρόπο που εφαρμόζω εγώ.
Πηγή


ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Ένα φανταστικό κέικ για τις μέρες νηστείας και όχι μόνο, χωρίς ζάχαρη, με αγνά υλικά #νηστεία #vegan #νηστίσιμα.

Υλικά

40 λεπτά

  •     80 μλ ελαιόλαδο
  •     2 κσ ταχίνι
  •     150 γρ μέλι
  •     200 μλ γάλα αμυγδάλου / καρύδας
  •     1 κγ μπέικιν πάουντερ
  •     1 κγ εσάνς πορτοκαλιού
  •     Βανίλια, κανέλα, γαρύφαλλο
  •     300 γρ αλεύρι γοχ


Οδηγίες μαγειρέματος


    Βήμα 1

    Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψάκι μας και προθερμαίνουμε το φούρνο.


    Βήμα 2

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, την εσάνς πορτοκαλιού.


    Βήμα 3

    Προσθέτουμε τη βανίλια, τα μπαχαρικά μας και το γάλα αμυγδάλου/καρύδας.


    Βήμα 4

    Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν και ενσωματώνουμε τα υλικά μας.


    Βήμα 5

    Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και σταγόνες κουβερτούρας, σταφίδες η καρύδια σπασμένα.


    Βήμα 6

    Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά, κάνουμε το γνωστό κόλπο με το μαχαίρι.Καλή Απόλαυση!

Πηγή


Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΟΙ ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 
Φωτογραφία: Βλαχοπουλος Ντινος Φωτογραφία: Βλαχοπουλος Ντινος
 
 Βάφτηκε ροζ ο κάμπος της Ημαθίας - Οι ανθισμένες ροδακινιές σηματοδοτούν την αρχή της Άνοιξης.
 
Η Βέροια δεν φημίζεται απλώς για τα υπέροχα ροδάκινα που παράγει, αλλά και για το εκπληκτικό θέαμα που αντικρίζει κάποιος όταν την επισκέπτεται από τις αρχές μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Τότε που οι ροδακινιές έχουν αυτό το υπέροχο ροζ χρώμα και όλη η Ημαθία μοσχοβολάει άνοιξη!

Κάθε χρόνο στην όμορφη πόλη της Μακεδονίας και πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη, λαμβάνει χώρα ένα υπέροχο φυσικό «φαινόμενο». Μπορεί η Ιαπωνία να διαθέτει τις ανθισμένες κερασιές, αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα διαθέτουμε τις ανθισμένες ροδακινιές και αν καταφέρεις να απολαύσεις αυτό το χάρμα οφθαλμών από κοντά, μόνο τότε θα καταλάβεις γιατί όλοι μαγεύονται από την τεράστια ροζ θάλασσα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας.

Ροδακινιά:
Τα άνθη της ροδακινιάς, συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και την γονιμότητα, ενώ αποτελούν μεγάλη έμπνευση ζωγράφων και καλλιτεχνών. Οι ροδακινιές θεωρούνται και το «δέντρο της ζωής του επίγειου παραδείσου», σύμφωνα με τις παραδόσεις της ανατολής.

Φωτογραφία: Πρέσια Βασιλική
Φωτογραφία: Πρέσια Βασιλική
 
Οκτώ και πλέον δισεκατομμύρια λουλούδια ανθίζουν κάθε χρόνο στις ροδακινιές του εύφορου κάμπου της Ημαθίας, βάφοντας με ροζ χρώμα την Άνοιξη.
Πιστοί στο ραντεβού τους με την πόλη της Βέροιας, εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σπεύδουν και εφέτος στην περιοχή, προκειμένου να θαυμάσουν, αλλά και να μυρίσουν τα οκτώ και πλέον δισεκατομμύρια λουλούδια που ανθίζουν κάθε χρόνο στις ροδακινιές του εύφορου κάμπου της Ημαθίας, βάφοντας με ροζ χρώμα την Άνοιξη.

Έλληνες, κυρίως από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ξένοι επισκέπτες, δράττουν και φέτος της ευκαιρίας να δραπετεύσουν από την καθημερινότητά τους και να γίνουν και αυτοί έστω για λίγο, μέρος του ροζ πίνακα που δημιουργεί η μαγεία της φύσης στην περιοχή, με τις ανθισμένες ροδακινιές να εκτείνονται σε περισσότερα από 170.000 στρέμματα.

"Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Βέροιας είναι στο 60%, ωστόσο τα τηλεφωνήματα για κρατήσεις ολοένα και αυξάνουν", δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Βέροιας, Δημήτρης Μάντσιος, σημειώνοντας ότι "όσοι έρχονται στον τόπο μας τις ανθισμένες ροδακινιές, εμείς από την πλευρά μας τους τρατάρουμε με έκπτωση στη διαμονή τους έως και 20%".

Υπενθυμίζεται ότι είναι οι ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας που "γέννησαν" το 2017 τις ανθισμένες ροδακινιές στη Βέροια και έκτοτε η περιοχή, με όχημα τον Τουριστικό Όμιλό της (ΤΟΒ), διεκδίκησε και πέτυχε την ένταξή της στον χάρτη διαμονής των Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Πλούσιο καταγράφεται και φέτος το πρόγραμμα που έφτιαξε ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας για τους επισκέπτες στην περιοχή. Εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά, πεζοπορία και ποδηλατάδα στον ροζ κάμπο με τις ανθισμένες ροδακινιές, αλλά και περιήγηση στην πόλη της Βέροιας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πλούσιο πρόγραμμα που οργάνωσε για τους επισκέπτες της περιοχής ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας.


Την Κυριακή 19/03, πραγματοποιήθηκε η περίφημη ποδηλατάδα κατά μήκος των Ανθισμένων Ροδακινιών. Η συνολική διαδρομή είναι 17 χλμ. ενώ η υψομετρική διαφορά φτάνει τα 120 μ.

Παράλληλα με τις δράσεις ανάμεσα στις Ανθισμένες Ροδακινιές, ο ΤΟΒ "τρέχει" και φέτος φωτογραφικό διαγωνισμό, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε συμμετέχοντα να αποτυπώσει τη στιγμή από αυτό το μοναδικό θέαμα που έχει κάνει τον "γύρο" του κόσμου μέσα από δημοσιεύματα και προβολές.

Υπογραμμίζεται ότι όλες οι προαναφερόμενες δράσεις γίνονται από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας με την υποστήριξη του δήμου της περιοχής και δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών στις μετακινήσεις τους.

Τονίζεται ότι οι δράσεις στον ροζ κάμπο της Βέροιας θα συνεχιστούν και την επόμενη Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και αναμένεται η συμμετοχή, για πρώτη φορά, και της Λέσχης Αυτοκινήτου Βέροιας η οποία φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας, καθώς και του Vespa Club Veria.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ