ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ: ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΥΓΕΙΑΣ!!!


Όταν το μέλι συνδυαστεί με το σκόρδο, το λαχανικό με τις πανίσχυρες αντισηπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, δεκαπλασιάζεται η ισχύς του. Ο συνδυασμός μελιού-σκόρδου, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και συμβάλλει στην καλή υγεία.
 
 Πώς θα το φτιάξετε

Θα χρειαστείτε 3-4 κεφάλια σκόρδου, 1 φλιτζάνι ακατέργαστο μέλι και ένα μικρό βάζο με καπάκι.

Καθαρίστε τις φλούδες από τις σκελίδες των τεσσάρων σκόρδων. Βάλτε τις στο βάζο και ρίξτε πάνω το μέλι. Κλείστε καλά το βάζο με το καπάκι και αφήστε μερικές μέρες το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Τρώτε καθημερινά μία κουταλιά με άδειο στομάχι και σύντομα θα διαπιστώσετε τα οφέλη του

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ!!!«ΕΘΝΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ»

 


ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

& ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

«ΕΘΝΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ»

 

          Σας υπενθυμίζουμε ότι, όλοι οι ενεργοί μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν έως τις 20 Οκτωβρίου 2021 δήλωση κατεχόμενων κυψελών.

          Η κατάθεση των δηλώσεων κατεχόμενων κυψελών γίνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ) της κάθε περιοχής, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω διαχειριστικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.&Τ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Η δήλωση κατεχόμενων κυψελών είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και θα πρέπει να γίνεται μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 20ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Η μη κατάθεσή της συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ: 104/106513 Φ.Ε.Κ. 1560/17-04-2021 απόφαση για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Πανεπιστημίου 171 (γραφείο 12)

Τ.Κ.: 26110

Πάτρα

Τηλ.: 2613613746

Fax: 2610452259

Email.: kmdelladas@gmail.com

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΤΟΥΣ


Η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων πευκόφυτου δάσους έφερε σε απόγνωση τους παραγωγούς μελιού στην Εύβοια

Παραγωγοί μετακίνησαν τα μελίσσια τους από τη βόρεια στην κεντρική Εύβοια, κοντά σε πεύκα (φωτ.). Πολλοί ερασιτέχνες ωστόσο και όσοι έπαθαν ζημιές δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. «Χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα, γιατί οι μέλισσες είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει να τραφούν. Αμα ψοφήσουν, τελείωσε...».
Τάνια Γεωργιοπούλου

Οι μελισσοκόμοι στην Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ δύσκολο μέλλον, καθώς το δάσος που κάηκε δεν θα μπορέσει να δώσει τροφή για τις μέλισσες για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον. Όμως, οι σκέψεις για το αύριο είναι πολυτέλεια, καθώς οι μελισσοκόμοι της περιοχής προσπαθούν να διαχειριστούν το παρόν και να σώσουν τα μελίσσια τους «από την πείνα». Το χειρότερο είναι, ότι πολλοί παραγωγοί δεν είχαν δηλώσει τα μελίσσια τους από φόβο ότι «θα τους κόψουν τη σύνταξη» ή θα «τους βάλουν να πληρώσουν μεγάλη εφορία». Έτσι η Ελλάδα στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή μελιού, τα οποία δημοσιεύτηκαν τον Μάιο, φαίνεται ως η μόνη χώρα που την τριετία 2020-2022 έχει παρουσιάσει μεγάλη μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων, της τάξης του 62%.

Οι Έλληνες μελισσοκόμοι από 24.582 την τριετία 2017-2019 φαίνεται ότι απέμειναν μόνο 9.266.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι μόνο η Ελλάδα (και η Κύπρος, σε μικρό όμως ποσοστό) από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασε μείωση στους αριθμού των παραγωγών που απασχολούνται στη μελισσοκομία, ενώ ο αριθμός του συνόλου των Ευρωπαίων μελισσοκόμων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 8,2%. Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 6η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. που παράγουν μέλι, ενώ μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν 2η.  

«Αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν το αληθινό μέγεθος του κλάδου. Πολλοί δεν δηλώθηκαν και το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο χάνει πόρους από την Ε.Ε.», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Μελισσοκομίας Πασχάλης Χαριζάνης.

Οι μέλισσες τρώνε το μελίτωμα το οποίο παράγεται από το παράσιτο των πεύκων Μarchalina hellenica. Το δάσος της Εύβοιας αποτελούσε τον βοσκότοπο για εκατοντάδες χιλιάδες μέλισσες «γηγενείς», αλλά και πολλές άλλες τις οποίες έφερναν οι μελισσοκόμοι από διάφορα σημεία της Ελλάδας για να βοσκήσουν. Χιλιάδες μελίσσια από περιοχές της Πελοποννήσου, από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία μεταφέρονταν συγκεκριμένες εποχές του έτους στην Εύβοια, στο δάσος το οποίο –σε μεγάλο βαθμό– δεν υπάρχει πια. Ανάλογοι πευκώνες για βόσκηση μελισσών υπάρχουν στη Θάσο και τη Χαλκιδική.

«Πρώτη φορά αυτές τις μέρες είδα ένα πολύ παράξενο θέαμα. Πολλές μέλισσες να βοσκάνε σε κυπαρίσσια. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι πεθαίνουν της πείνας», τονίζει στην «Κ» ο Ευστάθιος Αλμπάνης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας. «Την προηγούμενη εβδομάδα το γεωπονικό Πανεπιστήμιο μας έστειλε έναν τόνο ζωοτροφές για να ταϊστούν τα μελίσσια, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με χορηγίες», εξηγεί.

Το πευκόμελο αποτελεί το 70%-80% της ελληνικής παραγωγής μελιού και εξ αυτού το 40% παραγόταν από πευκοδάση της Εύβοιας. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να παραχθεί το 25%-30% της συνολικής ποσότητας του ελληνικού μελιού, ενώ ταυτόχρονα οι μελισσοκόμοι, όχι μόνο έχουν χάσει το εισόδημά τους, αλλά είναι υποχρεωμένοι και να ταΐζουν τις μέλισσες, αν θέλουν να διατηρήσουν τα μελίσσια τους. «Εδώ στην περιοχή λίγοι είχαν μόνο μελίσσια. Οι περισσότεροι συμπλήρωναν το εισόδημά τους με το μέλι που παρήγαγαν. Είχαν ελιές που κάηκαν, πουλούσαν και 5 τόνους ξύλα και ζούσαν. Τώρα δεν έχουν να λάβουν τίποτα από πουθενά», λέει ο κ. Αλμπάνης.

Υπολογίζεται ότι στους δύο πυρόπληκτους δήμους, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, υπάρχουν περίπου 400-500 μελισσοκόμοι, αρκετοί επαγγελματίες (πάνω από 110 μελίσσια) και πολλοί ερασιτέχνες, που έχουν τη μελισσοκομία ως συμπληρωματική απασχόληση. Τα μελίσσια, τα οποία βρίσκονταν μέσα στο δάσος και κάηκαν υπολογίζεται ότι είναι 9.000-10.000 ενώ συνολικά οι κυψέλες στην περιοχή ξεπερνούν τις 20.000.


Οι αποζημιώσεις


«Με τον καύσωνα που προηγήθηκε εκείνες τις μέρες δεν δούλευε το πεύκο (σ.σ. δεν παραγόταν μελίτωμα), οπότε δεν είχαν βάλει πολλοί μελισσοκόμοι τα μελίσσια τους στο δάσος. Έτσι, αναλογικά δεν κάηκαν πολλά, αν και νομίζω ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί θα προτιμούσαν να είχαν χάσει περισσότερα γιατί τότε θα έπαιρναν σίγουρα κάποια αποζημίωση», τονίζει ο Βασίλης Αϊδόνης, γεωπόνος επόπτης του Κέντρου Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας.       

Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν μεταφέρει τα μελίσσια τους στον κάμπο της Ιστιαίας για να βρουν οι μέλισσες τους τροφή. «Οι μελισσοκόμοι συνήθως δεν κατέβαζαν τα μελίσσια στον κάμπο γιατί οι καλλιέργειες ψεκάζονται. Ευτυχώς τώρα είναι τέλος εποχής για τις καλλιέργειες», προσθέτει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας. Από την άλλη, βέβαια, ο κάμπος δεν τους χωράει όλους, οπότε το πρόβλημα της διατροφής των μελισσών παραμένει. Κάποιοι μετακινούνται σε άλλες περιοχές, αλλά οι ερασιτέχνες και όσοι έπαθαν ζημιά από τις φωτιές δεν μπορούν να το κάνουν. «Η μελισσοκομία στην περιοχή είναι υπό κατάρρευση, πολλοί σκέφτονται να τα παρατήσουν. Χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα γιατί οι μέλισσες είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει να τραφούν. Άμα ψοφήσουν, τελείωσε», συμπληρώνει.  

Το θέμα της ανάγκης στήριξης και τα επόμενα χρόνια παραμένει βέβαια, εφόσον το δάσος δεν μπορεί να αναγεννηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. «Χρειάζεται να δώσουν τώρα τροφή για να αντέξουν τα μελίσσια. Την άνοιξη θα έχουμε κάποια ανθοφορία αλλά για τα πεύκα η φυσική αναγέννηση θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα χρόνια», υπογραμμίζει ο καθηγητής κ. Χαριζάνης. «Είναι σημαντικό μέσα στο δάσος όταν θα ξεκινήσει η αναγέννηση να δημιουργηθούν θέσεις για την τοποθέτηση των μελισσιών για να εκμεταλλεύονται οι μέλισσες ό,τι βλάστηση υπάρχει και να βοηθούν στην επικονίαση», καταλήγει.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!!


Το καιρό που πρέπει να αρχίσει η τροφοδοσία στα μελίσσια με σκοπό την αύξηση της γέννας της μάνας του μελισσιού θα έρθει.
Μια οικονομική και πρακτική λύση είναι το μπουκάλι τροφοδοσίας PK plastick χωρητικότητας 1,7 ml κατασκευασμένο με πολύ προσοχή και με πλήρη σχεδιασμό ώστε να ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΟΛΟ το υγρό από το μπουκάλι για να μην μένει και οξειδώνεται.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

 


ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

& ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

«ΕΘΝΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ»

 

 Σας υπενθυμίζουμε ότι, όλοι οι ενεργοί μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν έως τις 20 Οκτωβρίου 2021 δήλωση κατεχόμενων κυψελών.

          Η κατάθεση των δηλώσεων κατεχόμενων κυψελών γίνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ) της κάθε περιοχής, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω διαχειριστικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.&Τ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Η δήλωση κατεχόμενων κυψελών είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και θα πρέπει να γίνεται μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 20ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Η μη κατάθεσή της συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ: 104/106513 Φ.Ε.Κ. 1560/17-04-2021 απόφαση για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Πανεπιστημίου 171 (γραφείο 12)

Τ.Κ.: 26110

Πάτρα

Τηλ.: 2613613746

Fax: 2610452259

Email.: kmdelladas@gmail.com

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΕΛΙΣΣΟΦΑΓΟΙ - ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΤΗΝΑ!!! ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Τα πουλιά προτιμούν να πετούν πάνω από στεριά (παρά πάνω από θάλασσα), έτσι είναι 3 βασικές είσοδοί τους στην Ευρώπη: Γιβραλτάρ, Λιβύη-Μάλτα-Σικελία και Αίγυπτος-Ισραήλ. Ειδικά στην περιοχή Ειλάτ του Ισραήλ, περνούν καθημερινά χιλιάδες πουλιά, γι'αυτό και τα πειράματα που γίνονται εκεί με τους μελισσοφάγους περιέχουν αξιόπιστα στοιχεία.


Οι κύριες μεταναστευτικές οδοί των πουλιών από την Αφρική στην Ευρώπη και Ασία
Έτσι λοιπόν, η χώρα μας δέχεται ένα μικρό μόνο ρεύμα μελισσοφάγων. Οι περισσότεροι απλά περνάνε από πάνω ή μένουν λίγες μέρες να ξαποστάσουν, κάποιοι όμως μένουν και φωλιάζουν στη Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Έβρο και νησιά Ανατολικού Αιγαίου, για να φύγουν πάλι για την Αφρική το Σεπτέμβριο.



ΜΥΘΟΣ ΝΟ1. Οι μελισσοφάγοι τρώνε μόνο μέλισσες
Έχει προκύψει λόγω ονόματος. Η αλήθεια είναι ότι τρώνε μέλισσες, αλλά πολλά είδη κυρίως μεγάλων εντόμων. Θεωρούνται πολύ ωφέλιμοι στη γεωργία, αφού αρπάζουν ακρίδες και άλλα επιβλαβή έντομα,και αρκετά υμενόπτερα όπως σφήκες, βομβίνους, κτλ.


ΜΥΘΟΣ Νο 2. Εάν πετούν μελισσοφάγοι στο μελισσοκομείο, δεν βγαίνουν έξω οι μέλισσες.
Υπάρχει αυτός ο μύθος, κυρίως στα νησιά το φθινόπωρο, όπου και οι ανθοφορίες είναι λιγοστές. Μία πρόσφατη έρευνα στη Λιβύη λοιπόν αναφέρει, ότι η παρατήρηση αυτή των μελισσοκόμων δεν οφείλεται στους μελισσοφάγους, αλλά στην έλλειψη νεκταρροέκκρισης και απόσταση από αυτήν.
 Το σχετικό άρθρο με την εσφαλμένη ως τώρα εντύπωση των μελισσοκόμων



Τα συμπεράσματα της έρευνας: ο μελισσοφάγος είναι δευτερεύον παράγοντας μείωσης των πτήσεων

 Μύθος Νο3. Όπου και να βάλω τα μελίσσια μου, θα δεχτούν επίθεση.
Οι μελισσοφάγοι κυνηγούν με δύο τρόπους.
Α. Σε συνεχή πτήση: είναι ο πιο δύσκολος τρόπος να πιάσουν έντομα, αφού ξοδεύουν πολύ ενέργεια, κουράζονται, και στοχεύουν δύσκολα. (Έτσι κυνηγούν συχνά τα χελιδόνια, που θα δούμε πιο κάτω)
Α. Καθισμένοι σε σταθερά σημεία (Standing points - SP), όπως καλώδια ρεύματος, γυμνά κλαριά που προεξέχουν από δέντρα κάνουν 2 είδη, πετούν προς το στόχο και ξανακάθονται στο σημείο εκκίνησης. Είναι ο τρόπος που προτιμούν οι μελισσοφάγοι, μιας και δεν ξοδεύουν πολύ ενέργεια, έχουν χρόνο να βγάλουν το κεντρί, και να στοχεύσουν καλύτερο το θήραμά τους (μία άρρωστη μέλισσα που δεν πετά καλά, μία ακρίδα, ένα στρουμπουλό κηφήνα)


Σταθερά σημεία (SP)

 Σε δύο πειράματα που έγιναν στο Ισραήλ, τοποθετήθηκαν κυψέλες κοντά σε σύρματα ηλεκτρικού, κοντά σε ψηλά δέντρα με γυμνά κλαριά και άλλες 50 μέτρα μακριά. Στη συνέχεια, για 10 μέρες συλλέχτηκαν με ειδικά δίχτυα οι μελισσοφάγοι κοντά σε αυτές. Βρέθηκαν τα παρακάτω:
Πείραμα 1: Σε καλλιέργεια ηλίανθου, σε 10 μέρες συλλέχθηκαν 2000 μελισσοφάγοι, το 97% των οποίων στις κυψέλες που ήταν κοντά σε σταθερά σημεία (σύρματα, δέντρα). Μόνο 3% των μελισσοφάγων πιάστηκαν κοντά σε κυψέλες που ήταν σε χώρο επίπεδο χωρίς σταθερά σημεία.

Πείραμα 1ο.




Πείραμα 2: Σε καλλιέργεια καρπουζιού, σε 10 μέρες πιάστηκαν στα δίχτυα 700 μελισσοφάγοι, 75% των οποίων στις κυψέλες δίπλα στα δέντρα και στα σύρματα.

Πείραμα 2.


Συμπέρασμα: Σε περιοχές με έντονη παρουσία μελισσοφάγων, τοποθετήστε τα μελίσσια μακριά από καλώδια ρεύματος, φράχτες ή δέντρα με γυμνά κλαριά. Θάμνοι και δέντρα με πλούσια φύλλωμα δεν προτιμούνται από τους μελισσοφάγους




 Σχετικά με τα χελιδόνια, σε έρευνες που έχουν γίνει για τις τροφικές τους συνήθειες, οι περιπτώσεις να τρώνε μέλισσες είναι ελάχιστες. Τα χελιδόνια (και τα 3 είδη που φωλιάζουν στην Ελλάδα) προτιμούν πολύ μικρότερα έντομα, χωρίς το κεντρί και το σκληρό εξωσκελετό των μελισσών, όπως κουνούπια, σκνίπες, μύγες, κτλ. Ψάξτε λίγο στο διαδίκτυο πόσα κουνούπια τρώει κάθε μέρα ένα χελιδόνι... μιλάμε για κιλά κάθε άνοιξη!!!

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΤΡΟΦΗ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ............

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ; ΤΡΩΤΕ ΨΑΡΙ

Τρώτε άφθονο ψάρι - το ιχθυέλαιο βοηθά στην αποφυγή πονοκεφάλων. Το ίδιο κάνει και το τζίντζερ, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΥΝΑΧΙ; ΤΡΩΤΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Να τρώτε πολλά γιαούρτια πριν την εποχή της γύρης. Επίσης, τρώτε κάθε μέρα μέλι από την περιοχή σας (τοπικό).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ; ΠΙΝΕΤΕ ΤΣΑΪ 

Αποτρέψτε την εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών με κανονικές δόσεις τσαγιού. (πράγματι, το τσάι καταστέλλει την όρεξη και να εμποδίζει το λίπος να εισβάλει... Το πράσινο τσάι είναι άριστο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα)!


ΑΫΠΝΙΑ; ΤΡΩΤΕ ΜΕΛΙ

Χρησιμοποιήστε το μέλι ως ηρεμιστικό και καταπραϋντικό.

ΑΣΘΜΑ; ΤΡΩΤΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Τρώτε κρεμμύδια βοηθούν στη χαλάρωση και συστολή των βρογχικών σωλήνων..
(όταν ήμουν νέος, η μητέρα μου έκανε συσκευασίες με κρεμμύδι και τις τοποθετούσε στο στήθος μου, βοηθούσε στις αναπνευστικές παθήσεις και πραγματικά με έκανε να αναπνέω καλύτερα).

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ; ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙ

Ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες προλαμβάνουν την αρθρίτιδα.
(το ψάρι έχει ωμέγα έλαια, ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα)

ΣΤΟΜΑΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; ΜΠΑΝΑΝΕΣ - GINGER

Η μπανάνα θα διορθώσει το στομάχι. Το Τζίντζερ θα θεραπεύσει την πρωινή αδιαθεσία και ναυτία.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ; ΠΙΝΕΤΕ ΧΥΜΟ ΜΟΥΡΩΝ

Ο πολύ όξινος χυμός μούρων ελέγχει τα επιβλαβή βακτήρια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΣΤΩΝ; ΤΡΩΤΕ ΑΝΑΝΑ

Κατάγματα των οστών και οστεοπόρωση μπορούν να προληφθούν με το μαγγάνιο στον ανανά.

ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΟΪΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ; ΤΡΩΤΕ ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ

Οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου με νιφάδες καλαμποκιού, που συμβάλλουν στη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και της κούρασης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ; ΤΡΩΤΕ ΣΤΡΕΙΔΙΑ

Τα στρείδια συμβάλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας σας, παρέχοντας τον απαραίτητο ψευδάργυρο.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ; ΤΡΩΤΕ ΣΚΟΡΔΟ

Καθαρίστε το μπουκωμένο κεφάλι (μύτη) με σκόρδο. (θυμηθείτε, το σκόρδο επίσης μειώνει τη χοληστερίνη).

ΒΗΧΑΣ; ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

Μια ουσία παρόμοια με αυτή που υπάρχει στα σιρόπια του βήχα βρίσκεται στην καυτερή κόκκινη πιπεριά. Χρησιμοποιήστε κόκκινο πιπέρι (πιπέρι cayenne) με προσοχή, μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ; ΤΡΩΤΕ ΣΙΤΑΡΙ, ΠΙΤΟΥΡΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟ

Συμβάλλει στη διατήρηση των οιστρογόνων σε υγιή επίπεδα..

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ; ΤΡΩΤΕ ΣΚΟΥΡΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ένα καλό αντίδοτο είναι βήτα καροτένιο, μια μορφή βιταμίνης Α που βρέθηκε στα σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά.

ΕΛΚΗ; ΤΡΩΤΕ ΛΑΧΑΝΟ 

Το λάχανο περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην επούλωση τόσο γαστρικών όσο και δωδεκαδακτυλικών ελκών.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ; ΤΡΩΝΕ ΜΗΛΑ

Ψήστε στη σχάρα ένα μήλο με τη φλούδα του, αφήστε το να γίνει καφέ και φάτε το, για να θεραπεύσετε αυτή την κατάσταση. (Οι μπανάνες είναι καλές για αυτήν την πάθηση).

ΦΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ; ΤΡΩΤΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο αβοκάντο μειώνουν τη χοληστερόλη.

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ; ΤΡΩΤΕ ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Το σέλινο επίσης περιέχει μια χημική ουσία που μειώνει την πίεση.

ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΖΑΧΑΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ; ΤΡΩΤΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Το χρώμιο στο μπρόκολο και στα φιστίκια βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Λίστα με τις τροφές που ενδείκνυνται σε ασθενείς...

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: Μικρό αλλά πανίσχυρο. Είναι μια καλή πηγή Καλίου, Μαγνησίου, Βιταμίνης Ε και φυτικών ινών. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C είναι διπλάσια από του πορτοκαλιού.

ΜΗΛΟ: Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Παρά το γεγονός ότι ένα μήλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, έχει αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΦΡΑΟΥΛΑ: Προστατευτικό φρούτο. Οι Φράουλες έχουν την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δύναμη μεταξύ των μεγάλων φρούτων και προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο προκαλώντας, αιμοφόρα αγγεία που φράζουν τις ελεύθερες ρίζες. (Στην πραγματικότητα, κάθε berry (strawberry, blueberry κλπ) είναι καλό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μας κρατούν νέους. Τα Βατόμουρα (blueberries) είναι τα καλύτερα και πολύ ευπροσάρμοστα στον τομέα της υγείας. Θα διώξουν όλες τις ελεύθερες ρίζες που έχουν εισβάλει στο σώμα μας).

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Γλυκύτατο φάρμακο. Τρώγοντας 2 με 4 πορτοκάλια την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τα κρυολογήματα, χαμηλότερη τη χοληστερόλη, την πρόληψη και διάλυση πέτρας στα νεφρά, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Παγωμένο σβήνει τη δίψα. Αποτελείται από 92% νερό, είναι επίσης συσκευασμένο με μια γιγαντιαία δόση γλουταθειόνης, η οποία βοηθά ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.. Αποτελεί επίσης βασική πηγή λυκοπένιο - οξειδωτικό για την καταπολέμηση του καρκίνου. Άλλες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο καρπούζι είναι Βιταμίνη C και Κάλιο. (το καρπούζι έχει, επίσης, φυσικές ουσίες [φυσικές πηγές SPF] που διατηρούν το δέρμα μας υγιές, προστατεύοντας το από τις καρκινογόνες ακτίνες SUV).

ΓΚΟΥΑΒΑ & ΠΑΠΑΓΙΑ: Κορυφαία για τη Βιταμίνη C. Είναι σαφείς νικητές για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη C. Γκουάβα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

ΠΑΠΑΓΙΑ: Είναι πλούσια σε καροτίνη, που είναι καλή για τα μάτια μας (επίσης καλή για τα αέρια και τη δυσπεψία).

ΝΤΟΜΑΤΑ: Είναι πολύ καλή ως προληπτικό μέτρο για τους άνδρες. Τους κρατά μακριά από προβλήματα προστάτη.

Υ.Γ Από κει και πέρα...παν μέτρο άριστο



Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟΧΟΣ ΥΠΑΑΤ !!!

Η πρώτη συνάντηση που θα κάνει ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, όταν επιστρέψει από τη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης θα είναι με εκπροσώπους των μελισσοκόμων.

Η πρώτη συνάντηση που θα κάνει ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, όταν επιστρέψει από τη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης θα είναι με εκπροσώπους των μελισσοκόμων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, προϋπόθεση για την πληρωμή αποζημιώσεων για καταστροφές από τις πυρκαγιές αποτελεί η δήλωση εκ μέρους του παραγωγού των μελισσοσμηνών στην ετήσια Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής. Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον υφυπουργό κ. Κεδίκογλου μας ανέφερε ότι επειδή μεγάλο ποσοστό των καμένων κυψελών δεν ήταν δηλωμένο θα γίνει προσπάθεια να αποζημιωθούν όλοι οι μελισσοκόμοι.

Επίσης ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την μελισσοκομία και ειδικότερα:

  •     Την οικονομική ενίσχυση για την επιβίωση των μελισσοσμηνών
  •     Την αναπλήρωση του εισοδήματος των μελισσοκόμων που έχασαν τις κυψέλες τους
  •     Προσπάθεια να παραμείνουν κυψέλες δίπλα στις καμμένες εκτάσεις


Ακόμη με τη νέα ρύθμιση θα υπάρξει χωροθέτηση για τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και να φυτευτούν σε αυτά μελισσοκομικά φυτά.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Ντούρας, προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «μεγάλο ποσοστό των μελισσοσμηνών που κάηκαν δεν ήταν δηλωμένο στον ΕΛΓΑ. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που μελισσοκόμοι δεν πρόλαβαν να κάνουν τις ηλεκτρονικές δηλώσεις ζημιάς. Με πολιτική απόφαση μπορούν να αποζημιωθούν και τα μη δηλωμένα».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Αθανασιάδης, μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Εύβοιας, «με αφορμή αυτή την μεγάλη καταστροφή θα πρέπει να ανοίξει τώρα ο δημόσιος διάλογος για την τοποθέτηση των κυψελών στις δασικές εκτάσεις και για την ίδρυση στην χώρα μας μελισσοκομικών πάρκων. Είναι θετικό που το ΥπΑΑΤ θέλει να ανοίξει τώρα ο δημόσιος διάλογος γιατί η σχετική νομοθεσία είναι πολύ περίπλοκη».


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ - ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Με το φασκόμηλο ( salvia officinalis – sage ) θα ξεκινήσω την παρουσίαση μιας σειράς φυτών μελισσοκομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα αρωματικών, που μπορεί να ενδιαφέρουν και ανθρώπους που απλά αγαπούν τα φυτά και όχι απαραίτητα μελισσοκόμους. Εξάλλου αυτοί που αγαπούν τα φυτά και διατηρούν έναν μικρό ή μεγάλο ανθόκηπο βοηθούν έτσι και αλλιώς την μελισσοκομία. Εγώ από την άλλη πλευρά εξαιτίας των μελισσών άρχισα να ενδιαφέρομαι  για τα φυτά και να τα αγαπώ περισσότερο από πριν.
Η προσέγγισή μου θα είναι εντελώς απλοϊκή και δεν θα αναφέρω εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τα φυτά αλλά ούτε και λεπτομέρειες για την μελισσοκομική τους αξία.
 
Θα παρουσιάσω με απλό και ερασιτεχνικό τρόπο πως πολλαπλασιάζεται κάποιο φυτό με απώτερο σκοπό να βοηθηθούν άνθρωποι που απλώς θέλουν και αυτοί να εμπλουτίσουν την περιοχή τους με φυτά που βοηθούν τις μέλισσες και ταυτόχρονα δεν απαιτούν φροντίδα.
Να βελτιώσουν την μελισσοκομική χλωρίδα στην περιοχή τους χωρίς κανένα κόστος και με μικρή προσπάθεια.
Το φασκόμηλο στην περιοχή μας φύεται έτσι και αλλιώς. Όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες. Για παράδειγμα σε ανάλυση μελιού δεν ανιχνεύτηκε καν. Παρόλα αυτά μπορεί να ευδοκιμήσει και να προσφέρει στις μέλισσες που το αγαπάνε, όπως άλλωστε όλα τα αρωματικά φυτά. Η αρχή έγινε πριν 3 χρόνια όταν και… ξερίζωσα ένα φασκόμηλο από περιοχή όπου υπήρχαν αρκετά. Ήθελα να δω καταρχήν αν «πιάνεται».  Έτσι έκανα την μεταφύτευση στο σπίτι. Στην αρχή έδειχνε νεκρό και μάλιστα για πολύ καιρό. Εξάλλου η εποχή που το έκανα ( όπως αργότερα κατάλαβα ) δεν ήταν ιδανική, δηλαδή καλοκαίρι. Παρόλα αυτά πιάστηκε και την επόμενη χρονιά εξελίχθηκε σε έναν θάμνο που καμία σχέση δεν είχε με το πόσο αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Έγινε μεγαλύτερο με πάρα πολλά άνθη. Σε ένα παρτέρι που ποτιζόταν  το φυτό ευδοκίμησε, μεγάλωσε και στην συνέχεια έδωσε πολλά φυτά είτε με τον σπόρο του ( δύσκολο ) είτε με παραφυάδες που πιάνουν πολύ ευκολότερα.

Το φασκόμηλο όπως το βλέπουμε στην φύση. Πολύ συχνά ακριβώς στο όριο των δρόμων.
 

Ο πιο εύκολος, απλός και αποδοτικός τρόπος πολλαπλασιασμού για το φασκόμηλο είναι οι παραφυάδες ( μελισσοκομικός όρος ). Δηλαδή να κόψουμε κλαδάκια από ένα μεγάλο και ρωμαλέο φυτό και να τα μεταφυτεύσουμε. Ένα μεγάλο φυτό μπορεί να μας δώσει δεκάδες παραφυάδες, αρκεί να είναι μεγάλο και καλά ανεπτυγμένο. Ανοίγουμε μια τρύπα στο έδαφος και τοποθετούμε το φυτό μέσα. Χρειάζεται νερό όπως όλες οι μεταφυτεύσεις. Όταν γίνεται όμως σε περίοδο με πολλές βροχές… όλα γίνονται μόνα τους. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει στο μελισσοκομείο μας ή στον χώρο που μας ενδιαφέρει. Η ενέργεια είναι απλή. Κόβουμε το κλαδάκι, ανοίγουμε μια τρύπα και το βάζουμε μέσα. Δεν είναι δύσκολη εργασία. Σε 5 λεπτά φυτεύουμε 10. Θεωρητικά από ένα φυτό την πρώτη χρονιά θα πάρουμε 10 και την 2η από τα 10 από 10. Δηλαδή 100. Την Τρίτη 1000 και πάει λέγοντας. Απλώς θέλω να πω ότι ο εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας μπορεί να είναι απλός. Εξάλλου το φασκόμηλο πίνεται και ως τσάι! Δεν θέλει φροντίδα.

Στην πράξη είδα πως αν κοπούν οι παραφυάδες κατάλληλη εποχή ( όταν γενικώς το χώμα είναι υγρό ) πετυχαίνουν σχεδόν πάντα και χωρίς ορμόνες ριζοβολίας.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

50 ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ!!!!


Το μέλι χρησιμοποιείται συχνά ως μέσο χειροποίητης θεραπείας. Και αυτό επειδή αυτή η αγαπημένη σας φυσική γλυκαντική ουσία έχει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση.

Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ενημερωθείτε για 50 (ναι, σωστά….50!) διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επωφεληθείτε από το μέλι

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Ο κίνδυνος μιας νέας διατροφικής κρίσης που θα πλήξει όχι μόνο τον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης είναι πλέον ορατός. Η ανεπάρκεια εργατικών χεριών, απότοκος της πανδημίας, οδηγεί σε μείωση της παραγωγής πολλών βασικών ειδών διατροφής σε κύριες παραγωγικές και εξαγωγικές χώρες, με αποτέλεσμα να αναφέρονται ήδη ελλείψεις.

Με τη σειρά τους οι ελλείψεις συνδυάζονται με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη συμφόρηση στις μεταφορές και πιέζουν ανοδικά τις τιμές των τροφίμων. Την κατάσταση επιδεινώνει, όμως, και η κλιματική κρίση, καθώς ο καύσωνας και οι πυρκαγιές έχουν πλήξει την παραγωγή ορισμένων οπωροκηπευτικών.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η ανεπάρκεια εργατικών χεριών έχει πλήξει τόσο τα αγροκτήματα όσο και τις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, αλλά ακόμη και τα εστιατόρια που αναφέρουν ελλείψεις σε ορισμένα είδη. Και αυτό γιατί η ανεπάρκεια εργατικών χεριών καλύπτει όλο το φάσμα από τους εργάτες της συγκομιδής φρούτων και ζαρζαβατικών, το προσωπικό των σφαγείων, τους οδηγούς φορτηγών, τους αποθηκάριους έως τους σεφ και τους σερβιτόρους.

Στο Βιετνάμ, ο στρατός έχει κληθεί να βοηθήσει στη συγκομιδή του ρυζιού, στη Βρετανία οι κτηνοτρόφοι μειώνουν την παραγωγή γάλακτος, στη Βραζιλία καθυστερεί η ωρίμανση του καφέ κατά ένα μήνα και στις ΗΠΑ οι βιομηχανίες συσκευασίας κρεάτων προσπαθούν να προσλάβουν προσωπικό υποσχόμενες να τους χαρίσουν είδη της Apple, ενώ οι αλυσίδες ταχυφαγείων αυξάνουν τις τιμές στα μπέργκερ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης αγροτών, στη Νότια Ιταλία έχει μειωθεί κατά 20% η παραγωγή ντομάτας εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της παράλυσης των μεταφορών. Στη Μαλαισία, που είναι δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή φοινικέλαιου, έχει μειωθεί κατά 30% η παραγωγή φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται σχεδόν στα πάντα, από τη σοκολάτα μέχρι τη μαργαρίνη.

Την ίδια στιγμή στο Νότιο Βιετνάμ, που συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες σε εξαγωγές πολλών ειδών διατροφής, η παραγωγή γαρίδας έχει μειωθεί κατά 60% έως 70% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει την ανιούσα και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις, μολονότι έχουν αυξηθεί κατά 31% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Εκτίναξη τιμών


Ανησυχητικά είναι, άλλωστε, τα στοιχεία που έχει δώσει τελευταία στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 και αυξημένος τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Βασικά είδη διατροφής όπως το καλαμπόκι, τα σιτηρά και το ρύζι βρίσκονται ήδη σε απαγορευτικά επίπεδα για ορισμένα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ιδιαιτέρως των φτωχών χωρών, καθώς οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο 43%, 12% και 10% αντιστοίχως, πάντα μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. «Κάνω αυτήν τη δουλειά από τη δεκαετία του 1980 και δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάσταση», τονίζει ο Μικέλε Φεραντίνο, αγρότης στην περιοχή Φότζια της Νοτιοανατολικής Ιταλίας.

Μιλώντας στο Bloomberg υπογραμμίζει επίσης ότι «οι ντομάτες είναι πολύ ευπαθές προϊόν, γι’ αυτό και το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς δεν υπήρχαν αρκετά φορτηγά, ούτε οδηγοί για να μεταφέρουν τη σοδειά στις μονάδες επεξεργασίας αυτή την κρίσιμη περίοδο του έτους».

Καθυστερήσεις


Οι ακυρώσεις δρομολογίων πλοίων και οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις βασικών ειδών στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, με τους εμπόρους τροφίμων της χώρας να αναφέρουν ελλείψεις σε ψωμί, κοτόπουλο και μπαχαρικά. Οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή γάλακτος εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών. Ετσι, εδώ και εβδομάδες η αλυσίδα των McDonald’s έχει ενημερώσει την πελατεία της ότι εξαιτίας ελλείψεων δεν μπορεί πλέον να προσφέρει milkshake.

Πηγή

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ S/M;


Το πρώτο και βασικό βήμα στην προώθηση του μελιού μας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι η σωστή αναγραφή ετικέτας. Η ετικέτα θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την νομοθεσία και να πληρεί τις προδιαγραφές του νόμου.

Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι το θα πρέπει να γνωρίζουμε τα στοιχεία και τα συστατικά του μελιού μας και στην συνέχεια να πάμε στο τυποποιητήριο της επιλογής μας για την συσκευασία.
Για τον λόγο αυτό, ο παραγωγός είναι υπεύθυνος για την χημική ανάλυση μελιού που θα γίνει στο μέλι του και αφού αποκτήσει μπορεί να μεταβεί στο συσκευαστήριο και να ολοκληρώσει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την πώληση στα ράφια των super market ή ακόμη και την εξαγωγή του στο εξωτερικό.
Η ανάλυση μελιού είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την ύπαρξη νοθείας, αλλά και για την κατάταξη σε ποια κατηγορία ανήκει το μέλι. Η κατάταξη γίνεται βάση των γυρεόκοκκων, της αγωγιμότητας και της υγρασίας.
  
H νομοθεσία για το μέλι αναφέρει:
Όταν διατίθεται στο εμπόριο ως μέλι ή όταν χρησιμοποιείται σε οιοδήποτε προϊόν προοριζόμενο για κατανάλωση από τον άνθρωπο, δεν πρέπει να έχει προστεθεί κανένα συστατικό τροφίμων στο μέλι, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων, ούτε να έχει γίνει καμία άλλη προσθήκη εκτός από μέλι.
Στο μέτρο του δυνατού, το μέλι δεν πρέπει να περιέχει οργανικές ή ανόργανες ύλες, ξένες προς τη σύστασή του. Δεν πρέπει να παρουσιάζει ασυνήθιστη γεύση ή οσμή ούτε να έχει αρχίσει να υφίσταται ζύμωση, η οξύτητά του δεν πρέπει να έχει τροποποιηθεί τεχνητώς και δεν πρέπει να έχει θερμανθεί με τρόπο που να συνεπάγεται την καταστροφή ή τη σημαντική αδρανοποίηση των φυσικών ενζύμων.
Δεν επιτρέπεται να αφαιρείται γύρη ή χαρακτηριστικό συστατικό του μελιού, εκτός αν αυτό είναι αναπόφευκτο κατά την αφαίρεση ξένων οργανικών ή ανόργανων υλών.
Κατά τη διάθεσή του στο εμπόριο ως μέλι ή όταν χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε προϊόν που προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, το μέλι πρέπει να ανταποκρίνεται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά σύστασης:

1.
1.1. Περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και γλυκόζη (σύνολο των δύο)
Περιεκτικότητα σε σάκχαρα - μέλι νέκταρος: Όχι λιγότερο από 60 g/100g
- μέλι μελιτώματος, μείγμα μελιού μελιτώματος με μέλι ανθέων: Όχι λιγότερο από 45 g/100g
1.2. Περιεκτικότητα σε σακχαρόζη
- γενικά: Όχι περισσότερο από 5 g/100g
- ψευδακακία (Robinia pseudoacacia), μηδική (Medicago sativa), βαγξία (Banksia menziesii), ηδύσαρον (Hedysarum), ερυθρός ευκάλυπτος (Eucalyptus cam adulensis), (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), εσπεριδοειδή spp.: Όχι περισσότερο από 10 g/100g
- Λεβάντα (Lavandula spp.), μποράντζα (Borago officinalis): Όχι περισσότερο από 15g/100g

2. γενικά: Όχι περισσότερο από 20%
- μέλι ερείκης (Calluna) και μέλι ζαχαροπλαστικής εν γένει: Όχι περισσότερο από 23%
- μέλι ζαχαροπλαστικής από ερείκι (Calluna): Όχι περισσότερο από 25% Υγρασία

3. Περιεκτικότητα σε μη υδατοδιαλυτές ουσίες
67-4 ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ
- γενικά: Όχι περισσότερο από 0,1 g/100g
- μέλι πιέσεως: Όχι περισσότερο από 0,5 g/100g

4.μέλι μη αναφερόμενο κατωτέρω και μείγματα των μελιών αυτών: Ηλεκτρική αγωγιμότητα Όχι περισσότερο από 0,8 mS/cm
- μέλι μελιτώματος και μέλι ανθέων καστανιάς και μείγματα των μελιών αυτών, πλην των μειγμάτων με τα αναφερόμενα κατωτέρω μέλια: Όχι λιγότερο από 0,8 mS/cm
- εξαιρέσεις: κουμαριά (Arbutus unedo), ερείκη (Erica), ευκάλυπτος, φιλύρα (Tilia spp), καλούνα ή κοινή (Calluna vulgaris), Manuka ή Jelly bush (leptospermum), φυτό τσαγιού (Melaleuca spp.)

5. Ελεύθερα οξέα - Όχι περισσότερο από 50 χιλιο-στοϊσοδύναμα οξέος ανά 1000 g
Μέλι ζαχαροπλαστικής: Όχι περισσότερο από 80 χιλιο-στοϊσοδύναμα οξέος ανά 1000 g
Δείκτης διαστάσης και περιεκτικότητας σε υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (HMF) προσδιοριζόμενα μετά από επεξεργασία και ανάμειξη

α) δείκτης διάστασης (κλίμακα Schade) - γενικά, εκτός από το μέλι ζαχαροπλαστικής: Όχι λιγότερο από 8
- μέλι με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα (π.χ. μέλι εσπεριδοειδών) και του οποίου η περιεκτικότητα σε HMF δεν υπερβαίνει τα 15 mg/kg: Όχι λιγότερο από 3

β) HMF
- γενικά, εκτός από το μέλι ζαχαροπλαστικής: Όχι περισσότερο από 40 mg/kg
(με την επιφύλαξη των διατάξεων του στοιχείου α) δεύτερη περίπτωση)
- μέλι δηλωμένης προέλευσης από περιοχές με τροπικό κλίμα και μείγματα των μελιών αυτών: Όχι περισσότερο από 80 mg/kg