ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΦΩΤΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2021 (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα δείτε ένα φωτο-Video σύντομο με όμορφες στιγμές από την μελισσοκομία της Οικ. Μούσουρα για το έτος 2021.

Ευχόμαστε  το 2022 τα όνειρα και οι επιθυμίες σας να πραγματοποιηθούν, να χαρίσει υγεία σε όλον το κόσμο.

Θερμές ευχές για ένα καλύτερο αύριο με λιγότερο άγχος και νέες προσδοκίες!!!!

ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ 

ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ 

ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2022

 


Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.

 
Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Τα Μερομήνια δείχνουν κακοκαιρία στις αρχές του 2022 που θα διατηρηθεί έως και τις 5 Ιανουαρίου, ενώ για 10 ημέρες μετά και έως τις 15 Ιανουαρίου, θα έχουμε Αλκυονίδες μέρες. Αυτό που λέμε βαρύς χειμώνας θα έρθει μετά τις 15 Ιανουαρίου με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές. Τα μερομήνια προβλέπουν κακοκαιρία διαρκείας με πολικές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια οι νοτιάδες θα επικρατήσουν αλλά όχι για πολύ. Ο φετινός χειμώνας όντως θα είναι δύσκολος με τα χιόνια να μας επισκέπτονται αρκετές φορές, σκηνικό που θα επαναλαμβάνεται ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου.

Από τις 15 Μαρτίου και μετά θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, θα έχουμε όμως βροχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρακτικό μετεωρολόγο Νικόλαο Γεωργίου Βογιατζή, συνταξιούχο του 307 ΤΣΥΑΥ (ΠΕΒ) τα μερομήνια κατέγραψαν ανά μήνα τα εξής για τον φετινό χειμώνα:


Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με χιόνια αφού από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν έως τις 6 Ιανουαρίου 2022.

Ο καιρός καλυτερεύει από 7 έως 12 Ιανουαρίου, όχι όμως για πολύ, αφού από 13 έως 18 προβλέπεται νέα πτώση θερμοκρασίας. Το διάστημα από 19 έως 26 Ιανουαρίου ο κ. Βογιατζής προβλέπει Αλκυονίδες μέρες. Θα ακολουθήσει όμως νέα ανατροπή του σκηνικού από το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου έως τις 31 του μήνα, όποτε προβλέπεται να εκδηλωθούν μπουρίνια, χιόνια, κρύο σε όλη την Ελλάδα.

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό επίσης, με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος. Τον Μάρτιο η κακοκαιρία συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα με μικρά διαστήματα ‘καλοσύνης’. Από 21 έως 31 Μαρτίου, μάλιστα, εκτός από βροχές, μπουρίνια, και καταιγίδες δεν αποκλείεται να δούμε και χιόνια.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και από 1 έως 5 Απριλίου, τα φαινόμενα γίνονται πιο ήπια από 6 έως 13 Απριλίου που ο καιρός θα είναι βροχερός. Το ίδιο ισχύει για το διάστημα από 14 έως 20 Απριλίου, που τα μερομήνια δείχνουν ήπιο καιρό, με ισχυρούς όμως ανέμους και ενδεχομένως βροχοπτώσεις.

Πηγή
 

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΜΕΛΙ: ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΟΛΠΟ


Νοθευμένο μέλι: Δεν περιέχει τις βιταμίνες και τα συστατικά του κανονικού μελιού

Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ο τύπος των βιταμινών και η ποιότητά τους εξαρτάται από τον τύπο των λουλουδιών που χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία.

Συνήθως, το μέλι περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο.

Αν δείτε, επίσης, πόσες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία περιέχει η ζάχαρη ή άλλες πηγές, θα τις θεωρήσετε ελάχιστες έως ασήμαντες. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά και ως φυσικό αντισηπτικό σε παραδοσιακά φάρμακα.

Επίσης, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και θωρακίζει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος ή καρδιακή νόσος.

Αλλά, δυστυχώς, λόγω της υψηλής τιμής του, οι άνθρωποι συχνά αγοράζουν το φθηνότερο που βρίσκουν στα σουπερμάρκετ, ή αυτό που έχει διαφημιστεί περισσότερο. Και μερικές φορές αυτό που φαίνεται καλύτερο και πιο “γυαλιστερό” μέσα απ’ τη συσκευασία, είναι το χειρότερο. Γιατί πολύ πιθανόν αυτό να μην είναι αγνό μέλι αλλά αλλοιωμένο. Πως γίνεται αυτό; Για να χαμηλώσει η τιμή, αυτός ο τύπος μελιού έχει υποστεί διάφορες επεξεργασίες.


 

Η μελέτη για το νοθευμένο μέλι

Μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσίευσε μία ομάδα ειδικών στο Food Safety News, ανακάλυψε ότι πάνω από το 76% όλων των τύπων μελιού στα σουπερμάρκετ είχε υποβληθεί σε μία διαδικασία που λέγεται υπερδιήθηση. Τι σημαίνει αυτό; Αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος αφαιρεί τις προσμίξεις όπως ίχνη κεριού αλλά και τη γύρη, και είναι πολύ κακό αυτό. Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ειδικοί στο μέλι λένε πως η διαδικασία αυτή είναι “σημαντική” προκειμένου να αποφευχθεί η “κρυσταλλοποίηση” και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους. Το κακό είναι ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική και επωφελής για το σώμα μας. Και το αλλοιωμένο μέλι δεν την περιέχει!

Οι ειδικοί λένε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε να αγοράζετε μέλι που έχει υποστεί αυτή τη διαδικασία, είναι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη χώρα προέλευσής του. Για παράδειγμα το κινέζικο αλλοιωμένο μέλι, είναι συνήθως αναμειγμένο με παράνομα αντιβιοτικά και μέταλλα.

Πως θα βρείτε αν υπάρχει απάτη νοθευμένου μελιού


Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν τύποι μελιού που έχουν αναμειχθεί με γλυκόζη, και όπως και τα άλλα θεωρείται κακής ποιότητας. Το νοθευμένο μέλι συχνά πωλείται στα σούπερμαρκετ, κι έτσι θα πρέπει να ξέρετε πώς να το ξεχωρίζετε:

Αν το μέλι δεν “κρυσταλλώσει” μετά από λίγο καιρό, τότε είναι μία καλή ένδειξη νοθείας, αφού το γνήσιο μέλι θα “κρυσταλλώσει” αν τοποθετηθεί στο ψυγείο.

Νοθευμένο μέλι: Πως θα καταλάβετε τη διαφορά με το κανονικό, με ένα απλό κόλπο

 

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες. Αν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, να το αποφύγετε.

Προσθέστε μερικές σταγόνες ιώδιο σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια προσθέστε λίγο μέλι. Αν το μέλι σας γίνει λίγο μπλε, τότε έχει συνδυαστεί με άμυλο καλαμποκιού.

Προσθέστε μερικές σταγόνες ξύδι σε μείγμα νερού- μελιού. Αν δείτε αφρό, το μέλι σας έχει νοθευτεί.

Μπορείτε να κάψετε το μέλι με φώσφορο ή με ένα σπίρτο, κι αν αυτό αναφλεγεί, τότε είναι γνήσιο μέλι.

Τοποθετήστε μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό. Σε περίπτωση που το μέλι δεν διαλυθεί, είναι γνήσιο. Το νοθευμένο ή αλλοιωμένο μέλι διαλύεται στο νερό.

Πηγή

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕΛΙ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΟΦΕΛΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΝΩΣΕΙΣ

 
Το μέλι θεωρείται από παλιά τροφή με μεγάλη θρεπτική και θεραπευτική αξία.

Το μέλι αποτελείται από δύο μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) και είναι πλούσιο σε διάφορα μέταλλα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, οργανικά οξέα, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και ένζυμα.

Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, ηπατοπροστατευτική, αντικαταθλιπτική και ανοσοτροποποιητική δράση. Αυτά τείνουν να ποικίλλουν ανάλογα με τις καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες της βασικής πηγής του μελιού, δηλαδή της γύρης στην περιοχή που αναζητούν τροφή οι μέλισσες.

Η σύνθεση του μελιού

Αποτελείται από 95-98% υδατάνθρακες, τα βασικά σάκχαρα (60-70%), γλυκόζη και φρουκτόζη. Μεταξύ των απλών σακχάρων, υπάρχουν επίσης αρκετοί μονο-, δι-, τρι και ολιγοσακχαρίτες, όπως η τρεαλόζη, η αραβινόζη, η τουρανόζη, η ερλόζη, η σακχαρόζη, η μαλτόζη και η ραφινόζη.

Μεταξύ των πρωτεϊνών, τα πιο σημαντικά αμινοξέα είναι η αργινίνη, η κυστεΐνη, το γλουταμικό οξύ, το ασπαρτικό οξύ και η προλίνη. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στη σύνθεση των αμινοξέων, με την λευκίνη να εκτιμάται ως το πιο μεταβλητό αμινοξύ του μελιού.

Δεδομένου ότι ορισμένα αμινοξέα είναι πρόδρομοι πτητικών ενώσεων, πιστεύεται ότι συσχετίζεται η σύνθεση αμινοξέων με το άρωμα του μελιού. Για παράδειγμα, το μέλι ευκαλύπτου μπορεί να χαρακτηριστεί από επτά πτητικές ενώσεις. Αντίθετα, πέντε χαρακτηριστικές πτητικές ενώσεις συνδέονται με το μέλι λεβάντας. Οι ποσότητες φαινυλαλανίνης και τυροσίνης, που βρίσκονται σε αυτά τα είδη μελιού είναι πολύ υψηλότερες από άλλα αμινοξέα.

Ένζυμα όπως η αμυλάση, το υπεροξείδιο της οξειδάσης, η καταλάση και η όξινη φωσφορυλάση βρίσκονται επίσης στο μέλι. Αυτά εμπλέκονται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ορισμένες ποικιλίες μελιού περιέχουν επίσης αμινοξέα, ίχνη βιταμίνης Β, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, νιασίνη, φολικό οξύ, μέταλλα, σίδηρο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά.

Βιοδραστικές ενώσεις στο μέλι

Η βιοδραστική σύσταση του μελιού συμβάλλει στα καθιερωμένα οφέλη του για την υγεία. Οι πιο σημαντικές λειτουργικά ενώσεις του περιλαμβάνουν:

Η βιολογική δραστηριότητα του μελιού συνδέεται ιδιαίτερα με την παρουσία φαινολικών ενώσεων (φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή). Επιπλέον, διαφορετικά φυτοχημικά, όπως ασκορβικό οξύ, αμινοξέα και διαφορετικές πρωτεΐνες, αποτελούν τη βάση των ιδιοτήτων του.

Μέλι: Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά αναστέλλουν την οξείδωση των μορίων. Η οξείδωση δημιουργεί βιοχημικές αντιδράσεις ελεύθερων ριζών, που μπορεί να βλάψουν κύτταρα, ιστούς και φυσιολογικές λειτουργίες. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες, τερματίζοντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που καταλήγουν σε κυτταρική βλάβη. Επομένως, τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μέλι περιέχει ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Αυτό εξαρτάται από τη συγκέντρωσή του και από πού προέρχεται. Κατά συνέπεια, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, ή να μετριάσουν τις επιπτώσεις φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, η νευρολογική εξασθένηση και ο καρκίνος.

Οι ουσίες που αποτελούν τη βάση αυτής της αντιοξειδωτικής ικανότητας είναι οι πολυφαινόλες και τα φαινολικά οξέα. Οι χαρακτηριστικές πολυφαινόλες στα φαινολικά οξέα είναι ενδημικές σε ορισμένες ποικιλίες μελιού. Για παράδειγμα, η φλαβονόλη καμπφερόλη μπορεί να βρεθεί στο μέλι δεντρολίβανου, ενώ η κερσετίνη βρίσκεται στο μέλι ηλίανθου.

Μέλι: Αντιμικροβιακή δράση

Υπάρχει μακρά ιστορία χρήσης του μελιού στην επούλωση πληγών παγκοσμίως, ως συνέπεια της αντιμικροβιακής του λειτουργίας. Συγκεκριμένες ποικιλίες μελιού έχει αποδειχθεί, ότι επιδεικνύουν ευρέως φάσματος αντιμικροβιακή δράση έναντι παθογόνων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Η διαφορά σε αυτή την αντιμικροβιακή ικανότητα είναι τα άνθη από τα οποία παράγεται. Συγκεκριμένα, αυτό εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τη θέση των ανθών όπου πηγαίνουν οι μέλισσες.

Η αντιβακτηριδιακή δράση του μελιού έχει αποδοθεί στο υπεροξείδιο του υδρογόνου, που σχηματίζεται από το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης (glucose oxidase). Τόσο η δράση υπεροξειδίου, όσο και οι μηχανισμοί μη υπεροξειδίου, αποτελούν τη βάση της αντιμικροβιακής δράσης. Γενικά, το μέλι παρουσιάζει δράση ευρέος φάσματος έναντι των θετικών και αρνητικών βακτηρίων.

Λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης, το μέλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα. Έχει επιπλέον ένα εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας μαζί με ευεργετικά αποτελέσματα για την πρόληψη και τη θεραπεία του βήχα. Η επίδραση του μελιού είναι ιδιαίτερα αισθητή στα παιδιά, καθώς ο βήχας είναι συχνός σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, λόγω του σχετικά ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Επιπλέον, οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του βήχα οδηγούν σε υπνηλία, μια ανεπιθύμητη παρενέργεια. Σε μια μελέτη 300 παιδιών ηλικίας ενός έως πέντε ετών με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, μια εφάπαξ νυχτερινή δόση τριών τύπων μελιού έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Το μέλι χρησιμοποιείται επίσης για την επιτάχυνση της επούλωσης πληγών, ιδιαίτερα για εγκαύματα. Είναι αποτελεσματικό σε διαφορετικά είδη πληγών, όπου άλλες μέθοδοι επούλωσης πληγών είναι ανεπιτυχείς. Ελαχιστοποιεί επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στα μοσχεύματα δέρματος, οι αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μελιού έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο βαθμό επούλωσης. Συγκεκριμένα, μειώνει το ποσοστό μόλυνσης κατά την πέμπτη ημέρα περίπου του τραυματισμού, ελαχιστοποιώντας τον πόνο και τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Διαθέτει επίσης συγκολλητικά χαρακτηριστικά για τη στερέωση του μοσχεύματος δέρματος, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της συστολής του μοσχεύματος. Ενισχύει επίσης τις επουλωτικές ιδιότητες των χειρουργικών τραυμάτων.

Το μέλι και η επίδρασή του στον γλυκαιμικό δείκτη

Υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των απλών σακχάρων και τις αλλαγές στη γλυκόζη του αίματος. Γενικά, οι υδατάνθρακες με ελάχιστο γλυκαιμικό δείκτη οδηγούν σε χαμηλή γλυκόζη στο αίμα. Ισχύει και το αντίστροφο. Το μέλι που προέρχεται από ένα μόνο είδος λουλουδιών που έχει ποικίλες αναλογίες φρουκτόζης προς γλυκόζη. Για παράδειγμα, κάποιο μέλι έχει σχετικά υψηλότερες συγκεντρώσεις φρουκτόζης, που συνοδεύεται από χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Ένα μέλι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη εκτιμάται περισσότερο σε σχέση με ένα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, καθώς ελαχιστοποιεί την μέγιστη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή συνδέεται με τον μειωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης και τις συνέπειές του, δηλαδή τον διαβήτη. Κατά συνέπεια, η κατανάλωση μελιού με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το μέλι ακακίας, μπορεί να προσφέρει φυσιολογικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μορφών γλυκαντικών.

Μέλι: Αντικαρκινικές επιδράσεις

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων, που υποδηλώνουν ότι το μέλι μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης, της ρύθμισης του P53, της διακοπής του κυτταρικού κύκλου, της αντιμεταλλαξιογόνου δράσεως και της ρύθμισης των οιστρογόνων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αντικαρκινικά αποτελέσματα μέσω της αντιφλεγμονώδους και ανοσοτροποποιητικής του δράσης και της ρύθμισης της κυκλοοξυγενάσης 2.

Οι αντικαρκινικές επιδράσεις του μελιού έχουν εξεταστεί, χρησιμοποιώντας αρκετές καρκινικές κυτταρικές σειρές και ιστούς. Το μέλι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ογκογένεση διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως οι εξής:

Επιπλέον, το μέλι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις επιδράσεις των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως η 5-φθοροουρακίλη και η πακλιταξέλη.

Εν κατακλείδι

Το μέλι είναι τόσο θρεπτικό, όσο και ευεργετικό για την υγεία. Παρουσιάζει πολλές ισχυρές λειτουργικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αντιβακτηριακών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων, μεταξύ πολλών άλλων. Ως εκ τούτου, το μέλι συνιστάται ως πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής, καθώς και χρήσιμο συμπλήρωμα της σύγχρονης ιατρικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις του μελιού σε μεταβολικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Όπως συμβαίνει με όλα τα λειτουργικά τρόφιμα, το μέλι πρέπει να ενσωματώνεται με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ........


Η μέλισσα εμφανίστηκε στον πλανήτη μας την Τριτογενή περίοδο στην αρχή της Καινοζωϊκής εποχής, δηλαδή πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του ανθρώπου. Αν υποθέσουμε ότι μαζί με τις μέλισσες εμφανίστηκε και το μέλι, μπορούμε να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι από τότε μέχρι σχεδόν το 16ο μ.Χ. αιώνα το μέλι ήταν το μοναδικό ζαχαρώδες μη παρασκευασμένο τρόφιμο στον τότε γνωστό κόσμο.

Από τους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους. Το αρχαιότερο πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται εις το χώρο της μελισσοκομίας είναι ο Αρισταίος. Από τις Νύμφες διδάχτηκε την καλλιέργεια του αμπελιού, της ελιάς, αλλά και της μελισσοκομίας. Πρώτος σταθμός του Αρισταίου θεωρείται η Κέα όπου δίδαξε τους κατοίκους του νησιού τη μελισσοκομία. Έτσι ο Αρισταίος υπήρξε για τους ανθρώπους ο πρώτος ευρετής μιας σειράς από χρήσιμες τέχνες, κυριότερη απ’ τις οποίες ήταν η εκτροφή των μελισσών. 

Τα συγγράμματα του Αριστοτέλη αποτέλεσαν σπουδαίο σταθμό για τη μελισσοκομία τόσο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και όλου του τότε πολιτισμένου κόσμου. Η ύπαρξη όμως μελισσοκομικών επιχειρήσεων μαρτυρείται και κατά την προαριστοτελική περίοδο κατά την οποία η μελισσοκομία είχε ήδη συστηματοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο μέγας νομοθέτης των Αθηναίων Σόλων θέσπισε διάφορα νομοθετικά μέτρα για την μελισσοκομία της εποχής εκείνης. Ένα μέτρο το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη μελισσοκομικών επιχειρήσεων και το οποίο ρυθμίζει και καθορίζει τις αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων είναι το εξής: «Μελισσών σμήνη καθιστάμενα απέχειν των υφ’ ετέρου πρότερον ιδρυμένων πόδας τριακοσίους» [Πλουτάρχου: Βίος Σόλωνος]. Οι μελισσοκόμοι ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετούν τα μελίσσια τους 300 πόδια (100 μέτρα) μακριά ο ένας από τον άλλο, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την κυριότητα των σμηνών.Υπήρξε λοιπόν οργανωμένη μελισσοκομία στην αρχαία Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στην παραγωγή του θείου αυτού προϊόντος. 

Τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού μελιού γνώριζαν πάρα πολύ καλά οι διανοούμενοι της εποχής εκείνης. Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους ασθενείς. 

Ο Δημόκριτος ερωτηθείς πως γίνεται διατηρούνται οι άνθρωποι άνοσοι και μακρόβιοι απεκρίνοντο: «Ει τα μεν έξωθεν ελαίω του σώματος τα δε ένδοθεν μέλιτι χρίσοιντο». 

Ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν το μέλι ως κύρια τροφή. Η πρόοδος της μελισσοκομίας δεν περιοριζόταν μόνο στην Αττική αλλά σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, Στερεά, νησιωτική ακόμα και στις αποικίες. Ο πρώτος όμως ο οποίος μελέτησε επιστημονικά την μέλισσα υπήρξε ο Αριστοτέλης. Το μόνο μέσο το οποίο διέθετε ήταν η και μέχρι σήμερα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, χρησιμοποιούμενη κυψέλη. Στην αρχαία Ελλάδα η μέλισσα, το μέλι και το κερί κατείχαν περίοπτη θέση σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Από τις πινακίδες Γραμμικής γραφής Β της Κνωσού, των Μυκηνών και της Πύλου αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες για τη διακίνηση μελιού, χωρίς όμως να αναφέρονται στοιχεία για συστηματική μελισσοκομία. Οι ποικιλίες μελιού, αναφέρονται σε αρκετά κείμενα, με ξεχωριστό το “άκαπνο” μέλι, δηλαδή το μέλι που προέρχεται από κυψέλες όχι καπνισμένες κατά την αφαίρεσή του από αυτές. Με βάση την εποχή παραγωγής, το μέλι διακρινόταν σε “εαρινόν”, “ωραίον” και “μετοπωρινόν”, ενώ φημισμένο μέλι λόγω της προέλευσής του, ήταν το μέλι Υμηττού, το μέλι από τα Υβλαία της Σικελίας, το μέλι από την Σαλαμίνα, την Λέρο και την Κάλυμνο. Στην “Κύρου ανάβασις” αναφέρεται δηλητηρίαση στρατιωτών από μέλι ροδόδενδρου από τον Εύξεινο Πόντο. Η σωρός του στρατηγού Αγησιπόλιδου μεταφέρθηκε στη Σπάρτη από την Αφυτιν σε πιθάρι με μέλι, ενώ το ίδιο συνέβη με τη σωρό του Μ. Αλεξάνδρου. Οι πιο πολλές “επιστημονικές” πληροφορίες για τις μέλισσες και τη βιολογία τους προέρχονται από τον Αριστοτέλη στα “Των περί τα ζώα ιστοριών” και “περί ζώων γενέσεως”. Αργότερα το έργο του συνέχισε ο μαθητής του Θεόφραστος. Ο Αριστοτέλης περιγράφει με λεπτομέρεια τις δραστηριότητες των μελισσών και στα κείμενά του στηρίχτηκε αρχικά η έρευνα μετά το Μεσαίωνα.Στην τέχνη η παρουσία της μέλισσας είναι έντονη σε νομίσματα, κοσμήματα, χρυσά πλακίδια, γλυπτά, ζωγραφικές παραστάσεις, σε αμφορείς και κύλικες. Στην καθημερινή ζωή και διατροφή το μέλι καταναλωνόταν αυτούσιο, στη μαγειρική ή σε παρασκευάσματα με άλλα τρόφιμα.

Ιδιαίτερα εμφανής είναι η χρήση της μέλισσας ως λατρευτικού συμβόλου από τον Μινωικό αλλά και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Τάφοι, αλλά και σιταποθήκες έχουν βρεθεί σε σχήμα θολωτής κυψέλης. Η Κρήτη ήταν από τα πρώτα μέρη που υπήρξε μελισσοκομία στον Ελλαδικό χώρο, ενώ ήταν γνωστή και θεωρούταν θεόσταλτη γνώση, η τεχνική παραγωγής μελοίνου (οινοπνευματώδες ποτό από την ζύμωση του μελιού με άλλους χυμούς ή νερό).Η μυθολογία της Μέλισσας είναι σχεδόν ανεξάντλητη και κάθε ένας από τους μύθους έχει διαφορετικές εκδοχές. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως πάντα η μέλισσα συνδεόταν με τις γενεσιουργές δυνάμεις της φύσης – ίσως πολύ απλά γιατί αυτό κάνει, και ο άνθρωπος το αναγνώρισε από νωρίς.Λέγεται πως οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες ανθρώπων εμπνεύστηκαν από την κοινωνία της μέλισσας, διατηρώντας για πολύ καιρό την ιερότητα της μέλισσας και προσδίδοντας σε αυτή ιδιαίτερη αξία.Σήμερα γνωρίζουμε πως το 80% της επικονίασης των φυτών οφείλεται σε αυτές τις επίμονες εργάτριες που έρχονται στην ζωή, φέρνουν ζωή, πεθαίνουν για την διαιώνιση της ζωής, και ποτέ δεν σταματούν να εργάζονται σαν μια από τις ποιο καλά οργανωμένες κοινωνίες που μπορείς να παρατηρήσεις στην φύση. Ίσως τελικά οι μέλισσες έχουν αρκετά να μας διδάξουν ακόμη.

Πηγή

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ και η Οικ.Μούσουρα  ευχόμαστε η Γέννηση του Θεανθρώπου να σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της πανδημίας, βλέποντας πάντα την φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, με μοναδικό όπλο μας την αγάπη και την ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς βία με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες φωτεινές εικόνες.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και φυσικά περισσότερη ατομική ευθύνη!!!!  

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΡΘΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ


Μεράκι και αγάπη για τις μέλισσες. Οποιοσδήποτε ασχοληθεί με τη μελισσοκομία είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, είτε επιστημονικά θα πρέπει να αγαπάει το αντικείμενο και να ασχοληθεί πρώτα από όλα με μεράκι και μετά από συμφέρον. Οι μέλισσες γοητεύουν αλλά συνάμα απογοητεύουν, προσφέρουν μέλι αλλά και δηλητήριο, χαρές και στενοχώριες.

Σεβασμός στις μέλισσες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η ληστρική εκμετάλλευση των μελισσών. Ιδιαίτερα στα πευκοδάση το φθινόπωρο όπου ελάχιστοι ευτυχώς μελισσοκόμοι επιμένουν περισσότερο από ότι πρέπει, με αποτέλεσμα τα μελίσσια νασυλλέγουν μεν αρκετό μέλι, αλλά να μην ανανεώνεται ο πληθυσμός τους. Τα μελίσσια αυτά ξεχειμωνιάζουν με γέρικους πληθυσμούς και χάνονται το χειμώνα.


Κυνήγι ανθοφοριών και μελιτοεκκρίσεων. Οι περισσότερες ασθένειες των μελισσών εκδηλώνονται όταν σταματήσει η νεκταροέκκριση. Όταν οι μέλισσες βρίσκουν και συλλέγουν τροφές (νέκταρ, μελίτωμα, γύρη) αναπτύσσονται ανεμπόδιστα και αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα.
 
Σωστοί μελισσοκομικοί χειρισμοί στη διάρκεια του έτους. Οι σωστοί χειρισμοί στον κατάλληλο χρόνο είναι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες επιτυχίας στη μελισσοκομία. Βασική προϋπόθεση στην σωστή εφαρμογή των μελισσοκομικών χειρισμών είναι ο μελισσοκόμος να γνωρίζει καλά τη μέλισσα και το μελίσσι σαν οργανισμό, τα μελισσοκομικά φυτά της περιοχής του, τα μέτρα προστασίας του μελισσιού από εχθρούς από τις ασθένειες και τα φυτοφάρμακα και τέλος να είναι σε θέση με τις επεμβάσεις του να κατευθύνει την ανάπτυξη του μελισσιού, ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως την ανθοφορία μιας συγκεκριμένης περιοχής. Στους βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς συγκαταλέγονται η εκμετάλλευση των όψιμων ανθοφοριών και μελιττοεκκρίσεων, η καταπολέμηση της βαρρόα, η ανανέωση του πληθυσμού και τα σωστά μέτρα ξεχειμωνιάσματος το Φθινόπωρο, η φροντίδα του μελισσοκομικού υλικού και η διάσωση των μελισσιών από τα κρύα το Χειμώνα, η ανάπτυξη του μελισσιού, η πρόληψη και η καταστολή σμηνουργίας, η συλλογή γύρης, η εκτροφή βασιλισσών, το κτίσιμο κηρηθρών και η προετοιμασία μελισσιούγια τις ανθοφορίες την άνοιξη και τέλος ο τρύγος.

Καλή βασίλισσα. Από αυτήν εξαρτάται η παραγωγικότητα, η επιθετικότητά, η τάσησμηνουργίας, η προδιάθεση για αρρώστιες, η κατανάλωση τροφών το χειμώνα και αρκετά άλλα χαρακτηριστικά του μελισσιού. Μια καλή βασίλισσα σημαίνει και ένα καλό παραγωγικό και υγιές μελίσσι.

Εξασφάλιση νερού στις μέλισσες. Το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν οι μέλισσες υψηλή σχετική υγρασία στα κελιά, να αραιώσουν το μέλι πριν τις δώσουν στο γόνο και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία της κυψέλης. Η υψηλή σχετική υγρασία μέσα στη κυψέλη είναι απαραίτητη για να εκκολαφθούν τα αυγά και να μην αποξηραθούν οι προνύμφες.


Αγνό και ασφαλές μέλι. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρηθεί το μέλι αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο, χωρίς υπολείμματα χημικών ουσιών. Δεν εφαρμόζονται πια αντιβιοτικά μέσα στη κυψέλη, τα χημικά φάρμακα εναντίον της
βαρρόα αντικαθίστανται με φιλικές ουσίες στο περιβάλλον και χρησιμοποιούνται χαμηλές θερμοκρασίες για την αποθήκευση των κηρηθρών. Το μέλι δεν εκτίθεται στον ήλιο και δεν ζεσταίνεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 45ο C.

Περιορισμός της παραπλάνησης. H παραπλάνηση μειώνει τις αποδώσεις, δημιουργεί ανομοιομορφία στο μελισσοκομείο, είναι αιτία διασποράς ασθενειών από μελίσσι σε μελίσσι. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά χρώματα για τη βαφή των κυψελών και τοποθετείστε τα μελίσσια σε σχηματισμούς με τους οποίους αποφεύγεται η παραπλάνηση.

Συχνό καθάρισμα της βάσης. Η βάση των κυψελών θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνετε συχνά. Η επέμβαση αυτή είναι από τους βασικότερους χειρισμούς και διευκολύνεται όταν οι κυψέλες φέρουν κινητές βάσεις.


Έλεγχος της σμηνουργίας. Η σμηνουργία αδυνατίζει το μελίσσι, το μετατρέπει σε μη παραγωγικό και δημιουργεί προδιάθεση για αρρώστιες. Από πολύ νωρίς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης και αργότερα εάν εκδηλωθεί η σμηνουργίας μέτρα καταστολής της.


Περιορίζονται οι επιθεωρήσεις και το κάπνισμα των μελισσιών. Το κάπνισμα και οι επιθεωρήσεις περιορίζουν τη πτήση συλλογής τροφών των μελισσών κατά 10-30’, μειώνουν τις αποδόσεις τους μέχρι 30% και αυξάνουν τις πιθανότητες για νοσεμίαση.

Αντικατάσταση των κηρηθρών. Τα κελιά των κηρηθρών με την πάροδο του χρόνου περιορίζονται σε μέγεθος με αποτέλεσμα οι μέλισσες που εκκολάπτονται να είναι μικρότερες, να ζουν και να αποδίδουν λιγότερο. Παράλληλα στο κερί των παλιών κηρηθρών ενσωματώνονται μικροοργανισμοί οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη του γόνου των μελισσών. Για τους λόγους αυτούς οι κηρήθρες θα πρέπει να αντικαθίστανται την τρίτη ή τέταρτη χρονιά.

Περιορίζονται οι απώλειες του χειμώνα. Με προσεκτική παρατήρηση και καταγραφή των αιτιών απώλειας μελισσιών τους χειμωνιάτικους μήνες(λιγοστές τροφές; τροφές μακριά από τη μελισσόσφαιρα αδύνατο μελίσσι,ποντίκι στη κυψέλη κλπ), ο μελισσοκόμος μπορεί να περιορίσει τις απώλειες του χειμώνα στις ελάχιστες δυνατές.

Οι τροφοδοτήσεις να γίνονται μόνο όταν το μελίσσι χρειάζεται τροφές. Η τροφοδοσία των μελισσιών την περίοδο που συλλέγουν και αποθηκεύουν τροφές επηρεάζει την ποιότητα του μελιού και χαρακτηρίζεται ως νοθεία. Η νοθεία αυτή εύκολα διαπιστώνεται από τα χαρακτηριστικά του μελιού.

Τρύγος σε καθαρούς χώρους μακριά από σκόνες, χώματα και λερωμένα σκεύη. Κατά τον τρύγο θα πρέπει να ακολουθούνται σχολαστικοί οι κανόνες καθαριότητας και προσοχής ώστε να μην επιβαρυνθεί το μέλι από μικροοργανισμούς από το περιβάλλον και ιδιαίτερα από το κλωστήριο της αλλαντίασης (Clostridium botulismu) το οποίο βρίσκεται στην σκόνη και γενικά στο ακάθαρτο περιβάλλον. Το καλό φιλτράρισμα και η προσεκτική διαύγαση είναι η μοναδική επεξεργασία που απαιτείται για ένα άριστο μέλι.

Επικοινωνία με τους ειδικούς του κλάδου. Συνδυάστε διάβασμα και πράξη Η μελισσοκομία διδάσκεται από τα βιβλία και τα έδρανα, μαθαίνεται όμως από την πράξη και την εμπειρία


Οι παραπάνω αρχές της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής διαφυλάσσουν την άριστη ποιότητα του μελιού. Ο μελισσοκόμος που ασκεί με ορθολογικό τρόπο την μελισσοκομία και τηρεί τις αρχές αυτές παράγει αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο ασφαλές μέλι.

Ανδρέας Θρασυβούλου, Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας
Σχολή Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΜΑΝΣΗ


 Τα μελίσσια πρέπει να προετοιμαστούν για διαχείμαση έχοντας νέες και παραγωγικές βασίλισσες, ικανοποιητικό πληθυσμό, που να αποτελείται από νέες σε ηλικία εργάτριες, να έχουν άφθονα και άριστης ποιότητας αποθέματα τροφής και να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλο μέρος.
 
Επιλέγουμε το κατάλληλο μέρος για διαχείμαση, το οποίο πρέπει να είναι απάνεμο και ηλιόλουστο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Η είσοδος της κυψέλης πρέπει να έχει κατεύθυνση νότια-νοτιοανατολικά. Η πρόσβαση στο μελισσοκομείο πρέπει να είναι απρόσκοπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Χρήσιμη είναι και μια ελαφριά κλίση του εδάφους, ώστε να μη λιμνάζει το νερό της βροχής, ενώ και οι κυψέλες πρέπει να έχουν ελαφριά κλίση, ώστε να μην εισέρχεται το νερό της βροχής στο εσωτερικό της κυψέλης. Συνίσταται η τοποθέτηση των κυψελών να γίνεται πάνω σε βάθρα, ώστε να αποφεύγεται η υγρασία από το έδαφος.

Οι επιθεωρήσεις από τον μελισσοκόμο γίνονται πάντα σε ημέρες με θερμοκρασία 15ο C και πάνω και είναι σύντομες, ώστε η όχληση να είναι η ελάχιστη δυνατή και να μη δημιουργείται πρόβλημα στο εσωτερικό της κυψέλης με τη μεταβολική υγρασία από την κατανάλωση του μελιού. Ελέγχεται η επάρκεια προμηθειών, η ύπαρξη γόνου, γενικότερα η καλή και ζωηρή εικόνα του μελισσιού.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις για την υποστήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια», που αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε επαγγελματικό εξοπλισμό για μελισσοκόμους στις περιοχές του Δήμου Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας και Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» προχώρησε στην αγορά ενός ζυμωτηρίου παρασκευής μελισσοτροφής, το οποίο παραδόθηκε στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ιστιαίας «Η Κυψέλη» στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Δεδομένης της δυσκολίας εξεύρεσης τροφής στο φυσικό περιβάλλον τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, το ζυμωτήριο αποτελεί μία ζωτικής σημασίας λύση για τους μελισσοκόμους, ώστε να διασώσουν τα μελίσσια τους. Με πρώτες ύλες, όπως μέλι, γύρη, πρωτεΐνες και βιταμίνες, το ζυμωτήριο έχει δυναμικότητα παρασκευής έως και 350 κιλών μελισσοτροφής την ώρα.

Ο Ευστάθιος Αλμπάνης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας «Η Κυψέλη» ανέφερε σχετικά με τη δωρεά τεχνικού εξοπλισμού: 

«Το ζυμωτήριο αποτελεί για τους μελισσοκόμους του Συνεταιρισμού μια σημαντική βοήθεια για να επιβιώσουν τα μελίσσια μας αυτόν τον χειμώνα. Με τον εξοπλισμό αυτό έχουμε τη δυνατότητα να παρασκευάσουμε τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας, χρησιμοποιώντας τα δικά μας υλικά και μειώνοντας έτσι το κόστος. Οι ποσότητες τροφής που παράγονται ημερησίως επαρκούν για τα 20.000 μελίσσια των μελών μας, αλλά και τις ανάγκες των μελισσοκόμων στις γύρω περιοχές».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα υποστηριχθούν έως και 300 μελισσοκόμοι, 300 ρητινο-παραγωγοί/δασεργάτες, 40 κτηνοτρόφοι και οι τοπικές κοινότητες στις περιοχές του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, σε διάστημα ενός έτους, μέσα από τις παρακάτω δράσεις:

1. Μελισσοκόμοι (Νοέμβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022)

α) Εκπαίδευση για την ανάκτηση των απολεσθέντων σμηνών μελισσών

β) Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού

γ) Δημιουργία πιλοτικού, μελισσοκομικού πάρκου στο ιδιωτικό δάσος Noel-Baker

2. Ρητινοπαραγωγοί/Δασεργάτες (Ιανουάριος – Μάρτιος 2022)

α) Αντικατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφάλειας

3. Κτηνοτρόφοι (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2022)

α) Εκπαίδευση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, την αναπαραγωγή και τη διατροφή

4. Τοπικές κοινότητες (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2022)

α) Υποστήριξη οικιακής παραγωγής τροφίμων

Πηγή