ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Η ΔΙΑΠΑΥΣΗ - ΜΟΣΧΟΣ ΝΤΙΩΝΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


 Η διάπαυση για τους μελισσοκόμους είναι το φαινόμενο που παρατηρούμε κυρίως τον χειμώνα, γνωστό ως ξεγόνιασμα. Δηλαδή όταν η βασίλισσα σταματά την ωοτοκία της και δεν παράγεται καθόλου γόνος. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από την περιοχή που βρισκόμαστε (Βόρεια, Νότια), την εποχή και από άλλους παράγοντες .

Δείτε το κατατοπιστικό εγκυκλοπαιδικό Video από τον δάσκαλο - ερευνητή Μόσχο Ντιώνια:

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Η προετοιμασία των μελισσιών για το χειμώνα και η σωστή διαχείμαση, είναι το κλειδί για την επιτυχή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των μελισσιών την καινούργια χρονιά.
Από αυτή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ο αριθμός των μελισσιών που θα χαθούν στη διάρκεια του χειμώνα και σε ποια κατάσταση θα βρεθούν την άνοιξη τα μελίσσια που θα επιβιώσουν.
Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών οι οποίες αποσκοπούν και συνίστανται στα παρακάτω:
Παρουσία νέας και παραγωγικής βασίλισσας
Η εξασφάλιση νέας και παραγωγικής βασίλισσας στο μελίσσι είναι μια από τις βασικότερες υποχρεώσεις του μελισσοκόμου. Είναι αυτή που διασφαλίζει τη καλή ανάπτυξη του μελισσιού και τη υψηλή παραγωγή. Μειώνει επίσης σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας του στη διάρκεια του χειμώνα.
Μελίσσι που ετοιμάζεται να διαχειμάσει με γερασμένη βασίλισσα διατρέχει το κίνδυνο:

  • Να αντικατασταθεί η γερασμένη βασίλισσα του αργά το φθινόπωρο ή μέσα στο χειμώνα, με αποτέλεσμα η νέα βασίλισσα να μείνει αγονιμοποίητη  και να καταλήξει αρρενοτόκος.
  • Να πεθάνει η βασίλισσα στη διάρκεια του χειμώνα και να μείνει το μελίσσι ορφανό.
  • Να βρεθεί το μελίσσι στην αρχή της άνοιξης με γερασμένη και εξασθενημένη βασίλισσα.

Δυνατά και υγιή μελίσσια στην αρχή του χειμώνα
Το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών του χειμώνα οφείλεται στην αδυναμία των μελισσοκόμων να έχουν δυνατά και υγιή μελίσσια στη αρχή του χειμώνα.
Γι’ αυτό η ανανέωση του πληθυσμού το φθινόπωρο είναι αναγκαία για τη καλή διαχείμαση των μελισσιών και τη γρήγορη ανάπτυξη τους την άνοιξη.
Επισημαίνουμε ότι η εκτροφή γόνου το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση των βραχύβιων «καλοκαιρινών μελισσιών» με τις λεγόμενες «χειμερινές μέλισσες». Οι χειμερινές μέλισσες είναι μακρόβιες, επιβιώνουν μέχρι την άνοιξη και κρατούν το μελίσσι δυνατό μέχρι να αρχίσει η αντικατάστασή τους από τις νέες «καλοκαιρινές μέλισσες».
Η μείωση του πληθυσμού στη διάρκεια του χειμώνα είναι στενά συνδεδεμένη με τη δυναμικότητα του πληθυσμού στις αρχές του Δεκεμβρίου.  Δεδομένου ότι  ένα μελίσσι που έχει 15.000 μέλισσες στις αρχές Δεκεμβρίου θα βρεθεί στις αρχές Μαρτίου με 10.000(-33%), αν έχει 10.000 θα μείνει με 5.000 μέλισσες (-50%) και αν έχει 5.000 θα μείνει με 1.000 μέλισσες (-80%). Το τελευταίο αυτό μελίσσι είναι καταδικασμένο με τις πρώτες παγωνιές του Μαρτίου να πεθάνει. Ακόμη και το μελίσσι με τις 5.000 μέλισσες διατρέχει κίνδυνο να χαθεί αν οι καιρικές συνθήκες του Μαρτίου δεν είναι ευνοϊκές.
Αδύνατα μελίσσια, που αδυνατούν να διαχειμάσουν, πρέπει να ενώνονται με δυνατότερα ή  μεταξύ τους. Πολλοί μελισσοκόμοι όμως,  αποφεύγουν τις συνενώσεις, επειδή επιθυμούν να ξεκινήσουν την άνοιξη  με το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών. Στη προσπάθεια τους αυτή όμως ζημιώνουν διπλά, επειδή παρά τις προσπάθειες και τα έξοδα, ο μεγαλύτερος αριθμός από τα αδύνατα μελίσσια δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Αλλά και από αυτά που επιβιώνουν ένα μεγάλο ποσοστό είναι τόσο αδύνατα την άνοιξη, που απαιτείται σημαντική επένδυση σε εργασία και τροφοδότηση για να αποδώσουν.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης, στην  διαχείμαση των μελισσών που είναι εγκατεστημένα και συλλέγουν μελιτώματα στα πεύκα, δεδομένου ότι ο ρυθμός συλλογής μελιτωμάτων στις περιπτώσεις αυτές είναι εξαντλητικός, επιφέρει το γρήγορο θάνατο των μελισσιών και αυτό σε συνδυασμό με το ραγδαίο περιορισμό του γόνου και την αδυναμία ανανέωσης των μελισσιών, έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του πληθυσμού.
Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο αν έχουμε  προσβολή των μελισσών και από νοζεμίαση.
Προκειμένου λοιπόν να περιορίσουμε τις επιπτώσεις θα πρέπει  να απομακρύνουμε πριν τον χειμώνα έγκαιρα τα  μελίσσια μας  από τα πευκοδάση και να τα μεταφέρουμε  σε γυρεοδοτικές ανθοφορίες (Ερείκη-κουμαριά). Φαίνεται δε ότι η ασφαλέστερη διαχείμαση για τα μελίσσια αυτά είναι η μεταφορά τους σε περιοχές με πολύ ήπιο χειμώνα και η τροφοδοσία τους για άμεση έναρξη ωοτοκίας.
Επάρκεια αποθεμάτων τροφών
Οι ποσότητες τροφών που χρειάζονται τα μελίσσια για διαχείμαση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.
Όσο μακρύτερος ο χειμώνας, τόσο μεγαλύτερες οι ανάγκες σε αποθέματα. Τα αδύνατα μελίσσια καταναλώνουν αναλογικά μεγαλύτερες ποσότητες από τα δυνατά, εκτός από τη περίπτωση που αυτά εκτρέφουν γόνο όλο το χειμώνα.
Τα μελίσσια καταναλώνουν ανάλογα με τη δυναμικότητα τους περίπου την ίδια ποσότητα μελιού ανεξάρτητα από το πόσο δριμύς είναι ο χειμώνας. Αντίθετα η κατανάλωση επηρεάζεται σημαντικά από το μήκος του χειμώνα. Παρατεταμένος σε μήκος χειμώνας, ιδιαίτερα τη περίοδο της άνοιξης μετά την επέκταση του γόνου, έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων και το θάνατο δυνατών μελισσιών από λιμοκτονία.
Η ποσότητα μελιού που χρειάζεται  το μελίσσι για διαχείμαση σε  μια περιοχή υπολογίζεται με βάση τη πείρα των προηγούμενων χρόνων. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ποιότητα μελιού. Το καλύτερο μέλι για διαχείμαση είναι το ανθόμελο, ενώ το  μέλι από μελιτώματα είναι δυνατό να δημιουργήσει προβλήματα δυσεντερίας σε μελίσσια που παραμένουν κλεισμένα στις κυψέλες τους για μακρύ χρονικό διάστημα.
Ξινισμένα η ασφράγιστα μέλια είναι ακατάλληλα για διαχείμαση, επειδή προκαλούν έντονες δυσεντερίες.
Μελίσσια που διαχειμάζουν μόνο με διάφορες τροφές από ζάχαρη, εκτρέφουν την επόμενη άνοιξη λιγότερο γόνο, έχουν μικρότερους πληθυσμούς και φυσικά μικρότερες αποδόσεις.
Αναγκαία είναι επίσης η παρουσία σημαντικών ποσοτήτων γύρης. Η γύρη είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ωοτοκίας όσο το δυνατό περισσότερο μέσα στο χειμώνα, αλλά και για την έναρξη της νωρίς την άνοιξη.
Προετοιμασία της κυψέλης
Σημαντικό ρόλο για τη διαχείμαση παίζει και η κατάλληλη προετοιμασία της κυψέλης.
Η προετοιμασία αυτή αποσκοπεί:
α) Στη σωστή οργάνωση της λειτουργίας της μελισσόσφαιρας.
β) Στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο χώρο της μελισσόσφαιρας.
γ) Στην δυνατότητα αδιατάρακτης προσπέλασης των μελισσιών στη τροφή.
δ) Στην απομάκρυνση της περίσσειας της εσωτερικής υγρασίας.
Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με τις παρακάτω ενέργειες:
–  Απομάκρυνση περιττών ορόφων.
Μ΄ αυτό τον τρόπο μειώνουμε το μέγεθος της κυψέλης ανάλογα με τη δυναμικότητα του πληθυσμού και των τροφών που αφήνουμε στο μελίσσι.
– Ορθή διάταξη των πλαισίων με τις προμήθειες στη κυψέλη.
Τις ψυχρές ημέρες του έτους οι μέλισσες σχηματίζουν τη μελισσόσφαιρα για παρεμπόδιση απώλειας της θερμότητας.
Η σωστή οργάνωση της μελισσόσφαιρας έχει σχέση με τις προμήθειες του μελισσιού και τη διάταξή τους μέσα στη κυψέλη.
Μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν πρέπει να έχουν στο κέντρο παλιές μαύρες κηρήθρες με γόνο ή άδεια κελιά στο κάτω τμήμα τους και μέλι στην περιφέρεια τους. Σε επαφή με τις κηρήθρες αυτές βρίσκονται κηρήθρες με μέλι και γύρη, σκεπασμένη από σφραγισμένο μέλι και στη συνέχεια κηρήθρες με μέλι.
Η μελισσόσφαιρα πρέπει να περιβάλει ή το λιγότερο να βρίσκεται σε σταθερή επαφή με το μέλι σ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
-Τοποθέτηση κηρόπανου(κουβέρτα)
Στα μελίσσια που διαχειμάζουν με καπάκι τύπου Αυστραλίας είναι αναγκαία η τοποθέτηση του κηρόπανου (χονδρού βαμβακερού η μάλλινου υφάσματος) η μικρού μαξιλαριού με μονωτικό υλικό πάνω από τους κηρηθροφορείς.
Το κηρόπανο συγκρατεί τη θερμοκρασία που διαχέεται από τη μελισσόσφαιρα με αποτέλεσμα οι μέλισσες κάτω από αυτό να βρίσκονται σε κατάσταση σχετικά χαλαρής μελισσόσφαιρας να μετακινούνται και να φτάνουν μέχρι το μέλι που υπάρχει στα υψηλότερα σημεία των κηρηθρών ή τη ζαχαρόπιτα.
Δυο γωνίες του κηρόπανου διαγώνια εμπρός και πίσω διπλώνονται ώστε να είναι δυνατός ο αερισμός των κηρηθρών και η διαφυγή της εσωτερικής υγρασίας.
 Χορήγηση μαλακής ζαχαρόπιτας
Στις περιοχές με μακρύ και ψυχρό χειμώνα η τοποθέτηση ζαχαρόπιτας βάρους 2 κιλών επάνω στους κηρηθροφορείς (κάτω από το κηρόπανο) εξασφαλίζει το μελίσσι από πιθανή έλλειψη τροφής και ταυτόχρονα δρα ως μονωτικό έναντι του ψύχους.
Το ίδιο ισχύει και για τα αδύνατα μελίσσια που δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα μελιού.
Τοποθέτηση της πόρτας του χειμώνα
Η τοποθέτηση της πόρτας του χειμώνα είναι απόλυτα αναγκαία για να προφυλάξει το μελίσσι από ποντικούς και από την είσοδο των ψυχρών ανέμων.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Για την βαρροϊκή ακαρίαση ο Δεκέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας να γίνει θεραπεία με τα εγκεκριμένα φάρμακα, με τη προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία του αέρα διατηρείται πάνω από τους 12 βαθμούς κελσίου και δεν υπάρχει ωοτοκία της βασίλισσας.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ο χώρος εγκατάστασης του μελισσοκομείου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείμαση.
Επιλέγουμε πάντα τοποθεσίες προφυλαγμένες από ψυχρούς ανέμους με έκθεση στον ήλιο αρκετές ώρες την ημέρα και προπαντός προσπελάσιμες δηλαδή κοντά σε δρόμους που δεν διακόπτεται η κυκλοφορία από βροχή, χιόνι η παγετό.
Για τα μελίσσια που έχουν συλλέξει μελιτώματα πεύκου, η ασφαλέστερη διαχείμαση όπως προαναφέραμε είναι η μεταφορά τους σε περιοχές με πολύ ήπιο χειμώνα.
Αλέξανδρος Μεσημέρης, υπεύθυνος μελισσοκομίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας
Πηγή



ΒΑΡΡΟΑ ΕΝΑΣ ΑΣΠΟΝΔΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)


Δείτε στα παρακάτω video τη βαρρόα (varroa), ένα άκαρι  που προσβάλει τη μέλισσα… 


 
 

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΛΙΠΟΣΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ



Τα εσωτερικά τοιχώματα της κοιλιάς της μέλισσας καλύπτονται από το λιπόσωμα, ένα χαλαρό ιστό λευκού χρώματος. Το λιπόσωμα αποτελείται από μεγάλα σφαιροειδή ή πολυεδρικά κύτταρα, πλούσια σε κοκκώδες ενδοπλασματικό δικτυωτό, τα οποία περιβάλλονται από διαφράγματα συνδετικού ιστού και σχηματίζουν ακανόνιστου σχήματος μάζες ή λοβούς.
 
Στις «καλοκαιρινές μέλισσες» οι μάζες αυτές είναι λεπτές και ασυνεχείς, ενώ αντίθετα στις «χειμερινές μέλισσες» σχηματίζουν στοιβάδες από πολλά στρώματα.

 

Κύτταρα του λιποσώματος

 Ο όρος λιπόσωμα είναι αδόκιμος. Τα κύτταρα του λιποσώματος δεν είναι λιποκύτταρα, δεδομένου ότι περιέχουν πολλά και διάφορα έγκλειστα. Το λιπόσωμα είναι κυρίως αποταμιευτικός αλλά και συνθετικός ιστός. Λειτουργικά είναι ένα όργανο για την επεξεργασία και την αποθήκευση θρεπτικών ουσιών. Αποθηκεύει και όταν είναι αναγκαίο, κινητοποιεί πρωτεΐνες, γλυκογόνο και λιπίδια. Είναι κάτι ανάλογο με το ήπαρ των σπονδυλωτών, χωρίς όμως πραγματική οργάνωση. Κάθε κύτταρο του είναι μια ανεξάρτητη μονάδα. Στη νύμφη μαζί με τα κύτταρα του λιποσώματος, υπάρχουν ορισμένα μικρά κύτταρα που περιέχουν κρυστάλλους ουρίας που ονομάζονται ουρικά. Τα κύτταρα αυτά εναποθηκεύουν προσωρινά αζωτούχες ουσίες απέκκρισης και εξαφανίζονται όταν αρχίσουν να λειτουργούν οι σωλήνες του Malpighi (λειτουργικά αντίστοιχοι των νεφρών των σπονδυλωτών).

 

Στην παραπάνω φωτογραφία το λιπόσωμα ξεχωρίζει με λευκό χρώμα. Η αριστερή μέλισσα είναι μια συλλέκτρια με μειωμένα ποσοστά λιποσώματος ενώ στην δεξιά χειμερινή μέλισσα το λιπόσωμα είναι πλήρης ανεπτυγμένο. Keller, I P Fluri, A Imdorf (2005) Pollen nutrition and colony development in honey bees: Part 1. Bee World 86(1): 3-10. source: scientificbeekeeping.com

Μεταξύ των κυττάρων του λιποσώματος, υπάρχουν αρκετά κύτταρα μεγαλύτερου μεγέθους, που χαρακτηρίζονται από το σφαιρικό τους σχήμα, το ομοιόμορφο κοκκώδες και ανοικτού χρώματος κυττόπλασμα και τον μικρό τους πυρήνα. Τα κύτταρα αυτά που ονομάζονται οινοκύτταρα, υπάρχουν ελεύθερα και στην αιμολέμφο. Ο ρόλος των οινοκυττάρων δεν είναι απόλυτα γνωστός. Πιστεύεται όμως ότι έχουν σχέση με τον ενδιάμεσο μεταβολισμό, ιδιαίτερα των λιποπρωτεϊνών και ότι παίζουν κάποιο ρόλο στην έκκριση του κεριού.
Μια γλυκολιποπρωτεΐνη από αυτές είναι και η βιτελλογενίνη και αποτελείται από σάκχαρο (glyco, 2%), λίπος (lipo, 7%), και πρωτεΐνη (91%) (Wheeler & Kawooya 2005). Οι μέλισσες αποθέτουν μόρια βιτελλογενίνης στον κεφάλι και στο λιπόσωμα, δηλαδή στα εσωτερικά τοιχώματα της κοιλιάς τους.  Η πρωτεΐνη δρα ως αντιοξειδωτικό για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της βασίλισσας, της εργάτριας και της συλλέκτριας μέλισσας. Έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζει τη συμπεριφορά και την αντοχή στο στρες και πιστεύεται ότι είναι σημαντική για την κοινωνική οργάνωση των μελισσών.
Τέλος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουμε, μια νέα μελέτη (PNAS Jan. 2019) αποκαλύπτει ότι το άκαρι Varroa που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της μελισσοκομίας παγκοσμίως, προτιμά να τρέφετε από το λιπόσωμα και λιγότερο από την αιμόλεμφο . Ακάρεα που τράφηκαν με λιπόσωμα επιβίωσαν περισσότερο και παρήγαγαν περισσότερα αυγά από εκείνα που τρεφόταν από την αιμόλεμφο. Συλλογικά τα τελευταία ευρήματα υποδηλώνουν ότι το Varroa εκμεταλλεύεται το λιπόσωμα ως κύρια πηγή διατροφής.
Πηγές: Παθολογία των μελισσών, Λιάκος Βασίλης, Η βιτελλογενίνη (Vitellogenin) και ο ρόλος της στην υγεία των μελισσών, PNAS January 29, 2019 116 (5) 1792-1801,scientificbeekeeping.com



Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΓΥΡΗ ΜΕΛΙΣΣΑΣ: ΤΟ SUPER FOOD ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΞ!!!


Τι είναι η γύρη μελισσών;

Πρόκειται για την πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από λουλούδια, την αναμειγνύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη για να ταΐζουν τα μωρά τους. Είναι πλούσια πηγή πρωτεινών (με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην ιδανική αναλογία), βιταμινών ενώ περιέχει ένζυμα και συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. φλαβονοειδή) για τον ανθρώπινο οργανισμό. H Βικτόρια Μπέκαμ λατρεύει τη γύρη μέλισσας (ή μελισσογύρη) και «ανεβάζει» στο instagram συχνά τα οφέλη της.

Το top 10 της γύρης


1 Βοηθά στη μείωση του βάρους
Βελτιώνει το μεταβολισμό αλλά και αυξάνει την ταχύτητα του μεταβολισμού του αλκοόλ λόγω των ενεργών ουσιών που περιέχει. Ελέγχει την όρεξη, δίνει αίσθημα κορεσμού, καθώς και την απόθεση λίπους στον οργανισμό σου λόγω της λεκιθίνης που περιέχει η οποία είναι σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών. Τέλος, οι υδατάνθρακες που περιέχει (όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, πεντογάνες, δεξτρίνες, κυτταρίνη) βοηθούν στην καύση λίπους.

2 Είναι το τέλειο μεταπροπονητικό γεύμα
Η πρόσληψη μιας μεγάλης ποικιλίας αμινοξέων σε μια μικρή δόση γύρης είναι ό,τι χρειάζεσαι για μετά την προπόνηση επειδή τα αμινοξέα βοηθούν στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών.

3 Τονώνει τη λίμπιντο
Θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό που ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτη από τα 262 άτομα που έλαβαν γύρη μελισσών, παρουσίασαν βελτίωση το 62% εκείνων που είχαν έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και το 51% εκείνων που είχαν προβλήματα στύσης.

4 Αυξάνει τη γονιμότητά σου
Περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες του ανθρώπου. Η ανανέωση του αντρικού σπέρματος και η εξέλιξη των γυναικείων ωοθυλακίων καθορίζονται από την παρουσία των ορμονών αυτών.

5 Συμβάλλει στην αποτοξίνωση
Περιέχει κουμαρικό οξύ το οποίο ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού.

6 Βελτιώνει το πεπτικό σου σύστημα
Επειδή περιέχει προβιοτικά αυτά συμβάλλουν στην πεπτικότητα των τροφών και ρυθμίζουν την εντερική λειτουργία. Επίσης, καταπολεμούν
τα παθογόνα μικρόβια που προκαλούν διαταραχές της θρέψης.

7 Χαρίζει ενέργεια
Έχει ένα καταπληκτικό και αποδειγμένο αποτέλεσμα σε κάθε αθλητική δραστηριότητα λόγω των πολλών ιχνοστοιχείων που περιέχει που την κάνει φυσικό τονωτικό και ενισχύει την αντοχή. Ένας δρομέας παίρνοντας γύρη καλύπτει άνετα στην προπόνηση αρκετά χιλιόμετρα τρέχοντας.

8 Μειώνει τα εγκεφαλικά

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη καθώς και τα τριγλυκερίδια που και αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση κινδύνου ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

9 Σου βάζει μυαλό
Βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, τονώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση και χαρίζει ευεξία.

10 Συμβάλλει στην μακροζωία
Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαΐων, του Καυκάσου και του Εκουαδόρ, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Πόση είναι η δόση;
Μία κουταλιά της σούπας σκέτη ή σε γάλα ή χυμό ή γιαούρτι, κάθε πρωί για 3‐4 μήνες. Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες. Αν κάνεις έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί αλλά θα πρέπει να την εισάγεις στο διαιτολόγιό σου σταδιακά επειδή ενδέχεται να προκαλέσει κάποια στομαχικά προβλήματα.

Πηγή

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΜΕΜΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ



Έκθεση σε θερμοκρασία


24 ώρες  στους   49°C :καταστρέφει σπόρια νοσεμίασης και 2-3 ώρες στους 110°C  ή  60-90 λεπτά  στους  140°C     :καταστρέφει σπόρια Αμερικάνικης σηψιγονίας στο κερί 

15 λεπτά στους  60°C :καταστρέφει  βλαστικές μορφές της Αμερικάνικης σηψιγονίας

48 ώρες στους -(μείον) 20°C :καταστρέφονται όλα τα  εξελικτικά στάδια  του  κηρόσκορου

Καυστική σόδα


 Καυστική σόδα  διαλυμένη 1%  σε χλιαρό νερό για  15  λεπτά κάνει γενική απολύμανση 

3-5% σε ζεστό νερό για  15  λεπτά απολυμαίνει κυψέλες και  πλαίσια  μολυσμένα προσβλημένα από  Αμερικάνικη  Σηψιγονία,Νοσεμίαση κ.λ.π..

Ανοιχτή φλόγα  


Με φλόγιστρο, ελεγχόμενο, σε ξύλινα μέρη της  κυψέλης, αλλά και σε παλαιά  πλαίσια  με  κηρήθρες καταστρέφει παθογόνους μικροοργανισμούς, αυγά κηρόσκορου και μύκητες.

 Οξικό οξύ


Οξικό οξύ σε διάλυμα 80% και ποσότητα 100ml σε πιάτο επάνω σε κάθε πάτωμα καταστρέφει σπόρια  νοσεμίασης, Αμερικάνικηης Σηψιγονίας και  εξελικτικά στάδια του κηρόσκορου

Φορμικό οξύ


Φορμικό οξύ σε διάλυμα 85% και  ποσότητα 80ml  καταστρέφει σπόρια νοσεμίασης, Αμερικάνικης Σηψιγονίας και τα εξελικτικά στάδια του κηρόσκορου

Λιωμένο κερί


Λιωμένο κερί παραφίνης στους 150-160°C  και με εμβάπτιση σ΄αυτό των ξύλινων μελισσοκομικών  αντικειμάνων, καταστρέφει όλους τους παθογόνους  οργανισμούς


                                         Βραστό νερό


Βραστό νερό  για  20λεπτη εμβάπτιση σε αυτό, απολυμαίνει πλαστικούς τροφοδότες, μελιτοεξαγωγείς, δοχεία κ.λ.π.

ΠΗΓΗ : Πρακτική Μελισσοκομία Ανδρέα Θρασυβούλου 2012  σελ. 110


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Α.Π.Θ



Μετά από ερώτηση που έγινε στο πανεπιστήμιο Α.Π.Θ στο τμήμα μελισσοκομίας σχετικά με το αν μπορούμε να κατασκευάσουμε βάμμα πρόπολης χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλ , πήραμε μια απάντηση που μας εξέπληξε και αποφάσισε οι ομάδα του e-melissokomos.gr να τη δημοσίευση ώστε να μάθουν και άλλοι μελισσοκόμοι το τρόπο χωρίς να χρειάζεται αλκοόλ .

Απάντηση Α.Π.Θ : Αντί της αλκοόλης, για την αξιοποίηση της πρόπολης, χρησιμοποιείται ελαιόλαδο προκειμένου να παρασκευαστεί αιώρημα. Η διαδικασία είναι η ίδια με αυτήν της αλκοόλης, μόνο που απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαλυθεί και το διάλυμα που παράγεται δεν φιλτράρεται όπως στην περίπτωση της αλκοόλης με διηθητικό χαρτί αλλά με μία σχετικά πυκνή σίτα. Έτσι στο τελικό προϊόν μαζί με το ελαιόλαδο βρίσκεται και σημαντική ποσότητα πρόπολης.

Οπότε φίλοι και αναγνώστες μελισσοκόμοι μπορούμε να αξιοποιήσουμε και διαφορετικά το βάμμα πρόπολης , μια δοκιμή θα σας πείσει!!!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Η ΜΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ...... Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Με εξαιρετικά άγριες διαθέσεις μπαίνει ο χειμώνας και έως τις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του GFS, αναμένονται στη χώρα μας ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά, να προκαλούν τη μια κακοκαιρία μετά την άλλη.

Αρχής γενομένης από το Σάββατο και καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, σκηνικό που θα συνεχιστεί (με μικρές χρονικές περιόδους ανάπαυλας) έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ


Πρόκειται για μια παλιά, πολύ παλιά, (από το 1990) δημοσίευση στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση, από τον Βασίλη Σκούρτη. Έχει όμως σημασία και εγκυρότητα μέχρι σήμερα και μάλλον για πάντα. Πρόκειται για τις επιπτώσεις που έχουν οι παλιές κηρήθρες στην εξέλιξη των μελισσών και βέβαια ολόκληρου του μελισσιού και της παραγωγής. Πρόκειται για μια εργασία που έκανε τότε ο Δ/ντής του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου της Αυστρίας Δρ. Jordan.
Έκανε μερικές βιομετρικές μετρήσεις μελισσών που εκτράφηκαν σε κηρήθρες που πριν είχαν επαναληφθεί 42 γεννήσεις (παλιές κηρήθρες) και συγκρίθηκαν με μέλισσες που εκτράφηκαν σε νέες κηρήθρες. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παραπάνω πίνακα.
Τα σχόλια και οι ανάλογες ενέργειες δικά σας.
Ένας άλλος λόγος, εξίσου σημαντικός, που επιβάλλει την χρήση νεοκτισμένων κηρηθρών είναι η απαλλαγή του μελισσιού από φορτία μικροβίων που συσσωρεύονται στις παλιές κηρήθρες και αποτελούν μια πηγή ασθενειών. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε τις κηρήθρες τόσο καλύτερα για το μελίσσι.
Σημείωση. Στον πίνακα το βάρος των νυμφών είναι σε mg και όχι σε γραμμάρια.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΤΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ


Η νομοθεσία για το μέλι που διακινείται στην αγορά είναι συγκεκριμένη και αυστηρή. Πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/110 αναφέρονται αναλυτικά οι παράμετροι που θα πρέπει απαραιτήτως να ελέγχονται και τα ανώτατα επιτρεπτά όρια τους. Ας γνωριστούμε λοιπόν με τις συγκεκριμένες παραμέτρους.

1) Υγρασία: η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσοστό του 20% για την πλειονότητα των μελιών και το 23% για το μέλι ερείκης. Η υγρασία οφείλεται κυρίως σε κακή φύλαξη και παλαιότητα του μελιού και σπανιότερα σε νοθεία με προσθήκη νερού για αύξηση του βάρους. Η περίσσεια νερού οδηγεί σε ξίνισμα του μελιού.

2) Περιεκτικότητα σε μη υδατοδιαλυτές ουσίες: Γενικά όχι περισσότερο από 0.1% και για μέλι πίεσης όχι περισσότερο από 0.5%. Προσοχή λοιπόν στους παραγωγούς που αφήνουν στο μέλι τους υπολείμματα για διαφόρους λόγους καθώς η νομοθεσία δεν το επιτρέπει.

3) Περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φρουκτόζη: Αποτελούν τα καλά σάκχαρα του μελιού και για αυτό η νομοθεσία επιβάλλει το άθροισμα τους να είναι μεγαλύτερο από 60% για μέλια ανθέων ή 45% για μέλια μελιτώματος ή μείγμα μελιτώματος με άνθη. Ο λόγος για αυτή τη διαφορά είναι ότι από φυσικού τους τα μέλια μελιτώματος περιέχουν λιγότερα σάκχαρα.

4) Αγωγιμότητα: Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος και για την κατάταξη του μελιού. Υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα με τη συγκεκριμένη παράμετρο. Γενικά αυτό που ισχύει είναι ότι μέλια μελιτώματος πρέπει να έχουν αγωγιμότητα μεγαλύτερη από 0.8 mS/cm ενώ τα μέλια ανθέων η αγωγιμότητα πρέπει να είναι μικρότερη από 0.8 mS/cm. Εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα αποτελούν τα μέλια κουμαριά (Arbutus unedo), ερείκη (Erica), ευκάλυπτος, φιλύρα (Tilia spp), καλούνα ή κοινή (Calluna vulgaris), Manuka ή Jelly bush (leptospermum), φυτό τσαγιού (Melaleuca spp.) που μπορούν να έχουν αγωγιμότητα και μεγαλύτερη από 0.8 mS/cm.

Σε ότι αφορά την αγωγιμότητα υπάρχει και ειδική κατηγοριοποίηση ανάλογα με το είδος του μελιού. Έτσι το μέλι πεύκου πρέπει να έχει αγωγιμότητα >0.9 mS/cm, το μέλι ελάτης >1.0 mS/cm, το μέλι καστανιάς >1.1 mS/cm, το μέλι θυμάρι <0.6 mS/cm και το μέλι πορτοκαλιάς <0.45 mS/cm.

5) Περιεκτικότητα σε σακχαρόζη: Η περιεκτικότητα σε σακχαρόζη δεν πρέπει να ξεπερνάει το 5%. Ιδιαίτερη συζήτηση χωράει σε αυτό το θέμα. Στα ελληνικά μέλια λόγω καλής πρακτικής από τους μελισσοκόμους η περιεκτικότητα σε σακχαρόζη σπάνια ξεπερνάει το 1%. Η σακχαρόζη είναι σε υψηλά επίπεδα όταν χρησιμοποιούνται μελισσοτροφές και ιδιαίτερα όταν οι μελισσοτροφές (βανίλια κλπ) προστίθενται σε λάθος περιόδους. Επομένως αυτό το υψηλό όριο εξυπηρετεί μέλια από χώρες που γίνεται κακή πρακτική. Για παράδειγμα το πολυσυζητημένο μέλι Manuka έχει περιεκτικότητα σε σακχαρόζη κοντά στο 5% και σε πολλές περιπτώσεις το ξεπερνάει.  

6) Περιεκτικότητα σε HMF: Η HMF είναι παραπροϊόν μετατροπής της σακχαρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Η ανώτατη τιμή είναι τα 40 mg/kg. Μέλια που έχουν θερμανθεί για να αποκρυσταλλωθούν έχουν υψηλή τιμή HMF. Επίσης υψηλή τιμή HMF εμφανίζουν μέλια όπου οι μελισσοκόμοι έχουν χρησιμοποιήσει τροφές, ενώ αυξημένη αλλά όχι πολύ υψηλή τιμή εμφανίζουν παλαιωμένα μέλια.

7) Δείκτης Διαστάσης: Η διαστάση είναι ένζυμο και θα πρέπει στα μέλια να έχουν τιμή μεγαλύτερη από 8, με εξαίρεση το μέλι πορτοκαλιάς που πρέπει να έχει τιμή >3. Η διαστάση μειώνεται με τη θέρμανση και την παλαίωση. Η διαστάση μαζί με την τιμή σακχαρόζης και την τιμή HMF μπορούν να αποτελέσουν δείκτη νοθείας.

8) Ελεύθερα οξέα: Δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 50 meq/kg δείγματος. Αυξημένη οξύτητα εμφανίζουν τα μέλια μελιτώματος και τα παλαιωμένα μέλια.

9) Γυρεοσκοπική ανάλυση: Είναι απαραίτητη όταν το μέλι χαρακτηρίζεται επί της ετικέτας ως προς τη βοτανική του προέλευση (π.χ μέλι θυμάρι, πεύκου κλπ)

10) Διαθρεπτική επισήμανση: Το μέλι είναι φυσικό προϊόν οπότε σύμφωνα με την 1169/2011 δεν απαιτεί διαθρεπτικής επισήμανσης. Σε αυτό το θέμα όμως χωράει μεγάλης συζήτησης για το τι εννοούμε φυσικό προϊόν και τι όχι ιδιαίτερα όταν ο άνθρωπος παρέμβει στην φυσιολογική πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαθρεπτική επισήμανση είναι απαραίτητη για την εξαγωγή στις ΗΠΑ και Καναδά, όπου απαιτούνται επιπλέον οι εξής αναλύσεις: Βιταμίνη D, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο.

11) Επιπλέον αναλύσεις:
Ανάλογα με τη χώρα διακίνησης ή εξαγωγής μπορεί να σας ζητήσουν και ανάλυση φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της βαρρόα και άλλων περιπτώσεων. 

Πηγή


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ

Η ασκοσφαίρωση είναι ενδημική ασθένεια που σημαίνει ότι τα σπόρια του μύκητα υπάρχουν στο μελίσσι σε αδρανή μορφή και σε πληθυσμό που ελέγχεται από τις μέλισσες ώστε να μην εκδηλώνεται ή τουλάχιστον εμείς να μην τη βλέπουμε. Η αρρώστια εμφανίζεται όταν το μελίσσι καταπονηθεί (στρεσσαριστεί) από κάποιους παράγοντες όπως η απώλεια πληθυσμού, η απουσία τροφών, οι εντατικοί χειρισμοί, η υψηλή θερμοκρασία κ.ά. 

Βασικό αίτιο της αρρώστιας είναι το στρες και εκεί θα πρέπει να αναζητηθεί ο ένοχος εμφάνισης της ασθένειας. Όσο αφορά την βασίλισσα είναι γεγονός ότι σε κάποια μελίσσια όπου επιμένει η αρρώστια, οι μέλισσες θανατώνουν την βασίλισσα. Μ' αυτό κερδίζουν χρόνο, γιατί μέχρι να γεννηθεί η καινούργια και να αρχίσει να γεννά πιθανόν να περάσει και ένας ολόκληρος μήνας. Στο διάστημα αυτό ο υγιής γόνος εκκολάπτεται και οι μέλισσες έχουν την ευκαιρία να καθαρίσουν τα άρρωστα κελιά πετώντας έξω τις μουμιοποιημένες προνύμφες και να απαλλαγούν από ένα μέρος του μολυσματικού φορτίου. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας του μελισσιού για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η θανάτωση της βασίλισσας σε άρρωστα μελίσσια που επιμένει η ασκοσφαίρωση είναι ένας από τους χειρισμούς αντιμετώπισής της.

 Andreas Thrasyvoulou

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ!!!

 

 "Οι μέλισσες κοιμούνται και, όπως εμείς οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά, βελτιώνουν την μνήμη τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενδιαφέρον είναι ότι οι μέλισσες χρειάζονται περισσότερο ύπνο όσο πιο πολύπλοκα πράγματα χρειάζονται να διαχειριστούν. Παρατηρήσαμε ότι και οι μέλισσες έχουν διάφορες φάσεις στον ύπνο τους. Εμείς οι άνθρωποι όταν ονειρευόμαστε έντονα  κινούμε τα μάτια μας με γρήγορες κινήσεις πέρα-δώθε κάτω από τα κλειστά βλέφαρά μας. Στις μέλισσες παρατηρούμε κάτι παρόμοιο: Ξαφνικά μέσα στον ύπνο τους αρχίζουν να χτυπούν τις κεραίες τους δεξιά και αριστερά."
Αυτά λέει ο Randolf Menzel σε μια συνέντευξή του. Ο Randolf Menzel είναι καθηγητής νευροφυσιολογίας εντόμων στο ελεύθερο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και μια  ολόκληρη ζωή ασχολείται με τις μέλισσες.. Έχει συγγράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο "Η ευφυία  των μελισσών" (Die Intelligens der Bienen) που μας κοινωνεί την πενηντάχρονη ερευνητική του εργασία.

Πηγή

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΜΕΛΙ!!!

 

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωικές ουσίες, καθιστά τον καφέ πολύτιμο σύμμαχο στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών στο σώμα.

Σε συνδυασμό με τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, θα φτιάξετε μια αντιοξειδωτική μάσκα προσώπου που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση.

Θα χρειαστείτε:

-1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
-1 κουταλάκι του γλυκού ελληνικό καφέ

Αναμειγνύετε το μέλι με τον ελληνικό καφέ, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Το απλώνετε στην επιδερμίδα σας και το αφήνετε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό.
Πηγή

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΜΕΝΟ ΜΕΛΙ.ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;



Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλη την αλήθεια που πιθανόν να μην γνωρίζετε.
Η κρυστάλλωση του μελιού αποτελεί ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο που συνήθως λαμβάνει χώρα όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες αργά το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το μέλι είναι κακής ποιότητας ή νοθευμένο αλλά ακριβώς το αντίθετο. 

Το αγνό και ανεπεξέργαστο μέλι έχει την τάση να ζαχαρώνει με την πάροδο του χρόνου. Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει το μέλι εκτός από το χρώμα και την υφή του. To κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο και διατηρεί τη γεύση και τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά του υγρού μελιού. Ορισμένοι καταναλωτές προτιμούν το μέλι σε αυτή την κατάσταση, δεδομένου ότι είναι εύκολο να απλωθεί σε ψωμί ή φρυγανιά χωρίς να στάζει καθώς επίσης και ότι δίνει μία γεύση πλουσιότερη. Στο εξωτερικό συνήθως προτιμούν να αγοράζουν κρυσταλωμένο μέλι για τους παραπάνω λόγους.

Γιατί όμως το μέλι κρυσταλλώνει;

Το μέλι είναι πολύ συμπυκνωμένο διάλυμα φυσικών σακχάρων. Περιέχει περισσότερο από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό. 

Υπάρχει πολλή ζάχαρη στο μέλι σε σχέση με την περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι περιέχει ένα επιπλέον ποσό της ζάχαρης από ό,τι θα μπορούσε να κρατήσει φυσικά. Η υπεραφθονία της ζάχαρης κάνει το μέλι ασταθές μιας και μιλάμε πλέον για ένα υπερκορεσμένο διάλυμα.
Το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη και γλυκόζη. Αναλόγως τον τύπο του μελιού, αν είναι ανθόμελο ή θυμαρίσιο κλπ., η περιεκτικότητα σε αυτά τα σάκχαρα ποικίλει και κυμαίνεται για την φρουκτόζη από 30-44% και γλυκόζη από 25-40%. Το υπόλοιπο αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό κάθε φορά καθορίζει αν κρυσταλλώνεται γρήγορα ή αργά. Αυτό που κρυσταλλώνει είναι η γλυκόζη, λόγω της χαμηλότερης διαλυτότητας της. Η φρουκτόζη είναι περισσότερο διαλυτή στο νερό από ό,τι η γλυκόζη και παραμείνει σε υγρή κατάσταση.
Ανάλογα με το μέλι έχουμε και διαφορετικούς ρυθμούς κρυστάλλωσης. Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την ταχύτητα της κρυστάλλωσης:
(I) η πηγή του νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες
(ii) τις μεθόδους με τις οποίες επεξεργάζεται κάποιος το μέλι
(Iii) η θερμοκρασία στη συντήρηση και αποθήκευση του μελιού.
Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε γλυκόζη και όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό του μελιού, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η κρυστάλλωση. Αντίθετα, μέλι με λιγότερη γλυκόζη σε σχέση με το νερό αποτελεί ένα λιγότερο κορεσμένο διάλυμα γλυκόζης και αργεί να κρυσταλλώσει.
Η ταχύτητα κρυστάλλωσης δεν εξαρτάται μόνο από τη σύνθεσή του, αλλά επίσης από την παρουσία καταλυτών, όπως κρυστάλλων σπόρων, κόκκων γύρης και κομμάτια από κερί της μέλισσας στο μέλι. Αυτά τα μικρά σωματίδια χρησιμεύουν ως πυρήνες για την κρυστάλλωση. 

Το αγνό και ανεπεξέργαστο μέλι (μη θερμαινόμενο και αφιλτράριστο) περιέχει κομμάτια από κερί, γύρη και πρόπολη, και κρυσταλλώνει γρήγορα. 

Τα μέλια μαζικής κατανάλωσης (εμπορίου) έχουν συνήθως υποστεί επεξεργασία (π.χ. θέρμανση και φιλτράρισμα) και θα παραμείνουν σε υγρή μορφή περισσότερο από τα ακατέργαστα μέλια, λόγω της αποβολής του πυρήνων, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κρυστάλλων γλυκόζης, έτσι ώστε να γίνουν πιο θελκτικά στον καταναλωτή.
Η θερμοκρασία αποθήκευσης έχει μεγάλη επίδραση. Η κρυστάλλωση είναι πιο γρήγορη σε θερμοκρασίες περίπου 10-15C. Σε θερμοκρασία κάτω από τους 10C, η κρυστάλλωση επιβραδύνεται. Η χαμηλή θερμοκρασία αυξάνει το ιξώδες του μελιού (το μέλι είναι παχύτερο όταν κρυώσει), και αυτό επιβραδύνει το σχηματισμό και την διάχυση των κρυστάλλων. Το μέλι αντιστέκεται στην κρυστάλλωση καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από 25C. Όταν η θερμοκρασία είναι 40C οι κρύσταλλοι διαλύονται. Θερμοκρασίες άνω των 40C αρχίζουν να  βλάπτουν τις ιδιότητες του μελιού.
Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να επανέλθει στην υγρή μορφή και συνοχή με απαλή θέρμανση σε λουτρό θερμού ύδατος (Bain Marie) ή ελαφρή ζέσταμα της συσκευασίας του  έμμεσα και όχι με άμεση φλόγα σε ένα δοχείο.
Η υπερθέρμανση του μελιού για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θα μειώσει την ποιότητά του κυρίως με την καταστροφή των ενζύμων, την απώλεια της λεπτής γεύσης και των αρωμάτων καθώς και στην αλλαγή στο χρώματος. Η θέρμανση πρέπει να γίνεται με προσοχή, υπομονή και στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την χρονική διάρκεια κρυστάλλωσης  ορισμένων τύπων μελιών που παράγονται στην Ελλάδα:
   ΜΕΛΙ                          ΜΗΝΕΣ
Ελάτης                       Δεν κρυσταλλώνει
Πευκόμελο               24
Καστανιάς                12-18
Θυμαριού                 8-18
Διάφορα ανθόμελα  1-3

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΘΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΙΚΟΤΙΝΗ;


 Amir Gilat, PhD, Πανεπιστήμιο του Haifa

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Haifa, έδειξε ότι οι μέλισσες προτιμούν νέκταρ που περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης και νικοτίνης, από αυτό που δεν περιέχει τις ουσίες αυτές. «Θα μπορούσε να υπάρχει εξελικτικό χαρακτηριστικό με σκοπό την εξάρτηση της μέλισσας», λένε οι ερευνητές.
Οι μέλισσες προτιμούν νέκταρ με μικρές ποσότητες νικοτίνης και καφεΐνης σε σχέση με το νέκταρ που δεν περιέχει τις ουσίες αυτές, αναφέρεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Haifa. «Μπορεί να είναι εξελικτικό φαινόμενο με σκοπό να δημιουργήσει εθισμό στη μέλισσα, όπως και στον άνθρωπο», λέει ο Καθηγητής Ido Izhaki, ερευνητής της μελέτης.
Το νέκταρ ανθέων περιέχει βασικά σάκχαρα, τα οποία δίνουν ενέργεια στους πιθανούς επικονιαστές. Όμως, το νέκταρ μερικών φυτών περιέχει επίσης μικρές ποσότητες τοξικών ουσιών, π.χ. νικοτίνη και καφεΐνη. Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Περιβαλλοντικής και Εξελικτικής Βιολογίας της Επιστημονικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Haifa-Oranim, με επικεφαλείς τους Καθηγητές Ido Izhaki, Gidi Ne’eman, Moshe Inbar και τον Δρ. Natarajan Singaravelan, με σκοπό να διευκρινίσουν αν οι ουσίες αυτές υπάρχουν στο νέκταρ, ώστε να «ελκύουν» τις μέλισσες ή είναι απλώς παραπροϊόντα.

Η νικοτίνη βρίσκεται στο νέκταρ σε ποσότητες μέχρι 2,5mg ανά λίτρο, κατά κύριο λόγο στον καπνό (Nicotiana glauca). Η καφεΐνη βρίσκεται σε επίπεδα συμπύκνωσης από 11-17,5 mg ανά λίτρο, συνήθως σε άνθη εσπεριδοειδών. Στο νέκταρ των ανθέων του γκρέιπ-φρουτ, τα επίπεδα καφεΐνης είναι πιο ψηλά, φτάνοντας μέχρι τα 94,2mg ανά λίτρο. Για να καταλάβουν αν οι μέλισσες προτιμούν το νέκταρ, που περιείχε νικοτίνη και καφεΐνη, οι ερευνητές πρόσφεραν τεχνητό νέκταρ, με ποσότητες των ουσιών, δίπλα σε «καθαρό» νέκταρ που περίεχε μόνο σάκχαρα. Τα επίπεδα νικοτίνης και καφεΐνης κυμαίνονταν από τα φυσικά επίπεδα που βρίσκεται στο νέκταρ, μέχρι συμπυκνώσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές της φύσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφώς ότι οι μέλισσες προτιμούν το νέκταρ που περιέχει νικοτίνη και καφεΐνη, από το «καθαρό» νέκταρ. Η προτεινόμενη συμπύκνωση νικοτίνης ήταν 1 mg ανά λίτρο, κοντά στα φυσικά επίπεδα. Μεταξύ υψηλότερων επιπέδων νικοτίνης και «καθαρού» νέκταρος, οι μέλισσες προτιμούσαν το δεύτερο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δύσκολο να καθορίσουμε με σιγουριά αν οι εθιστικές ουσίες στο νέκταρ εμφανίστηκαν σε μια εξελικτική διαδικασία με σκοπό την πιο αποδοτική επικονίαση. Όμως, μπορούμε να υποθέσουμε, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, ότι τα φυτά που επιβίωσαν με βάση τη φυσική επιλογή, είναι αυτά που ανέπτυξαν «σωστά» επίπεδα εθιστικών ουσιών και έτσι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σχετικά με τα άλλα φυτά. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη αποδεικνύει μια προτίμηση και όχι εθισμό. Στη συνέχεια, θα μελετήσουν αν οι μέλισσες μπορούν πράγματι να εθιστούν στις δύο αυτές ουσίες.
Στο επιστημονικό συνέδριο μελισσοκομίας-σηροτροφίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2007, παρουσιάστηκε μια εργασία από τους Ε. Αλυσσανδράκη και Π. Χαριζάνη με θέμα «απομόνωση και ποσοτικός προσδιορισμός της καφεΐνης στο μέλι πορτοκαλιάς». Η εργασία κατέγραψε τα επίπεδα καφεΐνης στα ελληνικά μέλια πορτοκαλιάς, τα οποία κυμαίνονται από 1.02 έως 7.95mg/Kg. Ακόμη έδειξε, ότι η καφεΐνη στο μέλι πορτοκαλιάς μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τον βοτανικό χαρακτηρισμό, καθώς το εν λόγω μέλι περιέχει ελάχιστους γυρεόκοκκους.

Πηγή
 

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!!!


Η χρήση του μελιού, αλλά και όλων των προϊόντων της μέλισσας, όπως  πρόπολη, δηλητήριο, κηρήθρα, κερί, γύρη και βασιλικό πολτό, ως θεραπευτικά μέσα προωθείται μέσω της Apitherapy. 
Τι είναι όμως το Apitherapy; 
 
Είναι η επιστήμη που μελετά τη χρήση των προϊόντων της μέλισσας (Apis) ως θεραπευτικά μέσα. H Apitherapy βοηθάει τον άνθρωπο να ανακαλύψει εκ νέου την έννοια της «συμβίωσης» με τη Φύση, ως μόνη εναλλακτική οδό θεραπείας. Ενσωματώνεται λοιπόν, η έννοια της «προληπτικής ιατρικής», της αποφυγής δηλαδή της εμφάνισης της ασθένειας, ενώ τα προϊόντα τη σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα δρουν παράλληλα εναντίον μεγάλου αριθμού χρόνιων παθήσεων ή κρίσιμων καταστάσεων υγείας.Επιπλέον, η χρήση των  προϊόντων τους με εξαίρεση το δηλητήριο, για το οποίο πρέπει να ακολουθείται ιδιαίτερα προσεκτική αγωγή, δεν είναι τοξικά στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρουσιάζουν παράπλευρες επιδράσεις.

Η θεραπευτική επίδραση των μελισσοκομικών θεραπευτικών προϊόντα βασίζεται :

- Στη μη τοξικότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμα και εάν καταναλωθεί
  σε μεγάλες ποσότητες

- Στη μεγάλη θρεπτική και θερμιδική του αξία

- Στην αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση

Η κατανάλωση του μελιού διευκολύνει την απορρόφηση άλλων τροφών  λόγω της παρουσίας ενζύμων, όπως η αμυλάση, ενώ ασκεί ευνοϊκή επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών αφού βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου. Επιπροσθέτως, όπως είναι ευρέως γνωστό λειτουργεί ως ασπίδα του οργανισμού κατά της αναιμίας, προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο και βιταμίνες Β6 και Β9, ανακουφίζοντας άτομα που πάσχουν από έλκος, καταπραΰνει τον βήχα, έχει αντιπυρετική δράση, υπακτική, εντεροπροστατευτική και καρδιοπροστατευτική δράση.  Το μέλι ως λεπτή επίστρωση σε πληγές λειτουργεί ως αντισηπτικό και απολυμαντικό (κυρίως μέσω της κεραλοιφής) , ενώ βοηθάει στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών.

Το μέλι ως προβιοτικό

Το μέλι θεωρείται όμως και προβιοτικό. Με την έννοια  ‘προβιοτικό’  αναφερόμαστε σε ένα τροφικό συμπλήρωμα, μη διασπούμενο κατά τη πέψη και το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του πεπτικού σωλήνα.  Ένα προβιοτικό προϊόν θα πρέπει λοιπόν, να περιέχει σημαντικές ποσότητες ολιγοσακχαριτών, ώστε να λειτουργεί συνεργιστικά με τα βακτήρια.
Μετά από έρευνες του Kajiwara, των Ustunol και Gandhi  αποδείχθηκε ότι το μέλι είναι ένας πολλά υποσχόμενος προβιοτικός σύντροφος:

- Ενισχύει τη βιωσιμότητα και δράση των bifidobacteria

- Περιέχει μεγάλο αριθμό και ποικιλία ολιγοσακχαριτών

- Η περιεκτικότητά του σε υδρογονάνθρακες δρα συνεργιστικά στην ανάπτυξη και δράση των bifidobacteria.

Το μέλι, η σωστή επιλογή για τη διατροφή σας και την υγεία σας...
Πηγή

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΑΘΑΡΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ-ΛΟΣΙΟΝ-ΜΠΛΕ (ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ)



Στο φαρμακείο πολλές φορές μας ζητάτε “καθαρό οινόπνευμα” είτε για χρήση ως αντισηπτικό σε τραύματα, είτε για κάποια παρασκευή ποτού ή ακόμα και για τον υπολογιστή σας. Και άλλες φορές μας ενημερώνετε ότι χρησιμοποιείτε “μπλε οινόπνευμα” για αντισηψία. Αλλά ποιες είναι οι διαφορές τους και οι χρήσεις τους;

Καθαρό οινόπνευμα (πόσιμο) 95'

Η αιθυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται στην ποτοποιία και στην ιατρική (νοσοκομεία, φαρμακεία). Η αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή, την παρασκευή και την επεξεργασία των αλκοολούχων ποτών (αιθυλική αλκοόλη ποτοποιίας) είναι αποκλειστικά και μόνον η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης. Για την παραγωγή, την παρασκευή και την επεξεργασία των αλκοολούχων ποτών, δεν επιτρέπεται η χρήση αιθυλικής αλκοόλης που να έχει παραχθεί, είτε από προϊόντα ή παραπροϊόντα κυτταρίνης και ξύλου, είτε συνθετικά. με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι 96'  (96% V/V.) ( κατά νόμο ο ελάχιστος κατ ’ όγκο αλκοολικός τίτλος ) και στην ποτοποιία λέγεται ένυδρη (Ε.Α.) γιατί περιέχει 4% νερό. Διατίθεται στη λιανική, από ποτοποιούς και όχι ποτοπώλες και  φαρμακεία. Φορολογείται ισχυρώς, η διακίνησή της ελέγχεται πλήρως και εξονυχιστικά. Γι' αυτό και είναι πολύ ακριβή.
Η χρήση του είναι μόνο για την παρασκευή ποτών και φαρμάκων.

Οινόπνευμα 95' Μετουσιωμένο (η αλλιώς λοσιόν οινοπνεύματος 95')

Είναι το οινόπνευμα 95', συνήθως αιθυλική αλκοόλη αν και στο εξωτερικό συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την ισοπροπυλική αλκοόλη (ισοπροπανόλη). Οι 95' αποτελούν την μέγιστη καθαρότητα που είναι εφικτό να επιτευχθεί με βιομηχανικές μεθόδους, η απόλυτη αλκοόλη των 100' επιτυγχάνεται μόνο με εργαστηριακές μεθόδους. Στο οποίο έχουν προστεθεί αρωματικές ουσίες ή έκδοχα όπως γλυκερίνη και προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για εντριβή στο δέρμα. Προσφέρουν ευχάριστο άρωμα και προκαλούν μικρότερη ξηρασία στο δέρμα. Τα πρόσθετα καθιστούν το μετουσιωμένο οινόπνευμα ακατάλληλο για κατανάλωση και για αυτό το λόγο η τιμή του είναι φθηνή.
Η κύρια χρήση του είναι για εντριβές, ως διαλύτης για διάφορες οικιακές εργασίες όπως αφαίρεση λεκέδων ή συναρμολόγηση υπολογιστών.
Συχνά μας ζητάτε το καθαρό 95' οινόπνευμα ως “καλύτερο” για αντισηψία, αλλά στην πραγματικότητα κάνει χειρότερη δουλειά από το φαρμακευτικό οινόπνευμα 70'.

Φαρμακευτικό οινόπνευμα

Είναι το οινόπνευμα 70-75'. Εντάσσεται στα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) και αποτελείται από αιθυλική αλκοόλη ή ισοπραπονόλη  και ορισμένα έκδοχα που κάνουν πικρή την γεύση του ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή ποτών.
Χρησιμοποιείται για την αντισηψία δέρματος και αντικειμένων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για παρασκευή ορισμένων σκευασμάτων για το φαρμακείο αλλά και για εντριβή με ίδια αποτελέσματα όπως το καθαρό οινόπνευμα 95'.

Φαρμακευτική αλκοολούχος λοσιόν

Είναι μετουσιωμένο οινόπνευμα 70' στο οποίο έχουν προστεθεί αρωματικές ουσίες ή έκδοχα όπως γλυκερίνη και προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για εντριβή στο δέρμα. Προσφέρουν ευχάριστο άρωμα και προκαλούν μικρότερη ξηρασία στο δέρμα, καθώς και αντισηψία
Έχει ίδια χρήση με το φαρμακευτικό οινόπνευμα

Φωτιστικό/Μπλε οινόπνευμα

Είναι μετουσιωμένο οινόπνευμα από 70 έως 93’, δηλαδή συνήθως αιθυλική αλκοόλη στην οποία έχουν προστεθεί ορισμένα έκδοχα όπως τερεβινθέλαιο, (νέφτι) και χρώμα.
Χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις, όπως διαλύτης για οικιακές εργασίες ή επιταχυντικό καύσης,
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντισηψία αντικειμένων, αλλά αντενδεικνύεται η χρήση του για αντισηψία δέρματος λόγω αυξημένης πιθανότητας αλλεργικών αντιδράσεων εξαιτίας των εκδόχων.

Άρα τι να χρησιμοποιώ;

 
Ανάλογα με την χρήση :
1. Για αντισηψία δέρματος: αποκλειστικά φαρμακευτικό οινόπνευμα ή φαρμακευτική λοσιόν.
2. Για εντριβές: είτε φαρμακευτικό οινόπνευμα, είτε αλκοολούχες λοσιόν.
3. Για αφαίρεση λεκέδων, εργασίες στον υπολογιστή: μετουσιωμένο οινόπνευμα 95’.
4. Οικιακές εργασίες όπως διαλύτη για χρώματα, απολύμανση μεγάλων επιφανειών και παρόμοια: είτε φωτιστικό, είτε φαρμακευτικό οινόπνευμα.
5. Για παρασκευή ποτών: καθαρό οινόπνευμα 95'
6. Για επιταχυντή καύσης: ποτέ οινόπνευμα για αποφυγή ατυχημάτων, καλύτερες είναι οι έτοιμες μπάρες επιταχυντικού στο εμπόριο

Πηγή

ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 2022

 

Οι διοργανωτές του 4ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Επαγγελματικής Μελισσοκομίας αποφάσισαν να μεταθέσουν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Συνεδρίου στις 25-27 Μαρτίου 2022 ώστε να δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί  και με την παρουσία μελισσοκόμων (υβριδικό). Ελπίζουμε μέχρι τότε να ξεπεραστούν τα σχετικά εμπόδια από το COVID-19 και να μπορέσουμε να απολαύσουμε από κοντά το Συνέδριο. Δεν θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα και τους ομιλητές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΟ ΤΟΝ κ.ΑΝΔΡΕΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ.

Andreas Thrasyvoulou

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ



Το 2021 είναι καταστροφικό για το γαλλικό μέλι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που τη φετινή χρονιά η παραγωγή μελιού περιορίστηκε στο μισό σε σχέση με το 2020.

Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν παραχθεί από 7 μέχρι 9.000 τόνοι μέλι, που θα αποτελέσει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν μεγάλες περίοδοι παγετού, κρύου και βροχής, εμποδίζοντας την άνθηση φυτών. Σύμφωνα με την Ένωση Μελισσοκόμων Γαλλίας, η άνθηση φυτών περιορίστηκε σημαντικά κάτι που είχε καταστροφικό αποτέλεσμα στην παραγωγή.

Τις τελευταίες δεκαετίες πάντως, με εξαίρεση μεμονωμένες χρονιές, το γαλλικό μέλι υποφέρει. Στη δεκαετία του 90 παράγονταν κατά μέσο όρο περίπου 35.000 τόνοι. Έκτοτε η παραγωγή καταποντίστηκε το 2013 στους 15.000 τόνους, στους 9.000 το 2016 και φέτος το αρνητικό ρεκόρ είναι σχεδόν σίγουρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, που πέρα από τις καιρικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει και τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η Ελλάδα αναμένεται να χάνει πάνω από 10.000 τόνους μέλι το χρόνο για τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των πυρκαγιών.

Οι αποικίες των μελισσών επηρεάζονται πανευρωπαϊκά από την κλιματική αλλαγή καθώς υπάρχει εισβολή των γιγάντιων ασιατικών σφηκών, οι οποίες επιτίθενται στα μελίσσια και κατασπαράζουν τις ίδιες τις μέλισσες. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισαγωγές μελιού από την Κίνα, το οποίο όμως έχει προσθήκη ζάχαρης και δεν είναι φυσικό.

Πηγή

ΛΑ ΠΑΛΜΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΘΑΜΜΕΝΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΤΕΦΡΑ ΓΙΑ 50 ΜΕΡΕΣ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)


Πώς κατάφεραν να επιβιώσουν τα μοναδικά έντομα μέσα στις κυψέλες τους

Η φύση έχει πάντα τον τρόπο της να βρίσκει διεξόδους και να επιβιώνει. Κάποιοι θα μιλήσουν για θαύμα. Στην πραγματικότητα είναι η επιμονή των έμβιων όντων για ζωή. Χιλιάδες μέλισσες επέζησαν αφού θάφτηκαν κάτω από ηφαιστειακή τέφρα για 50 ημέρες στην άκρη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα.

Από τότε που το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα άρχισε να εκρήγνυται για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου, οι κυψέλες, που βρίσκονται μόλις 600 μέτρα μακριά από το ηφαίστειο, θάφτηκαν κάτω από ένα στρώμα στάχτης.

Όμως, παρά τις συνθήκες, οι κυψέλες κατάφεραν να μείνουν ζωντανές για 50 ημέρες.

Επέζησαν 5 από τις 6 κυψέλες – Πώς κατάφεραν να επιβιώσουν


Η διάσωση των μελισσών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/11, όπου αξιωματικοί της Τοπικής Αστυνομίας του Ελ Πάσο, της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης και της Guardia Civil πέρασαν κάτω από τη στάχτη για να σώσουν τις κυψέλες.

Ένας από τους τοπικούς αστυνομικούς είναι επίσης μελισσοκόμος.

Ο Elías González, πρόεδρος της Agrupación de Defensa Sanitaria (ADS) Apicultores de La Palma, είπε ότι πέντε από τις έξι κυψέλες που ανακαλύφθηκαν παρέμειναν άθικτες.

Η έκτη κυψέλη δεν επέζησε, αλλά ο κ. González λέει ότι οι μέλισσες μπορεί να πέθαναν «όχι λόγω του ηφαιστείου, αλλά επειδή ήταν ήδη αδύναμες». Πρόσθεσε ότι οι μέλισσες μπόρεσαν να επιβιώσουν λόγω του είδους της στάχτης που έπεφτε πάνω από τις κυψέλες και ότι είναι επίσης πιθανό να επιβίωσαν ζώντας από τα αποθέματα τροφής τους.

Ο ιδιοκτήτης των κυψελών δεν είχε βγάλει ακόμα το καλοκαιρινό μέλι. Τρεις από τις κυψέλες θάφτηκαν εντελώς κάτω από τη στάχτη ενώ οι άλλες τρεις ήταν μερικώς ορατές.

Οι μέλισσες μάλιστα δεν είχαν χάσει τη μαχητικότητά τους μιας και τσίμπησαν τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τις ξεθάψουν.

Οι κυψέλες μπορούν να χωρέσουν από 30.000 έως 40.000 μέλισσες την άνοιξη και με λιγότερα λουλούδια στην περιοχή τις πιο κρύες εποχές, μπορούν να έχουν περίπου 20.000 έως 25.000 μέλισσες.


Δείτε το βίντεο με τη λάβα του ηφαιστείου να φτάνει ξανά στον ωκεανό.