
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ!!!

ΚΥΨΕΛΗ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΙ!!!! (ΒΙΝΤΕΟ)
Κυψέλη για μελίσσια από καλάμι, πως μπορεί να κατασκευαστεί με απλό και πρακτικό τρόπο! Τα υπέρ και τα κατά.
ΚΑΙΡΟΣ: ECMWF: ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟ Σ/Κ (ΒΙΝΤΕΟ)
Συμφωνεί πλέον και το ευρωπαϊκό καιρικό προγνωστικό μοντέλο ECMWF με την προοπτική ισχυρής κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου στη χώρα μας.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, τη δημιουργία του στη Νότια Ιταλία την Παρασκευή και την κίνησή του προς τη χώρα μας το Σάββατο.
Η κακοκαιρία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα πλήττοντας από τα δυτικά προς τα ανατολικά σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΞΥΜΕΛΙ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΟΣ
Το ίδιο το ξίδι το συνιστούσε στις φλογώσεις και τα πρηξίματα, τα έλκη και τα καψίματα. Κομπρέσες από ξίδι συνιστούσε για την περιποίηση των πληγών. Το οξύμελι το χρησιμοποίησε ευρύτατα και ο Γαληνός. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν και αυτοί σαν θεραπευτικό. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έφεραν πάντοτε μαζί τους την posca που ήταν αραιωμένο ξύδι. Είναι πολύ πιθανόν από αυτό να έδωσαν σαν ανακουφιστικό και στον Ιησού και έτσι το ξύδι κατά τη χριστιανική παράδοση είναι το τελευταίο πράγμα που ήπιε πριν εκπνεύσει στο σταυρό.
- Γλυκάνισος Anise hyssop (Agastache foeniculum)
- Δεντρολίβανο Rosemary (Rosmarinus officinalis)
- Δυόσμος Spearmint (Mentha spicata) ~ Μέντα
Peppermint (Mentha pipperita)
- Θυμάρι Thyme (Thymus vulgaris)
- Ινούλα Elecampane (Inula helenium) Ρίζα
- Μαραθόσπορος Fennel seeds (Foeniculum vulgare)
- Μελισσόχορτο Lemon Balm (Melissa off.)
- Πευκοβελόνες (Pine neadles)
- Πιπερόριζα – Τζίντζερ Ginger root (Zingiber
officinalis)
- Ρίγανη Oregano (Origanum vulgare)
- Σκόρδο Garlic (Allium sativum)
- Φασκόμηλο Sage (Salvia officinalis)
- Χρένο Horseradish (Armoracia rusticana)
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!!

ΗΠΑ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕ .....ΜΕΛΙΣΣΕΣ!!!
Μια γυναίκα από τη Μασαχουσέτη κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ένα… σμήνος μέλισσες ως όπλο εναντίον των αστυνομικών που πήγαν σε ένα σπίτι για να επιδώσουν μια διαταγή έξωσης.
Το επεισόδιο αυτό, σύμφωνα με τον σερίφη της περιοχής, σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η Ρόρι Γουντς, μια 55χρονη επαγγελματίας μελισσοκόμος, έφτασε στο σπίτι αυτό στο Λονγκμίντοου, όπου οι αστυνομικοί είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία έξωσης. Η κατοικία αυτή, έξω από το Σπρίνγκφιλντ, ανήκε σε έναν άνδρα ο οποίος επί χρόνια μαχόταν στα δικαστήρια για να μην τον βγάλουν από το σπίτι. Υποστηριζόταν σε αυτήν την προσπάθειά του από ακτιβιστές κατά των εξώσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και η Γουντς.
Όταν έφτασε στο σπίτι, γύρω στις 9.15 το πρωί, η Γουντς μετέφερε με το όχημά της κυψέλες και προσπάθησε να ανοίξει τα καπάκια για να απελευθερώσει τις μέλισσες. Ένας βοηθός σερίφη επιχείρησε να την σταματήσει, όμως καθώς οι εκνευρισμένες μέλισσες άρχισαν να βγαίνουν έξω και να τον τριγυρίζουν, οπισθοχώρησε. Εκείνη τότε έσπασε το καπάκι μιας κυψέλης, με αποτέλεσμα το σμήνος να βγει έξω. Πολλοί αστυνομικοί και θεατές του επεισοδίου τσιμπήθηκαν και ένας βοηθός σερίφη χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Στο μεταξύ, η Γουντς φόρεσε μια επαγγελματική στολή προστασίας και μετέφερε κυψέλες στην μπροστινή είσοδο του σπιτιού, για να εμποδίσει την έξωση. Σε εκείνο το σημείο, οι αστυνομικοί την συνέλαβαν.
«Στηρίζω το δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται ειρηνικά, όμως όταν ξεπερνούν τα όρια και θέτουν σε κίνδυνο το προσωπικό μου και το κοινό, σας υπόσχομαι ότι θα συλλαμβάνονται», είπε ο σερίφης της κομητείας Χάμντεν, Νικ Κότσι.
Η Γουντς, που ζει στο Χάντλεϊ της Μασαχουσέτης, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Λονγκμίντοου, αντιμετωπίζει συνολικά επτά κατηγορίες επίθεσης με επικίνδυνο όπλο και μία κατηγορία περί διατάραξης της τάξης.
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022
ΜΠΥΡΑ ΑΠΟ ΜΕΛΙ - ΑΠΟ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΚΑΙ ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ ΣΤΟ SPECIAL END ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
Έχετε γευθεί ποτέ μπύρα από μέλι από τα μελίσσια του Αεροδρομίου Hagi Iwami στη Shimane Prefecture; Μήπως μπύρα από κουμ κουάτ και κόλιαντρο από τη Shiga Prefecture; Δεν μπορεί να βάλει με το νου του ο λάτρης της μπύρας που θα βρεθεί στο μπαρ μπύρας μικροζυθοποιίας Special End στο Τόκιο με τι θησαυρούς θα κάνει γευστική γνωριμία εκεί.
Το Special End άνοιξε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στη συνοικία Kamata στο νότιο Τόκιο. Ευρισκόμενο δίπλα στον ποταμό Nomi, το μπαρ με χρωματική παλέτα σε απαλό γκρι και τα ροζ πλακάκια σχεδίασε το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο Studio CHAr. Όσες και όσοι έχουν ήδη επισκεφθεί το Hi-Time, το αρχικό κατάστημα της ζυθοποιίας Omori Sanno – η οποία είναι πίσω από το πρότζεκτ του Special End -, θα εκτιμήσουν τις οπτικές συνδέσεις μεταξύ των δύο.
Όποιον τυχερό φέρουν τα βήματά του στη συγκεκριμένη περιοχή, θα ανταμείψει μια στάση στο Special End καθώς εκεί, ιδιαίτερα μέσα στην υγρασία του καλοκαιριού στην πρωτεύουσα του Ανατέλλοντος Ηλίου, θα δροσιστεί με μια μπύρα από διάφορα μέρη της Ιαπωνίας. Και για όσους θέλουν να πάρουν μαζί τους κάποια που τους τράβηξε τη προσοχή, το μπαρ προσφέρει ειδικά δοχεία μπύρας με λαβή ( https://specialend.tokyo/ ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
30 ΑΠΛΑ ΣΜΟΥΘΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολύ ακούμε την λέξη σμούθι. Στην ουσία πρόκειται για αναμειγμένα λαχανικά & φρούτα με νερό. Τα σμούθι διατηρούν τις ίνες που περιέχουν τα λαχανικά & φρούτα. Τα σμούθι μόνο με λαχανικά είναι λιγότερο γευστικά, για αυτό προσθέτουμε και φρούτα.
Τις αναλογίες μπορείτε να τις προσαρμόσετε ανάλογα πόσο ‘νέοι’ είστε στον κλάδο των σμούθι. Ξεκινώντας με αναλογία 80% φρούτα + 20% λαχανικά και σιγά – σιγά να αυξάνετε τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε χλωροφύλλη και άλλα θρεπτικά συστατικά (που τα περισσότερα χάνονται με το μαγείρεμα).
Σας έχω ετοιμάσει μια λίστα με τα πιο δημοφιλή σμούθι!
Καλή απόλαυση!
1. Σπανάκι + μπανάνα + λεμόνι
2. Βατόμουρα + μπανάνα + λεμόνι + σέλινο
3. Σέλινο + σπανάκι + λεμόνι+ μπανάνα
4. Σπανάκι + μπανάνα + μήλο + λεμόνι
5. Αγγούρι + φύλλα μαρουλιού + λεμόνι + μέλι
6. Καρότα + παντζάρι + σέλινο + αγγούρι + μήλο + μαϊντανός + τζίντζερ
7. Σπανάκι + μαρούλι + σέλινο + αχλάδι + μπανάνα + λεμόνι
8. Καρότα + μήλο + τζίντζερ + μπανάνα + πορτοκάλι + μέντα
9. Φράουλες + μούρα + μπανάνα + μέντα
10. Μπανάνα + μήλο + φυτικές ίνες + κόλιανδρος
11. Αγγούρι + σπανάκι + ανανά + πράσινο τσάι + λεμόνι + τζίντζερ
12. Γκρεπφρουτ + λιναρόσπορς + φράουλα + σταφύλια + αβοκάντο + μπανάνα + λεμόνι
13. Μήλο + λεμόνι + αγγούρι
14. Ανανάς + ακτινίδιο + αγγούρι + λεμόνι
15. Αβοκάντο + μπανάνα + πορτοκάλι + ρόκα + λεμόνι
16. Μήλο + σέλινο + αγγούρι + παντζάρι + τζίντζερ
17. Αγγούρι + μαϊντανός
18. Τζίντζερ + σπανάκι + μήλο + μέλι
19. Βατόμουρο + ρόδι + μήλο + αγγούρι + σπανάκι
20. Πορτοκάλι + γκρέιπφρουτ + λεμόνι + πράσινο τσάι + μπανάνα + μέλι
21. Μπρόκολα + κουνουπίδι + γκρέιπφρουτ + λιναρόσπορος + αμύγδαλα + χουρμάδες
22. Μπανάνα + χυμό μήλου + καρότο + λεμόνι
23. Καρότα + ντομάτες + σέλινο + ελαιόλαδο + αλάτι + πιπέρι
24. Ακτινίδιο + αχλάδι + μαϊντανός + μπανάνα
25. Παντζάρι + ραπανάκι + καρότα + σκόρδο + μαϊντανός
26. Ανανάς + καρότο + μήλο
27. Καρότα + ντομάτες + πιπεριά Φλωρίνης + σκόρδο + σέλινο + καραμέλα + σπανάκι
28. Αμύγδαλο + χουρμάδες + μέλι + κανέλα + μέντα
29. Μπανάνα + αμύγδαλα + κανέλα
30. Πιπεριά Φλωρίνης + λεμόνι
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022
ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Πάνω απ’ όλα όμως ο μελισσοκόμος πρέπει να πληρεί
τα χαρακτηριστικά του φυσιοδίφη και του φυσιολάτρη.
Τα πρώτα χαρακτηριστικά του μελισσοκόμου είναι η εξερεύνηση αυτού
του υπέροχου πλάσματος, της μέλισσας, του τρόπου επιβίωσης, του κύκλου ζωής
της, της κοινωνικής της συμπεριφοράς και της άγριας , μα όμορφης, θέσης της
στην φύση. Πάνω απ’ όλα πρέπει να αγαπήσει αυτό το έντομο αφού πρώτα μάθει όσα
μπορεί περισσότερα γι’ αυτό. Η αντίληψη του ότι ένας μελισσοκόμος συνεργάζεται
με ένα έντομο θα πρέπει να αποτελέσει πυλώνα στην σειρά αποφάσεων που θα πρέπει
να πάρει ώστε να γίνει μελισσοκόμος. Όμως δεν είναι ένα απλό έντομο που
κεντρίζει μόνο. Η μέλισσα, ως γνωστόν , είναι ο κύριος επικονιαστής των
εντομογαμών φυτών, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή των περισσοτέρων φυτών με τα
οποία εκματαλλεύεται και τρέφεται ο άνθρωπος. Αποτελεί το κλειδί για
την ομαλή λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας και το μέλλον του ανθρώπινου
είδους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό το έντομο. Δυστυχώς, ο
αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας του ανθρώπου προς τέρψη του κέρδους συνεπάγει την
καταστροφή του φυσικού πλούτου που μας χαρίζει η μητέρα Γη. Αυτό έχει άμεσο
επακόλουθο στην μέλισσα. Και το μέλλον της φαίνεται να κινδυνεύει. Εκτός από
τους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν την μέλισσα, όχι αμελητέους σε
αριθμό, η μέλισσα τελικά απειλείται από τον ίδιο τον άνθρωπο, αφενός με τις
φυσικές καταστροφές , αφετέρου με τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που οδηγούν
στο “Σύνδρομο Κατάρρευσης Αποικιών” (CCD) για το οποίο θα
μιλήσουμε σε ξεχωριστή ενότητα. Η ενημέρωση στους αγρότες που χρησιμοποιούν
αυτά τα φυτοφάρμακα καθίσταται εξαιρετικής σημασίας και η
ευαισθητοποίηση όλων μας, είτε έχουμε άμεση είτε έμμεση σχέση με την μέλισσα
έχει να κάνει τελικά με το μέλλον των παιδιών μας. Προσωπικά ανήκω στους
ανθρώπους που πιστεύει ότι το ανθρώπινο είδος μπορεί να κινδυνεύει περισσότερο
από την μέλισσα, αν τελικά δεν δώσουμε την πρέπουσα σημασία στην καταστροφή των
φυσικών πόρων και στην χρησιμοποίηση τέτοιου είδους φυτοφαρμάκων. Η μέλισσα
έχει επιβιώσει εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο , έπειτα από κοσμογονικές
αλλαγές στο περιβάλλον της γης.
Νομίζω δηλαδή
ότι εν’ τέλη η μέλισσα θα επιβιώσει ως είδος. Εμείς κινδυνεύουμε.
Είμαστε η
χώρα που πυκνοκατοικείται από κυψέλες όμως η συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους
αυτών είναι σε λίγους αναλογικά μελισσοκόμους.
Η ελληνική μελισσοκομία είναι παραδοσιακά ανώτερη από τις μελισσοκομίες ξένων χωρών και ο μόνος ανταγωνισμός που έχει είναι αθέμιτα τα χτυπήματα “κάτω από την ζώνη”, όπως οι ελληνοποιήσεις προϊόντων τρίτων χωρών από επιτήδειους.
Όμως για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για προϊόντα , θα πρέπει
να περάσουμε το σημείο που ονομάζεται παραγωγή. Και η παραγωγή των
μελισσοκομικών προϊόντων αποδοτικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο υποψήφιος μελισσοκόμος πρέπει να έχει κατά
νου ότι τις πρώτες χρονιές όχι μόνο υπάρχει η περίπτωση να μην παράγει τίποτα,
αλλά ίσως να χρειαστεί να επενδύσει περισσότερο κεφάλαιο μόνο για να μάθει
περισσότερα.
Η πρακτική μελισσοκομία είναι πολύτιμη υπόθεση και σε αυτήν ο
μελισσοκόμος είναι , στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνος του. Τουλάχιστον θα
πρέπει να έχει κατά νου ότι η απόδοση της μελισσοκομίας του θα έχει την ανέλιξη
που επιθυμεί κλιμακωτά. Όσο θα οργανώνει την μελισσοκομία του και στο
σημείο που ονειρεύεται να την φτάσει, ξεκινώντας πάντα από το μηδέν, και με
μικρά σταθερά βήματα, ο νέος μελισσοκόμος θα έχει την χαρά να απολαμβάνει την
επίτευξη των μικρών του στόχων με την πάροδο του χρόνου.
Γενικά στην μελισσοκομία απαιτείται υπομονή και επιμονή και επειδή έχει διαστήματα σιγής, εφόσον η ανάπτυξη των μελισσοσμηνών είναι σε μια ορισμένη περίοδο του έτους, ο χρόνος μοιάζει μερικές στιγμές να μην περνά.
Όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε λόγο για τους κινδύνους και την κινδυνολογία. Κάθε νέο προϊόν , όταν γίνεται ευρέως γνωστό από τις μελισσοσυζητήσεις μας ,είτε ιδίοις όμασι είτε μέσω διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους. Τελευταία , για παράδειγμα, το οξαλικό οξύ κέρδιζε την προτίμησή μας στην μάχη ενάντια στο βαρρόα, έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των αποικιών μας. Όμως φτάνουν στα αυτιά μας ολοένα και αυξανόμενες περιπτώσεις με απώλειες μελισσοσμηνών χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο αν αυτό συμβαίνει από λανθασμένη χρήση του ή από προϊόν που παραπλανά τον καταναλωτή μελισσοκόμο.
Είναι δηλαδή εξ’ ορισμού ένας πρωτόπειρος
μελισσοκόμος απαλλαγμένος από ασθένειες και με μεγάλη όρεξη για να δουλέψει.
Είναι γοητευμένος να ανακαλύψει και να κατακτήσει το οικοδόμημα που λέγεται
μελισσοκομία.
Όμως επειδή όλα έχουν φθίνουσα πορεία , μέχρι το σημείο ισορροπίας
όλων αυτών, καλό θα ήταν ο υποψήφιος μελισσοκόμος να κάνει τα πρώτα του βήματα
μικρά και δειλά. Άλλωστε η ανακάλυψη και η κατάκτηση θα είναι εκεί για να τον
περιμένει.
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022
ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
Στην ουσία, όλες οι τροφές μπορούν να είναι μέρος του διαιτολογίου ενός ρυθμισμένου διαβητικού, το ίδιο και το μέλι (1 κσ μέλι περιέχει 15 γρ υδατ).
Θα πρέπει να συνοδεύεται ωστόσο, από κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες και να μην καταναλώνεται σκέτο, διότι αποτελεί τρόφιμο υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει ότι ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, κάτι το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε μικρότερο βαθμό από την κοινή ζάχαρη, λόγω του διαφορετικού τρόπου απορρόφησης τους από τον οργανισμό.
Όταν λοιπόν συνδυάζεται με φυτικές ίνες, η απορρόφηση της γλυκόζης γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς και έτσι υπάρχει σταδιακή αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου και όχι απότομη (πχ μαύρο ψωμί με μέλι, γιαούρτι με μέλι & ξηρούς καρπούς).
Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, το μέλι μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, τη διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ σε παχύσαρκα παιδιά. Ενώ η μακροχρόνια κατανάλωση μελιού ως γλυκαντική ουσία φάνηκε να προκαλεί μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης αίματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, συμπεραίνοντας ότι το μέλι μπορεί να έχει θετική επίδραση στις μεταβολικές διαταραχές του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. Επίσης παρατηρήθηκαν ευεργετικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος και τα λιπίδια του αίματος των διαβητικών ασθενών σε σύγκριση με τη δεξτρόζη και τη σακχαρόζη. Ωστόσο, συνιστάται προσεκτική κατανάλωση μελιού από τους διαβητικούς ασθενείς.
* Η πορεία της νόσου πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από ενδοκρινολόγο με ειδίκευση στο διαβήτη καθώς και κλινικό διαιτολόγο, διότι ο ρυθμισμένος διαβήτης μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ioanna Farakla, Georgios E. Papadopoulos, Eleni Koui, Jessica Arditi, Paraskevi Moutsatsou, Maria Drakopoulou, Ioannis Papassotiriou, George P. Chrousos & Evangelia Charmandari, ‘’The Effect of Honey on Plasma Glucose and Insulin Concentrations in Obese Prepubertal Girls’’, 2014
Abdulrhman MM, El-Hefnawy MH, Aly RH, Shatla RH, Mamdouh RM, Mahmoud DM, Mohamed WS, ‘’Metabolic effects of honey in type 1 diabetes mellitus: a randomized crossover pilot study’’, 2013
Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ‘’Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη’’, 2013
Bahrami M, Ataie-Jafari A, Hosseini S, Foruzanfar MH, Rahmani M, Pajouhi M., ‘’Effects of natural honey consumption in diabetic patients: an 8-week randomized clinical trial’’, 2009
Al-Waili NS,‘’Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose’’, 2004
Βαρδακαστάνη Κ. Διονυσία
Διαιτολόγος Διατροφολόγος (BSc)
Κλινική Διατροφή & Διαιτολογία (MSc st)
Mέλος Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων
& Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Email: denia_jnt@hotmail.com
Τηλ: 6974200567
Πηγή
Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022
ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ;

Έχετε αρκετούς λόγους για να μείνετε μακριά από τη ζάχαρη, η κατανάλωση της οποίας έχει συνδεθεί με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Το εγχείρημα όμως είναι δύσκολο, για πολλούς ακατόρθωτο, καθιστώντας τα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης αναγκαίο κακό.
Γνωρίζετε όμως πραγματικά, πόσο υγιεινά είναι τα εναλλακτικά υποκατάστατα που έχετε επιλέξει;
Δείτε στην παρακάτω gallery 5 φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης, καθώς και ποιο από αυτά πρέπει να αποφεύγετε.
ΝΕΚΤΑΡ ΑΓΑΥΗΣ: ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, Η ΑΓΑΥΗ ΟΜΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΤΟΥ ΤΕΚΙΛΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ΣΑΠΩΝΙΝΕΣ, ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ, ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, Η ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗ ΑΓΑΥΗ ΧΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ. ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΑΓΑΥΗΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΖΑΧΑΡΗ.
ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ: ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β1, Β2, Β3 ΚΑΙ Β6, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟ ΟΞΥ, ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ (350, ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΑΛΙΟ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ.
ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΛΗ ΠΗΓΗ ΜΑΓΓΑΝΙΟΥ, ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ, ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ.
ΜΕΛΙ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΠΑΡΟΤΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ, ΤΟ ΜΕΛΙ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.
ΜΕΛΑΣΑ: ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β, ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΣΙΔΗΡΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ, ΜΑΓΓΑΝΙΟ, ΣΕΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟ.
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022
ΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ ΜΕΛΙΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΙΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)
Η Μαρία και ο Παναγιώτης είναι νομάδες μελιού. Με αφετηρία τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα με τις μέλισσες τους.
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΑΥΛΩΝΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (ΒΙΝΤΕΟ)
Η παυλώνια είναι ιθαγενές φυτό της Κίνας και χρησιμοποιείται στον κήπο, σε πάρκα, σε δενδροστοιχίες τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για οικολογικούς, καθώς έχει την ικανότητα να δεσμεύει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να “καθαρίζει” το έδαφος από τα βαρέα μέταλλα. Επίσης, το συγκεκριμένο δένδρο έχει πληθώρα χρήσεων. «Η παυλώνια είναι ένα δένδρο από το οποίο κάνουμε μουσικά όργανα, σανίδες του σέρφινγκ, έπιπλα, ντεκ σε σπίτια που είναι κοντά στις θάλασσες, βάρκες και κόντρα πλακέ θαλάσσης», αναφέρει στην ΕΡΤ3 ο καλλιεργητής Μιχάλης Χιώτης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO KAI META
ΠΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΟΠΙΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Αλλαγές στο ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου για την διαπίστωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δηλωμένων κυψελών/παραφυάδων κατά την επιτόπια επίσκεψη, προβλέπει τροποποιητική εγκύκλιος για τους ελέγχους στο πλαίσιο του Μέτρου 11 για τις βιολογικές καλλιέργειες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου τροποποιείται ως εξής:
α) Αν ο γεωργός δηλώνει μέχρι 100 κυψέλες/παραφυάδες τότε ο έλεγχος γίνεται σε ποσοστό 20%.
β) Αν ο γεωργός δηλώνει από 101 κυψέλες/παραφυάδες μέχρι και 300 κυψέλες/παραφυάδες τότε ο έλεγχος γίνεται σε ποσοστό 10%.
γ) Αν ο γεωργός δηλώνει πάνω από 300 κυψέλες/παραφυάδες τότε ο έλεγχος γίνεται σε ποσοστό 5%.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα, ο έλεγχος επεκτείνεται στο σύνολο των κυψελών/παραφυάδων του γεωργού, δεν γίνεται ούτε αναγωγή ούτε παρέκταση.
ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ
Έως τις 20 Οκτωβρίου 2022 μπορούν οι μελισσοκόμοι να δηλώσουν όλες τις κατεχόμενες κυψέλες. Η δήλωση κατεχόμενων κυψελών είναι πλέον υποχρεωτική για όλους και θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Οι μελισσοκόμοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση – δήλωση:
* Αυτοπροσώπως σε έντυπη μορφή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών ή
* Ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (www.minagric.gr – Ψηφιακές Υπηρεσίες – Για τον μελισσοκόμο – Ηλεκτρονική Αίτηση μελισσοκομικού Μητρώου -Δήλωση κατεχόμενων κυψελών)
Επισημαίνεται ότι για τους μελισσοκόμους, που δεν θα προβούν εμπρόθεσμα (έως 20 Οκτωβρίου 2022) στην υποβολή της αίτησης-δήλωσης κατεχόμενων κυψελών, προβλέπεται να επιβληθούν κυρώσεις -πρόστιμα.
Όλοι οι μελισσοκόμοι καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, είναι υποχρεωμένοι, εφόσον διατηρούν τουλάχιστον 5 κυψέλες, να καταθέσουν έως τις 20 Οκτωβρίου 2022 δήλωση κατεχόμενων κυψελών.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Η δήλωση κατεχόμενων κυψελών είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και θα πρέπει να γίνεται μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 20ης Οκτωβρίου κάθε έτους.
Η μη κατάθεσή της συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ: 104/106513 Φ.Ε.Κ. 1560/17-04-2021 απόφαση για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο (επιβολή προστίμων, διαγραφή από το μητρώο, μη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα κ.λ.π.).
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Πανεπιστημίου 171 (γραφείο 12)
Τ.Κ.: 26110
Πάτρα
Τηλ.: 2613613746
Fax: 2610452259
Email.: kmdelladas@gmail.com