ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΙΩΣΗΦ ΜΑΝΙΚΗΣ & ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ: "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΥΚΝΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ"

elliniko meli

Το ελληνικό μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα, που στη σύγχρονη εμπορική εποχή, συνδυάζουν την ποιότητα με την παράδοση, δηλώνει ο Ιωσήφ Μανίκης, χημικός και Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη. 

Αν το συγκρίνουμε με το εισαγόμενο θα δούμε ότι το ελληνικό μέλι είναι λιγότερο θερμικά επεξεργασμένο, διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του, είναι πιο πυκνό, πιο αρωματικό και έχει πιο ευχάριστη γεύση, επισημαίνει ο Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής γεωπονικής σχολής Α.Π.Θ. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά 8 αμιγών τύπων ελληνικού μελιού θεσμοθετήθηκαν μέσω της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο του μελιού. Ο έλεγχός του είναι συνεχής τόσο από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών όσο και από την πλευρά των μελισσοκόμων,  με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ως ένα από τα πιο ασφαλή προϊόντα.

Ποια είναι τα είδη μελιού που παράγονται στη χώρα μας;

Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής παραγωγής είναι μέλια  μελιτωμάτων, κυρίως πεύκου, αλλά και έλατου, βελανιδιάς κλπ., τα οποία έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ιχνοστοιχεία.

  • Τα μέλια πεύκου και έλατου εμφανίζουν το καλύτερο αντιοξειδωτικό προφίλ, ενώ το πευκόμελο έχει και έντονη αντιοιστρογονική δράση.
  • Το μέλι θυμαριού με το υπέροχο άρωμα, που παράγεται κυρίως στη νησιωτική  Ελλάδα, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις του καταναλωτή. Διαθέτει παράλληλα  μεγάλη αντιμικροβιακή και αντιοιστρογονική δράση.
  • Το μέλι πορτοκαλιάς διακρίνεται κι αυτό για το εξαιρετικό του άρωμα, αλλά και για την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση.
  • Το μέλι βαμβακιού έχει τη μεγαλύτερη βακτηριοστατική δράση από όλα τα είδη μελιού.
  • Τα μέλια καστανιάς και ερείκης ξεχωρίζουν για την ωφελιμότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Μετά από ερευνητική δραστηριότητα χρόνων, τα φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά 8 αμιγών τύπων ελληνικού μελιού καθορίστηκαν και θεσμοθετήθηκαν μέσω της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο του ελληνικού μελιού. 

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το χρώμα του μελιού;

Το χρώμα του μελιού είναι χαρακτηριστικό της φυτικής του προέλευσης. Τα μέλια βαμβακιού και πορτοκαλιάς είναι ασπριδερά, από ερείκη κοκκινωπά, από ηλίανθο κιτρινωπά, από θυμάρι ξανθά και τέλος από πολύκομβο και καστανιά μαυριδερά.
Το χρώμα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ταχύτητα συλλογής του νέκταρος, η υγρασία, η έκθεση στον αέρα, οι μελισσοκομικοί χειρισμοί, το φιλτράρισμα, η διαύγαση, η συσκευασία και η θέρμανση. - Ιωσήφ Μανίκης

Τι μαρτυρά το χρώμα του για τη γεύση και τη θρεπτική του αξία;

Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν καλύτερο άρωμα, τα σκοτεινόχρωμα  έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία όσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία) όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.ά. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Το χρώμα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την επιλογή του καταναλωτή. Ο καταναλωτής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χρώμα ανάλογα με τα μέλια που παράγονται στην περιοχή του και την ενημέρωση που έχει.

Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης προτιμάται το σκοτεινόχρωμο μέλι, γιατί είναι  πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, νάτριο κλπ.) και θεωρείται μέλι με μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Η ελληνική αγορά προτιμά τα ανοιχτόχρωμα μέλια, τα οποία συνήθως έχουν καλή γεύση και άρωμα. - Ιωσήφ Μανίκης

Πώς κατανέμεται η παραγωγή του μελιού στην Ελλάδα;

Η ελληνική μελισσοκομία σήμερα αριθμεί γύρω στα 1.300.000 μελίσσια. Ο κλάδος απασχολεί περίπου 23.500 άτομα, από τα οποία το 80% περίπου είναι γεωργοί και οι υπόλοιποι ασκούν τη μελισσοκομία σαν δευτερεύουσα απασχόληση. Από τους γεωργούς μόνο περίπου οι 1.500 ή το 6% του συνόλου έχουν ως αποκλειστική απασχόληση τη μελισσοκομία ενώ οι υπόλοιποι κερδίζουν από αυτήν συμπληρωματικό εισόδημα.  

Από πλευράς  γεωγραφικής κατανομής η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σ’ όλη τη χώρα. Υπάρχουν όμως περιοχές που έχουν περισσότερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Τέτοιες είναι οι περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αττικής, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Χανιών και άλλες.

Η Μακεδονία έχει τις περισσότερες μελισσοκομικές μονάδες, το μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών, τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού και τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους, όπως αυτό φαίνεται από το μέσο όρο των μελισσιών για κάθε μελισσοκομική μονάδα.

Η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά και η Εύβοια είναι επίσης περιοχές με μεγάλο αριθμό μελισσιών, ενώ η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική και τα νησιά του Ιονίου υστερούν. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Πόσες μέλισσες χρειάζονται για να παραχθεί ένα κιλό μέλι;

Μια μέλισσα σε ολόκληρη τη ζωή της συλλέγει 0,5 - 1 γραμμάριο μέλι. Συνεπώς απαιτείται το έργο ζωής 1000 έως 2000 μελισσών για  να παραχθεί ένα κιλό μέλι. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Τι είναι η κρυστάλλωση και πώς επηρεάζει την ποιότητα του μελιού;

Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο, που σχετίζεται με τη σύσταση και όχι με την ποιότητα του μελιού. Το μέλι ανάλογα με τη φυτική του προέλευση και τη χημική του σύνθεση κρυσταλλώνει γρήγορα, αργά ή και καθόλου. Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την κρυστάλλωση είναι η συγκέντρωση  της γλυκόζης.

Τα ανθόμελα που προέρχονται από νέκταρ, έχουν υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης και κρυσταλλώνουν αργά ή γρήγορα, ενώ τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα, όπως το πευκόμελο και το ελατήσιο μέλι έχουν χαμηλή συγκέντρωση γλυκόζης και δεν κρυσταλλώνουν. - Ιωσήφ Μανίκης

Χαλάει το μέλι όταν κρυσταλλώσει;

Όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλάει, μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια. Όταν κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα (ξεχωρίσει το νερό από τη ζάχαρη) κινδυνεύει να ξινίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μέλι τότε θα πρέπει να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Είναι η κρυστάλλωση δείκτης νοθείας ή αγνότητας του μελιού;

Όχι, δεν είναι ούτε το ένα ούτε και το άλλο. Ένα νοθευμένο μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει ή να παραμείνει ρευστό ανάλογα με τα ζάχαρα που έχει. - Ανδρέας Θρασυβούλου

 

iosif manikis andreas thrasyvoylou to elliniko meli einai pio pykno kai pio aromatiko inside 1

 

Ποια επεξεργασία υφίσταται το μέλι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά; 

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και η συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιβάλλουν στους μελισσοκόμους,  στους συνεταιρισμούς και στις ιδιωτικές εταιρίες να προχωρήσουν στην τυποποίηση του μελιού, με σκοπό να προσφέρουν στον καταναλωτή προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κώδικα Τροφίμων και των αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.

Μπορεί αυτή η επεξεργασία να καταστρέψει τα θρεπτικά του συστατικά;

Η θέρμανση, που θα ασκηθεί προκειμένου να τυποποιηθεί το μέλι, πρέπει να είναι προσεκτική. Το τυποποιημένο μέλι, στο οποίο εφαρμόζεται σωστά η διαδικασία αυτή, εγγυάται τη φυσικότητα και τη γνησιότητα του μελιού και διατηρεί τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μελιού, καθώς και τη βιολογική του αξία. - Ιωσήφ Μανίκης

Ποιος είναι ο σωστός τόπος συντήρησης του μελιού;

Το μέλι είναι  ένα βιολογικό προϊόν, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τη φυσικότητά του επί μακρόν, αν αποθηκευθεί σε σκοτεινό χώρο και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. - Ιωσήφ Μανίκης

Η ιδανική είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στην κατάψυξη (-20ο C) παραμένει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Το μέλι χαλάει, έχει ημερομηνία λήξης;

Το μέλι δε χαλάει ποτέ. Αν το προφυλάξουμε από το ξίνισμα μπορεί να κρατήσει και 5 και 10 χρόνια. Οι μελισσοκόμοι όμως είναι  υποχρεωμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να βάζουν ημερομηνία λήξης γύρω στα 2-3 χρόνια γιατί κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά που αλλοιώνονται δεν σχετίζονται με τη θρεπτική αξία του μελιού και ούτε είναι επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή. Ένα μέλι που έχει λήξει είναι εξίσου θρεπτικό και καλό με ένα άλλο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το πετάμε ως άχρηστο. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Να επιλέξω ορεινό ή πεδινό μέλι;

Όχι, εξίσου καλά μέλια παράγονται στις οροσειρές και στις πεδιάδες. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά επηρεάζονται από τη βοτανική προέλευση του μελιού. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Γιατί να προτιμάμε το ελληνικό μέλι;

Οι μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, με τη μεγάλη ηλιοφάνεια, ευνοούν την ανάπτυξη μιας ποικιλόμορφης χλωρίδας, με πολλά διαφορετικά είδη φυτών, συνθέτοντας ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όπου οργανώνεται και δρα η κοινωνία των μελισσών. Ο συνδυασμός διαφόρων ειδών κωνοφόρων δέντρων, που ευδοκιμούν στη χώρα μας, με την τεράστια ποικιλία ανθέων που υπάρχουν, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού, τα οποία έχουν τεκμηριωθεί και επιστημονικά.

Σε αυτό συμβάλλει και ο νομαδικός τρόπος άσκησης της ελληνικής μελισσοκομίας που, αν και είναι ιδιαίτερα επίπονος, προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι μεταφέρουν τα μελίσσια τους από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, αξιοποιώντας τις ανθοφορίες, για να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους και να συλλέξουν το υπέροχο προϊόν τους, αυξάνοντας όμως σημαντικά το κόστος παραγωγής. Το ελληνικό μέλι δεν προέρχεται μόνο από μονοανθικές καλλιέργειες, όπως συμβαίνει πολύ συχνά σε άλλες χώρες, και αυτό αποτελεί μία από τις ιδιαιτερότητές του.

Επιπλέον, λόγω του ξηροθερμικού κλίματος της Ελλάδας, αλλά και του τρόπου συλλογής νέκταρος και της επεξεργασίας του από τις μέλισσες, το ελληνικό μέλι έχει χαμηλά ποσοστά υγρασίας και αυτό συμβάλλει στην πυκνότητά του, σε αντίθεση με τα μέλια εισαγωγής, τα οποία είναι πολύ ρευστά λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε υγρασία. Στο ερώτημα όμως «γιατί να προτιμούμε το ελληνικό μέλι», εκτός από τις  ιδιαιτερότητές του και την ωφελιμότητά  του στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλους εξίσου σημαντικούς λόγους.

Αγοράζοντας ελληνικό μέλι στηρίζουμε τους Έλληνες μελισσοκόμους και τις χιλιάδες οικογένειές τους, διατηρώντας τους στο επάγγελμα. Στηρίζουμε τις πολιτικές αποκέντρωσης, κρατώντας στην ύπαιθρο, στις ορεινές, τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, τους αγρότες, που αναζητούν τρόπους να παραμείνουν στην περιοχή τους. Τα  τελευταία χρόνια βλέπουμε στη μελισσοκομία όλο και περισσότερους νέους  ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζεται να παραμείνουν στον κλάδο, για να συνεχίσει ο καταναλωτής να τρώει ελληνικό μέλι. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτιμάμε το προϊόν τους.

Η μελισσοκομία όμως έχει και έναν ακόμα πολύ σημαντικό  ρόλο: τη συμβολή της στην ισορροπία του οικοσυστήματος μέσω της επικονίασης. Ο άνθρωπος για να ζήσει και να διατηρήσει το περιβάλλον του έχει απόλυτη ανάγκη τη μέλισσα. Η σχέση τους είναι μια σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη, αφού και η κοινωνία των μελισσών χρειάζεται πια την ανθρώπινη παρέμβαση για να επιβιώσει και να είναι παραγωγική. - Ιωσήφ Μανίκης

Το ελληνικό μέλι συγκρινόμενο με το εισαγόμενο, είναι λιγότερο θερμικά επεξεργασμένο, διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του, είναι πιο πυκνό, πιο αρωματικό και έχει γεύσεις αρεστές στον Έλληνα καταναλωτή. Είναι οι μέλισσες του Έλληνα μελισσοκόμου που προσφέρουν στην επικονίαση των φυτών της Ελλάδας και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Ποιοι κανόνες υπάρχουν στη μελισσοκομική πρακτική; Είναι επαρκείς;

Το ελληνικό μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα, που στη σύγχρονη εμπορική εποχή συνδυάζουν την ποιότητα με την παράδοση. Παράγεται από ανθρώπους, που ασχολούνται με τη μελισσοκομία με αγάπη, συνέπεια και μεράκι. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό η ελληνική μελισσοκομία ασκείται από οικογενειακή παράδοση και η «τέχνη» της μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Δε σταματάει όμως να αναπτύσσεται και να εκσυγχρονίζεται. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι συνεχώς ενημερώνονται και εκπαιδεύονται, για να βελτιώσουν τους μελισσοκομικούς  χειρισμούς και τις τεχνικές παραγωγής των προϊόντων τους. Οι  μελισσοκομικές τυποποιητικές επιχειρήσεις ερευνούν, επενδύουν, εκσυγχρονίζονται και προσαρμόζονται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, διασφαλίζοντας άριστες συνθήκες παραγωγής των  προϊόντων τους. Η προστασία της ποιότητας του ελληνικού μελιού και η συνεχής βελτίωσή της αποτελεί μέλημα και ευθύνη όλων μας.

Το  μέλι είναι από τα πιο ασφαλή προϊόντα. Ο έλεγχός του είναι συνεχής, τόσο από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών όσο και από την πλευρά του μελισσοκομικού κόσμου. Παρότι το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν, στο οποίο δεν προστίθεται και δεν αφαιρείται τίποτα, υπόκειται σε μεγάλο αριθμό ελέγχων. - Ιωσήφ Μανίκης

Χρειάζεται περισσότερος έλεγχος στη διακίνηση του εισαγόμενου μελιού, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις διατίθεται σαν ελληνικό. - Ανδρέας Θρασυβούλου

 

iosif manikis andreas thrasyvoylou to elliniko meli einai pio pykno kai pio aromatiko inside 2

 

Υπάρχει νοθεία στο μέλι; Πώς θα να είναι σίγουρος για το μέλι που αγοράζει;

Το  μέλι από τη φύση του είναι ένα  θαυμάσιο προϊόν με υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία για τον άνθρωπο. Όπως όμως όλα τα τρόφιμα  έτσι και το μέλι μπορεί να νοθευτεί. Επίσης ο καταναλωτής μπορεί να εξαπατηθεί όταν  το φθηνότερο εισαγόμενο μέλι πωλείται ως ελληνικό .

Δυστυχώς πολλές φορές ο καταναλωτής προτιμά, λόγω της χαμηλής τους τιμής, μέλια άλλων χωρών, τα οποία συχνά είναι υποβαθμισμένα και δεν ανταποκρίνονται  στο κόστος παραγωγής και στην ποιότητα του ελληνικού μελιού.
Κατά την γνώμη μας η προτίμηση του καταναλωτή πρέπει να στρέφεται στο προϊόν του μελισσοκόμου που γνωρίζει και στο επώνυμο προϊόν των συνεταιρισμών και των εταιριών που διακινούν ελληνικό μέλι. - Ιωσήφ Μανίκης

Τι γίνεται με τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι;

Οι νόμοι  της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν  την χρήση φαρμάκων για θεραπευτική χρήση μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες είναι τα μοναδικά παραγωγικά ζώα που όταν αρρωστήσουν δεν δικαιούνται θεραπευτική αγωγή αλλά θα πρέπει να θανατωθούν.

Μοναδική  εξαίρεση αποτελεί ένα παράσιτο των  μελισσών, το άκαρι βαρρόα, για το οποίο η Ε.Ε. συνιστά  εγκεκριμένα φάρμακα. Για αυτά έχουν καθοριστεί όρια ασφάλειας στο μέλι (ανεκτές ποσότητες καταλοίπων). Από αναλύσεις που γίνονται κάθε χρόνο στα ελληνικά μέλια από το Α.Π.Θ. γνωρίζουμε ότι είναι  καθαρά και τα περισσότερα εντελώς απαλλαγμένα από οποιοσδήποτε συγκεντρώσεις υπολειμμάτων. Αν υπάρχουν σε ένα μικρό ποσοστό κατάλοιπα είναι μέσα στα όρια της Ε.Ε. και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην υγεία του καταναλωτή. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1%. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Πώς τα χαρακτηριστικά του μελιού επηρεάζουν την προτίμηση του κοινού; 

Τα μακροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η γεύση , το άρωμα, το χρώμα, η ρευστότητα και γενικά η εμφάνιση έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προτίμηση του καταναλωτή.
Η γνώμη μας είναι ότι το καλύτερο μέλι είναι αυτό που αρέσει περισσότερο όσον αφορά  τη γεύση, το άρωμα και  την εμφάνιση, που δεν έχει νοθευτεί και δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία σε βαθμό που να καταστραφούν οι βιολογικές του ιδιότητες.

Έχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι οι καταναλωτές προτιμούν το μέλι της δικής τους περιοχής, λόγω της εξοικείωσης με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Η σχέση αυτή του ανθρώπου με τα αρώματα και τις γεύσεις της ελληνικής φύσης   συνολικά, αλλά και κάθε περιοχής ξεχωριστά, πρέπει να διατηρηθεί και να στηριχτεί με κάθε τρόπο. Δεν πρέπει να εξαφανιστούν οι διαφορετικές γεύσεις και τα αρώματα του ελληνικού μελιού. Πρέπει να διατηρήσουμε τα πολύτιμα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαθέτει κάθε είδος. Πρέπει να διατηρήσουμε την ταυτότητά του. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συνεχίσουν να υπάρχουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι. - Ιωσήφ Μανίκης

Ποιο είναι το καλύτερο ποιοτικά μέλι;

Καλύτερο είναι το μέλι εκείνο που παράγει η μέλισσα με τους σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς και που έχει δεχτεί την μικρότερη επεξεργασία από τον άνθρωπο. Όλα τα μέλια που παράγουν οι μέλισσες είναι καλά. Έχουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά, που ωφελούν και κάνουν καλό στην υγεία μας. Διαφέρουν στη γεύση. Σε άλλους αρέσουν τα πευκόμελα και σε άλλους τα ανθόμελα, θυμαρόμελα, ρεικίσια ή άλλα είδη

Συνήθως τα μέλια από παραγωγούς μελισσοκόμους είναι καλύτερα γιατί δεν περνούν από τη διαδικασία της επεξεργασίας και της τυποποίησης, χωρίς να σημαίνει ότι τα επώνυμα συσκευασμένα ελληνικά μέλια δεν είναι ποιοτικά και ότι στερούνται θρεπτικά και άλλα συστατικά.

Σαφώς τα ελληνικά μέλια είναι καλύτερα από τα εισαγόμενα γιατί οι έμποροι εισαγωγής εισάγουν από το εξωτερικό το πιο φθηνό και υποβαθμισμένο μέλι για να κερδίσουν περισσότερα. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Τι να προσέξει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι;

Την ετικέτα. Θα πρέπει να γράφει την λέξη ΜΕΛΙ, ότι είναι ελληνικό, από ποιο συσκευάζεται, αν είναι παραγωγός μελισσοκόμος ή έμπορος συσκευαστής, τον αριθμό παρτίδας και το καθαρό βάρος . Η ένδειξη ΜΙΓΜΑ ΜΕΛΙΩΝ ΕΚ ή ΕΚΤΟΣ ΕΚ σημαίνει μη ελληνικό μέλι. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Είναι τα θρεπτικά συστατικά του μελιού είναι θερμοευαίσθητα;

Αν το πιούμε με το ζεστό μας τσάι, θα πάρουμε μόνο τα σάκχαρά του; Αυτό είναι λάθος. Η θέρμανση επηρεάζει ποιοτικούς δείκτες του μελιού αλλά δεν επηρεάζει τη θρεπτική και διαιτητική του αξία. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Μπορεί ένας διαβητικός να τρώει μέλι;

Το μέλι περιέχει κυρίως φρουκτόζη, η οποία δεν χρειάζεται ινσουλίνη για  να μεταβολιστεί και από αυτή την άποψη είναι καλύτερο από την κοινή ζάχαρη. Την τελικά απόφαση όμως αν μπορεί ο διαβητικός να φάει μέλι ή όχι και σε πόση ποσότητα θα την πάρει μόνο ο γιατρός που τον παρακολουθεί. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Σε ποια ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε μέλι;

Σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 μηνών. Σε μικρότερη  ηλικία τα παιδιά σε απίθανες περιπτώσεις  έχουν πρόβλημα από σπόρια του κλωστηριδίου της αλλαντίασης τα οποία  μπορούν να βρεθούν στο μέλι. Τα σπόρια αυτά καταστρέφονται από τα πεπτικά υγρά όταν το παιδί ξεπεράσει τους 8 μήνες ζωής του. - Ανδρέας Θρασυβούλου

Ποιο είναι το βιολογικό μέλι;

Το μέλι που παράγουν οι μελισσοκόμοι με τους ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς που το τρυγούν με προσοχή και  επιμέλεια και το διαθέτουν σε σωστή και προσεγμένη συσκευασία είναι βιολογικό. Αυτό όμως δεν μπορούν  να το γράψουν στην ετικέτα.  

Τα μέλια που αναφέρουν στην συσκευασία ότι είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ελέγχονται και πιστοποιούνται από οργανισμούς πιστοποίησης. Οι μελισσοκόμοι που παράγουν πιστοποιημένο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ μέλι δεν πρέπει να μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε εντατικές καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται φάρμακα  (π.χ. βαμβάκια, πορτοκαλιές κ.α.). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν για τις αρρώστιες των μελισσών (βαρρόα) φιλικά φάρμακα (θυμόλη, γαλακτικό, φορμικό, οξαλικό οξύ). - Ανδρέας Θρασυβούλου

Πηγή

 

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ!!!



Ο συνδυασμός που κάνει το μέλι με τη μουστάρδα κάνει τα λουκάνικα να φαντάζουν “αμαρτία”

Υλικά

  • 1 χωριάτικο λουκάνικο
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοκκινοπίπερα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το λουκάνικο,ολόκληρο, σε  ένα μικρό ταψί ή  σε πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε το λουκάνικο για 25 λεπτά και μέχρι να αποκτήσει τραγανή πέτσα.
Βγάζουμε το λουκάνικο από τον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε.
Αν το λουκάνικο έχει πολύ λίπος αφαιρούμε το μισό ή και όλο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας! Κόβουμε με μέτρια κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το μέλι σε ένα μπρίκι μέχρι να αποκτήσει ρευστή υφή. Αναμιγνύουμε με την μουστάρδα, ανακατεύοντας καλά! Πασπαλίζουμε το λουκάνικο με τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα που έχουμε επιλέξει.
Περιχύνουμε τα λουκάνικα με την σάλτσα. Αν το σκεύος που έχουμε χρησιμοποιήσει έχει καπάκι σκεπάζουμε εναλλακτικά χρησιμοποιούμε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 160°C Κελσίου. Σερβίρουμε τα λουκάνικα, καυτά, μέσα στην μελωμένη σάλτσα τους! 

Πηγή

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ



Στην υπ’ αρ. 9/2021 πυροσβεστική διάταξη για την «πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» ορίζονται μέτρα προστασίας για το κάπνισμα μελισσών.  

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι το κάπνισμα γίνεται μέχρι τις 10:00 π.μ. Επίσης, γίνεται αποψίλωση στον χώρο εγκατάστασης των κυψελών, τουλάχιστον 5 μ. γύρω από τις κυψέλες.

 
Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από δέντρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μ. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών σε ελαστικά αυτοκινήτων. Στον χώρο των κυψελών διατηρούνται τουλάχιστον 200 λίτρα νερού.

 
Σύμφωνος με τις γενικότερες διατάξεις είναι ο παραγωγός βιολογικού μελιού, Γιώργος Καρυπίδης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «τα λάστιχα είναι ελληνική εφεύρεση» και προχωρά σε επισημάνσεις.
 
Για την τήρηση των αποστάσεων θεωρεί σημαντικό να ορίσουν μελισσοκομικές ζώνες οι δήμοι, ώστε να εξυπηρετούνται οι μελισσοκόμοι και να μην εμποδίζονται οι κτηνοτρόφοι.
«Στην περιφέρειά μας, που έχει πυκνή βλάστηση, είναι δύσκολο να βρίσκουμε εκτάσεις. Ένας επαγγελματίας με 400 κυψέλες χρειάζεται 4-5 στρέμματα και άλλα 2-3 για να τηρηθεί η απόσταση». Να σημειωθεί ότι πρόσφατα πήρε ΦΕΚ η δημιουργία του πρώτου μελισσοκομικού πάρκου στο Σουφλί.
Θεωρεί ότι οι ώρες του καπνίσματος, 6:00-10:00 το πρωί, επιτρέπουν να καπνιστεί ελάχιστος αριθμός μελισσών, επιπλέον ακυρώνει τις μετακινήσεις που γίνονται νύχτα. «Ένας μελισσοκομείο με 500 μελίσσια θα χρειαστεί 15 μέρες. Το καλοκαίρι, το μελίσσι κάθεται έξω από την κυψέλη και για να μπει χρειάζεται κάπνισμα. Με το συγκεκριμένο ωράριο, δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε», λέει και προσθέτει ότι στον τρύγο απαιτείται κάπνισμα.
«Να είναι ελαστικοί στο ωράριο καπνίσματος, αλλά ανελαστικοί στην πυρασφάλεια και στην καθαριότητα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη», σχολιάζει. Συμφωνεί με την ύπαρξη νερού, θεωρεί όμως αναγκαίο τον πυροσβεστήρα, προσθέτοντας ότι έχει μόνιμα δύο 25λιτρους για τη φροντίδα των μελισσιών και του δάσους.
«Ο πυροσβεστήρας με βοήθησε να αντιμετωπίσω πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος», αναφέρει.

Πηγή

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΗΓΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ!!!


Πολλοί είναι αυτοί που έχουνε ένα ντουλάπι στο σπίτι γεμάτο τρόφιμα ως απόθεμα για παν ενδεχόμενο. Αυτές είναι οι 10 τροφές που αντέχουν σχεδόν για πάντα. Τα καλό είναι ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι και αυτά μέσα στην λίστα άρα μην ανησυχείτε και να έρθει το τέλος του κόσμου σίγουρα θα είμαστε μεθυσμένοι.

Άσπρο Ρύζι

Δεν είναι όλα τα ρύζια ίδια. Θα νομίζατε πως το καστανό και το λευκό ρύζι διαρκούν το ίδιο, αλλά αυτό είναι λάθος. Λόγω των ελαίων που υπάρχουν στο καστανό ρύζι, μπορεί να διαρκέσει το πολύ 6 μήνες, ενώ το λευκό ρύζι, μπορεί να κρατήσει ακόμα και για 30 χρόνια. Πράγμα που το κάνει εκπληκτικό αν σκεφτείς πως αυτό το καταναλώνουμε. Για να διαρκέσει τόσο, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε μέρος σκοτεινό και με χαμηλή θερμοκρασία.

Μέλι

Το πιο παλιό βάζο μέλι που έχει βρεθεί, είναι 5500 χρόνων. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως διαρκεί τόσο το μέλι. Τα λουλούδια και οι μέλισσες πάνε μαζί για να δημιουργήσουν αυτή την φανταστική τροφή. Είναι υψηλά οξειδωτικό, με πολύ χαμηλή υγρασία κάτι που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον που δεν εκτίθεται σε βακτήρια. Αν και μπορεί να πάρει υγρασία από το περιβάλλον, αν θερμανθεί, στραγγιστεί και σφραγιστεί κατάλληλα, μπορεί να κρατήσει για πάντα. Αυτό είναι κάτι που ούτε κι εγώ ήξερα, και φρόντισα να προμηθευτώ.

Αλάτι

Αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό. Θέλω να πω, χρησιμοποιούμε το αλάτι για να διατηρήσουμε άλλα τρόφιμα. Είναι λογικό λοιπόν πως το αλάτι το ίδιο, μπορεί να κρατήσει για πολύ μεγάλο διάστημα. Το αλάτι του εμπορίου που αγοράζουμε, μπορεί να κρατήσει μέχρι 5 χρόνια το πολύ κι αυτό αν προσθέσουμε ιώδιο. Αλλά στο κάτω κάτω, ποιος θα χρησιμοποιούσε αλάτι περισσότερο κι από 5 χρόνια ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες;

Σόγια

Ούτε αυτό μας εκπλήσσει. Από μόνη της η σόγια προστίθεται για να διατηρήσουμε άλλα τρόφιμα ενώ στο ψυγείο διατηρείται για χρόνια.

Ζάχαρη

Εδώ το πιο σημαντικό είναι η υγρασία. Αν κρατήσουμε την υγρασία εκτός, τότε θα μπορέσει να διαρκέσει περισσότερο. Λένε πως όπως αποθηκεύσεις την ζάχαρη σου, κι όσο πιο μακριά κρατήσεις την υγρασία, τόσο περισσότερο θα κρατήσει.

Ξερά Φασόλια

Τώρα, από προσωπική πείρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τα φασόλια κρατάνε πολύ. Πάρα πολύ. Και το ξέρει κάθε φτωχικό σπίτι. Όταν ήταν ώρα για φαγητό, και ήμασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα μουλιάζαμε φασόλια για λίγες ώρες και μετά τα μαγειρεύαμε. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως ακόμα και μετά από 3 δεκαετίες, κρατάνε αν και μπορεί να έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους.

Καθαρό σιρόπι σφενδάμου

Λέξεις όπως το «για πάντα», δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται έτσι απλά. Παρ’όλ’αυτά, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, έκανε έρευνες και απέδειξε πως το σιρόπι σφενδάμου, κρατάει για πάντα. Κυριολεκτικά. Αντιστέκεται στα μικρόβια, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Γάλα σε σκόνη

Αν και δεν είναι και τόσο γευστικό, θα κρατήσει πολύ περισσότερο από το φρέσκο γάλα. Όλοι έχουμε ακούσει πόσο άσχημα μυρίζει το γάλα όταν χαλάσει. Γίνεται σύντομα και συνήθως στο φρέσκο γάλα πολύ πολύ γρήγορα. Σίγουρα λοιπόν, δεν θα σε ενοχλήσει η γεύση του γάλακτος σε σκόνη.

Αλκοολούχα ποτά

Κι αυτό έρχεται από προσωπική μου εμπειρία. Πολλές φορές έτυχε να πιω κάποιο «σκληρό» ποτό αντί για κάποιο ελαφρύ, φρουκτώδες διαπιστώνοντας πως αυτά, μετά από ένα διάστημα αλλοιώνονται και χαλάνε πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση επιλέγεις τα καθαρά, αλκοολούχα ποτά.

Αποξηραμένο κρέας

 

Είναι σαν βοδινό κρέας αλλά ονομάζεται αποξηραμένο. Αποξηραμένο κρέας, με μούρα και καρπούς, δίνει ένα εξαιρετικό φαγητό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Είναι κάτι παράξενο μεν αλλά πολύ χρήσιμο.

Πηγή

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑTENTA: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΥΨΕΛΗ ΝΕΑΣ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» ΔΕΙΤΕ ΠOΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΤΟΙΜΟ!!! (ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

 

Αυτός ο μελισσοκόμος έφτιαξε μια απίστευτη πατέντα. Σκέφτηκε το εξής: Όταν θέλει να πουλήσει στο κόσμο μέλι με κηρήθρα γιατί να μπει σε ολόκληρη διαδικασία – ξέρετε το κόπο της συσκευασίας – ενώ μπορούν να το κάνουν τελείως άκοπα οι μέλισσες;

Έτσι λοιπόν έβαλε μια προέκταση με βαζάκια πάνω από το μελίσσι κάτω από τα οποία είναι τοποθετημένο ειδικό διάφραγμα για να μπει μόνο μέλι και να μη το γεννήσει η βασίλισσα.

Έπειτα από μια καλή ανθοφορία τα βαζάκια γεμίζουν με μέλι και είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Δείτε φωτογραφίες και στο τέλος ένα βίντεο με κατασκευή της πατέντας…

Πηγή








Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΟΡΦΑΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ!!!


Η Βασίλισσα είναι η μητέρα του μελισσιού, στο οποίο και προσδίδει τα δικά της, ατομικά χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι πάντα επιλεγμένη προσεκτικά, υγιής και σε άριστη κατάσταση.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΙΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΙ;

 

Δεν υπάρχει κανένα σιρόπι εμπορίου που όταν δοθεί κοντά στην ανθοφορία και το τρύγο δεν θα βρεθεί στο μέλι. 

Η ανίχνευση της νοθείας γίνεται πια από την ανίχνευση των ξένων ενζύμων (β-Fructofuranosidease; ß-/γ-Amylase) που χρησιμοποιούνται για την ιμβερτοποίηση των αμύλων είτε αυτά προέρχονται από καλαμπόκι ή τεύτλα.


Οι μέλισσες φτιάχνουν άριστο προϊόν. Εάν δεν έχετε τροφοδοτήσει κοντά στο τρύγο (1-3 μήνες προηγούμενα), εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά,  εάν όταν εφαρμόζετε  φάρμακα εναντίον της βαρρόα  ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείας και δεν χρησιμοποιείτε  δικές σας συνταγές και πατέντες, εάν δεν ζεστάνατε υπερβολικά το μέλι, δεν το έχετε ρευστοποιήσει στο ήλιο ή το καλοριφέρ, εάν το προϊόν είναι δικό σας και γνωρίζετε από πού οι μέλισσες το συνέλλεξαν (θυμάρια, πεύκα, καστανιές, ρείκια κλπ), τότε δεν χρειάζεται καμιά ανάλυση, το προϊόν σας είναι άριστο και ανταποκρίνεται στις αγορανομικές προδιαγραφές. Γι’ αυτό φρόντισαν οι μέλισσες . Εάν τώρα για οποιονδήποτε λόγω υποψιάζεστε ότι το μέλι έχει επηρεαστεί από κάποια παρέμβαση δικιά σας τότε ζητείστε να αναλυθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα

Πηγή Beelab.agro.auth.gr Σχολή Γεωπονίας,Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος Α.Π.Θ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΟΥΗΤΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ ΗΛΙΟΥ;



H ολική έκλειψη ηλίου του 2017 στις ΗΠΑ τράβηξε τα βλέμματα εκατομμυρίων Αμερικανών και όχι μόνο. Άνθρωποι έβαζαν τα ειδικά γυαλιά και βλέποντας το σπάνιο φαινόμενο δεν σταματούσαν να παράγουν επιφωνήματα. Ωστόσο, όσο εκείνοι μιλούσαν, οι μέλισσες ήταν απολύτως σιωπηλές.
Αυτό τουλάχιστον ανακάλυψε μια έρευνα που έγινε τον αμέσως επόμενο χρόνο. Η έρευνα παρατήρησε τη συμπεριφορά των μελισσών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολική έκλειψη, τη στιγμή δηλαδή που το φεγγάρι έκρυψε τον ήλιο για λίγη ώρα.

Καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι με τη βοήθεια μαθητών του σχολείου, κατέγραψαν τους ήχους όλων των ειδών των μελισσών την ώρα της έκλειψης. Και ανακάλυψαν πως ενώ το βουητό ακουγόταν όλη την ημέρα αλλά και τις στιγμές της μερικής έκλειψης, οι μέλισσες σιώπησαν εντελώς τη στιγμή που η ολική έκλειψη συνέβη στην τοποθεσία τους.

Από τις 16 τοποθεσίες που επέλεξαν σε Μιζούρι, Άινταχο και Όρεγκον, κατέγραψαν μόλις ένα βουητό από μέλισσα, σε αντίθεση με τη συναυλία ήχων που ακούγονταν τις περισσότερες στιγμές της ημέρας.

«Περιμέναμε μια μείωση αφού όλα γύρω σκοτείνιαζαν σταδιακά, αλλά δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο» δήλωσε η Candace Galen, επικεφαλής της έρευνας. «Τη στιγμή της ολικής έκλειψης σταμάτησαν. Μείναμε έκπληκτοι».

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακριβώς το γιατί, αλλά πιστεύουν ότι πρέπει να σχετίζεται με τον τρόπο τον οποίο οι μέλισσες ερμηνεύουν τη μείωση του φωτός. Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες ερευνούν το πώς τα ζώα αντιδρούν στις εκλείψεις. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης του 1991, που ήταν ορατή σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα τζιτζίκια σταμάτησαν κάθε θόρυβο, οι αράχνες άρχισαν να αποδομούν τους ιστούς τους, για να τους ξαναχτίσουν μόλις ξαναβγήκε ο ήλιος.

Υπήρχαν αναφορές και για την έκλειψη του Καναδά το 1932, όταν αναφέρθηκε πως οι μέλισσες επέστρεψαν στις κυψέλες τους την ώρα της ολικής έκλειψης, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη έρευνα σαν εκείνη του 2018.

Μετά την έκλειψη οι μαθητές και οι επιστήμονες ανάλυσαν τα δεδομένα. Άκουσαν 3λεπτα ηχητικά ντοκουμέντα από διάφορα σημεία, πριν και μετά την έκλειψη αλλά και ένα 3λεπτο κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Η διάρκεια της ολικής έκλειψης ξεκινούσε από 40 δευτερόλεπτα στο Όρεγκον και έφτανε μέχρι τα 2 λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα στο Μιζούρι.

Το βουητό των μελισσών προκαλείται από το κούνημα των μυών στα φτερά τους. Η Δρ. Galen ρώτησε τους μαθητές τι πίστευαν πως θα κάνουν οι μέλισσες την ώρα της ολικής έκλειψης. Πολλοί μαθητές απάντησαν πως οι μέλισσες θα μπέρδευαν την έκλειψη με τη νύχτα και θα σταματούσαν.

«Εμείς οι επιστήμονες έχουν συνήθως πιο περίπλοκους τρόπους να λέμε τα ίδια πράγματα, αλλά τα παιδιά είχαν δίκιο» είπε. «Ήταν μια προσγείωση για κάποιον με διδακτορικό και 30 χρόνια εμπειρίας να βλέπει τα παιδιά να το πετυχαίνουν με την πρώτη».

Πηγή

12 ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ: ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ

Εντοπίσατε ένα τσίμπημα στο σώμα σας και αναρωτιέστε από τι προκλήθηκε;

Ή ίσως πιστεύετε ότι είναι από τσίμπημα από κουνούπι, αλλά στη συνέχεια αρχίζετε να εμφανίζετε κάποια παράξενα συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε.

Όσο καλύτερα αναγνωρίσετε την προέλευση του τσιμπήματος, τόσο καλύτερα θα ξέρετε ποια αγωγή να ακολουθήσετε.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο έντομο σας έχει τσιμπήσει, είναι επειδή μερικά από αυτά μπορούν να μεταδώσουν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

1. Τσιμπούρια

Το πιο τρομακτικό αν σας τσιμπήσει ένα τσιμπούρι, είναι ότι πιθανότατα δεν θα το αισθανθείτε καν.

Αυτά τα πονηρά παράσιτα έχουν έναν τρόπο να πιάνονται στο σώμα του ξενιστή τους και να ρουφούν το αίμα του.

Το τσίμπημά τους προκαλεί ερυθρότητα, που εκτείνεται μερικά εκατοστά γύρω από μια μαύρη ή κόκκινη κουκίδα.

Αν σας τσιμπήσει, σιγουρευτείτε ότι αφαιρείτε όλο το σώμα του τσιμπουριού αμέσως με ένα τσιμπιδάκι, προτού κολλήσετε κάποια απειλητική ασθένεια, όπως η νόσος του Lyme ή ο πυρετός Rocky Mountain, μέσω των φλεβών σας.

2. Κουνούπια

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών μοιάζουν με διογκωμένες κόκκινες κορυφές στο δέρμα σας. Συνήθως σχηματίζουν κυκλικό σχήμα ή κηλίδας.

Όταν ξύνεστε, πράγμα που είναι κακή ιδέα, η πληγείσα περιοχή θα γίνει πιο ερεθισμένη και θα αποκτήσει πιο σκούρο χρώμα.

3. Σφήκες

Τα τσιμπήματα από σφήκες είναι επώδυνα και προκαλούν εξαιρετική φαγούρα και προκαλούν ερυθρότητα και πρήξιμο.

Η περιοχή τσιμπήματος θα είναι ελαφρώς ευρύτερη από αυτή ενός κουνουπιού, και θα δείτε ξεκάθαρα πού έχουν διεισδύσει το κεντρί στο δέρμα.

4. Μέλισσες

Οι μέλισσες είναι πρόθυμες να χάσουν τη ζωή τους για να τσιμπήσουν έναν άνθρωπο.

Αφού διεισδύσουν στην επιδερμίδα, δεν μπορούν να τραβήξουν πίσω το κεντρί τους. Το πρόβλημα είναι ότι ξεκοιλιάζονται και γι ‘αυτό καταλήγουν να πεθαίνουν.

Εξαιτίας αυτού, το τσίμπημά τους τους είναι εύκολο να αναγνωριστεί.

Αφαιρέστε αμέσως το κεντρί από το σώμα σας για να αποτρέψετε την είσοδο του δηλητηρίου στο αίμα σας.

5. Γιγάντια ασιατική σφήκα

Μπορεί να μην μπορείτε να ξεχωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα σε μια σφήκα και μια ασιατική σφήκα, αλλά θα το καταλάβετε αν σας τσιμπήσει μία! Οι γιγάντιες ασιατικές σφήκες περιέχουν δηλητήριο.

Το τσίμπημα από μια τέτοια σφήκα προκαλεί ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή. Μερικές φορές, το τσίμπημα θα προκαλέσει φουσκάλες.

Αν εμφανίσετε άλλα συμπτώματα όπως μπλε δέρμα ή μούδιασμα, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

6. Ψύλλοι

Θα βρείτε συνήθως αυτά τα τσιμπήματα στα πόδια σας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του σώματός σας.

Ο λόγος για τον οποίο τα τσιμπήματα ψύλλων είναι εύκολο να εντοπιστούν είναι επειδή αυτά τα παράσιτα τσιμπούν αρκετές φορές.

Τα τσιμπήματα τους προκαλούν περισσότερη φαγούρα από το κοινό τσίμπημα κουνουπιών και έχουν την όψη μικρών, σκληρών κόκκινων κηλίδων στο δέρμα σας.

7. Κόκκινο μυρμήγκι

Τα περισσότερα μυρμήγκια δεν είναι δηλητηριώδη και το χειρότερο που μπορούν να κάνουν είναι να σας ενοχλήσουν. Αλλά αν δείτε ένα κόκκινο μυρμήγκι, απομακρυνθείτε αμέσως!

Όταν τσιμπούν, αυτά τα μυρμήγκια απελευθερώνουν μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Η πληγείσα περιοχή θα φαίνεται ροζ και παρόμοια με το τσίμπημα ψύλλων, αλλά η διαφορά είναι ότι οι τσιμπήματα των μυρμηγκιών προκαλούν άμεσο πόνο.

8. Ψείρες

Οι ψείρες συνήθως εντοπίζονται στο κεφάλι, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλα τριχωτά μέρη του σώματος.

Εκτός από την αφόρητη φαγούρα που προκαλούν, τα τσιμπήματα τους αφήνουν μικρά κόκκινα σημάδια.

9. Αλογόμυγα

Οι αλογόμυγες αφήνουν ένα άσχημο τσίμπημα, οπότε σίγουρα θα το παρατηρήσετε όταν θα τσιμπήσουν.

Αφήνουν ένα μεγάλο σημάδι που προκαλεί οίδημα, το οποίο μερικές φορές δημιουργεί φουσκάλα. Αυτό το οδυνηρό τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, και σε σπάνιες περιπτώσεις, λοιμώξεις.

Αν ποτέ σας τσιμπήσει αλογόμυγα, καθαρίστε την περιοχή και εφαρμόστε ένα παγωμένο επίθεμα για να απαλύνει την περιοχή.

10. Κοριοί

Οι κοριοί είναι πονοκέφαλος. Αν αποκτήσετε αυτά τα τσιμπήματα στο σπίτι σας, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε απεντόμωση.

Τα τσιμπήματα κοριών συχνά μπερδεύονται με τα τσιμπήματα κουνουπιών, αλλά συνήθως θα έχουν σχήμα ζιγκ-ζαγκ.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκινίλα, πρήξιμο και κνησμό.

11. Μύγες ελαφιών (χρύσωψ)

Οι περισσότερες μύγες είναι ενοχλητικές, αλλά μόνο μερικές από αυτές μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Οι μύγες ελαφιών είναι κάποιες από αυτές.

Αν ποτέ σας τσιμπήσει τέτοια μύγα, σίγουρα θα το αισθανθείτε. Το τσίμπημά τους είναι εξαιρετικά οδυνηρό, προκαλώντας κόκκινα εξογκώματα.

Οι μύγες ελαφιών μπορούν να μεταδώσουν μια ασθένεια γνωστή ως τουλαρεμία. Εάν εμφανίσετε δερματικά έλκη, πυρετό ή πονοκέφαλο αμέσως μετά την απολύμανση, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

12. Καφέ αράχνη

Η καφέ αράχνη απαντάται σε πολλές νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Μισσούρι, το Τενεσί και η Λουιζιάνα.

Συνήθως κρύβονται στο σκοτάδι και δεν θέλουν να ενοχλούνται, αλλά αν τυχόν βρεθούν κοντά στο δέρμα σας, θα τσιμπήσουν.

Θα σας πάρει μερικές ώρες να αισθανθείτε πραγματικά την φαγούρα, αλλά μόλις το καταλάβετε, πονάει πολύ.

Το τσίμπημα προκαλεί ερυθρότητα ή μοβ δακτύλιο που μοιάζει με στόχο.

Είναι πιθανό να πρέπει να λάβετε θεραπεία για αυτό το τσίμπημα, αν αρχίσει να φουσκώνει και εκδηλώσετε πυρετό, πονοκέφαλο ή ρίγη.

Πηγή

 

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 07/06/2022


O Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς όπως εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό την ενημέρωση για τις περιοχές που το επόμενο 24ωρο αναμένεται αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Ο παραπάνω χάρτης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που συμβάλει αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και το συντονισμό για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.

 Τι σημαίνουν οι κατηγορίες κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς


Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς περιλαμβάνει 5 κατηγορίες κινδύνου, διαβαθμισμένες ανάλογα με τη πιθανότητα κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)


Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.


Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)


Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.


Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)


Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).


Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)


Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.


Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)


Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος.

Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.

Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

 

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΕΞΥΠΝΑ-TIPS KΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ!!!!

Οι μέλισσες το φτιάχνουν και εμείς έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε. Αλλά, το μέλι είναι καλό όχι μόνο για τις γλυκαντικές συνταγές.
Αν ψάχνετε για ακόμα περισσότερους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το μέλι, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εκτός κουζίνας.

1. Γυαλίστε τα μαλλιά σας: 
Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα λίτρο ζεστό νερό, στη συνέχεια βουτήξτε τα μαλλιά σας στο μείγμα, αφού έχετε λουστεί με σαμπουάν (δεν χρειάζεται να το ξεπλύνετε, δεδομένου ότι είναι ήδη αραιωμένο). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κατ 'ευθείαν το μέλι στις άκρες για να αποφύγετε το φριζάρισμα.

2. Πλύνετε το πρόσωπό σας:
Φτιάξτε απλά ένα μείγμα με μια μικρή κουταλιά μέλι με λίγο ζεστό νερό στην παλάμη του χεριού σας, κάντε μασάζ σε όλο το πρόσωπο.

3. Καθαρίστε τα κοψίματα και τις γρατσουνιές: 
Το μέλι είναι φυσικό αντιμικροβιακά (γι 'αυτό διαρκεί κυριολεκτικά για πάντα! έχει βρεθεί ακόμη και σε τάφους αναλλοίωτο). Προσθέστε λίγο για γρατζουνιές, μικρά κοψίματα και εγκαύματα.

4. Απαλλαγείτε από την ακμή:
Βάλτε μέλι κατευθείαν στο σπυράκι, και αφήστε το να καθίσει για μισή ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε απαλά. Επαναλάβετε την επόμενη μέρα. Λειτουργεί καλύτερα για τα σπυράκια με άσπρο κεφάλι.

5. Στο μπάνιο: 
Αν σας τελείωσαν τα άλατα μπάνιου και τα έλαια, προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μέλι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο νερό της μπανιέρας σας. Θα ενυδατώσουν το δέρμα σας, ενώ θα το κάνουν να μυρίζει πολύ όμορφα.


Ομάδα neadiatrofis.gr