«Με τη στήριξη που δέχονται οι ομάδες παραγωγών, στη ζάχαρη, στα εργαλεία και στην κατάρτιση επιτυγχάνονται οι αρχικοί μας στόχοι και τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά είπε η Λάρα Sosa.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!
«Με τη στήριξη που δέχονται οι ομάδες παραγωγών, στη ζάχαρη, στα εργαλεία και στην κατάρτιση επιτυγχάνονται οι αρχικοί μας στόχοι και τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά είπε η Λάρα Sosa.
ΤΑΙΣΜΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Δίνοντας φαγητό στις μέλισσες τον χειμώνα τις προστατεύουμε από μια ενδεχόμενη περίοδο πείνας και απωλειών, ενώ μπορούμε να δίνουμε φαγητό ακόμα και την περίοδο νεκταροσυλλογής όταν θέλουμε να βοηθήσουμε ένα αδύνατο μελίσσι να δυναμώσει γρήγορα.
Ξεχειμώνιασμα:
Συνταγή για καραμέλλα:
Σε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο, ρίχνουμε 1/2 (μισό) λίτρο νερό ή καλύτερα τσάϊ από χαμομήλι, ρίγανη, μέντα και αρχίζοντας την θέρμανσή του, ρίχνουμε σιγά-σιγά 2 (δύο) κιλά ζάχαρη, ανακατεύντας το μίγμα συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Συνεχίζουμε την θέρμανση του μίγματος και ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα έως ότου φθάσει στους 115 C. Δηλαδή να έχουν εμφανιστεί αρκετά μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνειά του και φυσικά να είναι το μίγμα διαυγές. Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα σε προκατασκευσμένο καλούπι από κόντρα πλακέ ή άλλο ανθεκτικό υλικό σε θερμοκρασίες, με αρκετή χωρητικότητα για το μίγμα μας και σχήμα που να εξυπηρετεί την εισαγωγή του στην κυψέλη στον μικρό χώρο πάνω από τα πλαίσια. Το μίγμα όταν κρυώσει θα γίνει μια πλάκα με τις διαστάσεις του καλουπιού μας και με σχετικά εύθραυστη (μαλακό) υφή.Ζαχαροζύμαρο με ισογλυκόζη:
3 μέρη ισογλυκόζη και 1 μέρος ζάχαρι Κόβουμε την ζάχαρη σε άχνη και τοποθετούμε την ισογλυκόζη σε θερμοθάλαμο ή σε μπέν μαρί να ζεσταθεί για να γίνει λεπτόρρευστη, κατόπιν τα ρίχνουμε στο ζυμωτήριο και αφήνουμε να ανακατευτούν τα υλικά μέχρι του σημείου να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Αν δούμε ότι "παίρνει" λίγο νερό ας έχουμε σε ένα θερμός ή μια κανάτα ζεσταμένο εκχύλισμα από κάποιο φυτό (θυμάρι, τσάι, χαμομήλι κλπ) και κάνουμε χρήση κατά βούληση. Η πλάκα της καραμέλλας μπορεί να εισαχθεί πάνω σε λαδόκολλα και να τοποθετηθεί πάνω από τα πλαίσια. Για τον λόγο αυτό το σχετικό καλούπι που θα κατασκευάσουμε πρέπει να μην έχει πάχος μεγαλύτερο από 4 εκατοστά, ώστε να χωράει στον κενό χώρο έως το καπάκι.Η ζαχαροζύμη μπαίνει σε πλαστική σακούλα με φερμουάρ στην μια πλευρά (φαγητού). Τοποθετείται πάνω στα πλαίσια και χαράσσεται στο πάνω μέρος με κοφτερό μαχαίρι, ώστε οι μέλισσες να μπορούν από τα ανοίγματα αυτά να τρώνε χωρίς να κινδυνεύουν να πνιγούν. Ενδυνάμωση: Σε αδύνατα μελίσσια μπορούμε να τροφοδοτούμε επί αρκετές εβδομάδες (4-5) με σιρόπι ζάχαρης - νερού, με αναλογία 1+1 ή και 2+1. Εχει παρατηρηθεί οτι πιο "αδύνατο" σιρόπι προτιμάται από τις μέλισσες. Η συνεχής τροφοδοσία ακόμα και τους μήνες της νεκταροσυλλογής με τέτοιο μίγμα, αναγκάζει την βασίλισσα να γεννά περισσότερο εφόσον υπάρχει επάρκεια τροφής. Φυσικά αν είναι να τρυγήσουμε το συγκεκριμένο μελίσσι, θα σταματήσουμε την τροφοδοσία πολύ πριν τον τρύγο.Πηγή
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022
ΚΑΙΡΟΣ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ..... ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!!! ΤΟ GFS ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ 9-11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)
Κι όμως... Ο καιρός φέτος έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Κι αφού μέσα στον Αύγουστο μας χάρισε μια άκρως φθινοπωρινή εβδομάδα με όγκους βροχής που θα ζήλευε και ο χειμώνας, φαίνεται σύμφωνα με το GFS ότι ο Σεπτέμβριος ετοιμάζεται να μας χαρίσει ένα τριήμερο - τετραήμερο καύσωνα.
Αυτό έχει αρχίσει να καταγράφει στη μακροπρόθεσμη τάση των προγνώσεών του το αμερικανικό μοντέλο, με τη ζέστη να επιστρέφει δριμύτερη στη χώρα μας από τις 7 Σεπτεμβρίου και μάλιστα το τριήμερο 9-10-11 εμφανίζει θερμοκρασίες στη Θεσσαλία, ακόμα και 42-43 βαθμών Κελσίου.
Πρόκειται, βέβαια, για μακροπρόθεσμη τάση αλλά επιμένει εδώ και μέρες να την εμφανίζει και να την ενισχύει το GFS, οπότε αρχίζει και αποκτά ένα σχετικό ενδιαφέρον η συγκεκριμένη πρόγνωση. Στο βίντεο θα δείτε αναλυτικά στον πρώτο χάρτη την κίνηση των αερίων μαζών, όπου ξεκάθαρα η χώρα μας παραμένει στο κόκκινο και μπαίνει στο βαθύ κόκκινο από τις 8 Σεπτεμβρίου. Στο δεύτερο χάρτη την πανευρωπαϊκή κυκλοφορία των βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία δεν θα καταφέρουν να προκαλέσουν κάποια σοβαρή (νέα) κακοκαιρία στη χώρα μας. Και τέλος, δώστε προσοχή στον τελευταίο προγνωστικό χάρτη με τις θερμοκρασίες εδάφους και παρατηρήστε στο διάστημα 9-11 Σεπτεμβρίου τα 42άρια και τα 43άρια στη Θεσσαλία.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι ένα πολυσύνθετο φυσικό προϊόν της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής που προέρχεται από την μέλισσα. Είναι γνωστό και συλλέγεται από τα αρχαία χρόνια, η κατανάλωσή του από τον άνθρωπο έχει συνδεθεί με πλήθος ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και τη μακροζωία, ενώ η οικονομική συμβολή στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας, είναι αξιοσημείωτη. Ως φυσικό προϊόν, κάθε μέλι, ακόμα και αν προέρχεται από το ίδιο μελίσσι, μπορεί να είναι διαφορετικό ως προς τα περιεχόμενα συστατικά ή τις ποσότητες που αυτά ανιχνεύονται στο τελικό προϊόν. Η φυτική και γεωγραφική προέλευση και οι συνθήκες ωρίμανσης του μελιού, είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για τον μεγάλο αριθμό συστατικών του μελιού και κατά συνέπεια, για τις φυσικοχημικές ιδιότητες που παρουσιάζει το τελικό προϊόν.
Έτσι, το μέλι μπορεί να περιέχει πλήθος ουσιών από 14 διαφορετικές κατηγορίες συστατικών: σάκχαρα, οργανικά οξέα, νερό, πρωτεϊνες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα, φλαβονοειδή, παράγωγα του φουρανίου, πτητικές-αρωματικές ουσίες, αλκαλοειδή, κολλοειδή, γυρεοκκόκους.
Η ποιότητα και η ποσότητα που κάθε συστατικό από τα παραπάνω βρίσκεται σε ένα μέλι, επηρεάζει όλες τις φυσικές του ιδιότητες: το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση, την τάση του για κρυστάλλωση ή για ζύμωση, την πυκνότητα, το ιξώδες και τη ρευστότητά του, την υγροσκοπικότητα του, αλλά και την αντιοξειδωτική και την αντιβακτηριδιακή δράση που παρουσιάζει.
Έναν επιτυχημένο περιεκτικό ορισμό για το μέλι έχει διατυπώσει ο E. F. Phillips τo 1930: το μέλι είναι ένα αρωματικό, γλοιώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά ζάχαρα, την γλυκόζη (δεξτρόζη) και την φρουκτόζη (λεβουλόζη), με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει ανόργανες ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.
Η διαύγαση του μελιού: Όταν το μέλι παραμείνει για μία δύο ημέρες μετά τον τρύγο, σε σχετικά ζεστό χώρο ( περίπου 30-35 οC), οι φυσαλίδες αέρος που ενσωματώθηκαν στη μάζα του κατά την φυγοκέντριση, μετακινούνται προς την επιφάνεια σχηματίζοντας στρώμα αφρού. Ο αφρός αποτελείται από γύρη, κερί, σκόνη και άλλα στερεά. Η απομάκρυνση του αφρού, γνωστή σαν διαύγαση, είναι απαραίτητη διαδικασία για να διατηρηθεί το τυπικό χρώμα του μελιού.
Η έκθεση του μελιού στον αέρα: Ευνοεί την εμφάνιση σκοτεινότερου χρωματισμού, λόγω σχηματισμού ταννικού και δεψικού οξέος.
Η συσκευασία: Το χρώμα των γυάλινων δοχείων συσκευασίας, ο όγκος του μελιού και ο φωτισμός του χώρου αποθήκευσης ή έκθεσης, επηρεάζουν έμμεσα τον χρωματισμό του.
Η θέρμανση του μελιού: Η θέρμανση του προϊόντος σε οποιοδήποτε βαθμό επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και το χρώμα του. Η επίδραση είναι ανεπαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και σημαντική στις υψηλές. Για να περιοριστεί η αλλοίωση του χρώματος, το μέλι πρέπει να ζεσταίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, για σύντομο διάστημα, σε δοχεία με διπλά τοιχώματα που περιέχουν νερό (μπεν-μαρί) και αμέσως μετά να ψύχεται.
Όσον αφορά στο χρώμα του μελιού δεν υπάρχει ένα κοινό λεξιλόγιο, που να χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες. Συνήθως μετράται με το χρωματόμετρο του Pfund. Αν και είναι φτηνό και εύκολο στη χρήση, υπάρχει παραλλακτικότητα από όργανο σε όργανο, αλλά και μεταξύ των ατόμων που θα διαβάσουν τις ενδείξεις. Ουσιαστικά, οι ενδείξεις συνδέονται περισσότερο με την οπτική πυκνότητα, παρά με το χρώμα.
Η κρυστάλλωση του μελιού :Eίναι μία από τις γνωστότερες φυσικές του ιδιότητες. Πρόκειται για μία απόλυτα φυσική ιδιότητα που, θεωρητικά, χαρακτηρίζει όλα τα μέλια, εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης. Οφείλεται στην συμπύκνωση των μορίων της γλυκόζης, οπότε και δημιουργούνται κρύσταλλοι.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ & ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Ως αντιοξειδωτικό χαρακτηρίζεται ένα μόριο που έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει ή να αποτρέπει την οξείδωση άλλων μορίων. Οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου προστατεύοντας την υγεία του. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Κύρια πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών αποτελούν οι σπόροι δημητριακών, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Το μέλι περιέχει πολλές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως φλαβονοειδή και άλλα φαινολικά συστατικά, πεπτίδια, ένζυμα (π.χ. καταλάση), οργανικά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, προϊόντα της αντίδρασης Maillard και άλλα ελάσσονα συστατικά (Gheldof et al., 2002). Η αντιοξειδωτική δράση του κάθε μελιού ποικίλει πολύ και εξαρτάται από τα επιμέρους συστατικά του.
26πολλά άλλα φαινολικά παράγωγα μπορούν να καθορίζουν την προέλευση διαφόρων μελιών.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Το μέλι γενικά, δε θεωρείται ιδιαίτερα βιταμινούχο. Οι βιταμίνες που περιέχει και που είναι κυρίως του συμπλέγματος Β, αν και δε φτάνουν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες της διατροφής ενός ατόμου. Γενικά, η περιεκτικότητα του μελιού σε βιταμίνες είναι πολύ χαμηλή για να έχει κάποια διατροφική αξία (Πίν. 1.1.7). Όμως η παρουσία τους είναι σημαντική καθώς βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Στη γερμανική βιβλιογραφία στις δεκαετίες ‘50 και ‘60 υπήρχαν στοιχεία για θεραπεία αλλεργιών με μέλι. Τα μόνα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, έρχονται από μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό της Μαλαισίας που έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά μεγάλες. Επειδή λοιπόν, τα δεδομένα είναι λίγα και αντιφατικά, σας συστήνω να το συζητήσετε πρώτα με τον αλλεργιολόγο σας, πρωτού ξεκινήσετε την κατανάλωσή του.
Είναι σημαντικό, αν ο γιατρός σας συμφωνήσει στην κατανάλωσή του, να επιλέξετε βιολογικό μέλι από πιστοποιημένους παραγωγούς της περιοχής σας, καθώς επίσης ακατέργαστο και μη παστεριωμένο, επειδή τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι θερμοευαίσθητα, οπότε και καταστρέφονται με την επεξεργασία και την παστερίωση. Γι΄ αυτό, είναι καλό να διαβάζετε την ετικέτα του παραγωγού πάνω στη συσκευασία.
Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
ΠΑΥΛΩΝΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ Δ & Β ΤΣΕΛΙΟΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΩΤΕΡΟ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΡΕΜΑ!!!
- 4 Κουταλάκια του γλυκού βαζελίνη
- 2 Κουταλάκια του γλυκού μέλι
- 2 Κρόκοι αυγών
- 2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο
Εάν κάνετε συνεχώς χρήση αυτής της μάσκας, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα μείνετε συγκλονισμένοι από τα αποτελέσματα που θα έχετε.