ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ 2023

Το ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ από την Οικ.Μούσουρα σας εύχεται το 2023 να είστε υγιείς πάνω απ’ όλα, ευτυχία και εκπλήρωση στόχων.

Να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και γαλήνη στην ανθρωπότητα,να μαθαίνουμε από το χθες, να ζούμε το σήμερα και να ελπίζουμε  για το αύριο.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

MELIBIO: Το ΦΥΤΙΚΟ «ΜΕΛΙ» ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑΡΑΞΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σε έναν κλάδο που μαστίζεται από φαινόμενα νοθείας και είναι απροστάτευτος απέναντι στα τοξικά φυτοφάρμακα, οι επαγγελματίες βλέπουν τους πληθυσμούς των μελισσών να καταρρέουν μεταξύ άλλων και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τη λύση σε αυτά τα «κρίσιμα ζητήματα» για τη βιομηχανία μελιού υπόσχεται να δώσει μια φυτική εναλλακτική λύση της αμερικανικής startup MeliBio, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από τον επιστήμονα Aaaron Schaller και τον βετεράνο της μελισσοκομίας Darko Mandich.
Η προσέγγιση της MeliBio αφορά την παραγωγή μελιού χωρίς μέλισσες (!), συνδυάζοντας τη ζύμωση ακριβείας με την επιστήμη των φυτών για να δημιουργήσει ένα προϊόν πανομοιότυπο σε γεύση και υφή με το πραγματικό μέλι.
 
«Χρησιμοποιούμε διάφορα φυτά, τα οποία καθορίζουν διαφορετικές ιδιότητες του μελιού, ως πρωτογενή συστατικά στη διαδικασία που καταλήγει στο τελικό προϊόν, το οποίο μέχρι στιγμής είναι το πιο κοντινό σε πραγματικό μέλι», εξηγεί ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Darko Mandich.
Από διατροφική άποψη, το συμβατικό μέλι περιέχει 40% φρουκτόζη και 30% γλυκόζη. «Η γλυκύτητα του μελιού απορρέει από τα σάκχαρα που προέρχονται με φυσικό τρόπο από τα φυτά από τα οποία το έχουν συλλέξει οι μέλισσες», εξηγεί ο Mandich.
«Εμείς συνταιριάζουμε τα ίδια σάκχαρα σε παρόμοια αναλογία με αυτήν που βρίσκεται στο μέλι στη φύση. Ως εκ τούτου, όλοι όσοι καταναλώνουν συμβατικό μέλι, καθώς και το φυτικό μέλι που παρασκευάζουμε χωρίς μέλισσες, θα πρέπει να περιμένουν το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας».
Οι ιθύνοντες της MeliBio ισχυρίζονται ότι η μέθοδός τους είναι πιο βιώσιμη και αποτελεσματική από αυτήν των μελισσών, μετριάζοντας την πίεση από τη μελισσοκομία στους πολύτιμους παγκόσμιους πληθυσμούς μελισσών και, παράλληλα, παρέχοντας νόστιμα και θρεπτικά προϊόντα. «Το μέλι στη φύση παρασκευάζεται αποκλειστικά μέσα σε 9-12 εβδομάδες, ενώ εμείς μπορούμε να το παράγουμε όλο τον χρόνο και να διορθώσουμε τη διαταραγμένη αλυσίδα εφοδιασμού», σημειώνει ο Mandich.
Το φυτικό μέλι της MeliBio παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2021. Τώρα, η startup ετοιμάζεται να το κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέσω μιας συνεργασίας με την εταιρεία βιολογικών τροφίμων Narayan Foods.
Το εναλλακτικό μέλι θα πωλείται υπό την επωνυμία Better Foodie σε έως και 75.000 ευρωπαϊκά καταστήματα, με τις πρώτες παρτίδες να είναι προγραμματισμένο να αποσταλούν στις αρχές του 2023. Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο και για ιδιωτική ετικέτα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της MeliBio και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Narayan Foods.

Πηγή

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το έθιμο της Βασιλόπιτας, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ 2022

 

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ σας εύχεται  το Πνεύμα των Χριστουγέννων να σας δώσει χαρά και όμορφες αναμνήσεις από αυτές τις γιορτές.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, υγεία πάνω απ’ όλα και αγάπη, με μοναδικό σκοπό να ξαναβρούμε την χαμένη ανθρωπιά μέσα μας.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ      ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Η «ΑΓΝΩΣΤΗ» ΖΑΚΥΝΘΟΣ (Β΄ ΜΕΡΟΣ ΒΙΝΤΕΟ)


400 Χρόνια από την Οσιακή Κοίμηση του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου συμπληρώνονται φέτος και η εκπομπή «Η Άγνωστη Ζάκυνθος» πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στον Άγιο της Συγνώμης, τον Πολιούχο και Προστάτη Ζακύνθου.

Ένα αφιέρωμα το οποίο περιέχει τα Μετόχια του Αγίου όπου αυτά υπάρχουν, όσα έχουν σωθεί αλλά και αυτά που έχουν μείνει έρμαια στον χρόνο και πληγωμένα από τους σεισμούς ανά τους αιώνες περιμένοντας την μελλοντική αποκατάστασή τους.

Δείχνουμε τα Λείψανα του Αγίου Μας όπου υπάρχουν και στάθηκε ικανό να τα κινηματογραφήσουμε ώστε να σάς τα δείξουμε. Ιστορίες Μοναχών με θαύματα του Πολιούχου μας και άλλα πολλά.

Απολυτίκια από χορωδίες, Ζακύνθιους ψαλμούς και ήθη και έθιμα από τα ιδιαίτερα που έχει το νησί μας για να γιορτάσει τον Άγιο Του.

Όλα αυτά, μετά από έρευνες μηνών ευχαριστώντας θερμά όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπομπή.

 Β΄ ΜΕΡΟΣ

Η «ΑΓΝΩΣΤΗ» ΖΑΚΥΝΘΟΣ (Α΄ ΜΕΡΟΣ ΒΙΝΤΕΟ)

400 Χρόνια από την Οσιακή Κοίμηση του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου συμπληρώνονται φέτος και η εκπομπή «Η Άγνωστη Ζάκυνθος» πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στον Άγιο της Συγνώμης, τον Πολιούχο και Προστάτη Ζακύνθου.

Ένα αφιέρωμα το οποίο περιέχει τα Μετόχια του Αγίου όπου αυτά υπάρχουν, όσα έχουν σωθεί αλλά και αυτά που έχουν μείνει έρμαια στον χρόνο και πληγωμένα από τους σεισμούς ανά τους αιώνες περιμένοντας την μελλοντική αποκατάστασή τους.

Δείχνουμε τα Λείψανα του Αγίου Μας όπου υπάρχουν και στάθηκε ικανό να τα κινηματογραφήσουμε ώστε να σάς τα δείξουμε. Ιστορίες Μοναχών με θαύματα του Πολιούχου μας και άλλα πολλά.

Απολυτίκια από χορωδίες, Ζακύνθιους ψαλμούς και ήθη και έθιμα από τα ιδιαίτερα που έχει το νησί μας για να γιορτάσει τον Άγιο Του.

Όλα αυτά, μετά από έρευνες μηνών ευχαριστώντας θερμά όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπομπή.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εθελοντές που μεταμόρφωσαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης στο -ομολογουμένως- ομορφότερο σχολείο της χώρας.


Η μεταμόρφωση του σχολείου, ξεκίνησε με το βάψιμο του από ομάδες graffiti. Το θέμα που επιλέχθηκε ήταν τα μελίσσια, δηλαδή ένας κόσμος συνεργασίας και εργατικότητας. Αναμφίβολα όμως το εντυπωσιακότερο στοιχείο του χώρου, για το οποίο το σχολείο έγινε viral στα social media είναι η εξωτερική πόρτα του προαύλιου χώρου.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ


Tα άτομα των τριών τάξεων έχουν τα ίδια βασικά γνωρίσματα, παρουσιάζουν όμως ορισμένες μορφολογικές και ανατομικές διαφορές, που έχουν σχέση με το ρόλο τους στη ζωή του μελισσιού. Όλες οι εργασίες σ’ ένα μελίσσι γίνονται από τις εργάτριες με ένα εντυπωσιακό καταμερισμό εργασίας. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις εργασίες που εκτελούνται σ’ ένα μελίσσι.



Εκτροφή Γόνου
 
H εκτροφή του γόνου γίνεται από τις παραμάνες, κατά βάση νεαρές μέλισσες 5-13 ημερών. Οι παραμάνες ταΐζουν τον γόνο με μέλι, γύρη και βασιλικό πολτό και μεριμνούν ώστε η περιοχή του γόνου να έχει σταθερή θερμοκρασία 34-35°C. Για την περιποίηση μιας μόνο προνύμφης συμμετέχουν διαδοχικά πάνω από 2800 παραμάνες για περίπου 10 ώρες.


Περιποίηση Της Βασίλισσας
 
H βασίλισσα του μελισσιού συνοδεύεται πάντοτε από ένα αριθμό εργατριών, τις συνοδούς,οι οποίες έχουν ως αποστολή τους να την ταΐζουν, να την καθαρίζουν και να μεταδίδουν σε όλο το μελίσσι τις χημικές ουσίες ή αλλιώς φερομόνες που εκκρίνει. Όλες μαζί οι χημικές ουσίες που εκκρίνει η βασίλισσα λέγονται ‘βασιλική ουσία’ και ορίζουν την ταυτότητα και την μοναδικότητά της.


Καθαριότητα της Κυψέλης
 
Oι εργάτριες απομακρύνουν κάθε τι που θεωρούν ξένο για το μελίσσι, είτε αυτό είναι άχρηστο υλικό είτε παθογόνος οργανισμός. Ό,τι δεν μπορούν να απομακρύνουν το μουμιοποιούν με πρόπολη, που έχει μικροβιοκτόνες και μυκητοκτόνες ιδιότητες και αποτελεί το απολυμαντικό της κυψέλης. Οι εργάτριες επιχρίουν επίσης το εσωτερικό των κελιών με ελαιώδες επίχρισμα, που συλλέγουν από την γύρη γνωστό ως βάλσαμο γύρης. Με το επίχρισμα αυτό πιστεύεται ότι αποστειρώνονται εσωτερικά τα κελιά και ετοιμάζονται για την ωοτοκία της βασίλισσας.

Η καθαριότητα της κυψέλης είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση του μελισσιού και είναι γεγονός. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε χώρο μικρότερο του ενός κυβικού μέτρου συναθροίζονται 40000 μέλισσες, και ο αέρας διατηρείται το ίδιο καθαρός όσο έξω από την κυψέλη. Άλλωστε οι μέλισσες δεν αφήνουν ποτέ τα περιττώματά τους μέσα στην κυψέλη.


Κτίσιμο Κηρήθρων
 
Oι κηρήθρες κατασκευάζονται από κερί, το οποίο παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της εργάτριας μόνο μέλισσας, και είναι αρχικά διαυγές υγρό που στερεοποιείται αμέσως. Για να δραστηριοποιηθούν οι κηρογόνοι αδένες απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες και αφθονία σε νέκταρ, μέλι και γύρη. Κάθε κηρήθρα αποτελείται από πολυάριθμα εξαγωνικά διαμερίσματα τα κελιά, τα οποία διακρίνονται σε εργατικά, κηφηνοκελιά και βασιλικά κελιά. Στα κελιά αυτά αποθηκεύονται οι τροφές και εκτρέφεται ο γόνος.

Στα εργατικά κελιά εκτρέφονται οι καινούργιες εργάτριες, στα κηφηνοκελιά οι καινούργιοι κηφήνες και στα βασιλικά κελιά οι καινούργιες βασίλισσες. Το εξαγωνικό σχήμα των κελιών είναι το πιο εργονομικό για την κατασκευή των κηρήθρων. Τα κυκλικά, οκταγωνικά ή πενταγωνικά κελιά αφήνουν κενά μεταξύ τους, ενώ τα τριγωνικά και τα τετραγωνικά έχουν μεγαλύτερη περίμετρο και άρα απαιτούν περισσότερο κερί για την κατασκευή τους.


Ρύθμιση της Θερμοκρασίας
 
Oι μέλισσες είναι δραστήριες μεταξύ 10°C και 38°C. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, ομάδες εργατριών τοποθετημένες μέσα και έξω από την είσοδο της κυψέλης κινούν τα φτερά τους και κατευθύνουν ένα ρεύμα αέρα από έξω προς το εσωτερικό της κυψέλης και ένα άλλο με αντίστροφη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα μια άλλη ομάδα εργατριών μεταφέρει νερό και το τοποθετεί σε σταγόνες, σε διάφορα σημεία του εσωτερικού της κυψέλης.

Με τον αερισμό το νερό εξατμίζεται και προκαλείται πτώση της θερμοκρασίας. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή οι εργάτριες σχηματίζουν τη μελισσόσφαιρα, μια συμπαγή στοιβάδα που αποτελείτε από πολλές μέλισσες τοποθετημένες πυκνά η μια δίπλα στην άλλη. Το πάχος αυτής της στιβάδας μεταβάλλεται ανάλογα με τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Μέσα σ’ αυτή τη σφιχτή στοιβάδα η μάζα των υπολοίπων μελισσών είναι χαλαρή.

Οι μέλισσες κυκλοφορούν, καταναλώνουν μέλι, και με μικροσυσπάσεις των θωρακικών μυών παράγουν την απαιτούμενη για την επιβίωση θερμοκρασία.

Πτήσεις Προσανατολισμού
 
H εργάτρια προτού αναλάβει καθήκοντα συλλέκτριας, βγαίνει από την κυψέλη και κάνει ορισμένες πτήσεις, για να αποτυπώσει στη μνήμη της τη μορφή, το χρώμα, τη θέση της κατοικίας της καθώς και τα χαρακτηριστικά σημάδια στη γύρω περιοχή. Οι πτήσεις αυτές γίνονται ομαδικά.


Φρούρηση της Εισόδου
 
H είσοδος της κυψέλης φρουρείται από μικρό η μεγάλο αριθμό εργατριών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχει το μελίσσι. Ο εισβολέας αντιμετωπίζεται με το κεντρί, ένα σύνθετο όργανο που αποτελείται από αδένες παραγωγής δηλητηρίου και φερομονών, κύστη που περιέχει το δηλητήριο και άλλα όργανα.

Όταν μια εργάτρια κεντρίσει ένα θηλαστικό, το κεντριοφόρο σύστημα αποσπάται από το σώμα της με αποτέλεσμα το θάνατό της.

Μετά την απόσπαση του κεντριού και για ένα περίπου λεπτό, η κύστη που περιέχει το δηλητήριο συσπάται και διοχετεύει όλο το δηλητήριο στο σώμα του θύματος. Το κεντρί δεν μπορεί να αποτραβηχθεί εύκολα από το σώμα του θύματος διότι φέρει άγκιστρα που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό. Παράλληλα φερομόνες συναγερμού, που εκκρίνονται από αδένες του κεντριού σημαδεύουν τον εισβολέα, μετατρέποντάς τον σε κινητό στόχο για τις άλλες εργάτριες.

Tο δηλητήριο της μέλισσας περιέχει βιογενείς αμίνες, ένζυμα, πολυπεπτίδια, διάφορα αμινοξέα και αρωματικές πτητικές ουσίες. Οι αντιδράσεις που προκαλούνται από αυτό είναι αλλεργικής φύσης. Τονίζεται ότι οι μέλισσες χρησιμοποιούν το κεντρί τους ως αμυντικό μέσο για να υπερασπίσουν την κοινωνία τους, και ότι η επιβίωσή τους στηρίζεται στο αμυντικό αυτό σύστημα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει να προστατεύσουν κάτι πολύτιμο, το μέλι, το οποίο αποθηκεύουν την άνοιξη και το καλοκαίρι για να επιβιώσουν τον χειμώνα.

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ Η΄ ΜΕΛΙ.....ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ!!!


Τηγανίτες: Ας κάνουμε ένα throwback να θυμηθούμε λίγο τα παιδικά μας χρόνια, τότε που η γιαγιά μας, μας έφτιαχνε λαχταριστές τηγανίτες με κανέλα και ζάχαρη ή μέλι!

Ανακαλύψτε μια πεντανόστιμη συνταγή για να φτιάξουμε λαχταριστές τηγανίτες. Ωστόσο σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και άλλη μια συνταγή για τηγανίτες Σάμου, το ιδανικό κολατσιό για παιδιά.

  •     2 κούπες αλεύρι
  •     1 ½ κούπα χλιαρό νερό
  •     1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
  •     ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  •     Λίγο αλάτι
  •     Σπορέλαιο ή 100γρ μαργαρίνη λιωμένη για άλειμμα
  •     Ζάχαρη και κανέλλα για πασπάλισμα ή 2 κουταλιές τις σούπας μέλι


Τηγανίτες: Εκτέλεση


    Σ’ ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη με τη μία κούπα νερό. Αναμιγνύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό και προσθέτουμε στο χυλό. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για μισή ώρα ή μέχρι ν’ αρχίσει να φουσκώνει.
    Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε ένα τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη, τις ρίχνουμε στο τηγάνι και τηγανίζουμε γιο 2 λεπτά την κάθε πλευρά, Αφήνουμε τις τηγανίτες να στραγγίξουν σε σουρωτήρι, τις περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλλα και σερβίρουμε!
    Ή συνεχίζουμε με την υγιεινή μέθοδο
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220-240 C.
    Με πινέλο αλείφουμε με το σπορέλαιο ή τη μαργαρίνη 40 φορμάκια για muffins, ρίχνουμε στο καθένα μια κουταλιά της σούπας από τον χυλό και ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν στην επιφάνεια τους.
    Όσο είναι ακόμη στο φούρνο αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο σπορέλαιο , και τσεκάρουμε ότι έχουν ψηθεί και από την κάτω πλευρά (αναποδογυρίζουν πολύ εύκολα). Κατόπιν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ρίχνουμε σε πιατέλα με ζάχαρη και κανέλα.
    Τα αναποδογυρίζουμε μερικές φορές ώστε να ζαχαρώσουν απ’ όλες τις πλευρές ή απλώς τα περιχύνουμε με μέλι!



 

Αν δεν διαθέτουμε τόσα πολλά φορμάκια για μάφινς, μπορούμε να ψήσουμε τις τηγανίτες σταδιακά. Ούτως η άλλως οι τηγανίτες ξεκολλούν πάρα πολύ εύκολα από τα φορμάκια.

Επίσης αν θέλουμε ανακατεύουμε σ’ ένα μπρίκι το μέλι με 6 κουταλιές της σούπας νερό, βράζουμε για 2-3 λεπτά και περιχύνουμε τις τηγανίτες με το καυτό σιρόπι!

Πηγή

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Το μέλι στην αρχαία Ελλάδα ήταν βασικό κομμάτι της διατροφής του πληθυσμού. Απούσης της ζάχαρης, αποτελούσε την πρώτη ύλη για όλα σχεδόν τα γλυκίσματα τους, ενώ ταυτόχρονα εμπλούτιζε γευστικά τις σαλάτες τους και σχεδόν όλα τα πιάτα.

Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι το μέλι ήταν θεόσταλτο δώρο, ότι έπεφτε από τον ουρανό με τις σταγόνες τις πρωινής δροσιάς πάνω στα λουλούδια και τα φύλλα, και από εκεί το μάζευαν οι μέλισσες. Η μελισσοκομία ήταν από τις πιο κοινές αγροτικές δραστηριότητες της εποχής και σημαντική πηγή εσόδων για πολλούς. Σε όλη την τότε ηπειρωτική χώρα, στα νησιά, αλλά και στην Αίγυπτο υπήρχαν πολλά μελίσσια που παρήγαγαν τον αγαπητό σε όλους χρυσό πολτό. Εξαιρετικά δημοφιλές ήταν το μέλι της Αττικής, που ήταν θυμαρίσιο.

Το διατηρούσαν σε μεγάλους αμφορείς που υπήρχαν σχεδόν σε κάθε σπίτι, και το ανακάτευαν με κρασί για να κάνουν σπονδές στους θεούς και στις ψυχές των νεκρών.
Αποτελούσε την πρώτη ύλη για τα γλυκίσματα τους τα περισσότερα από τα οποία ήταν αγαπητά στο ευρύ κοινό. Τα ‘μελιτούττα’ ήταν απλές μελόπιτες, η ‘χρυσόκολλα’ ήταν ένα γλύκισμα από λιναρόσπορους και μέλι, το ‘έκχυτο’ φτιαχνόταν από αλεύρι και τυρί ψημένο και περιχυνόταν από κρασί μελωμένο, ενώ ένα άλλο γλύκυσμα φτιαχνόταν με αλευρωμένο γάλα και έμπαινε σε ειδικά κύπελλα όπου γαρνιριζόταν με μέλι και πασπαλιζόταν με σουσάμι.

ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΜΕΛΙ: ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΧΡΟΝΟ “ΝΤΕ - ΤΕ”


Πολλοί είναι οι πολίτες που αγοράζουν μέλι αλλά παραμένουν με την απορία αν το προϊόν που πήραν είναι γνήσιο ή νοθευμένο. Για να είμαστε ειλικρινής, το νοθευμένο μέλι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στις αγορές οπότε ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως στο τοπίο.Δείτε επίσης πως θα φτιάξετε μελομακάρονα με λιγότερες θερμίδες.Για να καταλάβουμε αν το μέλι μας είναι αγνό το πρώτο βήμα είναι να…
... γνωρίζουμε πολύ καλά την κατηγορία μελιού την οποία προτιμάμε. Αν δούμε κάποια παρέκκλιση τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να αναρωτηθούμε αν είναι νοθευμένο ή όχι το μέλι μας. Εκτός αυτού υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξουμε τη γνησιότητα του μελιού μας.

  

 

Ας τους δούμε αναλυτικά:

Mέλι γνήσιο ή νοθευμένο;

  •   Ο πιο απλός τρόπος είναι από ένα ύψος με ένα κουταλάκι να αφήσουμε το μέλι να στάξει. Αν η λεπτή γραμμή που δημιουργείται δεν κόβεται, υπάρχει δηλαδή συνεχόμενη ροή, τότε το μέλι μας είναι ανόθευτο.
  •     Ένα άλλο τεστ που είναι εύκολο να κάνουμε είναι να βάλουμε μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι νερό, αν αυτό διαλυθεί τότε είναι νοθευμένο με κάποια γλυκαντική ουσία ενώ αν πέσει κάτω όπως είναι τότε είναι γνήσιο.
  •     Επίσης μπορούμε να βουτήξουμε ένα φιτίλι μέσα στο μέλι και να το ανάψουμε με τον αναπτήρα μας αν καεί τότε το μέλι μας είναι αγνό.
  •     Ένα τελευταίο πείραμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε μερικές σταγόνες μέλι πάνω σε στυπόχαρτο, αν απορροφηθεί τότε πρόκειται για νοθεία.

 

Ζαχάρωμα: Φυσική διαδικασία


Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ένα μέλι που έχει κρυσταλλώσει είναι νοθευμένο. Το ζαχάρωμα είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στο μέλι και ανάλογα με το είδος του ζαχαρώνει εύκολα ή δύσκολα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε εμείς κατά την αγορά ενός μελιού είναι να εμπιστευόμαστε τον παραγωγό από τον οποίο προμηθευόμαστε το μέλι. 

Πηγή