ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

ΤΡΥΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ!!!!



Έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της μελισσοκομίας αποτελεί τα τελευταία η παραγωγή βασιλικού πολτού, στη Μεσσηνία. Ο βασιλικός πολτός, ή αλλιώς το γάλα της μέλισσας, με τις σπουδαίες φυσικές του ιδιότητες, είναι περιζήτητος στην αγορά και η παραγωγή του θεωρείται η πλέον επικερδής.
Η Μεσσηνία, σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, αποτελεί τον καλύτερο τόπο διαχείμασης μελισσών στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια μάλιστα η βασιλοτροφία προσελκύει ιδιαίτερα νέους ανθρώπους.
Μια τέτοια μονάδα επισκεφθήκαμε στους πρόποδες του Ταϋγέτου με θέα την πόλη της Καλαμάτας και τον Μεσσηνιακό Κόλπο, για να γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο παραγωγής του βασιλικού πολτού.



Ο 39χρονος Αλέξανδρος Αλοίμονος σπούδασε Ιατρική, αλλά ποτέ δεν την εξάσκησε, αφού, όπως λέει ο ίδιος, «δεν θεώρησα ότι η ακαδημαϊκή διαδικασία πρέπει να συνοδεύεται και από οικονομική αποκατάσταση». Επέλεξε να ζήσει στη φύση με τη σύζυγό του και τον μικρό γιο του και να ασχοληθεί με τη μελισσοτροφία και τα άλογα.


Φίλος και συνεργάτης του στην παραγωγή βασιλικού πολτού είναι ο 36χρονος Ηλίας Πετρουλάκης, τεχνολόγος - γεωπόνος, λάτρης και αυτός της «ελευθερίας που προσφέρει η δουλειά στη φύση».
Η πτυχιακή εργασία του είχε θέμα τη μελισσοκομία και με αυτή ασχολείται εντατικά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Μαζί τους οι βοηθοί και συνεργάτες Δημήτρης Αλοίμονος και Κώστας Λαμπρόπουλος.
Φορώντας ειδικές στολές μπήκαμε κυριολεκτικά μέσα στον θαυμαστό κόσμο των μελισσών και καταγράψαμε στιγμή στιγμή τον τρόπο παραγωγής του βασιλικού πολτού.
Για τη συστηματική παραγωγή βασιλικού πολτού υπάρχουν αρκετοί τρόποι, όμως η προγραμματισμένη παραγωγή εξασφαλίζει την πλέον εγγυημένη ποιότητα. Τόσο στην παραγωγή μελιού όσο και στην παραγωγή βασιλικού πολτού ο άνθρωπος, γνωρίζοντας τα ένστικτα και τη λειτουργία του μελισσιού, επεμβαίνει ξεγελώντας το προς όφελός του.

Κερήθρες
Την άνοιξη για παράδειγμα, που το μελίσσι αναπτύσσεται και μεγαλώνουν οι πληθυσμοί του φέροντας περισσότερες τροφές, ο μελισσοκόμος βάζει καινούργιες κερήθρες, προς όφελός του.
Κάτι ανάλογο γίνεται και για την παραγωγή του βασιλικού πολτού, όπου ο βασιλοτρόφος «ορφανεύει» το μελίσσι παίρνοντας τη βασίλισσά του και τοποθετεί τεχνητά βασιλικά κελιά, που μέσα σε αυτά εμβολιάζει προνύμφες μία ή δύο ημερών.
Οι μέλισσες που θέλουν γρήγορα νέα βασίλισσα γεμίζουν με βασιλικό πολτό τα βασιλικά κελιά για να μεγαλώσουν γρήγορα οι προνύμφες, να γίνουν υποψήφιες βασίλισσες και μεταξύ αυτών να επιλεγεί η νέα.

Να σημειώσουμε ότι ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από αδένες των εργατριών μελισσών. Εδώ επεμβαίνει ο βασιλοτρόφος και κάθε τρεις ημέρες «τρυγάει» τον πολύτιμο βασιλικό πολτό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες την άνοιξη και δύο μήνες το φθινόπωρο.
Η συλλογή του βασιλικού πολτού γίνεται στο εργαστήριο, όπου τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Με λεπτά εργαλεία αφαιρείται πρώτα το κερί από το κάθε κελί, στη συνέχεια η προνύμφη και τέλος ο βασιλικός πολτός. Κάθε κελί παράγει 30 ml βασιλικού πολτού, ενώ το σύνολο της παραγωγής της μονάδας που επισκεφτήκαμε δεν υπερβαίνει τα τέσσερα με πέντε κιλά τον χρόνο.

Εμπόριο

Η τιμή του ελληνικού βασιλικού πολτού είναι εξαιρετικά καλή, αφού το κουτάκι των 10 γραμμαρίων κοστίζει 50 ευρώ. Η ελληνική παραγωγή βασιλικού πολτού προσεγγίζει τα 300 κιλά τον χρόνο, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα των βασιλοτρόφων είναι ότι ως ελληνικός πολτός εμφανίζεται και ο εισαγόμενος, χωρίς αυτό να αναγράφεται στις συσκευασίες.
Οπως μας είπαν οι δύο βασιλοτρόφοι, ο πολτός διατηρείται για έναν έως δύο μήνες στην ψύξη και ένα με δύο χρόνια στην κατάψυξη. Οσο για τις σημαντικές διατροφικές του ιδιότητες, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι προνύμφες με 5 ημέρες κατανάλωση βασιλικού πολτού αυξάνουν το βάρος τους κατά 880 φορές.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΕΤΕ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΑΝ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ!!!


Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού.

Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθίζεται στο καθαρό μέλι, και το ανάβεις, το μέλι καίγεται εύκολα. Εντούτοις, εάν αυτή η δοκιμή γίνεται με το αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι για να καίγεται, έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος.

Το νοθευμένο μέλι είναι λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία. Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως.

Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες με αρκετή υγρασία.

Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό:


α) το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.



β) και γ) μέλι αναμειγμένο με 70% σιρόπι ζάχαρης. Δε χύνεται όπως το μέλι και δημιουργεί αναταραχή και θόλωση σχεδόν στιγμιαία, ειδικά όταν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα και ανακινούμε ελαφρά το νερό. Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο


δ) σε σκέτο σιρόπι ζάχαρης, η θόλωση είναι ακόμα πιο έντονη και δεν υπάρχει εμφανής εναπόθεση στον πάτο.

Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και την λευκότητα του. Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό.

Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύει γρήγορα. Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.

Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου. Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίσο ποσό νερού. 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι.

Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες λόγω της παρουσίας αποκαλούμενων κόκκινες δεξτρίνες που βρίσκονται σε τεχνητό προϊόν γλυκόζης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να γίνουν ακριβή τεστ σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.

Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε. Και να ξέρετε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ SKATE ΓΙΑ ΝΑ «ΣΩΣΕΙ»ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ!!!!



Για τον Choboter, το ταξίδι αυτό «ήταν μία πρόκληση σωματική και πνευματική», όπως δήλωσε.

Το ταξίδι του Choboter, που του εξασφάλισε και μία θέση στο βιβλίο Γκίνες, ξεκίνησε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 25 Μαΐου στο Γουίστλερ της Βρετανικής Κολομβίας και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στο Σεντ Τζονς του Νιούφαουντλαντ, αφού διένυσε συνολική απόσταση 9.883 χιλιομέτρων σε όλο τον Καναδά.

Ο Choboter επικεφαλής της οργάνωσης «Blading for Bees» κάλυπτε καθημερινά απόσταση 120-130 χιλιομέτρων με στόχο να συγκεντρώσει πόρους και να ευαισθητοποιήσει για την προστασία των μελισσών, αλλά και να καταλάβει μία θέση στο Βιβλίο Γκίνες ως κάτοχος του ρεκόρ του μεγαλύτερης διάρκειας ταξιδιού με roller skates.

Το μέχρι τώρα ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση με skate rollers, 8.595 χιλιόμετρα είχε από το 1986 ο Peter Bogelein από τη Γερμανία.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΤΑ ΑΦΑΝΗ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ - 9.000 ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΗ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ!!!


"Εκτιμώ θα χάνουμε από 5-10.000 τόνους πευκόμελο το χρόνο" λόγω των πυρκαγιών στα δάση της Εύβοιας ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ

Πολλά είναι τα προβλήματα που «κληροδότησαν» στον ελληνικό μελισσοκομικό κλάδο οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες. Προβλήματα τα οποία αφορούν τόσο τα μέρη όπου οι μελισσοκόμοι «βοσκούσαν» τα σμήνη τους όσο και τον αριθμό των μελισσοσμηνών, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αυτών δεν μπόρεσε να σωθεί από τα αμέτρητα πύρινα μέτωπα.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου. Μάλιστα όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός σε πρόσφατη συνέντευξή του υπάρχει σε επεξεργασία πρόγραμμα για την αποκατάσταση των μελισσιών.

Από την πλευρά του ΕΛΓΑ, όπως επισήμαναν στελέχη του οργανισμού στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Λακωνία και Αρκαδία και αναμένεται η σύνταξη των πορισμάτων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των δικαιούχων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ασφαλιστικού Οργανισμού πάνω από 9.000 μελισσοσμήνη υπέστησαν βαρύτατες ζημιές από τις πυρκαγιές στο σύνολο των περιοχών, στις οποίες έγιναν αυτοψίες.

«Με την ολοκλήρωση της σύνταξης των πορισμάτων, ο ΕΛ.Γ.Α. θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων και όχι της προκαταβολής στους δικαιούχους» επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα αρμόδια στελέχη.

 

Στην Εύβοια το μεγαλύτερο πλήγμα


Με τις καμένες εκτάσεις συνολικά να φτάνουν το ένα εκατομμύριο στρεμμάτων, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους εντοπίζεται στην περιοχή της Εύβοιας, η οποία δέχθηκε και το μεγαλύτερο χτύπημα.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου πήγαιναν τα μελίσσια τους στο δεύτερο μεγαλύτερο, σε έκταση, νησί της χώρας, μέρος το όπου παραγόταν το 65% του πευκόμελου.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας «η καταστροφή του πευκοδάσους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώριμου πευκοδάσους, είναι μια απώλεια τεραστίων διαστάσεων και το τίμημα πολύ μεγάλο και θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια – και αυτό δεν είναι υπερβολή».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισσότερο από 30 χρόνια για να γίνει παραγωγικό, για να γίνει όπως ήταν».

Έτσι, επόμενος «σταθμός» για τους μελισσοκόμους θα είναι οι υπόλοιπες εκτάσεις της Εύβοιας, η Χαλκιδική και η Θάσος. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και ανταγωνισμό μεταξύ των μελισσιών μας με αρνητικά αποτελέσματα στη συλλογή μελιού για όλους μας. Το μέλι που χάθηκε από την Εύβοια δεν αναπληρώνεται» πρόσθεσε ο κ. Ντούρας.

 

Έως 10.000 τόνους η ετήσια απώλεια πευκόμελου


Μεγάλο είναι το «πλήγμα» που δέχθηκε η παραγωγή πευκόμελου καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ «εκτιμώ θα χάνουμε από 5-10.000 τόνους πευκόμελο το χρόνο» λόγω των πυρκαγιών στα δάση της Εύβοιας προσθέτοντας πως «αυτή η απώλεια θα μας ακολουθεί για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια».

Ο συνωστισμός των μελισσοκόμων σε λίγες περιοχές όπως σημείωσε ο κ. Ντούρας «θα μειώσει τη μέση ετήσια απόδοση, η απώλεια μελιού είναι δεδομένη και δυσαναπλήρωτη».

«Αποζημιώσεις και όχι φιλοδωρήματα»


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας όσοι επαγγελματίες του κλάδου έχασαν μελίσσια λόγω των πυρκαγιών θα πρέπει να λάβουν «άμεσα πραγματικές αποζημιώσεις και όχι φιλοδωρήματα» ενώ «επιβάλλεται να τους δοθούν χρήματα για την κάλυψη της ετήσιας παραγωγής».

Σε ότι αφορά τους μελισσοκόμους των οποίων η κατοικία τους βρίσκεται μέσα στα καμένα ο κ. Ντούρας εκτιμά πως «θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την τροφοδότηση και φροντίδα των μελισσιών τους, μιας και αυτό θα γίνεται πλέον σε περιοχές μακριά από τον τόπο τους».

Και ολοκλήρωσε «Χρειαζόμαστε όλοι οικονομική βοήθεια για να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας. Οι μέλισσες μας δίνουν περισσότερα στην αγροτική παραγωγή και στη βιοποικιλότητα μέσω της επικονίασης, από ό,τι δίνουν με τα προϊόντα τους σε εμάς τους μελισσοκόμους. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν και η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψιν της».

Πηγή

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΜΕΛΙΟΥ

Πακέτα Αναλύσεων Μελιού

Πακέτα Αναλύσεων Μελιού
Δημιουργήσαμε όλα εκείνα τα πακέτα που απευθύνονται στο σύγχρονο μελισσοκόμο με στόχο την καλύτερη προώθηση των προϊόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Εμφάνισε: 
Ταξινόμηση ανά:
Ανάλυση Υπεροξείδιο του Υδρογόνου

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

«ΧΤΥΠΗΜΑ» ΣΕ ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΤΥΡΙΑ - ΚΑΙ ΜΕΛΙ!!!!



Χτύπημα» σε τρία παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα
Ελαιόλαδο, τυριά και μέλι μπαίνουν στο στόχαστρο ενός αλγορίθμου που τα εξομοιώνει ή ακόμη και τα υποβαθμίζει ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά.

Νέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη σε βάρος των ελληνικών τροφίμων και της μεσογειακής διατροφής έρχεται από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ και μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου.

Το ελαιόλαδο, τα τυριά και το μέλι, τρία από τα βασικότερα προϊόντα της χώρας μας, καθώς και άλλα παραδοσιακά εδέσματα μπαίνουν στο στόχαστρο ενός αλγορίθμου που τα εξομοιώνει ή ακόμη και τα υποβαθμίζει ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά και την επιστημονικά αποδεδειγμένη συμβολή τους στην προαγωγή της υγείας με τρόφιμα τα οποία είναι λιγότερο υγιεινά.

 

Πρόκειται για το σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score, το οποίο εφαρμόζει η Γαλλία σε εθελοντική βάση στην αγορά της. Η χώρα αυτή, έχοντας συνάψει άτυπη συμμαχία με το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ισπανία, επιδιώκει το συγκεκριμένο μοντέλο να καθιερωθεί ως ενιαίο και υποχρεωτικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι χώρες αυτές, όπως και πολυεθνικές του κλάδου τροφίμων και ποτών (Nestle, Danone και Auchan), πατούν στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2020, για την καθιέρωση ενός ενιαίου και υποχρεωτικού ευρωπαϊκού συστήματος επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος των συσκευασιών των τροφίμων που θα ωθεί τους καταναλωτές σε επιλογές υγιεινότερων τροφίμων και διατροφικών συνηθειών. Οι καταναλωτές, σύμφωνα με το σκεπτικό της Κομισιόν, θα επιλέγουν τρόφιμα με μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θα πρέπει να εκδώσει γνωμοδότηση στην Κομισιόν μέχρι τον Μάρτιο του 2022, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με κοινωνικούς, κρατικούς και επιστημονικούς φορείς και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο τέλος της επόμενης χρονιάς.


Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι επτά προαναφερόμενες ισχυρές χώρες πιέζουν για την υιοθέτηση ως υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης το Nutri-Score. Οι προαναφερόμενες πολυεθνικές εταιρείες το εφαρμόζουν στις αγορές αυτές.

«Το πρόβλημα με αυτό το σύστημα είναι πως κατατάσσει π.χ. στην ίδια κατηγορία το ελαιόλαδο με την κέτσαπ και την τύπου κόλα light» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο χημικός τροφίμων και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Τζώρτζης Μπόσκου. «Λαμβάνει υπόψη τη διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια και όχι ανά μερίδα ή ποσοστό ημερήσιας κάλυψης αναγκών. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως συστατικά για την παρασκευή άλλων τροφίμων».

Ο Μπόσκου υπογραμμίζει ακόμη πως «σημασία έχει ο καταναλωτής μέσα από μια επισήμανση να διαμορφώνει υγιεινή διατροφική συνήθεια». Επίσης, προσθέτει ο ίδιος, «με την κατηγορία των χρωμάτων οδηγούμαστε σε διατροφικό ρατσισμό… Εκείνος τρώει κόκκινα τρόφιμα, ο άλλος τρώει πράσινα».

Η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αντιταχθεί σε αυτό το μοντέλο των επτά χωρών. Εχει συνάψει συμμαχία με την Ιταλία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία. Εχει πετύχει με τροπολογία στην Ευρωβουλή να εξαιρεθεί το ελαιόλαδο και τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ. από τη βαθμολογία του Nutri-Score μέχρι την οριστική απόφαση της Κομισιόν.

Παράλληλα, μεγάλη κινητοποίηση κάνει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ενώ ήδη σύνδεσμοι όπως των Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, του Τυποποιημένου Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης έχουν παρέμβει δημόσια.

Ο γενικός γραμματέας του ΒΕΑ Γιάννης Μάνος μιλώντας στα «ΝΕΑ» κάνει λόγο για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα μεσογειακής διατροφής: «Αν τα τρόφιμα αυτά καταταχθούν στο κόκκινο χρώμα, θα υπάρχει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της αγροτικής παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές θα παραπλανώνται ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων».

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

5 ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ


Τα αγνά υλικά συναντιούνται με τις παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργούν αξέχαστες γεύσεις
Μπορεί η Ζάκυνθος να είναι εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Ιονίου, αλλά οι κάτοικοι δεν έχουν ξεχάσει τα παραδοσιακά τους προϊόντα.

Όπως και σε όλα τα ελληνικά νησιά, έτσι και εδώ οι πρώτες ύλες που παράγονται στη Ζάκυνθο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα αγνά υλικά, παντρεύονται με τις παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργούν αξέχαστες γεύσεις, που πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας από το νησί.

Η Ζάκυνθος φημίζεται για τα γλυκίσματα που παράγει, τα περίφημα μαντολάτα που φτιάχνονται με αμύγδαλα και μέλι. Από την παράδοση των ζακυνθινών νοικοκυριών κρατάει και το ζυμωτό ψωμί που βρίσκουμε σε φούρνους, ακόμα και στην πόλη. Το αψύ και πικάντικο λαδοτύρι έχει γίνει γνωστό πλέον σε όλη τη χώρα, ενώ δειλά αλλά σημαντικά βήματα έχει κάνει ο ζακυνθινός αμπελώνας, που παράγει ποιοτικά κρασιά με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Τα αρώματα δε θα μπορούσαν να λείπουν από το Φιόρο του Λεβάντε, το λουλούδι της Ανατολής, όπως αποκαλείται η Ζάκυνθος.


Μαντολάτα και μάντολες


Τραγανά φρεσκοψημένα αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και ασπράδι αυγού είναι τα συστατικά του μαντολάτου. Το έφεραν μαζί τους οι Ενετοί και από τότε είναι το παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου. Σε ζαχαροπλαστεία και υπαίθριους πάγκους, τα μαντολάτα, οι μάντολες και τα παστέλια εκτίθενται προς πώληση. Η συμβουλή των παλιών για να αναγνωρίσεις το φρέσκο μαντολάτο είναι να το σπάσεις και αν δε γίνει κομμάτια να μην το πάρεις. Γιατί το φρέσκο μαντολάτο πρέπει να είναι πολύ σκληρό και να έχει το κατάλληλο λευκό χρώμα. Στην πόλη θα βρείτε αρκετούς μικρούς παραγωγούς που τα ετοιμάζουν ακόμα με την παραδοσιακή συνταγή και σε μικρές ποσότητες. Οι μάντολες είναι καραμελωμένα ψημένα αμύγδαλα.


Αρώματα

«Το χάσμα π’άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγιόμισ’ άνθη», γράφει ο Διονύσιος Σολωμός, αναφερόμενος στη γενέτειρα του. Μπουγαρίνι, γραντούκα και άλλες άγνωστες λέξεις απλά επιβεβαιώνουν τη σχέση της Ζακύνθου με τα αρώματα. Το φιόρο του λεβάντε (το άνθος της ανατολής) δεν είναι τυχαίο όνομα για το νησί του Ιονίου. Και το μπουγαρίνι και η γραντούκα ανήκουν στην οικογένεια των γιασεμιών και αποτελούν ποικιλίες του Jasmine Sambac, είδος γιασεμιού εξ Ανατολής και συγκεκριμένα εκ Ινδίας. Τα λευκά άνθη και των 2 ποικιλιών κοσμούν τις ζακυνθινές αυλές, ενώ χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αρωμάτων. Μπορεί να θεωρούνται παλιομοδίτικα και εκτός εποχής, αλλά είναι εκλεκτά αρώματα. Θα τα βρείτε στο κατάστημα της αρωματοποιίας Ραζή στο κέντρο της πόλης.
Info: Αρωματοποιία Ραζή, Αλεξάνδρου Ρώμα 17, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 42477


Λαδοτύρι

Το πιο διάσημο τυρί του νησιού παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι πικάντικο με έντονη και δυνατή γεύση και ωριμάζει για μήνες μέσα σε ντόπιο ελαιόλαδο, μάλιστα μερικοί παραγωγοί το αφήνουν να ωριμάσει μέσα σε πήλινα κιούπια. Όσο περισσότερο ωριμάζει τόσο γίνεται σκληρό και πικάντικο. Στο νησί οι περισσότεροι ντόπιοι το προτιμούν αρκετά πικάντικο και το σερβίρουν ως μεζέ με κρασί ή τσίπουρο, αλλά το χρησιμοποιούν και όπου αλλού χρειαστεί, σε σαλάτες, τριμμένο πάνω σε μακαρόνια, κ.ά. Κυκλοφορούν και πιο ήπιες, βουτυράτες εκδοχές. Ένα από τα καλύτερα που δοκιμάσαμε ήταν αυτό του τυροκομείου Μπάστα στο χωριό Άγιος Λέοντας.
Info: Τυροκομείο Μπάστα, Άγιος Λέων, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 48600
Προζυμένιο ζακυνθινό ψωμί, ελαιόλαδο, ντομάτα, ρίγανη και τυρί/Photo: Shutterstock


Προζυμένιο ψωμί


Σε όλα τα χωριά της ενδοχώρας τα παλιότερα χρόνια ζυμώνανε το δικό τους ψωμί. Σήμερα δε συμβαίνει αυτό σε τέτοια έκταση, αλλά στον φούρνο Αρτογωνιά θα βρείτε ζυμωτά ψωμιά από διάφορα σημεία του χωριού. Επίσης, παραδοσιακά ζακυνθινά παξιμάδια, φρέσκα γλυκίσματα και ωραίες πίτες για πρωινό
Info: Αρτογωνιά, Κολυβά 83, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 27446


Κρασί

 Δεκάδες τοπικές ποικιλίες καλλιεργούνταν στο νησί, που ήταν ένας πλούσιος αμπελότοπος. Σήμερα κάποιες από αυτές τις ποικιλίες παραμένουν ζωντανές, όπως αυγουστιάτης, γουστολίδι και μοσχατέλλα και μικρά οινοποιεία παράγουν εκλεκτά κρασιά με ενδιαφέρουσες οινοποιήσεις. Στο Κτήμα Γκούμα δοκιμάστε τον βιολογικό Αυγουστιάτη, τα ροζέ του Κτήματος Γράμψα και το λευκό Βερντέα με τοπικές ποικιλίες του οινοποιείου Οινόλπη. Τα περισσότερα από τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα.
Info: Κτήμα Γκούμα, Μαριές, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26951 00431, Κτήμα Γράμψα, Λαγωπόδο, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 92286, Οινόλπη, Αγρία – Μαχαιράδο, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 94030.

 ΑΠΟ ΤΗΝΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ


Οι μέλισσες  ευθύνονται για το 76 % της επικονίασης των φυτών της Ευρώπης και είναι ζωτικής σημασίας και για την ανθρώπινη επιβίωση. H καταστροφή των δασών – και η πηγή τροφής των μελισσών – σημαίνει ότι αναγκάζονται να ψάξουν αλλού. Η απροσδόκητη μετανάστευση των μελισσών από περιοχές σοβαρών δασικών πυρκαγιών σε νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται. Πως Μπορούμε να Βοηθήσουμε τις Μέλισσες που Μεταναστεύουν Λόγω των Πυρκαγιών;

Σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσετε μια μέλισσα, μείγμα ζάχαρης και νερού βοηθά στην αναβίωση των κουρασμένων και εξαντλημένων μελισσών. Για να δημιουργήσετε αυτό το ενεργειακό ποτό αναμειγνύετε δύο κουταλιές της σούπας λευκή, κοκκοποιημένη ζάχαρη με μια κουταλιά της σούπας νερό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα ζάχαρης/νερού σε ένα πιάτο ή κουτάλι και ταίστε την.

Νερό

Γεμίστε ένα ρηχό μπολ με καθαρό νερό και τοποθετήστε μέσα βότσαλα και πέτρες έτσι ώστε να βγαίνουν την επιφάνεια του νερού. Οι μέλισσες θα προσγειωθούν στις πέτρες και τα βότσαλα για να πιούνε νερό. Προσοχή χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε πέτρες η κλαράκια έτσι ώστε οι μέλισσες να μην πνίγονται ότan το νερό δεν φτάνει μέχρι την κορυφή του δοχείου.

Άλλη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε κουβά με νερό και να τοποθετήσετε ένα σφουγγάρι που επιπλέει.

 

Καλοσώρισε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου τις μέλισσες

Φυτεύοντας πολλά και διαφορετικά είδη λουλουδιών που ανθίζουν διαφορετικές εποχές το καθένα και είναι κατάλληλα για μέλισσες πλούσια σε γύρη και νέκταρ βοηθάτε τις μέλισσες να επωφεληθούν από αυτό το περιβάλλον. Κύρια πηγή πρωτεΐνης των μελισσων είναι η γύρη. Μια αποικία συλλέγει 10-26 κιλά γύρη ανά το χρόνο. Οι μέλισσες χρειάζονται διάφορα είδη γύρης για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αμινοξέα. Οι μονοκαλλιέργειες σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι βοηθητικές. Οι μέλισσες πρέπει να καταναλώνουν δέκα αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για τη διατροφή τους . Οι απαιτήσεις αμινοξέων είναι οι υψηλότερες για την λευκίνη, την ισολευκίνη και την βαλίνη. Μια εργάτρια μέλισσα καταναλώνει 3.4–4.3 mg γύρης την ημέρα.

Με την καλλιέργεια μιας ποικιλίας ανθοφόρων φυτών στον κήπο σας, μπορείτε να παρέχετε έναν πλούτο νέκταρ και γύρης για ένα ευρύ φάσμα μελισσών.Δεν χρειάζεστε πολύ χώρο για να καλλιεργήσετε φυτά φιλικά προς τις μέλισσες, κήποι μπορούν να δημιουργηθούν σε αυλές, αλλά και σε μπαλκόνια  σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Κατά προτίμηση, τα φυτά αυτά θα πρέπει να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες ώστε να μην περιέχουν φυτοφάρμακα που απειλούν τις μέλισσες. Προτιμήστε παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες αντί για τα υβρίδια.

Κατάλληλα φυτά


Δέντρα: Αμυγδαλιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κορομηλιά, ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, πορτοκαλιά, χαρουπιά φουντουκιά, κουτσουπιά, πεύκο, έλατο, ευκάλυπτος,Φραγκοστάφυλο

Θάμνοι: Θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, φασκόμηλο, καλέντουλα, βρούβα, κουμαριά, σινάπι, ρείκι, γαϊδουράγκαθο, μέντα, δάφνη,Τριφύλλι

Λουλούδια:
Λεβάντα,βασιλικός, μαργαρίτες.Ηλιοτρόπια, Αγιόκλημα,Καλλιστήμονας και η Τριανταφυλλιά

Αν θέλεις να προστατεύσεις τις μέλισσες, φύτεψε κατάλληλα φυτά, πες όχι στα φυτοφάρμακα και δημιούργησε ένα ξενοδοχείο εντόμων. 

Πηγή

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

ΤΟ «ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΜΕΛΙ» (ΒΙΝΤΕΟ)



Η τελευταία τάση είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει τους γλυκατζήδες.
Γοητεύοντας τους ανθρώπους με την εκπληκτικά απλή παρασκευή του, το «παγωμένο μέλι» είναι το καλοκαιρινό γλυκό που αναλαμβάνει να πάρει την σκυτάλη φέτος το καλοκαίρι.

Για να φτιάξετε τη φυσική γλυκιά απόλαυση, απλά γεμίστε ένα μπουκάλι νερό με μέλι και βάλτε το στην κατάψυξη από μερικές ώρες έως μια ολόκληρη ημέρα.

Το επιδόρπιο τρώγεται σαν γρανίτα-απλά πιέστε το μπουκάλι και το μέλι θα βγει από την κορυφή. Ανάλογα με το πόσο θα το καταψύξετε, το μέλι θα βγει ως κρύο, κολλώδες ζελέ ή μια πιο συμπαγής μορφή που μοιάζει με παγωτό.

Δείτε το video:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ...... ΜΕΣ ΤΑ ΜΕΛΙΑ!!!


Στην Ελλάδα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων στον κόσμο και τον δεύτερο σε αριθμό κυψελών μετά την Ισπανία. Σήμερα, ανάμεσα στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια μελισσοκομίας ένα ποσοστό 30%-40% είναι γυναίκες. Τι συμβαίνει λοιπόν με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τομέα της μελισσοκομίας; Ρωτήσαμε τη Δάμη Κουτσούρη,  τη Νίκη Καρακώστα, δύο νέες μελισσοκόμους, να μας πουν τις δυσκολίες που συνάντησαν και τις προοπτικές του επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Νίκη Καρακώστα και Αννα Αλεξίου

Νίκη, πώς ξεκίνησες με τη μελισσοκομία;

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ


ΤΟ ΚΕΡΙ
Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει η μέλισσα από τους κηρογόνους αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά της, σε διάταξη κατά ζεύγη, σε τέσσερα σημεία. 
Από τους κηρογόνους αδένες το κερί βγαίνει σε λέπια, που η μέλισσα πιάνει με τα πόδια της, τα φέρνει στο στόμα της και τα πλάθει με τις σιαγόνες της για να σχηματίσει τις κερήθρες. Το κερί σε χαμηλή θερμοκρασία σπάζει και τρίβεται, μαλακώνει στους 30ο Κ., λιώνει στους 62-63ο και βράζει στους 230ο. διαλύεται τελείως μέσα στον αιθέρα, στη βενζίνη, στο νέφτι και στο διθειούχο άνθρακα. Δεν διαλύεται μέσα στο νερό ούτε στο ψυχρό οινόπνευμα.
Η μέλισσα παράγει κερί τρώγοντας μέλι και έχει παρατηρηθεί ότι ξοδεύει 10 μέρη περίπου για να για να παράγει 1 μέρος κεριού. 
Στο να παράγουν κερί οι μέλισσες και να χτίσουν κερήθρες, επιδρούν πολλοί παράγοντες:
  • Ορφανό μελίσσι δεν χτίζει ποτέ κερήθρες.
  • Για να χτίσουν κερήθρες οι μέλισσες, η θερμοκρασία έξω από την κυψέλη πρέπει να είναι 20ο Κ. και πάνω.
  • Οι μέλισσες χτίζουν κερήθρες τόσο πιο γρήγορα, όσο η βασίλισσα γεννά πολλά αυγά, για να της δώσουν χώρο να τα τοποθετήσει. Για αυτό το λόγο οι αφεσμοί στις κυψέλες όπου εγκαθίστανται χτίζουν κερήθρες με πολύ γρήγορο ρυθμό και μάλιστα όλες με κελιά εργατριών.
  • Οι πολύ νεαρές μέλισσες (1-5 ημερών) δεν χτίζουν κερήθρες. Στην 15η μέρα της ηλικίας τους βρίσκονται στο ανώτατο όριο της κηροπλαστικής τους ικανότητας. Όσο προχωράει η ηλικία τους τόσο πέφτει αυτή η ικανότητα.
  • Η εποχή επιδρά πολύ στην παραγωγή κεριού και το χτίσιμο κερηθρών. Η προχωρημένη άνοιξη, όταν ο καιρός ζεστάνει και η ανθοφορία προχωρεί, είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το χτίσιμο κερηθρών, επειδή η γέννα της βασίλισσας επεκτείνεται και η ανάγκη χώρου για την απόθεση του γόνου και αποθήκευση μελιού είναι επιτακτική.
  • Η αφθονία τροφών. Όσο η μελιτοφορία των λουλουδιών είναι πιο έντονη, τόσο και το χτίσιμο των κερηθρών προχωρεί γρηγορότερα. Ωστόσο, όταν η εποχή είναι περασμένη, στα τέλη του φθινοπώρου λ.χ., δε θα κατορθώσουμε να αναγκάσουμε τις μέλισσες να χτίσουν κερήθρες, όσο και να τις τροφοδοτήσουμε με σιρόπι ζάχαρης ή με μέλι. Θα το αποθηκεύσουν χωρίς να χτίσουν κεριά. Μόνο στη φθινοπωρινή μελιτοφορία του πεύκου και ιδιαίτερα του ρεικιού, εφόσον ο καιρός είναι αρκετά ζεστός, ώστε να τους επιτρέπει να πετούν, τότε χτίζουν κερήθρες.

Για να χτίσουν κερήθρες οι κηροπλάστριες μέλισσες, γεμίζουν το στομάχι τους με μέλι, κρεμιούνται από το ψηλότερο σημείο του πλαισίου, άλλες πιάνονται με τα μπροστινά τους πόδια από τα πίσω πόδια της προηγούμενης σειράς των μελισσών και σχηματίζουν δεύτερη σειρά, άλλες με τον ίδιο τρόπο σχηματίζουν τρίτη σειρά κ.ο.κ., σε τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα παραπέτασμα από πάνω ως κάτω.

Σε αυτήν την θέση στέκονται τελείως ακίνητες επί 24 ώρες, όσο χρειάζεται για να μετατραπεί το μέλι που ρούφηξαν σε κερί μέσα στον οργανισμό τους, και να αρχίσει να βγαίνει σαν λέπια από την κοιλιά τους. Τότε, αφού τα μαλάξουν με τις σιαγόνες τους, χρησιμοποιούν τα χείλη τους σαν μυστρί, τα τοποθετούν στη θέση που θέλουν να χτίσουν. Η ποσότητα του κεριού που περιέχουν τα 20 πλαίσια μιας κυψέλης είναι περίπου 1,5 χιλιόγραμμο. (Δερματόπουλος 1955)

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

ΟΤΑΝ ΤΡΩΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΕΣ!!!



Σας φαίνεται υπερβολικός ο τίτλος; Ναι; Οκ: ακούστε λοιπόν. Μια στις τρεις μπουκιές που καταναλώνουμε κάθε μέρα προκύπτει από τα 20.000 είδη μελισσών και το πολύτιμο έργο της  επικονίασης…

Δεν σχηματίσατε ακόμη πλήρη εικόνα; Συνεχίζω : Στις μέλισσες οφείλουμε το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής. Μήλα, φράουλες, ντομάτες, σοκολάτα, καφές κ.α δεν θα μπορούσαν να παραχθούν χωρίς τους επικονιαστές.

Κατά την αναζήτηση της τροφής τους, οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και με αυτόν τον τρόπο τα επικονιάζουν. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα γονιμοποιούν, προκαλούν, δηλαδή, την καρποφορία τους.

-«Λίγοι γνωρίζουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή μας με τις μέλισσες», μου λέει, η Ιωάννα Ντάλη, υπεύθυνη επικοινωνίας του « The Bee Camp», ενός  οργανισμού που ασχολείται με την προστασία των μελισσών από το 2018.

-Δηλαδή;

-« Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη δική τους άμεσα και έμμεσα. Άμεσα λόγω της ίδιας της παραγωγής της τροφής και έμμεσα εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, της υγείας των οικοσυστημάτων, και άρα και της δικής μας…», συμπληρώνει..

Αυτό το έντομο μπορεί να σώσει τις πόλεις που ζούμε …

Νομίζετε πως οι μέλισσες είναι μόνο τα προαναφερόμενα; Εάν ναι,  τότε, κάνετε λάθος.  Οι μέλισσες μπορούν να σώσουν και τις πόλεις που ζούμε και να κάνουν ακόμη πιο όμορφη την Αθήνα (!).

-«Οι μέλισσες αυξάνουν το αστικό πράσινο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού των πόλεων, δημιουργήθηκε η ανάγκη αποκατάστασης της βιοποικιλότητας στις πόλεις, και οι μέλισσες  μπορούν να το καταφέρουν»,  εξηγεί η Ιωάννα Ντάλη.

Υπάρχει πρόβλημα…

Ωστόσο, κατά τους ειδικούς, τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως κατά 25%. Κύριοι λόγοι είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων αλλά και η έλλειψη τροφής και καταφυγίων λόγω της εκτεταμένης μονοκαλλιέργειας και της απώλειας βιοτόπων.

Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη πολλές ευρωπαϊκές – και όχι μόνο- πόλεις τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη φιλοξενία της αστικής βιοποικιλότητας, αυξάνοντας το πράσινο και δημιουργώντας έτσι πιο βιώσιμες πόλεις για τους κατοίκους και την πανίδα.

Αν εξαφανιστεί ένα είδος μέλισσας …

Εκτός όμως από τις ευρέως γνωστές μέλισσες που ζουν κοινωνικά και παράγουν μέλι, η πλειονότητα των ειδών ( στην Ελλάδα απαντώνται γύρω στα 1.200 είδη) ζει μοναχικά. Κάποια είδη φωλιάζουν κάτω από το έδαφος, άλλα μέσα στα δένδρα.

Πολλές από τις αφανείς αυτές μέλισσες παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή των γηγενών λουλουδιών, καθώς αποτελούν τον μοναδικό επικονιαστή τους δημιουργώντας έτσι σχέση αλληλεξάρτησης. Εάν δηλαδή εξαφανιστεί ένα είδος μέλισσας, εκλείπει κατά συνέπεια ένα είδος φυτού και το αντίστροφο…

Χορτάτες μέλισσες –υγιείς πόλεις

-« Αυτήν την περίοδο, οι μέλισσες τριγυρίζουν σε ύπαιθρο και πόλη ψάχνοντας για τροφή. Και εμείς μπορούμε να τις βοηθήσουμε», μου υπενθυμίζει η Ιωάννα Ντάλη.

-Πώς;

-«Βάζοντας μερικές γλάστρες με φυτά στο μπαλκόνι.  Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς ένα μικρό εστιατόριο για τις μέλισσες. Αν κάθε μπαλκόνι, και κάθε πάρκο έκρυβε ένα μικρό εστιατόριο, τότε η πόλη θα γινόταν ένα πολύχρωμο όνειρο για τις μέλισσες…».

Α, θυμήθηκα και ένα γνωμικό. Κεντρίζει η μέλισσα, αλλά το μέλι είναι γλυκό. Γι’ αυτό σας λέω: τις μέλισσες και τα μάτια σας.

Πηγή

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

ΣΤΑΧΤΗ ΤΟ ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΜΗΝΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μελισσοκόμοι της Εύβοιας επιτηρούν τις κατεστραμμένες από τις ολέθριες πυρκαγιές κυψέλες τους. ΕΡΤ


Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της Εύβοιας, καθώς τα μελίσσια έγιναν στάχτη ενώ το δάσος θα χρειαστεί χρόνια για να αναγεννηθεί.

Ενδεικτικό του πλήγματος που δέχτηκε ο κλάδος, είναι το γεγονός πως το ξακουστό πευκόμελο της Εύβοιας, αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.

Έσβησαν οι φωτιές αλλά μαζί τους χάθηκαν χιλιάδες μελισσοσμήνη, η καταστροφή για τους μελισσοπαραγωγούς που είχαν τις κυψέλες τους στην Εύβοια είναι ανυπολόγιστη.

    «Το δάσος δεν ξαναγίνεται θέλει 30 -40 χρόνια τι θα κάνουμε δεν υπάρχουν δουλειές, 100% κάηκαν όλα», αναφέρει μελισσοκόμος της περιοχής.

Οι παραγωγοί μελιού είναι σε απόγνωση καθώς οι κυψέλες έγιναν στάχτη ενώ ότι κατάφεραν να περισώσουν δεν θα έχε παραγωγή.Το πευκόμελο της Εύβοιας είναι η σημαντικότερη κατηγορία ελληνικού μελιού καθώς αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας.

Με κίνδυνο της ζωής του ένας μελισσοπαραγωγός έσωσε τις κυψέλες του την ώρα που η πύρινη λαίλαπα κατάκαιγε τα πεύκα στο μαύρο δάσος όμως δεν υπάρχει τίποτα για να τραφούν οι μέλισσες και να επιβιώσουν.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας: «χάνουμε 5 με 10 χιλιάδες μέλι τώρα με το έγκλημα της Εύβοιας είναι δυσβάσταχτο, εκεί ζούσαμε οι μισοί μελισσοκόμοι της Ελλάδας».

    Μαζί με τους μελισσοπαραγωγούς και οι πευκάδες που μάζευαν το ρετσίνι θρηνούν, για το καμένο δάσος, το μαύρο παρόν και το δύσκολο μέλλον.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

ΟΗΕ: ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ



Οι επιστήμονες που άφησαν να διαρρεύσουν στοιχεία της έκθεσης, φοβούνται μήπως οι ισχυροί του κόσμου προσπαθήσουν να «λειάνουν» τα συμπεράσματά της
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καμπάνα κινδύνου για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής καταστροφής χτυπάει ο ΟΗΕ, που σε έκθεσή του επισημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να ελεγχθούν εντός τεσσάρων ετών και οι βιομηχανίες που είναι υπεύθυνες για την εκπομπή τους να κλείσουν εντός της δεκαετίας. Ταυτόχρονα, σημειώνει, θα πρέπει να αλλάξει η εν γένει συμπεριφορά μας και ο τρόπος ζωής μας, ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση του κλίματος.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε προσχέδιο του τρίτου μέρους της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που διέρρευσε και σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, επισημαίνει πως οι πλούσιοι κάτοικοι κάθε χώρας είναι αυτοί που κυρίως ευθύνονται για την κατάσταση και όχι οι φτωχοί. Αιτία, η χρήση ενεργοβόρων αυτοκινήτων και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, προειδοποιούσε για χωρίς προηγούμενο αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι μη αναστρέψιμες. Η έκθεση χωρίζεται σε τρία μέρη: Την επιστημονική εξήγηση της κλιματικής αλλαγής, τις συνέπειές της και τους τρόπους για να μειωθεί ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα.

Το τρίτο μέρος δεν αναμένεται να δημοσιευθεί πριν από τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο μια μικρή ομάδα επιστημόνων αποφάσισαν να διοχετεύσουν στοιχεία του προσχεδίου, ώστε οι κυβερνήσεις να μην μπορέσουν να τα υποβαθμίσουν ή να τα αποκρύψουν, ασκώντας πιέσεις στην επιτροπή.

Η διαρροή έγινε μέσω του ισπανικού σκέλους του κινήματος Scientist Rebellion από τον δημοσιογράφο Χουάν Μπορδέρα της διαδικτυακής επιθεώρησης CTXT. Ο δημοσιογράφος δήλωσε στον Guardian ότι η διαρροή δείχνει την ανησυχία κάποιων από τους συντάκτες της έκθεσης ότι θα επιχειρηθεί να «λειανθούν» τα συμπεράσματά της πριν αυτή δοθεί στη δημοσιότητα το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 10% των πλουσιότερων χωρών ευθύνονται για το 36-45% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ποσοστό που είναι 10 φορές υψηλότερο από το 10% των φτωχότερων χωρών, που ευθύνονται για μόλις 3-5%.

«Τα μοντέλα κατανάλωση των υψηλών εισοδημάτων συνδέονται με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αναφέρει η έκθεση. «Οι μεγαλύτεροι μολυντές κυριαρχούν σε τομείς κλειδιά της οικονομίας. Για παράδειγμα το ανώτερο 1% του 50% των εκπομπών αερίων είναι η αεροπλοΐα», προσθέτει.

Προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, διατροφής και μετακίνησης, κυρίως μεταξύ των κατοίκων των πλουσιότερων χωρών, όπως να περιοριστεί η υπερβολική θέρμανση ή ψύξη των κατοικιών τους, να αυξηθεί το περπάτημα και το ποδήλατο, να μειωθούν οι αεροπορικές μεταφορές και η χρήση ενεργοβόρων συσκευών, αλλά και η διατροφή να βασιστεί σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, η μείωση κατανάλωσης θερμίδων από ζωικής προέλευσης τρόφιμα κ.λπ. Όπως σημειώνει, όλες αυτές οι αλλαγές θα βελτιώσουν και την υγεία των ανθρώπων.

Πηγή

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΤΡΥΓΟΣ 2021



Σε αυτό το video βλέπουμε αποσπάσματα από τον μελισσοκομικό τρύγο που κάναμε για το 2021 αλλά και από την αποθήκη μας,να εξηγούμε πως το εξάγουμε το μέλι από τις κηρήθρες.

Δείτε το: