ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΤΟΥ «ΚΑΤΑΓΩΓΗ»


Οι μελετητές αναφέρουν ότι το μέλι και η τέχνη της μελισσοκομίας ήλθαν στην Ελλάδα από την Αρχαία Αίγυπτο.

Στη Φαιστό, γνωστή πόλη του μινωικού πολιτισμού, εντοπίστηκαν κεραμικές κυψέλες που χρονολογούνται από το 3400 π.Χ. Την ίδια εποχή χρονολογείται και το εξαίσιο γνωστό χρυσό κόσμημα της Κνωσού, όπου δύο μέλισσες κρατούν μια κηρήθρα.

Το μέλι, ποτό και τροφή των θεών - νέκταρ και αμβροσία -, κατείχε σημαντική θέση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων όχι μόνο ως τρόφιμο, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο.



Η Μέλισσα θεοποιείται. Είναι η νύμφη, στην οποία η Ρέα παρέδωσε νήπιο τον «Κρητογεννή» Δία, τον οποίο ανέθρεψε με γάλα και μέλι στο Δικταίο άντρο της Κρήτης, ενώ επίσης Μέλισσα λεγόταν και η νύμφη που ανακάλυψε την τέχνη της μελισσοκομίας και την παρασκευή του υδρόμελου, ενώ αργότερα την δίδαξε στον μελισσοκόμο Αρισταίο, ημίθεο, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει στους ανθρώπους αυτή τη γνώση. Η Μέλισσα είναι η τροφός του πατέρα των Θεών Δία, που αποκαλείται ακόμα Μελισσεύς και Μελισσαίος και το υδρόμελο (=νέκταρ) αποτελούσε τη τροφή των Ολύμπιων Θεών.
Στην Οδύσσεια αναφέρεται το «Μελίκρατον», κράμα μέλιτος και γάλακτος, το οποίον έπιναν ως εκλεκτό ποτό. Εκτός από τον Όμηρο υπάρχει μια πλούσια αναφορά σε θεατρικά και ποιητικά έργα στον Ησίοδο, Πίνδαρο, Καλλίμαχο, Απολλόδωρο, Ευριπίδη, Αρχέλαο, Αθήναιο, Ηρόδοτο και πάει λέγοντας, και από το Βυζάντιο με μοναχούς και περιηγητές και λογοτέχνες μέχρι τις μέρες μας.



Στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας το μέλι χρησιμοποιείται:

Μηλόμελο. Μήλα διατηρημένα σε μέλι καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μέλι αποκτούσε τη χαρακτηριστική οσμή των μήλων. Την ίδια συνταγή παραλλάσανε και με άλλα φρούτα.
Μελίκρατο. Μέλι με γάλα. Τροφή των παιδιών.
Οξύμελο. Μέλι με ξύδι. Για την αντιμετώπιση του πυρετού.
Υδρόμελο. Ηδύποτο που προκύπτει από αλκοολική ζύμωση του μελιού.
Οινόμελο. Μέλι με κρασί. Αναφέρεται ότι ο Δημόκριτος έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα γιατί κατανάλωνε οινόμελο με άρτο.
O Ιπποκράτης εξαίρει την ευεργετική επίδραση του «οινόμελου» σε υγιείς και ασθενείς, ο Πυθαγόρας διαπιστώνει ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση, ενώ ο Δημόκριτος γράφει για την ευεξία και μακροζωία εξ αιτίας του μελιού.

Στη Σπάρτη παιδαγωγοί και εκπαιδευόμενοι ως στρατιώτες έφηβοι διαβιούσαν στον Ταΰγετο για ένα μήνα τρεφόμενοι αποκλειστικά με μέλι (μήνας του μέλιτος). Η Μελισσοκομία γίνεται συστηματικά και οργανωμένα με μορφή επιχείρησης. Από τον μεγάλο νομοθέτη των Αθηναίων Σόλωνα (640-558 π.Χ.) σώζονται νόμοι και ρυθμίσεις που καθορίζουν τις αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την κυριότητα των σμηνών.

Ο Αριστοτέλης κατασκευάζει γυάλινη κυψέλη για να διαπιστώσει πώς εργάζονται οι μέλισσες και τα συγγράμματα του «Των περί τα ζώα ιστοριών» και «περί ζώων γενέσεως» και η κοινωνία των μελισσών αναδεικνύεται σε πρότυπο μελέτης και υπόδειγμα λειτουργίας, δομής και ιεραρχίας μιας ιδεατής πολιτείας.
Στον ελλαδικό χώρο συστηματική μελισσοκομία εξασκείται ήδη από τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Μελισσοκομεία οργανωμένα υπάρχουν στην Αττική, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Αχαΐα, στην Αρκαδία και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου (Σκύρος, Κάλυμνος κ.α.). Μάλιστα ήδη από τότε έχουν διαμορφωθεί καταναλωτικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, το μέλι της Αττικής, το μέλι του Υμηττού, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, που οφείλεται στο λεπτό αλλά «ζωντανό» άρωμα του θυμαριού. Ξένοι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Αθήνα την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας αποδίδουν την μακροβιότητα των Αθηναίων στη διατροφή «και κυρίως στο μέλι που τρώνε μετά μανίας».

Μάλιστα υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η Αθήνα κάλυπτε τις εισαγωγές της σε δημητριακά με εξαγωγές μελιού που κατευθυνόταν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και λιγότερο στο Λονδίνο και τη Μασσαλία.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

AIR BEE & BEE: ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ!!!


 

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ AIRBNB ΓΙΑ 145 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ.
Οι μέλισσες, τόσο απαραίτητες για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, - αφού με την επικονίασή εξασφαλίζουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας τροφής - εκδιώκονται από τις πόλεις.

Όχι όμως και από αυτό το "Air Bee & Bee" στη νότια Ιταλία, που οι αναλογίες αντιστρέφονται και μόλις δύο άνθρωποι μπορούν να «συγκατοικήσουν» με μια κοινότητα ενός εκατομμυρίου μελισσών.

Για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, ένας μελισσοκόμος έστησε ένα μικρό σπίτι στο ελαιοχώραφό του κοντά στο ειδυλλιακό χωριό Grottole και το καταχώρησε στην πλατφόρμα Airbnb. Η ιδέα υλοποιήθηκε από τον σχεδιαστή και καλλιτέχνη γης Davide Tagliabue, την αρχιτέκτονα Mariella Gentile και την πολιτιστική, κοινωνική εταιρεία Wonder Grottole.
Αποτίοντας φόρο τιμής στις μικροσκοπικές, φτερωτές μούσες του, το αυτόνομο δωμάτιο μοιάζει εξωτερικά με μια υπερμεγέθη κηρήθρα. Οι ένοικοι θα περιβάλλονται από εννέα μελίσσια, με ένα από αυτά να κρέμεται από το ταβάνι, πολύ κοντά στο κρεβάτι.

Ουσιαστικά, το σπίτι αποτελεί μια γιγαντιαία κυψέλη και τ μελίσσια φιλοξενούν μια αποικία με περισσότερες από ένα εκατομμύριο μέλισσες, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πιθανά τσιμπήματα, αφού το οίκημα περιβάλλεται από δίχτυ.

Για να δώσει ζωή σε αυτό το μελίσσι-μπάνγκαλοου, ο μελισσοκόμος Rocco Filomeno, έτρεξε μια εκστρατεία crowdfunding που συγκέντρωσε περίπου 17.000 δολάρια και προσκάλεσε 25 εθελοντές για να στήσουν αυτό το μοναδικό Airbnb. Υπάρχει ωστόσο ένα δομικό μειονέκτημα αφού τα μπάνια βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Το σπιτάκι φωτίζεται από λαμπτήρες LED που φορτίζουν την ημέρα από ηλιακά πάνελ. Η κατασκευή του κόστισε περίπου 17.000 δολάρια.
Ο μελισσοκόμος θα καλωσορίζει προσωπικά τους επισκέπτες και θα τους κάνει μία εισαγωγή στις μέλισσες και τον τρόπο ζωής μαζί τους. Επίσης, θα τους σερβίρει ένα πρωινό με σπιτικά μπισκότα, ρικότα, φράουλες και, φυσικά, μέλι.

«Αυτό είναι το πρώτο μέρος στον κόσμο όπου μπορείτε να κοιμηθείτε βυθισμένοι στον χαρακτηριστικό βόμβο των μελισσών και το άρωμα (των κηρήθρων), βιώνοντας τη «μελισσοθεραπεία» με τον πιο αυθεντικό και φυσικό τρόπο» λέει ο ιδιοκτήτης.
Το σπίτι μέσα στις μέλισσες, είναι ανοιχτό για κρατήσεις στην τιμή των 145 δολαρίων, ανά διανυκτέρευση, ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη των μελισσών του χωριού. 







 


 

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ;


Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο «Επιθεώρηση μελισσιών χωρίς άνοιγμα κυψέλης», είχαμε αναφερθεί στην πρακτική που ακολουθούν κάποιοι παλιοί βετεράνοι μελισσοκόμοι, να επιθεωρούν τα μελίσσια τους εξωτερικά μέσω των αισθήσεών τους! Συγκεκριμένα, είχαμε αναφερθεί στον οπτικό, οσφρητικό και ακουστικό έλεγχο που κάνουν κάποιοι πολύ έμπειροι παλιοί συνάδελφοί μας στα μελίσσια τους.

Να όμως που δυο ανήσυχοι, ευρηματικοί Βρετανοί παρατήρησαν πως τα μελίσσια μας «μιλάνε», μέσα από τους διαφορετικούς θορύβους που κάνουν κάθε φορά, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
 
 Όπως είναι γνωστό, το βουητό σε μια κυψέλη παράγεται από τις μέλισσες με το τρέμουλο των φτερών τους, καθώς εκτελούν τις διάφορες εργασίες τους μέσα στο μελίσσι. Παρά το γεγονός ότι οι μέλισσες δεν έχουν αυτιά, πιστεύεται πως το βουητό τους είναι πολύ σημαντικό για το συντονισμό της δραστηριότητας τους, επειδή η δόνηση που αυτό προκαλεί μεταφέρεται μέσα από τις κηρήθρες από μέλισσα σε μέλισσα.
Οι δυο βρετανοί λοιπόν, σκέφτηκαν, να συγκεντρώσουν αυτούς τους θορύβους, με στόχο να καταφέρουν κάποια στιγμή να τους αποκωδικοποιήσουν και με το τρόπο αυτό να μπορέσουν να αφουγκραστούν τα μελίσσια τους.

Πρωτεργάτης αυτής της ιδέας υπήρξε ο Huw Evans, ο οποίος σχεδίασε ένα ολόκληρο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και καταγραφής των ήχων, αλλά και άλλων στοιχείων των μελισσιών, όπως θερμοκρασία γoνοφωλιάς, υγρασία, βάρος κυψέλης κλπ.

Για να υλοποιήσει την ιδέα του, ο Evans συνεργάστηκε με τον ηχολήπτης και μελισσοκόμος Eddie Woods, ο οποίος και δημιούργησε μια συσκευή η οποία συγκεντρώνει και αναλύει τους ήχους από τις μέλισσες μιας κυψέλης. Ο ίδιος ο Woods πίστευε πως εννιά στις δέκα επιθεωρήσεις που κάνουμε στα μελίσσια μας εμείς οι μελισσοκόμοι, είναι περιττές και ότι θα μπορούσαμε να τις αποφύγουμε, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλότερη λειτουργία τους.

Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε μια φορητή οθόνη που σχεδίασε ο Evans και στην οποία μεταφέρονται οι θόρυβοι και τα άλλα στοιχεία των μελισσιών.

Όπως έχει πει ο ίδιος:

«Κάθε μέλισσα παράγει και από ένα ελαφρώς διαφορετικό ήχο, ανάλογα με τη δουλειά που κάνει μέσα σε μια κυψέλη. "Έτσι, αν μπορέσουμε να ακούσουμε τη μάζα του ήχου μέσα στην κυψέλη και, ενδεχομένως, να τη διαχωρίσουμε σε ενότητες, τότε ίσως να καταφέρουμε να μάθουμε πολλά για τις εσωτερική δυναμική του μελισσιού που παρακολουθούμε.
Η ανάλυση των δεδομένων που φτάνουν στην οθόνη, μπορεί να δώσει μια ένδειξη της ισχύος του μελισσιού, της καταλληλότητας της κυψέλης, πόσο γρήγορα χτίζουν οι μέλισσες, την πρόθεσή τους για σμηνουργία, την ύπαρξη ασθένειας, την έξαρση της βαρρόας, την ορφάνια και άλλες τέτοιες πολύτιμες πληροφορίες.»

Η οθόνη του Evans είναι ένα επίπεδο μαύρο κουτί, περίπου στο μέγεθος ενός iPhone που μετρά τη θερμοκρασία του γόνου μέσα σε μια κυψέλη και τον ήχο των μελισσιών. Αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται τακτικά σε μια ξεχωριστή κεντρική μονάδα, η οποία συγκεντρώνει τις απαντήσεις από διάφορες οθόνες. Το σύστημα αυτό δίνει και κάποιες πληροφορίες του περιβάλλοντος, όπως εξωτερική θερμοκρασία, βροχόπτωση κλπ.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα, η κύρια μονάδα στέλνει τις πληροφορίες που έχει λάβει από όλες τις άλλες οθόνες, καθώς και τα δεδομένα του καιρού, με ένα διακομιστή μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Κατά την ανάπτυξη της οθόνης, ο Evans εξειδίκευσε κάποιο λογισμικό που ξεχωρίζει τα διαφορετικά βουητά μέσα σε μια κυψέλη. Ελπίζει πως αυτός ο διαχωρισμός θα βοηθήσει τους επιστήμονες που ερευνούν τα προβλήματα και τη ζωή των μελισσών, δίνοντάς τους πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα σε ένα μελίσσι, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το ανοίξουν.

Ο Evans έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση για την εμπορική εκμετάλλευση της συσκευής του με την ονομασία «ARNIA», ενώ εκκρεμεί ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έχει καταθέσει.

Όπως αναφέρεται στη ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας του, https://www.arnia.co/ μερικοί από τους βασικούς, φιλόδοξους στόχους του είναι:

Να καθιερωθούν οι οθόνες του, σαν βασικά εργαλεία του κάθε μελισσοκόμου, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συνεχής βελτίωση του πεδίου εφαρμογής τους.

Να εξοπλίσει με τις οθόνες του όλα τα ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και τις εταιρείες που έχουν σαν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ευημερίας των μελισσών.

Να δημιουργήσει στρατηγικούς εταίρους, για τη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας, που θα οδηγήσει στη συλλογή περισσότερων στοιχείων και στην αποκωδικοποίηση και ερμηνεία αυτών.

Κλείνοντας και το σημερινό μας άρθρο, θα σχολιάσουμε ότι η τεχνολογία, είναι κάτι που αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα θα εισχωρήσει στους κόλπους της μελισσοκομίας, και καλά θα κάνουμε, εμείς οι απλοί μελισσοκόμοι, να αρχίσουμε να το συνειδητοποιούμε και να προετοιμαζόμαστε – τουλάχιστον ψυχολογικά!

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΚΑΙΡΟΣ: ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Ισχυρό κύμα καύσωνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που θα απασχολήσει πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης και θα φτάσει και στην Ελλάδα, προβλέπει το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS.

Ουσιαστικά θα είναι -εφόσον επιβεβαιωθεί η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του GFS- το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα για την Ελλάδα, με τον υδράργυρο στις ευαίσθητες περιοχές (Θεσσαλία, Αργολίδα) να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 42, τοπικά και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία θέλουν τις «καυτές αέριες γλώσσες» από την Αφρική να προσεγγίζουν την Ελλάδα από τις 5 Ιουνίου και μετά και το κύμα καύσωνα να κορυφώνεται στις 8-10 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιοχές της Ιταλίας η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να χτυπήσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου, καθώς στη χώρα μας το κύμα αυτό φτάνει εξασθενημένο...

Δείτε στο βίντεο, καρέ - καρέ, την κίνηση των θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ευρώπη και τη χώρα μας και στον δεύτερο χάρτη τις θερμοκρασίες εδάφους που θα έχουμε στην Ελλάδα. Στον τρίτο χάρτη καταγράφεται η κίνηση των φαινομένων πάνω από την Ελλάδα.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑ....


1. Η ενήλικη θηλυκή βαρρόα εισβάλλει στα κελιά του γόνου 15-18 ώρες πριν το σφράγισμα των κελιών
2. Η βαρρόα γεννάει το πρώτο αυγό (αρσενικό) περίπου 30-35 ώρες μετά την είσοδο της.
3. Η βαρρόα γεννάει 3-4 θηλυκά αυγά σε διάστημα περίπου 30 ωρών. Κάθε αυγά εξελίσσεται μέσα από δυο νυμφικά στάδια πριν ενηλικιωθεί.
5. Τα αρσενικά ενηλικιώνονται πριν τα θηλυκά.
6. Η πρώτη θηλυκή ενηλικιώνεται και γονιμοποιείται αρκετές φορές από τον αδερφό της.
7. Η δεύτερη θηλυκή ενηλικιώνεται και γονιμοποιείται από το αδερφό της. Η πρώτη βαρρόα αρχίζει και σκουραίνει.
8. Η ενήλικη πια μέλισσα βγαίνει από το κελί του γόνου μια μέρα μετά.
9. Η ‘’μητέρα’’ βαρρόα με 1-2 θηλυκές βαρρόα αφήνουν το κελί του γόνου με την αναδυόμενη μέλισσα. Κάθε μια από τις βαρρόα ζούν πάνω στην μέλισσα για περίπου μια βδομάδα πρίν εισβάλλουν σε νέο κελί γόνου για να αναπαραχθούν.

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΥΠΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Τα έλεγαν διψέλια, που «φύτρωναν» στις μάντρες των χωραφιών και έτσι διατηρούσαν και προστάτευαν τις κυψέλες τους οι μελισσοκόμοι τα παλαιά χρόνια από τις σκληρές καιρικές συνθήκες του Αιγαίου πελάγους. Αυτό συνήθιζαν να κάνουν οι μελισσοκόμοι στη Σίφνο.
Τα διψέλια, όπως μας ενημερώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατύ Γιαλού «Η Πρόοδος», ήταν πήλινες κυψέλες που ήταν και γνωστές ως μελισσότρυπες ή στα σιφνέικα «μελισσότρυπφες».
 
Το διψέλι ήταν πήλινο δοχείο κωνικού σχήματος με ύψος γύρω στα εβδομήντα με ογδόντα εκατοστά, που στένευε κάτω στον πυθμένα και ήταν περίπου είκοσι εκατοστά και στο επάνω μέρος του το στόμιο ήταν κατά 15 εκατοστά πιο μεγάλο (35 εκατ.). Το στόμιο το έκλειναν με ένα πήλινο καπάκι στο οποίο υπήρχαν μικρές τρύπες, ίσα που να χωρούσε να περνάει μία μέλισσα. Το τοποθετούσαν όχι σε όρθια αλλά σε πλάγια θέση, ώστε να μην πιάνει μεγάλη επιφάνεια, καθώς ήταν επικίνδυνο να χτυπηθεί από κάποια αιτία και να σπάσει. Ετσι επινοήθηκαν και οι εσοχές, οι ειδικές θέσεις σκαμμένες στους τοίχους, που είχαν το ανάλογο βάθος για να χωράει μέσα ολόκληρο το διψέλι, η πήλινη κυψέλη. Στο άνοιγμα της εσοχής βρισκόταν το στόμιο με το καπάκι με τις τρύπες στο μέγεθος ενός εντόμου.


Με αυτόν τον τρόπο οι μελισσοκόμοι προφύλασσαν τις κυψέλες μελισσών από την κακοκαιρία, τη βροχή, ή την υπερβολική ζέστη. Με το πολύ κρύο το μελίσσι θα υπέφερε και θα χανόταν. Και με την πολλή ζέστη, όταν ο ήλιος θα χτυπούσε την κυψέλη σε όλη της την επιφάνεια, οι κηρήθρες θα έλιωναν και θα καταστρέφονταν.
Χώρος για όλους
Τα διψέλια «αναβιώνουν» έπειτα από προσπάθεια του Εξωραϊστικού Συλλόγου, που μας θυμίζει (όπως παρουσιάζεται στη φωτογραφία) τις μελισσότρυπες στην πραγματική τους θέση.

Οι Κυκλάδες είναι ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας σήμερα, αλλά χρειάζεται σωστή οργάνωση και συντονισμένες προσπάθειες. Το μέλι είναι μία θρεπτική και ωφέλιμη τροφή, που έχει το προνόμιο να διατηρείται ως προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οσο για δουλειά, υπάρχει χώρος για όλους, αρκεί τα «ανοίγματα» των νεοεισερχομένων να έχουν την καθοδήγηση εκείνη που θα τους οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο της μέλισσας.

Θεωρείται ότι ο πρώτος που μελέτησε σε επιστημονικό επίπεδο τη μέλισσα ήταν ο Αριστοτέλης.

Ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής, συνιστούσε το μέλι ιδιαίτερα στους ασθενείς, καθώς γνώριζε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ο δε Πυθαγόρας το είχε ως κύρια τροφή του.

Κατά την αρχαιότητα, στην Ελλάδα η μέλισσα, το μέλι, το κερί είχαν περίοπτη θέση.
Στους κλασικούς αλλά και στους ελληνιστικούς χρόνους η ενασχόληση με τη μελισσοκομία σε αγροτικές περιοχές είναι συστηματική. Συμπεραίνεται μάλιστα, από τα περισσότερα των 40 ονομάτων δοχείων που υπήρχαν τότε για τη μεταφορά του μελιού, ότι το εμπόριο βρισκόταν σε μία ακμάζουσα φάση κερδοφορίας.

Οι οικονομικές απολαβές των μελισσοκόμων σήμερα εξαρτώνται από περιοχή σε περιοχή και από τόπο σε τόπο από διαφορετικούς παράγοντες. Στις Κυκλάδες το προϊόν δεν έχει ταυτοποιηθεί ώστε να προστατεύεται η ντόπια παραγωγή και στο εξωτερικό από εκείνα που πλασάρονται ως νησιώτικα με άρωμα Αιγαίου.

Φ.Κ.
Ελευθεροτυπία

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ: ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ «ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ» ΒΟΤΑΝΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Το δεντρολίβανο είναι ένα θαυματουργό βότανο με μεγάλη χρησιμότητα για τον οργανισμό, αφού εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, συμβάλλει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην ενίσχυση της μνήμης.


Γνωρίστε το Δεντρολίβανο


Έχει χρησιμοποιηθεί ως αρωματική ουσία σε καλλυντικά και σε φάρμακα κυρίως για τη γρίπη και τον πονοκέφαλο, αλλά πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν μία ακόμα καταπληκτική νέα χρήση για το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου : ενισχύει τις νοητικές ικανότητες και βελτιώνει τη μνήμη κατά 75%.

Η αλήθεια είναι ότι το δεντρολίβανο έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες ζώων- το έκαιγαν στους βωμούς. Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών και οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σα στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη. Στον Άμλετ του Σαίξπηρ, η Οφήλια , λέει: «Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.» 

Μία μελέτη των Mark Moss και Lorraine Oliver στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle εντόπισε μια ένωση στο δεντρολίβανο την 1,8 κινεόλη που σχετίζεται με τις γνωστικές επιδόσεις και τη συγκέντρωση. Περαιτέρω μελέτες από τον Mark Moss και την ομάδα του έχουν βρει βελτιώσεις μνήμης μέχρι το εκπληκτικό ποσοστό 75% από την διάχυση των αιθέριων ελαίων δεντρολίβανου. Τώρα αν ρωτάτε «Πώς είναι δυνατόν ένα άρωμα να μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη;» αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από ένα από τα επιστημονικά συγγράμματα όπου αναφέρεται: «Οι πτητικές ενώσεις (π.χ. τερπένια) μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του ρινικού βλεννογόνου ή των πνευμόνων. Τερπένια είναι τα μικρά οργανικά μόρια τα οποία μπορούν εύκολα να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και συνεπώς μπορεί να έχουν άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο δρώντας σε θέσεις υποδοχέα ή ενζυμικά συστήματα .»

Το δεντρολίβανο λοιπόν είναι ένα σούπερ θερμαντικό βότανο που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα παρακάτω:


– Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

– Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.

– Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα, στο άσμα ,σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.

– Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία.

– Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Προφυλάξεις

Δεν πρέπει να υπερβάλουμε στη χρήση του γιατί μπορεί να είναι τοξικό και να δημιουργήσει παρενέργειες. Απαγορεύεται η χρήση του από έγκυες γυναίκες, ενώ η λογική χρήση των φύλλων του στη μαγειρική είναι ακίνδυνη.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πώς να καλλιεργήσετε μόνοι σας τη δική σας γλάστρα με δεντρολίβανο για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Πηγή

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΤΟ ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ;


Αυτή τη περίοδο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι απατεώνες και πωλούν διάφορες γλυκαντικές ύλες, αντί για μέλι ή νοθεύουν το μέλι από μέλισσες.

Η νοθεία του μελιού είναι ένα συχνό φαινόμενο προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα του μελιού. Κάποιοι «παραγωγοί» προσθέτουν γλυκαντικές ουσίες ή και «βιομηχανικό» μέλι στο μέλι των μελισσών. Επίσης πωλούνται ποιοτικά κατώτερα μέλια σαν μέλι από θυμάρι κ.λ.π.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίζουμε ένα μη νοθευμένο μέλι;

Μπορούμε να το καταλάβουμε γνωρίζοντας την κάθε κατηγορία μελιού. Επειδή είναι πολλές οι κατηγορίες μελιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και δεν γίνεται να τις γνωρίζουμε όλες μπορεί ο καταναλωτής να αρχίσει να παρατηρεί και να μαθαίνει για την αγαπημένη του κατηγορία. Παράδειγμα το μέλι από έλατα έχει τις λεγόμενες χρυσές ανταύγειες μέσα του, τη λεγόμενη βανίλια, και ένα χαρακτηριστικό άρωμα και πυκνωτή.

Επίσης ένα μη νοθευμένο μέλι όταν το χύσουμε σιγά σιγά και από ένα ύψος από ένα δοχείο σε ένα άλλο, ή με ένα κουταλάκι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα παρατηρήσουμε ότι δεν κόβεται αυτή η λεπτή γραμμή που δημιουργείται. Υπάρχει συνεχόμενη ροή.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει κάποιους να λένε «Το μέλι μου ζαχάρωσε. Ά τον άτιμο, τον απατεώνα !!!»
Λάθος!!!
Τόσο το αγνό μέλι όσο και το νοθευμένο, μπορούν είτε να κρυσταλλώσουν είτε να μην κρυσταλλώσουν. Το μέλι (νοθευμένο ή αγνό) είναι ένα ασταθές υπερκορεσμένο διάλυμα, που προσπαθεί να επανέλθει την σταθερή του κατάσταση. Άρα, μόλις βρει την ευκαιρία θα αποβάλει τα επιπλέον σάκχαρα στερεοποιώντας τα.
Η κρυστάλλωση είναι μια από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού, και δεν αποτελεί ούτε ένδειξη νοθείας ούτε ένδειξη καλής ή κακής ποιότητας.
Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, τόσο πιο επιρρεπή είναι στην κρυστάλλωση.
Γενικά τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη από ότι τα μέλια μελιτωμάτων. 
Όσον αφορά στην κρυστάλλωση λοιπόν, έχουμε τρεις κατηγορίες μελιού.

  • Τα μέλια που κρυσταλλώνουν γρήγορα, από δύο εβδομάδες ως και ένα έτος, όπως το μέλι της Ερείκης, της Πορτοκαλιάς και ορισμένων ανθόμελων.
  • Τα μέλια που κρυσταλλώνουν αργά, όπως πάρα πολλά ανθόμελα ή τα όχι αμιγή μέλια μελιτωμάτων, όπως πχ το ερεικοπευκόμελο.
  • Τα μέλια που κρυσταλλώνουν πάρα πολύ αργά ή και καθόλου. Αυτά είναι μέλια μελιτωμάτων όπως του Πεύκου, του Ελάτου και της Δρυός (Βελανιδιάς).

Μπορούμε να επαναφέρουμε το κρυσταλλωμένο μέλι στην προηγουμένη υπερκορεσμένη, μη κρυσταλλωμένη κατάσταση, με την μέθοδο του "Bain Marie". Προσοχή όμως γιατί η μέθοδος αυτή έχει να κάνει με θέρμανση, και αν δεν γίνει σωστά και το μέλι υπερθερμανθεί, τότε θα κακοποιηθεί. Θα χάσει δηλαδή μέρος των συστατικών του.

Το Bain Marie πρέπει να γίνει ως εξής: 

Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα νερό. Στον πάτο βάζουμε δύο μικρά αντικείμενα (πχ κομμάτια μάρμαρο ή τούβλο) και επάνω σε αυτά τοποθετούμε το βάζο με το μέλι. Προσοχή, το βάζο να μην ακουμπά στον πάτο της κατσαρόλας αλλά να περικλείεται από νερό. Για αυτό άλλωστε βάλαμε και τα τακάκια.
Μόλις η θερμοκρασία νερού φθάσει τους 40 βαθμούς κελσίου, τότε ξεκινάμε το διαρκές ανακάτεμα του μελιού. Το μέλι δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας και γι’ αυτό αν δεν το ανακατεύουμε, το μέλι που εφάπτεται στα τοιχώματα του βάζου θα "καεί" και θα κακοποιηθεί, ενώ το υπόλοιπο θα μένει δροσερό και κρυσταλλωμένο. Προσέχουμε η θερμοκρασία του μελιού και του νερού να μην περάσουν τους 40 βαθμούς !
Μόλις το μέλι ρευστοποιηθεί ξεκινάμε αμέσως την αντίστροφη διαδικασία: Δηλαδή το βάζουμε σε δοχείο με δροσερό νερό και πάλι συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δεν το αφήνουμε ποτέ να κρυώσει μόνο του.
Το Bain Marie αν γίνει με τον παραπάνω τρόπο, δεν καταστρέφει το μέλι.
Στην Ελλάδα το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χαίρει εκτίμησης από τον καταναλωτή, ενώ σε πολλά κράτη ο καταναλωτής προτιμά το μέλι κρυσταλλωμένο και το αλείφει επάνω στο ψωμί όπως το βούτυρο. Μάλιστα, οι παραγωγοί και έμποροι εφαρμόζουν στο μέλι επεξεργασία λεπτοκρυστάλλωσης πριν το διοχετεύσουν στο εμπόριο.

Όσο για την συντήρηση και την αποθήκευση, το μέλι πρέπει να συντηρείται σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, γυάλινα ή ανοξείδωτα, σε χώρο σκοτεινό και ξηρό μακριά από διάφορες μυρωδιές.

Τέλος, κάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι από πού προμηθευόμαστε το μέλι. Χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς είναι πως κυκλοφορούν και πωλούνται μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικού μελιού από αυτές που παράγονται. Έτσι φαίνεται πως κάποιοι «παραγωγοί» πουλάνε μέλι από το εξωτερικό, την Κίνα για παράδειγμα, για ελληνικό.
Για την αγορά μελιού προτιμήστε μελισσοκόμους από την περιοχή σας που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.
Πηγή

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ο ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!!




Ήταν είκοσι χρόνων, ο Γιάννης Μπατσής, όταν ασχολήθηκε πρώτη φορά με τα μελίσσια του πατέρα του, Ζαχαρία. Υπομηχανικός, ούτε τολμούσε να φανταστεί πως θα έκλεινε τα 50 χρυσά έτη του μελισσοκόμου!
Πενήντα ολόκληρα χρόνια ενασχόλησης με τις μέλισσες μετράει ο 72χρονος Γιάννης Μπατσής στην Κατσικά Ιωαννίνων.

Στην αρχή η ενασχόληση ήταν καθαρά ερασιτεχνική. Όταν όμως ο πατέρας του εγκατέλειψε τα εγκόσμια, έπρεπε να δει τι θα κάνει με τα 40 μελίσσια που του άφησε κληρονομιά. Τα κατάφερε κι έβαλε την πρώτη του κυψέλη.
 
Ο 72χρονος σήμερα συνταξιούχος υπομηχανικός στο υπουργείο Δημοσίων Εργων, με καταγωγή από την Πλατανούσα Ιωαννίνων, έκανε το χόμπι του επάγγελμα και δημιούργησε μια αξιοζήλευτη μονάδα, σε παγκόσμια κλίμακα, στην Κατσικά Ιωαννίνων.
Ο βασιλιάς των... μελισσιών έχει δύο γιους, τον Ζαχαρία και τον Δημήτρη και τη μοναχοκόρη του Λαμπρινή. Κι οι τρεις σπούδασαν τεχνολόγοι - γεωπόνοι κι έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στην εκτροφή βασιλισσών. Με δύο εγγονές κι έναν εγγονό, ευελπιστεί βλέποντας το ενδιαφέρον τους ότι κι η τέταρτη γενιά θα συνεχίσει στα χνάρια του.



Πρωτοπόρος

Πρωτοπόρος με τη βούλα, ο Γιάννης Μπατσής δεν περιορίστηκε στα γνωστά προϊόντα και παραπροϊόντα της κυψέλης: ανθόμελα, πρόπολη, βασιλικό πολτό. Δεν θέλησε μόνο να φτιάξει νέες κυψέλες, αλλά να δώσει ώθηση στο επάγγελμα του μελισσοκόμου. Κι αυτό, διότι ενώ στο εξωτερικό ήταν δεδομένη από χρόνια η γενετική βελτίωση μελισσών, εδώ ήταν στα σπάργανα.

Απ' το 1985, που ιδρύθηκε το Κέντρο Batsis Apiculture, δειλά δειλά έγιναν πολυεπίπεδες κινήσεις, για να γίνει μια σύγχρονη μονάδα, με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σήμερα φιλοξενούνται φυλές βασιλισσών: Cecropia - (Κεκρόπια), Carnica (Κάρνικα), Caucasia (Καυκάσια), Macedonica (Μακεντόνικα), Liguistica (Λιγκουίστικα). Η Λιγκουίστικα μάλιστα, που συναντάμε συνήθως με χρώμα πορτοκαλί ανοιχτό ως σκούρο, είναι η πιο συνηθισμένη μέλισσα των διεθνών παραγωγών μελιού.

Το 80% της δραστηριότητας της μονάδας είναι η βελτίωση της μέλισσας με εισαγωγή γενετικού υλικού σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών φυλών και η δημιουργία υβριδίων με διάφορες διασταυρώσεις αλλά και με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης. Μάλιστα σε ό,τι αφορά στην τεχνητή σπερματέγχυση μελισσών, ο Γιάννης Μπατσής ήρθε σ' επαφή ήδη από το 1987 με το Γερμανό καθηγητή, κορυφαίο του είδους Πέτερ Σλέι, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Γεωργίας και πανεπιστημιακών δασκάλων από τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η οικογένεια Μπατσή έχει 1.500 μεγάλα παραγωγικά μελίσσια και 4.000 μικρά κυψελίδια γονιμοποίησης μελισσών κι, όπως λέει ο Γιαννιώτης μελισσοκόμος, παρά τα 50 χρόνια ενασχόλησης με την κυψέλη, εξακολουθούν αυτά τα υπέροχα πλάσματα να τον εντυπωσιάζουν. «Οι μέλισσες είναι το πάθος μου», λέει ο Γιάννης Μπατσής και το χαμόγελό του κι ο τόνος της φωνής του δείχνουν ξεκάθαρα πως το πιστεύει.

Στη μονάδα, υπάρχουν τέσσερα εργαστήρια: Τεχνητής σπερματέγχυσης βασιλισσών μελισσών, Εξέτασης ασθενειών και σπέρματος, Εξαγωγής βασιλικού πολτού αλλά και Εξαγωγής και Τυποποίησης μελιού, γύρης και πρόπολης.

Έχουν χαρακτήρα

Παρατηρώντας κάθε κίνηση των θαυμαστών εντόμων, τονίζει ότι «κάθε βασίλισσα έχει το δικό της χαρακτήρα κι εμείς κάνουμε γενετική επιλογή. Φροντίζουμε να επιλέξουμε μια βασίλισσα ήρεμη, που να μπορεί να πετάξει σε μεγάλη απόσταση χωρίς να κουραστεί κι, όταν ανοίξει η κυψέλη, να είναι με λίγο καπνό. Προσπαθούμε να βελτιώνουμε γενετικά τα μελίσσια, ώστε να μη σμηνουργούν, δηλαδή να μη φτιάχνουν από μόνα τους νέα οικογένεια, γιατί με τη σμηνουργία η κυψέλη αδυνατίζει, καθώς η βασίλισσα την εγκαταλείπει».

Η βασίλισσα, εξηγεί, τρεις μέρες μετά τη γέννηση πετά στον αέρα από την κυψέλη και μπορεί να διανύσει απόσταση 7, 8 ακόμη και 10 χιλιομέτρων μακριά απ' αυτήν. Στη μονάδα, όμως, γενετική επιλογή γίνεται και για τους κηφήνες, ώστε να είναι οι πιο δυνατοί.

Όπως λέει ο κ. Μπατσής, η φυσική γονιμοποίηση των μελισσών συμβαίνει στον αέρα, 150-200 μέτρα πάνω από το έδαφος, όταν η βασίλισσα συναντήσει τα αρσενικά. Σχηματίζεται ένα σύννεφο κι όποιο αρσενικό καταφέρει να την πλησιάσει και να τη γονιμοποιήσει τα γεννητικά του όργανα αποκόπτονται κι εκείνο γυρίζει ανάποδα και πέφτει στο έδαφος. Η βασίλισσα θα γονιμοποιηθεί 8-10 φορές. Και τ' αρσενικά πεθαίνουν αλλά...ευχαριστημένα!

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ


Το μέλι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ ο Ιπποκράτης και άλλοι γιατροί το πρότειναν ως φάρμακο.

Νεώτερα επιστημονικά ευρήματα, προσθέτουν το μέλι και τον βασιλικό πολτό στα όπλα κατά του καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ της Κροατίας διαπίστωσε ότι μια σειρά προϊόντων που παράγουν οι μέλισσες ανέστειλαν την ανάπτυξη των όγκων ή την εξάπλωση τους σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν τα πιθανά οφέλη του δηλητηρίου της μέλισσας και του μελιού. Εξέτασαν επίσης συστατικά που εντοπίζονται στην πρόπολη, την κόλλα που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την κατασκευή των κυψελών. Τέλος εξέτασαν τον βασιλικό πολτό από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών-μελισσών, ο οποίος χρησιμοποιείται ως τροφή για τις νεαρές προνύμφες.

Οι όγκοι δημιουργήθηκαν στα ποντίκια διαμέσου ενέσεων καρκινικών κυττάρων και κάθε προϊόν της μέλισσας χορηγήθηκε σε διαφορετικό ποντίκι πριν, ταυτόχρονα ή μετά.



Τελικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση μελιού από του στόματος ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων πριν την ένεση των καρκινικών κυττάρων, ενώ όταν χορηγήθηκε μετά την ένεση έδωσε το έναυσμα για την εκδήλωση δευτεροπαθών καρκίνων.

Όταν στα ποντίκια έγιναν ενέσεις με βασιλικό πολτό ταυτόχρονα με τα καρκινικά κύτταρα μειώθηκε σημαντικά η εξάπλωση του καρκίνου.

Όταν το δηλητήριο εγχύθηκε απευθείας στον καρκινικό όγκο, συνετέλεσε στην συρρίκνωσή του.

Όταν εγχύθηκε πρόπολη ή καφεϊκό οξύ (ένα χημικό συστατικό της πρόπολης) οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικά μειωμένη υποδόρια ανάπτυξη του όγκου και αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης στα ποντίκια.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα προϊόντα των μελισσών μπορεί να προκαλούν απόπτωση ή να έχουν άμεση επίδραση η οποία μπορεί να είναι τοξική για τα κύτταρα ή να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει την ανάπτυξη των όγκων.

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

«ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ»: Ο ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους είναι το «χρυσό μέλι», ένα πανίσχυρο αντιφλεγμονώδες που συμβάλλει στην πρόληψη, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.

Ο συνδυασμός μελιού και κουρκουμά είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για ανθρώπους που υποφέρουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού, του δέρματος, αλλά και χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Είναι επίσης και τα δύο αντιοξειδωτικές τροφές, γι’ αυτό επιβραδύνουν τη γήρανση, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αναπλάθουν τον δερματικό ιστό.

Συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη του καρκίνου, την αποτοξίνωση του ήπατος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το «χρυσό μέλι» στο παρακάτω βίντεο: