ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 5 ΜΥΣΤΙΚΑ!!!!


 

Ως γνωστόν, καλοκαίρι = καρπούζι. Δεν υπάρχει κανένα άλλο φρούτο που να έχει κερδίσει επάξια την αναγνώριση ως το “σήμα κατατεθέν” μιας εποχής.


Αλλά δεν καταφέρνουμε πάντα να διαλέξουμε το φρέσκο, γλυκό και ζουμερό καρπούζι, μέσα από τον σωρό στα σημεία πώλησης.

Πολλές φορές μας “τυχαίνει” κάποιο που περισσότερο θυμίζει… κολοκύθα στη γεύση. Δείτε μερικά απλά μυστικά για να διαλέγετε πάντα το πιο καλό καρπούζι, αρκεί να είστε λίγο παρατηρητικοί.

Παρατηρήστε το κίτρινο τμήμα:




Είναι το κομμάτι του καρπουζιού, με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι να έρθει η στιγμή που κόπηκε. Στα “γινομένα” καρπούζια αυτό το σημείο έχει χρώμα “κρεμώδες κίτρινο” ή ακόμα και “πορτοκαλοκίτρινες” κηλίδες. Αντίθετα, τα πιο “άγουρα” καρπούζια έχουν πιο άσπρο χρωματισμό σε αυτό το σημείο.

Ψάξτε για καφέ σημάδια σαν αυτά:


 

Αυτά τα σημάδια επάνω στα καρπούζια, αποκαλύπτουν ότι οι μέλισσες ακούμπησαν επάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους πολλές φορές. Όσο περισσότερο το κάνουν αυτό οι μέλισσες, τόσο πιο γλυκό είναι το καρπούζι.

Ξεχωρίστε τα “αρσενικά” από τα “θηλυκά” καρπούζια:


Λίγοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι παραγωγοί διαφοροποιούν τα καρπούζια ανάλογα με το “φύλο” τους. Για παράδειγμα, τα “αγόρια” είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά. Τα “κορίτσια” έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.

Το μέγεθος μετράει (και) στα καρπούζια:



Προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε από εκείνα που είναι μεσαίου μεγέθους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.

Παρατηρήστε το κοτσάνι:


 

Αν το κοτσάνι έχει ξεραθεί, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι γινομένο. Αν το κοτσάνι είναι πρασινωπό, αυτό σημαίνει ότι μάλλον το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι.

Πηγή

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ; ΟΞΙΝΟ - ΒΑΣΙΚΟ - ΟΥΔΕΤΕΡΟ;



Το μέλι παράγεται από τις σακχαρώδεις εκκρίσεις φυτών ή εντόμων, όπως το νέκταρ των λουλουδιών μέσω της αναγέννησης, της ενζυματικής δραστηριότητας και της εξάτμισης του νερού.

Το μέσο pH του μελιού είναι 3,9 αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 3,4 έως 6,1. Το μέλι περιέχει πολλά είδη οξέων, τόσο οργανικά όσο και αμινοξέα. Ωστόσο, οι διάφοροι τύποι και τα ποσά τους ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με τον τύπο του μελιού. Αυτά τα οξέα μπορεί να είναι αρωματικά ή αλειφατικά (μη αρωματικά). Τα αλειφατικά οξέα συμβάλλουν σημαντικά στη γεύση του μελιού, αλληλεπιδρώντας με τις γεύσεις άλλων συστατικών.

Καθώς όμως το μέλι έχει μέσο pH 3,9 σημαίνει ότι το μέλι είναι όξινο
. Το μέλι περιέχει μια σειρά από οργανικά και αμινοξέα που οδηγούν στην οξύτητα του μελιού που με την σειρά του είναι η εξήγηση στις φαρμακευτικές του ιδιότητες και στις αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Επιπλέον το μέλι περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που κατεβάζουν περισσότερο το μέσο pH με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο όξινο.

Φυσικά για να είναι όμως κανείς σίγουρος για την ακριβή σύσταση του χρειάζεται χημική ανάλυση μελιού.

Τα οργανικά οξέα περιέχουν τα περισσότερα από τα οξέα του μελιού, αντιπροσωπεύοντας το 0,17-1,17% του μείγματος, με το γλυκονικό οξύ που σχηματίζεται από τις δράσεις ενός ενζύμου που ονομάζεται οξειδάση γλυκόζης ως το πλέον διαδεδομένο. Άλλα οργανικά οξέα είναι μικρά, αποτελούμενα από μυρμηκικό, οξικό, βουτυρικό, κιτρικό, γαλακτικό, μηλικό, πυρογλουταμικό, προπιονικό, βαλερικό, καπρικό, παλμιτικό και ηλεκτρικό, μεταξύ πολλών άλλων.
Πηγή

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ!!!


Του Μιχάλη Ψύλου

Αντί για κυψέλες, κηρήθρες, ανθισμένα λιβάδια και μέλισσες να βουίζουν γύρω γύρω. Ακούγεται παράξενο, αλλά μια ισραηλινή εταιρεία ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά μέλι από το εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας γάντια μιας χρήσης, πιπέτες και βιοαντιδραστήρια, αλλά όχι μέλισσες. Πρόκειται για την νεοφυή εταιρεία Bee-io, που έχει την έδρα της στην περιοχή Ρετσοβότ, νότια του Τελ Αβίβ, που αντί για μέλισσες, παράγει μέλι με την τεχνολογία. Το τελικό προϊόν είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το προϊόν της μέλισσας, αν και δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με τα έντομα.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Οφιρ Ντβας δεν θέλει να πει συγκεκριμένα ποια τεχνολογία έχει αναπτύξει η Bee-io για αυτό. Λέει μόνο ότι μπορεί να παράγει νέκταρ στον βιοαντιδραστήρα με ένζυμα και να το μεταποιεί σε μέλι.  Η Bee-io, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και το Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ, έχουν ήδη υποβάλει επτά διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο Αμερικανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Αυτά περιλαμβάνουν τεχνολογίες για την παραγωγή νέκταρ, καλλιέργειας μελιού και βασιλικού πολτού. «Η τεχνολογία Bee-io είναι ικανή να καλλιεργεί συγκεκριμένα μέλι από ένα μόνο φυτό», λέει ο Ντβας.

Γιατί «τεχνητό» μέλι;


Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί είναι απαραίτητη η παραγωγή τεχνητού μελιού; Σύμφωνα με τον Ντβας, η τεχνολογία είναι σημαντική λόγω της υψηλής ζήτησης για μέλι – περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνοι μελιού παράγονται αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως. Ενώ μια κυψέλη μπορεί να παράγει περίπου 35 κιλά μέλι ετησίως, ανάλογα με την περιοχή, η Bee-io παράγει  επί του παρόντος έως και τρεις τόνους την εβδομάδα. Ο ισραηλινός επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι αυτό θα ανακούφιζε τις αποικίες των μελισσών, καθώς αυτές εκτρέφονται επί του παρόντος, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός των άγριων μελισσών, μειώνεται. Ταυτόχρονα, οι μέλισσες είναι ήδη εξασθενημένες και πιο ευαίσθητες στους ιούς. «Στις ΗΠΑ, έως και το 50 % των μελισσών πεθαίνουν μετά τη συγκομιδή κάθε χρόνο», λέει ο Ντβας.

Το τεχνητό μέλι και η απληστία


«Δεν είμαστε ενάντια στην τεχνολογία, αλλά αν αυτή υποβαθμίζει την ποιότητα και την βιοποικιλότητα, δεν είμαστε υπέρ της «λογικής» αυτής, που εκτός των άλλων βασίζεται και στην ανθρώπινη απληστία», λέει στην «Ναυτεμπορική ο επιχειρηματίας Νίκος Κουτσιανάς, που ασχολείται δεκαετίες τώρα με τη μέλισσα και τα προϊόντα της. «Η ουσία της ζωής είναι ότι το φυσικό, είναι και αποτελεσματικό. Όταν οι μέλισσες δημιουργούν το μέλι, το επεξεργάζονται, το γεμίζουν ιχνοστοιχεία. Δυστυχώς κάποιοι πάνε να μας βάλουν στην λεγόμενη «νέα κανονικότητα»-δηλαδή καταναλώνουμε όλο και περισσότερο», τονίζει ο Νίκος Κουτσιανάς, που πρόσφατα ίδρυσε την εταιρία  Symbeeosis Ευ Ζην Α.Ε. «Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η μέλισσα δεν παράγει μόνο το μέλι ,αλλά κάνει και την επικονίαση και βοηθάει την βιοποικιλότητα. Γιατί αν τελικά καταναλώνουμε τεχνητό μέλι, μπορεί οι τιμές να είναι πιο χαμηλές, αλλά ένα μέλι από θυμάρι είναι άλλο πράγμα από ένα συνθετικό μέλι», προσθέτει ο Ελληνας επιχειρηματίας στη «Ναυτεμπορική».

    
Μέλι μόνο από μέλισσες


Ο καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Γκρατς, Καρλ Κραϊλσέιμ, είναι κατηγορηματικός: «Το μέλι είναι μέλι μόνο αν είναι φτιαγμένο από μέλισσες», τονίζει. Όπως εξηγεί, «στη φύση, οι μέλισσες συλλέγουν χυμούς φυτών όπως το νέκταρ, το οποίο αποτελείται από ζαχαρούχα προϊόντα. Οι μέλισσες μεταφέρουν αυτούς τους χυμούς των φυτών πίσω στην κυψέλη, όπου εμπλουτίζονται με ένζυμα. Μόλις φτάσουν εκεί, οι τροφοσυλλέκτες αναμείνουν το νέκταρ και το παραδίδουν στις μέλισσες της κυψέλης, οι οποίες το αποθέτουν στις κηρήθρες. Για να γίνει μέλι πρέπει να αφαιρεθούν μέχρι τα δύο τρίτα του νερού από το νέκταρ. Για να το πετύχουν αυτό, οι μέλισσες χτυπούν δυνατά τα φτερά τους για να δημιουργήσουν μια ροή αέρα ή μεταφέρουν το νέκταρ από το ένα κελί της κηρήθρας στο άλλο. Ανάλογα με το πόσο παχύρρευστο είναι το νέκταρ όταν συλλέγεται, αυτή η διαδικασία διαρκεί μία ή περισσότερες ημέρες», εξηγεί», ο καθηγητής Κραϊλσέιμ. Ο συνδυασμός νέκταρ, ενζύμων και των εκκρίσεων των μελισσών, θεωρείται απολύτως υγιής. Το μέλι έχει στην πραγματικότητα αντιβιοτική δράση, λέει ο αυστριακός καθηγητής.

     Οι μέλισσες και ο πλανήτης


«Οι μέλισσες υπάρχουν εδώ και 80 εκατομμύρια χρόνια. Παράγοντας πρόπολη και μέλι, βασιλικό πολτό και κερί, μοιράζονται τη γενναιοδωρία τους και επικονιάζουν χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον. Είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή επιβίωση του πλανήτη. Οι «εταιρείες» που φτιάχνουν λοιπόν, οι μέλισσες, θα έσωναν τον πλανήτη από την καταστροφή… Ενας κόσμος χωρίς μέλισσες θα ήταν ένας κόσμος χωρίς φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Και αυτό επειδή σχεδόν το ένα τρίτο σχεδόν των καλλιεργειών της υφηλίου εξαρτάται από την επικονίαση της μέλισσας. Ο Αϊνστάιν είχε πει μάλιστα ότι αν δεν υπήρχαν οι μέλισσες, ο πλανήτης μας θα σταματούσε να υπάρχει σε τέσσερα χρόνια», λέει ο Νίκος Κουτσιανάς.

Ο καθηγητής Βιολογίας, Καρλ Κραϊλσέιμ, προειδοποιεί  ότι ο αριθμός της θνησιμότητας των μελισσών  σε πολλές χώρες είναι αφύσικα υψηλός. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε υπερβολική αναπαραγωγή, αλλά μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως τα φυτοφάρμακα, οι ασθένειες, τα παράσιτα, η κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη υπερεκμετάλλευση της μέλισσας. Ο Κραϊλσέιμ  εκτιμά μάλιστα ότι «είναι πολύ απίθανο το τεχνητό μέλι  της Bee-io να πωληθεί ποτέ ως μέλι στα ράφια της ΕΕ».

Πηγή

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ


Το ιστολόγιο αυτό είναι μια προσπάθεια ώστε να ενημερωνόμαστε για τα τελευταία μελισσοκομικά νέα σε πραγματικό χρόνο.
Υπάρχουν περίπου 230+ Ελληνικά και 20+ ξένα ιστολόγια.Καλή περιήγηση.
 
ΚΛΙΚ Εδώ

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

ΜΕΛΙ - ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Μέλι, το χρυσάφι της διατροφής μας της Αλεξάνδρας Γεωργίου& του Πάρη Παπαχρήστου & του Χάρη Δημοσθενόπουλου & της Εβίτας Σιατίτσα.

Οι προγονοί μας το θεωρούσαν αποκλειστική τροφή των Θεών του Ολύμπου. Αποτελεί σύμβολο Υγείας, Ευζωίας και Μακροζωίας. Δικαιολογημένα λοιπόν τόσο το μέλι όσο και η μέλισσα βρίσκονται στην κορυφή της ανθρώπινης εκτίμησης. Είναι η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία, που θρύλοι, παραδόσεις, ιστορικά κείμενα, ιατρικές συνταγές, συνταγές μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής αναφέρονται συστηματικά σε αυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Το μέλι έχει αναφορές σε όλες τις θρησκείες.

Αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ασχολούνται με αυτήν περίπου 19.000 οικογένειες και η μελισσοκομία ενδυναμώνει ακριτικές περιοχές που είναι δύσκολο να αναπτυχτούν άλλες αγροτικές ή βιοτεχνικές δραστηριότητες. Η συμβολή της μέλισσας στην αναπαραγωγή της φύσης με την επικονίαση είναι τόσο σημαντική αφού όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες η χλωρίδα δεν θα υπήρχε με την σημερινή της μορφή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο A. Einstein είπε “όταν χαθούν οι Μέλισσες η φύση θα έχει μόνον λίγες ώρες ζωής”.

Το Ελληνικό Μέλι είναι μοναδικό σε ολόκληρο το κόσμο και ξεχωρίζει για την γνησιότητα του, την φυσικότητα του, για το χρώμα του, την γεύση του, την πυκνότητα του και γενικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.



Οι ποικιλίες του, θυμαρίσιο, πευκόμελο, κάστανο, πορτοκάλι, κλπ καταναλώνονται είτε μόνες τους είτε ως γλυκαντική ουσία είτε σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα (γιαούρτι, πίτες, αφεψήματα κλπ) είτε ως γλυκαντικό συστατικό στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.

Είναι μια φυσική, υγιεινή τροφή, τα σάκχαρα του απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια. Περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και αντιξειοδωτικές ουσίες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ που λειτουργούν ως ασπίδα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξή στο medNutrition. 

ΧΟΙΡΙΝΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΛΑΙΜΟΥ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ - ΛΕΜΟΝΙ - ΞΥΔΙ - ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ!!!



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Σε μια σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τις μπριζόλες, 30 γρ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, 60 γρ. ξίδι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το ξύσμα λεμονιού.
    Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
    Αποσύρουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές και στη συνέχεια σουρώνουμε τη μαρινάδα, κρατώντας υγρά και στερεά χωριστά.
    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπριζόλες, γυρνώντας πλευρά συχνά, μέχρι να μαγειρευτούν, για 15 λεπτά περίπου.
    Αποσύρουμε τις μπριζόλες και τις διατηρούμε ζεστές.
    Προσθέτουμε στο τηγάνι τα στερεά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.
    Στη συνέχεια σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας και το υπόλοιπο ξίδι.
    Περιμένουμε ώσπου να εξατμιστεί σχεδόν το ξίδι και προσθέτουμε το ζωμό.
    Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό περίπου και να πήξει η σάλτσα.
    Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο, ομογενοποιούμε και αλατίζουμε.
    Σουρώνουμε και περιχύνουμε τις μπριζόλες.

ΥΛΙΚΑ


  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, 250 γρ. η καθεμία
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 120 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 20 γρ. μέλι
  • 6 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 4 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 2 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 350 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 60 γρ. βούτυρο κρύο
  • αλάτι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδες
kcal
778,0
39%
Λιπαρά
54,5g
78%
Κορεσμένα λιπαρά
17,8g
89%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1,2g
50%
Φυτικές Ίνες
1,4g
6%
της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (2.000 kcal).


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ


Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το πιάτο μας αποτελεί ένα πλούσιο γεύμα και μας καλύπτει σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.
Λεμόνι και βιταμίνη C

Το λεμόνι, με τη βιταμίνη C που περιέχει, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το χοιρινό και τα έλαια του ξύσματός του, προσδίδουν ξεχωριστή γεύση στο πιάτο.

Kορεσμένο λίπος στη συνταγή

Παρόλο που η χοιρινή μπριζόλα σε συνδυασμό με το βούτυρο που προστίθεται στο τέλος περιέχει αρκετό κορεσμένο λίπος.
Συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το σκόρδο έρχεται να αντισταθμίσει με τις αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσδίδει. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό ότι το σκόρδο έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Το κρεμμύδι και το θυμάρι, έχουν αντιοξειδωτική δράση και το φασκόμηλο έχει βρεθεί ότι μπορεί κι αυτό να μειώσει τα λιπίδια στο αίμα.

Το ξύδι μπαλσάμικο είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του πιάτου μας αφού περιέχει υψηλά ποσοστά σε φαινολικές ενώσεις και βιοφλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό.

To μέλι, πέρα από τη γεύση, προσδίδει στο πιάτο αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Όλα αυτά τα συστατικά λοιπόν, συνδυαστικά, έρχονται να δώσουν στο πιάτο μας μια πλούσια γεύση και να το μετατρέψουν από απλό κρέας σε πανδαισία αρωμάτων και αντιοξειδωτικών!

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΠΑΚΦΑΣΤ - BUCKFAST QUEEN HONEY BEE (BINTEO)


Γεωγραφία – Προέλευση: Η ιστορία της μέλισσας Μπάκφαστ ξεκινά το 1915 στο καθολικό βενεδικτιανό μοναστήρι του Μπάκφαστ, στην κομητεία του Ντέβον της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Δημιουργός ο μοναχός Αδάμ ο οποίος αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή, (σχεδόν 70 χρόνια), στην ανάπτυξή της, προσπαθώντας να κλέψει κι αυτός λίγο από τη δόξα του Μεγάλου Δημιουργού μας. 

Ο αδελφός Adam ήθελε να συνδυάσει τις καλύτερες ιδιότητες από διαφορετικές φυλές σε μια νέα μέλισσα, μια φυλή συνδυασμού, προκειμένου να δημιουργήσει μια έξοχη μέλισσα που να συνδυάζει μια μέγιστη συγκομιδή με αντοχή στις ασθένειες και ελάχιστη εργασία. Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1898 στη νότια Γερμανία και το λαΐκό του όνομα ήταν Karl Kehrle.
Όταν ήταν 12 ετών (το 1910) λόγω προβλημάτων υγείας εστάλη από την μητέρα του στο βενεδικτιανό μοναστήρι του Μπάκφαστ, στην κομητεία του Ντέβον της Νοτιοδυτικής Αγγλίας με σκοπό να ζήσει τη ζωή του ως μοναχός. Το 1915 άρχισε να εργάζεται στο μελισσοκομείο της μονής και το 1919 έγινε υπεύθυνος του μελισσοκομείου. Όταν το 1915 το άκαρι Acarine εισέβαλε στα βρετανικά νησιά, εξολόθρευσε τις εγγενείς μαύρες μέλισσες. Από τις 46 αποικίες του μοναστηριού πέθαναν 30 λόγω της προσβολής και οι επιζούσες 16 αποικίες επιμήγχθηκαν από τις εισαγόμενες ιταλικές βασίλισσες που ζευγάρωσαν με τους εγγενείς μαύρους κηφήνες. Οι καλύτερες από αυτές τις αποικίες διαμόρφωσαν τη βάση της νέας μέλισσας του μοναχού Αδάμ. 
Ο Adam παραιτήθηκε από το τμήμα μελισσών στην ηλικία των 93 ετών. Πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου του 1996 στο 99ο έτος του. Έλαβε διάφορα βραβεία, όπως Order of British empire (1973) και German Bundesverdienstkreuz (1974). Ακόμη στις 2 Οκτωβρίου 1987 διορίστηκε τιμητικά doctor (διδάκτωρας) λόγω της ικανότητάς του στη μελισσοκομία στο Σουηδικό πανεπιστήμιο των γεωργικών επιστημών.



Η εργασία αναπαραγωγής Adam αποτελείται από δύο κύριες ομάδες :
α. Η πρώτη περιλαμβάνει την αρχική μέλισσα Buckfast.
β. Η δεύτερη διαμορφώνεται από τους πειραματικούς σταυρούς του μεταξύ άλλων φυλών και της μέλισσας Buckfast, και τις αναπτυσσόμενες γενεές τους. Η ανάπτυξη ενός νέου περάσματος σε μια γραμμή που θα παρουσιάσει λογική γενετική σταθερότητα διαρκεί τουλάχιστον επτά έτη. Κατόπιν, κάποιος αφήνει μόνο τις επιθυμητές ιδιότητες από την ξένη φυλή σε νέο συνδυασμό. Ο Αδάμ την δεύτερη ομάδα την είχε χωρίσει σε δύο κυρίως υποομάδες. Η πρώτη σχηματίσθηκε περίπου το 1940 από έναν συνδυασμός με τη μαύρη γαλλική μέλισσα. Η δεύτερη υποομάδα σχηματίσθηκε περίπου το 1960 με μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ (μάλλον την cecropia) μέλισσα. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 ένας Σουηδός ο Ülf Gröhn (Ούλφ Γκρόχν) επισκέφθηκε το Μπάκφαστ. Η φιλία του με τον Αδάμ και μετέπειτα συνεργασία τους έδωσε στη Μπάκφαστ τεράστια ώθηση. Επίσης ενσωμάτωσε γνωρίσματα από τις Saharian και τις Anatolian μέλισσες, δημιουργώντας στην ουσία μια τρίτη υποομάδα.
Ο Adam ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη σημασία των κηφήνων στα προγράμματα αναπαραγωγής. Τέσσερις έως έξι αποικίες με επιλεγμένες βασίλισσες τοποθετούνται στη θέση ζευγαρώματος στο Dartmoor με σκοπό την παραγωγή κηφήνων. Έχουν τα δύο τρίτα ενός πλαισίου Dadant κηφηνοκηρήθρα. Επίσης κάθε χρόνο μοίραζε περίπου 500 βασίλισσες σε παραγωγούς με αντάλλαγμα να του τις αξιολογήσουν. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα καταγεγραμμένο γενεαλογικό δέντρο πενήντα ετών.

Τα μελισσουργεία Buckfast συνεχίζουν να αναπτύσσονται σήμερα. κάτω από τη διαχείριση του Δρ Dhafer Behnam. Προερχόμενος από το Ιράκ (για όσους λένε ρατσιστές τους Άγγλους, φαντάζεστε ιρακινό τμηματάρχη σε ελληνικό ίδρυμα ερευνών;) χρησιμοποιεί την εμπειρία που απέκτησε από την αναπαραγωγή ενός μεγάλου αριθμού αποικιών στη Βαγδάτη. Εκτός από την ακαδημαϊκή γνώση του στη φυσική επιστήμη με ένα πτυχίο στην ιατρική και την ειδίκευση στις δερματικές ασθένειες, εκπαιδεύθηκε επίσης στη Γερμανία για να διαχειριστεί την παθολογία μελισσών. Η εμπειρία του ωθήθηκε όταν εργάστηκε ως σύμβουλος για το FAO και το ΠΕΠ των Ηνωμένων Εθνών. Ο τρέχων στόχος της αναπαραγωγής μελισσών στο αβαείο είναι να παραχθούν οι μέλισσες που είναι ανθεκτικότερες στις ασθένειες, ειδικά varroa, και τελικά παραγωγικότερες.


Συμπεριφορά – Βιολογία:
(+++) Πολύ παραγωγική. Άριστη στην αναζήτηση τροφής.
(+++) Ελάχιστη τάση συρροής (γόνεμα).
(+++) Ανθεκτική στις ασθένειες του γόνου και την τραχειακή ακαρίαση.
(+++) Ευγενική με τον μελισσοκόμο. Βλέπε (BINTEO ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ)
(++) Παρουσιάζει ισχυρή διάθεση στην αναπαραγωγή και γεννά τα πλαίσια με σειρά.
(++) Περιορίζει τη γέννα όταν δεν βρίσκει τροφή.
(+++) Εύκολος εντοπισμός της βασίλισσας, (ακόμη και από την Ιταλική).
(+) Εύκολη διαχείμαση, ακόμη και σε υγρό περιβάλλον.
(+) Χαμηλή τάση για ληστεία.
(+) Ισχυρή συμπεριφορά καθαρισμού της κυψέλης.
(+) Θαυμάσιοι οικοδόμοι κηρηθρών.
(+) Σφραγίζει τα κύτταρα μελιού με λαμπρά άσπρα επιστεγάσματα, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μελικυριδίων.
(+) Δεν τρέχουν πάνω στις κηρήθρες.
(++) Τα υβρίδια με Cecropia και Macedonica έχουν άριστα αποτελέσματα, δεν είναι επιθετικά και εμφανίζουν και υβριδικό σθένος. (Ιδανική επιμιξία είναι 75% Μπάκφαστ-25%Κεκρόπια)

(-) Η εκτροφή γόνου εάν δεν ταϊστεί αρχίζει αργά την Άνοιξη.
(-) Χρησιμοποιεί πρόπολη.

Εμφάνιση - Μορφομετρία: είναι σχεδόν ίδιο μέγεθος με την η ιταλική και κεκρόπια με λίγο πιο ευρύ θώρακα, αλλά διακρίνονται από τις πορτοκαλί ζώνες μετά τον θώρακα και την μαύρη ουρά. Έχουν μήκος γλωσσών από 6,2 μέχρι 6,8 χιλιοστά.

Σχόλια: Είναι η μέλισσα που κατέληξα να δουλεύω. Η κεκρόπια ήταν η πρώτη που δοκίμασα αλλά ήταν πολύ επιθετική (με κυνηγούσαν ακόμη και μία ώρα μετά την επιθεώρηση και δεν τολμούσα να βγάλω τη μάσκα παρά μόνο στο αυτοκίνητο) και γόνευε πολύ ( ένα μελίσσι είχε βγάλει τέσσερα γονίδια). Την ιταλική δεν τη δοκίμασα αρκετά. Η κάρνικα είναι πάρα πολύ καλή αλλά για να βρεις τη μάνα κάνεις τάμα και έτσι κατέληξα στη Μπάκφαστ. Φέτος σε 15 μελίσσια ούτε ένα γονίδι, είναι ήρεμα στην επιθεώρηση, βρίσκω πολύ εύκολα τη μάνα, ενώ έχω ξεχάσει την ασκοφαίρωση που με ταλαιπωρούσε παλιότερα.
Πηγή