ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Κοιτά με προσοχή τον σφραγισμένο γόνο, ύστερα παρατηρεί τον ανοιχτό. «Εδώ είναι το μέλι που το καταναλώνουν οι ίδιες οι μέλισσες για να μεγαλώσουν τον γόνο» λέει και δείχνει ακριβώς που βρίσκεται η βασίλισσα. Ο κος Νίκος Γκεβρέκης στα 90 του χρόνια δεν έχασε στιγμή το ενδιαφέρον του για τον κόσμο της μέλισσας.
«Άρχισα να ασχολούμαι με τα μελίσσια επειδή τα αγάπησα από μικρό παιδί, πριν πολλά –πολλά χρόνια, από την Συκοράχη ακόμη, το χωριό μου. Εκεί τότε είχαμε λίγα μελίσσια , όπως λίγα μελίσσια είχα κι όταν δούλευα γιατί ήμουν υπάλληλος , 20-30 κυψέλες. Από την στιγμή που βγήκα στην σύνταξη τις αύξησα, έκανα 100 -150, όσα μπορεί να δει ένας άνθρωπος. Τώρα έχω την βοήθεια των παιδιών, τον γιο μου, την κόρη μου, τα εγγόνια μου» δηλώνει ο ακούραστος μελισσοκόμος. Τον συναντήσαμε για μια ακόμη φορά στο μελισσοτόπι του.


 

Ο κος Νίκος Γκεβρέκης στα 90 του χρόνια σήμερα δεν έχασε στιγμή το ενδιαφέρον του για τον κόσμο της μέλισσας.
Η μέλισσα που δουλεύει ασταμάτητα
«Η μέλισσα είναι ένα έντομο πάρα πολύ παραγωγικό και για τον άνθρωπο και για την φύση. Δίνει αποτελέσματα καλά στην επικονίαση των φυτών και δίνει παραγωγή σε όλα τα γεωργικά είδη που παράγουμε. Μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια στην φύση, χώρια το εισόδημα που δίνει στον παραγωγό.» δηλώνει μιλώντας με αγάπη για το έντομο που δουλεύει ασταμάτητα.
«Μ’ αρέσει να τα παρατηρώ. Βλέπω πολλά, πώς δουλεύουν, πώς φέρουν την γύρη, το μέλι , το βασιλικό πολτό, το πού χτίζουν τα κελιά για να θρέψουν τις βασίλισσες , να αντικαταστήσουν την βασίλισσα. Όταν βγαίνει το σμήνος, είναι η χαρά του μελισσοκόμου όμοια μ’ αυτή του κυνηγού που χτυπά το θήραμα. Η χαρά μου είναι μεγάλη τότε.» σημειώνει και προτρέπει τους ανθρώπους να μιμηθούν την εργατικότητα της μέλισσας. «Θυσιάζεται για την κυψέλη της. Δεν λογαριάζει το κόστος. Όταν δει ότι κινδυνεύει η κυψέλη της, τότε θυσιάζεται. Η μέλισσα τσιμπάει μόνο όταν είναι κοντά στην κυψέλη δεν τσιμπάει παντού , αρκεί να μην την πιάσεις στα χέρια. Αλλά στην κυψέλη, αν δεν την προειδοποιήσεις με κάπνισμα, θα σε επιτεθεί» δηλώνει.
 Στα χνάρια του ακούραστου πατέρα
Ο κος Νίκος Γκεβρέκης πηγαίνει στα μελίσσια κάθε μέρα. «Αν δεν πάω κάτι μου λείπει.» δηλώνει και ο γιος του, ο Στάθης Γκεβρέκης τον ακούει και γελά. «Η μελισσοκομία για τον πατέρα μου είναι η ζωή του. Του αρέσει πάρα πολύ. Αυτό που προσπαθεί να μεταδώσει σε μας είναι τα μυστικά της μελισσοκομίας για να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση των 50 και ετών, για να έχουμε αυτή την ευχαρίστηση και όλα τα οφέλη που έχουμε από την μελισσοκομία.» δηλώνει κι αποκαλύπτει πως ο πατέρας του από το πρωί έως το βράδυ, ασχολείται με το μέλι. «Όλη η ζωή του είναι μέσα στα μελίσσια. Δουλεύει πιο πολύ από εμάς, το χαίρεται, το ζει και εμείς χαιρόμαστε που έχει αυτή την ασχολία και τον βλέπουμε τόσο ευχαριστημένο.» Ένας γλυκός σαν το μέλι μελισσοκόμος , που γνώρισε τον κόσμο της μέλισσας και δηλώνει μαγεμένος.

Κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου
Πηγή: ert.gr

 ΓΡΑΦΕΙ Ο Κ.ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ:

ΌΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΝΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
 
Ο κος Γκεβρέκης Νίκος είναι 90 χρόνων, ταξίδευσε από τη Κομοτηνή στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το 4ο Πανελλήνιο Επαγγελματικό Συνέδριο Μελισσοκομίας, να ακούσει τα νέα του κλάδου, να βρεθεί ανάμεσα με άλλους μελισσοκόμους και να ζήσει το πνεύμα και το παλμό του συνεδρίου. Κάθισε ήσυχα, υπομονετικά και παρακολούθησε τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές εισηγήσεις. Η αγάπη του για τις μέλισσες νίκησε οποιαδήποτε κούραση από το βάρος των 90 χρόνων και ήταν παρών να μοιραστεί με τα παιδιά του και τους συνάδελφους μελισσοκόμους την αγάπη του στην μέλισσα αυτό το θαυμάσιο έντομο με το οποίο δέθηκε από μικρό παιδί. Αυτή η αγάπη και το μεράκι πρέπει να χαρακτηρίζει το νέο μελισσοκόμο. Μια αγάπη αγνή, πηγαία και ανεπίδευτη που δεν την σταματά ούτε ο χρόνος, ούτε ο η απόσταση ούτε οι δυσκολίες. Ο κος Γκεβρέκης αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ενός αγνού μελισσοκόμου για όλους μας.

 

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΟΙ 64 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙ Η ΖΑΧΑΡΗ!!!!

Οι 64 τρόποι που μας δηλητηριάζει η ζάχαρηφώτο Οι 64 τρόποι που μας δηλητηριάζει η ζάχαρη
Ζάχαρη ο γλυκός, βασανιστικός θάνατος που όμως όλοι… λατρεύουμε!

Γιατί λατρεύουμε τη ζάχαρη;

Είναι γλυκιά..και υπήρξε η πρώτη μας αγάπη κι όμως προκαλεί τόσα πολλά κακά που μας βάζουν σε πολλές και σοβαρές σκέψεις…

Για να δούμε…Τί μπορεί να..κάνει η ζάχαρη:

1. Μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό και να βλάψει το αμυντικό μας σύστημα.

2. Η ζάχαρη προκαλεί ανεπάρκειες των πολυτίμων ιχνοστοιχείων: χρωμίου και χαλκού και παρεμβαίνει στην απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου.
Δείτε και Αρρώστιες που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών & χημικών στοιχείων

3. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει:

  • μια ραγδαία αύξηση της αδρεναλίνης,
  • υπερδραστηριότητα,
  • ανησυχία,
  • αδυναμία συγκέντρωσης, και
  • ιδιοτροπίες στα παιδιά.

4. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει:

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπος στο αίμα που οφείλεται στην… ζάχαρη

5. Η ζάχαρη προκαλεί απώλεια της ελαστικότητας και της λειτουργικότητας των ιστών.

6. Η ζάχαρη τρέφει τα καρκινικά κύτταρα και έχει συνδεθεί με:

Πώς η Ζάχαρη Θρέφει τα Καρκινικά Κύτταρα 

7. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης και να προκαλέσει αντιδραστική υπογλυκαιμία.

Όταν είστε έτοιμοι να αμαρτήσετε, μπροστά σε ένα ..προφιτερόλ…κάντε την επανάσταση…Φτιάξτε μόνοι σας (Είναι πανεύκολο), δυο σουβλάκια, με το κρέας που σας περίσσεψε απ’ το μεσημέρι..Θα καλύψει την επιθυμία σας για άχρηστο υδατάνθρακα, θα σας χορτάσει, και θα είστε πανευτυχείς…γιατί αντισταθήκατε στον πειρασμό…

“Τροφή-Φάρμακο”: Τώρα, να πω την αλήθεια, δεν την κατάλαβα την λογική της παραπάνω πρότασης. καθώς θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει κάθε μέρα στο τραπέζι φαγητό με κρέας, έτσι πως μπορώ να φτιάξω σουβλάκι ή κάτι άλλο όταν μου έρθει η όρεξη για, πραγματικά άχρηστο, υδατάνθρακα; Κάτι διαφορετικό χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.  Ίσως λίγοι ξηροί καρποί ή Λιγούρες; 7 τροφές που τις… κόβουν 

Εξάλλου και το γλυκάκι μας το θέλουμε κάπου κάπου, αρκεί να έχουμε κάνει την κατάλληλη επιλογή: Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της
ενώ ψάχνοντας στην ενότητα με τα “γλυκάκια” μας, θα βρείτε αρκετά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης!

8. Η ζάχαρη μπορεί να εξασθενήσει την όραση.

9. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα με την γαστρεντερική οδό συμπεριλαμβανομένων:

10. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση.

11. Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό.

12. Η ζάχαρη μπορεί να φθείρει τα δόντια, και να δημιουργήσει περιοδοντικές ασθένειες.

13. Η ζάχαρη συμβάλλει στην παχυσαρκία.

14. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες ασθένειες όπως:

15. Η ζάχαρη βοηθά στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Κάντιτα.

16. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει χολόλιθους.

17. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σκωληκοειδούς απόφυσης.

18. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες.

19. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει κιρσούς.

20. Η ζάχαρη μπορεί να συμβάλλει στην οστεοπόρωση.

21. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει μείωση της ευαισθησίας της ινσουλίνης και ως εκ τούτου προκαλεί ανώμαλα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και τελικά διαβήτη.

22. Η ζάχαρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε.

23. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει την συστολική πίεση.

24. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει νύστα και μειωμένη ενεργητικότητα στα παιδιά (Συνήθως προηγείται υπερδραστηριότητα).

25. Η κατάχρηση ζάχαρης καταστρέφει τις πρωτεΐνες του σώματος.

26. Η ζάχαρη μπορεί να παρέμβει στην απορρόφηση της πρωτεΐνης.

27. Η ζάχαρη προκαλεί τροφικές αλλεργίες.

28. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τοξιναιμία στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

29. Η ζάχαρη μπορεί να συμβάλλει στο έκζεμα των παιδιών.

30. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακές ασθένειες.

31. Η ζάχαρη μπορεί να βλάψει την δομή του DNA.

32. Η ζάχαρη μπορεί να αλλάξει την δομή της πρωτεΐνης και να προκαλέσει μόνιμη αλλαγή στον τρόπο που η πρωτεΐνη δρα στο σώμα.

33. Η ζάχαρη μπορεί να γεράσει το δέρμα αλλάζοντας την δομή του κολλαγόνου.

34. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη και μυωπία.

35. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εμφύσημα.

36. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να βλάψει την φυσιολογική ομοιόσταση πολλών συστημάτων του σώματος.

37. Η ζάχαρη ελαττώνει την λειτουργική ικανότητα των ενζύμων.

38. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ήπατος διαιρώντας τα κύτταρα και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του λίπους του ήπατος.

39. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των νεφρών και να προκαλέσει παθολογικές αλλαγές στα νεφρά όπως την δημιουργία πετρών στα νεφρά.

40. Η ζάχαρη μπορεί να καταστρέψει το πάγκρεας.

41. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών του σώματος.

42. Η ζάχαρη είναι ο νούμερο ένα εχθρός για την κινητικότητα του εντέρου.

43. Η ζάχαρη μπορεί να κάνει τους τένοντες περισσότερο εύθραυστους.

44. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανίες.

45. Η ζάχαρη μπορεί να ελαττώσει την ικανότητα μάθησης, να επηρεάσει την εχθρικότητα των παιδιών και προκαλέσεις μαθησιακές διαταραχές.

47. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

48. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αρθρίτιδα.

49. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την ασθένεια Αλτσχάιμερ.

50. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές όπως:

  • αυξημένα οιστρογόνα στους άντρες και
  • μείωση της ανάπτυξης των ορμονών

51. Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα.

52. Δίαιτες υψηλές σε πρόσληψη ζάχαρης αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

53. Η ζάχαρη είναι εθιστική ουσία.
Δείτε και Τεστ: Δείτε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη

57. Η γρήγορη απορρόφηση της ζάχαρης προωθεί την υπερβολική κατανάλωση τροφής στα παχύσαρκα άτομα.

58. Η ζάχαρη μπορεί να μειώσει την ικανότητα της λειτουργίας των επινεφριδίων.

60. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

61. Η ζάχαρη προκαλεί υψηλή πίεση στα παχύσαρκα άτομα.

62. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο των κυττάρων.

63. Η ζάχαρη αφυδατώνει τα νεογέννητα.

64. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων.

αν η ζάχαρη είναι όντως υπεύθυνη για όλα τα παραπάνω..τότε γιατί την..λατρεύουμε;

Ίσως κρύβουμε μέσα μας μια τάση..αυτοκαταστροφής..

Σίγουρα αγνοούμε πως το..12% του σχετικά μικρού ελληνικού πληθυσμού..βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη του διαβήτη …Παρ όλα αυτά όλοι μας εξακολουθούμε να τρεφόμαστε με έτοιμο φαγητό, και γλυκά κάθε είδους…μέχρι τη στιγμή που θα νοιώσουμε τα πρώτα συμπτώματα…τότε που θα είναι πλέον αργά..
Δείτε και Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις

Κι όμως μια απλή εξέταση αίματος θα μας βοηθούσε να προλάβουμε τα πιο άσχημα..

Πηγή άρθρου: kosmaser.wordpress.com

“Όχι ζάχαρη..
Λίγο και ισορροπημένο φαγητό.. και 
πολλή άσκηση” τα μέτρα που θα μας βοηθήσουν να απομακρυνθούμε απ τη γκρίζα ζώνη…
και θυμηθείτε, η ισορροπία είναι το παν και άρα το ζητούμενο: Γλυκά, Πικρά, Αλμυρά, Ξινά: Προσεγγίζοντας την, 4 γεύσεων, Ιπποκράτεια θεωρία

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΜΑΣ



Η σωστή ανάπτυξη του μελισσιού προϋποθέτει πάνω απ’ όλα αγάπη και σεβασμό στη μέλισσα.

Την αύξηση των θερμοκρασιών την τρέχουσα περίοδο ακολουθεί και η ραγδαία ανάπτυξη των μελισσιών που διατηρούν αρκετοί συμπάροικοι στον κήπο τους.

Η σωστή ανάπτυξη του μελισσιού προϋποθέτει πάνω απ’ όλα αγάπη και σεβασμό στη μέλισσα, γνώση της μέλισσας ως άτομο αλλά και του μελισσιού σαν οργανισμό και φυσικά σωστή και τον κατάλληλο χρόνο εφαρμογή των διαφόρων μελισσοκομικών χειρισμών

Η επιθεώρηση της κυψέλης αποτελεί έναν από τους βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς που πρέπει να κατέχει ο κάθε μελισσοκόμος.

Οι μέλισσες έχουν εμφανιστεί στη γη περίπου πριν 80 εκατομμύρια χρόνια και δεν έχουν εξημερωθεί, όπως κάποια άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Η επιθετικότητα αυτή έχει αρκετές διαβαθμίσεις. Έτσι έχουμε μέλισσες που χαρακτηρίζονται πολύ ήρεμες καθώς και μέλισσες οι οποίες είναι πολύ επιθετικές.

Παραδείγματος χάριν η Apis mellifera macedonica είναι πολύ ήρεμη σε αντίθεση με την Apis mellifera cypria που είναι πολύ επιθετική. Επίσης η ιταλική μέλισσα (Apis mellifera ligustica) η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στη Μελβούρνη είναι πολύ ήρεμη.

Η επιθετικότητα των μελισσών επηρεάζεται και συγκεκριμένα αυξάνεται από τις καιρικές συνθήκες. Το ηλεκτρικό δυναμικό στην κυψέλη είναι θετικό στην ηλιοφάνεια και αρνητικό σε βροχερή ημέρα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι μέλισσες είναι ήρεμες.

Όταν όμως πάνω από το μελισσοκομείο περνάνε σύννεφα ή πλησιάζει μια καταιγίδα έχουμε απότομη αλλαγή του ηλεκτρικού δυναμικού, με αποτέλεσμα την αύξηση της επιθετικότητας των μελισσών.

Το σταμάτημα νεκταροέκκρισης των φυτών αυξάνει την επιθετικότητα των μελισσών. Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην αύξηση της επιθετικότητας των μελισσιών είναι η απουσία νερού, το είδος ανθοφορίας στην περιοχή που έχουμε τις κυψέλες μας (η Καστανιά/ ερείκη/ κουμαριά αυξάνουν την
επιθετικότητα), τα σκουρόχρωμα/ μάλλινα/ συνθετικά ρούχα του μελισσοκόμου, οι οσμές του μελισσοκόμου (π.χ. σκόρδου, αρωμάτων, αλκοόλ), η απρόσεκτη και μεγάλης διάρκειας επιθεώρηση, τα χτυπήματα στην κυψέλη, η ορφάνια του μελισσιού.

Επίσης σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της επιθετικότητας είναι η δηλητηρίαση από φυτοπροστατευτικά προϊόντα, η ύπαρξη εχθρών των μελισσών (π.χ. σφήκες/ πουλιά κλπ.) καθώς επίσης οι
γραμμές υψηλής τάσης και οι οσμές από γειτνιάζοντα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιθεώρηση της κυψέλης θα πρέπει να λαμβάνει χώρα όταν ο καιρός είναι αίθριος και όταν οι περισσότερες συλλέκτριες nνέκταρος και γύρεως απουσιάζουν από την κυψέλη, δηλαδή πρωί και μεσημέρι. Η χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων επιδρά θετικά στην πετυχημένη επιθεώρηση της κυψέλης.

Επιθεωρούμε με αργές και σταθερές κινήσεις, γιατί οι μέλισσες αντιλαμβάνονται το χρόνο αποσπασματικά. Έτσι μας θεωρούν ακίνητους όταν επιθεωρούμε αργά και σταθερά

Ως καύσιμη ύλη στο καπνιστήρι χρησιμοποιούμε πευκοβελόνες/ ίσκα/ πριονίδι και τοποθετούμε χλωρό γρασίδι από πάνω για να μειώσουμε της θερμοκρασίας του καπνού.

Η διαδικασία της επιθεώρησης ξεκινά με την παρατήρηση της εισόδου της κυψέλης και του περιβάλλοντα χώρου της.

Έτσι αν παρατηρήσουμε απεκκρίσεις στην πρόσοψη της κυψέλης το μελίσσι κατά πάσα πιθανότητα ασθενεί από Νοσεμίαση. Σκοτωμένο γόνο στην σανίδα ης εισόδου το μελίσσι πάσχει από ασκοσφαίρωση (Κιμωλίαση).

Μέλισσες σκοτωμένες στο έδαφος μπροστά από την είσοδο, το μελίσσι ίσως έχει δηλητηριαστεί από φυτοφάρμακα, δηλητηριώδη φυτά ή έχει υποστεί λεηλασία.

Μέλισσες πεσμένες στο έδαφος με τσαλακωμένα τα φτερά, το μελίσσι ασθενεί από βαρρόα. Πρόπολη στην είσοδο με την μορφή κύκλων, το μελίσσι προσπαθεί να περιορίσει την απώλεια θερμότητας. Μέλισσες φρουροί στην είσοδο έχουμε περιορισμένη νεκταροέκκριση.

Πολλές μέλισσες στην είσοδο σημαίνει ότι το μελίσσι χαίρει άκρας υγείας.
Δημιουργία μελισσογενειάδας είναι ένδειξη ότι η βασίλισσα με το 60% περίπου των μελισσών είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τη κυψέλη και να αναζητήσει νέο μέρος όπου θα χτίσει τις κηρήθρες του (είναι δηλαδή το μελίσσι έτοιμο να σμηνουργήσει).

Η επιθεώρηση συνεχίζεται στο εσωτερικό της κυψέλης με τη σειρά των ενεργειών να έχει ως ακολούθως:

– Ανάβουμε το καπνιστήρι (προσέχουμε να μην προκαλέσουμε φωτιά).
Τοποθετούμε χλωρό γρασίδι από πάνω ώστε να μην είναι πολύ ζεστός ο καπνός

– Προσεγγίζουμε την κυψέλη από πλάγια ή πίσω, ώστε κατά την διάρκεια της επιθεώρησης να έχουμε πλάτη τον ήλιο. Ποτέ δεν προσεγγίζουμε την κυψέλη από την πλευρά της εισόδου

– Καπνίζουμε την είσοδο της κυψέλης ελαφρά

– Με την πάροδο ενός λεπτού, καπνίζουμε ελαφρά κι από μικρή χαραμάδα στο καπάκι. Σε κυψέλη ενός ορόφου αφαιρείται το καπάκι και τοποθετείται ανάποδα στο πλάι ή πίσω από την κυψέλη. Εάν το καπάκι έχει μεγάλο αριθμό
μελισσών ή και την βασίλισσα το τοποθετούμε αρχικά μπροστά στην είσοδο, ώστε να εισέλθουν μέσα στην κυψέλη

– Σε διώροφες ή πολυώροφες κυψέλες η επιθεώρηση ξεκινά από την γονοφωλιά (κάτω όροφος). Οι μελιτοθάλαμοι τοποθετούνται σκεπασμένοι πάνω σε κάποια βάση (π.χ. σε εφεδρικό εξωτερικό καπάκι)
Καπνίζουμε ελαφρά στην κορυφή των κηρηθροφορέων (πλαισίων)

– Αφαιρούμε το προτελευταίο πλαίσιο (δεύτερο), από την πλευρά του μελισσοκόμου και το τοποθετούμε από την άλλη πλευρά όρθιο. Προσέχουμε να μην στάξουν μέλια πάνω στα πλαίσια

– Ελέγχω για σφραγισμένο γόνο (σημαίνει ότι υπάρχει βασίλισσα), συμπαγής γόνο (νέα βασίλισσα με όρεξη), τρύπα στα σφραγισμένα κελιά (ασθένεια/ δηλητηρίαση γόνου/ στέρηση νερού, τροφής/ μπλοκάρισμα γόνου λόγω πολλή
τροφής), διάσπαρτος γόνος χωρίς βαθουλωμένα κελιά (κακή βασίλισσα)

– Εν συνεχεία αφαιρώ το πρώτο πλαίσιο προς τον μελισσοκόμο, το οποίο φέρει μέλι, το επιθεωρώ και το τοποθετώ στη θέση του

– Αφαιρούμε το τρίτο πλαίσιο το επιθεωρούμε και το τοποθετούμε στην θέσητου δεύτερου, χωρίς να αφήνουμε κενό

– Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα επόμενα πλαίσια, μέχρι να φτάσουμε στοδέκατο, το οποίο μετά την επιθεώρηση το τοποθετούμε στην θέση του ένατου. Στη θέση του δέκατου τοποθετούμε το δεύτερο.

– Ποτέ δεν χωρίζουμε τα πλαίσια του γόνου, που συνήθως βρίσκεται από το τέταρτο έως το έβδομο πλαίσιο (στο κέντρο δηλαδή της κυψέλης)

– Με το πέρας της επιθεώρησης τοποθετώ και ασφαλίζω το εξωτερικό καπάκι.

Τέλος, θα πρέπει να έχουμε κατά νου να χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μελισσοκομική μάσκα προσώπου ώστε να αποφύγουμε κεντρίσματα στο πρόσωπο τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα επώδυνα και να μην το παρακάνουμε με
τις επιθεωρήσεις των μελισσιών καθόσον μπορεί να προκληθεί μείωση των πτήσεων συλλογής τροφών με συνολική μείωση των αποδόσεων μέχρι και 30%.

*O Ιωάννης Παλούκας, MSc. είναι γεωπόνος.


Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΦΙΝΙΕΡΑΣ



Αρχικά να πω ότι η διάσταση της κάθε παραφινιέρας που θα κατασκευάσει κάποιος πρέπει να  έχει σχέση με τον εξοπλισμό του. Θέλω να πω ότι η παραφινιέρα που έχω φτιάξει είναι κατάλληλη για κυψέλες με κινητό πάτο και όχι με σταθερό. Όχι ότι δεν βάφονται απλά πρέπει ή να βαφεί το μισό και μετά τούμπα για το υπόλοιπο (διπλάσια ώρα) ή να γεμίσω το καζάνι με παραφίνη (διπλάσια ποσότητα παραφίνης, μεγάλη κατανάλωση υγραερίου και μπορεί να χρειάζονται δύο καμινέτα για να φτάσει η θερμοκρασία τους 170 °C).

Το βασικότερο στην κατασκευή είναι το κόλλημα. Θέλει μεγάλη προσοχή μιας και οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες, γι' αυτό καλό θα ήταν να γίνει από κάποιον επαγγελματία και όχι από κάποιον που ξέρει απλά από ηλεκτροσυγκόλληση.

Αν κάποιος έχει κυψέλες με σταθερό πάτο τότε το μικρό κουτί που έχω φτιάξει είναι άχρηστο και ίσως η παραφινιέρα να θέλει λίγο ύψος ακόμη.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

 
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΦΤΑΣΕ
 
Το 4ο Πανελλήνιο Επαγγελματικό Συνέδριο Μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των εισηγητών και συνέδρων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στις 26-28 Μαρτίου 2022.
Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων και παραγωγών μελισσοκόμων, η παρουσίαση νέων δεδομένων στην επιστήμη και την πράξη, η ενημέρωση των παραγωγών και η αναζήτηση λύσεων σε καίρια προβλήματα του κλάδου.
Το Συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες και περιλαμβάνει 47 εισηγήσεις σε επαγγελματικά και επιστημονικά θέματα μελισσοκομίας με συμμετοχή επιστημόνων, δημόσιων λειτουργών, εκπροσώπων φορέων Μελισσοκομίας, επαγγελματιών και ερασιτεχνών μελισσοκόμων.
Διαβάστε το πρόγραμμα εδώ: https://bit.ly/3tzWqR9
Στην αίθουσα Συνεδρίασης επιτρέπεται σύμφωνα με τα μέτρα η παρουσία μόνο ατόμων τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.
Η χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι υποχρεωτική για όλους τους συνέδρους και τους εισηγητές.
Η οργανωτική επιτροπή του 4ου ΠΕΣΜ λαμβάνει υπόψη όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η εγγραφή για την παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι υποχρεωτική. Για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός την πρώτη ημέρα, παρακαλείστε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας ηλεκτρονικά στο παρακάτω σύνδεσμο https://forms.gle/pdzVjSpejJLrU31x6 .
Η εγγραφή και η παρακολούθηση του συνεδρίου πραγματοποιείται χωρίς καμιά επιβάρυνση.
Τα πρακτικά με τις εισηγήσεις είναι έτοιμα και θα διατεθούν τις ημέρες του Συνεδρίου.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΣΑΓΩ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΟΥ;



Το μέλι είναι γλυκό και ήπιο σε γεύση, με αποτέλεσμα οι γονείς να πιστεύουν ότι είναι μια καλή επιλογή για τοστ ή ένας φυσικός τρόπος για να γλυκάνουν άλλα τρόφιμα. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να περιμένουν μέχρι το παιδί τους να ολοκληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του, για να εισαγάγουν στη διατροφή του το μέλι. Αυτός ο κανόνας αφορά το ακατέργαστο και μη παστεριωμένο μέλι, αλλά και το τοπικό μέλι, την ίδια στιγμή που ισχύει και για όλα τα τρόφιμα και τα αρτοπαρασκευάσματα που περιέχουν μέλι.

Ποιους κίνδυνους εγκυμονεί η εισαγωγή μελιού στη διατροφή ενός βρέφους;


Ο πρωταρχικός κίνδυνος από την εισαγωγή μελιού στη διατροφή ενός βρέφους, πριν την ολοκλήρωση του ενός έτους, είναι η παιδική αλλαντίαση (infant botulism). Μάλιστα, τα μωρά κάτω των 6 μηνών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ουσιαστικά, τα μωρά μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα με αυτή την κατάσταση, εξαιτίας των σπόρων του βακτηρίου Clostridium botulinum, που υπάρχουν στο έδαφος, το μέλι και τα προϊόντα μελιού. Τα συγκεκριμένα σπόρια μεταφέρονται στα βακτήρια του εντέρου και παράγουν νευροτοξίνες που είναι επιβλαβείς για το σώμα.

Η παιδική αλλαντίαση είναι μια σοβαρή κατάσταση και μάλιστα περίπου το 70% των μωρών που τυγχάνει να νοσήσουν χρειάζονται νοσηλεία για περίπου 44 ημέρες. Τα περισσότερα ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 2%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν και άλλα υγρά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι καλαμποκιού, που εγκυμονούν τον ίδιο κίνδυνο. Το σιρόπι σφενδάμου θεωρείται γενικά ασφαλές επειδή προέρχεται από δέντρο και δεν μπορεί να μολυνθεί από το έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν εισαγάγετε το οποιοδήποτε γλυκαντικό στη διατροφή του μωρού σας.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η παιδική αλλαντίαση;


  •     Αδυναμία
  •     Μειωμένη όρεξη
  •     Δυσκοιλιότητα
  •     Λήθαργος
  •     Ευερεθιστικότητα
  •     Πρόβλημα αναπνοής
  •     Αδύναμο κλάμα
  •     Επιληπτικές κρίσεις (πιο σπάνια)


Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 12 έως 36 ώρες από την κατανάλωση των μολυσμένων τροφίμων και συχνά αρχίζουν με δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, ορισμένα βρέφη με αλλαντίαση ενδέχεται να μην παρουσιάσουν συμπτώματα έως και για 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Μερικά από τα συμπτώματα της αλλαντίασης, όπως ο λήθαργος και η ευερεθιστότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση άλλων ιατρικών καταστάσεων, όπως σηψαιμία ή μηνιγγειοεγκεφαλίτιδα, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώσετε από την αρχή τον παιδίατρο σας ότι το παιδί σας έχει φάει μέλι. Η σωστή διάγνωση θα διασφαλίσει ότι το μωρό σας θα λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Μπορεί η αλλαντίαση να μεταδοθεί μέσω του θηλασμού;


Η αλλαντίαση δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του θηλασμού και ως εκ τούτου, οι γιατροί συμβουλεύουν τις μητέρες να συνεχίζουν να θηλάζουν τα βρέφη τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Ποια οφέλη παρέχει το μέλι στην υγεία ενός μωρού;


Το μέλι παρέχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη, που το μωρό σας μπορεί να απολαύσει μετά την ηλικία των 12 μηνών. Το μέλι περιέχει πολύ μικρές ποσότητες από:

  •     Ένζυμα
  •     Αμινοξέα
  •     Μεταλλικά στοιχεία
  •     Αντιοξειδωτικά


Παράλληλα, περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Β και βιταμίνης C. Η διατροφική αξία του μελιού εξαρτάται από την ποικιλία του, δεδομένου ότι υπάρχουν πάνω από 320 ποικιλίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ποικιλίες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Παράλληλα, το μέλι είναι πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να την αντικαταστήσετε χρησιμοποιώντας πολύ μικρές ποσότητες μελιού.

Επιπρόσθετα, το μέλι λειτουργεί ως κατασταλτικό του βήχα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για παιδιά άνω των 12 μηνών, την ίδια στιγμή που βοηθά και στην επούλωση τραυμάτων όταν εφαρμόζεται τοπικά (όχι σε παιδιά κάτω των 12 μηνών, επειδή τα σπόρια που προκαλούν παιδική αλλαντίαση μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και μέσω του δέρματος).

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο άνθρωπος για να αποκομίσει τα οφέλη του μελιού θα πρέπει να φάει αρκετή ποσότητα και ως εκ τούτου μια κουταλιά της σούπας το μόνο που προσφέρει στο σώμα είναι οι πρόσθετες θερμίδες.

Το ακατέργαστο μέλι είναι καλύτερο από άλλους τύπους;


Το ακατέργαστο μέλι είναι μέλι που δεν έχει φιλτραριστεί και δεν έχει υποστεί επεξεργασία με κανέναν τρόπο. Έρχεται απευθείας από την κυψέλη και περιέχει όλες τις φυσικές βιταμίνες, τα μέταλλα και όλες τις άλλες υγιείς ενώσεις που υπάρχουν στο μέλι. Επιπρόσθετα, το ακατέργαστο μέλι περιέχει ελαφρώς περισσότερη γύρη, οπότε αν χρησιμοποιείτε μέλι για να μειώσετε τις εποχιακές αλλεργίες, το ακατέργαστο μέλι ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματικό. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ακόμη και το ακατέργαστο μέλι μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση όταν καταναλώνεται από μωρά κάτω του 1 έτους.

Πώς θα εισαγάγετε το μέλι στη διατροφή του μωρού σας;


Όπως συμβαίνει με όλα τα πρόσθετα γλυκαντικά, δεν χρειάζεται να βιάζεστε να δώσετε μέλι στο μωρό σας. Η εισαγωγή του ωστόσο, στη διατροφή του μωρού σας, είναι πολύ απλή υπόθεση, καθώς μπορείτε απλά να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα στα αγαπημένα του τρόφιμα.

Οι ειδικοί συνιστούν την σταδιακή εισαγωγή του και μια καλή μέθοδος είναι η μέθοδος αναμονής τεσσάρων ημερών, ώστε να έχετε τον χρόνο να παρατηρήσετε εάν υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις. Ουσιαστικά, θα πρέπει να δώσετε μέλι στο παιδί σας (εάν είναι μεγαλύτερο του ενός έτους) και να περιμένετε τέσσερις ημέρες πριν προσθέσετε κάποιο άλλο τρόφιμο στη διατροφή του. Εάν διαπιστώσετε κάποια αλλεργική αντίδραση, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο σας.

Τρόποι εισαγωγής μελιού στη παιδική διατροφή:


  •     Ανακατέψτε το μέλι σε πλιγούρι βρώμης
  •     Αλείψτε το μέλι στο τοστ
  •     Ανακατέψτε το μέλι σε γιαούρτι
  •     Βάλτε μέλι σε σπιτική λεμονάδα
  •     Χρησιμοποιήστε μέλι στις βάφλες ή τις τηγανίτες


Συμβουλές για αντικατάσταση άλλων γλυκαντικών με μέλι:


Χρησιμοποιείστε μέλι αντί για ζάχαρη σε αγαπημένες συνταγές.

    Για κάθε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, χρησιμοποιείστε 1/2 -2/3 του φλιτζανιού μέλι.
    Για κάθε 1 φλιτζάνι μέλι που χρησιμοποιείτε στη συνταγή σας, μειώστε τα άλλα υγρά κατά ¼ του φλιτζανιού.
    Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα, για κάθε φλιτζάνι μέλι, για να μειώσετε την οξύτητα.

Πηγή

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΛΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ!!!


Μερικές φορές είναι δύσκολο να ψήσουμε συνοδευτικές πατάτες μαζί με το κρέας που βάζουμε στο φούρνο, άλλοτε γιατί η μαγειρική διαδικασία του κρέατος είναι διαφορετική, άλλοτε γιατί τις Κυριακές που μαζευόμαστε όλη η οικογένεια στο τραπέζι το ταψί δε μας φτάνει να στριμωχτούν όλα… 
Τότε λοιπόν κι εμείς τις ψήνουμε ξεχωριστά. Μάλιστα για να γίνουν ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό τις καραμελώνουμε, ενώ το άρωμα της μουστάρδας δίνει την πικάντικη νότα που χρειάζονται οι πατάτες μας για να λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα…

Κύριο Συστατικό : πατάτες, Μουστάρδα με μέλι

Χρόνος Προετοιμασίας: 5 Λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 Λεπτά

Τρόπος Μαγειρέματος : φούρνος

Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο

Μερίδες : 4-5 άτομα

Υλικά
  • 1,5 κιλό πατάτες mini 
  • 3 κ.γ. Μουστάρδα με μέλι 
  • 40 ml ελαιόλαδο 
  • 1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί (100 ml) 
  • 1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη διαλυμένο σε ½ κούπα νερό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 1 πρέζα ρίγανη, μερικά κλωνάρια θυμάρι φρέσκο 
  • Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Καθαρίζουμε με τον αποφλοιωτή (peeler) τις μικρές πατάτες έτσι ώστε να μη χάσουμε πολύ από τη σάρκα τους. Στο multi χτυπάμε τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο, το κρασί, το ζωμό, τη ζάχαρη και το λεμόνι, αρκετά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές.

Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί σε μέγεθος όπου οι πατάτες να μην είναι η μια πάνω στην άλλη και τις περιχύνουμε με το μείγμα που δημιουργήσαμε στο Multi.

Πασπαλίζουμε τις πατάτες με τη ρίγανη και το θυμάρι, με αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι εύκολα είναι έτοιμες
Πηγή

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ


Ένα τυπικό δείγμα μελιού αποτελείται από: φρουκτόζη 38%, γλυκόζη 31%, σουκρόζη 1,3%, μαλτόζη 7,1%, νερό 17% και τέφρα 0,2%.

Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 31 έως 78, ανάλογα με την ποικιλία.

Πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, όλα βρίσκονται στο μέλι

Διατροφική αξία ανά 100gr (περίπου με 5 κ. σούπας μέλι)

Ενέργεια 1272kJ (304kcal), Υδατάνθρακες 82,4g, Σάκχαρα 82,12g, Φυτικές ίνες 0,2g, Λιπαρά 0g, Πρωτεΐνες 0,3g, Νερό 17,1g, Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,038mg (3%), Νιασίνη (Β3) 0,121mg (1%), Παντοθενικό οξύ (Β5) 0,068mg (1%), Βιταμίνη Β6 0,024mg (2%), Φολικό οξύ 2μg (1%), Βιταμίνη C 0,5 mg (1%), Ασβέστιο 6 mg (1%), Σίδηρος 0,42 mg (3%), Μαγνήσιο 2 mg (1%), Φωσφόρος 4 mg (1%), Κάλιο 52 mg (1%), Νάτριο 52 mg (1%), Ψευδάργυρος 0,22 mg (2%) -
Τα ποσοστό (%) της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για ενήλικες σύμφωνα με το USDA

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ


Η τέχνη της μελισσοκομίας δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα. Αντιθέτως,  αποδεδειγμένα, το μέλι κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την υψηλή διατροφική του αξία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο κεραμικές κυψέλες οι οποίες ανακαλύφθηκαν στη Φαιστό και χρονολογούνται από το 3400 π.Χ. Επίσης, στην ίδια ιστορική περίοδο ανήκει και το μοναδικής ομορφιάς χρυσό κόσμημα της Κνωσού, στο οποίο δύο μέλισσες κρατούν μια κηρήθρα.
 


Και μπορεί η τέχνη της μελισσοκομίας να ήρθε στη χώρα μας από την Αίγυπτο, η αποδοχή της όμως έφτασε σε τέτοιον βαθμό που σύντομα έπαψε να θεωρείται κάτι “ξένο”. Αν διαβάσουμε στα κείμενα που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα θα ανακαλύψουμε ότι στη Σπάρτη έφηβοι οι οποίοι προετοιμάζονταν για στρατιώτες, μαζί με τους παιδαγωγούς τους, καλούνταν να επιβιώσουν στον Ταΰγετο για ένα μήνα τρεφόμενοι αποκλειστικά με μέλι, ενώ και η φράση μήνας του μέλιτος, προέρχεται από αυτή τη συνήθεια.

Στην Αθήνα, η μελισσοκομία ήταν τόσο οργανωμένη που ο μεγάλος νομοθέτης Σόλωνας (640-558 π.Χ.) αναγκάστηκε να ορίσει μέσω νόμων τις αποστάσεις που θα πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των μελισσοκομείων ούτως ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις σχετικά με την κυριότητα των σμηνών.

Ακόμα, μέσω των συγγραμμάτων του Αριστοτέλη «Των περί τα ζώα ιστοριών» και «περί ζώων γενέσεως» η κοινωνία των μελισσών αναδεικνύεται σε πρότυπο μελέτης και υπόδειγμα λειτουργίας, δομής και ιεραρχίας μιας ιδεατής πολιτείας, με τον σπουδαίο Έλληνα φιλόσοφο  να προχωρά στη κατασκευή γυάλινης κυψέλης προκειμένου να διαπιστώσει τον τρόπο εργασίας και ζωής των μελισσών.

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το μέλι στη καθημερινή τους ζωή ήταν οι ακόλουθοι:

Οξύμελο. Μέλι με ξύδι. Τρόπος αντιμετώπισης του πυρετού.

Μηλόμελο. Μήλα διατηρημένα σε μέλι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μέλι αποκτούσε τη χαρακτηριστική οσμή των μήλων. Την ίδια συνταγή παραλλάσανε και με άλλα φρούτα.

Υδρόμελο. Ηδύποτο που προκύπτει από αλκοολική ζύμωση του μελιού.

Μελίκρατο. Μέλι με γάλα. Τροφή για παιδιά.

Οινόμελο. Μέλι με κρασί. Αναφέρεται ότι ο Δημόκριτος έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα γιατί κατανάλωνε οινόμελο με άρτο.

O Ιπποκράτης εξαίρει την ευεργετική επίδραση του «οινόμελου» σε υγιείς και ασθενείς, ο Πυθαγόρας διαπιστώνει ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση, ενώ ο Δημόκριτος γράφει για την ευεξία και μακροζωία εξ αιτίας του μελιού..

Ο Πίνδαρος ονομάζει το νερό μιας πηγής «ευχάριστο σαν μέλι».
Το κρασί γινόταν γλυκύτερο με μέλι, ενώ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για φαρμακευτικούς σκοπούς αν ανακατευόταν με θυμάρι, κανέλλα και άλλα βότανα.
Οι αρχαίοι έπιναν κρασί και μαζί με το γεύμα, ενώ τα διάφορα ποτά συνοδεύονταν από μεζέδες (τραγήματα): κάστανα, κουκιά, ψημένοι κόκκοι σίτου ή ακόμη γλυκίσματα από μέλι, που είχαν ως στόχο την απορρόφηση του οινοπνεύματος ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος της συνάθροισης.

Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (462-352 π.Χ.) συνιστούσε το μέλι σε όλους τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα στους ασθενείς.

Ο Δημόκριτος ερωτηθείς πως δύνανται να διατηρηθώσιν οι Άνθρωποι άνοσοι και μακρόβιοι απεκρίνοντο:
«Ει τα μεν έξωθεν ελαίω του σώματος τα δε ένδοθεν μέλιτι χρίσοιντο».

Στα κρέατα που κατανάλωναν οι αρχαίοι συγκαταλέγονταν τα λιπόσαρκα πτηνά, τα κοκόρια, τα περιστέρια και οι φασιανοί. Μια άλλη αγαπημένη τροφή ήταν το μέλι, που το έβαζαν παντού: στα ψητά, στις πίτες ακόμη και … στη σκορδαλιά.

Πηγή1
Πηγή2