ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ


Με δεδομένη την μείωση των φυσικών επικονιαστών εξ’ αιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων αλλά και της κλιματικής αλλαγής, η μέλισσα Apis mellifera αποτελεί πια έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές στην προστασία τόσο των αγροτικών όσο και των δασικών οικοσυστημάτων.

Η σχέση των δασών με τις μέλισσες και την μελισσοκομία είναι επ’ αμφοτέρω επωφελής.

Στην χώρα μας, ποσοστό 70% της ετήσιας παραγωγής μελιού (~15.000 τν), παράγεται σε δασικές περιοχές, όταν ο αντίστοιχος Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 50%. Εκτός όμως από την παραγωγή μελιού, και με δεδομένες τις αλλαγές, που ήδη διαφαίνονται στις κλιματικές συνθήκες, η μεταφορά ή διαμονή των μελισσιών σε δασικές περιοχές, αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιβίωσης και παραγωγικότητας, καθώς:

δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηριάσεων από την χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών,

παρατηρείται συγχρονισμός των κλιματολογικών συνθηκών και των ανθοφοριών με τον βιολογικό κύκλο του μελισσιού,

η ανθοφορία κατά το καλοκαίρι είναι άφθονη σε αντίθεση με τις πεδινές περιοχές,

η διαχείμανση των μελισσιών στο βουνό προκαλεί διακοπή της ωοτοκίας της βασίλισσας, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την «ξεκούραση» των βασιλισσών, όσο και των εργατριών, την μικρότερη επιβάρυνση στο ισοζύγιο του μελισσιού και στην αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση όλων των πηγών μελιού της ερχόμενης μελισσοκομικής χρονιάς.

Αντίστοιχα η παρουσία των μελισσιών στο Δάσος βοηθά και εν πολλοίς καθορίζει:

Διατήρηση της βιοποικιλότητας της χλωρίδας και της πανίδας. Το 65%των φυτών συνολικά και ιδιαίτερα το 86% των δασικών ειδών επικονιάζονται από μέλισσες,

Παραγωγή φρούτων, καρπών, σπόρων,

Μέσω της επιβίωσης των φυτικών ειδών, π.χ. των αγριοτρίφυλλων, βελτίωση τη γονιμότητα του εδάφους.

Η Μελισσοκομία λοιπόν προστατεύει, εμπλουτίζει, και αναβαθμίζει τα δασικά οικοσυστήματα, διατηρώντας και βελτιώνοντας την βιοποικιλότητά τους όσο αφορά στην χλωρίδα, όσο και στην πανίδα.

Παράλληλα και με γνώμονα το γεγονός ότι μόνο η σύμπηξη του δάσους με την οικονομική πραγματικότητα των κατοίκων που ζουν γύρω του, θα μπορέσει να τα προστατεύσει στο διηνεκές, η άσκηση της Μελισσοκομίας στα δασικά περιβάλλοντα:

  Δίνει την δυνατότητα αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας. Δίνει στον άνθρωπο χρήματα, τρόφιμα, φάρμακα, προϊόντα που διευκολύνουν την καθημερινότητα (π.χ. κερί).

  Επηρεάζει την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, γνωριμίας κι ανάπτυξη σχέσης σεβασμού με το περιβάλλον, ανάπτυξη της ικανότητας παρατήρησης.

  Βελτιώνει την ψυχολογία και την κοινωνικότητα, μέσω της χαράς της δημιουργίας και την ενδυνάμωση της θέσης του ανθρώπου ως «κομμάτι» ενός συνόλου.

Τελικά βοηθά στην αποτροπή της φυγής των ανθρώπων από τον τόπο τους, την γνωριμία και στροφή τους στις ρίζες τους και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη σεβασμού και αγάπης για το δάσος, απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία αυτού.

Η άσκηση της Μελισσοκομίας λοιπόν πρέπει να πάρει τη θέση της στα Διαχειριστικά Σχέδια των Δασικών Οικοσυστημάτων

  Προγράμματα εκμετάλλευσης μελιτοεκκρίσεων των δασικών ειδών, μελέτη της μελισσοαπόδοσης – μελισσοχωρητικότητας.

  Χωροθέτηση περιοχών άσκησης μελισσοκομίας και ιδιαίτερα σε ορεινούς όγκους που δέχονται μεγάλη οικιστική ή άλλη πίεση.

  Συνεργασία μελισσοκομικών φορέων με τα δασαρχεία για αναδασώσεις, διάνοιξη δρόμων, σηματοδότηση, πρόληψη ή/και αντιμετώπιση πυρκαγιών.

  Εκπαίδευση των μελισσοκόμων στις αρχές και στα προαπαιτούμενα άσκησης της Μελισσοκομίας σε δασικές περιοχές.

  Δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων.

  Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και γνωριμίας, ιδιαίτερα των παιδιών, με την κοινωνία των μελισσών.

Η ενεργός διαχείριση των φυσικών πόρων αποτελεί σημαντικό εργαλείο διατήρησης του αγροτικού τοπίου, για την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας και τη συμβολή στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Αυτό αποτελεί σημαντική βάση για την τόνωση του δυναμισμού πολλών περιοχών και για την επίτευξη μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας.

Γούναρη Σοφία
Εργ. Μελισσοκομίας, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,
sgounari@fria.gr

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ!!!


Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της έντονης δραστηριότητας του μελισσιού την άνοιξη ή το καλοκαίρι.
 
Τοποθετείστε το ένα μελίσσι πάνω από το άλλο και ενδιάμεσα βάλτε μια σήτα αερισμού ώστε οι μέλισσες να μην επικοινωνούν αλλά οι οσμές να μεταφέρονται στα δύο μελίσσια. Το πάνω μελίσσι θα πρέπει να έχει κάποια είσοδο για να μπορούν οι μέλισσες να πετάνε.

Μετά από 2 ημέρες απομακρύνατε την σήτα αερισμού και τοποθετείστε στη θέση της διπλό βασιλικό διάφραγμα και εφημερίδα συνένωσης με μερικές τρύπες (τα δύο διαφράγματα να απέχουν μεταξύ τους 1-2 εκ.). Κλείστε την πάνω είσοδο ώστε τα δύο μελίσσια να συνενωθούν και να κρατήσουν και τις δύο βασίλισσες.

Αργότερα εφόσον τα μελίσσια δυναμώσουν χρήσιμο είναι να παραβάλετε μεταξύ των δύο ορόφων ένα άδειο πάτωμα με κτισμένες κηρήθρες. Με τον τρόπο αυτό θα συνενώσετε τα δύο μελίσσια και θα κρατήσετε και τις δύο βασίλισσες. Η επέμβαση αυτή δεν εφαρμόζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα.

*Εργαστήριο μελισσοκομίας ΑΠΘ

ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΨΕΛΗ;

Για τους φίλους που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν την ασχολία με την μελισσοκομία, θα προσπαθήσω να δείξω απλά με εικόνες, βασικά πράγματα που πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει  κάποιος μέσα σε μια κυψέλη:

- Αφού καπνίσουμε το μελίσσι και ανοίξουμε το καπάκι της κυψέλης, βλέπουμε μέσα τα τελάρα όπου πάνω είναι χτισμένες οι κερήθρες και εκεί ζει το σμήνος των μελισσών.
 
- Κάθε σμήνος έχει τις εργάτριες μέλισσες, τους κηφήνες και μία μοναδική βασίλισσα. Στην επόμενη φωτογραφία είναι μία βασίλισσα στο κέντρο και γύρω γύρω την περιτριγυρίζουν εργάτριες μέλισσες. Η διαφορά στο μέγεθος φαίνεται.Το μεγαλόσωμο έντομο με την μακρύτερη κοιλιά είναι η Βασίλισσα.





- Στην επόμενη φωτογραφία αριστερά η χοντρή μέλισσα με την στρογγυλή κοιλιά είναι κηφήνας και οι δύο μικρότερες μέλισσες δεξιά όπως κοιτάτε είναι εργάτριες μέλισσες.





- Όπως κοιτάτε την φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές μεταξύ εργάτριας, βασίλισσας και κηφήνα. Από αριστερά είναι μια εργάτρια μέλισσα, στη μέση η Βασίλισσα η οποία έχει μεγαλύτερο μέγεθος και δεξιά είναι ένας κηφήνας.








- Στην κερήθρα αυτή βλέπετε σφραγισμένο γόνο μελισσών στο κέντρο της κερήθρας, πάνω απ το γόνο είναι σφραγισμένο μέλι και τα πορτοκαλί που φαίνονται μέσα στα κελιά κάτω απ τον γόνο είναι γύρη.





- Στην επόμενη κερήθρα βλέπετε σφραγισμένο γόνο και τα άσπρα σκουληκάκια που είναι ανοικτός γόνος ο οποίος δεν έχει ακόμα σφραγιστεί. Το μέγεθος απ τα σκουληκάκια είναι διαφορετικό γιατί έχουν διαφορετική ηλικία.





- Στην επόμενη κερήθρα βλέπετε στο κάτω μέρος τα κελιά που έχουν μέσα γύρη και στο επάνω μέρος υπάρχει σγφραγισμένος γόνος





- Η παρακάτω είναι μια κερήθρα με σφραγισμένο γόνο.






- Στην επόμενη κερήθρα βλέπουμε σφραγισμένο γόνο και στη πάνω μεριά του πλαισίου φαίνεται το αποθηκευμένο και σφραγισμένο μέλι.






- Στα κελιά της κερήθρας διακρίνουμε αυγά μελισσών, τα οποία είναι σαν άσπρα ραβδάκια που τοποθετεί η βασίλισσα στο πυθμένα των κελιών.





- Στην επόμενη κερήθρα βλέπουμε γόνο - νεαρές προνύμφες μελισσών και το άσπρο υγρό που φαίνεται μέσα στα κελιά των προνυμφών είναι ο πολτός με τον οποίο ταΐζονται οι προνύμφες. Το πορτοκαλί περιεχόμενο σε κάποια κελιά είναι αποθηκευμένες γύρες.






- Ασφράγιστο μέλι αποθηκευμένο σε κελιά της κερήθρας




- Όταν το μέλι "ωριμάσει" και χάσει υγρασία οι μέλισσες το σφραγίζουν με κερί. Η επόμενη φωτογραφία είναι ένα τελάρο με σφραγισμένο μέλι.





-Σφραγισμένο μέλι στην πάνω πλευρά της κερήθρας και ασφράγιστο από κάτω....





- Κάποιες φορές μπορεί να δούμε σε μια κυψέλη Βασιλικά κελιά, που φτιάχνει το μελίσσι για να βγάλει νέα βασίλισσα. Αυτό το κάνει σε περιπτώσεις όπως όταν θέλει να πολλαπλασιαστεί (σμηνουργήσει) ή όταν θέλει να αλλάξει βασίλισσα ή όταν πεθάνει για κάποιο λόγο η βασίλισσα που έχει και μείνει ορφανό.


Σφραγισμένα βασιλικά κελιά (σαν βελανίδια) στην άκρη της κερήθρας.





Βασιλικά κελιά στο μέσον της κερήθρας.






Ασφράγιστα βασιλικά κελιά τα οποία οι εργάτριες τα ταΐζουν μόνο με βασιλικό πολτό.




- Ο σφραγισμένος γόνος που έχει κάλυμμα "φουσκωμένο", όπως φαίνεται στη δεξιά- κάτω μεριά της επόμενης κερήθρας και τα κελιά είναι λίγο μεγαλύτερα των συνηθισμένων, είναι γόνος από τον οποίο θα γεννηθούν κηφήνες.

Πηγή

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ 2021


Προβλήματα λόγω καιρού, αντιδράσεις για νοθεία και ηλεκτρονικό μητρώο !!!
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας.


Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Ντούρας, προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «αυτή την εποχή έχουμε παραγωγή μελιού από πορτοκαλιές και ελαιοκράμβη. Ο δυνατός αέρας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία δεν βοηθούν να υπάρξει παραγωγή. Επίσης δεν είχαμε καλά αποθέματα από το πεύκο».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης «Σίθων» κ. Γιάννης Καραδήμος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ο άστατος καιρός και οι βροχοπτώσεις δεν βοηθούν τους μελισσοκόμους. Έχουν χαθεί πολλά μελίσσια. Το μέλι από άνθος πορτοκαλιού θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης από τα μέσα Μαΐου θα βγει το πεύκο της Θάσου».

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων στο μέλι.
Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ, η οποία διενήργησε τις εργαστηριακές αναλύσεις, στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή δόλιων πρακτικών και νοθείας στο μέλι, διαπίστωσε την παρουσία πρόσθετων χρωστικών (καραμελόχρωμα Ε150c και Ε150d) οι οποίες δεν επιτρέπονται στο μέλι είτε και την νόθευσή του με εξωγενή σάκχαρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για προϊόντα που παρήχθησαν από μείγματα μελιού προερχόμενα από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν αφορούν σε προϊόντα μελιού αποκλειστικά ελληνικής συγκομιδής.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντούρας, «οι συγκεκριμένες απαγορευμένες ουσίες που βρέθηκαν στα μέλια προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Το φαινόμενο της νοθείας γινόταν πάνω από πέντε χρόνια. Ζητούσαμε ελέγχους για το καραμελόχρωμα. Οι καταναλωτές έβρισκαν φτηνά μέλια στην αγορά που δεν ήξεραν από που προέρχονται. Εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγέλαμε τις ελληνοποιήσεις στο μέλι. Ο ΕΦΕΤ βρήκε συνολικά 30 δείγματα με νοθευμένα και ελληνοποιημένα μέλια».

Από την πλευρά της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί τον ΕΦΕΤ και τις δημόσιες αρχές που συνεχίζουν τον έλεγχο της αγοράς για διαπίστωση τυχον δολίων πρακτικών και νοθείας στο μέλι. Όπως τονίζει επίσης ελπίζει σε συνέχιση των ελέγχων, ποιοτικών αλλά και διοικητικών, για διαπίστωση υπερβολικά χαμηλών τιμών σε σχέση με ομοειδή προϊόντα και σε άμεση επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, γιατί έτσι μόνο οι παραβάτες θα συμμορφωθούν και θα ομαλοποιηθεί η αγορά.

Στο μεταξύ μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους μελισσοκόμους η απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζής, με την οποία καθιερώνεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.  

Σε επιστολή, που έστειλε στον ΑγροΤύπο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού, τονίζεται ότι με έκπληξη διαπιστώσαμε, το Σάββατο (17/4/2021), ότι η υφυπουργός υπέγραψε την σχετική απόφαση. Τονίζουμε την έκπληξή μας γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση επί του κειμένου. Μελετώντας το κείμενο διαπιστώσαμε ότι δεν έλαβε υπόψη της τις βασικές θέσεις του κλάδου και εκτιμούμε ότι αν τυχόν εφαρμοστεί ως έχει θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική μελισσοκομία. Καλούμε την υφυπουργό να ανακαλέσει άμεσα αυτή την απόφαση.

Διαβάστε την απόφαση για Μελισσοκομικό Μητρώο (πατήστε εδώ)

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΜΕΛΙΟΥ


Για τη διαδικασία της γευσιγνωσίας, πριν δοκιμάσουμε το μέλι, ελέγχουμε το χρώμα του. Το χαρακτηριστικότερο χρώμα της πιο γνωστής ποικιλίας ελληνικού μελιού που είναι συνδυασμός Ανθέων – Κωνοφόρων με αρκετό θυμαρίσιο μέλι, πρέπει να είναι ανοιχτό χρυσό, ημιδιάφανο όταν τοποθετείται μπροστά σε φως. Σκουρότερα χρώματα μελιού, δείχνουν ποιότητες μελιού που προέρχονται από δασόμελα και ανοιχτόχρωμα μέλια δείχνουν ποιότητες μελιού που προέρχονται από ανθόμελα.


Η γευσιγνωσία μελιού περιλαμβάνει τρία στάδια:
•    Την πρώτη εντύπωση
•    Την γεύση
•    Την επίγευση
 
Οι έμπειροι γευσιγνώστες του μελιού μπορούν με την διαδικασία της γευσιγνωσίας να καταλάβουν:
•    την γεωγραφική προέλευση του μελιού
•    την φυτική του προέλευση


Τα θυμαρίσια μέλια έχουν:
•    Μία έντονη γεύση και άρωμα
•    Έντονη επίγευση με ένα μικρό ευχάριστο «κάψιμο» στη γλώσσα στο τέλος
•    Έντονο άρωμα


Τα μέλια από κωνοφόρα έχουν:

•    Πιο ουδέτερη κι απαλή αλλά γεμάτη γεύση. Τα κωνοφόρα είναι αρκετά παχύρευστα μέλια
•    Ένα πιο ήπιο άρωμα
•    Όχι τόσο έντονη επίγευση
 
Το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα καλύτερα ποιοτικά στον κόσμο.
 

Η ποιότητά του είναι άριστη γιατί είναι ανεπεξέργαστο, φυσικό, ανόθευτο και έχει ιδιαίτερη ευχάριστη γεύση και άρωμα που προέρχεται από ποικιλία αγριολούλουδων της Ελληνικής γης. Είναι πυκνόρρευστο, ξεχωριστό σε ουσίες, άρωμα και γεύσεις.
Η ελληνική χλωρίδα, λόγω των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών, έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει σε μικρές σχετικά εκτάσεις πλούσια ποικιλία φυτών, μοναδικό χαρακτηριστικό της χώρας μας. Έτσι το ελληνικό μέλι προσφέρει μία μοναδικότητα σε σύγκριση με τα αραιά σε πυκνότητα μέλια του εξωτερικού, τα οποία προέρχονται συνήθως από μονοκαλλιέργειες (μόνο από ένα φυτό).
Η ποιότητα έχει όμως και το κόστος της. Η δύσκολη και πολυέξοδη παραγωγή του μελιού στην Ελλάδα το καθιστά ακριβό σε σχέση με τα μέλια άλλων χωρών. Η διαφορά τιμής όμως υπερκαλύπτεται από την οργανοληπτική και βιολογική ανωτερότητά του, πράγμα που αποδέχονται και ξένοι καταναλωτές.
 

Τόποι παραγωγής & ποικιλίες μελιού

Η Ελλάδα είναι από άποψη μελισσοκομικού ενδιαφέροντος μια χώρα με μεγάλη μελισσοκομική παράδοση και τεχνογνωσία. Τα θετικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης, που αναφέρθηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι δίνουν το μοναδικό ελληνικό μέλι.


 Ειδικότερα, ακολουθεί λίστα με τις ποικιλίες που κυρίως παράγονται ανά περιοχή:
•    Νησιά Αιγαίου: Θυμάρι, πεύκο
•    Θεσσαλία: Βαμβάκι, έλατο, καστανιά
•    Εύβοια: Πεύκο, ερείκη
•    Χαλκιδική: Πεύκο, ερείκη
•    Πελοπόννησος: Θυμάρι, πορτοκάλι, έλατο, καστανιά
•    Δυτική Ελλάδα: Θυμάρι, πορτοκάλι, καστανιά, ερείκης
•    Στερεά Ελλάδα: Θυμάρι, έλατο, καστανιά
•    Θράκη: Βαμβάκι, ηλίανθος


Ωστόσο, αρκετές από τις περιοχές όπου συλλέγεται ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών μελιών είναι δύσβατες με χωματόδρομους και μεγάλης διάρκειας ταξίδια εξαιτίας και των μορφολογικών χαρακτηριστικών της ελληνικής υπαίθρου, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να επιβαρύνεται με σημαντικά έξοδα για καύσιμα και φθορές στα μελισσοκομικά αυτοκίνητα.
Σπάνια σε μία περιοχή μπορεί να ασκηθεί σταθερή (μόνιμη) μελισσοκομική μονάδα, καθώς σχεδόν όλα τα μελισσοκομικά φυτά της χώρας μας δεν βρίσκονται στην ίδια περιοχή, έχουν διαφορετικές περιόδους νεκταροέκκρισης και το σημαντικότερο, έχουν μικρή περίοδο νεκταροέκκρισης ή μελιτώματος που σπάνια ξεπερνά τον ένα μήνα.
Το αποτέλεσμα είναι ο επαγγελματίας μελισσοκόμος να βρίσκεται μονίμως στο κυνήγι των μελισσοβοσκών για να μπορέσει να έχει μια καλή παραγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μεγάλα έξοδα μετακίνησης, μειωμένες παραγωγές, απώλειες μελισσών κτλ).

Πηγή
 
 

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;


Μελέτη έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κλαδιά τους χαλαρώνουν και πέφτουν ελαφρώς, ενώ ανεβαίνουν και πάλι με την ανατολή του ήλιου 
O νυχτερινός ύπνος δεν αποτελεί προνόμιο μόνο του ζωικού βασιλείου. Μελέτη ερευνητών από την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία έδειξε ότι ακόμα και τα δέντρα «κοιμούνται» κατά τις ώρες της συσκότισης.
Με τη βοήθεια σαρωτών λέιζερ, οι επιστήμονες μελέτησαν τις κινήσεις μεγάλων δέντρων με «ανάστημα» πάνω από 15 μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είδαν λοιπόν, ότι μόλις πέσει το σκοτάδι χαλαρώνουν τα κλαδιά τους, ενώ τα επαναφέρουν στην αρχική τους θέση μόλις ο ήλιος σκαρφαλώσει στον ουρανό.


Αριστερά, το δέντρο κατά την διάρκεια της νύχτας και δεξιά το ίδιο δέντρο κατά την διάρκεια της μέρας


Όνειρα γλυκά δάσος

Μελετώντας το μοτίβο του «ύπνου» τους είδαν ότι τα κλαδιά των δέντρων κατά τη διάρκεια της νύχτας πέφτουν κατά 10 εκατοστά.
Προκειμένου να αποκλείσουν την επίδραση των καιρικών συνθηκών και της περιοχής όπου βρίσκονταν τα δέντρα (υψόμετρο κτλ.), οι μετρήσεις έγιναν σε δέντρα της Αυστρίας της Φινλανδίας. Και οι δυο δοκιμές πραγματοποιήθηκαν υπό άρτιες καιρικές συνθήκες, χωρίς ανέμους ή υγρασία.

Παρατηρήθηκε ότι η πτώση των κλαδιών γινόταν σταδιακά, αγγίζοντας το κατώτερο σημείο περίπου δύο ώρες πριν από την ανατολή του ήλιου, ενώ επανέρχονταν στην αρχική τους θέση μέσα στο πρώτο δίωρο από την διάχυση του ηλιακού φωτός.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτώση των κλαδιών ενδεχομένως να οφείλεται στην πτώση της εσωτερικής πίεσης στα φυτικά κύτταρα των δέντρων, γεγονός που συνδέεται με την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Κατά την διάρκεια της νύχτας, η φωτοσύνθεση σταματάει με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή σακχάρων στα κύτταρα και μαζί και η πίεση.


Με τις μαύρες κουκίδες φαίνεται η θέση των κλαδιών στο τέλος της μέρας, ενώ με τις κόκκινες η θέση τους νωρίς το πρωί

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμα, ότι η όλη διαδικασία ενδεχομένως να επιτρέπει στα δέντρα να «ξεκουραστούν» και να επαναφέρουν τα επίπεδα της ενέργειάς τους έπειτα από το κυνήγι του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας. Μέχρι στιγμής, αναφέρουν, ο μηχανισμός αφύπνισης των δέντρων δεν είναι ξεκάθαρος: θα μπορούσε να οφείλεται π.χ. στο σκαρφάλωμα του ήλιου στον ουρανό, ή στο εσωτερικό τους «ρολόι».

«Η κίνηση των φυτών και των δέντρων συνδέεται πάντα με τα επίπεδα του νερού στα κύτταρα, τα οποία επηρεάζονται από το ηλιακό φως κατά την διαδικασία της φωτοσύνθεσης» αναφέρει ο Αντράς Ζλίνσκι από την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών. Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι μετρήσεις ως προς τις αλλαγές της θέσης ενός φυτού ακόμα και αν πρόκειται για ένα μικρό βότανο αποτελούν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση καθώς η φωτογραφία, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί το ορατό φως γεγονός που επηρεάζει το μοτίβο «ύπνου» τους. Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να περιορίσουν την ενόχληση των δέντρων όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ειδικοί κατέληξαν στην επιλογή σαρωτών λέιζερ/υπερύθρων.

«Πιστεύουμε ότι η σάρωση λέιζερ θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τα μοτίβα ύπνου των φυτών και των δέντρων αλλά και να επεκτείνουμε το εύρος των περιοχών που μελετάμε κάθε φορά με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει π.χ. σε ένα ολόκληρο δάσος» εξηγεί από την πλευρά του ο δρ Νόρμπερτ Πφάιφερ από το Πολυτεχνείο της Βιέννης (TU Wien), που επίσης συμμετείχε στη μελέτη.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΚΑΙΡΟΣ: ΘΕΡΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - ΠΑΣΧΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ; (BINTEO)

Στα ύψη θα εκτοξευτεί ο υδράργυρος από τη Μεγάλη Τρίτη και μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, με την επικράτηση θερμών αερίων μαζών, ενώ «κλειδώνει» και η παρατεταμένη καλοκαιρία, μετά τη μίνι κακοκαιρία του Σαββάτου.


Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από την Κυριακή και από τα δυτικά και έτσι από τη Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Από τη Μεγάλη Τρίτη, μάλιστα, η αφρικανική σκόνη θα είναι το κυρίαρχο «συστατικό» στην ατμόσφαιρα, αφού πολύ θερμές αέριες μάζες θα προκαλέσουν την πρώτη φετινή θερμή εισβολή, ανεβάζοντας σταδιακά τον υδράργυρο ακόμα και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, τουλάχιστον, θα διατηρηθεί αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και ζεστός,

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία θα φτάσει στις ανώτερες τιμές της, τοπικά αγγίζοντας και τους 32-35 βαθμούς Κελσίου, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, κάτι που σημαίνει πως αναμένεται και η πρώτη μαζική φετινή εξόρμηση προς τις παραλίες...

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά την κίνηση των αερίων μαζών πάνω απ' την Ευρώπη, με την καταγραφή της αφρικανικής θερμής αέριας μάζας να είναι ξεκάθαρη πάνω από τη Μεσόγειο και τη χώρα μας, καθώς και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, ουσιαστικά της απουσίας αυτών, από τη Μεγάλη Δευτέρα και για μια εβδομάδα...

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ !!!!

 

Τρομερές καταγγελίες από τους Έλληνες παραγωγούς!


Αντί να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή, Που είναι η πραγματική παραγωγή πλούτου για την χώρα, νομοθετούμε προς όφελος εισαγωγέων, που καταστρέφουν την τοπική παραγωγή και γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ με φτηνά σκουπίδια, πολλές φορές όπως έχει αποδειχθεί, νοθευμένα!
Οι επιχειρήσεις που εισάγουν άγνωστης προέλευσης φθηνό «μέλι», το αναμιγνύουν με επικίνδυνα χρώματα και το Ελληνοποιούν, τιμωρούνται μόνο με πρόστιμο. Ο παραγωγός όμως για «διαδικαστικούς λόγους δηλώσεων» δε θα μπορεί να παράξει!

Δείτε τι καταγγέλλουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι:

Με την δημοσίευση του κατάπτυστου και χυδαίου ΦΕΚ Τεύχος B’ 1560/17.04.2021 θεσπίζεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το οποίο αν εφαρμοστεί στην πράξη θα αποτελέσει την ταφόπλακα της Ελληνικής μελισσοκομίας.

Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του μελισσοκόμου, ορίζονται και αντιμετωπίζονται πλέον ως προνόμια, τα οποία μπορεί να χάσει αν δεν είναι “καλό παιδί”.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 διαβάζουμε ότι η πώληση μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, η μεταφορά μελισσιών, η πώληση παραφυάδων και η διατήρηση μελισσοκομικής αποθήκης δεν αποτελούν πλέον δικαίωμα του μελισσοκόμου αλλά προνόμιο το οποίο μπορεί να χάσει. Πως;

Άρθρο 11: αν σε επιτόπιο έλεγχο της αρμόδιας αρχής διαπιστωθεί διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος αριθμού μελισσιών και του προσδιορισθέντος η οποία υπερβαίνει το 10% επιβάλλεται πρόστιμο 100€ και ο μελισσοκόμος χάνει για 1 έτος όλα του τα προνόμια.

Δηλαδή αν έχει 100 μελίσσια και στον έλεγχο βρεθούν 88 εκτός από το πρόστιμο, για έναν χρόνο δεν θα μπορεί να πουλήσει μέλι, ούτε να μετακινήσει τα μελίσσια του ώστε να βρουν τροφή. Θα τα αφήσει εκεί να πεθάνουν, αυτά από πείνα και εκείνος από οικονομικό στραγγαλισμό.

Κάθε χρόνο χάνουμε ένα 10% με 20% των μελισσών μας το χειμώνα, τα οποία δημιουργούμε ξανά την άνοιξη κόβοντας παραφυάδες. 

Ο αριθμός των μελισσιών που κατέχει κάποιος δηλαδή δεν είναι σταθερός μέσα στο έτος. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για έναν κρατικό γραφειοκράτη.

Ως κατεχόμενη κυψέλη ορίζεται το μελίσσι του οποίου ο πληθυσμός καλύπτει τουλάχιστον 5 πλαίσια (κηρήθρες), οπότε κάποιος μπορεί να έχει τα μελίσσια αλλά ο πληθυσμός τους να μην θεωρηθεί από την αρμίδια αρχή επαρκής και έτσι να χάσει τα προνόμια του.

Φυσικά δεν λαμβάνουν υπόψη ότι τα μελίσσια μας είναι σκόρπια σε 2-3 νομούς, έρμαια κλοπών, βανδαλισμών και δηλητηριάσεων. Αν μάλιστα η διαφορά ξεπεράσει το 30% τότε το πρόστιμο φτάνει τα 300€ και χάνει τα προνόμια για 2 χρόνια!

Οι απώλειες από ασθένειες θα πρέπει να βεβαιωθούν από επίσημη κτηνιατρική αρχή και να δηλωθούν μέσα σε δέκα ημέρες. Εν τω μεταξύ πολλά μελίσσια απλώς χάνονται, δεν βρίσκεις νεκρές μέλισσες, μόνο την κυψέλη άδεια, ποιος να βεβαιώσει τι;

Για να σας προλάβω δεν παίζουν επιδοτήσεις ώστε να δηλώνονται περισσότερα μελίσσια. Μάλιστα την τελευταία πενταετία παρατηρείται μεγάλη μείωση του αριθμού που δηλώνει η Ελλάδα στην ΕΕ.

Η παραγωγή μελιού γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη (μειώνεται σταθερά), λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, της αστικοποίησης κ.α. Η μελισσοκομία πνέει τα λοίσθια, δεν έχει κέρδος πια και εγκαταλείπεται.

Άνθρωποι μικρού διαμετρήματος, χωρίς καμία απολύτως επαφή με την κοινωνία, που δε μπορούν να σταθούν ούτε καν στο ύψος των περιστάσεων, αποφασίζουν για τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας.

Υποτίθεται εκσυγχρονισμός (ηλεκτρονικό μητρώο). Και τώρα είμαστε καταχωρημένοι, έρχονται μας μετράνε κτλ απλά δεν υπήρχαν οι κυρώσεις, οι οποίες είναι εξοντωτικές. 1 ή 2 χρόνια απαγόρευση πώλησης, σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε άλλη δουλειά. 

Πηγή

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ 20ΧΡΟΝΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ--ΦΩΤΟ)


Με ένα πρωτοφανές περιστατικό ήρθαν αντιμέτωποι γιατροί στην Ταϊβάν.

Όταν εξέταζαν μια 20χρονη που μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Φουγίν με πρησμένο μάτι, ανακάλυψαν ότι σε αυτό ζούσαν τέσσερις μέλισσες.

Ο επικεφαλής του οφθαλμολογικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο, έκανε λόγο για "παγκόσμια πρώτη" καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Πως κατάφεραν να επιβιώσουν οι μέλισσες;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hung Chi-ting, οι τέσσερις μέλισσες που κατάφεραν να "κατοικήσουν" στο μάτι της 20χρονης, τρέφονταν από τα δάκρυα και τον ιδρώτα.Η περίπτωση της 20χρονης Χε από την Ταϊβάν έχει κάνει το γύρο του κόσμου.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ

 
Ο ίδιος περιέγραψε τη στιγμή που εξέτασε την 20χρονη και ανακάλυψε τα .. έντομα.

    «Είδα κάτι που έμοιαζε με πόδια εντόμου, έτσι τα τράβηξα κάτω από το μικροσκόπιο ένα-ένα, χωρίς να τραυματίσω το σώμα τους. Ήταν τέσσερις μέλισσες ενός είδους που ζει κοντά σε δέντρα, έτσι είναι απλό να τις πετύχεις καθώς σκαρφαλώνεις στα βουνά».


Η ίδια δήλωσε ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τον τάφο ενός συγγενής της.

    "Ένιωσα τον άνεμο να φυσάει στο πρόσωπό μου, μετά ένιωσα κάτι στο μάτι μου που νόμιζα ότι ήταν χώμα. Καθάρισα το μάτι μου με νερό, αλλά άρχισε να με πονάει πολύ το βράδυ. Ο πόνος ήταν οξύς και το μάτι μου δάκρυζε».

Η περιπέτεια της 20χρονης είχε αίσιο τέλος. Μετά από την απαραίτητη φροντίδα, πήρε εξιτήριο και οι γιατροί πιστεύουν ότι θα αναρρώσει πλήρως.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΥΠΩΣΙΑΚΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ! (ΒΙΝΤΕΟ)


Οι βασίλισσες μέλισσες παράγουν κάποιους περίεργους αλλά και εντυπωσιακούς ήχους όταν βρίσκονται σε συγκεκριμένα στάδια κατά την ανάπτυξη τους.
Αυτοί οι ήχοι μοιάζουν σαν μια συχνή ακολουθία μικρών τόνων δηλαδή ακούγεται ένα “ τιιιτ τιιιτ τιιιτ τιιιτ “ οι οποίοι έχουν περιγραφεί από τους ανθρώπους με διάφορες λέξεις όπως: τραγούδι, κλάμα, κραυγή, κουτσομπολιά κ.α. Ακούστε τον ήχο στο βίντεο που ακολουθεί..



Ουσιαστικά πρόκειται για δονητικά σήματα που μεταφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες όταν κατά την διάρκεια της ζωής τους οι βασίλισσες είναι παρθένες αλλά και γονιμοποιημένες.

Μια παρθένα βασίλισσα μπορεί να παράγει αυτούς τους ήχους πριν βγει από το κελί της όπως επίσης και για λίγο πιο μετά. Οι γονιμοποιημένες βασίλισσες μπορούν να ακουστούν μετά την απελευθέρωσή τους σε μία κυψέλη. Επίσης αυτοί οι ήχοι μπορεί να ακουστούν πριν η και μετά την σμηνουργία.




Οι ήχοι είναι πιο συχνοί όταν υπάρχουν περισσότερες από μία βασίλισσες σε μια κυψέλη ή στον χώρο που βρίσκονται. Ίσως και να είναι μια μορφή κραυγής μάχης που αναγγέλλει στις ανταγωνιστικές βασίλισσες και στους εργάτες ότι είναι έτοιμες για πόλεμο!


” Άλλο ένα εντυπωσιακό βίντεο που ακούγεται μια βασίλισσα να παράγει αυτούς τους ήχους κάνοντας τις μέλισσες να μένουν ακίνητες! “

Μπορεί επίσης να είναι ένα μήνυμα με παραλήπτη τις εργάτριες μέλισσες, δείχνοντάς ποια είναι η πιο κατάλληλη γι αυτές.



” Στο βίντεο βλέπουμε μια νέα παρθένα βασίλισσα που μετακινείται στην κυψέλη κάνοντας τον χαρακτηριστικό ήχο και παίρνει μια ανταποδοτική απάντηση από μια άλλη βασίλισσα που βρίσκεται ακόμα στο κελί της. Ο ήχος που παράγει η βασίλισσα μέσα από το βασιλικό κελί ονομάζεται “quacking” ενώ ο διαφορετικός ήχος που παράγεται από την βασίλισσα που περπατάει επάνω στην κηρήθρα ονομάζεται “tooting”.”


Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΝΑΣ 68ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΚΛΕΒΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


47 κλοπές από τις περιοχές Καβαλάρι, Κάτω Γέφυρα και Αγχίαλο.

Κυψέλες μελισσών κατηγορείται ότι έκλεβε 68χρονος από αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του, από τον προηγούμενο μήνα προέβη σε 47 κλοπές από τις περιοχές Καβαλάρι, Κάτω Γέφυρα και Αγχίαλο. Κατόπιν αστυνομικής έρευνας εντοπίστηκαν στο σπίτι του στον Χορτιάτη άδειες κυψέλες που αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες του.

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ: ΕΝΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΦΥΤΟ ¨Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;


Είναι το γνωστό σε όλους μας γαϊδουράγκαθο. Πολλοί νομίζουμε ότι είναι κάποιο φυτό χωρίς χρησιμότητα… Λάθος. Διαβάστε και θα καταλάβετε!
Όπου γυρίσουμε και κοιτάξουμε στην Ελληνική φύση, βλέπουμε κάποια πανύψηλα ακανθώδη φυτά, με πανέμορφο μωβ ανθό.

Το γαϊδουράγκαθο ή αλλιώς άγρια αγκινάρα, είναι ένα συνηθισμένο φυτό πού ευδοκιμεί σε όλον τον κόσμο και είναι αυτόχθων στην περιοχή της Μεσογείου.

Ζει μέχρι δύο χρόνια, είναι ακανθώδες και έχει πράσινα σκληρά φύλλα με λευκά σημάδια σαν φλέβες.
Φτάνει μέχρι και τα 2 μέτρα σε ύψος και έχει μωβ ανθούς. Είναι αυτοφυές και φυτρώνει σε χερσότοπους και σε καλά στραγκιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζεται μόνο του από τους σπόρους του, δεν θέλει καθόλου νερό, αντέχει μέχρι -15 βαθμούς κελσίου και προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη.

Στην βοτανοθεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι του, που συλλέγονται τέλη καλοκαιριού όταν ξεραθούν τελείως.

Σπόροι γαϊδουράγκαθου


Οι σπόροι του γαϊδουράγκαθου είναι πλούσιοι σε διάφορες ουσίες όπως η τυραμίνη, η σιλυμαρίνη, ιστανίνη, κινικίνη, φλαβονικά γλυκοσίδια, άλατα νιτρικού οξέος, νιτρικό κάλιο και αιθέρια έλαια!

Το γαϊδουράγκαθο, χρησιμοποιείται για την προστασία του ήπατος από λοιμώξεις, χημειοθεραπείες αλλά βοηθάει το ήπαρ να αποβάλλει το αλκοόλ.


Επίσης είναι κατάλληλο για να ενισχύσει την αναπαραγωγή κυττάρων του ήπατος. Συνιστάται η κατανάλωση του σε ασθενείς που πάσχουν από κύρωση του ήπατος, ηπατίτιδα και ίκτερο.

Είναι φυσικό αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες του γένους Amanita, καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος.

Επιστήμονες κατέληξαν πως είναι τονωτικό του εγκεφάλου και βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης.

Η θαυματουργή δράση του όμως δεν σταματάει εδώ!

Γιατρεύει πλευρίτιδες και ψωρίαση! Το καλύτερο όμως είναι ότι έχει αντικαρκινική δράση, είναι νευροπροστατευτικό, αλλά και καρδιοπροστατευτικό γιατί μειώνει τις τιμές της χοληστερίνης στο αίμα.

Pίζα και φύλλα γαϊδουράγκαθου

Η ρίζα και τα φύλλα τρώγονται μαγειρεμένα αφού όμως πρώτα κόψουμε με ένα ψαλιδάκι τα αγκάθια (αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, καλύτερα φάτε κανένα σουβλάκι, μπαμ μπαμ :p ).

Τα φύλλα είναι αρκετά παχιά και έχουν ήπια γεύση όταν είναι ακόμα μικρά και "τρυφερά". Όταν μαγειρευτούν, έχουν γεύση περίπου όπως αυτήν που έχει το σπανάκι.

Τα κεφάλια τρώγονται όταν είναι νέα, πριν δηλαδή ανθίσουν. Ακριβώς όπως οι αγκινάρες. Ο μίσχος τρώγεται ωμός, αλλά θέλει καθάρισμα η φλούδα του.

Έχει γεύση σαν αγγουράκι και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επίσης οι ψημένοι σπόροι του, εάν αλεστούν, χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο καφέ!

Το γαϊδουράγκαθο δεν παρουσιάζει κάποια τοξικότητα όσον αφορά την κατανάλωση του. Βέβαια θα πρέπει να καταναλώνετε τα βότανα υπό την επίβλεψη κάποιου βοτανολόγου και ποτέ κατά βούληση!

Μελισσοκομική χρήση

Τα άνθη του γαϊδουράγκαθου έχουν χρώμα μοβ, αγαπημένο χρώμα των μελισσών, διότι πλησιάζει προς το υπεριώδης, που αυτές βλέπουν. Έτσι αντιλαμβάνονται ακριβώς τα σημεία των ανθών που υπάρχει νέκταρ, ακόμη και την ποσότητα του.

Η μεγάλη ποσότητα γύρης σε μπλε χρώμα και η πολύ θρεπτική αξία της, εκτινάσσει τον γόνο κάθε μελισσιού που είναι δίπλα σε μεγάλες εκτάσεις γαϊδουράγκαθου.

Τις ημέρες που το άνθος βγάζει την γύρη στους ανθήρες οι μέλισσες έχουν πανηγύρι, λούζονται στην κυριολεξία από την γύρη. Κάθε τριχίδιο του σώματος τους γεμίζει γύρη, ακόμη και τα τριχίδια των ματιών τους. Αυτό όμως τις κάνει απρόσεκτες και πολλές συλλέκτριες χάνουν την ζωή τους.

Θύτες είναι οι αράχνες. Πλησιάζουν τις απρόσεκτες και λαίμαργες μέλισσες και τις συλλαμβάνουν χωρίς κόπο και χωρίς αντίσταση. Ο θάνατός τους είναι ακαριαίος από το δηλητήριο τους.

Το νέκταρ του βρίσκεται σε ικανοποιητική ποσότητα και είναι πλούσιο σε ζάχαρα. Κάποιες ημέρες, μπορούμε να δούμε ακόμη και δέκα μέλισσες σε ένα άνθος γαϊδουράγκαθου.

Παραγωγοί που έχουν έτοιμα μελίσσια το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και τα πάνε σε περιοχές που υπάρχουν εκτάσεις γεμάτες με γαϊδουράγκαθα, σίγουρα θα τρυγήσουν καλές ποσότητες μελιών, εφ'όσον βέβαια το επιτρέψει ο καιρός. Ο δυνατός άνεμος και τα ξεροβόρια αναστέλλουν τις νεκταροεκκρίσεις. Την ίδια ζημιά κάνει και η βροχή, ξεπλένει το νέκταρ και την γύρη από τα άνθη.
Το μέλι του γαϊδουράγκαθου είναι ανοιχτόχρωμο κίτρινο, εύγευστο, με μέτριο ιξώδες.

Πηγή1
Πηγή2