ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΚΑΙΡΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ !!! (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Αποκομμένο χαμηλό στα Βαλκάνια φέρνει καιρική αστάθεια την πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού

Με αστάθεια ξεκινά το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Αιτία είναι ο στροβιλισμός ενός αποκομμένου χαμηλού της μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας  πάνω από τα Bορειοανατολικά Βαλκάνια και τις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, το χαμηλό θα παραμείνει στις προαναφερθείσες περιοχές έως και τη νύχτα της Πέμπτης 03/06 προς Παρασκευή 04/06. Σημειώνεται ότι η αυξημένη αβεβαιότητα που παρουσιάζουν τέτοια καιρικά συστήματα ως προς την εξέλιξη τους αυτή την εποχή ίσως οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις μετά τα μέσα της εβδομάδας.

Συνοπτικά, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ έως την Τρίτη 01/06 φαινόμενα θα σημειωθούν και στην  Ήπειρο, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο. Οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στην ατμόσφαιρα ευνοούν την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων, τόσο στις ηπειρωτικές όσο και στις νησιωτικές περιοχές. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση έως την Τετάρτη 03/06, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ασθενείς έως μέτριοι και μόνο τοπικά και πρόσκαιρα θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

Ιδιαίτερα για το υπόλοιπο της Δευτέρας 31/05, τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και Κρήτη, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων κυρίως στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένων των βορείων τμημάτων της Αττικής) και στην Κρήτη. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η βροχή που αναμένεται ανά τρίωρο έως το βράδυ της Δευτέρας 31/05 ενώ σημειώνονται και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.


Πηγή: meteo.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΑΣ


Γνωρίζατε πως το μέλι αποδεικνύεται άκρως ευεργετικό για την περιποίηση της επιδερμίδας σας;

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη του και πώς μπορείτε να το εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησής σας.

Ποια τα οφέλη του για το δέρμα:


  •     Το μέλι μπορεί να βοηθήσει με δερματικές παθήσεις          όπως η ακμή και η ψωρίαση.
  •     Βοηθά στην καταπολέμηση των δερματικών λοιμώξεων.
  •     Μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος.
  •     Βοηθά να σταματήσει ο σχηματισμός ρυτίδων.
  •     Κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό.
  •     Βοηθά στη θεραπεία μικρών περικοπών ή εκδορών.


Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε:


Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι πριν χρησιμοποιήσετε το μέλι στο δέρμα σας, είναι σημαντικό να κάνετε μια δοκιμή. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα μελιού σε μια μικρή περιοχή του δέρματος σας και περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά. Εάν το δέρμα είναι ερεθισμένο, τότε σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μέλι.

Σε αντίθετη περίπτωση, μετά τον καθαρισμό του δέρματος σας με σαπούνι και νερό, εφαρμόστε το μέλι στο πρόσωπο ή σε άλλες περιοχές του δέρματος. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Πηγή

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΕΦΑΓΕ ΨΗΤΟ ΨΑΡΙ & ΜΕΛΙ;


Γιατί η λεπτομέρεια αυτή είχε σπουδαία αλληγορική σημασία:


Στο Ευαγγέλιον κατά την εορτή της Αναλήψεως ακούμε ότι ζήτησε και έφαγε ο Χριστός «ιχθύος οπτού μέρος και από μελισσίου κηρίου», δηλ. ένα κομμάτι από ψητό ψάρι και από κηρύθρα με μέλι (Λουκ. 24:42)

Γιατί αναφέρεται η λεπτομέρεια αυτή; Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η λεπτομέρεια αυτή είχε πολύ σπουδαία αλληγορική σημασία.

Όσον αφορά στο ψάρι, γνωρίζουμε ότι αν και ζει μέσα στην αλμυρή θάλασσα, το σώμα του δεν είναι αλμυρό, αλλά γλυκό. Κατά παρόμοιο τρόπο και ο Χριστός, που έζησε μέσα στην «αλμυρή θάλασσα της αμαρτίας» του κόσμου τούτου, «αμαρτίαν ουκ εποίησε, ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού», δηλ. δεν έκανε καμιά αμαρτία, ούτε ξεστόμισε τίποτε το δόλιο (Ησ. 53:9).

Επίσης, ο Χριστός παρέμεινε πιο άφωνος και από το ψάρι όταν υπέστη το σωτήριο πάθος του και δέχτηκε τα ανήκουστα εκείνα βασανιστήρια και ακατανόμαστους υβρισμούς.

Όσον αφορά στο μέλι και στο κερί, γνωρίζουμε ότι το μέλι είναι γλυκό και το κερί φωτιστικό, γι’ αυτό και θεωρούνται σαν σύμβολα της πνευματικής ηδονής και του φωτισμού που μεταδίδει στους πιστούς ο Χριστός μετά την Ανάσταση του.

Επίσης, συμβολίζουν, το μεν πρώτο την θεραπεία της μεγάλης πίκρας της αμαρτίας την οποίαν συμβολίζει η χολή που του δόθηκε στο πάθος του, το δε δεύτερο, την διάλυση του πυκτού σκοταδιού της αμαρτίας την οποία συμβολίζει το σκοτάδι που έγινε κατά την σταύρωση του.

Πηγή

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ VIDEO: ΔΥΟ ΣΦΗΚΕΣ ΞΕΒΙΔΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ !!!!



Φυσικά, οι χρήστες του Twitter εντυπωσιάστηκαν από την ευρηματικότητα των εντόμων!

Έχετε δει ποτέ σφήκες να ανοίγουν το καπάκι ενός μπουκαλιού;

Ίσως σας ακούγεται τρελό, όμως αυτό ακριβώς κάνουν οι δυο σφήκες που αποτυπώνονται στο παρακάτω viral βίντεο.

Ο Μάικλ Μόραν, που ανάρτησε το… σοκαριστικό υλικό στον λογαριασμό του στο Twitter, σχολίασε: «Λοιπόν, μέχρι εδώ ήταν η ανθρωπότητα. Δεν περάσαμε άσχημα, όμως αν οι μέλισσες καταφέρνουν να ανοίγουν καπάκια, νομίζω ότι ήρθε η αρχή του τέλους».

Το βίντεο ξεκινά δείχνοντας τις δυο σφήκες να κάθονται στο καπάκι ενός μπουκαλιού με πορτοκαλάδα. Στη συνέχεια, τα έντομα κινούνται μεταξύ του καπακιού και του χείλους του μπουκαλιού, σε κυκλικές, συντονισμένες κινήσεςι.

Τελικά, οι σφήκες καταφέρνουν να το ανοίξουν εντελώς μέχρι που πέφτει στο πάτωμα.

Φυσικά, το βίντεο δεν πέρασε απαρατήρητο, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές και αμέτρητα like και σχόλια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER ΕΔΩ.

ΠΟΙΟ SELF TEST; ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑΝ .... ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ!!!


Προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες, οι επιστήμονες στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Wageningen, τους έδωσαν ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή, αφότου τους έδειξαν δείγματα μολυσμένα με Covid-19

Ολλανδοί ερευνητές εκπαίδευσαν μέλισσες, που έχουν μια ασυνήθιστα οξεία αίσθηση όσφρησης, προκειμένου να αναγνωρίζουν δείγματα μολυσμένα με COVID-19, ένα εύρημα που, όπως λένε, θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο αναμονής για αποτελέσματα τεστ σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα.
Προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες, οι επιστήμονες στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Wageningen, τους έδωσαν ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή, αφότου τους έδειξαν δείγματα μολυσμένα με Covid-19.
Τα έντομα δεν θα έπαιρναν ανταμοιβή, αφότου τους έδειχναν ένα δείγμα που δεν ήταν μολυσμένο.
Αφού συνήθισαν το σύστημα, οι μέλισσες μπορούσαν αυθόρμητα να επιμηκύνουν τη γλώσσα τους για να πάρουν μια ανταμοιβή, όταν τους έδειχναν ένα μολυσμένο δείγμα, εξηγεί ο καθηγητής ιολογίας, που συμμετείχε στο σχέδιο.

Η διαδικασία


«Συγκεντρώνουμε κανονικές μέλισσες από έναν μελισσοκόμο και τις τοποθετούμε σε ένα εξάρτημα», περιγράφει ο επιστήμονας.
«Αμέσως μόλις τους δείχνουμε ένα θετικό δείγμα, τους δείχνουμε και ζαχαρόνερο.
Αυτό που οι μέλισσες κάνουν είναι να επιμηκύνουν την προβοσκίδα τους προκειμένου να πάρουν το γλυκό νερό».
Η επιμήκυνση της γλώσσας της μέλισσας για να πιει αποτελεί επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος τεστ κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μπορεί να χρειάζονται ώρες ή ημέρες για να πάρει κανείς τα αποτελέσματα ενός τεστ Covid-19, όμως η απάντηση από τις μέλισσες είναι άμεση.
Η μέθοδος είναι, επίσης, φθηνή και θα μπορούσαν, επομένως, να την χρησιμοποιήσουν χώρες όπου τα τεστ είναι ελάχιστα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Είναι μια καλή ιδέα, όμως θα προτιμούσα να κάνω τεστ χρησιμοποιώντας τα κλασσικά διαγνωστικά εργαλεία παρά να χρησιμοποιώ μέλισσες για αυτό. Είμαι τεράστιος θαυμαστής των μελισσών, όμως θα χρησιμοποιούσα τις μέλισσες για άλλους σκοπούς παρά για την ανίχνευση της Covid-19».

Πηγή

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΩΝ


Η έκθεση προόδου της Επιτροπής σχετικά με τη δράση της ΕΕ για την προστασία των εντόμων επικονιαστών επισημαίνει τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης.

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την διάσωση της απώλειας οικοτόπων σε γεωργικά τοπία αλλά και την προστασία των εντόμων επικονιαστών, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των υγιών οικοσυστημάτων θέτει ως προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της πρώτης πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές, την οποία ενέκρινε το 2018 για την αντιμετώπιση της μείωσης των άγριων εντόμων επικονίασης.

Τα έντομα επικονίασης είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων, την επισιτιστική μας ασφάλεια, τα φάρμακα και την ευημερία μας. Ωστόσο, ένα στα δέκα είδη μελισσών και πεταλούδων στην Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, ενώ το ένα τρίτο των ειδών αυτών διαρκώς μειώνεται. Η ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των δράσεων της πρωτοβουλίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαφόρων παραγόντων της μείωσης.

Χωρίς τους επικονιαστές, πολλά φυτικά είδη θα μειωθούν και εντέλει θα εξαφανιστούν, μαζί με τους οργανισμούς που εξαρτώνται από αυτά, κάτι που θα έχει σοβαρές οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Μόνο στην ΕΕ, τέσσερα στα πέντε είδη καλλιεργειών και άγριων λουλουδιών εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση από ζώα.

Η έκθεση δείχνει ότι η πρωτοβουλία παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής που επιτρέπει στην ΕΕ, στα κράτη μέλη και στα ενδιαφερόμενα μέρη να αντιμετωπίσουν τη μείωση των επικονιαστών.

Μέχρι το τέλος του 2020 είχαν υλοποιηθεί περισσότερες από τριάντα δράσεις σε τρεις τομείς προτεραιότητας:


  •     Βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τη μείωση των επικονιαστών
  •     Αντιμετώπιση των αιτίων της μείωσης των επικονιαστών
  •     Συμμετοχή του κοινού και προώθηση της συνεργασίας για την ανάσχεση της μείωσης.


Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή εγκαινίασε το πάρκο επικονιαστών – ένα διαδραστικό ψηφιακό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επικίνδυνη μείωση των επικονιαστών και την κινητοποίηση παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπισή της. Το πάρκο επικονιαστών προσφέρει μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που διαδραματίζεται το έτος 2050, σε έναν κόσμο όπου τα έντομα επικονίασης έχουν εξαφανιστεί στο σύνολό τους. Η ποικιλία των δράσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο έδειξε ότι το κοινό αναγνωρίζει το πρόβλημα και είναι έτοιμο να αναλάβει δράση.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές αναπτύχθηκε ένα ενωσιακό πρόγραμμα παρακολούθησης των ειδών επικονιαστών για την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης των πληθυσμών τους και των αιτίων της μείωσής τους. Σύντομα θα εφαρμοστεί στο πεδίο σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή δημιούργησε ένα ειδικό σύστημα πληροφοριών για τους επικονιαστές και δρομολόγησε σειρά εξατομικευμένων ερευνητικών πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, ιδίως για την αντιμετώπιση της απώλειας οικοτόπων σε γεωργικά τοπία και των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων. Η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, η στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση θέτουν συγκεκριμένους στόχους προς αυτή την κατεύθυνση, για παράδειγμα με την επέκταση προστατευόμενων περιοχών και την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, την αποκατάσταση χαρακτηριστικών τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας σε γεωργικές εκτάσεις και τη σημαντική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων περιβαλλοντικών ρύπων που είναι επιβλαβείς για τους επικονιαστές. Η νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και οι ενισχυμένες φιλοδοξίες της για κλιματική ουδετερότητα θα συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους επικονιαστές.

 

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, με δήλωσή του αναφέρθηκε στην «ανησυχητική μείωση των εντόμων που επικονιάζουν καλλιέργειες και άγρια φυτά θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και απειλεί την επιβίωση του είδους μας και της φύσης συνολικά. Η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένα εργαλεία πολιτικής για την αντιμετώπιση της μείωσής τους, έχει κινητοποιήσει διατομεακές δράσεις και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την παρακολούθηση των επικονιαστών. Η σημερινή έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να καταπολεμήσουμε τους κύριους παράγοντες της απότομης μείωσης. Η περαιτέρω ενσωμάτωση της διατήρησης των επικονιαστών στην κοινή γεωργική πολιτική και στο νομοθετικό πλαίσιο για τα φυτοφάρμακα θα είναι κρίσιμης σημασίας».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε τα εξής: «Η προστασία των επικονιαστών θα εξακολουθήσει να αποτελεί καίρια φιλοδοξία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής ‟Από το αγρόκτημα στο πιάτοˮ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 50 % της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων. Όταν εγκρίνουμε τη διάθεση δραστικών ουσιών φυτοπροστασίας ή όταν τις αποσύρουμε από την αγορά, λαμβάνουμε πάντα υπόψη τη σημασία της διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών».

Ο Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε επίσης ότι «η γεωργία και η επισιτιστική ασφάλεια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους επικονιαστές και η ανησυχητική μείωσή τους πρέπει να αντιμετωπιστεί περαιτέρω. Όπως επισημαίνεται στη σημερινή έκθεση, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όσον αφορά την απώλεια οικοτόπων σε γεωργικά τοπία και τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων. Η μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική, βασιζόμενη στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό θέτοντας μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και κλιματικές φιλοδοξίες. Για παράδειγμα, οι γεωργοί θα πρέπει να αφιερώνουν γεωργικές εκτάσεις στη βιοποικιλότητα για να λαμβάνουν κονδύλια. Επιπλέον, στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, μία από τις προτεραιότητες είναι η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων αντί της χρήσης φυτοφαρμάκων.».

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η Επιτροπή θα δρομολογήσει δραστηριότητες διαβούλευσης για τη συλλογή απόψεων και πιο ολοκληρωμένων στοιχείων από εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενα μέρη και πολίτες για την ενδεχόμενη βελτίωση της πρωτοβουλίας, προσδιορίζοντας περαιτέρω μέτρα για την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων της. Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τα σχετικά σχόλια και θα εξετάσει τις δυνατότητες αναθεώρησης της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές.

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2018 και παρουσιάζει στρατηγικούς στόχους και ένα σύνολο δράσεων που θα αναληφθούν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της για την αντιμετώπιση της μείωσης των επικονιαστών στην ΕΕ και τη συμβολή στις παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης. 

Πηγή

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ - ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ !!!


Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης αλλά και οι δυσκολίες στην καταπολέμηση των θανατηφόρων ασθενειών που αντιμετωπίζουν οι αποικίες των μελισσών έχουν χαρακτηριστεί ως λόγοι για τη μείωση της μελισσοκομίας

Η μελισσοκομία είναι μια αρχαία πολιτιστική πρακτική που χρονολογείται εδώ και 9.000 χρόνια και πρόσφατα είχε γνωρίσει μια ανάκαμψη λόγω ανησυχιών για τη βιοποικιλότητα και την επισιτιστική ασφάλεια.
Ωστόσο όπως διαπιστώνει έρευνα της Statista στην Ευρώπη καταγράφεται μία σημαντική πτώση στη μελισσοκομία, που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τη φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς.
Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης αλλά και οι δυσκολίες στην καταπολέμηση των θανατηφόρων ασθενειών που αντιμετωπίζουν οι αποικίες των μελισσών έχουν χαρακτηριστεί ως λόγοι για τη μείωση της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας.
Τόσο οι άγριες όσο και οι εξημερωμένες μέλισσες είναι σημαντικοί επικονιαστές για τις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών τροφίμων.

Ακμή της μελισσοκομίας στην Ασία


Οι άγριοι πληθυσμοί έχουν εξίσου μειωθεί σε όλο τον κόσμο, καθώς τα έντομα συνολικά υποφέρουν από τη χρήση φυτοφαρμάκων και την καταστροφή ενδιαιτημάτων.
Ακόμη και οι εξημερωμένες μέλισσες μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα μείωσης της άγριας μέλισσας καθώς ανταγωνίζονται για τα τρόφιμα.


Στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, από την άλλη πλευρά, η μελισσοκομία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, ο αριθμός των κυψελών στην περιοχή τριπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια.
Το 70% της αύξησης μπορεί να αποδοθεί σε τέσσερις χώρες: Ινδία, Κίνα, Τουρκία και Ιράν.
Ενώ η Ινδία και η Κίνα πρόσθεσαν 4 και 5 εκατομμύρια κυψέλες.
Αντίστοιχα, 6 εκατομμύρια κυψέλες προστέθηκαν στην Τουρκία και 7 εκατομμύρια στο Ιράν παρά τους μικρότερους πληθυσμούς των δύο τελευταίων χωρών.
Οι επιτυχίες της εμπορικής παραγωγής κατέστησαν την Τουρκία και το Ιράν τον δεύτερο και τρίτο μεγαλύτερο παγκόσμιο παραγωγό μελιού πίσω από την Κίνα. 

Πηγή

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΣΑΣ !!!



Οι ουσίες που λειτουργούν ως διεγερτικό και αφυπνιστικό.


Η παράδοση των τροφών που προκαλούν ερωτική διέγερση έρχεται από την αρχαιότητα. Σήμερα, με την υποστήριξη της επιστήμης μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις αφροδισιακές τροφές που πραγματικά δρουν ευεργετικά στην ανδρική στύση και στη γυναικεία γονιμότητα.

Οι καλύτερες αφροδισιακές τροφές

 

Μπανάνα


Η μπανάνα είναι ακόμα ένα από τα τόσο αφροδισιακά. Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες και κάλιο, βοηθάνε στην αύξηση και την παραγωγή ορμονών και στην καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος.

Η ιδιαίτερη γεύση και υφή της και ασφαλώς το σχήμα της βοηθάει στην προτίμηση της, από τα ζευγάρια που έχουν αυξημένο το αίσθημα της φαντασίας και του παιχνιδιού όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.

 Σοκολάτα (καφεΐνη, θειοβρωμίνη)


Η σοκολάτα στα αρχαία χρόνια κατείχε τιμητική θέση, αφού την αποκαλούσαν τροφή των Θεών. Σήμερα είναι το πιο δημοφιλείς αφροδισιακό σε όλο τον κόσμο. Το αφροδισιακό αυτό έχει περιέχει ιχνοστοιχεία τα οποία δίνουν το αίσθημα της ικανοποίησης, περιέχει τα περισσότερα αντιξειδωτικά στοιχεία από κάθε άλλο αφροδισιακό και τρείς από τις βασικότερες ουσίες που βοηθούν την καθιστούν στην κορυφή των προτιμήσεων μας.

Οι ουσίες αυτές είναι η καφεΐνη που λειτουργεί ως διεγερτικό και αφυπνιστικό, η θειοβρωμίνη που ερεθίζει τον καρδιακό μυ και εξάπτει το νευρικό μας σύστημα και η φαινυλαιθυλαμίνη που είναι υπεύθυνη για την διαμόρφωση της διάθεσης και λειτουργεί κατά της κατάθλιψης. Εκτός όμως από τις ουσίες αυτές που δίνουν ενέργεια τον οργανισμό μας και κάνουν τους παλμούς της καρδιάς να επιταχύνονται, έχει και μία ουσία την φενυλεθυλαμίνη που σύμφωνα με έρευνες δημιουργεί επιδράσεις στην ψυχολογική μας κατάσταση. Αρκετοί πιστεύουν, κυρίως οι γυναίκες ότι η σοκολάτα λειτουργεί και σαν υποκατάστατο του έρωτα.

Οι καλύτεροι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με τη σοκολάτα για να πετύχουμε την μέγιστη απόλαυση και διέγερση είναι οι ξηροί καρποί, οι φράουλες, η μπανάνα και η σαμπάνια

Μαϊντανός και σέλινο


Ο μαϊντανός και το σέλινο θεωρούνται αφροδισιακά περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχει το σέλινο, το οποίο απελευθερώνει μία μυρωδιά παρόμοια με τον ανδρικό ιδρώτα που αναστατώνει τις γυναίκες διότι ενεργοποιεί τις υποδοχείς των φερορμόνων τους, ενώ ο μαϊντανός αποτελεί διεγερτικό για τη μήτρα.

Από ότι καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω αυτά αφορούν τις γυναίκες, όμως δεν έχουν μόνο αυτές τις ιδιότητες, μπορούμε να πούμε ότι είναι και διουρητικά εξ’ αιτίας των σπόρων τους.

Φασκόμηλο


Το φασκόμηλο εξ’ αιτίας των ιδιοτήτων που έχει, μπορούμε να περιλάβουμε στην κατηγορία των αφροδισιακών. Έχει τονωτικές και διεγερτικές ιδιότητες, βοηθάει τον οργανισμό στην πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί ως θεραπευτικό στον ερεθισμό του νευρικού μας συστήματος και γενικά για τον οργανισμό.

Επίσης το φασκόμηλο χρησιμοποιείται κατά της ανικανότητας των αντρών και ως βοηθητικό για άτομα τα οποία λόγο της κούρασης τους είτε σωματική, είτε πνευματική, έχουν μειωμένη ερωτική διάθεση

Ξηροί καρποί


Οι περισσότεροι ξηροί καρποί φημίζονται για την αφροδισιακή τους δράση, επειδή περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και ψευδάργυρο, που συμβάλλουν στη βελτιώσει της κυκλοφορίας του αίματος και κατά συνέπεια στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ορισμένοι από τους καρπούς αυτού είναι τα αμύγδαλα, τα οποία είναι σύμβολο της μακροβιότητας, τα καρύδια, οι σπόροι κουκουναριού κ.α. Πιστεύεται ότι το άρωμα των ξηρών καρπών, έχει ερεθιστική δράση και αύξηση του πάθους κυρίως στις γυναίκες. Η επίδραση των ξηρών καρπών στη σεξουαλική μας ζωή, θα γίνει πιο έντονη εάν τους συνδυάσουμε με άλλες τροφές, όπως για παράδειγμα τα καρύδια με το μέλι.

Καφές


Ο καφές στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν αφροδισιακό και διεγερτικό, σήμερα όμως δεν ισχύει και τόσο η αντίληψη αυτή. Η χρήση του εκείνο τον καιρό αποδεικνύει την παραπάνω αντίληψη, αφού οι γυναίκες τον χρησιμοποιούσαν για την ενίσχυση της γονιμότητας τους.

Στην εποχή έρευνες έχουν δείξει ότι έχει διεγερτικές ικανότητες, αλλά δεν το κατατάσσουν στα αφροδισιακά.

 Μέλι


Το μέλι από τα αρχαία χρόνια θεωρείται αφροδισιακό. Εξ’ αιτίας της ιδιαίτερα γλυκιάς του γεύσης και της ιδιαίτερης μυρωδιάς του, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και πιστεύεται ότι λειτουργεί σαν θεραπευτικό κατά της στειρότητας και της αντρικής ανικανότητας.

Στα χρόνια εκείνα το μέλι είχε την φήμη του αμαρτωλού συστατικού, γιατί το χρησιμοποιούσαν για ερωτικά φίλτρα και συνταγές καθώς και σαν κύριο επιδόρπιο, αφού δημιουργούσε ένταση και πάθος στη ερωτική επαφή. Ο καλύτερος συνδυασμός του μελιού για έντονη δραστηριότητα στην ερωτική μας ζωή είναι οι ξηροί καρποί και κατά προτίμηση τα καρύδια, με εξωτικά φρούτα κ.α.

Αβοκάντο


Το αβοκάντο κατατάσσεται στις υψηλές θέσεις των αφροδισιακών. Προέρχεται από το δέντρο των όρχεων, καθώς έτσι το είχαν ονομάσει και γι αυτό απέκτησε την φήμη αυτή. Λειτουργεί υπέρ του καρδιαγγειακού συστήματος, δηλαδή καθαρίζει τα αγγεία, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες, σε ιχνοστοιχεία και σε διατροφικές ουσίες είναι πάρα πολλές και χάρη στην δροσερή γεύση του και την περίεργη υφή του παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων μας.

Η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνες και σε άλλες ουσίες, δημιουργούν στον οργανισμό μας νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση της ψυχολογικής μας διάθεσης και κατά συνέπεια για την αύξηση της σεξουαλικής μας επιθυμίας.

Γλυκάνισο (ανηθόλη)


Ένα από τα αρχαιότερα αφροδισιακά, είναι το γλυκάνισο, το οποίο περιέχει μια ουσία, την ανηθόλη σε ποσοστό περίπου 80%.. Πιστεύεται ότι η ανηθόλη, δίνει στο σώμα μια ξεχωριστή μυρωδιά και εμφανίζει ήπια οιστρογόνα δράση, δηλαδή αυξάνει την ερωτική επιθυμία. Επίσης λειτουργεί και ως θεραπευτικό κατά της ανικανότητα και της σεξουαλικής απομάκρυνσης.

Για να αναθερμάνουμε την ερωτική μας ζωή, καλό θα ήταν να προσθέσουμε στη διατροφή μας το γλυκάνισο. Μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε με αλκοόλ, είτε με διάφορους χυμούς και φρούτα.

Σπαράγγια


Τα στεροειδή και κυρίως τα φυτοοιστρογόνα, μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ορμονική θεραπεία τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Η τροφή που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας για να προσλαμβάνουμε τα στεροειδή αυτά, είναι τα σπαράγγια, τα οποία σύμφωνα με κάποια στοιχεία προκύπτει ότι αυξάνουν και τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Αν αναλογιστούμε ότι το σπαράγγι μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και 22 εκατοστά μέσα σε μία μέρα φανταστείτε τις επιδράσεις του στον οργανισμό μας.

Στρείδια


Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που σχετίζεται με την γονιμότητα και την καλή υγεία της σεξουαλικής σας ζωής. Είναι ένας απαραίτητος παράγοντας για την παραγωγή τεστοστερόνης, της ορμόνης δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την σεξουαλική επιθυμία των αντρών και των γυναικών.

Αν φανταστούμε ότι σε κάθε εκσπερμάτωση ο άντρας, μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 5mg ψευδαργύρου, φανταστείτε πόσο σημαντική σημασία παίζει, η ένταξη τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο, στην καθημερινή μας διατροφή. Τα στρείδια θα μπορούσε να είναι μία από τις τροφές αυτές, αφού περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα σε ψευδάργυρο, αφού η κατανάλωση ενός μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες.

Ζυμαρικά


Στη σημερινή εποχή λόγω του στρες, τα αποθέματα της σεροτονίνης μας εξαντλούνται. Η σεροτονίνη είναι μία ουσία που βοηθάει στην εκσπερμάτωση και στην καλή ποιότητα του σπέρματος. Οι τροφές που πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας, για να αναπαράγουν την σεροτονίνη είναι οι υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια. Ένα σπουδαίο αμινοξύ είναι η τρυπτοφάνη, το οποίο προκαλεί υπνηλία και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο συνδυασμός των υδατανθράκων (δηλαδή ζυμαρικά), των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων, βοηθάει τον οργανισμό να ηρεμήσει και να μπορέσει να αναπληρώσει τη χαμένη σεροτονίνη.

Κεράσι


Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που φράζει τις αρτηρίες και κατ’ επέκταση συμβάλλει στη μείωση της στυτικής ικανότητας των αντρών. Καλό θα ήταν να μειώσουμε την ποσότητα τέτοιων τροφών, δηλαδή τροφών που βοηθούν στην αύξηση της χοληστερόλης, οι οποίες είναι τα τηγανιτά, το κόκκινο κρέας, το βούτυρο κ.α. Εάν αναλογιστούμε ότι το πέος στη στύση του, χρειάζεται δεκαπλάσια ποσότητα αίματος, αντιλαμβανόμαστε την καταλυτική σημασία που παίζουν τα φρούτα και ιδιαίτερα το κεράσι στην σεξουαλική δραστηριότητα, αφού βοηθούν τον οργανισμό να διατηρεί τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης Αφροδισιακές τροφές είναι τα ραπανάκια, κουκιά, κάρδαμο, πιπεριές πράσινες ή κόκκινες και η κανέλλα.


Τώρα πολύ καλό στο σεξ κάνει αφέψημα απο σπόρους «τσουκνίδας».

Ακόμα περισσότερο αφέψημα ρίζας πιπερόριζας απο τηνοποία κάνουν στα νησιά του Ιονίου το ποτό Tζιτζιμπύρα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βαζάκια με πιπερόριζα ή  τζίντζερ που δίνει στα φαγητά πικάντικη γεύση.

Το σέλινο θερωρείται οτι τονώνει τη γενετήσια οσμή των γυναικών το δε κρεμμύδι και η μέντα είναι τονωτικά της γενετήσιας οσμής των ανδρών.

Πηγή

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ: ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!!!



Ένα σημαντικό βήμα προόδου στις προσπάθειές της να βοηθήσει στην αντιστροφή της μείωσης όχι μόνο των μελισσών αλλά και όλων των επικονιαστών εντόμων στην Ευρώπη και να διατηρηθούν τα πλούσια οικοσυστήματα της, έχει σημειώσει η EFSA προτείνοντας μια νέα προσέγγιση στην εκτίμηση περιβαλλοντικών κινδύνων (ERA) των μελισσών.

Η νέα επιστημονική γνώμη, που ζητήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθορίζει ένα ολοκληρωμένο, ολιστικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των συνδυασμένων επιπτώσεων των πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων στις μέλισσες, γνωστό ως MUST-B

Η γνωμοδότηση MUST ‐ B προτείνει μια προσέγγιση βασισμένη σε συστήματα που συνδυάζει μοντέλα και παρακολούθηση της εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων σε πολλαπλούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως παρασιτοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες, ασθένειες, καθώς και παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα τροφίμων, το κλίμα και οι πρακτικές διαχείρισης της μελισσοκομίας.
Μοντελοποίηση και δεδομένα

Το μοντέλο βασίζεται σε έναν προσομοιωτή αποικίας μελισσών, που ονομάζεται Apis RAM, ο οποίος αξιολογεί είτε μεμονωμένα είτε πολλαπλά φυτοφάρμακα σε αλληλεπίδραση με άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Το Apis RAM βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά θα είναι έτοιμο για χρήση στην εκτίμηση κινδύνου φυτοφαρμάκων τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Το Apis RAM θα καταστήσει δυνατή την εκτίμηση των επιπτώσεων από την έκθεση σε πιο σύνθετα χημικά μείγματα, προχωρώντας πέρα από την προσέγγιση αξιολόγησης μεμονωμένων καλλιεργειών/μεμονωμένων φυτοφαρμάκων, ώστε να αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν οι μέλισσες. Θα είναι επίσης δυνατόν να εκτιμηθούν οι χρόνιες, θανατηφόρες επιδράσεις των πολλαπλών χημικών.

Το μοντέλο θα τροφοδοτηθεί στο μέλλον με τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από κυψέλες μελισσών με αισθητήρα. Αρχικά, θα χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από έργα συλλογής πεδίων, που χρηματοδοτούνται από την EFSA στη Δανία και την Πορτογαλία – που αντιπροσωπεύουν τις κλιματικές ζώνες της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, αντίστοιχα – τα οποία θα είναι διαθέσιμα φέτος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη συλλογή και κοινή χρήση προσβάσιμων, αξιόπιστων και εναρμονισμένων δεδομένων, με επικεφαλής την EU Bee Partnership, η οποία τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το πρωτότυπο της πλατφόρμας δεδομένων με βάση την έννοια «hub bee hub».

Η εταιρική σχέση περιλαμβάνει εκπροσώπους από την ΕΕ μελισσοκομία, κτηνιατρικούς και αγροτικούς συλλόγους, ακαδημαϊκούς, ΜΚΟ και βιομηχανία.

Εκτός από την ενσωμάτωση των απόψεων των ενδιαφερομένων μέσω της εταιρικής σχέσης της ΕΕ για τις μέλισσες, η γνωμοδότηση MUST-B λαμβάνει επίσης υπόψη το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο μέσω στοχοθετημένης έρευνας που διεξήχθη με μελισσοκόμους σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ.

Πηγή
 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

Η καύση είναι μια λανθασμένη πρακτική, σύμφωνα με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, και έχει δυσμενείς συνέπειες για το έδαφος, το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου) αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα κατά την εκτέλεση των γεωργικών και άλλων εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως είναι η χρήση εργαλείων που δημιουργούν σπινθήρες, μελισσοκομικές εργασίες κ.λ.π.

Επίσης, απαγορεύεται η καύση των φυτικών υπολειμμάτων των καλλιεργειών (σιτηρά, αραβόσιτος, ηλίανθος κλπ), στους παραβάτες δε επιβάλλονται κυρώσεις. Η καύση των καλαμιών είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών, οι οποίες έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη ζωή μας.

Η καύση είναι μια λανθασμένη πρακτική, σύμφωνα με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, και έχει δυσμενείς συνέπειες για το έδαφος, το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Η καύση καταστρέφει την οργανική ουσία, υποβαθμίζει το έδαφος και μειώνει τις μελλοντικές αποδόσεις των καλλιεργειών. Η φωτιά εξοντώνει τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων χωρίς να επηρεάζει τους πληθυσμούς των επιβλαβών εντόμων που διαχειμάζουν στο έδαφος, με συνέπεια να εντείνεται η καταστρεπτική τους δράση την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Αναφορικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών (καλαμιές), ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, συνιστούνται οι εξής πρακτικές:


-Άμεση ενσωμάτωση στο έδαφος

-Βόσκηση και κατόπιν ενσωμάτωση αυτών στο έδαφος

-Κοπή και ενσωμάτωση τους στο έδαφος την επόμενη άνοιξη

Συνιστάται επομένως στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να είναι προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός, ώστε να μην γίνονται υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε γεωργικές εργασίες. 

Πηγή

Η ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ 90ΧΡΟΝΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ «ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ» ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΓΟΥΛΑ !!!



Η Ευδοκία Γούλα έχει ένα μοναδικό τρόπο να σου μεταφέρει τον ενθουσιασμό της για τις μέλισσες: η αγάπη της γι’ αυτές είναι διάχυτη σε κάθε της κουβέντα. Μιλώντας μαζί της ταξιδεύεις νοερά στην Αλόννησο, το μέρος όπου ζει τα τελευταία 6 χρόνια, ένα τόπο ιδανικό για τη μελισσοκομία, με σπάνια βότανα που «δίνουν» μέλια εξαιρετικά.

Όπως είπε, στην Αλόννησο την έφερε μια μικρή αγγελία για δουλειά το 2015. Παιδί της πόλης, η Ευδοκία είχε κάνει διάφορα επαγγέλματα στην Αθήνα, χωρίς να όμως να έχει βρει κάτι που θα της έδινε χαρά και σιγουριά. Τα πάντα άλλαξαν όταν έφτασε στο νησί που μίλησε στην καρδιά της. Εκεί γνώρισε το σύζυγό της και στην πορεία έστησαν μαζί ένα μικρό μαγαζί με λουκουμάδες με μέλι.

Η ομορφιά του νησιού μάγεψε την Ευδοκία που εκτός από το μαγαζί αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι ακόμα που θα την έφερνε κοντά στη φύση. Έτσι ξεκίνησε να φυτεύει αρωματικά φυτά στον οικογενειακό ελαιώνα και παράλληλα να διαβάζει κάθε είδους βιβλίο για να βρει πληροφορίες για τις κατάλληλες συγκαλλιέργειες. Μια μέρα της κίνησε το ενδιαφέρον ένα κείμενο για την επικονίαση.

Τότε, ήταν σαν να έγινε ένα «κλικ» και να άνοιξε ένα νέο παράθυρο στον κόσμο.

«Κοιμόμουν και ξυπνούσα με το μυαλό μου στις μέλισσες», μας λέει η Ευδοκία, η οποία ζήτησε να γνωρίσει έναν από τους μελισσοκόμους του νησιού για να μάθει περισσότερα.

«Πήγα στο μελισσοκομείο του και έμεινα μαγεμένη από τον τρόπο που οι μέλισσες συνεργάζονταν μεταξύ τους, αλλά και η αυτοθυσία τους. Μετά από αυτή την επίσκεψη, κοιμόμουν και ξυπνούσα με τις μέλισσες κι εκεί κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω όλη μου τη ζωή, να είμαι μαζί τους».

Στη συνέχεια η Ευδοκία βρέθηκε δίπλα στον κύριο Αποστόλη, έναν 90χρονο μελισσοκόμο που έγινε ο καλύτερος φίλος της στο νησί και της χάρισε το πρώτο της μελίσσι.

«Όταν ξεκινώντας αγόρασα άλλα 10 μελίσσια, όλοι μου έλεγαν ‘τι πας να κάνεις με τόσα μελίσσια, δεν έχεις εμπειρία’. Εγώ όμως ένιωθα ότι μπορούσα να τα καταφέρω και τον πρώτο χρόνο βρέθηκα με 30 μελίσσια. Ακολούθησα όλες τις διαδικασίες για να είμαι καλυμμένη νομικά, έβγαλα μελισσοκομικό βιβλιάριο, έκανα ό,τι χρειαζόταν για να γίνει η κύρια δουλειά μου και να βρίσκομαι με τα μελισσάκια όλο και περισσότερο».

Όνειρο της Ευδοκίας είναι να κάνει ένα μικρό, επισκέψιμο μελισσοκομείο στο νησί για να γνωρίσουν οι επισκέπτες της Αλοννήσου από κοντά όλο τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο της μέλισσας. «Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τις μέλισσες κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που αντιδρούν όταν με καλούν στα σχολεία του νησιού για να μιλήσω γι’ αυτές», προσθέτει.

Η Αλόννησος διαθέτει πληθώρα αρωματικών φυτών και βοτάνων «βγάζεις ποιοτικό μέλι εδώ, από το πευκοδάσος, το ρείκι, την κουμαριά, αλλά και από σπάνια βότανα που υπάρχουν στο νησί. Τα βότανα αυτά είναι ξερικά και βγάζουν εξαιρετικό μέλι. Πέρσι μόνο που δεν έβρεξε είχαμε πρόβλημα τον Αύγουστο. Ένα ακόμα θετικό γεγονός για την τοπική μελισσοκομία είναι ότι πέρα από τα ελαιόδεντρα, δεν υπάρχουν καλλιέργειες, οπότε δεν γίνονται και ψεκασμοί. Κι εδώ πρέπει να πω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και όταν θέλουν να ψεκάσουν με ρωτάνε πότε και πώς πρέπει να γίνει», μας λέει η Ευδοκία.

Εκτός από το μέλι, η Ευδοκία δημιουργεί και αλείμματα. «Πηγαίνοντας σε μελισσοκομικές εκθέσεις γνώρισα μελισσοκόμους που έφτιαχναν αλείμματα και μου έδωσαν απλόχερα πληροφορίες για το πώς θα έκανα τα δικά μου. Γυρνώντας στο νησί άρχισα να πειραματίζομαι γιατί ήθελα η μικρή μου να μην τρώει τόσες σοκολάτες, αλλά περισσότερο μέλι. Ήθελα να φτιάξω κάτι ελκυστικό για τα παιδιά. Δοκίμασα πολλές συνταγές και τελικά κατέληξα σε μία που άρεσε σε όλους. Πριν ξεκινήσω την παραγωγή της, την έδινα να την δοκιμάσουν όσοι περνούσαν από το μαγαζί και τελικά επέστρεφαν για να με ρωτήσουν αν μπορούσαν να αγοράσουν το προϊόν. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το φουντουκόμελο».

Εκτός από τα μελισσάκια της, τα μέλια της, το φουντουκόμελο, το αμυγδαλόμελο, την πρόπολη και τα παστέλια της, η Ευδοκία ετοιμάζει το δικό της χώρο στο Μικρό Χωριό με προϊόντα μέλισσας. «Εδώ θα βρίσκει κανείς τα πάντα για τις μέλισσες, προϊόντα, βιβλία… Θα ήθελα να συνεργαστώ και με άλλους μελισσοκόμους και ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά», συμπληρώνει.

Πηγή

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ!!!


Φτιάξτε αυτό το μείγμα χρυσού μελιού που αποτελεί το ισχυρότερο φυσικό αντιβιοτικό
Πολλοί έχουν ήδη δοκιμάσει την κουρκούμη. Άλλοι την έχουν χρησιμοποιήσει ως καρύκευμα και μερικοί έχουν απλώς δει τα σακουλάκια με την κίτρινη σκόνη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή καταστήματα υγιεινής διατροφής και αναρωτιούνται περί τίνος πρόκειται. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η κουρκούμη όταν συνδυάζεται με μέλι μπορεί να αποτελέσει μια ανεκτίμητη φυσική θεραπεία.

Το μείγμα διαθέτει πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία καταστρέφει όχι μόνο τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες αλλά επίσης ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Αντιθέτως με τα συνθετικά αντιβιοτικά, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε αφθονία, αυτό το μείγμα δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην εντερική μικροχλωρίδα.

Η κουρκούμη περιέχει κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη που αποτελεί ένα ουσιώδες δραστικό συστατικό, το οποίο διαθέτει πάνω από 150 εν δυνάμει θεραπευτικές δράσεις (αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες).

Η κατανάλωση κουρκούμης με μέλι βελτιώνει σημαντικά την πέψη και αυξάνει τη δραστικότητα της ωφέλιμης χλωρίδας του εντέρου. Αυτό αποδεικνύεται από την επιστημονική βιβλιογραφία. Στην Αγιουρβέδα, η οποία αποτελεί σύστημα φυσικής θεραπείας εδώ και 5.000 χρόνια κι έχει τις ρίζες της στην Βεδική κουλτούρα της Ινδίας, αποτελεί παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδο.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να τρέξετε αμέσως στο φαρμακείο με τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος. Αντί γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε το «χρυσό μέλι», ένα μείγμα κουρκούμης σε σκόνη με μέλι. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, παρασκευάστε το παρακάτω μείγμα που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 ημέρες.


Συστατικά:


  • 100 γραμμάρια ακατέργαστο μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας κουρκούμη


Τρόπος παρασκευής:

Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας κουρκούμη σε 100 γραμμάρια ακατέργαστου μελιού. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε το μείγμα σε ένα βάζο.

Τρόπος χρήσης:

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος πρέπει να το λαμβάνετε ως εξής:

Ημέρα 1η – μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε 1 ώρα όλη την ημέρα
Ημέρα 2η – μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε 2 ώρες
Ημέρα 3η – μισό κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα

Κρατήστε το μείγμα στο στόμα σας μέχρι να διαλυθεί τελείως. Συνήθως, μετά από 3 ημέρες το κρύωμα υποχωρεί και ο οργανισμός ανακάμπτει. Πολλά άτομα που το χρησιμοποίησαν ανέφεραν ότι απαλλάχτηκαν από το κρύωμα χωρίς να πάρουν καθόλου χάπια.

Η συνταγή αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων παίρνοντας 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για 1 εβδομάδα. Μπορείτε να προσθέσετε το χρυσό μέλι στο γάλα ή το τσάι σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα και θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το μείγμα,συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Επίσης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν πάσχετε από αιμορροφιλία και υπέρταση, διότι η κουρκούμη αραιώνει το αίμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση, αν και για τους περισσότερους αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα.

Η κατανάλωση Κουρκούμης αντενδείκνυται σε άτομα που έχουν χολόλιθους και σε θηλάζουσες

Μερικές έξτρα συμβουλές:

Σύμφωνα με τη Θιβετιανή Ιατρική, η κατανάλωση κουρκούμης πριν από τα γεύματα επιδρά στον λαιμό και τους πνεύμονες, κατά τη διάρκεια του γεύματος επιδρά στο πεπτικό σύστημα και μετά το γεύμα στο έντερο και τα νεφρά.
Πηγή

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑΣ ΣΕ ΤΡΙΠΛΟΚΥΨΕΛΙΔΙΟ...(ΒΙΝΤΕΟ)


Εδώ βλέπουμε πως δημιουργεί ο Βασίλης Εμμανουηλίδης παραφυάδες σε τριπλοκυψελίδιο.
Δείτε το βίντεο:

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε αυτό το video θα δούμε μια απλή καταγραφή χρήσιμων δεδομένων για λίγα μελίσσια,που μπορεί να κάνει κάποιος μελισσοκόμος.Με αυτόν το τρόπο μπορεί να γνωρίζει τι ενέργειας θα κάνει σε έναν επόμενο έλεγχο.

ANGELINA JOLIE ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΑΝΩ ΤΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Η Angelina Jolie με το National Geographic φωτογραφήθηκε με τις μέλισσες πάνω της για 18 λεπτά  από διάσημο φωτογράφο.

Εκατοντάδες ζωντανές μέλισσες καλύπτουν το πάνω μέρος της Angelina στο σοκαριστικό πλάνο, που σκόπευε να αναδημιουργήσει το εμβληματικό πορτρέτο του Richard Avedon ′′ Η Μελισσοκομία ′′ του 1981. 

Το Μυστικό: Εφαρμόστηκαν συγκεκριμένες φερομόνες στο δέρμα της ηθοποιού και έτσι οι μέλισσες να μην  αισθάνονται απειλή ... 

Για αυτό, έπρεπε να πάει χωρίς να κάνει ντους τρεις μέρες και, επομένως, να μην τις κάνει νευρικές τις μέλισσες με τα αρώματα σαπουνιών, σαμπουάν.

Η φωτογράφιση χρησιμοποίησε τις ίδιες φερομόνες και το ίδιο playbook που διαμορφώθηκε για το πορτρέτο του Avedon ακριβώς 40 χρόνια πριν, με τον Winters να φωτογραφίζει προσεκτικά την Angelina σε μια μέλισσα στην Καλιφόρνια. Το πορτρέτο τιμά τόσο τον Αβεντόν όσο και τη φωτογραφία του ενώ ξεσκεπάζει μέλισσες και μελισσοκόμους σε όλο τον κόσμο.

 
 

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΙ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αυτή την ερώτηση απαντάει η Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος – Επόπτρια Μελισσοκομίας Κέντρου Μελισσοκομίας Λάρισας στο 8ο Συνέδριο Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας.