ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ!!!


Είναι πολύ συνηθισμένο να ασχολούμαστε πάρα πολύ με τους χειρισμούς των μελισσιών μας την άνοιξη και πολύ λιγότερο με χειρισμούς του φθινοπώρου.Στην πράξη ενας λάθος χειρισμός την άνοιξη μπορεί να μας οδηγήσει στο να χάσουμε κάποια ανθοφορία,ομως ενας λάθος χειρισμός το φθινόπωρο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κάποιου μελισσιού κατα τον επερχόμενο χειμώνα.Έτσι λοιπόν είναι προφανές ότι και οι χειρισμοί του φθινοπώρου είναι ζωτικής σημασίας για τα μελίσσια μας.
Η πρώτη μας μέριμνα θα πρέπει να είναι αυτή την εποχή να εγκαταστήσουμε νέες βασίλισσες.Όπως είναι γνωστό οι βασίλισσες είναι αποδοτικές τα δύο πρώτα έτη της ζωής τους και θα πρέπει να αντικαθίστανται μετά.
Με την φθινοπωρινή αντικατάσταση εφοδιάζουμε τα μελίσσια με βασίλισσες δυνατές που θα ξεχειμωνιάσουν το μελίσσι με επιτυχία,θα μας δημιουργήσουν δυνατά μελίσσια νωρίς την άνοιξη και αυτά θα μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερες σοδειές.
Ένα μεγάλο πρόβλημα για τις προετοιμασίες του χειμώνα είναι οι τελευταίες μελιτοφορίες καθώς ενόψει του χειμώνα αφαιρούμε τους ορόφους και σφίγγουμε τα μελίσσια.
Πολλές φορές ταΐζουμε τα μελίσσια χωρίς να ελέγξουμε εάν πραγματικά χρειάζονται τροφές και έτσι οι μέλισσες γεμίζουν τα άδεια κελιά με αποθέματα.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων ανθοφοριών η μελιτοεκκρίσεων οι μέλισσες ενόψει του χειμώνα από ένστικτο γεμίζουν όλα τα ελεύθερα κελιά με μέλι και μπλοκάρουν την γονοφωλιά και την γέννα της βασίλισσας.

Ακούγεται πολύ καλά η αποθήκευση μελιού για τον χειμώνα,αυτό όμως θα οδηγήσει σε μείωση της γονοφωλιάς και πρακτικά θα μειώσει τον αριθμό των νεαρών μελισσών που θα ξεχειμωνιάσουν και θα οδηγήσει την κυψέλη να ξεχειμωνιάσει με γερασμένες μέλισσες και έτσι θα υπάρχει μικρός αριθμός νεαρών μελισσών την άνοιξη που θα χρειαστεί να ταΐσουν τον γόνο.
Θα ήταν καλή ιδέα να μετακινήσουμε τους ορόφους με τα πρώτα κρύα διότι οι μέλισσες προτιμούν να αποθηκεύουν μέλι στον όροφο από το να μπλοκάρουν την γονοφωλιά.
                                             

Το γερασμένο λοιπόν μελίσσι είναι η συνταγή της αποτυχίας διότι όπως θα προχωράει ο χειμώνας οι γερασμένες μέλισσες θα πεθαίνουν σε μεγάλο αριθμό θα υπάρχουν πολύ λίγες νεαρές μέλισσες για να ταΐσουν τις αντικαταστάτριες και το μελίσσι θα φθίνει χωρίς να μπορεί να διατηρήσει τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για τον χειμώνα και τελικά θα πεθάνει.

Θα πρέπει να δώσουμε χώρο στην γονοφωλιά με την αφαίρεση πλαισίων που είναι μπλοκαρισμένα από γύρη και να τοποθετήσουμε στην θέση τους κτισμένα άδεια πλαίσια.

Μερικά μελίσσια μαζεύουν περισσότερη γύρη από άλλα.

Πρέπει επίσης να μετακινήσουμε πλαίσια μπλοκαρισμένα με μέλι από την  γονοφωλιά και στην θέση τους να τοποθετήσουμε άδεια κτισμένα πλαίσια.Πρέπει να κρατάμε την γονοφωλιά ανοιχτή με μετατοπίσεις πλαισίων  ώστε να μπορεί η βασίλισσα να γεννάει ανεμπόδιστα.
Πηγή

ΚΥΨΕΛΗ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΙ!!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυψέλη για μελίσσια από καλάμι, πως μπορεί να κατασκευαστεί με απλό και πρακτικό τρόπο! Τα υπέρ και τα κατά.

ΚΑΙΡΟΣ: ECMWF: ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟ Σ/Κ (ΒΙΝΤΕΟ)


Συμφωνεί πλέον και το ευρωπαϊκό καιρικό προγνωστικό μοντέλο ECMWF με την προοπτική ισχυρής κακοκαιρίας το  Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου στη χώρα μας.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, τη δημιουργία του στη Νότια Ιταλία την Παρασκευή και την κίνησή του προς τη χώρα μας το Σάββατο.

Η κακοκαιρία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα πλήττοντας από τα δυτικά προς τα ανατολικά σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΞΥΜΕΛΙ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΟΣ

Α; line-height: 115%; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;">Μία πανάρχαια γεύση, που συναντάμε στα κείμενα των μεγάλων ιατρών και φιλοσόφων Ιπποκράτη, Γαληνό, Αριστοτέλη και Λυσία!
Το οξύμελι (ξιδόμελο) είναι από τα κύρια ροφήματα που η Ιατρική του Ιπποκράτη επιτρέπει και συνιστά να δίνεται σε άτομα με οξέα νοσήματα.
 
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επιτρέπει και τη χορήγηση κρασιού, αραιωμένου με νερό. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποίησε ευρύτατα σε μια σειρά από ασθένειες. Συνιστούσε το οξύμελι -ένα μίγμα ξιδιού και μελιού, για την απόχρεμψη και την απελευθέρωση της αναπνοής, για τη δυσκοιλιότητα, την περιπνευμονία και την πλευρίτιδα. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που αντί να ανεβάζει τα πτύελα ώστε να αποβληθούν, τα κάνει γλοιώδη και δυσκολεύει την κατάσταση.

Το ίδιο το ξίδι το συνιστούσε στις φλογώσεις και τα πρηξίματα, τα έλκη και τα καψίματα. Κομπρέσες από ξίδι συνιστούσε για την περιποίηση των πληγών. Το οξύμελι το χρησιμοποίησε ευρύτατα και ο Γαληνός. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν και αυτοί σαν θεραπευτικό. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έφεραν πάντοτε μαζί τους την posca που ήταν αραιωμένο ξύδι. Είναι πολύ πιθανόν από αυτό να έδωσαν σαν ανακουφιστικό και στον Ιησού και έτσι το ξύδι κατά τη χριστιανική παράδοση είναι το τελευταίο πράγμα που ήπιε πριν εκπνεύσει στο σταυρό.

Το Οξύμελι είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, που μπορεί να παρασκευαστεί και από παλαιωμένα γλυκά κρασιά, μέλι, σταφίδες και εκχύλισμα σύκου.
Ιδανικό για σαλάτες, συνταγές με κρέας, ακόμα για σος σε παγωτό!

Πως φτιάχνουμε οξύμελι ή ξιδόμελο;

Όταν πρέπει να πάρετε ένα βότανο με πολύ έντονη γεύση, όπως το σκόρδο, μπορείτε να καλύψετε τη γεύση με ένα οξύμελι, δηλαδή ένα μείγμα που παρασκευάζεται με πέντε μέρη μελιού και ένα μέρος ξυδιού.
Για να φτιάξετε την απαραίτητη βάση, ρίξτε σε μια κατσαρόλα μισό λίτρο ξίδι και ένα κιλό μέλι και βράστε το μέχρι που το μείγμα να πάρει την πυκνότητα σιροπιού.
Στην συνέχεια μπορούμε να φτιάξουμε την συνταγή της αρεσκείας μας, χρησιμοποιώντας τα βότανα ή/και τους σπόρους που θέλουμε.

Για ένα οξύμελι με σκόρδο: βάλτε σε ένα σκεύος 250γρ. ξύδι, 7 γρ. σπόρους από Μάραθο, και βράστε το μείγμα, προσθέστε 40 γραμμάρια φρέσκο σκόρδο κομμένο φέτες και μετά πιέστε για να φύγει το υγρό και προσθέστε 300 γραμμάρια μέλι. Βράστε το μέχρι να πάρει την πυκνότητα σιροπιού.

Τρόπος Παρασκευής Οξύμελου: για αρωματικά βότανα (δεν περιλαμβάνει βρασμό)
Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά βότανα (αυτά της οικογένειας της μέντας για παράδειγμα) μπορείτε απλά να συνδυάσετε έγχυμα βοτάνου σε ξύδι με ένα έγχυμα βοτάνου σε μέλι. Προτείνω την αναλογία ένα μέρος ξύδι με τρία μέρη μέλι. Μπορείτε να καθορίσετε την αναλογία μελιού ξυδιού που να ταιριάζει με τα γούστα σας.

Βότανα κατάλληλα για οξύμελα
  • Γλυκάνισος Anise hyssop (Agastache foeniculum)
  • Δεντρολίβανο Rosemary (Rosmarinus officinalis)
  • Δυόσμος Spearmint (Mentha spicata) ~ Μέντα Peppermint (Mentha pipperita)
  • Θυμάρι Thyme (Thymus vulgaris)
  • Ινούλα Elecampane (Inula helenium) Ρίζα
  • Μαραθόσπορος Fennel seeds (Foeniculum vulgare)
  • Μελισσόχορτο Lemon Balm (Melissa off.)
  • Πευκοβελόνες (Pine neadles)
  • Πιπερόριζα – Τζίντζερ Ginger root (Zingiber officinalis)
  • Ρίγανη Oregano (Origanum vulgare)
  • Σκόρδο Garlic (Allium sativum)
  • Φασκόμηλο Sage (Salvia officinalis)
  • Χρένο Horseradish (Armoracia rusticana)



Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!!


Η χρησιμότητα του μελιού στην παραδοσιακή ιατρική είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ενισχύεται με νεότερες έρευνες που αποδεικνύουν τη δράση του μελιού ως φυσική ασπίδα προστασίας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και στο οξειδωτικό στρες.

Η έκθεση του οργανισμού σε επιβαρρυντικούς εξωτερικούς παράγοντες (ατµοσφαιρική ρύπανση, κάπνισµα, άγχος, κόπωση, κακή διατροφή, χηµικά πρόσθετα των τροφών, ηλιακή ακτινοβολία, χρήση φαρµάκων) οδηγεί στην παραγωγή των ελευθέρων ριζών, που μπορούν εύκολα να βλάψουν ζωτικά βιολογικά µόρια όπως οι πρωτεΐνες και το γενετικό υλικό (DNA).
Το οξειδωτικό στρες είναι ένα φαινόµενο καταστρεπτικό για τους ιστούς και την υγεία και σχετίζεται µε την υπερπαραγωγή των ελευθέρων ριζών και την αδρανοποίηση των φυσικών αντιοξειδωτικών µηχανισµών.

Συγκεκριμένα, το οξειδωτικό στρες αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά) και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Η κατανάλωση τροφίμων, όπως το μέλι αυξάνει την προστασία του οργανισμού, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τις μεμβράνες των κυττάρων. Έτσι, τα αντιοξειδωτικά του μελιού βοηθούν στη σωστή λειτουργία των ζωτικών οργάνων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

H επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας. Στην Ελλάδα υπάρχει μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.

Προκειμένου να επωφελούμαστε καθημερινά από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, είναι σημαντικό να αναζητούμε στα σούπερ μάρκετ την καινοτόμο συσκευασία smart pack. Έτσι, θα μπορούμε να εντάξουμε συστηματικά όλες τις ώρες το μέλι στη διατροφή μας, όπου και αν βρισκόμαστε.

Επιπλέον, ο συνδυασμός του μελιού με άλλα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μία γευστική πρόταση, για το καθημερινό σνακ ή για ένα ελαφρύ βραδινό, ενώ ενισχύει την καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Συνεπώς, η συστηματική κατανάλωση μελιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένη διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να συντελέσει στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού και στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, MSc Επιστημονικής Διευθύντριας «Απίσχνασις – Λόγω Διατροφής», Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.


ΗΠΑ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕ .....ΜΕΛΙΣΣΕΣ!!!



Μια γυναίκα από τη Μασαχουσέτη κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ένα… σμήνος μέλισσες ως όπλο εναντίον των αστυνομικών που πήγαν σε ένα σπίτι για να επιδώσουν μια διαταγή έξωσης.

Το επεισόδιο αυτό, σύμφωνα με τον σερίφη της περιοχής, σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η Ρόρι Γουντς, μια 55χρονη επαγγελματίας μελισσοκόμος, έφτασε στο σπίτι αυτό στο Λονγκμίντοου, όπου οι αστυνομικοί είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία έξωσης. Η κατοικία αυτή, έξω από το Σπρίνγκφιλντ, ανήκε σε έναν άνδρα ο οποίος επί χρόνια μαχόταν στα δικαστήρια για να μην τον βγάλουν από το σπίτι. Υποστηριζόταν σε αυτήν την προσπάθειά του από ακτιβιστές κατά των εξώσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και η Γουντς.

Όταν έφτασε στο σπίτι, γύρω στις 9.15 το πρωί, η Γουντς μετέφερε με το όχημά της κυψέλες και προσπάθησε να ανοίξει τα καπάκια για να απελευθερώσει τις μέλισσες. Ένας βοηθός σερίφη επιχείρησε να την σταματήσει, όμως καθώς οι εκνευρισμένες μέλισσες άρχισαν να βγαίνουν έξω και να τον τριγυρίζουν, οπισθοχώρησε. Εκείνη τότε έσπασε το καπάκι μιας κυψέλης, με αποτέλεσμα το σμήνος να βγει έξω. Πολλοί αστυνομικοί και θεατές του επεισοδίου τσιμπήθηκαν και ένας βοηθός σερίφη χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο μεταξύ, η Γουντς φόρεσε μια επαγγελματική στολή προστασίας και μετέφερε κυψέλες στην μπροστινή είσοδο του σπιτιού, για να εμποδίσει την έξωση. Σε εκείνο το σημείο, οι αστυνομικοί την συνέλαβαν.

«Στηρίζω το δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται ειρηνικά, όμως όταν ξεπερνούν τα όρια και θέτουν σε κίνδυνο το προσωπικό μου και το κοινό, σας υπόσχομαι ότι θα συλλαμβάνονται», είπε ο σερίφης της κομητείας Χάμντεν, Νικ Κότσι.

Η Γουντς, που ζει στο Χάντλεϊ της Μασαχουσέτης, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Λονγκμίντοου, αντιμετωπίζει συνολικά επτά κατηγορίες επίθεσης με επικίνδυνο όπλο και μία κατηγορία περί διατάραξης της τάξης.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΜΠΥΡΑ ΑΠΟ ΜΕΛΙ - ΑΠΟ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΚΑΙ ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ ΣΤΟ SPECIAL END ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ



Έχετε γευθεί ποτέ μπύρα από μέλι από τα μελίσσια του Αεροδρομίου Hagi Iwami στη Shimane Prefecture; Μήπως μπύρα από κουμ κουάτ και κόλιαντρο από τη Shiga Prefecture; Δεν μπορεί να βάλει με το νου του ο λάτρης της μπύρας που θα βρεθεί στο μπαρ μπύρας μικροζυθοποιίας Special End στο Τόκιο με τι θησαυρούς θα κάνει γευστική γνωριμία εκεί.

Το Special End άνοιξε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στη συνοικία Kamata στο νότιο Τόκιο. Ευρισκόμενο δίπλα στον ποταμό Nomi, το μπαρ με χρωματική παλέτα σε απαλό γκρι και τα ροζ πλακάκια σχεδίασε το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο Studio CHAr. Όσες και όσοι έχουν ήδη επισκεφθεί το Hi-Time, το αρχικό κατάστημα της ζυθοποιίας Omori Sanno – η οποία είναι πίσω από το πρότζεκτ του Special End -, θα εκτιμήσουν τις οπτικές συνδέσεις μεταξύ των δύο.

Όποιον τυχερό φέρουν τα βήματά του στη συγκεκριμένη περιοχή, θα ανταμείψει μια στάση στο Special End καθώς εκεί, ιδιαίτερα μέσα στην υγρασία του καλοκαιριού στην πρωτεύουσα του Ανατέλλοντος Ηλίου, θα δροσιστεί με μια μπύρα από διάφορα μέρη της Ιαπωνίας. Και για όσους θέλουν να πάρουν μαζί τους κάποια που τους τράβηξε τη προσοχή, το μπαρ προσφέρει ειδικά δοχεία μπύρας με λαβή ( https://specialend.tokyo/ ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

30 ΑΠΛΑ ΣΜΟΥΘΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ



Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολύ ακούμε την λέξη σμούθι. Στην ουσία πρόκειται για αναμειγμένα λαχανικά & φρούτα με νερό. Τα σμούθι διατηρούν τις ίνες που περιέχουν τα λαχανικά & φρούτα. Τα σμούθι μόνο με λαχανικά είναι λιγότερο γευστικά, για αυτό προσθέτουμε και φρούτα.

Τις αναλογίες μπορείτε να τις προσαρμόσετε ανάλογα πόσο ‘νέοι’ είστε στον κλάδο των σμούθι. Ξεκινώντας με αναλογία 80% φρούτα + 20% λαχανικά και σιγά – σιγά να αυξάνετε τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε χλωροφύλλη και άλλα θρεπτικά συστατικά (που τα περισσότερα χάνονται με το μαγείρεμα).

Σας έχω ετοιμάσει μια λίστα με τα πιο δημοφιλή σμούθι! 

 

Καλή απόλαυση!

1. Σπανάκι + μπανάνα + λεμόνι
2. Βατόμουρα + μπανάνα + λεμόνι + σέλινο
3. Σέλινο + σπανάκι + λεμόνι+ μπανάνα
4. Σπανάκι + μπανάνα + μήλο + λεμόνι
5. Αγγούρι + φύλλα μαρουλιού + λεμόνι + μέλι
6. Καρότα + παντζάρι + σέλινο + αγγούρι + μήλο + μαϊντανός + τζίντζερ
7. Σπανάκι + μαρούλι + σέλινο + αχλάδι + μπανάνα + λεμόνι
8. Καρότα + μήλο + τζίντζερ + μπανάνα + πορτοκάλι + μέντα
9. Φράουλες + μούρα + μπανάνα + μέντα
10. Μπανάνα + μήλο + φυτικές ίνες + κόλιανδρος
11. Αγγούρι + σπανάκι + ανανά + πράσινο τσάι + λεμόνι + τζίντζερ
12. Γκρεπφρουτ + λιναρόσπορς + φράουλα + σταφύλια + αβοκάντο + μπανάνα + λεμόνι
13. Μήλο + λεμόνι + αγγούρι
14. Ανανάς + ακτινίδιο + αγγούρι + λεμόνι
15. Αβοκάντο + μπανάνα + πορτοκάλι + ρόκα + λεμόνι
16. Μήλο + σέλινο + αγγούρι + παντζάρι + τζίντζερ
17. Αγγούρι + μαϊντανός
18. Τζίντζερ + σπανάκι + μήλο + μέλι
19. Βατόμουρο + ρόδι + μήλο + αγγούρι + σπανάκι
20. Πορτοκάλι + γκρέιπφρουτ + λεμόνι + πράσινο τσάι + μπανάνα + μέλι
21. Μπρόκολα + κουνουπίδι + γκρέιπφρουτ + λιναρόσπορος + αμύγδαλα + χουρμάδες
22. Μπανάνα + χυμό μήλου + καρότο + λεμόνι
23. Καρότα + ντομάτες + σέλινο + ελαιόλαδο + αλάτι + πιπέρι
24. Ακτινίδιο + αχλάδι + μαϊντανός + μπανάνα
25. Παντζάρι + ραπανάκι + καρότα + σκόρδο + μαϊντανός
26. Ανανάς + καρότο + μήλο
27. Καρότα + ντομάτες + πιπεριά Φλωρίνης + σκόρδο + σέλινο + καραμέλα + σπανάκι
28. Αμύγδαλο + χουρμάδες + μέλι + κανέλα + μέντα
29. Μπανάνα + αμύγδαλα + κανέλα
30. Πιπεριά Φλωρίνης + λεμόνι

 

Πηγή

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ



Κατ’ αρχήν η μελισσοκομία είναι μια αγροτική εκμετάλλευση. Η απασχόληση με την φύση είναι εξ’ ορισμού μια διακινδυνευμένη υπόθεση.

Παρότι η  μελισσοκομία, όπως και κάθε άλλη αγροτική εκμετάλλευση, βρίσκει εφαρμογή στον κύκλο της φύσης, στην ουσία εμπεριέχει πολλές μεταβλητές που δεν μπορούν εξ’ αρχής να συνυπολογιστούν ώστε να κοστολογηθεί με ακρίβεια. Μπορεί κάποιος να αφιερώσει , για παράδειγμα, κάποια από τα παραγωγικά μελίσσια του σε κάποια κύρια ανθοφορία, όπως το έλατο, και λόγω καιρού όχι μόνο να μην αποδώσει , αλλά και να χρειαστεί επιπρόσθετα έκτακτο κεφάλαιο για την συντήρησή τους. Αν δηλαδή βρέξει και συνεχίσει να βρέχει για μια βδομάδα, όχι μόνο δεν θα γίνει μελιτοσυλλογή , αλλά τα μελίσσια θα κλειστούν μέσα και αναλόγως την χρονική διάρκεια της κακοκαιρίας , θα πρέπει πιθανόν να τροφοδοτηθούν με γύρη ή ζαχαροζύμαρο για να διατηρήσουν τον παραγωγικό χαρακτήρα τους, στην καλύτερη περίπτωση, για όσο καιρό κρατήσει η κακοκαιρία. Σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, αν τα μελίσσια κλειστούν μέσα λόγο της κακοκαιρίας για αρκετές μέρες και δεν υπάρχουν οι προμήθειες σε γύρη και μέλι ή αντικατάστατά τους, τότε κινδυνεύουν να χαθούν εξολοκλήρου.Αμέσως μετά,στο πρώτο σενάριο θα πρέπει να μεταφερθούν σε γυρεοδοτική ανθοφορία για περαιτέρω τόνωση του πληθυσμού τους, μια και η απόδοση με το έλατο θα έχει χαθεί. Ο καιρός , δηλαδή , παίζει σημαντικό παράγοντα στις ενέργειες ενός μελισσοκόμου, μπορεί να προβλεφθεί σε γενικό επίπεδο και πρέπει πάντα να συνυπολογιστεί.


 
Όμως το συγκεκριμένο παράδειγμα που προανέφερα αφορά την επαγγελματική μελισσοκομία. Η μελισσοκομία στον κήπο μας μοιάζει να είναι πιο απλή υπόθεση με λιγότερο ρίσκο , αναλόγως πάντα του μεγέθους της μελισσοκομικής μας εκμετάλλευσης. Η επιλογή όμως του κήπου όπου θα βοσκούν οι μέλισσες παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Σε αυτό το σημείο κάνουμε λόγο για σταθερή μελισσοκομία. Όμως η ανάγκη των μελισσών σε γύρη και νέκταρ είναι σημαντική για την διαβίωση και την ανάπτυξή τους. Άρα η εκ’ των προτέρων μελέτη του τόπου του μελισσοκομείου μας, του κήπου μας, του τόπου που θα εγκαταστήσουμε την οποιαδήποτε εκμετάλλευσή μας είναι το ήμισυ του παντός. Η μελέτη για τα είδη των ανθοφοριών που υπάρχουν στην ακτίνα δράσης της μέλισσας, τις εποχές που θα πρέπει και αν θα πρέπει να υποστηρίζουμε την διατροφή της με αντικατάστατα ή υποκατάστατα και η γενικότερη διαχείρηση των κενών ανθοφορίας των μελισσοσμηνών μπορεί να μας εξασφαλίσει ομαλή ανάπτυξη στις αποικίες μας και ικανοποιητική απόδοση της εκμετάλλευσής μας.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να έχουμε εκ των προτέρων σε πρώτη ζήτηση τον κύριο και βοηθητικό εξοπλισμό μας για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επέμβασή μας όταν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει. Άρα εκτός από τον κήπο που θα επιλέξουμε την εγκατάστασή μας, το χωράφι που θα έχουμε τις κυψέλες μας ή τα σημεία που θα τις μεταφέρουμε προσωρινά , θα πρέπει να έχουμε υποστηρικτικά μια αποθήκη, σε μέγεθος ανάλογη με την εκμετάλλευσή μας, ένα όχημα μεταφοράς των αποικιών μας, πάλι ανάλογο με το μέγεθος των μεταφορών μας και έναν χώρο της πρωτογενούς επεξεργασίας των προϊόντων που παράγουμε, αναλόγως της απόδοσης.

Επομένως γίνεται ξεκάθαρο ότι ένας μελισσοκόμος έχει ανάγκη εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων, όπως και του κύριου και βοηθητικού εξοπλισμού για να πετύχει τους στόχους του. Δεν απαιτείται, δηλαδή, μόνο το ζωϊκό κεφάλαιο.



Πάνω απ’ όλα όμως ο μελισσοκόμος πρέπει να πληρεί τα χαρακτηριστικά του φυσιοδίφη και του φυσιολάτρη. 

Τα πρώτα χαρακτηριστικά του μελισσοκόμου είναι η εξερεύνηση αυτού του υπέροχου πλάσματος, της μέλισσας, του τρόπου επιβίωσης, του κύκλου ζωής της, της κοινωνικής της συμπεριφοράς και της άγριας , μα όμορφης, θέσης της στην φύση. Πάνω απ’ όλα πρέπει να αγαπήσει αυτό το έντομο αφού πρώτα μάθει όσα μπορεί περισσότερα γι’ αυτό. Η αντίληψη του ότι ένας μελισσοκόμος συνεργάζεται με ένα έντομο θα πρέπει να αποτελέσει πυλώνα στην σειρά αποφάσεων που θα πρέπει να πάρει ώστε να γίνει μελισσοκόμος. Όμως δεν είναι ένα απλό έντομο που κεντρίζει μόνο. Η μέλισσα, ως γνωστόν , είναι ο κύριος επικονιαστής των εντομογαμών φυτών, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή των περισσοτέρων φυτών με τα οποία εκματαλλεύεται και τρέφεται ο άνθρωπος. Αποτελεί το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας και το μέλλον του ανθρώπινου είδους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό το έντομο. Δυστυχώς, ο αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας του ανθρώπου προς τέρψη του κέρδους συνεπάγει την καταστροφή του φυσικού πλούτου που μας χαρίζει η μητέρα Γη. Αυτό έχει άμεσο επακόλουθο στην μέλισσα. Και το μέλλον της φαίνεται να κινδυνεύει. Εκτός από τους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν την μέλισσα, όχι αμελητέους σε αριθμό, η μέλισσα τελικά απειλείται από τον ίδιο τον άνθρωπο, αφενός με τις φυσικές καταστροφές , αφετέρου με τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που οδηγούν στο “Σύνδρομο Κατάρρευσης Αποικιών” (CCD) για το οποίο θα μιλήσουμε σε ξεχωριστή ενότητα. Η ενημέρωση στους αγρότες που χρησιμοποιούν αυτά τα φυτοφάρμακα  καθίσταται εξαιρετικής σημασίας και η ευαισθητοποίηση όλων μας, είτε έχουμε άμεση είτε έμμεση σχέση με την μέλισσα έχει να κάνει τελικά με το μέλλον των παιδιών μας. Προσωπικά ανήκω στους ανθρώπους που πιστεύει ότι το ανθρώπινο είδος μπορεί να κινδυνεύει περισσότερο από την μέλισσα, αν τελικά δεν δώσουμε την πρέπουσα σημασία στην καταστροφή των φυσικών πόρων και στην χρησιμοποίηση τέτοιου είδους φυτοφαρμάκων. Η μέλισσα έχει επιβιώσει εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο , έπειτα από κοσμογονικές αλλαγές στο περιβάλλον της γης.

Νομίζω δηλαδή ότι εν’ τέλη η μέλισσα θα επιβιώσει ως είδος. Εμείς κινδυνεύουμε.





Όμως η γνώση που απαιτείται για όλες αυτές τις πληροφορίες απαιτεί συνεχή επιμόρφωση πάνω στον κλάδο της μελισσοκομίας που στην χώρα μας εντάσσεται στις σχολές γεωπονίας, τους κλάδους της φυτικής παραγωγής και της εντομολογίας. Απαιτείται δηλαδή πολυδάπανη αφιέρωση στην γνώση που δεν αποκτάται εύκολα. Η κατανόηση της θεωρίας χρειάζεται και πρακτική. Και δεν σταματά ποτέ. Όμως η ενασχόληση με την μελισσοκομία, σας διαβεβαιώ , μόνο όμορφα τσιμπήματα για την ίδια την ζωή μπορεί να δώσει. Μπορεί να δώσει και γνώσεις που δεν έχουν σχέση με όλα τα παραπάνω, αλλά αφορά εργασίες που γίνονται στην αποθήκη, το μελισσοκομείο ή τις μεταφορές και εσωκλείονται σε αυτό το υπερσύνολο, τελικά, που καλούμε σύγχρονη μελισσοκομία. Ο μελισσοκόμος καλείται να είναι από ξυλουργός και τεχνίτης μέχρι εφευρέτης σε πολλές περιπτώσεις. Να είναι εξερευνητής της φύσης, του τρόπου με τον οποίο ζει η μέλισσα και να εφαρμόζει μεθόδους και πρακτικές που υποβοηθούν το πλάσμα αυτό να κάνει την δουλειά του για εμάς, εξασφαλίζοντάς της ένα υγιές περιβάλλον εργασίας. Μιλάω για περιβάλλον εργασίας καθώς η μέλισσα είναι ένα από τα πιο εργατικά πλάσματα στην φύση. Ένα τέτοιο πλάσμα θα μπορούσε να έχει σπίτι της μόνο ένα περιβάλλον εργασίας.
Σε αυτό το σημείο θα σας θέσω ένα πολύ απλό παράδειγμα το οποίο αναγκάστηκα να εφαρμόσω προκειμένου να προστατέψω τα πρώτα μου μελίσσια. Όταν λοιπόν απέκτησα τα πρώτα μου μελίσσια και επέλεξα τον τόπο προσωρινής τους διαμονής, ύστερα από την μετάγγισή τους στις γονοφωλιές, διαπίστωσα ότι το μέρος δεν ήταν κατάλληλο καθώς μετά από την πάροδο κάποιων ωρών υπήρχε έντονη ενόχληση των αποικιών από την κοινή σφίγγα , έναν θανάσιμο εχθρό της μέλισσας. Δεν είχα προμηθευτεί κάποια μεταλλικά πορτάκια προκειμένου να βοηθήσω τις κυψέλες στην άμυνα των αποικιών και είχα χάσει τα ξύλινα πορτάκια που συνοδεύουν τις κυψέλες στην μεταφορά.Αναγκάστηκα να φτιάξω μόνος μου, εντός λίγων ωρών, ξύλινα πορτάκια που θα περιόριζαν την είσοδο του εχθρού στις κυψέλες, ώσπου να μεταφέρω τα μελίσσια σε άλλη τοποθεσία ή να βρω την πηγή του κακού, τις σφιγγοφωλιές δηλαδή, και να τις καταστρέψω. Μελισσοκομικό κατάστημα με αυτά τα μεταλλικά πορτάκια δεν υπήρχε στην περιοχή μου και αναγκάστηκα με εφαρμογή απλών κανόνων γεωμετρίας και σχεδόν αρχάριας ξυλουργικής χειροτεχνίας να κάνω προσωρινά την δουλειά μου. Αυτή η γνώση δεν διδάσκεται σε κανένα βιβλίο. Η ανάγκη σε κάνει εφευρέτη. Πιστέψτε με, όσοι τελικά ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα θα έρθετε πολλές φορές και με ποικίλους τρόπους στην θέση μου.

Παραπάνω σας έκανα λόγο για κήπο, χωράφι και μεταφορές. Αυτά συνοψίζονται στον καθορισμό του αν η μελισσοκομία μας θα είναι στατική , σταθερή δηλαδή ή νομαδική. Αν τελικά αποφασίσει κάποιος να γίνει μελισσοκόμος θα πρέπει να επιλέξει, όπως είπαμε πιο πάνω τον τόπο διαμονής των κυψελών του και αν θα εκμεταλλευτεί ανθοφορίες σε αυτή την περιοχή ή θα ακολουθήσει κάποιες κύριες ανθοφορίες. Στην σταθερή μελισσοκομία, στην εκμετάλλευση δηλαδή του μελισσοκομικού κεφαλαίου σε σταθερό σημείο, καλό θα ήταν να έχει υπόψιν του την μελισσοκομική χλωρίδα της περιοχής εντός της ακτίνας δράσης των αποικιών του και να προτιμήσει περιοχή με διαδοχικές γυρεοδοτικές ανθοφορίες και μελιτοφορίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει ομαλή και υγιή ανάπτυξη των αποικιών του χωρίς αντικατάστατα ή υποκατάστατα διατροφής των μελισσών. Είναι δηλαδή σαν να επιλέγεις ένα τόπο όπου θα τάιζες ένα μωρό με μητρικό γάλα και όχι με γάλα κονσέρβα. Αν τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει, τότε θα πρέπει ο μελισσοκόμος να μεταφέρει τις αποικίες του σε κύριες ανθοφορίες διαδοχικά για μια ομαλή εξέλιξη και απόδοση του μελισσοκομικού του κεφαλαίου.Σε κάθε περίπτωση η μεικτή γεωργική εκμετάλλευση, δηλαδή μια εκμετάλλευση του αγρότη όχι μόνο με αγροτική απασχόληση , αλλά και μελισσοκομία, δεν αποδίδει οφέλη προς την διαχείριση των παραγόμενων προϊόντων της μιας εκμετάλλευσης προς την άλλη, παρόλο που υπάρχουν πολλοί αγρότες που είναι και μελισσοκόμοι. Κάποιος δηλαδή που έχει αιγοπρόβατα μπορεί να καλλιεργήσει την τροφή τους. Κάτι αντίστοιχο με την μελισσοκομία δεν συμβαίνει, ούτε τα προϊόντα της κυψέλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην γεωργία ή την κτηνοτροφία.

Παρόλα αυτά η μελισσοκομία της χώρας μας παράγει εξαιρετικά προϊόντα κυψέλης που συνεχώς κερδίζουν έδαφος και αναγνώριση στο εξωτερικό. Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά.
Αυτά τα προβλήματα όμως δεν αφήνουν την ελληνική μελισσοκομία να κάνει μια στροφή προς την εξωστρέφεια για να πάρει την θέση που πραγματικά της αξίζει. Η μελισσοχλωρίδα είναι από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη και διεθνώς αναγνωρισμένη ανά τον κόσμο. Η παραγωγή είναι περιορισμένη , όμως είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ίσως τα δειλά βήματα που γίνονται για την αναγνώριση των προϊόντων κυψέλης της χώρας μας να χρειάζονται υποβοήθηση και τόνωση του επιχειρηματικού προσανατολισμού. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων , σχεδόν μετρημένων στα δάχτυλά μας, η μελισσοκομία στην χώρα μας χαρακτηρίζεται ως οικοτεχνία. Μεγάλο μέρος των παραγωγών διακινούν τα προϊόντα τους οργανωμένοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Υπάρχουν και παραδείγματα συντεχνιών, συλλόγων και συνεταιρισμών με όλα τα οφέλη που συνεπάγονται. Όμως τελικά η περιορισμένη παραγωγή και η έλλειψη ταυτότητας στα ελληνικά μέλια και τα άλλα προϊόντα κυψέλης δημιουργούν αυτό το θολό οργανωτικά τοπίο που αντικατοπτρίζει την μελισσοκομική πραγματικότητα.

Είμαστε η χώρα που πυκνοκατοικείται από κυψέλες όμως η συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους αυτών είναι σε λίγους αναλογικά μελισσοκόμους. 


Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αξία της παράδοσης που διασώζει την μελισσοκομία στις τρικυμίες των καιρών. Υπάρχουν σε όλη την χώρα διάσπαρτα παραδοσιακές μελισσοοικογένειες δεύτερης και τρίτης γενιάς μελισσοκόμων που συνεχίζουν την ενασχόληση με την μελισσοκομία. Η πολύχρονη απασχόλησή τους με την μέλισσα, η συνεργασία μεταξύ τους , συνήθως, αποδίδει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Η συνέπεια στην μελισσοκομία παίζει σημαντικό ρόλο και ο ορισμός της παράδοσης μέσα από τις πρακτικές και τις μεθόδους που εφαρμόζονται εμπειρικά, πια, όλα αυτά τα χρόνια, εγγυώνται ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί τον καταναλωτή. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την φρεσκάδα των αυτοδημιούργητων νέων μελισσοκόμων, ούτε κλείνει τις πόρτες στις εξελίξεις του κλάδου. Είμαι της άποψης ότι η Ελλάδα παράγει εξαιρετικά προϊόντα και στα κορυφαία της είναι και τα προϊόντα κυψέλης. Όμως η οργάνωση και η διατήρηση της συνέπειας από πλευράς επαγγελματιών του κλάδου μας θα μας οδηγήσει στην αναγνώριση των κόπων μας. Ο καταναλωτής είναι σε θέση πλέον να διαχωρίζει το καλύτερο και το  πιο ωφέλιμο γι’ αυτόν.

Η ελληνική μελισσοκομία είναι παραδοσιακά ανώτερη από τις μελισσοκομίες ξένων χωρών και ο μόνος ανταγωνισμός που έχει είναι αθέμιτα τα χτυπήματα “κάτω από την ζώνη”, όπως οι ελληνοποιήσεις προϊόντων τρίτων χωρών από επιτήδειους. 


Όμως για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για προϊόντα , θα πρέπει να περάσουμε το σημείο που ονομάζεται παραγωγή. Και η παραγωγή των μελισσοκομικών προϊόντων αποδοτικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο υποψήφιος μελισσοκόμος πρέπει να έχει κατά νου ότι τις πρώτες χρονιές όχι μόνο υπάρχει η περίπτωση να μην παράγει τίποτα, αλλά ίσως να χρειαστεί να επενδύσει περισσότερο κεφάλαιο μόνο για να μάθει περισσότερα. 

Η πρακτική μελισσοκομία είναι πολύτιμη υπόθεση και σε αυτήν ο μελισσοκόμος είναι , στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνος του. Τουλάχιστον θα πρέπει να έχει κατά νου ότι η απόδοση της μελισσοκομίας του θα έχει την ανέλιξη που επιθυμεί κλιμακωτά. Όσο θα οργανώνει την μελισσοκομία του και στο σημείο που ονειρεύεται να την φτάσει, ξεκινώντας πάντα από το μηδέν, και με μικρά σταθερά βήματα, ο νέος μελισσοκόμος θα έχει την χαρά να απολαμβάνει την επίτευξη των μικρών του στόχων με την πάροδο του χρόνου.

Γενικά στην μελισσοκομία απαιτείται υπομονή και επιμονή και επειδή έχει διαστήματα σιγής, εφόσον η ανάπτυξη των μελισσοσμηνών είναι σε μια ορισμένη περίοδο του έτους, ο χρόνος μοιάζει μερικές στιγμές να μην περνά. 

Αυτό βέβαια έχει θετική επίδραση στην μελισσοκομική πορεία καθώς ο μελισσοκόμος έχει την πολυτέλεια να προγραμματιστεί και να σκεφτεί το πλάνο της εκμετάλλευσής του. Χρονιά με την χρονιά, αν έχει καταφέρει να βγάζει κάποιο κέρδος από αυτήν την ενασχόληση, χρειάζεται να επανεπενδύει στην εκμετάλλευσή του ποσά για να μεγαλώνει το μέγεθός της. Με αυτόν τον τρόπο θα την φτάσει στο σημείο που ήθελε εξαρχής, στο σημείο που αντέχει ψυχικά ,σωματικά και οικονομικά.


Όλο αυτό το διάστημα ο μελισσοκόμος διαβάζει και ενημερώνεται. Όχι επειδή υποχρεούται, αλλά επειδή διψά για περισσότερη γνώση. Δοκιμάζει και πολλές φορές υπό την σκέψη της αποτυχίας επιμένει. Στο τέλος καταλήγει και συνεχίζει. Αυτή είναι οι δουλειά μας. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία εξελίσσεται. Πλήθος από νέα προϊόντα που την αφορούν θέτουν τις βάσεις για ανέλιξη και επιτυχία. Όμως κάθε νέα ιδέα απαιτεί χρόνο δοκιμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τελευταία οι πλαστικές κυψέλες με τις απόψεις να διίστανται. Επειδή είμαστε ένα μικρό χωριό κάποια στιγμή το εκάστοτε προϊόν θα περάσει από το ωριμαντήριο της σκέψης, της δοκιμής και του αποτελέσματος και απαιτεί εκ νέου χρόνο για να διαδοθεί η πληροφορία και να γίνει ευρέως γνωστή. Τότε θα πούμε ότι το εκάστοτε προϊόν θα γίνει αποδεκτό από τους έλληνες μελισσοκόμους.

Όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε λόγο για τους κινδύνους και την κινδυνολογία. Κάθε νέο προϊόν , όταν γίνεται ευρέως γνωστό από τις μελισσοσυζητήσεις μας ,είτε ιδίοις όμασι είτε μέσω διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους. Τελευταία , για παράδειγμα, το οξαλικό οξύ κέρδιζε την προτίμησή μας στην μάχη ενάντια στο βαρρόα, έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των αποικιών μας. Όμως φτάνουν στα αυτιά μας ολοένα και αυξανόμενες περιπτώσεις με απώλειες μελισσοσμηνών χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο αν αυτό συμβαίνει από λανθασμένη χρήση του ή από προϊόν που παραπλανά τον καταναλωτή μελισσοκόμο

Και προπάντων βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως την γνώση γιατί δεν είμαστε οι παρασκευαστές του οξαλικού οξέως και αποδεχόμαστε ό,τι μας σερβίρεται και ό,τι ακούμε. Άρα φιλτράρουμε ό,τι μπορούμε να μάθουμε και καταλήγουμε τις επόμενες ενέργειές μας. Όμως η επιλογή μας για το προϊόν αυτό ,παρόλο που έχει οδηγήσει αρκετούς μελισσοκόμους σε απώλεια κεφαλαίου, θα κριθεί με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό εγκυμωνούνται κίνδυνοι. Και όλη αυτή η γνώση που απαιτείται , ένας νέος μελισσοκόμος δύσκολα θα την αποκτήσει, έμπρακτα, και πολλές φορές θα χρειαστεί να πληρώσει και το τίμημα, άλλες φορές μικρό και άλλες φορές μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος μελισσοκόμος με ένα μόνο απλό σεμινάριο δεν θα του μάθει μελισσοκομία, αφού δεν είναι σε θέση αν αυτό που του δίδεται στο εκάστοτε παράδειγμα είναι σωστό ή λανθασμένο.

Άλλωστε σε κάθε περίπτωση η μελισσοκομία έχει λίγους, απλούς κανόνες. Η πολυσύνθετη εφαρμογή τους όμως μας οδηγεί σε λογικά συμπεράσματα, λάθη, απώλειες ή υψηλές αποδόσεις, σωστούς χειρισμούς και μεθόδους. Όλα ξεκινούν από τους απλούς κανόνες της μελισσοκομίας. Αυτή είναι η βάση. Από κει και έπειτα υπάρχει ένα δαιδαλώδες συγκρότημα χειρισμών για κάθε κατά περίπτωση παράγοντα που επηρεάζει την εκμετάλλευσή μας. Για παράδειγμα η μέθοδος Χαλκιά που προϋποθέτει την κάθετη ανάπτυξη πολύ μεγάλων αποικιών για εντατική μελιτοσυλλογή βασίζεται στην λογική, τους απλούς κανόνες της μελισσοκομίας όμως εγκυμωνεί κινδύνους, δύσκολους χειρισμούς και προ πάντων αποτελεί ένα τόλμημα που θα το επιλέξουν λίγοι λόγω της δυσκολίας της. Η επιλογή δηλαδή της εκάστοτε μεθόδου απαιτεί δοκιμή , αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι όμως λίγοι θα θυσιάσουν τμήμα των παραγωγικών μελισσιών του για μια τόσο δύσκολη σε χειρισμό μέθοδο.


Ο νέος μελισσοκόμος, λοιπόν, έχει πολλά να μάθει και πολλές συμπληγάδες να αποφύγει. Γι’ αυτό και η αμφισημία της μελισσοκομίας, που ευδοκιμεί σε συλλογικό επίπεδο, ενώ  είναι και  προσωπική ευθύνη του καθενός, είναι τόσο γοητευτική. Ο καιρός, οι ανθοφορίες, οι γυρεοδοσίες, οι εχθροί και οι ασθένειες, οι οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την έκβαση της προσπάθειας. Κάποιος μελισσοκόμος μου είχε πει όταν ξεκίνησα ότι αν ο νέος μελισσοκόμος πάρει μελίσσια υγιή στην αρχή της πορείας του, τότε έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει τις πρώτες χρονιές. Μου πήρε αρκετό καιρό να κατανοήσω τί ήθελε να πει. Ο ολοκαίνουριος εξοπλισμός και η όρεξη του νέου μελισσοκόμου για τα πεπραγμένα οδηγούν στην σωστή πορεία προς την επιτυχία.

Είναι δηλαδή εξ’ ορισμού ένας πρωτόπειρος μελισσοκόμος απαλλαγμένος από ασθένειες και με μεγάλη όρεξη για να δουλέψει. Είναι γοητευμένος να ανακαλύψει και να κατακτήσει το οικοδόμημα που λέγεται μελισσοκομία. 

Όμως επειδή όλα έχουν φθίνουσα πορεία , μέχρι το σημείο ισορροπίας όλων αυτών, καλό θα ήταν ο υποψήφιος μελισσοκόμος να κάνει τα πρώτα του βήματα μικρά και δειλά. Άλλωστε η ανακάλυψη και η κατάκτηση θα είναι εκεί για να τον περιμένει.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ


 Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μεταβολική διαταραχή, κατά την οποία οι τιμές του σακχάρου του οργανισμού βρίσκονται υψηλότερα των φυσιολογικών ορίων. Για την διατήρηση της ευγλυκαιμικής κατάστασης, είναι ωφέλιμο να γίνεται έλεγχος τόσο της ποσότητας των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων όσο και της ποιότητας τους.
Στην ουσία, όλες οι τροφές μπορούν να είναι μέρος του διαιτολογίου ενός ρυθμισμένου διαβητικού, το ίδιο και το μέλι (1 κσ μέλι περιέχει 15 γρ υδατ).
Θα πρέπει να συνοδεύεται ωστόσο, από κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες και να μην καταναλώνεται σκέτο, διότι αποτελεί τρόφιμο υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει ότι ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, κάτι το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε μικρότερο βαθμό από την κοινή ζάχαρη, λόγω του διαφορετικού τρόπου απορρόφησης τους από τον οργανισμό.
Όταν λοιπόν συνδυάζεται με φυτικές ίνες, η απορρόφηση της γλυκόζης γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς και έτσι υπάρχει σταδιακή αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου και όχι απότομη (πχ μαύρο ψωμί με μέλι, γιαούρτι με μέλι & ξηρούς καρπούς).
  Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, το μέλι μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, τη διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ σε παχύσαρκα παιδιά. Ενώ η μακροχρόνια κατανάλωση μελιού ως γλυκαντική ουσία φάνηκε να προκαλεί μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης αίματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, συμπεραίνοντας ότι το μέλι μπορεί να έχει θετική επίδραση στις μεταβολικές διαταραχές του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. Επίσης παρατηρήθηκαν ευεργετικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος και τα λιπίδια του αίματος των διαβητικών ασθενών σε σύγκριση με τη δεξτρόζη και τη σακχαρόζη. Ωστόσο, συνιστάται προσεκτική κατανάλωση μελιού από τους διαβητικούς ασθενείς.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η πρόσληψη μελιού, εφόσον δεν υπερβαίνει το 5% του συνόλου των ημερήσιων υδατανθράκων μπορεί να αποτελεί μέρος της διατροφής ενός διαβητικού. Ας μην ξεχνάμε πως είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δεν υπάρχουν στη ζάχαρη, ενώ έχει μεγαλύτερη γλυκαντική ιδιότητα, καθώς περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη σε αναλογία 1:1, πράγμα που σημαίνει ότι με πολύ μικρότερη ποσότητα θα έχουμε την ίδια γευστική ικανοποίηση.

* Η πορεία της νόσου πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από ενδοκρινολόγο με ειδίκευση στο διαβήτη καθώς και κλινικό διαιτολόγο, διότι ο ρυθμισμένος διαβήτης μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βιβλιογραφία 

Ioanna Farakla, Georgios E. Papadopoulos, Eleni Koui, Jessica Arditi, Paraskevi Moutsatsou, Maria Drakopoulou, Ioannis Papassotiriou, George P. Chrousos & Evangelia Charmandari, ‘’The Effect of Honey on Plasma Glucose and Insulin Concentrations in Obese Prepubertal Girls’’, 2014

Abdulrhman MM, El-Hefnawy MH, Aly RH, Shatla RH, Mamdouh RM, Mahmoud DM, Mohamed WS, ‘’Metabolic effects of honey in type 1 diabetes mellitus: a randomized crossover pilot study’’, 2013

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ‘’Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη’’, 2013

Bahrami M, Ataie-Jafari A, Hosseini S, Foruzanfar MH, Rahmani M, Pajouhi M., ‘’Effects of natural honey consumption in diabetic patients: an 8-week randomized clinical trial’’, 2009

Al-Waili NS,‘’Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose’’, 2004

Βαρδακαστάνη Κ. Διονυσία
Διαιτολόγος Διατροφολόγος (BSc)
Κλινική Διατροφή & Διαιτολογία (MSc st)
Mέλος Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων
&  Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Email: denia_jnt@hotmail.com
Τηλ: 6974200567
Πηγή


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ;

Έχετε αρκετούς λόγους για να μείνετε μακριά από τη ζάχαρη, η κατανάλωση της οποίας έχει συνδεθεί με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Το εγχείρημα όμως είναι δύσκολο, για πολλούς ακατόρθωτο, καθιστώντας τα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης αναγκαίο κακό.

Γνωρίζετε όμως πραγματικά, πόσο υγιεινά είναι τα εναλλακτικά υποκατάστατα που έχετε επιλέξει;

Δείτε στην παρακάτω gallery 5 φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης, καθώς και ποιο από αυτά πρέπει να αποφεύγετε.

ΝΕΚΤΑΡ ΑΓΑΥΗΣ: ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, Η ΑΓΑΥΗ ΟΜΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΤΟΥ ΤΕΚΙΛΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ΣΑΠΩΝΙΝΕΣ, ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ, ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, Η ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗ ΑΓΑΥΗ ΧΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ. ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΑΓΑΥΗΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΖΑΧΑΡΗ.

ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ: ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β1, Β2, Β3 ΚΑΙ Β6, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟ ΟΞΥ, ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ (350, ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΑΛΙΟ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ.

ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΛΗ ΠΗΓΗ ΜΑΓΓΑΝΙΟΥ, ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ, ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ.

ΜΕΛΙ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΠΑΡΟΤΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ, ΤΟ ΜΕΛΙ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕΛΙΣΣΕΣ  ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.

ΜΕΛΑΣΑ: ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β, ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΣΙΔΗΡΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ, ΜΑΓΓΑΝΙΟ, ΣΕΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟ.

 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ ΜΕΛΙΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΙΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Μαρία και ο Παναγιώτης είναι νομάδες μελιού. Με αφετηρία τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα με τις μέλισσες τους.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΑΥΛΩΝΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η παυλώνια είναι ιθαγενές φυτό της Κίνας και χρησιμοποιείται στον κήπο, σε πάρκα, σε δενδροστοιχίες τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για οικολογικούς, καθώς έχει την ικανότητα να δεσμεύει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να “καθαρίζει” το έδαφος από τα βαρέα μέταλλα. Επίσης, το συγκεκριμένο δένδρο έχει πληθώρα χρήσεων. «Η παυλώνια είναι ένα δένδρο από το οποίο κάνουμε μουσικά όργανα, σανίδες του σέρφινγκ, έπιπλα, ντεκ σε σπίτια που είναι κοντά στις θάλασσες, βάρκες και κόντρα πλακέ θαλάσσης», αναφέρει στην ΕΡΤ3 ο καλλιεργητής Μιχάλης Χιώτης.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO KAI META

ΠΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΟΠΙΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ


Αλλαγές στο ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου για την διαπίστωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δηλωμένων κυψελών/παραφυάδων κατά την επιτόπια επίσκεψη, προβλέπει τροποποιητική εγκύκλιος για τους ελέγχους στο πλαίσιο του Μέτρου 11 για τις βιολογικές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου τροποποιείται ως εξής:

α) Αν ο γεωργός δηλώνει μέχρι 100 κυψέλες/παραφυάδες τότε ο έλεγχος γίνεται σε ποσοστό 20%.

β) Αν ο γεωργός δηλώνει από 101 κυψέλες/παραφυάδες μέχρι και 300 κυψέλες/παραφυάδες τότε ο έλεγχος γίνεται σε ποσοστό 10%.

γ) Αν ο γεωργός δηλώνει πάνω από 300 κυψέλες/παραφυάδες τότε ο έλεγχος γίνεται σε ποσοστό 5%.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα, ο έλεγχος επεκτείνεται στο σύνολο των κυψελών/παραφυάδων του γεωργού, δεν γίνεται ούτε αναγωγή ούτε παρέκταση.

Πηγή

ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ


Έως τις 20 Οκτωβρίου 2022 μπορούν οι μελισσοκόμοι να δηλώσουν όλες τις κατεχόμενες κυψέλες. Η δήλωση κατεχόμενων κυψελών είναι πλέον υποχρεωτική για όλους και θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Οι μελισσοκόμοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση – δήλωση:

* Αυτοπροσώπως σε έντυπη μορφή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών ή

* Ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (www.minagric.gr – Ψηφιακές Υπηρεσίες – Για τον μελισσοκόμο – Ηλεκτρονική Αίτηση μελισσοκομικού Μητρώου -Δήλωση κατεχόμενων κυψελών)

Επισημαίνεται ότι για τους μελισσοκόμους, που δεν θα προβούν εμπρόθεσμα (έως 20 Οκτωβρίου 2022) στην υποβολή της αίτησης-δήλωσης κατεχόμενων κυψελών, προβλέπεται να επιβληθούν κυρώσεις -πρόστιμα.

Όλοι οι μελισσοκόμοι καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, είναι υποχρεωμένοι, εφόσον διατηρούν τουλάχιστον 5 κυψέλες,  να καταθέσουν έως τις 20 Οκτωβρίου 2022 δήλωση κατεχόμενων κυψελών.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Η δήλωση κατεχόμενων κυψελών είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και θα πρέπει να γίνεται μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 20ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Η μη κατάθεσή της συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ: 104/106513 Φ.Ε.Κ. 1560/17-04-2021 απόφαση για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο (επιβολή προστίμων, διαγραφή από το μητρώο, μη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα κ.λ.π.).  

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Πανεπιστημίου 171 (γραφείο 12)

Τ.Κ.: 26110

Πάτρα

Τηλ.: 2613613746

Fax: 2610452259

Email.: kmdelladas@gmail.com