ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)


 

Θέμα:

 Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών – 

 Προσαρμογή Γενετικού Υλικού»

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αναστάσιος Ποντίκης, Πρόεδρος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας

ΜΕΛΗ:

Φανή Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια  

Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Δημήτριος Νικολάου, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας

Λεωνίδας Χαριστός, Εντεταλμένος Ερευνητής, Τμήμα Μελισσοκομίας,

ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

 

Συνεδρίες

 Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 / 11.00-13.00

Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα  Μελισσοσμηνών - Προσαρμογή Γενετικού Υλικού

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 / 16.00-17.00

Στρογγυλή Τράπεζα: «Οι Περιφέρειες Μιλούν - Προώθηση Μελισσοκομικών Προϊόντων - Τρόποι και Δυνατότητες»

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 / 17.00-19.00

 Πρακτικά Μελισσοκομικά Θέματα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 / 11.00-13.00

Ποιότητα και Αξία Προϊόντων Μέλισσας- Διατροφή και Υγεία

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

3 & 4 Δεκεμβρίου 2022

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (10.30-13.15)

Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα  Μελισσοσμηνών  

Προσαρμογή Γενετικού Υλικού

Προεδρείο: Φ. Χατζήνα

 

10.00 - 10.15  Προσέλευση

10.15 - 10.45  Επίσημοι Χαιρετισμοί

11.00 - 11.20  Κλιματική Αλλαγή

Κ. Τολίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

11.20 - 12.00 Επιπτώσεις Κλιματικής Αλλαγής στη Μελισσοκομία ανά τον Κόσμο

Etienn Bruneau, Cari, President of Technology and Quality Commission of APIMONDIA (διαδικτυακά)

12.00 - 12.10 Συζήτηση

12.00 - 12.20 Η Διάρθρωση και οι Ανάγκες της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα – Δράσεις του ΥΠΑΑΤ για τη Στήριξη του Κλάδου

Μ. Τζιτζινάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

12.20 - 12.30 Συζήτηση

12.30 – 12.45 Η Μαζική Επιλογή και Βελτίωση ως Μέσο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

Γ. Γκόρας, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

12.45 – 13.00 Προσαρμογή Μελισσοσμηνών, Μεθοδολογία Γενετικής Βελτίωσης.

Φ. Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής

Παραγωγής, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

13.00 - 13.15 Συζήτηση

13.15 -16.00  Διάλειμμα

16.00 - 17.00 Στρογγυλή Τράπεζα:

                     «Οι Περιφέρειες Μιλούν - Προώθηση Μελισσοκομικών Προϊόντων - Τρόποι και Δυνατότητες»

                      Συντονιστής: Α. Ποντίκης 

  

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (17.00-19.00)

 Πρακτικά Μελισσοκομικά Θέματα

Προεδρείο: Α. Ποντίκης

 17.00 - 17.20 Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία του Μελισσοκόμου

Κ. Ντούνας, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρεβενών, Μέλος ΔΣ Ο.Μ.Σ.Ε

17.20 - 17.30  Συζήτηση

17.30 - 17.50 Παραγωγή και Διακίνηση Μελιού στην Ευρώπη Μέσα από Αριθμούς. Ο Ρόλος της Ελλάδας

Δ. Νικολάου, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας

17.50 - 18.00  Συζήτηση

18.00 - 18.20 Απώλειες των Μελισσοσμηνών στη Διάρκεια των Τελευταίων 15 ετών στην Ευρώπη και στον Κόσμο

Λ. Χαριστός, Εντεταλμένος Ερευνητής, Τμήμα Μελισσοκομίας, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

18.20 - 18.30  Συζήτηση

18.30- 19.00   Ελεύθερη Συζήτηση (ολιγόλεπτες τοποθετήσεις)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (11.00- 13.00)

Ποιότητα και Αξία Προϊόντων Μέλισσας - Διατροφή και Υγεία

Προεδρείο: Ι. Χήνου, Κ. Ντούνας

 

11.00 - 11.20  Μύθοι και Αλήθειες για το Βασιλικό Πολτό στην Ελλάδα.Ποιότητα-  Βιολογικές Δράσεις - Κλινικές Μελέτες

 Ι. Χήνου, Καθηγήτρια - Διευθύντρια  Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων,

                        Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ

11.20 - 11.30  Συζήτηση

11.30 - 11.50  Πρόπολις, Προ της Πόλης κι όχι Μόνον. Πρόπολις Φυσική Ασπίδα!

Π. Κασαρτζιάν Φαρμακοποιός, Χημικός Φαρμάκων, Ειδ. Σύμβουλος ΕΚΕΜ,Διευθύνων Σύμβουλος PharmaQ

11.50 - 12.00 Συζήτηση

12.00 - 12.20  Η Υπεραξία των Μελισσοκομικών Προϊόντων στη Διατροφή – Μέλι Ενάντια Ζάχαρης.

Π. Κεμάλης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βsc, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΚΕΜ, Ιδρυτής της Ομάδας Διαιτολόγων "Τροφή για...Θρέψη".

12.20 - 12.30  Συζήτηση

12.30 - 12.50  Ο Γόνος των Μελισσών ως Τροφή του Ανθρώπου 

Γ. Μαυροφρύδης, Αρχαιολόγος,Θ. Πετανίδου, Καθηγήτρια Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

12.50 - 13.00  Συζήτηση – Συμπεράσματα

 

afisa13synedrio-final

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2-3-4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ 
 
H έκθεση
 

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπος για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους χώρους της έκθεσης.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Φεστιβάλ από τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους.

 

Στόχος και του 13ου Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού, κυρίως των μικρών παραγωγών, και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.


 ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κλείστε τα εισιτήρια σας για το φεστιβάλ 

«Το κόστος εισόδου στο Φεστιβάλ είναι 1€ το άτομο αν προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας εκμεταλλευόμενοι την προσφορά μέσω viva (https://www.viva.gr/.../13o-festibal-el-meliou-proionton.../) και 2€ το άτομο αν πάρετε τα εισιτήρια σας από τα ταμεία του Φεστιβάλ. Η είσοδος είναι δωρεάν για παιδιά έως 12 ετών και ΑΜΕΑ.» 


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Παρασκευή 2/12 16:00 – 21:00| Σάββατο 3/12 10:00 – 21:00 | Κυριακή 4/12: 10:00 – 21:00


ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΟΣΣ · ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 2, 10679 ΑΘΗΝΑ • Τηλ. 2103610265 Fax: 2103610276

Email: info@greekhoneyfestival.gr

www.greekhoneyfestival.gr

www.facebook.com/festivalmeliou

Πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων εισιτηρίων

Επιτρέπονται οι αλλαγές (σε άλλη ημέρα, ώρα ή θέση).

Δεν επιτρέπονται οι ακυρώσεις.

Ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης είναι η εταιρεία: ΕΙΡΗΝΗ ΨΑΧΟΥΛΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
Το Viva.gr αποτελεί μόνο την πλατφόρμα διάθεσης εισιτηρίων της εκδήλωσης. Η πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων ορίζεται από τον διοργανωτή.


ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ ΜΕΛΙΟΝΤΟΡΑ (MELLIODORA) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ

Κατηγορία: Αειθαλή

Περιγραφή

Eucalyptus meliodora


Το είδος αυτό από τη Ξένη Βιβλιογραφία χαρακτηρίζεται σαν «το καλύτερο μελισσοκομικό φυτό του Κόσμου». Ανθοφορεί ολόκληρο το χρόνο, τα άνθη του έχουν ωραίο άρωμα και άφθονο νέκταρ. Το μέλι που προέρχεται είναι αρίστης ποιότητας, ανοικτού χρώματος, πολύ πυκνό και με ωραίο άρωμα.

Δεν παράγει πολύ γύρη γι’ αυτό η συγκαλλιέργεια με τον Ευκάλυπτο Sideroxylon θεωρείται ιδανική.

Πολύ καλλωπιστικό με πολλούς αλλά λεπτούς και μεγάλου μήκους κλώνους που κρέμονται προς τα κάτω και φέρουν πολλά, μικρά λογχοειδή φύλλα και άφθονα άνθη.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

KAI ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Πηγή: www.dpi.nsw.gov.au

                   ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Ευκάλυπτος Melliodora  είναι μεσαίου μεγέθους δέντρο, με σκληρό, βαρύ και εξαιρετικά ανθεκτικό ξύλο. Περιστασιακά αναπτύσσεται αρκετά ψηλά, με 15-30 μέτρα ύψος και έως 1 μέτρο διάμετρο στο ύψος του στήθους. Το φύλλωμα του είναι αρκετά μεγάλο και αναπτύσσεται ομοιόμορφα. Τα ενήλικα φύλλα έχουν λογχοειδή σχήμα και γκριζοπράσινο χρώμα. Από την άλλη, τα νεανικά φύλλα είναι συνήθως και αυτά γκριζοπράσινα αλλά με ωοειδή σχήμα. Ο Ευκάλυπτος Μelliodora είναι ένα πολυετές είδος με αργό έως μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Αναπτύσσει ένα ξυλώδες εξόγκωμα το οποίο του επιτρέπει να αναβλαστάνει. Ο Ευκάλυπτος Melliodora θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους παραγωγούς μελιού στο γένος του ευκαλύπτου.

Τα λουλούδια του Ευκάλυπτου Melliodora είναι λευκά ή κρεμ, με έντονο άρωμα μελιού και βρίσκονται σε 7 συστάδες. Η περίοδος ανθοφορίας ποικίλλει καθώς σημαντικό παράγοντα παίζουν η τοποθεσία, το ύψος και η εποχή. Σε ορισμένες περιόδους μπορεί να υπάρξει μιαβαριάανθοφορία σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες περιόδους μόνο τα δέντρα που δεν ανθοφόρησαν το προηγούμενο έτος θα ανθίσουν. Οι λόγοι για αυτές τις διαφορές στην ανθοφορία του Ευκάλυπτου Melliodora σχετίζονται κυρίως με την βροχόπτωση και άλλες κλιματικές συνθήκες.

Οι καρποί του Ευκάλυπτου Melliodora έχουν σχήμα σφαιρικό μικρής ξυλοειδούς κάψουλας με μέγεθος 4-7 mm. Υπάρχουν περίπου 360-530 βιώσιμοι σπόροι/gr. H συλλογή των σπόρων είναι πιθανή καθόλη την διάρκεια του έτους. Αναγεννιέται πολύ καλά μετά από πυρκαγιά και αναπτύσσεται ραγδαία μετά από κάθε κοπή. Τέλος, ανέχεται τους κρύους χειμώνες και τα πολύ ζεστά καλοκαίρια. Ο Ευκάλυπτος Melliodora, αντέχει την ξηρασία και τον πάγο, αλλά η ανάπτυξη του επιβραδύνεται σημαντικά στις κρύες περιοχές.

·      Ο Ευκάλυπτος Μelliodora παράγει υψηλής και άριστης ποιότητας μέλι και στην Αυστραλία θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δέντρα για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας αν και οι κυψέλες τείνουν να μην είναι πολύ παραγωγικές λόγω της χαμηλής απόδοσης σε γύρη. Το μέλι του ανοικτού χρώματος, πολύ πυκνό και με ωραίο άρωμα.

·      Ο Ευκάλυπτος Μelliodora είναι εξαιρετικό δέντρο για σκιά και φυσικό καταφύγιο, αν και αναπτύσσετε αργά. Προσφέρει ένα εξαιρετικό βιότοπο άγριας ζωής και τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια του παρέχουν μια πολύτιμη πηγή τροφής.

·      Ο Ευκάλυπτος Μelliodora χρησιμοποιείται για βαριές κατασκευές και δίνει εξαιρετικά καυσόξυλα.