ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ...... ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΒΗΧΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΣ!!!



Η φόρμουλα αποτελείται από διάφορα βότανα που έχουν ως αποτέλεσμα ένα μούδιασμα το οποίο μπορεί να καταπραΰνει τον πνεύμονα και τον πόνο στο λαιμό.
Εξάλλου ενώ οι χημικές ουσίες στα εμπορικά σιρόπια του βήχα υπονομεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτή η φυσική θεραπεία έχει μια θεραπευτική επίδραση στη γενική υγεία σας.

Συστατικά

1) 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2) 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
3) 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη
4) 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
5) Χυμό μισού λεμονιού
6) 1 φακελάκι πράσινο τσάι – κανονικό τσάι


Μέθοδος παρασκευής

Βάλτε όλα τα βότανα σας και το φακελάκι του τσαγιού σε μια κούπα του καφέ με βραστό νερό.
Αφήστε τα για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε και προσθέστε το μέλι και το χυμό λεμονιού.
Σημείωση: Μερικές φορές η πνευμονική φλεγμονή και ο χρόνιος βήχας θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι υπερανάπτυξης του μύκητα Candida στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Ως εκ τούτου οι γιατροί εξετάζουν γενικά για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα με χρόνια προβλήματα βήχα αλλά η ίδια η δοκιμή είναι ευαίσθητη προκαλώντας καρκίνους.
Και έπειτα οι γιατροί συχνά συγχαίρουν τους εαυτούς τους για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Γι’αυτό θα πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί.

Πηγή

ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ


Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Ζακύνθου μαζί με το παστέλι και τη φιτούρα, είναι το μαντολάτο!
Το μαντολάτο το συναντάμε στην περίοδο της αποκριάς,  καθώς επίσης στην κοινωνική ζωή της Ζακύνθου, ιδιαίτερα σε αρραβώνες, ήταν το γλυκό που πήγαινε ο γαμπρός στη νύφη.
Το Ζακυνθινό μαντολάτο οφείλει το όνομά του στο αμύγδαλο, ιταλικές επιρροές, mandorla (αμύγδαλο).
Ο Ζακυνθινός λαϊκός ποιητής μας, Ιωαν. Τσακασιάνος, έχει υμνήσει το προϊόν,  γράφοντας το εξής λαϊκό τετράστιχο:
«Δε σ” απαρνούμ” εν όσω ζω γλυκό μου μαντολάτο, κρασάκι νειό, ραδίκιο μου, παστέλι μυρωδάτο».
Τα συστατικά του είναι αμύγδαλο, μέλι, ασπράδι αυγού  και μικρή ποσότητα ζάχαρης.
Βρήκα δύο παραδοσιακές συνταγές για τους λάτρεις του.

Υλικά:


  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 30 γρ. γλυκόζη
  • 260 γρ. μέλι
  • 2 ασπράδια από μεγάλα αβγά
  • 400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, και ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 1 βανίλια
  • 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 2 φύλλα για μαντολάτο, (όστια) ή άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει σιρόπι.
2. Σε άλλη κατσαρόλα αφήνουμε το μέλι να φτάσει σε θερμοκρασία 130° C.
3. Σε μεγάλο κάδο του μίξερ, χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει λίγο.
Αφού είναι έτοιμο το μέλι, το προσθέτουμε λίγο-λίγο με σταθερή ροή στο ασπράδι ανακατεύοντας με το φτερό πλέον. Όταν το σιρόπι ζάχαρης φτάσει κι αυτό τους 145° C το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το ασπράδι λίγο-λίγο και σταθερά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα για ακόμη 15′, προσθέτοντας και τη βανίλια. Αφού σχηματιστεί ένα ενιαίο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, και προσθέτουμε στον κάδο τα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.
4. Παίρνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ, ή ένα τετράγωνο τσέρκι 20Χ20 και 5-6 εκ. ύψος, και καλύπτουμε τον πάτο της είτε με μπόλικη άχνη ζάχαρη ή στρώνουμε στον πάτω, και στα πλαινά 1 φύλλο όστια, (το βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα.) Αδειάζουμε στις φόρμες το μείγμα και το στρώνουμε με μία σπάτουλα βρεγμένη με χυμό λεμονιού, για να μην μας κολάει. Πασπαλίζουμε από πάνω πάλι με άχνη ζάχαρη ή με 1 ακόμη φύλλο όστια. Πιέζουμε με μία ίσια επιφάνεια, π.χ σανίδα, ή ένα μικρότερο σκεύος, κ.λ.π. να στρώσει καλά το μείγμα.
5. Το αφήνουμε για 6-7 ώρες, ή ολόκληρη την νύχτα, να κρυώσει και να σφίξει. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια 1 με 1,5 εκ. πάχος περίπου.
Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι με χοντρή μεμβράνη, η σελοφάν, και το διατηρούμε σε ξηρό και δροσερό μέρος.
sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.g


Σας παραθέτω επίσης τη συνταγή του εργαστηρίου του κ. Αναστ. Κοτσώνη απο το βιβλίο : Παραδοσιακή Ζακυνθινή Κουζίνα της κα Μ.Φιορεντίνου.

Υλικά


  • 5 κιλά μέλι,
  • 2 1/2 κιλά ζάχαρη,
  • 3 κιλά αμυγδαλόψιχα ψημένη κοπανισμένη ελαφρά,
  • 30 ζεύγη αυγά τα ασπράδια.

Εκτέλεση:

Σε 200 γραμμάρια νερό χλιαρό ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μέλι. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά 15 λεπτά μέχρι να καραμελλώσει ελαφρά. Μετά το μείγμα αυτό το ρίχνουμε σε καζάνι και δουλεύουμε με σπάτουλα μισή ώρα μέχρι να κρυώσει.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα ανακατεύουμε καλά να γίνει μια κρέμα, το ξαναβράζουμε σε σιγανή φωτιά (περίπου 65° C ) και δουλεύουμε συνέχεια τη σπάτουλα μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά και να γίνουν σαν μια ζύμη ψωμιού.
Στο τέλος ρίχνουμε και την αμυγδαλόψιχα, ανακατεύουμε για 10 λεπτά και σε συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα να κρυώσει και να σφίξει.
Κόβουμε σε τεμάχια μακρόστενα και αυτά σε μικρές πλάκες, τα τυλίγουμε σε κηρόχαρτο και τα διατηρούμε σε αεροσταγή δοχεία.
Πηγή
Περισσότερα Παραδοσιακά προϊόντα  εδώ.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26-28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021


Από πληροφορίες που έχουμε, εκτιμάται  ότι το 4ο ΠΣΕΜ θα  πραγματοποιηθεί με παρουσία κοινού, με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προστασίας  που θα ισχύουν από την  Πολιτική Προστασία για τον COVID-19. 

Παράλληλα το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά ώστε να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν περισσότεροι μελισσοκόμοι. 

Το Συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες. 

Θα παρουσιαστούν εισηγήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων φορέων  μελισσοκομίας και απλών μελισσοκόμων. 

Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου αναφέρονται σε κλαδικά θέματα και προβλήματα σε πρακτικά θέματα που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων κυψέλης και επιστημονικά θέματα τα οποία αναφέρονται κυρίως στην ανάδειξη των βιολογικών ιδιοτήτων των ελληνικών μελιών, στην επικονίαση και στην χαρτογράφηση  μελισσοκομικών περιοχών. Παρακάτω οι εισηγήσεις κατατάχθηκαν σε ενότητες με επιφύλαξη γιατί κάποιες πιθανόν να εμπίπτουν σε περισσότερες από μια ενότητα. Γίνεται προσπάθεια τα Πρακτικά με ολοκληρωμένες τις εισηγήσεις να είναι έτοιμα τις ημέρες διοργάνωσης του Συνεδρίου.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.Ο κλάδος της μελισσοκομίας αναμένει  περισσότερα από την πολιτεία.
2.Πυλώνες στήριξης της ελληνικής μελισσοκομίας
3.Τα έτη 2015-2021, από το 1ο στο 4ο συνέδριο. Πού πάμε;
4.Ερωτήματα στην Ελληνική Μελισσοκομία
5.Η διαδραστικότητα των συλλογικών σχημάτων και το αποτέλεσμα της αδιαφορίας των μελισσοκόμων-μελών τους
6.Τα προβλήματα στην ελληνική Μελισσοκομία αυξάνονται, αναμένονται λύσεις

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.Η φυσική Αναγέννηση των Δασών μετά τις πυρκαγιές και μέτρα υποβοήθησής της.
2.Αναγκαιότητα η δημιουργία μελισσοκομικών δασών
3.Η ζυγαριά, ως μελισσοκομικό εργαλείο.
4.Σταθερά ορεινά μελισσοκομεία
5.Πρόγνωση μελιτοεκκρίσεων: είναι εφικτή;
6.Τεχνητή διακοπή του γόνου ως μία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βαρρόα.
7.Το οξαλικό οξύ με γλυκερίνη στη θεραπεία της βαρρόα
8.Αποτελεσματικότητα εφαρμογής οξαλικού οξέος με εξάχνωση για την αντιμετώπιση του ακαρεως Varroa destructor.
9.Εξάχνωση οξαλικού οξέος. Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος.
10. Καινοτόμος Προσέγγιση στην  εξάχνωση  του οξαλικού οξέος
11.Ιογενείς ασθένειες μελισσών και η σχέση τους με τη βαρρόα
12.Χρήση φυτικών υλικών στην θεραπεία μυκητιακών ασθενειών των μελισσών
13.Αποτελεσματικότητα μεθόδων και μέσων απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού
14.Νέοι και εκπαίδευση, η λύση στο πρόβλημα
15.Μελισσοκομικός Βοτανικός Κήπος
16.Η διατροφή στη νομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής
17.Κοινότητα Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας
18.Η εμπειρία μου ως ελεγκτής επιδόσεων βασιλισσών στα ευρωπαϊκά προγράμματα SMARTBEES & EurBeST
19.Φυσικά Καλλυντικά. Μία δυναμική προοπτική μεταποίησης των προϊόντων μέλισσας.
20.Κοινή Βάση Δεδομένων «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ» για μελισσοκομικά φυτά, μέλια και μελιτογόνα έντομα της Ελλάδας.
21.Κενά στη  νομοθεσία μελιού που ευνοούν τη νοθεία
22.Ανθεκτικότητα του παρασίτου της μέλισσας Βαρρόα στα παρασιτοκτόνα και σύγχρονες τάσεις στην ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων χωρίς επιπτώσεις στις μέλισσες

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

1.Εμβληματική δράση "Δρόμοι της Μέλισσας": Μια προσπάθεια για την βελτίωση της μελισσοκομικής πρακτικής, την προστασία της μέλισσας και την ανάδειξη  των προϊόντων της.
2.Βελτίωση της διαβίωσης και απόδοσης των μελισσών με χρήση προηγμένων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας
3.Αξιολόγηση της βιοποικιλότητας και της επίδρασης των μελισσών και άλλων εντόμων στην επικονίαση δένδρων χαρουπιάς.
4.Η αμφίδρομη σχέση μελισσών και λεβάντας: επικονιάση και μελισσοκομική αξία
5.Χαρτογράφηση της νεκταροπαραγωγής στις μελισσοκομικές περιοχές της Λέσβου
6.Χαρακτηρισμός παλυνολογικού προφίλ ελληνικών μελιών από πολυεστιακές εικόνες οπτικού μικροσκοπίου με τεχνικές μηχανικής μάθησης
7.Ηλεκτρονική εφαρμογή μηχανικής μάθησης για τη βοτανική ταυτοποίηση μελιού με χρήση φωτογραφιών από τους περιεχόμενους γυρεόκοκκους
8.Χαρτογράφηση μελιού νησιωτικής Ελλάδας – Κυκλάδες και Β.Α. Αιγαίο 2017 -2020 : ΚΕΑ – ΣΥΡΟΣ – ΙΚΑΡΙΑ – ΦΟΥΡΝΟΙ – ΣΑΜΟΣ.
9.Θυμαρίσιο μέλι Νάξου: Μικροσκοπικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά
10.Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά ελληνικών δειγμάτων μελιού.
11.Συσχέτιση του φαινολικού περιεχομένου με την χρωματική απόχρωση αμιγών ελληνικών μελιών.
12.Ο οργανοληπτικός έλεγχος ως εργαλείου ποιοτικής εκτίμησης και ταυτοποίησης του μελιού
13. Χρήση της τεχνολογίας λέιζερ για τον προσδιορισμό της βοτανικής προέλευσης καθώς και την ανίχνευση νοθείας στο μέλι.
14.Εκτίμηση της invitro αντιϊικής δράσης του Ελληνικού μελισσόψωμου και της γύρης των μελισσών έναντι του εντεροϊού D68.
15.Επίδραση του τύπου γυρεοπαγίδας και του χρόνου παραμονής σε αυτές στο μικροβιακό φορτίο της νωπής γύρης.
16.Εκτίμηση της invitro αντιβακτηριακής και αντιϊικής δράσης Ελληνικών πευκόμελων
17.Αξιολόγηση μεθόδων εκχύλισης της πρόπολης και εκτίμηση της παραλλακτικότητας διαφορετικών δειγμάτων από το ίδιο μελισσοκομείο.
18.Τρόποι ελέγχου τοξικότητας φυτοφαρμάκων και μελισσοφαρμάκων. Η προσπάθεια καθιέρωσης αντικειμενικών ανώτατων επιτρεπτών ορίων κινδύνου για τις μέλισσες, με στόχο το ανώτερο επίπεδο προστασίας των μελισσών

Andreas Thrasyvoulou

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ΣΚΟΡΔΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ........(ΒΙΝΤΕΟ)


Μπορεί ο συνδυασμός μελιού και σκόρδου να ακούγεται παράξενος, αλλά το αποτέλεσμα τους είναι εντυπωσιακό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το σκόρδο δίνει ωραία γεύση στα φαγητά, αλλά ταυτόχρονα έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία και διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, μια ουσία η οποία μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και έχει αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Το σκόρδο έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, σελήνιο και ίνες. Ενισχύει φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι μια δόση σκόρδου καθημερινά μειώνει το κρύωμα κατά 63%, ενώ μειώνει τα συμπτώματα του κατά 70% .
Το ωμό μέλι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σελήνιο. Περιέχει επίσης βιταμίνη B6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Το μέλι του εμπορίου περνά από θερμική επεξεργασία η οποία καταστρέφει τα θρεπτικά του συστατικά. Αλλά το ωμό μέλι είναι πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Έχει υγιή γλυκαιμικό δείκτη που βοηθά στην πέψη.

Οι φυσικές βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία του ωμού μελιού βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Δίνει ενέργεια στο σώμα και το μυαλό ενώ παράλληλα μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Οι αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πως μπορείτε να φτιάξετε αυτό το σπιτικό γιατρικό από μέλι και σκόρδο για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να παραμείνετε υγιείς:

Υλικά 3-4 κεφάλια σκόρδο 1 φλιτζάνι ωμό μέλι ένα μικρό βάζο με καπάκι

Οδηγίες

1. Χωρίστε το σκόρδο σε σκελίδες.

2. Μην τις ξεφλουδίσετε, απλά αφαιρέστε το εξωτερικό στρώμα.

3. Γεμίστε το βάζο με τις σκελίδες.

4. Ρίξτε το μέλι σιγά σιγά μέσα στο βάζο.

5. Με ένα κουτάλι αφαιρέστε τον αέρα που μπορεί να είναι παγιδευμένος στο βάζο ανάμεσα στο μέλι.

6. Βεβαιωθείτε ότι το σκόρδο είναι καλά καλυμμένο από το μέλι και κλείστε το βάζο.

7. Αφήστε το να κάτσει για λίγες μέρες, στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου.

8. Δοκιμάστε και απολαύστε το!

Για να ωφεληθείτε περισσότερο από το σκόρδο, χρησιμοποιήστε το ωμό, όπως εξηγεί το fanpage. Η θερμότητα μπορεί να αποκεντρώσει την αλλισίνη και να μειώσει τη διατροφική του αξία.

Τρώγοντας το σκόρδο ωμό ωφελείστε και από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αλλισίνη. Μπορείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά, όπως θυμάρι, για παραπάνω γεύση.

Αν δεν νιώθετε καλά, μια κουταλιά από αυτό το μίγμα θα σας επαναφέρει γρήγορα. Για καθημερινή ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καταναλώστε μια κουταλιά το πρωί, πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε.

Θα αρχίσετε να νιώθετε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια και το σώμα σας θα λειτουργεί σε καλύτερο επίπεδο. Μπορείτε να αλείψετε το μείγμα σε ψωμί ή να το προσθέσετε σε μια σαλάτα σαν ντρέσινγκ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΣΕ 10 ΕΥΚΟΛΑ ΒΗΜΑΤΑ


Μια συχνή ερώτηση που έρχεται συχνά στην O.M.Σ.Ε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή μας απευθύνεται τηλεφωνικώς είναι η εξής: «Θέλω να γίνω μελισσοκόμος. Μπορείτε να μου πείτε πώς να ξεκινήσω;»

Εκ πρώτης όψεως, η απάντηση δεν αφορά παρά τους υποψήφιους ή έστω αρχάριους    μελισσοκόμους,    που    κατά    κανόνα    δεν    είναι    συνδρομητές    του περιοδικού. Ωστόσο, όλα όσα θα κάνει ένας αρχάριος, θα τα κάνει κι ο βετεράνος και, ας μη ξεχνάμε, πάντα   γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι, κι εσείς κι εμείς που γράφουμε αυτό το άρθρο.

Οδηγίες προς υποψήφιους μελισσοκόμους, λοιπόν, κι εσείς οι παλιοί μπορείτε να δείτε αν τα λέμε καλά   (εσείς τι θα συμβουλεύατε έναν αρχάριο;) ή αν τα κάνετε εσείς καλά τόσον καιρό!  Στοίχημα ότι μάθατε από τα λάθη σας, όπως και εμείς…

Ορίστε λοιπόν:
ΒΗΜΑΤΑ

1: Απαντήστε στην ερώτηση «Μπορώ να γίνω μελισσοκόμος;

Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ανοίξει κυψέλη ‐παρέα με μελισσοκόμο κατά προτίμηση‐ και δεν έχουν τσιμπηθεί, θα πρέπει πρώτα ‐ πρώτα να δουν αν είναι εντομόφοβοι ή, ακόμα χειρότερα, αλλεργικοί. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, με θεραπείες απευαισθητοποίησης και πάντα να έχουν μαζί τους ένεση κορτιζόνης ή αδρεναλίνης. Τέτοια ένεση  πρέπει να έχουν μαζί όλοι οι μελισσοκόμοι, γιατί η αλλεργία εμφανίζεται ξαφνικά και σε βετεράνους μελισσοκόμους ή γιατί οι μελισσοκόμοι έχουν μαζί και εργάτες που δεν ξέρουν αν είναι αλλεργικοί και γιατί…δεν κοστίζει!

2: Απαντήστε στην ερώτηση «Γιατί θέλω να γίνω μελισσοκόμος;

Θέλετε να βγάλετε χρήματα; Να βρείτε την επαφή με τη φύση που σας λείπει; Να βγάλετε το δικό σας μέλι; Να μπείτε σε πρόγραμμα νέων αγροτών; Να βγάλετε βιβλιάριο ΟΓΑ; Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πετύχει κανείς αυτούς τους στόχους.
Ο υποψήφιος μελισσοκόμος πρέπει να αγαπάει τη μέλισσα και τα προϊόντα της και ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσει είναι να ασκηθεί πλάι σε κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο. Αν δε βλέπει την ώρα να πάει στα μελίσσια σημαίνει ότι του ταιριάζει η μελισσοκομία. Αν αντιθέτως ψάχνει τρόπο να αποφύγει την υποχρέωση, ας αλλάξει κατεύθυνση.

3: ...

Παράλληλα  με  την  άσκηση  πλάι  σε  έμπειρο  μελισσοκόμο  διαβάζουμε μελισσοκομικά βιβλία, μελισσοκομικά περιοδικά και, όσοι έχουμε εξοικείωση με υπολογιστές και διαδίκτυο, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.omse.gr) που είναι αρκετά ενημερωμένη και επίκαιρη και περνάμε τακτικά από    τα    μελισσοκομικά    μπλογκς-τις    προσωπικές    σελίδες    μερακλήδων μελισσοκόμων,    που  οι  αφηγήσεις  και  οι  φωτογραφίες  τους,  καθώς  και  οι ανταλλαγές  απόψεων  που  φιλοξενούν,  είναι  ολόκληρο  σχολείο!  Φυσικά,  κανείς μας, όσο έμπειρος και να είναι, δεν πρέπει να σταματήσει να ενημερώνεται. Στο τέλος αυτού του άρθρου θα βρείτε την ελληνική μελισσοκομική βιβλιογραφία και τις   όσες   ενδιαφέρουσες   ηλεκτρονικές   διευθύνσεις   μπορέσαμε    να   βρούμε. Δεχόμαστε προσθήκες!

4: ...

Σε  όλους  τους  νέους  μελισσοκόμους συστήνουμε να μάθουν εξαρχής  να παράγουν όλα τα προϊόντα της κυψέλης. Το ίδιο ‐και περισσότερο θερμά‐ το συστήνουμε και στους παλιούς.
Εκτός του ότι η ζήτηση για γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη ολοένα αυξάνει, εκτός του ότι η τιμή αυτών των προϊόντων είναι κατά πολύ υψηλότερη από του μελιού, εκτός του ότι η παραγωγή τους εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη νεκταροέκκριση, είναι αμαρτία να μην απολαμβάνουμε τα οφέλη τους εμείς οι ίδιοι και η οικογένειά μας!
Για  να  μάθουμε  όλες  τις  τεχνικές,  εκτός  από  πολλή  εξάσκηση  χρειάζεται  και  ο σωστός δάσκαλος. Σεμινάρια μελισσοκομίας λοιπόν είναι το τέταρτο βήμα (αναλυτική ενημέρωση στο τέλος του άρθρου), αφού έχετε κάνει τα τρία πρώτα βήματα και μπορείτε να καταλάβετε αυτά που θα ακούσετε κι έχετε μαζέψει και απορίες.

5: Επιλογή του είδους της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.

Πριν αγοράσετε κυψέλες και υλικό, πριν επενδύσετε έστω κι ένα ευρώ, πρέπει να ξέρετε τι πάτε να κάνετε: Θα γίνετε κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος; Θέλετε ένα συμπληρωματικό εισόδημα γύρω στα 15.000 ευρώ το χρόνο; Θέλετε απλώς ένα υγιεινό χόμπι που θα διώχνει το στρες, θα σας φέρνει σε επαφή με τη μάνα φύση και θα χαρίζει τα δώρα της κυψέλης σε σας και τους δικούς σας;  Θα έχετε μία ή περισσότερες παραγωγικές κατευθύνσεις;
Π.χ. τα 15.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 10 κιλά βασιλικό πολτό προς 1,5 ευρώ το γραμμάριο τιμή χονδρικής. Αν πουλήσουμε το ένα κιλό στη λιανική προς 2,5 ευρώ και πουλήσουμε και 500 κιλά μέλι λιανική, σίγουρα έχουμε βγάλει τα έξοδα και τα 15 χιλιάρικα είναι κέρδος. 
Πόσα μελίσσια όμως θα χρειαστώ για να βγάλω 10 κιλά βασιλικό πολτό και να μου μείνουν και μελίσσια παραγωγικά να τρυγήσω και τουλάχιστον 500 κιλά μέλι; Εξαρτάται από την τεχνική που θα έχετε μάθει και πόσο καλά την έχετε μάθει στο βήμα 4, από το πόσο θέλετε να δουλέψετε και το αν είστε μόνος ή βοηθάει κι η οικογένεια,    εξαρτάται ακόμα και από τον καιρό μερικές φορές. Και να θυμάστε: ο στόχος δε θα επιτευχθεί ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη χρονιά! Έχετε όμως έναν στόχο.

Από τα πιο απαραίτητα μαθήματα στα σεμινάρια που θα παρακολουθήσετε είναι οι βασικές γνώσεις αγροτικής οικονομίας!  Υπολογισμός ετήσιων εξόδων και εσόδων. Πόσα θέλω για πετρέλαιο, τροφές, εξοπλισμό, φάρμακα για τη βαρρόα, εργατικά, ενοίκιο αποθήκης ίσως, βάζα κι ετικέτες, κλπ,κλπ. Τι ποσότητα κι από ποιο προϊόν πρέπει να παράγω για να βγάζω τα χρήματα που θέλω; Πόσους πελάτες λιανικής πρέπει να έχω; Πόσο να δίνω χονδρική και πόσο λιανική; Φυσικά και θα κάνουμε λάθη στην αρχή. Φυσικά και δε θα μας βγουν πάντα οι υπολογισμοί. Αλλά αν έχω μάθει να υπολογίζω πριν δράσω θα αποφύγω τα πολύ μεγάλα λάθη.
Οι  παλιοί  μελισσοκόμοι έχουν  μάθει  να  υπολογίζουν  έσοδα‐  έξοδα  συχνά  με οδυνηρό τρόπο. Καλό είναι, όσα χρόνια και να ασχολούμαστε με τη μελισσοκομία, να κάνουμε στην αρχή του χρόνου τους υπολογισμούς και να θέτουμε το ερώτημα: κάνω τη μελισσοκομία που θέλω ή αυτή που μπορώ; Μπορώ να κερδίσω περισσότερα; Μήπως με 50 μελίσσια που παράγουν απ’ όλα και με χρόνο να τα περιποιηθώ  καλύτερα  βγάζω  περισσότερα  από  ότι  με  τα  150  που  τρέχω να  τα προλάβω; Μήπως να τυποποιήσω ο ίδιος το μέλι;
Ποτέ δεν είναι αργά για βελτίωση και σεμινάρια!

6: Αγορά  και  προετοιμασία  του  μελισσοκομικού  εξοπλισμού.

Ένας  ακόμη λόγος για να γίνει κανείς συνδρομητής σε μελισσοκομικά περιοδικά είναι οι διαφημίσεις και οι μικρές αγγελίες. Έχοντας μαθητεύσει πλάι σε έμπειρο μελισσοκόμο, έχοντας κάνει σεμινάρια και πηγαδάκια στα διαλείμματα του σεμιναρίου και, πιθανώς, έχοντας συζητήσει μέσω διαδικτύου με μελισσοκόμους ανά την Ελλάδα, σίγουρα έχετε πληροφόρηση για το που να βρείτε τι και πόσο καλό είναι.
Θα χρειαστείτε στην αρχή:
‐Κατάλληλα ρούχα εργασίας, που προστατεύουν το πρόσωπο, το σώμα και τα χέρια από τσιμπήματα.
‐Ξέστρο -Εργαλείο μελισσοκόμου που ανοίγει το κολλημένο καπάκι, ξεσφηνώνει και εξάγει το πλαίσιο, ξύνει κερί και πρόπολη, σκοτώνει σφήκες, καρφώνει κ.α πολλά
‐καπνιστήρι και αναπτήρα και το κατάλληλο καύσιμο
‐βούρτσα για να απομακρύνονται οι μέλισσες από το πλαίσιο
‐κυψέλες, δηλαδή: κινητή βάση, ορόφους, πλαίσια, καπάκια, πόρτες, συνδετήρες, σύρμα, καψούλια, τεντωτήρα, βάσεις κηρηθρών, το μηχάνημα που ζεσταίνει τα σύρματα για να κάτσει η βάση της κηρήθρας, λινέλαιο και ριπολίνη νερού για την προστασία του εξωτερικού της κυψέλης (αν βρείτε πατέντα δική σας ή φίλου να βουτάτε  τις κυψέλες σε λιωμένη παραφίνη ξεχάστε το βάψιμο)
Στην πορεία θα χρειαστείτε κι άλλα, αλλά σιγά –σιγά. Δανειστείτε. Μάθετε πρώτα.

7: Επιλογή του μελισσοκομείου.

Αυτό  είναι  το  δύσκολο!  Οι  προδιαγραφές ενός καλού μελισσοκομείου είναι απλές(……) και εύκολα θα βρεθούν μέρη που ανταποκρίνονται σ’ αυτές. Πλην όμως στην Ελλάδα, αν και με νόμο τα μελίσσια μετακινούνται ελεύθερα (μην αναστενάζετε οι παλιοί, μέχρι εδώ ακούγεστε!), υπάρχουν προβλήματα… Υπάρχουν οι βοσκοί, οι βίλες στο δάσος, τα ξενοδοχεία στο  δάσος  και  τις  ακτές,  οι  αλλεργικοί  σταφυλοπαραγωγοί,  οι  κλέφτες  και  οι
…..διπλανοί μελισσοκόμοι. Προσοχή!

Πριν βάλετε τα μελίσσια σας σ’ ένα χωράφι πρέπει να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι ιδιόκτητο. Να τηρείτε τις αποστάσεις που λέει ο νόμος (25 μέτρα από δημόσιο δρόμο και 30 μέτρα από το τελευταίο σπίτι οικισμού) και να σέβεστε τους νόμους ( π.χ. δεν τοποθετούμε τα μελίσσια σε ζώνες πυρασφάλειας)  και την κοινή λογική (αν βάλω 250 μελίσσια εκατό μέτρα μακριά από σπίτι θα δημιουργήσω όχληση κι ας είμαι νόμιμος, αν βάλω 200 μελίσσια 200 μέτρα μακριά από τα τριάντα μελίσσια του συναδέρφου μελισσοκόμου είναι αντιδεοντολογικό).
Οι τοποθετήσεις μελισσοσμηνών είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα, όχι μόνο γιατί οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν ενάντια συμφέροντα, αλλά γιατί η μελισσοκομική πυκνότητα της Ελλάδας είναι παγκόσμιο ρεκόρ, η μελισσοκομική χλωρίδα μειώνεται και δεν υπάρχει μεγάλη συνεννόηση κι αλληλεγγύη μεταξύ των ίδιων των μελισσοκόμων.
Αν και είναι από μόνο του σαν θέμα ένα άρθρο, στον αρχάριο μελισσοκόμο θα συστήσουμε, εκτός από τα βασικά που πρέπει να τηρεί, τουλάχιστον στην αρχή που θα έχει λίγα μελίσσια, ν’  ακολουθεί κάποιον εμπειρότερο μελισσοκόμο.
Μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, σπάνια μεν αλλά επιτυχημένη όπου δοκιμάστηκε, είναι   το μόνιμο μελισσοκομείο σε συνδυασμό με άλλες αγροτικές δραστηριότητες ή/και αγροτουρισμό. Σκεφτείτε το.

8: Επιλογή μελισσιών

Οι πιο πολλοί ξεκινάμε με 1‐4 μελίσσια που μας χαρίζουν. Προσπαθούμε να τα πολλαπλασιάσουμε αλλά, αργά ή γρήγορα, έρχεται η στιγμή που θέλουμε να πάρουμε μελίσσια. Προσοχή! Είναι μεγάλο λάθος να ξεκινήσουμε από την αρχή με τα 100 μελίσσια που υπολογίσαμε ότι θα μας δώσουν το εισόδημα που επιθυμούμε. Ξεκινάμε με λίγα και αυξάνουμε τα μελίσσια σταδιακά :4‐10‐20‐30‐50‐(70)‐100 μαζί με τις γνώσεις μας. Ρωτάμε στον τοπικό σύλλογο, συνεταιρισμό, κατάστημα μελισσοκομικών εφοδίων. Διαβάζουμε αγγελίες στα μελισσοκομικά περιοδικά και διαφημίσεις όσων πωλούν σε τακτική βάση βασίλισσες και παραφυάδες. Μπορούμε να επιλέξουμε την τιμή που μας συμφέρει αλλά πάντα να την υπολογίζουμε σε σχέση με το τι αγοράζουμε. Το πιο σωστό είναι να ζητάμε από τον προμηθευτή μας υγειονομικό πιστοποιητικό από κτηνίατρο για τα μελίσσια του, κάθε φορά που αγοράζουμε μελίσσια. Αυτό ωφελεί κι εμάς και τους γείτονες μελισσοκόμους. Και τον προμηθευτή που μαθαίνει τι έχουν ή δεν έχουν τα μελίσσια του. Ένας αρχάριος ίσως να μην μπορεί να ξεχωρίσει τη νεαρή βασίλισσα από την πιο ώριμη αλλά για έναν αρχάριο αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Έτσι κι αλλιώς μαθαίνει.

9: Εγγραφή στο σύλλογο και έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου.

Μπορείτε να βρείτε τον ή τους συλλόγους της περιοχής σας από την ΟΜΣΕ μ’ ένα τηλεφώνημα ή από την ιστοσελίδα της. Η εγγραφή στο σύλλογο είναι σημαντική καθώς σε τοπικό επίπεδο ο σύλλογος μπορεί να έχει σημαντική δράση (φυτεύσεις, δασοπροστασία, ημερίδες, εκπαιδεύσεις, γιορτές μελιού, προστασία των δικαιωμάτων των μελισσοκόμων κλπ) Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο σε σας Μελισσοκομικό Κέντρο το οποίο θα σας στηρίξει στα πρώτα σας βήματα και όποτε το χρειαστείτε. Οι επόπτες μελισσοκομίας είναι επιστήμονες που ειδικεύονται στη μελισσοκομία και πέρα από την τεχνική στήριξη που παρέχουν, σας διασυνδέουν με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες και σας ενημερώνουν κατάλληλα. Υποχρεούστε να βγάλετε μελισσοκομικό βιβλιάριο όταν κατέχετε από 5 μελίσσια και άνω. Χρειάζεστε 2 φωτογραφίες, ταυτότητα, ΑΦΜ, βεβαίωση συλλόγου και κάποια έντυπα που σας δίνονται από το σύλλογο. Με την κατάθεση των δικαιολογητικών σας η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σας δίνει έναν αριθμό που θα πρέπει να πυροσφραγιστεί στις κυψέλες σας. Είναι ο αριθμός του μελισσοκομικού σας βιβλιαρίου, το οποίο θα παραλάβετε αφού ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης μετρήσει τις πυροσφραγισμένες με τον αριθμό σας κυψέλες. Πυροσφραγίδα μπορείτε να αγοράσετε ή να δανειστείτε.

10: Αγορά μελισσοκομικού αυτοκινήτου (1,5 τόνοι ωφ)

Αυτό είναι όντως το τελευταίο βήμα και σημαίνει ότι έχει κανείς τουλάχιστον τριάντα μελίσσια, μελισσοκομικό βιβλιάριο και δηλώνει τα τριάντα μελίσσια και στο έντυπο Ε1 της εφορίας. Θα απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης έχοντας μαζί και μια βεβαίωση από το σύλλογο. Το μελισσοκομικό αυτοκίνητο δε μας κάνει επαγγελματίες αλλά σίγουρα δεν έχουμε 10 μελίσσια για χόμπυ και το έχουμε δει ζεστά το πράγμα. Από δω και πέρα όλα είναι πιθανά και σίγουρα έχουμε δώσει και λεφτά για περεταίρω εξοπλισμό, όπως πχ για μελιτοεξαγωγέα, ανοξείδωτα δοχεία κλπ. Σίγουρα έχουμε βρει αποθήκη γι’ αυτό το υλικό και τους τόπους που πηγαίνουμε τα –τουλάχιστον τριάντα‐ μελίσσια μας. Οι μελισσοκομικοί μας ορίζοντες είναι ανοιχτοί κι είμαστε ελεύθεροι να χαράξουμε πορεία Καλοί τρύγοι και καλή προκοπή λοιπόν, σε νέους και παλιούς, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και, πάνω που έφτιαξε ο καιρός και πήραμε μέλια, χάλασε η οικονομία….

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ!!!


Τη χειρότερη συγκομιδή τους εδώ και δεκαετίες, αναμένουν οι Γάλλοι μελισσοκόμοι, καθώς ο απρόσμενα κρύος και υγρός καιρός λόγω της κλιματικής αλλαγής απέτρεψε τις μέλισσες από το να κάνουν τη δουλειά τους: να παράγουν μέλι.
Η ένωση μελισσοκόμων UNAF δήλωσε ότι με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις περιφερειακές ενώσεις, αναμένει ότι η συγκομιδή μελιού για το 2021 θα κυμανθεί σε 7.000- 9.000 τόνους, ή περίπου το ένα τρίτο της συγκομιδής του 2020.
«Αυτή θα είναι η χειρότερη συγκομιδή στην ιστορία του οργανισμού μας, η χειρότερη σε τουλάχιστον 50 χρόνια», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της UNAF, Κρίστιαν Πονς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι παρόμοια για όλη την Ευρώπη. Οι κακές καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην παραγωγή μελιού, προειδοποίησε.
 
Η UNAF είπε ότι το 2021 θα είναι μια καταστροφική χρονιά για το μέλι καθώς, με εξαίρεση μερικές λίγες περιοχές στη Γαλλία που ξεχώρισαν, οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για τις μέλισσες την άνοιξη και το καλοκαίρι, με μεγάλες περιόδους παγετού, κρύου, βροχής και βόρειων ανέμων.
«Η κλιματική αλλαγή, που οι μελισσοκόμοι αισθάνονται για περισσότερο από 15 χρόνια, μας χτυπάει πραγματικά», δήλωσε η UNAF, προσθέτοντας ότι οι περίοδοι ανθοφορίας γίνονται όλο και πιο σύντομες.
Λόγω παγετού και βροχοπτώσεων, δεν θα υπάρξει ουσιαστικά μέλι ακακίας φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η παραγωγή μελιού από δεντρολίβανο, θυμάρι και ερείκη, καθώς και η συγκομιδή μελιού καστανιάς και ηλίανθου, ήταν φτωχή έως σχεδόν μηδενική.
Η παραγωγή μελιού δάσους, βουνού και πεύκου ήταν επίσης απογοητευτική καθώς η περίοδος ανθοφορίας ήταν πολύ σύντομη και μόνο το μέλι λεβάντας στη Μεσόγειο νοτιοανατολικά της χώρας έδωσε καλή συγκομιδή, ανέφερε η UNAF.
Ο οργανισμός εκτιμά ότι η Γαλλία καταναλώνει περίπου 40.000 τόνους μέλι ετησίως και εισάγει περισσότερους από 30.000 τόνους. Ο όγκος των εξαγωγών φέτος θα είναι πολύ χαμηλός, ανέφερε.

 Πηγή
 

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΟΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΛΙΟΥ- ΧΟΙΡΟΥ



Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Άνοιξε η πλατφόρμα, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Από την Παρασκευή 22.10.2021 τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα υποβολής Αίτησης Άμεσης Επιχορήγησης για χοίρους, εκτροφή αυτόχθονων μαύρων χοίρων και παραγωγής μελιού, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021.

Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης είναι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

Για τους εκτροφείς χοίρων δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβάλει στοιχεία για τον αριθμό των χοιρομητέρων και κάπρων για το έτος 2020 στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση της Κτηνιατρικής του  υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  σύμφωνα με την υπ’ αρ. 297286/2005 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1170).

Ειδικά για τους εκτροφείς μαύρου χοίρου δικαιούχοι είναι οι εκτροφείς ελληνικού μαύρου χοίρου που είναι εγγεγραμμένοι στο γενεαλογικό βιβλίο της ως άνω φυλής που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το έτος 2020.

Για τους μελισσοκόμους δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 3.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α 2014-2020) για το έτος 2020.
Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.

Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στις 31-12-2020 κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014.

Αίτηση μπορούν να την υποβάλλουν οι παραγωγοί εφόσον έχουν κωδικό online στη διεύθυνση https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή αίτησης της ΕΑΕ 2020 ο χρήστης επιλέγει από το κεντρικό μενού ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ COVID19 και στη συνέχεια το υπομενού Αίτηση Κρατικής Ενίσχυσης Εκτροφής Χοίρων, Εκτροφής Αυτόχθονων Μαύρων Χοίρων, Παραγωγής Μελιού. 

Πηγή

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ



Η ημερολογιακή χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού επηρέασε σε όλα τα επίπεδα τον άνθρωπο και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Φυσικά επηρεάστηκε και η μελισσοκομία από τα μέτρα, την απαγόρευση αρχικά και στη συνέχεια τον περιορισμό των μετακινήσεων των μελισσοκόμων την άνοιξη, μία εποχή κρίσιμη για την ανάπτυξη των μελισσιών. Παράλληλα, η κλιματική κρίση αφήνει ολοένα και πιο έντονα το αποτύπωμά της στο περιβάλλον.
Τα μελίσσια δεν απέκτησαν την επιθυμητή δυναμικότητα ώστε να εκμεταλλευτούν τις κύριες ανθοφορίες και μελιτοφορίες που ακολούθησαν χρονικά, με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν τη μέγιστη ποσότητα μελιού. Το μέλι είναι, μαζί με τη γύρη, η τροφή της μέλισσας και εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, επηρεάζει αναμφισβήτητα και την καλή υγιεινή των μελισσιών, αφού ένα «χορτάτο» μελίσσι, με την ανάλογη φροντίδα του μελισσοκόμου, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει ασθένειες.
 
Κάθε χρονιά, και ακόμα πιο σχολαστικά τη φετινή, με βάση τα προαναγραφόμενα, ο μελισσοκόμος οφείλει να προετοιμάσει κατάλληλα τα μελίσσια του για το ξεχειμώνιασμα, ώστε να διασφαλίσει το μελισσοκομικό του κεφάλαιο, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα μελίσσια πρέπει να προετοιμαστούν για διαχείμαση, έχοντας νέες και παραγωγικές βασίλισσες, ικανοποιητικό πληθυσμό που αποτελείται από νέες σε ηλικία εργάτριες, να είναι υγιή, να έχουν άφθονα και άριστης ποιότητας αποθέματα τροφής και να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλη τοποθεσία.

Βασίλισσα

Φροντίζουμε να υπάρχει καλή βασίλισσα, νέα σε ηλικία, όχι μεγαλύτερη των δύο ετών και κυρίως παραγωγική. Η βασίλισσα αυτή γεννά πολλά αβγά και διατηρεί την ωοτοκία έως τις αρχές του χειμώνα, ενώ ξεκινά τη γέννα της νωρίς την άνοιξη.

Πληθυσμός

Είναι σημαντικό να υπάρχει ικανός αριθμός από εργάτριες μέλισσες. Μελίσσια με πληθυσμό 2-3 πλαισίων συνενώνονται μεταξύ τους ώστε να έχουν. Η εκμετάλλευση γυρεοδοτικών ανθοφοριών διασφαλίζει την ανανέωση του πληθυσμού και τη γέννηση εργατριών με αυξημένο λιπώδη ιστό, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να είναι ικανές να θρέψουν τον καινούργιο γόνο, που θα κάνει την εμφάνισή του μέσα στον χειμώνα.
Ο αριθμός των πλαισίων εντός της κυψέλης εξαρτάται από τον πληθυσμό. Η παραμονή άδειων κηρηθρών στις κυψέλες επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της μελισσόσφαιρας τον χειμώνα και την προφύλαξη του μελισσιού από το κρύο. Απομακρύνουμε τις άδειες κηρήθρες και περιορίζουμε τον κενό χώρο της κυψέλης με τη χρήση κόντρα πλακέ ή μονωτικού υλικού.

Εχθροί και ασθένειες

Ελέγχουμε εξονυχιστικά τα μελίσσια για ασθένειες του γόνου και των μελισσών. Η απουσία γόνου ή ο περιορισμός της έκτασής του, ευνοεί την εφαρμογή εγκεκριμένων σκευασμάτων κατά της βαρροϊκής ακαρίασης.

Αποθέματα τροφής

Φροντίζουμε να υπάρχουν άφθονα και άριστης ποιότητας αποθέματα γύρης και μελιού για τροφή. Η ανάπτυξη και η απόδοση του μελισσιού την άνοιξη εξαρτάται και από την επαρκή και ποιοτική διατροφή του τον χειμώνα. Η διάταξη των αποθεμάτων πρέπει να είναι τέτοια που να ευνοεί τον σχηματισμό της μελισσόσφαιρας σε άμεση γειτνίαση με τα αποθέματα μελιού.
Στην περίπτωση που τα αποθέματα δεν είναι αρκετά, τοποθετείται ζαχαροζύμαρο, παρασκευασμένο κατά προτίμηση από τον ίδιο τον μελισσοκόμο, πάνω από τη μελισσόσφαιρα και με τρόπο που να μπορεί να την καταναλώσει το μελίσσι.

Ο ρόλος της θέσης του μελισσοκομείου

Επιλέγουμε το κατάλληλο μέρος για διαχείμαση, το οποίο πρέπει να είναι απάνεμο και ηλιόλουστο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η είσοδος της κυψέλης πρέπει να έχει κατεύθυνση νότια-νοτιοανατολικά. Η πρόσβαση στο μελισσοκομείο πρέπει να είναι απρόσκοπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Χρήσιμη είναι και μια ελαφριά κλίση του εδάφους, ώστε να μη λιμνάζει το νερό της βροχής, ενώ και οι κυψέλες πρέπει να έχουν ελαφριά κλίση προς τα μπροστά, ώστε να μην εισέρχεται το νερό της βροχής στο εσωτερικό της κυψέλης. Συνιστάται η τοποθέτηση των κυψελών να γίνεται πάνω σε βάθρα, ώστε να αποφεύγεται η υγρασία από το έδαφος και η καταπόνηση της κυψέλης.
Οι επιθεωρήσεις από τον μελισσοκόμο γίνονται πάντα σε ημέρες με θερμοκρασία 15οC και πάνω, είναι σύντομες, ώστε η όχληση να είναι η ελάχιστη δυνατή και να μη δημιουργείται πρόβλημα στο εσωτερικό της κυψέλης με τη μεταβολική υγρασία από την κατανάλωση του μελιού. Ελέγχονται η επάρκεια προμηθειών, η ύπαρξη γόνου και γενικότερα η καλή και ζωηρή εικόνα του μελισσιού.

Του Βασίλη Αηδόνη, γεωπόνου-επόπτη στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας

ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ!!!


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός GNSS (GSA) ανακοίνωσε τους νικητές στους φετινούς διαγωνισμούς MyGalileoSolution & MyGalileoDrone, κατά τη διάρκεια της Ημέρας Επιχειρηματικότητας, που διοργανώθηκε από την GSA στις 2 Μαρτίου. Μετά από μια ζωντανή συζήτηση, η κριτική επιτροπή επέλεξε τις νικητήριες ομάδες και στους δύο διαγωνισμούς με βάση όχι μόνο την καινοτόμο χρήση των βασικών διαφοροποιητών Galileo, αλλά και την προσανατολισμένη στην αγορά προσέγγιση και τις δυνατότητές τους για ευρεία αποδοχή. Την τρίτη θέση στην 1η κατηγορία του διαγωνισμού MyGalileoSolution κατέκτησε η ομάδα των Τρικαλινών Τσεργούλα Ηλία και Τούμπα Κωνσταντίνου, με την πολύτιμη συμβολή της Σάρρου Θέμιδος  στην ανάλυση αγοράς και το marketing plan, με την εφαρμογή έξυπνης μελισσοκομίας BeeLive.

Το BeeLive (αναγραμματισμός του ρήματος Believe=πιστεύω) είναι ένα εργαλείο λήψης αποφάσεων και κοινωνικής δικτύωσης για μελισσοκόμους  το οποίο βασίζεται σε συσκευές (όπως κινητά, wearables και trackers) με ενσωματωμένες λειτουργίες δορυφορικής πλοήγησης GNSS, στην αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και στην κοινότητα των μελισσοκόμων. Η ομάδα έχει αναπτύξει το πρωτότυπο της εφαρμογής τόσο σε Android & iOS συσκευές όσο και σε smart wearables και φιλοδοξεί να την εντάξει σε ένα IoT σύστημα παρακολούθησης διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία της σαν εφαρμογή.

 

Η ιδέα προέκυψε πριν δυο χρόνια περίπου, έπειτα από αρκετές συζητήσεις με μελισσοκόμους, όπως γονείς και φίλους, στις οποίες επαναλαμβανόταν το ερώτημα του πού να πάνε τα μελίσσια τους, μιας και η τοποθεσία έχει τεράστια σημασία για μια επιτυχή παραγωγή. Μετά από αρκετούς μήνες πειραματισμού με δεδομένα και μοντέλα επιλογής τοποθεσίας, έγινε ένα re-imagining του BeeLive και των απαιτήσεών του με αφορμή τα τεράστια πλεονεκτήματα που προσφέρουν:

  •     Το Galileo, το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης της Ευρώπης (GNSS), το οποίο παρέχει βελτιωμένες πληροφορίες θέσης και χρονισμού και υποστηρίζει μια τεράστια ποικιλία συσκευών (κινητά, wearables, trackers κλπ) με χρήσεις σε γεωργία, πλοήγηση, ναυτιλία κλπ και
  •     Τα δορυφορικά δεδομένα του προγράμματος Copernicus της ΕΕ όσον αφορά καλύψεις γης, βλάστηση, μετεωρολογικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες κ.α.


Υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές που λειτουργούν στο ίδιο πεδίο με το BeeLive, ωστόσο απαντούν στο ίδιο ερώτημα: “Ποια είναι η κατάσταση στην τοποθεσία του μελισσοκομείου μου;” Η τοποθεσία είναι όντως ένας κρίσιμος παράγοντας αλλά με το BeeLive αντιστρέφεται το ερώτημα ως εξής: “Ποιες τοποθεσίες είναι κατάλληλες ή βέλτιστες για το μελισσοκομείο μου σύμφωνα με τα κριτήριά μου;” ώστε ο μελισσοκόμος να επιλέγει ανάμεσα σε πολλές τοποθεσίες μέσω smart devices είτε με επιλογή στο χάρτη ή με γεωεντοπισμό και, στη συνέχεια, λαμβάνοντας λεπτομερείς αναφορές με δεδομένα και δορυφορικές φωτογραφίες σχετικά με βλάστηση, νερό, καιρικές συνθήκες και προβλέψεις, να βλέπει εάν άλλοι μελισσοκόμοι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή στο παρελθόν κλπ και να λαμβάνει συμβουλή για την καλύτερη βάσει των δικών του κριτηρίων. Επιπλέον, η ίδια η κοινότητα των μελισσοκόμων θα μπορεί, μέσω BeeLive, να μοιράζεται πάνω στο χάρτη συμβάντα όπως κίνδυνοι (κλοπή μελισσίων, επίθεση αρκούδας, ασθένειες, φυσικές καταστροφές, ψεκασμοί κλπ) ή ευκαιρίες (γη που προσφέρεται για εγκατάσταση/επικονίαση) και να στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο προς όλους κοντά στην περιοχή.

Ο MyGalileoSolution είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που έχει διοργανωθεί ποτέ από τον GSA, με βραβεία συνολικού ύψους σχεδόν 1,5 εκατ. Ευρώ, από 15χιλ Ευρώ έως 60χιλ Ευρώ, τα οποία απονεμήθηκαν σε 50 ομάδες. Πέραν της σημαντικής χρηματικής υποστήριξης, προς τις ομάδες προσφέρθηκε συνεχής παροχή υπηρεσιών mentoring και πρόσβαση σε ένα δίκτυο entrepreneurs και επενδυτών, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες της κοινότητας των start-up επιχειρήσεων σε νέους που καινοτομούν.

 Λεπτομέρειες και ενημερώσεις για την εφαρμογή BeeLive είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της https://beelive.website αλλά και στα social media Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn και Pinterest

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ 32,39 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΥΨΕΛΗ



Αγωνία υπάρχει μεταξύ των πυρόπληκτων μελισσοκόμων για την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Στο μεταξύ κλείδωσε το πριμ 26,39 ευρώ ανά κυψέλη κατ’ έτος για όσους μελισσοκόμους ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικών.

Αγωνία υπάρχει μεταξύ των πυρόπληκτων μελισσοκόμων για την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Στο μεταξύ κλείδωσε το πριμ 26,39 ευρώ ανά κυψέλη κατ’ έτος για όσους μελισσοκόμους ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικών. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν και 6 ευρώ ανά κυψέλη που θα αφορά το κόστος πιστοποίησης.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Αθανασιάδης, μελισσοκόμος από Εύβοια, «την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ όπου συζητήσαμε το θέμα της βιολογικής μελισσοκομίας. Όπως μας ανέφεραν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αναμένεται να προκηρυχθεί η προκήρυξη για τη βιολογική μελισσοκομία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».

Στο μεταξύ να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στους πυρόπληκτους μελισσικόμους θα χορηγηθεί αποζημίωση η οποία θα αντιστοιχεί στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης, δηλαδή 84 ευρώ για κάθε κυψέλη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Ντούρας, προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «επειδή έχω πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ ότι θα προχωρήσει στην χορήγηση αποζημιώσεων μόνο στους μελισσικόμους που είχαν δηλωμένες τις κυψέλες τους, ζητώ την παρέμβαση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για να τηρηθούν όσα υποσχέθηκαν (αποζημίωση όλων των κυψελών). Είπαμε ότι θα δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό μητρώο και στη συνέχεια θα πάνε όλοι να τα δηλώσουν. Αλλά την περίοδο των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Εύβοια το 70% των κυψελών δεν ήταν δηλωμένες».

Μέτρα για πυρόπληκτους

Το πακέτο μέτρων στήριξης μελισσοκόμων πυρόπληκτων περιοχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

1ον. Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.
Ο ΕΛΓΑ προχωρά, σε συνέχεια των σχετικών ελέγχων και εκτιμήσεων επί των ζημιών, στην άμεση -εντός των επόμενων εβδομάδων - χορήγηση αποζημίωσης των ασφαλισθέντων στον οργανισμό, η οποία θα αντιστοιχεί στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης, δηλαδή 84 ευρώ για κάθε κυψέλη, περιλαμβάνοντας και τα μελισσοσμήνη αυτής.

2ον. Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε μελισσοσμήνη λόγω αναγκαστικής μεταφοράς.
Ο ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών (όπου μελισσοκόμοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τις κυψέλες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα), θα αποζημιώσει και τους ασφαλισθέντες μελισσοκόμους που υπέστησαν απώλεια στα μελισσοσμήνη τους (και όχι στις κυψέλες).

3ον. Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και των απωλειών μετακινούμενων μελισσοκόμων.

Ο ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των ενεργειών του για τη στήριξη όσων επλήγησαν και δικαιούνται αποζημίωσης, προσαρμόζει τη διαδικασία του στις εν λόγω συνθήκες, με αποτέλεσμα και οι μετακινούμενοι -προς τις πυρόπληκτες περιοχές- μελισσοκόμοι που έχασαν τα μελίσσια τους στις πυρκαγιές να μπορούν να δηλώσουν τις απώλειές τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στις πυρόπληκτες περιοχές, να υποβληθούν σε ελέγχους και να βεβαιώσουν -με σχετική τεκμηρίωση- τη μετακίνηση και τοποθέτηση στην πυρόπληκτη περιοχή.

4ον. Επιχορήγηση των μελισσοκόμων για την απώλεια εξοπλισμού, πρώτων υλών και μέσων παραγωγής από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις επιτροπές κρατικής αρωγής, παρέχει επιχορήγηση που ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς και αφορά ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά σε στοιχεία ενεργητικού (με εξαίρεση τις κυψέλες), όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου, και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

5ον. Ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω ειδικής πρόβλεψης, ενισχύει καθοριστικά την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (Δράση 3.2) που επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, για τους πληττόμενους νομάδες-μελισσοκόμους θα επιτραπεί η ένταξη στην εν λόγω δράση των μελισσοκόμων με τουλάχιστον 30 κατεχόμενες/ασφαλισμένες κυψέλες, ενώ θα ληφθεί μέριμνα ειδικά για τους μελισσοκόμους των πυρόπληκτων περιοχών ως προς το ύψος της ενίσχυσης.

6ον. Παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με ιδιώτες, διαμορφώνεται ένα σχήμα στήριξης των μελισσοκόμων των πυρόπληκτων περιοχών για τη συντήρηση του μελισσιού, μια και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν τη χωρίς περαιτέρω στήριξη συντήρηση της παραγωγής.

7ον. Συμβολαιακή Μελισσοκομία για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των τραπεζικών ιδρυμάτων, διαμορφώνεται ένα σχήμα συμβολαιακής μελισσοκομίας, βάσει του οποίου το τραπεζικό ίδρυμα συνάπτει δανειακή σχέση τόσο με τους παραγωγούς, όσο και με τη μεταποιητική επιχείρηση, ώστε μέσα από τη χορήγηση «ανοικτής» πίστωσης για την κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους παραγωγής να προχωρά η παραγωγική διαδικασία και ο παραγωγός να ανταποκρίνεται έναντι της συμφωνίας με την επιχείρηση.

8ον. Δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές.
Από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους τοπικούς μελισσοκομικούς συλλόγους -και ιδιαιτέρως με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος- και την τοπική αυτοδιοίκηση, δρομολογείται η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, όπου θα πραγματοποιείται αειφόρος διαχείριση και προστασία της αυτοφυούς μελισσοκομικής χλωρίδας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των μελισσιών που εγκαθίστανται στα όρια του πάρκου.

9ον. Φύτευση μελισσοκομικών φυτών διαδοχικής ανθοφορίας κατά την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές.
Συγκεκριμένα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πρόγραμμα της αποκατάστασης και αναδάσωσης των καμένων περιοχών -όπως αυτές της Β. Εύβοιας- θα συμπεριλαμβάνονται και μελισσοκομικοί θάμνοι και δένδρα που υπήρχαν στις καμένες περιοχές και δεν μπορούν να αναβλαστήσουν μόνα τους και τα οποία ενδείκνυται να φυτευτούν στα πρανή των αγροτικών-δασικών δρόμων.

10ον. Προσεκτική μελισσοκομική αξιοποίηση των δασών της Εύβοιας.

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και υπό την εποπτεία και παρακολούθηση των δασαρχείων της Εύβοιας, οι δασικοί δρόμοι θα καταστούν πλήρως προσβάσιμοι για τους μελισσοκόμους, οι οποίοι -μετά από υπόδειξη από τα δασαρχεία και με σχετική γνωστοποίηση- θα μπορούν να αξιοποιήσουν για την εγκατάσταση των μελισσιών τους συγκεκριμένα σημεία που θα τους υποδειχθούν.

11ον. Επιδότηση στοχευμένων ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για τη νομαδική μελισσοκομία.

Ειδικότερα, υπό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα προώθησης της νομαδικής μελισσοκομίας προς συγκεκριμένα νησιά και νησιωτικές περιοχές της χώρας, μέσω της επιδότησης της ακτοπλοϊκής μετακίνησης, για μελισσοκόμους που είτε έχουν την έδρα τους εντός των πυρόπληκτων περιοχών, είτε έχουν την έδρα τους εκτός των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά δραστηριοποιούνταν εντός.

12ον. Δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την αποκατάσταση των μελισσιών με την ένταξή τους στο προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο.
Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας, σε πυρόπληκτες περιοχές όπου καταστράφηκαν μελίσσια και για τις περιπτώσεις εκτός του προβλεπόμενου θεσμικού πλαισίου, θα παρασχεθεί σχετική ενίσχυση σε κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους για να αποκαταστήσουν μέρος της απώλειάς τους από τις πυρκαγιές -κατόπιν πειστικής τεκμηρίωσης- με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των μελισσιών τους -όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αποκατάσταση- θα παραμείνει ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερο -τουλάχιστον- για την επόμενη πενταετία.

13ον. Δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

Υπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, αλλά και παραγωγών και ειδικών, δρομολογείται η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα - με έδρα των εργασιών της την Χαλκίδα.    
Παϊσιάδης Σταύρος